FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 augustus 2014

'Rayman speelbaar in Super Smash Bros.'

Het kan een verspreking zijn, hou ons ten goede. Feit blijft dat Nintendo-medewerker Matt Ryan tijdens een presentatie van Super Smash Bros. zich liet ontvallen dat Rayman van de partij zal zijn. Op 2:13 vindt de verspreking plaats. Rayman zal dus niet slechts een trofee zijn.

Tijdens de speelsessie werd over meer zaken gesproken. Bijvoorbeeld over de teruggekeerde Gamecube-controllers met trilfunctie, spelen met amiibo-poppetjes in co-op of versusmodus en de Smash-ball, waarmee je alle tegenstanders in één keer uit de ring kan werken.   

2 Duitse treinwagons met 110 mensen gekanteld

Vlak bij het centraal station van het Duitse Mannheim is vrijdag een passagierstrein in botsing gekomen met een goederentrein. Twee wagons met zo'n 110 inzittenden zijn gekanteld. Volgens de brandweer zijn er 12 gewonden, maar geen doden. Een van de gewonden is er slecht aan toe.

Het gaat om een internationale trein die uit Oostenrijk op weg was naar de Duitse deelstaat Saarland. Vijf wagons ontspoorden bij het ongeluk in de deelstaat Baden-Württemberg. Volgens de politie kwam de goederentrein kennelijk door een verkeerd afgestelde wissel op het spoor van de eurocity terecht. Het is aan de lage snelheid van de treinen te danken dat het ongeluk niet meer slachtoffers heeft geëist.

Dennis verruilt Garmin maandag al voor BMC

Wielrenner Rohan Dennis rijdt vanaf maandag voor BMC. De Australiër komt over van Garmin-Sharp, zo maakten beide ploegen vrijdag bekend. Het is niet gebruikelijk dat renners al in augustus van team wisselen, maar de mondiale wielerunie UCI gaf toestemming voor de tussentijdse overstap.

De kans om weer met ploegleider Allan Peiper, die vorig jaar dezelfde overstap maakte, te werken was van doorslaggevend belang voor Dennis. "Ik denk dat hij als geen ander op mij kan letten", zegt hij in een verklaring. De 24-jarige renner won in mei een etappe in de Ronde van Californië en zal later voor BMC al starten in de Vuelta a España.

Ploegleider Jonathan Vaughters van Garmin was het in elk geval eens met de manier waarop de transfer zich voltrokken heeft, zonder gedoe en gedeelde loyaliteit:

Dumoulin pakt zege in criterium Heerlen

Tom Dumoulin heeft het criterium in Heerlen op zijn naam geschreven. De Limburger van Giant-Shimano soleerde vrijdag naar de overwinning. Nederlands kampioen Sebastian Langeveld werd tweede en Niki Terpstra passeerde als derde de streep.

De 23-jarige Dumoulin eindigde de afgelopen twee jaar nog als tweede in Heerlen. Rob Ruijgh en Lars Boom zaten de Nederlands kampioen tijdrijden achtereenvolgens dwars.

Boom was maandag de beste in Boxmeer, traditioneel het eerste criterium na de Tour de France. Daarna mochten tourwinnaar Vincenzo Nibali in Stiphout, Niki Terpstra bij de Acht van Chaam en Langeveld bij de Wateringse Wielerdag het zegegebaar maken.

'Lampard op huurbasis naar Manchester City'

Frank Lampard gaat op huurbasis aan de slag bij Manchester City. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Lampard was afgelopen seizoen nog actief voor Chelsea. De middenvelder stapte vorige week transfervrij over naar New York City FC, maar het seizoen in de Verenigde Staten begint pas in maart.

Om fit te blijven wil de 36-jarige Lampard tijdelijk naar Manchester City verkassen. De Engels kampioen schrijft de international naar verwachting ook in voor de Champions League. New York City FC, dat volgend jaar debuteert in de MLS, is een zusterclub van Manchester City.

Newey ziet Formule 1 langzaam GP1 worden

Adrian Newey ziet de Formule 1 langzaam maar zeker in negatieve zin veranderen. De topontwerper van Red Bull Racing vindt dat hij via de regels te beperkt wordt in zijn vrijheid om met innovaties te komen.

Eerder dit jaar werd bekend dat Newey een nieuwe rol binnen Red Bull krijgt waarbij in de toekomst zijn afstand tot de Formule 1 groter wordt en hij ook andere projecten aan kan nemen. Tegenover Auto Motor und Sport legt de Brit zijn keuze uit. "Veel factoren hebben bijgedragen bij mijn besluit om de Formule 1 te verlaten en daar kwamen gemengde gevoelens bij kijken. Ik voelde dat het hoog tijd was om me mezelf ergens anders in uit te dagen, dat was een belangrijke reden."

"Tegelijkertijd vind ik dat de regels in de Formule 1 te beklemmend zijn. We lopen het gevaar dat de sport qua chassis in een soort GP1 verandert. De wagens lijken steeds meer op elkaar en zijn straks inwisselbaar. Zeker volgend jaar, als de karakteristieke neuzen weer verdwijnen."

Obama: we hebben wat mensen gemarteld

De Verenigde Staten hebben na de aanslagen van 11 september 2001 mensen gemarteld. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag gezegd op een persconferentie. Obama zei dat de VS vreselijke foute dingen deden in onmiddellijke nasleep van de aanslagen en dat er grenzen werden overschreden."

"We hebben wat mensen gemarteld", zei de president. Aanleiding voor die opmerking waren vragen over een onderzoek van de Senaat naar marteltechnieken gehanteerd door de CIA. Het rapport daarover wordt binnen enkele weken verwacht.

Obama benadrukte dat mensen in shock waren na 11 september 2001, maar dat de VS zich ook aan de waarden moet houden die het land uitdraagt.

Polen herdenkt 70 jaar sinds Opstand van Warschau

Zeventig jaar nadat duizenden burgers in Warschau in opstand waren gekomen tegen de Duitse bezetter staat Polen vrijdag stil bij de mensen die hun leven gaven bij de Opstand van Warschau. In de Poolse hoofdstad werd een ceremonie gehouden waarbij mensen bloemstukken neerlegden, sirenes werden geluid en oude strijdliederen werden gezongen.

De Poolse president Bronislaw Komorowski legde vrijdag bloemen op de graven van de leiders van de rebellie. Hij sprak ook met overlevenden die tijdens de opstand streden voor Poolse onafhankelijkheid. Het staatshoofd woont later op de dag andere ceremonies bij.

Op 1 augustus 1944 namen groepen veelal arme Polen de wapens op tegen de nazi's, die de stad sinds 1939 in handen hadden. Rode met witte vlaggen kleurden de straten en ongetrainde burgers voerden aanvallen uit op de professioneel getrainde en bewapende Wehrmacht. Het Rode Leger van Jozef Stalin rukte toen al op vanuit het oosten, maar de inwoners van Warschau wilden zelf hun stad bevrijden.

De strijders wisten 63 dagen dapper stand te houden, voordat zij gedwongen werden zich over te geven aan Hitlers troepen. De nazi's doodden hierna bijna tweehonderdduizend mensen. Wie overbleef werd uit de stad verbannen, die daarna in brand gestoken werd.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam Polen in de invloedssfeer van de Sovjet-Unie te liggen. Onder de communisten was het taboe om over de opstand te spreken. Pas na 1989 kon hier weer vrijuit over gesproken worden en kregen de Polen opnieuw de kans deze nationale tragedie te herdenken. Vandaag de dag worden de strijders van de opstand geëerd als helden die opkwamen voor de onafhankelijkheid van Polen.

In de FOK!toen: genocide Warschau (1) en FOK!toen: genocide Warschau (2) specials vind je nog veel meer info over dit onderwerp.

Van Nistelrooy: "Luisterde zelf nooit naar assistent"

Ruud van Nistelrooy heeft goed voor ogen wat zijn taak zal zijn als assistent van bondscoach Guus Hiddink bij het Nederlands elftal.

Van Nistelrooy werd vrijdag met Danny Blind gepresenteerd als rechterhand van Hiddink. "Ik denk dat ik vooral dienend ben. Voor de talenten. Ik denk dat ik een duidelijke visie heb over hoe ik jongens wil helpen om beter te worden. En dat is wat ik graag doe", zegt de voormalige topspits op de officiële website van de KNVB.

Als assistent hoopt Van Nistelrooy dat hij wel invloed kan uitoefenen. "Ik luisterde vroeger nooit naar de assistent. Maar ik hoop dat ik heel veel indruk kan maken op de jongens en dat ze een klein beetje naar me luisteren."

"In het begin is het misschien een beetje raar, als ik als trainer aan die kant sta", vertelt de oud-international over het feit dat hij straks samenwerkt met spelers die ooit bij hem in de kleedkamer zaten. "Maar ik heb hetzelfde meegemaakt met Phillip Cocu en Frank de Boer."

"Zij stonden in één keer voor de groep als trainer. Maar goed, dat is heel snel weg." Oranje speelt op 4 september de volgende (oefen)wedstrijd, in en tegen Italië. Vijf dagen later is Tsjechië de eerste tegenstander in de EK-kwalificatiereeks.

Timmermans verleent verdachte Carvajal onschendbaarheid

Venezuela heeft nooit gedreigd om Aruba binnen te vallen naar aanleiding van de arrestatie van het hoofd van de militaire inlichtingendienst Hugo Carvajal. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in antwoord op vragen van D66-Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma en Wassila Hachchi. Volgens de minister zijn er geen dreigementen geuit.

De Venezolaanse marineschepen die zondag voor de kust van Curaçao en Aruba zijn gezien voeren buiten de territoriale wateren. De schepen waren op weg van Maracaibo naar Puerto Cabello. Een gangbare route, aldus Timmermans. Volgens de minister is er dan ook geen reden om actie te ondernemen tegen mogelijke dreigingen.

Carvajal, de beoogde nieuwe consul op Aruba, werd gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten. Carvajal wordt verdacht van wapenleveranties aan de Colombiaanse guerillabeweging FARC en drugssmokkel naar de VS. Hij kwam vrij nadat Timmermans besloot hem alsnog diplomatieke onschendbaarheid te verlenen. Hoewel hij nog niet was benoemd als consul kon hij daar toch aanspraak op maken.

Dat Cavajal überhaupt gearresteerd kon worden kwam door onduidelijkheid over zijn status. Pas na 'juridische duiding' bepaalde Timmermans dat hij onschendbaar was. Volgens de minister was dat zijn beslissing en heeft hij dat niet afgestemd met de VS.

Carvajal werd na zijn vrijlating tot persona non grata verklaard maar waarom dat precies is gebeurd, wil Timmermans niet zeggen. Volgens de minister is het koninkrijk niet verplicht om daar mededelingen over te doen.

Presentatie van de vierde Mass Effect

BioWare heeft een presentatie gegeven tijdens de San Diego Comic-Con. Het gaat over de uitdagingen bij de opzet van het vierde deel van Mass Effect. Er zijn veel modellen te zien en het denkproces erachter wordt toegelicht.  Het meest interessant zijn de vragen achteraf.

Een aantal zaken die voorbijkomen:

  • Het wordt in ieder geval next-gen.
  • Er komt sowieso co-op.
  • Er wordt nog nagedacht over PvP.
  • Het voertuigje “Mako” komt terug (filmpje vanaf 7:06).
  • Je zal het universum in je schip kunnen verkennen.
  • Het universum wordt ‘groot’.
  • Je speelt niet als Shepard.
  • Er is romantiek aanwezig.

Hogenkamp en Burger naar halve finale in ITF-toernooien

Richel Hogenkamp (WTA-152) heeft zich geplaatst voor de halve finale van het ITF-toernooi in het Tsjechische Plzen ($25.000). De Doetichemse won in drie sets van de Hongaarse qualifier Melinda Czink (WTA-480): 5-7, 7-6(4) en 6-3.

In de halve finale speelt Hogenkamp tegen Anastasiya Vasylyeva (WTA-142) uit Oekraïne. Vasylyeva was in de kwartfinale nog te sterk voor Lesley Kerkhove.

In Duitsland heeft Cindy Burger (WTA-225) de halve finale gehaald in Bad Saulgau ($25.000). Zij won in de kwartfinale van Alice Balducci (WTA-437). Het werd 4-6, 6-2 en 6-3. Voor een plek in de finale speelt ze tegen Gabriela Ce (WTA-274). 

Atleet Kipsiro neemt wraak na seksschandaal

Atleet Moses Kipsiro heeft tijdens de Commonwealth Games in Glasgow zijn gouden medaille op de 10 kilometer met succes kunnen verdedigen. De Oegandees neemt daarmee wraak op de atletiekbond in zijn land.

Eerder dit jaar kwam een groot seksschandaal aan het licht in het Afrikaanse land. Een van de trainers van de juniorenmeisjes zou zijn pupillen opgedragen hebben om seks te hebben en als het even kon ook een kind te baren. Door de veranderingen in het lichaam zouden de benen sneller kunnen bewegen, met snellere tijden als gevolg.

Een van de meisjes vertelde het verhaal uiteindelijk aan Kipsiro, die in Oeganda gezien wordt als vaderfiguur binnen de atletiek. Hij bracht het direct naar buiten en wilde verhaal halen bij onder meer de atletiekbond. Er werd echter geen actie ondernomen, Kipsiro werd als straf zelfs buiten het team voor het WK halve marathon gehouden, waar hij een van de favorieten was. 

Na ellenlange discussies slaagde Kipsiro er toch in om te zorgen dat de juniorenmeisjes een vrouwelijke coach konden krijgen. Uiteindelijk mocht hij ook starten op de Commonwealth Games, waar hij zijn titel op de 10 kilometer verdedigde. De Keniaan Josphat Kipkoech Bett dacht gewonnen te hebben, maar dat ging dus niet door. Cam Levins uit Canada werd derde.

Van der Vaart hoorde nog niks van Redknapp

Rafael van der Vaart lijkt bij voorbaat geen 'nee' te zeggen tegen een terugkeer in de Premier League. De middenvelder reageerde op quotes van Harry Redknapp. Redknapp, de manager van Queens Park Rangers, werkte in het verleden met Van der Vaart samen bij Tottenham Hotspur.

De Engelsman liet zich ontvallen dat hij de spelmaker graag terug zou halen naar Londen. Inmiddels draagt de 109-voudig international de clubkleuren van Hamburger SV.

Van der Vaart zegt zelf dat er van een transfer nog lang geen sprake is. "Harry Redknapp heeft geen contact met mij gezocht, hij heeft me niet gebeld", zei de international tegen Bild. "In het voetbal weet je het nooit. Maar tot nu toe is er dus geen contact geweest."

Toch sluit Van der Vaart een transfer naar de Premier League niet helemaal uit. "Harry Redknapp en ik hadden bij Tottenham Hotspur een prima band met elkaar. Hij is echt een topmanager."

"Mijn vorm was toen ook heel goed. In mijn eerste jaar maakte ik twaalf competitiegoals en het jaar daarna zelfs dertien." Van der Vaart speelde met Tottenham Hotspur voor het eerst in de clubhistorie in de Champions League. De ploeg werd in de kwartfinales uitgeschakeld door Real Madrid.

Oefenzeges Go Ahead en NAC

Go Ahead Eagles en NAC Breda hebben hun laatste serieuze test voor de start van de Eredivisie gewonnen. Go Ahead was vrijdag in Deventer met 2-0 te sterk voor Istanbul BB, dat vorig seizoen promoveerde naar de hoogste Turkse afdeling. NAC versloeg voor eigen publiek OFI Kreta met 1-0.

Uros Matic maakte tegen de Grieken, die actief zijn op het hoogste niveau, het enige doelpunt. De Servische middenvelder schoof na ruim een halfuur binnen na terugleggen van Kingsley Boateng. De Brabanders beginnen het seizoen volgende week zaterdag met een duel tegen Excelsior.

Go Ahead kwam via Xandro Schenk op voorsprong tegen Istanbul BB. De verdediger kopte raak uit een vrije trap van Jop van der Linden. Na een rode kaart aan Turkse zijde dertien minuten voor tijd, zorgde Alex Schalk voor het slotakkoord. Volgende week is FC Groningen de eerste opponent van de Eagles in de Eredivisie.

Schaken baalt van directie Feyenoord

De clubleiding van Feyenoord heeft niet goed geanticipeerd op het vertrek van enkele basisspelers. Dat beweert vleugelaanvaller Ruben Schaken. Feyenoord liet deze week tegen Besiktas (1-2 nederlaag) zien dat het zeker nog niet klaar is voor het nieuwe seizoen in de Eredivisie.

De Rotterdammers zagen na het WK belangrijke spelers als Graziano Pellè, Daryl Janmaat, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi weggaan. Volgens Schaken had de directie dat wel kunnen zien aankomen. "En dan kunnen we heel lang wachten op vervangers, maar dan zijn we misschien al uitgeschakeld voor Europees voetbal", aldus de buitenspeler in het Algemeen Dagblad.

"Natuurlijk weet ik dat die mensen goed werk hebben verricht", gaat de 32-jarige routinier verder. "Ze hebben de club weer gezond gemaakt. Maar wij willen het ook sportief ook een keer goed doen."

"Nu is er geld binnengestroomd, maar in de Champions League had de kassa ook wel gerinkeld." Feyenoord heeft woensdag in Istanbul een klein wonder nodig om alsnog de laatste voorronde van de Champions League te bereiken.

