Ook Europees Hof veroordeelt Rusland om Yukos

Harry

Rusland is donderdag voor de tweede keer in een week tijd veroordeeld voor het opzettelijk laten omvallen van het oliebedrijf Yukos. Na het Permanent Hof van Arbitrage oordeelde ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dat het land de voormalige aandeelhouders van het concern moet compenseren voor hun verliezen.

De vroegere eigenaren van Yukos hebben recht op bijna 1,9 miljard euro, zo stelt het hof donderdag in de uitspraak. De boete valt overigens heel erg mee in vergelijking met die van dinsdag, toen het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag in een andere zaak de Russische regering sommeerde zo'n vijftig miljard dollar (37 miljard euro) aan vergoedingen te betalen.

Yukos was tot aan de eerste jaren van deze eeuw een van de grootste bedrijven van Rusland. Het concern werd op dat moment geleid door topman Michail Chodorkovski, die regelmatig kritiek uitte op president Vladimir Poetin. Een Russische belastingaanslag van 27 miljard dollar dreef het bedrijf echter tot op de rand van de afgrond.

Na de belastingaanslag werden verscheidene bedrijfsonderdelen van Yukos verkocht via een veiling, georganiseerd door de Russische staat. Een groot deel van die afdelingen ging over in handen van Rosneft, een Russisch staatsbedrijf. Daarbij werd echter veel minder betaald dan de bedrijfsonderdelen waard zouden zijn.