'Haven Rotterdam voelt handelsoorlog tegen Russen'

De Rotterdamse haven dreigt getroffen te worden door de sancties, die de Europese Unie heeft afgekondigd tegen Rusland omdat het land geen stappen neemt om de crisis in Oekraïne te bezweren. Het AD schrijft donderdag dat de bouw van de 720 miljoen euro kostende Russische Shtandart-olieterminal op losse schroeven staat.

In de gemeenteraad van Rotterdam vormt zich een meerderheid om het Russische bedrijf uit de haven te weren. Leefbaar Rotterdam, SP en GroenLinks zien het bedrijf volgens de krant als 'tentakel' van president Poetin die met Russische olie en gas zijn invloed in Europa probeert uit te breiden.

De Shtandart-terminal krijgt donderdag de vergunning om te mogen bouwen in de Europoort. Maar volgens GroenLinks-raadslid Arno Bonte staat dat een boycot niet in de weg. "De gemeente Rotterdam is voor zeventig procent aandeelhouder. We roepen een aandeelhoudersvergadering bijeen, waarbij het Havenbedrijf wordt verzocht geen medewerking meer te verlenen."

De havenbazen maken zich volgens de krant zorgen over de situatie. "Gaat de oliekraan dicht, dan merken we dat in Rotterdam." De handelsoorlog tegen Rusland is echter niet alleen voor de Rotterdammers slecht nieuws. Vierduizend Nederlandse bedrijven exporteerden vorig jaar voor 7,6 miljard euro naar Rusland en importeerden voor ruim 20 miljard euro.