Parker blijft NBA-kampioen San Antonio trouw

Tony Parker speelt ook de komende jaren voor NBA-ploeg San Antonio Spurs. De 32-jarige Fransman tekende vrijdag een contractverlenging, meldden de Spurs. Verdere details van de deal zijn niet bekendgemaakt. Afgelopen seizoen veroverde Parker met de equipe uit Texas de NBA-titel.

Parker, die een Nederlandse moeder heeft, debuteerde in 2001 namens de Spurs in de NBA en bleef het team sindsdien trouw. Zijn oude verbintenis had hem komend seizoen ruim negen miljoen euro opgeleverd, maar de nieuwe voorwaarden overstijgen dat waarschijnlijk.

Resten en persoonlijke spullen naar Soledar

Het is de experts vrijdag gelukt om menselijke resten en persoonlijke bezittingen te bergen van de slachtoffers van de gecrashte vlucht MH17. Die zijn inmiddels naar Soledar overgebracht, waar ze in een koelwagen worden bewaard.

"Er is gezocht op de locatie die gisteren is verkend", zei hoofd van de repatriëringsmissie Pieter-Jaap Aalbersberg vrijdag. "Dat is in het dorpje Grabovo, nabij een kippenboerderij. Dit is dicht bij de plek waar de romp van het vliegtuig ligt. Een gedeelte van deze plaats is afgezocht."

De internationale politiemensen en experts van het team werken op de rampplek via protocollen. Aalbersberg: "Er zijn twee rollen. Die van zoeker: zij doorzoeken het gebied en markeren belangrijke punten. En die van berger: zij werken in beschermende kleding en met handschoenen. De overige politiemensen verrichten werkzaamheden als het dragen van geborgen materialen."

In principe wordt alles wat wordt gevonden op de rampplek eerst gefotografeerd. Daarna wordt het door de berger in zakken gedaan. Alle zakken krijgen een label en worden met brancards afgevoerd, vertelt de missieleider. "Bij de kippenboerderij is vandaag van 14.00 uur tot 16.15 uur gezocht door dertig experts. Hierbij zijn meerdere delen van stoffelijke overschotten gevonden. Deze zijn alle afzonderlijk verpakt en geborgen."

Verder zijn er veel persoonlijke bezittingen veiliggesteld. Aalbersberg: "Ook deze zijn allemaal separaat verpakt, in grote zakken verzameld en op de terugweg meegenomen door het team. Alles wordt nu zo snel mogelijk via Charkov naar Nederland gebracht. We hopen dat de start van de werkzaamheden en het bergen van deze stoffelijke overschotten de nabestaanden wat troost biedt."

Lucy

Scarlett Johansson kicks ass! Eigenlijk is dat het plot van de film Lucy. Actieregisseur pur sang Luc Besson weet zijn visuele stijl weer vernuftig uit te bouwen in deze film met een plot waar je toch enkele vraagtekens bij zal zetten.

Scarlett speelt titelrol Lucy. Voordat je het doorhebt, krijgt ze in deze film te maken met de Koreaanse drugsmaffia. Ze wordt misbruikt om drugs te smokkelen. Een plastic zak vol drugs wordt in haar buik verstopt. Deze knapt echter al snel, waardoor de drugs zich beginnen te nestelen in haar lichaam. Deze drugs blijken echter haar hersengebruik te stimuleren, waardoor ze in plaats van 10% (wat een normaal mens gebruikt) al snel de volle 100% gaat gebruiken. Hiermee krijgt ze de mogelijkheid om alles te voelen, is ze sneller dan iedereen en kan ze zelfs haar haarkleur veranderen.

Leuk, afleidend vermaak voor in de zomer of over een paar maanden thuis in de winter. Duurt lekker kort en zit vol actie, dus spijt zal je niet krijgen. Je zal hem echter ook weer snel vergeten zijn.

Russisch hof weigert oppositieleider te arresteren

Een Russische rechter heeft vrijdag geweigerd een arrestatiebevel uit te vaardigen tegen oppositieleider en anticorruptieblogger Aleksej Navalny. Dat meldt Reuters. De aanklager en gevangenis vroegen om de arrestatie omdat de politicus de voorwaarden van zijn huisarrest zou hebben geschonden.

De rechter bepaalde dat de beperkingen die Navalny zijn opgelegd niet worden veranderd. Dat betekent dat de oppositieleider tot zijn volgende hoorzitting op 14 augustus onder huisarrest blijft staan en geen internet mag gebruiken.

Navalny wordt verdacht van het stelen van meer dan 30 miljoen roebel, omgerekend 624.000 euro. Vorig jaar werd hij veroordeeld voor het verduisteren van een partij hout ter waarde van 33.000 euro. Volgens de politicus gaan achter de aanklacht politieke beweegredenen schuil. Het Kremlin zou met Navalny's vervolging de oppositie monddood willen maken.

De charismatische jurist heeft naam gemaakt met het blootleggen van corruptie. Ook heeft hij leiding gegeven aan een reeks massaprotesten na de presidentsverkiezingen van maart 2012 tegen de terugkeer van Vladimir Poetin als president van Rusland.

VN geven Hamas de schuld van schenden bestand Gaza

De schending van het bestand in Gaza vrijdag is de schuld van Hamas. Dat vindt secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon, zei een woordvoerder. Ban eist de onmiddellijke vrijlating van een Israëlische militair die gevangen zou zijn genomen door Hamas-strijders.

De wapenstilstand had 72 uur moeten duren, maar werd na enkele uren al geschonden. Ban erkende dat niet onafhankelijk kan worden bevestigd wat er vrijdagochtend gebeurde, maar volgens de laatste berichten werden nadat het staakt-het-vuren inging twee Israëlische militairen ontvoerd en een derde gevangen genomen. "Dit zou een grove schending van het bestand zijn, en een die waarschijnlijk ernstige consequenties zal hebben voor de mensen in Gaza, Israël en elders", zei Bans woordvoerder Stephane Dujarric. "Zulke acties trekken de geloofwaardigheid van de garanties die Hamas de VN heeft gegeven in twijfel."

De VN-chef is ook zeer bezorgd over de hervatting van de Israëlische beschietingen op Gaza, die vrijdag aan zeker zeventig Palestijnen het leven kostte. "In plaats van dat beide kanten, en dan vooral burgers in Gaza, een broodnodige adempauze krijgen om hun gewonden te verzorgen, doden te begraven en vitale infrastructuur te repareren leidt de schending van dit bestand opnieuw tot escalatie", aldus Dujarric.

Frits Sissing verdwijnt bij Opsporing Verzocht

Frits Sissing heeft zijn laatste aflevering van Opsporing Verzocht gepresenteerd. Voor het nieuwe seizoen keert hij niet terug. De presentator wil zich toeleggen op cultuur, musicals en licht amusement, laat omroep AvroTros vrijdag weten aan De Telegraaf.

De 51-jarige Sissing is deze zomer te zien als presentator van het Prinsengrachtconcert en de Musical Sing-a-Long tijdens de Uitmarkt. In het najaar keert hij weer terug als presentator van zijn programma Maestro. Daarnaast wil hij voor AvroTros programma's ontwikkelen die te maken hebben met musical.

Sissing was al sinds 1999 het gezicht van Opsporing Verzocht, maar nam in 2007 afscheid om zich meer te kunnen toeleggen op amusementsprogramma's. In 2011 keerde hij echter terug, toen met medepresentator Anniko van Santen. zij neemt in het nieuwe seizoen van Opsporing Verzocht de presentatie alleen op zich.

Acht landen willen EK basketbal na afhaken Oekraïne

Acht landen willen de organisatie van het EK basketbal van volgend jaar overnemen van Oekraïne. De FIBA heeft van Kroatië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Israël, Letland, Polen en Turkije een kandidatuur ontvangen, liet de Europese basketbalbond vrijdag weten.

In juni werd besloten dat het toernooi niet in Oekraïne kan worden gespeeld vanwege de onrust in het land. Frankrijk wierp zich direct op als alternatief, maar heeft nu dus meerdere concurrenten gekregen. Een evaluatiecommissie gaat bij de landen langs, waarna in september de beslissing valt.

Amsterdammer met maffiabanden blijft langer vast

De 46-jarige man die wordt verdacht van samenwerking met de maffia blijft voorlopig in de cel. De man werd donderdagochtend op verzoek van Italië aangehouden in Amsterdam. De rechtbank buigt zich later over de overlevering aan Italië, laat het Openbaar Ministerie vrijdagmiddag weten.

Het gaat om de Italiaanse restauranthouder Marc B. die schuldig zou zijn aan het leveren van cocaïne aan de 'Ndrangheta, schreef de Volkskrant vrijdag. De uit Rome afkomstige B. zou naast zijn restaurant Casa di David in Amsterdam handelen in drugs. Zijn arrestatie was onderdeel van een internationale actie tegen de maffia waarbij ook in Duitsland en Italië verdachten zijn opgepakt.

De 'Ndrangheta is een maffiaorganisatie uit het zuiden van Italië en wordt wel gezien als de machtigste criminele organisatie van Europa.

Brand Eastbourne-pier mogelijk aangestoken

De brand eerder deze week op de historische pier van Eastbourne in Groot-Brittannië is mogelijk aangestoken. Dat heeft de politie van Sussex vrijdag gezegd.

De politie behandelt de brand als verdacht. Niemand raakte woensdag gewond, maar de brand verwoestte wel een derde van de driehonderd meter lange pier, die grotendeels van hout was.

Premier David Cameron heeft Eastbourne, zo'n 110 kilometer ten zuiden van Londen, vrijdag bezocht en omgerekend ruim 2,5 miljoen euro toegezegd om de toerismebranche in het stadje te ondersteunen. Volgens Cameron is de eigenaar van de pier vastbesloten om deze te restaureren.

Vette winststijging voor Burger King

Burger King heeft in het tweede kwartaal flink meer overgehouden aan de verkoop van hamburgers, milkshakes en friet. De nettowinst steeg met negentien procent tot 75 miljoen dollar (55 miljoen euro), zo maakte het bedrijf uit Miami vrijdag bekend.

Dankzij de ongunstige koers van een flink aantal valuta daalde de omzet van het fastfoodconcern met 6,1 procent tot 261 miljoen dollar. Tegen constante wisselkoersen verkocht Burger King echter wel 5,4 procent meer. Een groot deel daarvan kwam doordat de afgelopen twaalf maanden 682 nieuwe filialen werden geopend.

In alle regio's wist de keten echter ook zonder de nieuwe eettenten meer te verkopen. Burger King heeft wereldwijd 13.600 filialen.

'Kabinet moet steun zoeken voor WK-boycot'

Het kabinet moet steun zoeken voor een boycot van het WK voetbal in Rusland in 2018. Als er binnen de EU nieuwe sancties tegen Rusland op tafel komen, moet een boycot daar onderdeel van zijn.

Dat vindt de fractie van de ChristenUnie in de Tweede Kamer. ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers bevestigde vrijdag berichtgeving van RTL Nieuws over een boycot.

Segers vindt dat deze sanctie op zijn plaats is als Rusland zijn beleid tegenover Oekraïne niet verandert.

'Kabinet moet steun zoeken voor boycot WK'
'Kabinet moet steun zoeken voor WK-boycot' (Foto: ANP)

COC viert schrappen antihomowet Uganda op Gay Pride

Het ongeldig verklaren van de Ugandese antihomowet is een 'fantastische overwinning' voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT). Dat laat COC-voorzitter Tanja Ineke vrijdag weten. "De Amsterdamse Gay Pride wordt hierdoor nog feestelijker."

De zaak was aangespannen door Ugandese homo-organisaties die samenwerken met de Nederlandse homobelangenvereniging. "Het is een overwinning voor de mensenrechten en het is een belangrijk signaal voor de hele Afrikaanse regio, waar steeds vaker antihomowetgeving wordt voorgesteld", aldus Tineke.

Het constitutioneel hof van Uganda zette vrijdag een streep door de aangescherpte antihomowetgeving die eerder dit jaar werd aangenomen. Omdat bij de stemming niet genoeg parlementsleden present waren geldt de wet niet.

De ongeldig verklaarde wet stelde levenslange gevangenisstraf op seks tussen personen van hetzelfde geslacht en lange gevangenisstraffen op een 'poging' daartoe en het 'bevorderen van' homoseksualiteit. In Uganda kon de wet, die in februari van kracht werd, op veel bijval rekenen.

Nicolette van Dam bevallen van Kiki-Kate

Nicolette van Dam is vrijdagochtend bevallen van haar tweede kind. Het meisje luistert naar de naam Kiki-Kate. "Vanochtend is ons wondertje en kleine zusje geboren", twitterde Van Dam. Kiki-Kate is het jonge zusje van de 2-jarige Lola-Lily.

De bevalling is 'goed gegaan', liet de 29-jarige presentatrice ook weten. "Zo onbeschrijflijk gelukkig." Vader van Lola-Lily en Kiki-Kate is vastgoedhandelaar Bas Smit, met wie Van Dam sinds 2011 verloofd is. Een trouwdatum hebben de twee nog steeds niet geprikt.

Van Dam liet donderdag nog weten uit te kijken naar augustus. "Ik word weer mama en vier m'n dertigste. Hopelijk niet op dezelfde dag", twitterde de presentatrice, die op 14 augustus jarig is.

Weinig betogers bij Haags protest politiegeweld

De demonstratie tegen politiegeweld in Den Haag is vrijdagavond rustig begonnen. Bij aanvang rond 19.00 uur waren pas vijftig deelnemers aanwezig. Er is daarentegen wel veel politie op de been bij de verzamelplek in de Transvaalwijk. De demonstranten lopen door de binnenstad van de hofstad naar het Spui.

Demonstranten die sympathiseren met ISIS, zijn niet gezien. Eerder maakte het Openbaar Ministerie bekend dat deze demonstranten kunnen rekenen op een harde aanpak.

Bij de demonstratie zijn ook meerdere tolken, een videowagen en een officier van justitie aanwezig, zodat ter plekke kan worden besloten over te gaan tot vervolging. Dit naar aanleiding van de maatschappelijke onrust die is ontstaan na de pro-Gaza-demonstratie een week geleden in Den Haag.

Derde overvaller Deurne overgeleverd aan Nederland

De man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de fataal verlopen overval op een juweliersechtpaar in Deurne, is vrijdag overgeleverd aan Nederland. Hij wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Bij de overval in maart kwamen de andere twee overvallers om het leven. Lange tijd was niet zeker of er meer betrokkenen waren, maar een maand geleden werd de derde overvaller opgepakt in het Duitse Stuttgart. Wat zijn rol bij de overval is geweest, is nog onduidelijk.

De juweliersvrouw schoot op de overvallers van Marokkaanse afkomst nadat zij de zaak waren binnengedrongen en een schermutseling ontstond. Haar man is officieel geen verdachte meer. De vrouw is al snel na de overval vrijgelaten. De hoofdofficier zei toen al snel dat ze waarschijnlijk niet wordt vervolgd. Door de zaak was het korte tijd onrustig in de Brabantse plaats.

'Een op drie huizen met restschuld verkocht'

Bij een op de drie huizen die momenteel van eigenaar wisselt is voor de verkopende partij sprake van restschuld. De woningmarkt is dan ook nog niet uit het slop, concludeert samenwerkingsverband Netwerk Notarissen op basis van een steekproef onder dertig leden.

Bij driekwart van de mensen met een restschuld na verkoop wordt spaargeld aangesproken om het verlies op te vangen. Bij de overige verkopers wordt bijgesprongen door ouders of wordt extra geld geleend bij de bank.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars meldde medio juli dat de verkoop van woningen in het tweede kwartaal met 39.000 het hoogste niveau heeft bereikt in bijna zes jaar tijd. Netwerk Notarissen vindt dat hieruit niet geconcludeerd mag worden dat het dieptepunt van de huizencrisis 'achter ons ligt', zoals minister voor Wonen Stef Blok (VVD) deed.

"Dat er meer woningen worden verkocht en de prijzen stabiliseren, wil nog niet zeggen dat de crisis achter ons ligt", stelt juridisch directeur Lucienne van der Geld. "Je moet ook kijken naar de financiële positie van verkoper én koper."

De notarissen wijzen er ook op dat het voor een groot deel (45 procent) starters zijn die een woning kopen. "Zij hebben geen huis te verkopen waardoor er weinig doorstroming is."

Sharknado 2 scoort kijkcijferrecord

Een recordaantal Amerikanen heeft woensdagavond afgestemd op Sharknado 2. Bijna vier miljoen mensen zagen de film die werd uitgezonden op tv-zender Syfy. Nooit eerder keken er zo veel mensen naar een film die op die zender te zien was, laat Syfy weten aan Amerikaanse media.

Niet alleen op televisie was de rampenfilm, waarbij een tornado moordlustige haaien New York in slingert, populair. Ook op Twitter werd flink gepraat over de film. Volgens Syfy waren meer dan een miljard tweets gewijd aan de film.

In Nederland was de film, met Ian Ziering en Tara Reid in de hoofdrollen, donderdag te zien op de Nederlandse tak van Syfy. Het eerste deel van Sharknado, waarin Los Angeles de klos was, werd vorige zomer uitgezonden.

Onderzoeksteam MH17 verder uitgebreid

De Nederlandse en Australische onderzoekers in Oekraïne gaan zaterdag met vier zoekteams met elk twintig experts aan de slag op de plaats waar twee weken geleden vlucht MH17 neerstortte. Zondag of maandag komt daar nog een team bij en is het onderzoeksteam op volledige sterkte. Dat zei hoofd van het repatriëringsteam Pieter-Jaap Aalbersberg vrijdag.

