Echte Slaven

Waar we hier op een paar criminelen na geen slavernij meer kennen is dat in andere gebieden toch best anders. Gebieden die belangrijk zijn voor het Westen en daarvoor knijpen we kennelijk graag een oogje toe. We gaan er op handelsmissies en hebben diplomatieke betrekkingen.

Maar ook als het om mensenrechten gaat. En van mensen die hier voor strijden hoor je er vrij weinig over. In het land dat in 1931 vernoemd is naar de eigen familie van meneer Ibn Saud (wat hetzelfde zou zijn als hier een meneer Jansen het land naar zichzelf zou noemen), is slavernij een normaliteit. Het gaat als van oudsher. Je pakt werkers de papieren en documenten af, en laat ze voor je werken terwijl je ze bond en blauw slaat of anders mishandelt. Af en toe gaat er iemand dood, en tja, dat word dan ook geaccepteerd.

Voor een voorbeeldje van een straf voor het hebben van een telefoon is dit filmpje te bekijken. Aan het oog van de meneer is te zien dat hij vaker hard geslagen word.  Mannen en vrouwen worden uit arme gebieden het land in gelokt om er vaak niet meer terug te keren. Vaak zijn het huisslaven. Soms worden ze voor grotere projecten ingezet. In omringende landen gaat het vaak niet ander.

In Qatar verwacht men in de aanloop naar het WK vele doden die sneuvelen tijdens het maken van de voorzieningen: collateral damage. Toch zie je zowel bij mensen die Westerse blanken nog steeds zien als nazaten van slavendrijvers, als bij het onderwerp slavernij, dat de slaven in dergelijke landen compleet vergeten worden. Is het omdat de afkomst van die slaven doorgaans elders ligt?

Waar word het onderscheid gemaakt bij mensen die zich inzetten voor mensenrechten en het bestrijden van slavernij? Waar we Saudi Arabie, Qatar en de Emiraten vooral kennen van de vele miljarden die uitgegeven worden aan decadente projecten als paleizen die slechts een paar keer per jaar bezocht worden, wagenparken van honderden luxe auto's die soms niet eens kunnen rijden omdat ze van massief goud zijn gemaakt, opgespoten eilanden, parken onder de woestijn, het ene decadente resort en gebouw na het andere, zien we deze landen relatief niets doen voor de welvaart in de regio. Voor mensenrechten en het normaal behandelen en betalen van werkers en het oplossen van problemen.

Nee, het is zelfs zo dat de huidige problemathiek ook deels zijn oorsprong kent in landen als Saudi Arabie aangezien zij het met hun vooral Soenitische achtergrond het bestrijden van Sjieten in omringende landen belangrijker vinden dan welvaart en vrede. Toch accepteren we de rol die ze in deze landen spelen als vanzelfsprekend en moeten we vooral oppassen dat we geen Sjeik of koning tegen het zere been stoten.

Ondertussen lachen ze met zijn allen de ballen onder het gewaad vandaan. De hypocriete houding van het Westen en de rest van de wereld is tekenend. Wij geven ze deze positie, en we doen er fijn aan mee om onze eigen belangen niet in gevaar te brengen.