Hoelang het onderzoek nog duurt, is niet te zeggen. "Het is nog niet mogelijk om aan te geven wanneer alle werkzaamheden op de rampplek klaar zijn. Dat hangt af van de omstandigheden en wat we aantreffen. De verwachting is dat we zeker nog enkele weken bezig zijn", aldus Aalbersberg.

Zaterdag zijn eventueel ook duikers inzetbaar en wordt waar nodig sonarapparatuur ingezet. Ook gaan er twee speurhonden mee en worden nog drie andere honden ingevlogen.

Vijftien jaar voor majesteitsschennis in Thailand

Een Thaise muzikant is tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens majesteitsschennis. Dat heeft een rechtbankfunctionaris vrijdag bekendgemaakt.

De rechter oordeelde dat uitspraken die de 28-jarige verdachte in 2010 en 2011 op Facebook over het koningshuis deed beledigend waren.

De Thaise koning Bhumibol Adulyadej staat in zijn land in zeer hoog aanzien en op majesteitsschennis staan strenge straffen. Op elke afzonderlijke belediging van het koningshuis staat maximaal vijftien jaar gevangenisstraf. De musicus kreeg in eerste instantie voor elk van de negen gevallen van majesteitsschennis waarvan hij werd verdacht drie jaar gevangenisstraf opgelegd, plus nog eens twaalf keer vier maanden wegens computerfraude. Nadat hij een volledige bekentenis had afgelegd werd zijn straf verlaagd tot vijftien jaar.

Audi zet nieuw verkooprecord neer

Audi heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een nieuw verkooprecord gevestigd, een prestatie die doorwerkt in de resultaten van het bedrijf. De Duitse autobouwer bracht 869.000 auto's aan de man, zo liet Audi vrijdag in zijn halfjaarcijfers weten. De verkoop ligt daarmee ruim elf procent hoger dan vorig jaar.

Ook de productie stoomde door naar nog niet eerder vertoonde omvang, zo stelt Audi. Het dochterbedrijf van Volkswagen fabriceerde tussen januari en juni 922.000 auto's, ruim honderdduizend meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Zowel in binnen- als buitenland trok de verkoop aan.

De verkoopstijging levert Audi een omzet van 26,7 miljard euro op. Dat is bijna zes procent meer dan een jaar geleden. De winst van het Duitse concern groeide nog harder. Na betaling van belasting hield Audi 2,3 miljard euro over, 6,6 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2013.

Zoektocht naar meer sporen Panama vruchteloos

De zoektocht in Panama naar bruikbare aanwijzingen in de zaak van de omgekomen Kris Kremers en Lisanne Froon heeft niets opgeleverd. Dat laat een woordvoerder van het Panamese openbaar ministerie vrijdag weten.

Dinsdag vertrokken eenheden van onder meer justitie, politie en hulpdienst Sinaproc via het Pianista Trail naar de plek waar vorige maand de resten van het duo werden aangetroffen. De groep keerde donderdag echter onverrichter zake huiswaarts.

De Panamese autoriteiten hoopten meer overblijfselen van de jonge vrouwen te vinden en duidelijkheid te krijgen over de doodsoorzaak van de Nederlanders. De zegsvrouw van justitie weet niet of, en zoja wanneer, een volgende zoekactie wordt ondernomen.

De ouders van Kris Kremers zijn in Panama in de hoop antwoorden te vinden over de verdwijning van hun dochter. Zij zetten zelf een onderzoek op poten.

Kremers en Froon werden op 1 april voor het laatst gezien bij het plaatsje Boquete.

Nederlandse zwerver sterft op vliegveld Mallorca

De Spaanse politie heeft donderdag op het vliegveld van Mallorca een dode Nederlander aangetroffen. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vrijdag. De 61-jarige man was een bekende zwerver op het vakantie-eiland. Hij werd 'De Baard' genoemd vanwege zijn lange baard.

Omstanders vonden de man schijnbaar bewusteloos rond 06.00 uur op het vliegveld in Palma de Mallorca en alarmeerden de hulpdiensten. Onderzoek wees uit dat de man was overleden. Volgens de politie wijst alles op een natuurlijke doodsoorzaak.

'De Baard' leefde al vijf jaar in en rond de vertrekhal van het vliegveld, waar regelmatig zwervers rondhangen. De dood van de Nederlander bracht volgens de website van Ultima Hora een schok teweeg omdat hij erg geliefd was op het vliegveld.

Rutten blijft hoop houden op komst Dost

Trainer Fred Rutten heeft nog steeds hoop op de komst van Bas Dost naar Feyenoord. De spits moet de opvolger worden van Graziano Pellè, die in het kielzog van Ronald Koeman naar Southampton vertrok. "Ik heb nog steeds contact met Dost. Zolang hij niet zegt: 'vergeet het maar', heb ik hoop", zei Rutten vrijdag tegen TV Rijnmond.

Dost staat al langere tijd in de belangstelling van Feyenoord, maar de 25-jarige speler van VfL Wolfsburg blijkt financieel vooralsnog niet haalbaar. Dost verruilde sc Heerenveen in 2012 voor de Bundesligaclub. Eerder speelde hij voor FC Emmen en Heracles Almelo.

Ook John Guidetti is een optie, zo bevestigde Rutten. "Martin (van Geel, red.) heeft contact met Guidetti. Hij staat op het lijstje en is net zo zeer een optie als de rest." De Zweed van Manchester City was in het seizoen 2011-2012 op huurbasis succesvol in de Kuip. Zijn carrière is mede door blessureleed in het slop geraakt.

Wie er verder nog op het lijstje van de Rotterdammers staan is niet duidelijk. "Het is niet slim om al die namen naar buiten te gooien. Dan krijg je een nummer een en een nummer twee, maar ze zijn allemaal nummer een voor mij", stelt Rutten.

CAS-zaak Suárez dient op 8 augustus

Sporttribunaal CAS behandelt op vrijdag 8 augustus de beroepszaak van Luis Suárez tegen zijn straf als gevolg van het bijtincident. Het internationale sporttribunaal heeft dat vrijdag naar buiten gebracht.

De zaak wordt met spoed behandeld en vervolgens wordt binnen een week een uitspraak verwacht. Suárez werd voor vier maanden geschorst van alle voetbalgerelateerde activiteiten. Door die straf mag de Uruguayaan niet alleen geen wedstrijden spelen, maar ook niet trainen. Door in beroep te gaan hoopt de aanvaller wel te mogen meetrainen bij FC Barcelona, om vervolgens in oktober zijn debuut te maken.

Los van de straf van vier maanden mag Suárez ook negen wedstrijden van Uruguay niet meedoen. De oud-Ajacied werd zwaar geschorst, nadat hij op het WK de Italiaan Giorgio Chiellini in zijn schouder beet. Suárez kan wellicht in oktober tegen Real Madrid zijn eerste duel voor Barça spelen.

Ondanks het bijtincident maakte de 27-jarige topschutter dus toch een toptransfer naar Spanje. Barcelona betaalde Liverpool ongeveer 94 miljoen euro voor de spits die vorig seizoen met 31 goals topscorer van de Premier League werd.

Nieuwe rage: Fire Challenge

Na neknominatie, comazuipen en planking worden we opnieuw opgeschrikt door een nieuwe rage die is overgewaaid van de overkant van de grote plas: Fire Challenge!

Het concept hiervan is kinderlijk eenvoudig: steek jezelf in de fik en film dat. Plaats het vervolgens op YouTube.

Gevolg: de wereld vind jou te gek. Iedereen die zegt dat het domme aandachttrekkerij is en bovendien gevaarlijk heeft er helemaal niets van begrepen. Het woord van de dag, maar ook de dag daarop is 'stoer'. Het liefst met een hoofdletter. Stoer kan je worden door een licht ontvlambare vloeistof op het favoriete deel van je lichaam te besprenkelen. Die steek je vervolgens in de hens. Na een aantal seconden doof je het fikkie en ga je de hond uitlaten.

In Amerika lopen de ziekenhuizen al vol met stoere pubers die zich met deze bezigheid bezig houden. Zo liep bijvoorbeeld de 12-jarige Daisy uit Missouri tweedegraads brandwonden op toen iemand parfum over haar jonge buikje gegoten had en daarna de ontvlambaarheid daarvan even uitprobeerde. Eerder op de week ontdekte een 15-jarig jochie uit Kentucky de genoegens van een derdegraads brandwond. Hij was zo handig om zijn (ongetwijfeld indrukwekkende) borstkas iets te lang te laten fikken. Naar eigen zeggen wist hij niet dat dit gevaarlijk zou zijn.


Zó hoor je er dus helemaal bij.

Identiteit verpakt lichaam Teteringen bekend

Het in plastic verpakte stoffelijk overschot dat maandag werd gevonden in het water bij het Brabantse Teteringen is een 45-jarige man uit Roosendaal. De nabestaanden zijn op de hoogte gebracht, meldt de politie vrijdag.

Sectie wees woensdag al uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen. Hij was vorige week vrijdag voor het laatst gezien.

De politie werkt met twintig rechercheurs aan de zaak. Vrijdag zijn op twee locaties zoekingen geweest. Of dat iets opgeleverd heeft, is nog niet bekend.

Volleybalsters winnen weer in WGP

De Nederlandse volleybalsters zijn na vier duels in de World Grand Prix nog ongeslagen. Oranje was vrijdag in het Belgische Leuven te sterk voor Argentinië met 3-0: 25-20, 25-18 en 25-12. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen won vorige week al overtuigend van Cuba, gastland Puerto Rico en Argentinië.

Nederland neemt het zaterdag op tegen de Belgische gastvrouwen en sluit het tweede speelweekeinde af tegen Canada. Volgende week komen Polen, België en Puerto Rico naar Doetinchem.

Atlético huurt linksback Ansaldi van Zenit

Christian Ansaldi is de nieuwe linksback van Atlético Madrid. De 27-jarige Argentijn komt op huurbasis over van Zenit Sint-Petersburg. Hij volgt bij de Spaans kampioen de naar Chelsea vertrokken Filipe Luís op. Ansaldi kan daarnaast als rechtsachter uit de voeten.

Ansaldi verruilde Rubin Kazan vorig jaar voor Zenit. Eerder kwam hij uit voor Newell's Old Boys. Ansaldi speelde drie interlands. Atlético versterkte de linksbackpositie eerder al met Guilherme Siqueira.

Thiem en Goffin jagen op eerste titel in Kitzbühel

De finale van het ATP-toernooi van Kitzbühel gaat tussen de Oostenrijker Dominic Thiem en de Belg David Goffin. Thuisfavoriet Thiem, als vijfde geplaatst, versloeg de Argentijn Juan Monaco met 6-3 en 6-1. Goffin was te sterk voor een andere Argentijn. Qualifier Maximo Gonzalez boog voor hem: 5-7, 6-4 en 6-3.

Voor de 23-jarige Goffin was het zijn negentiende zege op rij. De Luikenaar, die een wildcard ontving van de organisatie, is dicht bij de eerste titel in zijn loopbaan. De pas 20-jarige Thiem staat eveneens nog met lege handen. De twee troffen elkaar een keer eerder. In juni won Goffin op het gras van Queen's.

Robin Haase presteerde de laatste jaren uitstekend op het gravel van Kitzbühel. De Hagenaar pakte er in 2011 en 2012 de titel en reikte vorig jaar tot de halve finale, maar strandde deze editie al in de eerste ronde.

Guillermo Del Toro: 'Ik maak wat ze me laten maken'

Filmmaker Guillermo del Toro (Pan's Labyrinth, Hellboy, Pacific Rim) heeft zoveel projecten op zijn bordje, dat het voor hem een kwestie is van maken wat studio's hem laten maken. Hij legde dit uit tijdens een gesprek met de internationale pers op San Diego Comic-Con.

"We zijn deur-tot-deur verkopers van verhalen. We hebben een portfolio van verhalen, en daarmee gaan we langs de deuren van de studio's en kloppen we aan," aldus Del Toro. "En als ze iets willen, dan gaan we dat maken. Je bestemming als verteller is financieel gebonden. Men denkt wel eens dat regisseurs van die almachtige gasten zijn, zittend in hun Batcave, die roepen 'geef me Sony!' of 'ik wil nu deze film maken!', maar de realiteit is veel droeviger. Het is meer 'hoe de fuck kan ik deze film gemaakt krijgen?'"

Del Toro was op Comic-Con om zijn film Crimson Peak te promoten, een 'gothic romance' over een spookhuis. ("Het is geen spookhuisfilm, het is een gothic romance."). Hij schreef het script hiervoor acht jaar geleden al, maar kreeg pas na Pacific Rim de mogelijkheid om het door te ontwikkelen tot een film. "De relatie met Legendary was toen zo goed dat ze zeiden 'wat heb je nog meer?'. Ik heb toen alles getoond en besproken en ze zeiden 'deze vinden we geweldig'." Crimson Peak is volgens Del Toro een echte Legendary-film: rustig, volwassen, grof, romantisch en vreemd.

"Normaal gesproken gaat een gothic romance over een vrouwelijk personage, die verliefd wordt op een duistere vreemdeling, met een fysieke reis naar een huis of land dat heel donker is en in het proces ontdekt ze iets over het leven of haarzelf. Mijn favoriete gothic romance is Uncle Silas, van J. Sheridan Le Fanu. Dat is echt een zieke roman. En ik wilde heel graag dat genre nemen dat voelt als iets uit het verleden: een grote productie, mooie landschappen en sets, maar het een harde kern geven. Een 'edge'. Het geweld kan iets extremer, de psychoseksuele component kan wat meer sprookjes-vreemd, de productie kan wat extremer. Dus geen normale historische weergave, maar historisch zoals je een sprookje doet. Dat is wat ik bedoel met gothic romance."

"De manier waarop ik films ontwerp is heel obsessief in de details," licht Del Toro de vormgeving van de film toe. Crimson Peak heeft een gedetailleerde wereld, maar het productieteam heeft ook een aantal visuele trucs toegepast. "Ze kunnen je opvallen, of niet, maar ze zijn er wel, zoals optische illusies. Bijvoorbeeld het meubilair: sommige meubelstukken groeien als de personages zich onbetekenend voelen. Sommige rekwisieten zijn groter als ze zich onzeker voelen, en worden kleiner als ze zich sterker voelen." Er zijn ook verborgen boodschappen in het ontwerp van de set, zoals woorden die in hout gekerfd zijn, of op het behang.

Voor de film is een huis van drie verdiepingen volledig gebouwd op de set, met een werkende lift, keuken, badkamer, verlichting, et cetera. "De manier waarop acteurs met een set omgaan is veel beter als het echt is. Het is wel veel moeilijker, dat een vetzak zich drie verdiepingen omhoog moet slepen voor een scène op zolder en dan weer drie verdiepingen omlaag voor de lunchpauze, maar het voegt zoveel meer realiteit toe." In de vergelijking met een gemiddeld spookhuis: "Een spookhuis is leuk. Dit is heel erg griezelig. Het is veel donkerder."

Guillermo Del Toro (Foto: Peter Breuls)

Del Toro heeft altijd veel projecten tegelijk op z'n bordje. Er zijn zaken waar hij mee bezig is (Pacific Rim 2 is in voorbereiding en onlangs startte de tv-serie The Strain, waarvan hij executive producer is en de eerste aflevering regisseerde) en films die hij graag nog wil maken, zoals Pinocchio, The Mountains of Madness of een derde Hellboy. Tijdens het Legendary Pictures-panel op Comic-Con richte de regisseur zich tot het publiek om, door middel van applaus, de animo te meten voor Mountains en Hellboy. Het leidde tot de uitspraak, op datzelfde podium, "na Pacific Rim 2 gaan we erover praten" van Legendary-CEO Thomas Tull.

Gevraagd of Del Toro en Tull elkaar na het panel al gesproken hebben, antwoordde hij ontkennend. "We zijn elkaar nog niet tegengekomen; het is heel druk hier. Maar ik wilde het aan de zaal vragen want fans, mensen die me tegenkomen, vragen altijd naar twee projecten: Hellboy 3 en The Mountains of Madness. En ik moet altijd zeggen: 'het ligt niet aan mij, ik wil het heel graag doen, maar ik heb geen 120 miljoen op de bank staan', en ik wilde heel tastbaar zeggen: jongens, studio [gebaart naar twee fictieve onderhandelpartijen]: de projecten. Een soort bemiddelaar zijn."

"Soms snap ik waarom anderen vrije tijd leuk vinden," antwoord Del Toro op de vraag of de hoeveelheid projecten die hij heeft hem wel eens teveel wordt. "Ik had onlangs negen uur slaap achter elkaar en dacht: hier kan ik wel aan wennen. Maar meestal slaap ik niet zoveel - twee á drie uur per nacht, of een goede vier tot zes uur als ik bij mijn vrouw ben. Zij is mijn kalmeringsmiddel.

"Ik ben op een bepaalde manier gebogen toen ik een kind was, en toen brak er iets, in mij. Iets dat ik niet meer kan repareren, zelfs met jaren therapie. Maar wat die holte ook is, is wat mijn leven aandrijft. Ik kan niet verwachten een normaal leven te hebben. Ik kan een goed persoon zijn, ik streef ernaar een goede man te zijn, maar binnen de grenzen van wie ik ben. Voor mij is het echte leven een zonde. Voor mij is het monster van Frankenstein meer echt dan veel van mijn neven. Ik ken hem beter dan ik mijn neven ken. Is dat een model om te volgen? Fuck no, maar dat is wie ik ben.

"Dus ik leef met de familie die ik heb, en ik leef met de familie die ik heb verzameld in een creatief proces dat me geen ruimte geeft voor verandering. De monsters hebben mijn leven vele malen gered, daar ben ik dankbaar voor. Ik ben opgevoed door wezens. Dus als je zegt dat ik zoveel tijd toewijd aan mijn projecten... werk is het leven. Al die projecten die ik doe, zijn het leven voor mij, zijn wat me in leven houden. Dus ik denk nooit 'ik werk teveel', hoewel ik soms wel eens uitgeput ben."

Zijn creatieve proces voltrekt zich in een speciaal ingerichte kamer waar Del Toro zijn schrijfwerk doet: de 'rain room'. "Het heeft een theatrale achtergrond; het is de hele dag nacht, en het regent buiten het raam de hele dag door. Dus ik ga de kamer in, ik zet de regen aan, en ik ga schrijven." Hij koos ervoor de kamer zo te bouwen omdat regen hem, als kind, hielp te dromen. "Ik ging op mijn kussen liggen, naast het raam, kijkend naar de druppels die omlaag liepen, en verbeeldde me van alles."

Crimson Peak, met Jessica Chastain, Mia Wasikowska en Tom Hiddleston, staat gepland voor een release in oktober volgend jaar.

[Upd] Invoering Europees betaalsysteem

Het nieuwe Europese betalingssysteem SEPA (Single Euro Payments Area) wordt vrijdag definitief ingevoerd. Per 1 augustus werken alle Europese bedrijven, organisaties en personen met langere internationale bankrekeningnummers, ofwel IBAN-nummers. Toch zijn naar verwachting 20.000 vooral kleinere organisaties er nog niet klaar voor.

Bedrijven die nog niet over zijn naar IBAN kunnen geen automatische incasso's meer innen en vertraging oplopen bij betalingen. 200 tot 300 ondernemingen die elke maand duizenden transacties verwerken kunnen daardoor zelfs in financiële problemen komen, meldde De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens DNB is 94 procent van de Nederlandse consumenten bekend met de 18-cijferige code. Van de ouderen is slechts de helft klaar voor IBAN, blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie ANBO.

Bijna 22 miljard euro wordt met de invoering van SEPA bespaard. Bedrijven hoeven nu niet meer per Europees land een aparte rekening aan te houden, waardoor 9 miljoen bankrekeningen kunnen worden geschrapt. Dat stellen analisten van accountantskantoor PwC, die in opdracht van de Europese Commissie keken naar de gevolgen.

Update 17:22
De definitieve overgang naar het Europese betalingssysteem SEPA, met de langere IBAN-bankrekeningnummers, heeft vrijdag niet tot problemen geleid. De Nederlandsche Bank (DNB), die de grootste verandering in het Nederlandse betalingsverkeer in ruim 40 jaar in goede banen leidde, spreekt van een ,,rustig verlopen dag''.

Ook de grote banken zeggen niet heel veel extra vragen of meldingen te hebben gekregen. ,,Er waren enkele sportverenigingen die plots tot de ontdekking kwamen dat ze hun administratie nog niet hadden omgezet'', zegt een woordvoerster van de Rabobank.

ABN Amro, ING en Rabo kregen ook verontruste telefoontjes met vragen van particuliere klanten die bang waren voor problemen omdat op hun betaalpas nog niet het nieuwe rekeningnummer staat. Maar volgens de banken hoeven deze mensen zich geen zorgen te maken.
 

Definitieve invoering Europees betaalsysteem
Definitieve invoering Europees betaalsysteem (Foto: ANP)

Kings of Leon bedankt voor strontvrije show

Kings of Leon is blij dat de band zijn concert van donderdag zonder vieze kleren af kon maken. De heren traden weer op in het Verizon Wireless Amphitheatre in St. Louis, waar de band vier jaar geleden werd ondergescheten door duiven.

"Bedankt voor een geweldige avond St. Louis", twitterde drummer Nathan Followill. "En bedankt duiven voor een strontvrij concert." Voor het optreden van Kings of Leon in de Amerikaanse stad werd volop de draak gestoken met het optreden. De vrienden van Jared Followill bestookten de bassist voor aanvang van de show met foto's van duiven. "Ik heb echt lekkere vrienden. Ze wensen me veel sterkte", schreef Jared bij een paar sms'jes die hij op Instagram plaatste.

Kings of Leon, dat wereldhits als Sex on Fire en Use Somebody scoorde, had in 2010 zo veel last van de duivenpoep dat het concert in St. Louis na drie nummers werd gestaakt. Vooral Jared moest het ontgelden. "Tijdens het derde nummer kreeg hij de uitwerpselen op zijn wang en in de buurt van zijn mond", verklaarde een woordvoerder van de band destijds. "Ze konden echt niet langer spelen."

PSV haalt Servisch talent Lukovic

PSV heeft Servisch jeugdinternational Andrija Lukovic aangetrokken. De Eindhovenaren meldden vrijdag de 19-jarige middenvelder voor drie jaar vast te hebben gelegd met een optie voor nog eens twee seizoenen. Lukovic, die overkomt van FK Rad, wordt in eerste instantie bij Jong PSV gestald.

Lukovic maakte vorig jaar indruk bij het EK voor spelers onder 19 jaar. In de finale tegen Frankrijk, vrijdag precies een jaar geleden, scoorde hij de winnende goal. Daarnaast werd hij tot beste speler van het toernooi uitgeroepen. Lukovic maakt in Servië zijn werkvergunningen in orde en meldt zich daarna in Eindhoven.

Rechter stelt verbouwing Bernabéu uit

Real Madrid zal de verbouwing van het Estádio Santiago Bernabéu voorlopig moeten uitstellen. De rechtbank wil weten of er sprake is van illegale staatssteun.

De plannen van Real Madrid om het huidige onderkomen op de schop te nemen moeten de ijskast in. Het Spaanse hooggerechtshof wil dat de Europese Comissie eerst onderzoekt of er sprake is van illegale staatssteun.

Afgelopen januari presenteerde De Koninklijke met veel bombarie de plannen om Bernabéu te verbouwen. Zo moet er onder meer een utischuifbaar dak op het stadion komen, waardoor de toeschouwers de wedstrijden voortaan hoog en droog kunnen bekijken.

Daarnaast komt er een enorm extra complex rondom het stadion, waarin zich winkelcentra, horeca en bioscopen zullen vestigen. Om deze plannen doorgang te laten vinden, is het bestemmingsplan van de gemeente Madrid van 2011 zelfs aangepast.

Maar de Europese Commissie is een onderzoek gestart naar mogelijke 'illegale staatssteun'. De Spaanse regering zou de voetbalclub namelijk een helpende hand hebben toegestoken en dat is in Europa verboden.

Het gaat hierbij om een schuld van 2,8 miljoen, die dateert van een verbouwing uit 1991. "De club heeft nooit aan deze verplichting voldaan", zegt actiegroep Ecologistas en Accion AEDENAT, die de zaak bij de Europese Comissie heeft aangekaart. Hierop besloot het hooggerechtshof dat de verbouwing voorlopig is uitegesteld.

'Spanning in Amsterdam neemt toe'

In Amsterdam is door het conflict in Gaza sprake van een groeiende spanning tussen bevolkingsgroepen. Vooral in de Joodse gemeenschap is meer angst, zei burgemeester Eberhard van der Laan vrijdag. "Ik krijg veel mails, sms'jes en telefoontjes van mensen die zich zorgen maken."

Ook zijn er meer incidenten. Van der Laan: "Ik krijg elke dag een overzicht van incidenten van de afgelopen 24 uur, en elke keer zit er wel iets bij dat over antisemitisme gaat."

Eerder deze week werd een Joodse vrouw in Amsterdam-Oost ernstig mishandeld omdat ze een Israëlische vlag aan haar balkon had gehangen. Zondag worden minstens 5000 mensen verwacht bij een pro-Gaza-demonstratie op het Museumplein.

Van der Laan: spanning in Amsterdam neemt toe
Van der Laan: spanning in Amsterdam neemt toe (Foto: ANP)

Moisander en De Boer zinnen op revanche tegen PEC

Niklas Moisander zint op eerherstel zondag in de Johan Cruijff Schaal tegen PEC Zwolle. De aanvoerder van Ajax wil graag het demasqué van april, toen zijn ploeg met 5-1 werd gedeclasseerd in de bekerfinale, wegspoelen. "Dat was voor hun een geweldige dag en voor ons Ajacieden een pijnlijke. Natuurlijk willen we revanche nemen. Bovendien is dit een mooie prijs."

Ook coach Frank de Boer wil graag het slechte gevoel wegnemen. "Natuurlijk speelt eergevoel mee. Die wedstrijd heeft PEC terecht gewonnen. Wij moeten ervan leren en dat hebben we ook gedaan. Niet alleen de spelers, maar ook de technische staf."

Een herhaling ziet De Boer niet snel gebeuren. "Wij zaten toen vol in de competitie en hadden maar vier dagen om ons voor te bereiden. Zij leefden naar de wedstrijd toe en werden als het ware losgelaten. We waren er niet klaar voor."

De Boer sprak van een mooi meetmoment. "Het is een belangrijke wedstrijd en een goed moment om te kijken hoe we ervoor staan. In oefenwedstrijden konden we doorwisselen, nu niet. We zullen tot het gaatje moeten gaan. Voor de spelers is het pas de tweede keer dat zij negentig minuten spelen."

Moisander gaat er niet van uit dat hij zijn laatste wedstrijd voor Ajax gaat spelen. De Fin heeft zijn zinnen gezet op een vertrek en staat naar verluidt in de belangstelling van Hamburger SV. "Ik heb niets gehoord, dus hou me er niet mee bezig. Ik focus me op Ajax."

Ook KNVB omarmt verdwijnspray

In alle wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal en de KNVB-beker wordt met ingang van dit seizoen verdwijnspray gebruikt. Dat heeft de KNVB vrijdag bekendgemaakt. Tijdens de Johan Cruijff Schaal heeft scheidsrechter Danny Makkelie als eerste de beschikking over een spuitbus van het op scheerschuim lijkende goedje. Ook in Engeland, België en Frankrijk wordt het spul vanaf dit seizoen gebruikt.

Het schuim werd tijdens het afgelopen WK voor het eerst op het hoogste niveau gebruikt. Scheidsrechters kunnen dan een lijn trekken waarachter een muur moet plaatsnemen bij een vrije trap. Ook kan rond de bal een halve cirkel worden getrokken. De spray lost na enige tijd op zonder sporen achter te laten.

Operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB legt de stap voor het hulpmiddel uit. "Ondersteuning door hulpmiddelen draagt bij aan goede arbitrage en acceptatie van beslissingen. Op het WK in Brazilië is door spelers, arbitrage en het publiek de toepassing van de spray als zeer positief ervaren."

Del Bosque: "We moeten vooruit kijken"

Vicente del Bosque wil het WK-debacle met Spanje snel vergeten. De bondscoach van La Furia Roja gaat met frisse moed de EK-kwalificatiereeks tegemoet.

Spanje ging als één van de topfavorieten naar het WK in Brazilië, maar de wereldkampioen van 2010 strandde in de groepsfase. Na nederlagen tegen Nederland (1-5) en Chili (0-2) was de zege op Australië (3-0) niet voldoende om nog naar de knockoutfase te gaan. Del Bosque bleef ondanks de uitschakeling aan.

De Spaanse bond behield het vertrouwen in de keuzeheer, die Spanje vier jaar geleden naar de wereldtitel leidde en twee jaar geleden Europees kampioen werd met zijn ploeg. Del Bosque richt het vizier op de toekomst. De oud-trainer van onder meer Real Madrid wil de Europese titel in Frankrijk (2016) prolongeren.

"Als ik aan het afgelopen WK denk doet het pijn, maar we moet vooruit en toewerken naar een mooie toekomst", zei Del Bosque tegen Onda Cero. "De Spaanse bond heeft nooit getwijfeld over een contractverlenging. Er is in zes jaar meer gebeurd dan alleen de resultaten op het WK. Maar ik snap ook de emoties bij de fans na de uitschakeling."

De verwachting is dat Del Bosque met een vernieuwde selectie het EK in Frankrijk wil bereiken. David Villa heeft al bedankt als international en waarschijnlijk volgen ook routiniers Iker Casillas, Xavi en Xabi Alonso. "Ik heb geen spijt van het oproepen van de 23 spelers voor het WK. Ze hebben ons veel plezier gebracht. We hebben gefaald, maar niet zonder te strijden."

Jans en Van Polen niet eens over waarde JCS

PEC Zwolle-coach Ron Jans verschilt met zijn aanvoerder Bram van Polen van mening over de waarde van de Johan Cruijff Schaal. Jans vindt de eerste competitiewedstrijd tegen FC Utrecht belangrijker, terwijl Van Polen de traditionele seizoensopening graag wil winnen. Bekerwinnaar PEC treft in de Arena zondag landskampioen Ajax.

"Voor ons is dit een heel mooie prijs", sprak Van Polen vrijdag. "Als speler van PEC kom je niet vaak in de positie om prijzen te pakken. Als die zich dan voordoet, moet je ervoor gaan ook."

Jans dacht er iets anders over. "Zonder de Johan Cruijff Schaal naar beneden te halen en Bram boos te maken, vind ik de wedstrijd tegen FC Utrecht belangrijker."

Even later maakte de coach een klein voorbehoud. "Dit is de eerste keer en misschien wel laatste keer dat Zwolle de Johan Cruijff Schaal speelt. Bovendien is de kans dat we dit seizoen een andere prijs winnen veel kleiner." En dan lachend: "Al kunnen we natuurlijk ook de beker, de competitie of de Europa League winnen."

Tinkov wil UCI aanklagen in zaak-Kreuziger

Oleg Tinkov wil de wielerunie UCI aanklagen. Dat heeft de eigenaar van wielerploeg Tinkoff-Saxo op Twitter gezegd. De steenrijke Rus is het er niet mee eens dat de UCI al jaren wist dat Roman Kreuziger in de jaren 2009 en 2010 afwijkende bloedwaarden in zijn biologisch paspoort had.

"Ze wisten dit, maar besloten het te verbergen toen wij hem in 2012 kochten?" foeterde Tinkov. "Ik heb miljoenen euro's verloren nadat het contract door de UCI was goedgekeurd omdat ik hier niets van wist. Nu moeten ze ons flink gaan betalen."

De zaak rond Kreuziger kwam kort voor de Tour aan het licht toen Tinkoff-Saxo hem uit de ploeg voor de Franse ronde haalde. De Tsjech zou volgens de ploeg in 2013 al door de UCI om opheldering zijn gevraagd. Door Kreuziger ingehuurde experts verklaarden dat het niet om doping hoefde te gaan, maar in mei legde de UCI hun verklaringen naast zich neer. Het is nog niet duidelijk wat de volgende stap van de wielerbond is.

Tinkov had sowieso een drukke dag op Twitter. Eerder vrijdag vroeg hij zijn twittervolgers of hij de deal met Peter Sagan rond moest breien. Bij duizend retweets zou hij dat doen. Na iets meer dan een uur was dat aantal bereikt. Tinkoff-Saxo kondigde al eerder aan op 3, 7 en 9 augustus nieuwe aankopen te presenteren.

Brand Friese kaasfabriek na tachtig uur uit

De brand die sinds dinsdagochtend woedde in een kaasfabriek in het Friese Gerkesklooster is na ruim tachtig uur blussen eindelijk gedoofd. Dat meldt de brandweer vrijdag.

De uitslaande brand in de fabriek van FrieslandCampina aan de Verlaatsterweg ontstond dinsdag even voor 08.00 uur in een pakhuis waar kazen lagen opgeslagen. Dinsdagnacht werd het sein brand meester gegeven, maar het nablussen vergde vooral vanwege de vele kleine brandhaarden nog vele uren werk.

Omdat het nablussen zo lang duurde, kan nu pas een begin worden gemaakt met het onderzoek naar de oorzaak.

De brand heeft het pakhuis waar de kazen in werden opgeslagen verwoest. De kaasmakerij lijkt redelijk intact te zijn gebleven, laat FrieslandCampina weten. Wel is sprake van rook- en roetschade en moeten de installaties nog worden schoongemaakt en getest.

De voorfabriek en de poedertoren zijn niet door het vuur aangetast. Ook deze worden uit voorzorg eerst volledig gereinigd. Wanneer de kaasproductie hervat kan worden, is nog niet bekend.

Arctic Sunrise op weg terug naar Amsterdam

Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise is onderweg terug naar Amsterdam. Het schip, dat bijna een jaar aan de ketting heeft gelegen in het Russische Moermansk, vaart in ongeveer tien dagen terug naar Nederland, meldt de milieuorganisatie vrijdag.

Het schip vaart, onder leiding van kapitein Daniel Rizzotti, zelfstandig terug naar Amsterdam. De afgelopen maand zijn daarvoor de nodige herstelreparaties uitgevoerd. Veel apparatuur die nodig is om veilig te navigeren en te communiceren was het afgelopen jaar verdwenen.

"Tien maanden lang, waaronder de ijskoude winter in Moermansk, had het schip geen onderhoud gehad, terwijl een ijsbreker als de Arctic Sunrise normaliter dagelijks onderhouden moet worden", aldus Rizzotti. "We hebben in de afgelopen weken dus behoorlijk hard moeten werken om vandaag veilig koers te kunnen zetten naar Amsterdam."

Afhankelijk van de weersomstandigheden verwacht Greenpeace het schip over tien dagen in de haven van Amsterdam te verwelkomen. Daarna wordt het schip direct uit de vaart gehaald om volledig hersteld te worden. Greenpeace wil het schip vervolgens weer inzetten voor milieu- en klimaatcampagnes.

De Arctic Sunrise werd vorig jaar door Rusland aan de ketting gelegd na een actie van de milieuorganisatie tegen het boren naar olie in de Barentszzee. De bemanning van dertig mannen en vrouwen, onder wie twee Nederlanders, werd bij de actie gearresteerd.

Den Haag verbiedt ISIS-vlag en gezichtsmaskers toch

Gezichtsbedekkende kleding en het dragen van vlaggen van jihadleger ISIS zijn vrijdagavond tijdens een demonstratie in Den Haag wel degelijk verboden. Het Openbaar Ministerie liet donderdag nog weten dat dit alleen 'onder bepaalde omstandigheden' niet wordt toegestaan, maar dat was 'een fout in de communicatie', laat een woordvoerder weten.

Demonstranten die sympathiseren met ISIS, de terreurorganisatie die grote delen van Irak en Syrië heeft veroverd, kunnen daarmee rekenen op een harde aanpak tijdens de demonstratie tegen politiegeweld. Het OM stuurt ook tolken, een videowagen en een officier van justitie zodat ter plekke kan worden besloten over te gaan tot vervolging.

Aanleiding voor de strenge maatregelen vormen verscheidene pro-Gaza-demonstraties waarbij het de afgelopen weken tot ongeregeldheden kwam. Er werden antisemitische leuzen geroepen en enkele betogers riepen zelfs op tot het doden van joden. In Den Haag werden donderdag twee mannen aangehouden naar aanleiding van een pro-Palestijnse demonstratie.

Ook Amsterdam heeft gezichtsbedekkende kleding en het dragen van ISIS-vlaggen van taboe verklaard tijdens een pro-Gaza-demonstratie die zondag in de hoofdstad wordt gehouden.

Bezuiniging sloopt Politieacademie

Het aantal aanmeldingen voor de Politieacademie slinkt. Dit jaar beginnen 349 agenten in spe aan de opleiding in Apeldoorn, terwijl de academie tussen 2004 en 2013 zo'n tweeduizend studenten per jaar verwelkomde. De politie bevestigt vrijdag berichtgeving hierover van Het Parool.

De daling heeft te maken met de reorganisatie bij de politie, laat een politiewoordvoerder weten. "Sinds 1 januari 2013 zijn wij de Nationale Politie. Er wordt nog gekeken wie in de toekomst welke functie krijgt. We kunnen daarom ook nog niet zeggen wie welke scholing nodig heeft." In het verleden bestond de grootste groep studenten dan ook vooral uit agenten die werden bijgeschoold.

Politievakbond ACP vreest dat het politiewerk de komende jaren flink te lijden krijgt onder het gebrek aan bijscholing. "Zonder goede opleiding kunnen agenten hun vaardigheden niet up-to-date houden. Dan krijg je bijvoorbeeld dat er procedurefouten zullen worden gemaakt bij het opmaken van een proces-verbaal", zegt ACP-vakbondsvoorzitter Gerrit van de Kamp in de krant.

De historische lage instroom hangt ook samen met de bezuinigingen op het politieonderwijs. De rijksbijdrage voor de Politieacademie wordt tussen 2010 en 2017 teruggebracht van 205 miljoen naar honderd miljoen euro per jaar. Daar komt nog bij dat ook drastisch wordt bezuinigd op de bijscholingsopleidingen.

Diablo III cross-platform saves

Op 19 augustus ligt Diablo III: Ultimate Evil Edition in de schappen voor de Xbox One en PlayStation 4. Blizzard heeft aangegeven dat je de savegames van Diablo III op de Xbox 360 en PlayStation 3 kan overzetten naar de Xbox One en PlayStation 4.

Blizzard is heel lief geweest, want het maakt niet uit of je bent overgestapt naar de concurrent. Het enige wat je hoeft te doen is je Gamertag, of PSN ID te linken met je Battle.net account. De rest zal geregeld worden vanuit de game zelf. Het is alleen niet mogelijk om savegames over te zetten tussen de Xbox One en PlayStation 4.

Diablo 3 front

Jans en De Boer juichen besluit KNVB toe

Ron Jans en Frank de Boer juichen het besluit van de KNVB om in de Johan Cruijff Schaal bij een gelijke stand na negentig minuten geen verlenging toe te passen, maar meteen strafschoppen te laten nemen toe. Dat zeiden de coaches van respectievelijk PEC Zwolle en Ajax vrijdag op een persconferentie in de aanloop naar de seizoensopener. "Een compliment voor de KNVB", sprak Jans.

Ook De Boer toonde zich tevreden. "Het is voor de meeste spelers van ons pas de tweede keer dat zij negentig minuten gaan spelen. Als dat er dan 120 worden, is het wachten op blessures. Misschien niet in deze wedstrijd, maar dan wel in de volgende duels. Daarbij is niemand gebaat. "

Jans zei dat de sportieve belangen voorop moeten staan. "Wij spelen vrijdag alweer voor de competitie tegen FC Utrecht en zitten absoluut niet te wachten op een verlenging." De regelwijziging werd geadviseerd door het Technisch Platform, waarin de Coaches Betaald Voetbal (CBV), Eredivisie CV, Coöperatie Eerste Divisie (CED) en de KNVB zitting hebben. Doel is om de belasting voor de spelers te beperken.

Onweersbuien verwacht tijdens botenparade Amsterdam

Bezoekers van de Canal Parade in Amsterdam moeten zaterdag rekening houden met zware buien. Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd vanwege onweersbuien met hagel en zware windstoten.

De dag begint droog met geregeld wat zon maar vanaf de middag trekt een buiengebied vanuit het zuidwesten over Nederland, meldt Weerplaza vrijdag. De regenbuien groeien in de middag uit tot onweersbuien met hagel en zware windstoten.

Extreme wateroverlast zoals maandag wordt niet verwacht. Het weerbureau waarschuwt echter wel om bij buitenactiviteiten, zoals watersporten, het weer goed in de gaten te houden. Het blijft wel warm zaterdag: de temperatuur loopt op tot 25 graden.

In de nacht naar zondag trekken de buien naar Duitsland en weg en klaart het op veel plaatsen weer op. Zondag belooft dan ook een zonnige en droge dag te worden met in het westen 23 graden. In het oosten kunnen nog enkele buien vallen, verwacht Weerplaza, en loopt de temperatuur op tot plaatselijk 25 graden.

Rechter Oeganda verklaart antihomowet ongeldig

Een Oegandese rechtbank heeft de aangescherpte antihomowet die eerder dit jaar van kracht werd vrijdag ongeldig verklaard. Volgens de rechters werd de wet niet volgens de regels aangenomen. De voorzitter van het parlement liet de stemming doorgaan ondanks zeker drie klachten over het ontbreken van een quorum.

Doordat niet genoeg parlementsleden bij de stemming aanwezig waren geldt de wet niet, aldus het vijf leden tellende panel van het constitutioneel hof.

De rechtszaal zat stampvol voor- en tegenstanders van de wet en toen de rechter uitspraak deed barstten de tegenstanders uit in luid gejuich. De landsadvocaat zei dat nog bekeken moet worden of de staat in beroep gaat bij het hooggerechtshof.

De ongeldig verklaarde wet stelde levenslange gevangenisstraf op seks tussen personen van hetzelfde geslacht en lange gevangenisstraffen op een 'poging' daartoe en het 'bevorderen van' homoseksualiteit. In Oeganda kon de wet, die in februari van kracht werd, op veel bijval rekenen, maar westerse landen en belangengroepen liepen ertegen te hoop.

Ebolavirus leidt nog niet tot negatief reisadvies

Nederlanders wordt vooralsnog niet ontraden naar het westen van Afrika af te reizen. Het risico op besmetting met het dodelijke ebolavirus is ondanks de snelle verspreiding van het virus 'erg klein'. Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft de verspreiding wel op de voet volgen, zo laat een woordvoerder vrijdag weten.

Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten ontraden hun burgers inmiddels wel niet-noodzakelijke reizen naar Guinee, Liberia en Sierra Leone af te blazen. In Nederland heeft PvdA-Kamerlid Roelof van Laar het kabinet verzocht een negatief reisadvies te overwegen voor de landen waar het ebolavirus heerst.

Nederlandse reizigers wordt geadviseerd de website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in de gaten te houden. "Zij beschikken over de meest actuele informatie", aldus de zegsman van Buitenlandse Zaken. "Als het om epidemieën gaat verwijzen we reizigers door naar de WHO." Het risico op besmetting voor toeristen is volgens de gezondheidsorganisatie van de VN momenteel erg laag.

Het virus dook in maart voor het eerst op in Guinee en heeft inmiddels aan ruim zevenhonderd mensen het leven gekost. Het virus verspreidt zich momenteel rap in het westen van Afrika.

Patiënten met ebola krijgen koorts en hevige bloedingen. Een medicijn of vaccin is er niet. Wel werken wetenschappers in de Verenigde Staten aan een experimenteel vaccin.

Meerderheid Russen denkt dat Kiev MH17 neerhaalde

Bijna twee derde van de Russen gelooft dat het Oekraïense leger verantwoordelijk is voor het neerhalen van het toestel van Malaysia Airlines vorige maand. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het Russische Onderzoekscentrum naar de Publieke Opinie (WCIOM), meldt persbureau ITAR-TASS vrijdag. Slechts twee procent van de ondervraagden wees naar de pro-Russische separatisten als dader.

Het WCIOM ondervroeg 1600 volwassen in 42 Russische regio's. Van hen dacht 61 procent dat Kiev het vliegtuig heeft neergeschoten. Zestien procent houdt westerse inlichtingendiensten verantwoordelijk voor de crash en veertien procent denkt dat het om een terroristische aanslag ging. Bij het incident kwamen op 17 juli alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

De overige ondervraagden denken dat de crash werd veroorzaakt door een technisch defect, een ongeluk of een fout van de piloot. Het WCIOM houdt voor dit onderzoek een foutmarge van ongeveer 3,4 procent aan.

Oekraïense militairen gedood in hinderlaag

Ten minste tien Oekraïense militairen zijn gedood toen ze in de buurt van de plek waar vlucht MH17 is neergestort in een hinderlaag vielen van separatistische rebellen. Dat hebben Oekraïense defensiemedewerkers vrijdag meegedeeld. Ook worden dertien militairen sinds de aanval vermist en zijn vier lijken nog niet geïdentificeerd.

De troepen werden met mortieren aangevallen terwijl ze zich verplaatsen in Sjachtarsk, een stad waar de afgelopen dagen zwaar om werd gevochten. De aanval vond plaats rond 06.00 uur lokale tijd, voor het einde van een 24 uur durend staakt-het-vuren. Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon had opgeroepen tot de wapenstilstand, die donderdag van kracht werd.

"De militanten gedragen zich op een schaamteloze en laffe manier", aldus een woordvoerder van de Oekraïense veiligheidsdienst. "Zij gebruikten de 'dag van stilte' om op ons te schieten."

Vrijdag wist het team van Nederlandse en Australische onderzoekers het rampgebied wel te bereiken, samen met medewerkers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Gevechten tussen rebellen en militairen zorgden er afgelopen week voor dat de deskundigen het gebied waar de Boeing 777 vorige maand crashte meerdere malen niet konden bereiken.

Bij Sjachtarsk probeert het regeringsleger een wig te drijven tussen de twee rebellenbolwerken Donetsk en Loehansk. De stad ligt ongeveer twintig kilometer ten zuiden van de plek waar het vliegtuig van Malaysia Airlines is neergestort, waarschijnlijk na te zijn getroffen door een luchtdoelraket. Bij de ramp kwamen 298 mensen onder wie 196 Nederlanders om het leven.

Papoea-rebellen gedood in Indonesië

Bij gevechten tussen Indonesische militairen en rebellen zijn vrijdag in de provincie Papoea vijf strijders om het leven gekomen. Dat heeft het leger bekendgemaakt.

De rebellen hadden een hinderlaag gelegd voor een passerende legercolonne in het bergachtige gebied Lanny Jaya. De militairen waren gestuurd om strijders op te sporen die zondag een groep politieagenten had aangevallen, waarbij twee agenten om het leven kwamen.

Sinds het westelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea in 1969 door de Nederlandse regering aan Indonesië werd overgedragen woedt er een onafhankelijkheidsstrijd in het gebied. De rebellen strijden voor een zelfstandig Papoea.

Angry Birds in Smash Bros.

Soms is het erg duidelijk waar inspiratie vandaan komt. Zo is het niet moeilijk om te bepalen waar Sakurai voor Super Smash Bros. de inspiratie vandaan heeft gehaald voor een nieuwe minigame: Target Blast.

In de minigame moet je een bom zoveel mogelijk beschadigen en wegslaan. Deze zal vervolgens, geheel in Angry Birds-stijl, zoveel mogelijk vernietiging aanrichten. Sakurai zelf weet het volgende erover te melden: ''What's up with this bomb? This looks like the stadium for the Home-run Contest, but there's no bat. Once you touch the bomb, it begins to count down. Give it enough damage and launch it at the right time…then once the bomb's countdown hits zero…!!''

''It goes BOOOOOM! Not only will the blast destroy targets, but it'll also cause a chain reaction by using shattered walls and bomb blocks--all of which contributes to you getting a high score!! This is a new activity that combines the concepts of Target Smash and the Home-run Contest--it's called Target Blast! Your final score is the total you rack up over two rounds. Of course, your Target Blast scores contribute to your Global Smash Power, too.''

Super Smash Bros. verschijnt 3 oktober voor Nintendo 3DS en deze winter voor Wii U.

Super Smash Bros.

Super Smash Bros

Museumplein zondag toneel van pro-Gaza-demo

Demonstranten houden zondagmiddag een tocht vanaf het Museumplein in Amsterdam om hun steun te betuigen aan de inwoners van Gaza. De protestactie wordt georganiseerd door Youth for Palestine en de Internationale Socialisten.

Zij wilden oorspronkelijk op de Dam demonstreren, maar uit vrees voor mogelijke ordeverstoringen is de actie verplaatst naar het Museumplein. Het is zondag heel druk in Amsterdam, verklaarde een woordvoerder van de gemeente. Die avond is ook het slotfeest van de Gay Pride op het Rembrandtplein. Op de Dam en omgeving worden veel voetbalsupporters verwacht in verband met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in de Amsterdam ArenA, tussen Ajax en PEC Zwolle.

Vanaf het Museumplein lopen de betogers via de Overtoom, de Kinkerstraat, het Leidseplein, de Weteringschans en de Albert Cuypstraat terug naar het plein, waar een manifestatie zal plaatsvinden.

De politie heeft gewaarschuwd dat ze er scherp op zal toezien dat de demonstranten geen discriminerende of antisemitische uitingen doen. Naar aanleiding van incidenten bij de pro-Gaza-demo op 20 juli in Amsterdam is het verboden gezichtsbedekkende kleding te dragen. Ook mogen de betogers geen vlaggen van de islamitische staat IS met zich meedragen en zal de politie optreden als de pers wordt gehinderd.

De gemeente houdt er rekening mee dat bij de betoging minimaal 5000 mensen op de been zijn.

Zoektocht naar overlevenden India hapert

Reddingsmedewerkers slagen er maar niet in lichamen te bereiken van mensen die worden vermist sinds een aardverschuiving, die woensdag een Indiaas dorp onder de modder bedolf. Dat hebben hulpdiensten vrijdag gezegd. Honden en machines bedoeld om overlevenden te vinden zijn nutteloos bij de bijna vijf meter dikke laag aarde en puin.

De aardverschuiving in het dorp Malin kostte aan zeker 63 mensen het leven, onder wie negen kinderen. Ook raakten veel huizen ernstig beschadigd. Meer dan honderd mensen worden nog vermist. De kans is klein dat mensen nog levend onder het puin vandaan worden gehaald. Woensdagnacht werd voor het laatst een overlevende gered.

In West-India komen aardverschuivingen vaak voor tijdens de moesson. Dit regenseizoen duurt van juni tot september. De regio ligt zo'n 150 kilometer ten zuidoosten van Mumbai.

Boom: "Dit was het moment"

Voor Lars Boom was dit het moment om naar een andere ploeg over te stappen. De Vlijmenaar, die Belkin aan het einde van het jaar verruilt voor Astana, zegt dat op zijn Facebook-pagina. "Het was een moeilijke keuze na zo veel jaar, maar dit was het juist moment."

Boom is er trots op de komende twee jaar voor Astana te rijden. "Ik ben vol vertrouwen over mijn keuze voor Astana. Ik krijg veel steun in de voorjaarsklassiekers", schrijft hij. "Ik kan ook van waarde zijn voor de ploeg tijdens de Tour de France die volgend jaar in Utrecht van start gaat."

De keuze om Belkin te verlaten werd ingegeven door de onzekere situatie van de ploeg. Hoofdsponsor Belkin maakte in juni bekend aan het einde van het jaar te stoppen en pas in de derde tourweek werd bekend dat Lotto en Brandloyalty in zouden stappen als sponsor.

"In de onzekere periode werd ik door een aantal ploegen gepolst over de mogelijkheid van een overstap", vertelt Boom. "Op dat moment begon ik me te realiseren dat dit de juiste beslissing kon zijn om mezelf uit te dagen voor een volgende stap." Astana was een van de eerste ploegen die interesse toonde. "Aleksandr Vinokourov overtuigde me dat ik perfect in het team zou passen."

KNVB: Geen verlengingen bij Johan Cruijff Schaal

Bij de strijd om de Johan Cruijff Schaal zal vanaf dit jaar geen verlenging meer zijn mocht de stand na 90 minuten gelijk zijn. De KNVB heeft besloten om direct na de 90 minuten speeltijd over te gaan op strafschoppen.

De KNVB heeft dit besloten om de fysieke belasting voor spelers te beperken aan het begin van het seizoen. "Dat kan gunstig zijn voor hun prestaties in de aankomende nationale en internationale competities. Veel andere Europese voetbalbonden doen dit ook bij de supercupwedstrijd in hun land", aldus de KNVB in een persbericht.

Het Technisch Platform, bestaande uit een afvaardiging van de Coaches Betaald Voetbal, de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie en de KNVB, stemde ook unaniem in met het voorstel van de voetbalbond. Aanstaande zondag wordt de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal afgewerkt in de Amsterdam ArenA. Landskampioen Ajax treft daarin bekerwinnaar PEC Zwolle. 

Cofidis trekt negen renners aan, tien renners weg

Het Pro-Continentale Cofidis heeft vandaag diverse transfers bekendgemaakt. De belangrijkste aankoop voor de ploeg is sprinter Nacer Bouhanni, die samen met twee teamgenoten van FdJ de ploeg zal versterken in 2015.

Naast Bouhanni komen er nog liefst acht andere renners naar de ploeg; Jonas Ahlstrand (Giant-Shimano), Steve Chainel (AG2R La Mondiale), Geoffrey Soupe (FDJ.fr), Dominque Rollin (zonder ploeg), Stéphane Rosetto (BigMat-Auber 93), Anthony Turgis (neo-prof), Kenneth Vanbilsen en Michael Van Staeyen (Topsport Vlaanderen-Baloise).

Daar tegenover staat het vertrek van tien renners, waarvoor volgend seizoen geen plaats meer zal zijn; Jérémy Bescond, Edwig Cammaerts, Jérome Coppel, Julien Fouchard, Egoitz García, Roman Lemarchand, Christophe Le Mével, Guillaume Levarlet, Stéphane Poulhiès en Rein Taaramäe

Drie Krimse clubs in Russische competitie

De Russische voetbalbond heeft drie clubs van het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim toegelaten tot de Russische competitie. Black Sea Fleet Sports Club Sebastopol, Zjemtsjoezjina Jalta en Tavrija Simferopol stromen in op het derde niveau in Rusland.

Tavrija deelt de naam met een voormalige Oekraïense club, maar is een nieuw opgerichte club. De keuze voor de naam is opmerkelijk want de harde kern van het oude Tavrija stond bekend als pro-Oekraïens. Behalve de drie eerdergenoemde clubs zijn er nog twee clubs op de Krim die zich bij de Russische bond hebben geregistreerd.

De stap kan Rusland problemen bezorgen met de UEFA en de FIFA omdat Oekraïne de annexatie van de Krim onrechtmatig noemt. Het land beschouwt de provincie nog altijd als eigen grondgebied en wordt door de internationale gemeenschap daarin gesteund.

In mei streek Rusland Oekraïne ook al tegen de haren in over voetbal. De Russische organisatie van het WK 2018 zei dat Rusland eraan denkt om trainingscentra voor de deelnemende landen aan te leggen op de Krim.

Duitse en Engelse politici riepen na het neerschieten van Malaysia Airlines-vlucht MH17 op tot het afnemen van het WK van Rusland. De FIFA liet al weten daar niets voor te voelen. In maart na de annexatie van de Krim door de Russen liet FIFA-baas Sepp Blatter al een vergelijkbaar geluid horen.

Beurzen dieper in het rood

De Europese aandelenbeurzen zakten vrijdagochtend dieper in het rood na de stevige verliezen van een dag eerder. In Amsterdam werd de stemming gedrukt door staalconcern ArcelorMittal, dat somberder is geworden over de resultaatontwikkeling in de rest van het jaar. Ook werd gewacht op het Amerikaanse banenrapport, dat vanmiddag verschijnt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde tussentijds 1,1 procent lager op 399,81 punten. De MidKap daalde 1,8 procent tot 599,11 punten. De graadmeters in Parijs en Londen verloren iets meer dan 1 procent. De DAX-index in Frankfurt stond 2 procent in de min.

Op macro-economisch vlak bleek dat de activiteit in de Franse industrie in juli is gezakt tot het laagste niveau van dit jaar. De graadmeter voor de industrie in de hele eurozone stabiliseerde volgens een nieuwe schatting van het Britse onderzoeksbureau Markit.

Alle 25 fondsen in de AEX gingen omlaag. ArcelorMittal stond onderaan met een verlies van 5,7 procent. Het staalconcern verlaagde bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers de verwachting voor het bedrijfsresultaat in 2014. De bijstelling komt onder meer door de lagere prijzen voor ijzererts.

De euro was 1,3384 dollar waard, tegen 1,3388 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 97,77 dollar. Brentolie bleef stabiel op 106,05 dollar per vat.

Beurzen dieper in het rood
Beurzen dieper in het rood (Foto: ANP)

'Basis petitie tegen Van Aartsen klopt niet'

De petitie waarin het vertrek van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen wordt geëist, is gebaseerd op een uitspraak die niet is gedaan. Dat stelde een woordvoerder van de burgemeester vrijdag. De petitie is met ruim 17.000 handtekeningen naar de fractievoorzitters van de Tweede Kamer gestuurd.

Volgens de initiatiefnemer van de petitie, journalist Michiel Mans, zegt de gemeente dat er tijdens de pro-Gaza-demonstratie van 24 juli in Den Haag "geen grenzen zijn overschreden."

"De burgemeester heeft gezegd dat er tijdens de demonstratie van 24 juli geen strafbare feiten zijn geconstateerd", aldus de woordvoerder van de gemeente. "Later zijn die feiten wel geconstateerd, op basis van videobeelden."

Tijdens de betoging werden antisemitische leuzen geroepen. Twee demonstranten zijn donderdag opgepakt.

'Basis petitie tegen Van Aartsen klopt niet'
'Basis petitie tegen Van Aartsen klopt niet' (Foto: ANP)

'Israël zegt bestand op'

Israël heeft vrijdag het jongste bestand in de Gazastrook al na enkele uren opgezegd. Dit meldden een Israëlisch tv-station en de nieuwszender al-Arabiya

De melding komt na Israëlische beschietingen van het zuiden van de Gazastrook. Daarbij zijn zeker 25 doden zijn gevallen, volgens de Palestijnse autoriteiten. Israël reageerde naar eigen zeggen op een ernstige schendingen van het bestand door Hamas.

Paardenmishandelaar slaat toe in Bunschoten

De paardenmishandelaar die wordt gezocht voor de mishandeling van vier merries in Soest, is deze week vermoedelijk actief geweest in Bunschoten. Dat meldt de politie vrijdag. In de Utrechtse plaats zijn in de nacht van woensdag op donderdag twee dieren mishandeld.

De eigenaar ontdekte het letsel toen zij donderdagmiddag bij het weiland aan de Bisschopsweg arriveerde. Een dierenarts heeft de paarden onderzocht en bevestigd dat de verwondingen door mensen zijn toegebracht. De merries zijn daarna behandeld.

Uit het onderzoek dat de politie heeft ingesteld, is gebleken dat die ochtend rond 04.30 uur de honden van een nabijgelegen manage begonnen te blaffen. Waarschijnlijk vanwege de aanwezigheid van mensen. Dat kunnen de twee personen zijn geweest die rond dat tijdstip zijn gezien op een fietspad in de richting van Bunschoten.

De politie roept de voetgangers en andere getuigen op zich te melden. Eigenaren van paarden, en in het bijzonder merries, worden gewaarschuwd om alert te zijn op verdachte situaties in de avond en nacht.

Volgens een woordvoerder komt het letsel van de twee paarden in Bunschoten overeen met de vier dieren die in juni in Soest werden toegetakeld. "Zowel wat betreft tijdstip, locatie als methode zijn er overeenkomsten." Of het gaat om de paardenmishandelaar die landelijk wordt gezocht voor het verminken van tientallen merries, kan de woordvoerder niet zeggen.

"We hebben daar geen zicht op, maar sluiten het niet uit. Het is op dit moment onduidelijk of het gaat om meerdere verdachten die dezelfde praktijken uitvoeren of om een verdachte die meerdere mishandelingen op zijn naam heeft", aldus de zegsman die de situatie 'ziekelijk' noemt.

Van Oostveen: "Overeenkomsten Van Gaal en Hiddink"

Hiddink (67) neemt het roer over van Louis van Gaal, die met het Nederlands elftal derde werd op het WK in Brazilië. De oud-trainer van onder meer PSV en Real Madrid was tussen 1995 en 1998 al bondscoach van Oranje. Hiddink zat bij Nederland op de bank tijdens het EK in 1996 en het WK in 1998.

"Met gepaste trots presenteren wij Guus Hiddink als bondscoach", zei Van Oostveen, directeur betaald voetbal bij de KNVB, tijdens een persconferentie in Zeist. "We hebben opnieuw een internationale topcoach met schat aan ervaring. Wij zijn daar erg trots op."

"Danny Blind en Ruud van Nistelrooy maken als assistenten deel uit van de technische staf. Blind is de eerste veldtrainer en volgt Hiddink in 2016 op als bondscoach. Met Van Nistelrooy voegen we weer een oud-topvoetballer toe aan staf."

"Het was al vroeg bekend dat Guus bondscoach zou worden. Het zal niemand verbazen dat Hiddink hoog op lijstje stond, dat zegt veel over zijn status. Hij heeft veel ervaring en successen geboekt. Nationaal en internationaal heeft hij zich bewezen. Na Van Gaal hebben we opnieuw een toptrainer van eigen bodem, ook belangrijk."

Van Oostveen denkt dat Hiddink de stijgende lijn met Oranje kan vasthouden. "Iedere trainer is een persoonlijkheid op zich. Van Gaal en Hiddink hebben wel overeenkomsten. Ze zijn tactisch sterk, hebben veel ervaring in de top en onderhouden goede relatie met de spelers."

In de constructie met Blind heeft Van Oostveen veel vertrouwen. "Met Blind hebben we een zeer bekwame trainer in dienst gehouden. We zijn zeer tevreden over hem. Hij krijgt een kans om weer met toptrainer te werken waarna hij stokje overneemt. Kennis en expertise blijven zo behouden. Ook bij onze Oosterburen werkte dit goed. Wij konden tijdens de procedure geen openheid van zaken geven. Daar sta ik nog steeds achter", besluit de KNVB-directeur.

Ook Edson Braafheid naar Lazio

Edson Braafheid speelt komend seizoen voor Lazio. Dat heeft de Italiaanse club vrijdag bekendgemaakt. De verdediger was vorig seizoen nog actief voor het Duitse 1899 Hoffenheim, maar kreeg daar geen speelminuten. Hij is na Stefan de Vrij, die donderdag werd gepresenteerd, de tweede Nederlander bij de Serie A-club.

De 31-jarige Braafheid begon zijn loopbaan bij FC Utrecht. In januari 2007 verhuisde hij naar FC Twente om vervolgens de stap naar Bayern München te maken toen Louis van Gaal daar in 2009 naartoe ging. In München viel hij echter buiten de boot en een verhuurperiode naar Celtic en een transfer naar Hoffenheim volgden.

Toen hij bij Hoffenheim niet meer op een basisplaats kon rekenen, koos hij in 2012 voor een seizoen op huurbasis bij Twente. Afgelopen seizoen keerde hij terug bij de Bundesliga-club, maar werd hij geen enkele keer opgesteld. Braafheid speelde tussen februari 2009 en november 2011 tien interlands voor Oranje.

Lars Boom vanaf 2015 bij Astana

Wielrenner Lars Boom rijdt vanaf volgend seizoen voor Astana, de formatie van manager Alexandre Vinokourouv en tourwinnaar Vincenzo Nibali. Hij zal daar onder meer teamgenoot worden van Luis León Sánchez en Lieuwe Westra, die er sinds dit jaar rijdt.

Boom won dit jaar als eerste Nederlander in negen jaar een touretappe. Hij deed dat opvallend genoeg in de kasseienrit, waar hij lange tijd voorop reed met Astana-rijders Westra, Nibali en Jakob Fugslang. 

De Nederlander stond al twaalf jaar onder contract bij Belkin en de voorganger Rabobank, waarvoor hij in het begin voor het opleidingsteam reed. Ook kwam hij namens Rabobank uit in het veldrijden, waar hij in 2008 wereldkampioen werd.

Bij Astana tekent de 28-jarige Boom voor twee jaar. "Boom is een rijder voor de klassiekers en een goede teamgenoot voor in de grote rondes. Dit jaar won hij een etappe in de Tour in omstandigheden die we op kasseien minstens tien jaar lang niet gezien hebben in het wielrennen", aldus Vinokourov, wijzend op het kletsnatte weer tijdens de etappezege van Boom. 

Naast Boom komen ook Sánchez, Diego Rosa (Androni-Giocattoli) en Davide Malacarne (Europcar) naar het team uit Kazachstan. Rosa tekent voor twee jaar, Malacarne voor één. Beiden hebben ze vooral als doel om Fabio Aru te helpen in de grote rondes.

KNVB stelt oud-internationals aan bij jeugdteams

De technische staf van vrijwel alle Oranje-jeugdteams is uitgebreid met oud-internationals. Dat heeft de KNVB vrijdag bekendgemaakt. Onder anderen Pierre van Hooijdonk, Bert Konterman, Aron Winter, Sonny Silooy, Michael Reiziger en Marijn Reuser zijn bij de jeugdelftallen aangesteld.

"Met deze hoofdcoaches en assistenten hebben we veel trainerskwaliteiten, ervaring in het trainersvak en ervaring als speler in huis", verklaart technisch manager Jelle Goes de stap. "Veel van deze trainers, waaronder ex-internationals, weten bovendien uit eigen ervaring wat het betekent en van je vraagt om op het hoogste niveau te spelen."

Van Hooijdonk wordt assistent bij het Jong Oranje van bondscoach Adrie Koster, terwijl Remy Reijnierse bij Oranje onder 20 wordt bijgestaan door Konterman. Winter wordt bondscoach van de onder 19-ploeg. Maarten Stekelenburg coacht zowel Oranje onder 18 als onder 17. Bij onder 18 wordt hij bijgestaan door Silooy, bij onder 17 is Reiziger zijn assistent.

Oud-Spartaan Dennis de Nooijer is assistent van Edwin Petersen bij Oranje onder 16. Reuser gaat als assistent van Peter van Dort aan de slag bij Oranje onder 15, het jongste vertegenwoordigende elftal van de voetbalbond.

Korpschef Bouman zegt Canal Parade af om MH17

Korpschef van de Nationale Politie Gerard Bouman vaart zaterdag niet mee tijdens de jaarlijkse Canal Parade van de Gay Pride in Amsterdam. Dat meldt de politie vrijdag. Bouman zou in eerste instantie wel meevaren op de politieboot, maar vindt het vanwege de ramp met vlucht MH17 'simpelweg ongepast' om zich als korpschef in het 'feestgewoel' te mengen.

Wel laat hij weten diversiteit binnen het politiekorps 'uitermate belangrijk' te vinden en onderstreept hij dat hij graag had willen deelnemen aan de Canal Parade. Door mee te varen in de grachtentocht wil de politie het signaal afgeven een veilige werkgever te zijn voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT's).

Ook is deelname aan de jaarlijkse botenoptocht goed voor de internationale uitstraling. "Nederland heeft wat dat betreft toch een voortrekkersrol. In veel landen in Europa is er veel minder acceptatie voor LHBT's, zeker ook binnen de politie", klinkt het in een verklaring.

Tijdens de parade varen zaterdag 81 boten mee. Die worden voorafgegaan door twee witte boten van het Aids Fonds. De Gay Pride en het fonds willen op die manier de slachtoffers van het gecrashte vliegtuig van Malaysia Airlines herdenken. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Er waren ook medewerkers van het Aids Fonds aan boord.

Hiddink gepresenteerd als nieuwe bondscoach

Guus Hiddink is in de bossen van Zeist gepresenteerd als de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Hij wil voortborduren op de goede prestaties van Oranje tijdens het WK in Brazilië. Hij tekent voor twee jaar. 

Hiddink begon de persconferentie met credits aan Van Gaal en zijn staf. "De technische staf verdient een pluim voor de prestaties. De verwachtingen waren toch somber. Er zijn goede resultaten geboekt", zei de 67-jarige Hiddink. De nieuwe bondscoach snapt het speelsysteem van Oranje tijdens het afgelopen WK. Het Nederlands elftal speelde op het WK in een 5-3-2 systeem. "Ik zei al voor het toernooi dat de Hollandse School prima is, maar dat een aanvulling daarop ook niet verkeerd is."

Volgens Hiddink is het nodig om af en toe gewoon te overleven. Hiddink is blij en trots dat de KNVB hem opnieuw vroeg voor de functie van bondscoach. "Ik ben vol enthousiasme begonnen aan mijn werkzaamheden."

Hiddink krijgt assistentie van Danny Blind en Ruud van Nistelrooy. Na het EK in Frankrijk treedt de huidige assistent Blind aan als opvolger van Hiddink. "Ik ben blij dat Danny Blind is gebleven. Hij gaat een prominente rol spelen", aldus Hiddink. 

Het Nederlands Elftal zal op 4 september zijn eerste wedstrijd spelen na het WK. Italië zal in Bari de opponent zijn in een oefenduel. Op 9 september begint voor Oranje de EK-voorronde met een duel in en tegen Tsjechië. 

Paul de Leeuw geeft soloconcert in Ermelo

Paul de Leeuw geeft op 19 september een soloconcert in Ermelo. De presentator en zanger geeft met pianist Bernd van den Bos een eenmalig optreden, maakte organisator Shows & Events vrijdag bekend. De Leeuw gaat in oktober de theaters in met zijn solovoorstelling Ik Ben Rustig.

Voor het concert in Ermelo kijkt de 52-jarige De Leeuw onder meer terug op zijn carrière. Hij geeft het concert in navolging van de reeks Three Times a Lady waarin Karin Bloemen, Pia Douwes en Simone Kleinsma optredens gaven. De volgende artiest in de reeks 'Een avond met..' wordt in het najaar bekendgemaakt.

'Amsterdam is vies, vuig en te vol'

Het stadsbestuur van Amsterdam moet per direct alle ruimte nemen en krijgen om de hoofdstad weer 'loveable' voor bezoekers en 'liveable' voor bewoners te maken. Die dringende oproep doet directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes vrijdag in NRC Handelsblad. De charme van Amsterdam is volgens hem 'verbleekt'.

Door de heropening van onder meer het Rijksmuseum ervaart de stad volgens Pijbes dit jaar voor het eerst in volle omvang wat het betekent om een 'attractieve stad te zijn voor bezoekers uit binnen- en buitenland'. Maar, zo waarschuwt hij, het is zaak om de aanzwellende bezoekersstroom op passende wijze op te vangen.

Daarvoor zijn al enkele maatregelen genomen, maar die gaan volgens de museumdirecteur lang niet ver genoeg. "Iedereen die dagelijks de stad bezoekt, ziet dat de grenzen van de groei van de afgelopen jaren zijn bereikt: het zwerfvuil, de irritaties, de rijen. Amsterdam wordt vies, vuig en te vol. Het is tijd voor een Deltaplan Toeristisch Amsterdam", aldus Pijbes.

Hij doet daarvoor een paar suggesties. Zo moeten de in april aangekondigde maatregelen tegen de 'smerige' gevolgen van de ambulante straathandel en het daarmee samenhangende zwerfvuil 'eindelijk worden uitgevoerd'. Ook moet er een plan van aanpak komen tegen de 'levensgevaarlijke' en illegale shortstay-kamerverhuur.

Verder functioneren de taxi's volgens Pijbes nog lang niet naar behoren en moet nagedacht worden over de meest vervuilende vorm van toerisme: de cruisevaart. Ook bepleit de museumdirecteur dat er 'nu eindelijk' voldoende fietsenstallingen gebouwd moeten worden en dat er een eind moet komen aan de 'middeleeuwse manier' van huisvuil aanbieden in de binnenstad en rondom het Museumplein.

Pijbes besluit zijn relaas met de mededeling dat Amsterdam een fantastische stad is en een visitekaartje voor Nederland, maar dat volgens hem de tijd dringt om gasten van uit de hele wereld fatsoenlijk op te vangen.

De Wit: "Niet bang voor KNVB-onderzoek"

De clubleiding van Vitesse is niet bevreesd voor een onderzoek van de KNVB. De voetbalbond wil de organisatiestructuur binnen de Arnhemse club nogmaals doorlichten.  De KNVB stelt een onderzoek in na een publicatie in Voetbal International. Het weekblad heeft emails in handen waaruit blijkt dat Vitesse in handen is van Chelsea.

De Engelse topclub kwam woensdag op bezoek in de GelreDome voor een oefenwedstrijd. The Blues wonnen met 1-3 in Arnhem. Algemeen directeur Joost de Wit van Vitesse herhaalt dat Vitesse 'baas in eigen huis' is. "We zijn niet bang voor een onderzoek. We houden niets achter. Alles ligt op tafel. Ik ben de baas bij Vitesse, met een goed managementteam. We hebben een eigenaar en een Raad van Commissarissen", zegt De Wit tegen NOS.

"Iedereen weet dat de eigenaren van Vitesse en Chelsea goed bevriend zijn, dat is allang bekend", aldus de Brabander. De Wit ontkent dat Chelsea Vitesse te koop heeft gezet. Dagblad De Gelderlander bracht deze week naar buiten dat de Londenaren de Arnhemse club in de etalage hebben geplaatst.

"Een verkoop is niet aan de orde. Wij zijn trots op de relatie met Chelsea", besluit De Wit, die per 1 september afscheid neemt van commercieel directeur Peter Gansler. De Amerikaanse bestuurder was sinds november 2012 in dienst bij Vitesse en gaat naar eigen zeggen een 'nieuwe uitdaging' aan.

Málaga legt Mexicaanse WK-held Ochoa vast

Guillermo Ochoa heeft een contract voor drie seizoenen getekend bij Málaga. De Mexicaanse keeper maakte tijdens het WK indruk en dwong een transfer af naar Spanje. De overgang van Ochoa (29) naar Málaga werd donderdagavond beklonken. De Andalusiërs meldden de transfer via de officiële kanalen.

Ochia komt transfervrij over van het Franse Ajaccio. Bij Málaga is hij de opvolger van Willy Caballero die eerder deze zomer naar Manchester City verhuisde. Manchester City-manager Manuel Pellegrini kende Caballero nog van hun gezamenlijke periode in La Rosaleda. Málaga werd met publiekslieveling 'Willy' op doel vorig seizoen elfde in de Primera Division. De club uit Zuid-Spanje hoopt komend seizoen weer mee te doen om Europees voetbal.

Met Ochoa heeft Málaga een Mexicaanse WK-held vastgelegd. De keeper beleefde een uitstekend toernooi in Brazilië. Met name in de groepswedstrijd tegen het gastland ontpopte hij zich tot een onpasseerbaar station. De Goddelijke Kanaries konden geen manier vinden om tot scoren te komen (0-0).

In de achtste finales hield Ochoa ook tegen Nederland lange tijd zijn doel schoon. De sluitpost had onder meer een prachtige redding op een doelpoging van Stefan de Vrij. In de slotfase moesten Ochoa en Mexico alsnog het hoofd buigen toen Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar scoorden (2-1).

Phelps op vier nummers bij Amerikaans kampioenschap

Zwemmer Michael Phelps doet volgende week op vier nummers mee aan het Amerikaans kampioenschap. De succesvolste Olympiër ooit start in het Californische Irvine op de 100 meter vrije slag, 100 meter vlinderslag, 100 meter rugslag en 200 meter wisselslag. Het is zijn zwaarste wedstrijdprogramma sinds zijn rentree in april.

"Ik voel me goed", liet Phelps donderdag weten. "Ontspannen blijven is het belangrijkste, niet te veel druk op mezelf leggen. Ik ga gewoon doen wat ik al het hele jaar doe: lol hebben. Zo heb ik op mijn best gezwommen."

Op het Amerikaanse kampioenschap worden de startbewijzen voor de Pan-Pacific Championships enkele weken later in Australië verdeeld. Daar kunnen Amerikaanse zwemmers zich dan kwalificeren voor het WK van volgend jaar in het Russische Kazan.

Russische atleten geschorst door bloedpaspoort

De Russische atleten Yekaterina Kostetskaya en Stanislav Yemelyanov zijn geschorst op basis van schommelende waarden in hun bloedpaspoort. Dat blijkt uit de onlangs door wereldatletiekbond IAAF gepubliceerde lijst van geschorste atleten.

Yemelyanov is een 23-jarige snelwandelaar die in 2010 de Europese titel op de 20 kilometer pakte. Zijn waarden uit die tijd waren echter verdacht, met als gevolg dat hij nu geschorst is tot en met 14 december 2014. Zijn Europese titel wordt hem afgepakt en gaat naar de Italiaan Alex Schwazer. Een controversiële zet, want de olympisch kampioen van Peking op de 50 kilometer moest de Spelen van Londen missen vanwege een positieve EPO-test, waarna hij zijn loopbaan afsloot.

Kostetskaya deed in 2011 mee aan het WK in Daegu en liet daar, naar nu blijkt, schommelende waarden opmeten. De 27-jarige werd vijfde op de 800 meter in Daegu, en liet in 2011 en 2012 een aantal opmerkelijk snelle tijden noteren. Die werden, net als haar persoonlijk record uit 2008, opvallend genoeg allemaal gelopen tijdens de Russische kampioenschappen. Kostetskaya is getrouwd met de Australische polsstokhoogspringer Steve Hooker, olympisch kampioen in 2008 en wereldkampioen in 2009.

Nieuwe trailer voor Interstellar

Voor Christopher Nolans nieuwe film Interstellar, over een groep onderzoekers die gebruikmaken van een pas ontdekt ‘wormgat’ om nieuwe werelden te ontdekken voor de mensheid om te overleven, is een nieuwe trailer verschenen.

Het mooie van de promotie voor Nolans films is dat elke nieuwe trailer een klein beetje meer toont, maar er nooit teveel weggegeven wordt. De nieuwe trailer bouwt op bestaande kennis van de film en toont de motivaties van het personage van Matthew McConaughey: zijn familie.

Interstellar verschijnt op 6 november.

Trailer: The Maze Runner

Voor de young adult-boekverfilming The Maze Runner is deze week een nieuwe trailer verschenen. Naast de beelden uit de eerste trailer toont deze iets meer van het mysterie dat schuilt achter het doolhof waarin de hoofdrolspelers gevangen zitten.

De film, gebaseerd op de wereldwijde bestseller van James Dashner, speelt zich af in een post-apocalyptische wereld. Nadat zijn geheugen is gewist, komt Thomas (Dylan O’Brien, Teen Wolf) terecht in een gemeenschap van jonge mannen. Als hij ontdekt dat ze gevangen zitten in een doolhof, sluit Thomas zich aan bij de "runners". Niet alleen om uit het labyrinth te ontsnappen, maar ook om het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen.

The Maze Runner is vanaf 25 september 2014 in de Nederlandse bioscoop te zien.

CD: Finntroll - Natten Med De Levande Finntroll

In afwachting van een nieuwe studioplaat, trakteert Finntroll ons op een live-cd. Voor de Nederlandse fans is dat zeker leuk, want de opnamen werden gemaakt in de Melkweg, Amsterdam. Met hun opvallende verschijning en hun strakke polkametal hebben de Finnen al menigeen voor zich weten te winnen. Vooral op festivals zorgde de band de afgelopen jaren voor de nodige gezelligheid. Natten Med Den Levande Finntroll (Nacht met de levende Finntroll) is, sinds hun oprichting in 1997, uiteindelijk de eerste registratie die de livereputatie van de band moet weergeven.

LL Sanchez naar Astana

Luis León Sánchez rijdt in 2015 voor Astana. Dit heeft de 30-jarige Spanjaard vandaag bevestigd. De coureur, die al een jaar voor Astana uitkwam in 2006, komt dit seizoen uit voor het kleine Caja Rural-Seguros RGA, nadat hij op een zijspoor belandde bij Belkin.

"Ik ben blij en vooral dankbaar voor de gelegenheid die en Vinokourov en Astana mij hebben gegeven," vertelde Sánchez tegen Biciciclismo. "Ik wil mij testen in de rondes van een week. Mocht dat goed gaan, dan wil ik het ook in de klassiekers gaan proberen. Daarnaast wil ik Nibali bij staan in de grote ronden."

Vanaf vandaag mogen wielrenners en wielerploegen hun nieuwe aanwinsten voor het komende seizoen bekend maken. Daarnaast mogen ze ook vanaf vandaag neo-profs in dienst nemen als stagiair voor de rest van het jaar.

Doctor Who terug naar de bioscoop

De openingsaflevering van het achtste seizoen van Doctor Who, Deep Breath, zal wereldwijd in bioscopen worden vertoond. Hiermee volgt de aflevering de jubileumspecial The Day of the Doctor, die vorig jaar op dezelfde manier te zien was.

De aflevering waarmee het vijftigjarig bestaan van de serie werd gevierd was op 23 november vorig jaar te zien in 1500 bioscopen wereldwijd, en zorgde daarmee voor een reeks lokale gelegenheden voor fans van de serie om het jubileum te vieren. Voor een deel gekleed in cosplay zagen kijkers toen hoe de Doctor, gespeeld door David Tennant, Matt Smith en John Hurt, zijn thuisplaneet uit de mythische Time War wist te redden.

"Vorig jaar heeft de Doctor de wereld niet alleen op televisie veroverd, hij deed het ook in de bioscopen," licht showrunner Steven Moffat toe. "En de show-off die hij is, kan hij het niet laten het nog een keer te doen. Hij heeft de smaak van het zilveren scherm te pakken. Op 23 augustus begint de nieuwe Doctor zijn avonturen op BBC One en in bioscopen wereldwijd. Filmland kijk uit - Capaldi komt je halen."

Doctor Who: Deep Breath: Peter Capaldi

Deep Breath wordt op en vanaf 23 augustus vertoond in bioscopen wereldwijd; het is nog niet bekend of er ook Nederlandse bioscopen de aflevering, die 75 minuten duurt, gaan vertonen. Een nieuwe teaser trailer voor de aflevering is afgelopen weekend gepubliceerd:

Luiten matig van start op Bridgestone Invitational

Golfer Joost Luiten is met een score van 73 begonnen aan de Bridgestone Invitational. Op de par 70 baan van de Firestone Country Club in het Amerikaanse Akron betekende dat een score van +3 en een gedeelde 55e plaats. Luiten sloeg birdies op de tweede en achtste hole, maar stelde daar bogeys op de derde, vierde, tiende, zeventiende en achttiende tegenover.

De Australiër Marc Leishman staat na de eerste dag aan de leiding. Zijn ronde van 64 slagen leverde hem een score van -6 op. Op één slag van Leishman staan de Amerikaan Ryan Moore, de Zuid-Afrikaan Charl Schwartzel en Justin Rose uit Engeland. Nog eens vier golfers staan met een score van -3 op de gedeelde vijfde plaats.

Goed nieuws voor Luiten is dat er geen cut is bij het prestigieuze toernooi. Alle 76 deelnemers mogen vier rondes spelen.

Lady Gaga leert van hont

Lady Gaga geniet niet alleen van het gezelschap van haar hond, de Franse buldog leert haar ook veel. "Asia is voor veel dingen een belangrijke inspirator. Ze heeft me laten zien hoe belangrijk het is om in het nu te leven", zegt de zangeres in het Amerikaanse modeblad Harper's Bazaar. "Als ik dat niet doe, dan mis ik haar kostbare blik."

De 28-jarige Gaga is dolgelukkig met haar trouwe viervoeter, die samen met haar op de omslag van het blad staat. "Ze is een heel romantisch en liefdevol dier. Die interactie met haar is een soort poëzie en kunst." Asia is daarnaast een fervent jazzliefhebber. "Ze vindt het heerlijk om bij me te zitten als ik jazz opneem. Ze blaft niet en geeft geen piep. Ze kijkt gewoon naar me met haar grote ogen."

De zangeres vindt niet alleen haar hond erg belangrijk. Ook haar liefde voor mode is nog steeds erg aanwezig. "Ik denk altijd dat ik niet in herhaling moet vallen, dus ik ben altijd anders, zegt Gaga. "Ik draag eigenlijk altijd hetzelfde, maar ik ben steeds een andere versie van dezelfde vrouw. Als ik de deur uitga dan probeer ik stijliconen uit het verleden te eren. Dat is gewoon hoe ik ben."

Sheik harpt er op los

Sheik was, Naast Ruto en Darunia ook aangekondigd als speelbaar personage in Hyrule Warriors en nu is daar ook gameplay voor verschenen.

Hyrule Warriors is een cross-over van de gameplay van Dynasty Warriors. Je kiest een personage en je gaat al hakkend en slashend door de missies heen. Dit keer dan met met vele personages en vijanden uit The Legend of Zelda.

Hyrule Warriors komt 19 september uit op Wii U. Aankomdende dinsdag komt er een speciale Nintendo Direct over de game.

Bestand in Gaza ingegaan

Na zware gevechten tussen het Israëlische leger en Hamas is vrijdagochtend in de Gazastrook een nieuw bestand ingegaan. De wapenstilstand moet drie dagen duren en humanitaire hulp mogelijk maken aan de Palestijnen in de Gazastrook.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry had het bestand enkele uren eerder aangekondigd. Hij waarschuwde dat er 'geen garanties' zijn dat de gevechtspauze ook tot het einde zal leiden van de oorlog in Gaza, die nu zijn vierde week is ingegaan.

Israël en Hamas zeggen allebei zich aan het bestand te zullen houden, maar wel te zullen reageren als ze worden aangevallen.

Eerdere bestanden in het conflict werden allemaal binnen enkele uren verbroken.

Moskeeën: joden in Nederland zijn broeders

Moskeeën in Nederland gaan in preken oproepen tot tolerantie. Dat maakten de Raad van Moskeeën en de Unie van Marokkaanse Moskeeën Nederland bekend in de nacht van donderdag op vrijdag. De organisaties maken zich zorgen over het groeiend aantal racistische geweldsincidenten en uitingen van haat richting joden en moslims.

De Raad neemt in een verklaring nadrukkelijk afstand van moslimjongeren die zich schuldig maken aan antisemitische incidenten. "Er zijn allerlei mensen die zeggen dat ze gebruikmaken van de vrijheid van meningsuiting. Daar zijn we niet tegen, maar we moeten in dit land wel zuinig zijn op elkaar", stelde een woordvoerder van de islamitische organisaties.

Volgens de moskeeën is kritiek op Israël niet verboden, maar mag het geen vrijbrief zijn voor antisemitische of anti-islamitische uitingen of daden. "Joden in Nederland zijn broeders van het heilige boek en zo dient onze relatie ook te zijn, broederlijk", aldus de schriftelijke verklaring.

Volgens de woordvoerder hebben vrijwel alle moskeeën in Nederland laten weten mee te werken aan het plan.

Nederlands team op weg naar rampplek in Oekraïne

Het Nederlandse team van onderzoekers is op weg naar de rampplek in het oosten van Oekraïne waar vijftien dagen geleden vlucht MH17 crashte. Dat meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdagochtend. De groep verwacht in de loop van de ochtend aan te komen.

Ook Australische experts en leden van de OVSE zijn mee op de missie. Onderzoekers deden de afgelopen vijf dagen ook al pogingen om het rampgebied te bereiken, maar moesten die telkens afbreken. Er waren gevechten op en langs de route waardoor de veiligheid van de experts niet kon worden gegarandeerd.

Een verkenningsmissie van OVSE'ers en Nederlandse en Australische forensische experts slaagde er donderdag echter wel in het rampgebied te bereiken. Ze lieten na afloop weten diep onder de indruk te zijn van wat ze aantroffen.

Ondanks dat de crashsite nog niet eerder is bereikt, liet de Onderzoeksraad voor Veiligheid dinsdag weten dat het onderzoek naar de oorzaak van de vliegtuigramp voorspoedig verloopt. Onderzoekers hebben al veel informatie verzameld.

Het zou voor hen niet per se nodig zijn om naar het rampgebied af te reizen. "Maar als dat kan zullen we het natuurlijk zeker doen. Hoe meer informatie we hebben, des te beter", aldus een zegsman.

'Amsterdammer opgepakt om samenwerking met maffia'

Een 46-jarige man uit Amsterdam is donderdagochtend opgepakt in de hoofdstad. Hij wordt verdacht van samenwerking met de maffia, zo schrijft de Volkskrant vrijdag. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie kan alleen bevestigen dat de man is opgepakt op verzoek van de Italiaanse autoriteiten en dat hij vrijdagochtend wordt voorgeleid.

Volgens de Volkskrant gaat het om de Italiaanse restauranthouder Marc B. De krant schrijft dat hij zich volgens de Italiaanse politie schuldig maakt aan het leveren van cocaïne aan de 'Ndrangheta. Zijn arrestatie maakt deel uit van een grote actie tegen de maffia waarbij vijftien anderen zijn opgepakt in Duitsland en Italië.

De uit Rome afkomstige B. zou in Amsterdam naast het restaurant Casa di David ook een lucratieve handel in verdovende middelen runnen, zo schrijft de krant. De Calabrese maffiaorganisatie 'Ndrangheta wordt beschouwd als de machtigste criminele organisatie van Europa. Mede door hun aandeel in de internationale drugshandel wordt hun jaaromzet geschat op 53 miljard euro.

Eddy Zoëy presenteert autotalkshow voor RTL

Eddy Zoëy gaat de nieuwe talkshow RTL Autovisie presenteren. "We zijn inmiddels best wel gewend aan mannen die aan een tafel over voetbal of wielrennen praten en wij gaan dat nu met auto's doen", zegt de presentator in De Telegraaf. Het programma is vanaf 5 september te zien op RTL 7.

Zoëy, die ook programma's voor SBS6 presenteert, ziet de show als een uitstapje. "Dat ik nu iets voor RTL 7 doe, is niet echt een overstap. Ik heb geen vast contract bij SBS en kan zodoende voor verschillende zenders werken."

De presentator wordt in het programma bijgestaan door Autovisie-journalist Werner Budding. "We hebben het er vooral over wat we van auto's vinden en minder over de cijfertjes of de verschillende uitvoeringen van een bepaald model. Werner weet heel veel technische zaken van auto's, mijn passie en kennis is meer gebaseerd op esthetische kenmerken."

'Telegraaf biedt 90 miljoen op NRC Media'

De Telegraaf Media Groep (TMG) heeft een eerste, al afgewezen bod gedaan van negentig miljoen euro op NRC Media. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van ingewijden. Die zeggen dat TMG nu nadenkt over een hoger bod.

Investeringsmaatschappij Egeria, voor negentig procent eigenaar van de uitgever van NRC Handelsblad en NRC Next, zou hopen op een overnamebod van honderd miljoen euro. Ruim vier jaar geleden kocht Egeria NRC Media samen met Derk Sauer voor een bedrag van zeventig miljoen euro.

TMG zou de overname willen financieren met de verkoop van puzzelbedrijf Keesing. Het krantenbedrijf denkt onder meer financieel voordeel te kunnen halen door NRC op de eigen persen te drukken. Nu worden de NRC-kranten gedrukt op de persen van concurrent De Persgroep. Later vrijdag publiceert het Amsterdamse krantenbedrijf de kwartaalcijfers.

Burgemeester Bloemendaal mag blijven

Burgemeester Ruud Nederveen van Bloemendaal mag voorlopig aanblijven. Dat is de uitkomst van een extra gemeenteraadsvergadering die donderdagavond werd gehouden, zo meldt het Haarlems Dagblad vrijdag.

Nederveen moest zich verantwoorden voor beschuldigingen die in het programma Eenvandaag waren gedaan. Zo zou de gemeente Bloemendaal zich, onder leiding van de burgemeester, schuldig hebben gemaakt aan intimidatie, vooringenomenheid en het monddood maken van de lokale pers.

Een motie over een verstoorde relatie tussen Nederveen en de gemeenteraad haalde het echter net niet. Ook het inschakelen van de commissaris van de koning om de kwestie op te lossen, haalde niet genoeg stemmen.

PvdA, Liberaal Bloemendaal, en D66 stemden voor. Hart voor Bloemendaal, CDA, GroenLinks en de VVD tegen. Nederveen mag dus blijven. Hij heeft de gemeenteraad beloofd te gaan werken aan een betere communicatie met de buitenwereld, schrijft het Haarlems Dagblad.

Brownie Dutch is minder onzeker dankzij Ali B

Brownie Dutch durft dankzij Ali B op muzikaal vlak een stuk meer van zichzelf te laten zien. "Ik heb dankzij Ali best wel wat zelfvertrouwen gekweekt", zegt de 27-jarige zanger en producent, die met de rapper in meerdere tv-programma's te zien is, in het AD.

"Ik ben best verlegen. In het begin ben ik bewust een zonnebril gaan dragen omdat ik echt achter de schermen wilde blijven", zegt Brownie, die bekend staat vanwege zijn zonnebrillen. "Maar nu word ik toch wel herkend, misschien wel juist door die brillen."

De producent, die eigenlijk Renaldo van Tuil heet, begon zijn muzikale carrière als rapper omdat hij te verlegen was. "Rappen is eigenlijk gewoon ritmisch praten op een beat. Zingen moet je echt met hart en ziel doen, anders komt het niet over." Van Tuil hoopt dat hij ooit internationaal doorbreekt en een MTV Award of Grammy in de wacht sleept. "Eigenlijk maakt het me niet uit of ik die als artiest of producer win. Het lijkt me gewoon tof, de erkenning en de bevestiging dat ik mensen inspireer met een positieve boodschap."

Niet alleen op professioneel vlak gaat de zanger geregeld om met Ali B. "Hij woont bij mij om de hoek, in Almere", zegt de producent, die vanaf zondag samen met de rapper te zien is in de nieuwe serie Ali B en de Muziekkaravaan. Zijn zoontje speelt ook graag met de zoontjes van Ali B. "Gaan we lekker naar speelparadijs Ballorig met z'n allen. En z'n vrouw kan heerlijk koken."

Israël en Hames kondigen staakt-het-vuren af

Israël en Hamas hebben donderdagnacht een akkoord bereikt over een 72 uur durend humanitair staakt-het-vuren. Het bestand gaat vrijdag in. Gedurende de wapenstilstand wordt ook onderhandeld over een langer durend bestand. Dat hebben de Verenigde Staten bekendgemaakt.

Het bestand werd in New Delhi gepresenteerd. Minister van buitenlandse zaken John Kerry reist momenteel door India. Zowel de VS als de Verenigde Naties hebben van alle partijen de verzekering gekregen dat ze akkoord zijn gegaan met een onvoorwaardelijk staakt-het-vuren.

"Het bestand gaat om 08.00 uur lokale tijd in op vrijdag 1 augustus. Het houdt stand voor een periode van 72 uur tenzij het wordt verlengd. Gedurende die tijd zullen grondtroepen op hun plaats blijven", is in een statement te lezen.

Verder staat in de verklaring dat een staakt-het-vuren hoognodig is om burgers in de Gazastook humanitaire hulp te verlenen. Ook krijgen ze de kans om doden te begraven, gewonden te verzorgen en de voedselvoorraden aan te vullen. Water- en energievoorzieningen worden gerepareerd.

Aan Palestijnse zijde heeft de 24 dagen durende oorlog al meer dan 1450 levens gekost.

Groeneveld keert terug in marathonpeloton

Schaatser Christijn Groeneveld keert terug in het marathonpeloton. De Noord-Hollander heeft met marathonploeg Van Werven overeenstemming bereikt over een contract voor twee seizoenen. Afgelopen winter kwam de 29-jarige Groeneveld uit voor de inmiddels opgeheven TVM-formatie, waar hij zich vooral op de langebaan richtte.

Groeneveld hoopte nog even dat TVM in een andere vorm een vervolg zou krijgen. "Dat was het mooiste geweest", zegt de regerend Nederlands kampioen op natuurijs tegen Schaatsen.nl. Toen een nieuwe kans zich niet aanbood, zocht hij contact met Van Werven. Groeneveld zal zo nu en dan nog wel een uitstapje maken naar de langebaan.

Zweed Mellberg bergt kicksen op

De Zweed Olof Mellberg heeft per direct een punt achter zijn loopbaan gezet. Dat meldt de 36-jarige verdediger op de website van FC Kopenhagen, waarvoor hij het afgelopen seizoen uitkwam. Mellberg had bij de Deense club nog een contract tot volgend jaar zomer.

Mellberg speelde 117 interlands. Hij bracht het grootste gedeelte van zijn carrière door bij Aston Villa en verdedigde verder nog de kleuren van teams als Racing Santander, Juventus, Olympiakos en Villarreal.

Winnaars Sacred 3

FOK!games mag drie exemplaren van Sacred 3 weggeven. De winnaars mogen zelf hun platform kiezen. Wat moest je doen om te winnen? Antwoord geven op de volgende vraag natuurlijk! Hoe heet de prequel van Sacred 3 die vorig jaar is uitgekomen? Dat was Sacred Citadel.

De winnaars die een berichtje met verdere informatie in hun pm-box mogen verwachten zijn:  UAG, Catch_me en  LazySod. Gefeliciteerd!

Vluchteling leeft van PlayStation 2

Mohammed Osman Ali, een vluchteling die vast zit in een vluchtelingenkamp in Oeganda, heeft de juiste mentaliteit om te slagen in de zakenwereld. Hij heeft namelijk een heus bedrijfje opgezet in het vluchtelingenkamp. Hij heeft een oude PlayStation 2 gerepareerd en laat mensen er voor twintig cent tien minuten op spelen.

Het leven in een vluchtelingenkamp is niet makkelijk en om elke dag toch aan voedsel en drinken te komen, leerde Mohammed Osman Ali alles over de PlayStation 2-hardware. Door het verzamelen van onderdelen en zorgen dat de onderdelen in tact blijven, kon hij een "arcade" maken in het vluchtelingenkamp. Veel variatie in spellen heeft hij overigens niet, zijn enige spel is namelijk FIFA.

Behalve het geld wat hij verdient, zorgt de PlayStation 2 er ook voor dat Mohammed Osman Ali zijn geestelijke gezondheid niet achteruit gaat. Hij zit namelijk al vijf jaar vast in het vluchtelingenkamp en dat is een zware last voor zelfs de sterkste geesten.

Ps2

Digimon brawler op komst

Bandai Namco heeft vandaag bekendgemaakt aan een nieuwe Digimon-game te werken. Digimon All-Star Rumble wordt een vechtgame waarbij Digimons elkaar bevechten en proberen de ander de arena uit te slaan. Behalve de aankondiging voor Digimon All-Star Rumble heeft Bandai Namco ook een trailer online gezet.

Digimon All-Star Rumble zal de bekendste Digimons van de zes seizoenen van de anime-serie bevatten. Tijdens gevechten is het voor een Digimon mogelijk om te digivolven, dit zorgt ervoor dat de Digimon tijdelijk sterker wordt. Digimon All-Star Rumble komt op 11 november van dit jaar uit voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Terreurdreiging Noorwegen van de baan

Noorwegen kampt niet langer met een acute terroristische dreiging. Dat heeft de Noorse inlichtingendienst PST laten weten. Vorige week liet de dienst weten dat een groep Noorse Syriëgangers op weg was om een terroristische aanslag te plegen.

Benedicte Bjoerland, het hoofd van de PST, trad vorige week niet verder in detail over de aard van de dreiging. Volgens Bjoerland wijzen nieuwe inlichtingen er op dat er toch geen aanslag ophanden is. Het dreigingsniveau in het land blijft wel hoog, aldus Bjoerland.

'Rusland kan sancties weerstaan'

Russische bedrijven en banken hebben voldoende financiële reserves om de Amerikaanse en Europese sancties tegen Rusland de komende tijd het hoofd te kunnen bieden. De sancties zullen de economische uitdagingen voor Rusland wel verder vergroten. Dat schrijft kredietbeoordelaar Moody's in een rapport over de gevolgen van de westerse sancties tegen Rusland.

Volgens Moody's zullen de sancties niet spoedig tot liquiditeitsproblemen zorgen voor Russische bedrijven en banken, omdat hun buffers groot genoeg zijn. Wel moeten de komende 18 maanden veel schulden worden afgelost, maar de bedrijven en banken hebben voldoende geld om hun verplichtingen vrijwel geheel na te komen, stelt de kredietbeoordelaar.

Daar staat tegenover dat de sancties voor extra druk op de Russische economie zullen zorgen, die al flink te lijden heeft onder de crisis rond Oekraïne. Als de crisis en de sancties lang blijven duren, kunnen de reserves aan buitenlandse valuta en de financiële positie van Rusland verder worden ondermijnd, aldus Moody's.

'Rusland kan sancties weerstaan'
'Rusland kan sancties weerstaan' (Foto: ANP)

Beurzen New York diep in het rood

De beurzen in New York zijn donderdag met zware verliezen gesloten. Beleggers maakten zich onder meer zorgen over de gevolgen van het in gebreke blijven van Argentinië en de sancties tegen Rusland. Wall Street verwerkte verder opnieuw een grote stroom bedrijfsresultaten van onder meer ConocoPhillips, ExxonMobil, MasterCard en Kellogg.

De Dow-Jonesindex eindigde de laatste handelsdag van juli 1,9 procent lager op 16.563,30 punten, waarmee de winst van dit jaar werd kwijtgeraakt. De S&P 500 daalde 2 procent tot 1930,67 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 2,1 procent tot 4369,77 punten.

Verder speelde mee dat beleggers bezorgd waren dat de Fed mogelijk de rente eerder dan gedacht kan gaan verhogen, vanwege de sterke groei van de Amerikaanse economie.

Energieconcern ExxonMobil hield aan het einde van het tweede kwartaal 28 procent meer winst over onder de streep dan een jaar eerder. De samenwerking tussen ExxonMobil en het Russische staatsbedrijf Rosneft in het poolgebied is door de sancties tegen Rusland echter uiterst onzeker geworden. ExxonMobil leverde 4,2 procent in.

Het aandeel MasterCard kon niet profiteren van goede tweedekwartaalcijfers en zakte 2,3 procent. De opéén na grootste creditcardmaatschappij ter wereld zag de winst flink stijgen. Het concern profiteerde volop van de aantrekkende bestedingen van Amerikaanse consumenten.

Olie- en gasconcern ConocoPhillips meldde dat in het tweede kwartaal meer winst is geboekt, onder meer dankzij een hogere productie uit schalievelden in Texas en North Dakota. Het aandeel daalde echter 2,5 procent.

Levensmiddelenbedrijf Kellogg verlaagde de verwachtingen voor het hele jaar en ging 6,1 procent omlaag. Branchegenoot Kraft Foods kwam woensdag nabeurs met teleurstellende cijfers en zakte 6,4 procent.

Industrieconcern General Electric (GE) bracht donderdag zijn Noord-Amerikaanse divisie voor consumentenkredieten Synchrony Financial naar de beurs voor 23 dollar per aandeel. Op de eerste handelsdag sloot het aandeel Synchrony onveranderd.

De euro was 1,3389 dollar waard, vrijwel evenveel als bij het slot van de Europese beurshandel. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,2 procent tot 98,03 dollar. Brent zakte 0,7 procent tot 105,80 dollar.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.