Chinese kliniek gaf 'homotherapie' met elektrische schokken

Redactie

Een homoseksuele Chinese man zegt donderdag een psychologische kliniek aan te klagen die hem met elektroshocks hetero probeerde te maken. Ook dient de man naar eigen zeggen een klacht in tegen internetgigant Baidu, die met zijn zoekmachine reclame maakte voor de kliniek.

Volgens het Chinese LGBT Center, dat het opneemt voor seksuele minderheden, heeft de rechter zich nog nooit over een dergelijke zaak gebogen. De overheid is in 2001 officieel opgehouden homoseksualiteit als een geestelijke aandoening te beschouwen. Toch worden volgens directeur Xin Ying van het centrum nog altijd homoseksuelen 'behandeld' in klinieken. Xin zei te hopen dat dergelijke praktijken nu door de rechter worden verboden.

Yang Teng, 30 jaar oud, vertelt hoe hij door de kliniek werd behandeld met stroomschokken en hypnose, waaraan hij zowel fysieke als mentale klachten overhield. Hij onderging de therapie in februari vrijwillig, nadat zijn ouders hem onder druk hadden gezet om te trouwen en een gezin te stichten. "Mijn thuisplaats is een kleine stad, mensen geven hier nog om de voortzetting van hun bloedlijn", aldus Yang, die nu zijn homoseksualiteit eindelijk zegt te omarmen.

Yangs advocaat Li Duilon zegt de Chongqing Xinyu Piaoxiangkliniek voor de rechter te dagen wegens inbreuk op zijn persoonlijke rechten en zijn gezondheid. De kliniek zou gezegd hebben dat de elektroshocks niet slecht voor hem zijn, maar hij liep volgens de raadsman toch medische klachten op. Baidu zou medeverantwoordelijk zijn omdat het bedrijf reclame maakte voor de kliniek. Verder zegt Li aan de rechter voor te leggen dat homoseksualiteit geen ziekte is en dus niet behandeld moet worden.

De kliniek was niet bereikbaar voor commentaar. Baidu zegt niet te reageren op lopende juridische zaken.

Volgens Li wil Yang een schadevergoeding van ruim 14 duizend yuan, 1700 euro. Daarmee worden de kosten van de behandeling, zijn vliegticket naar Chongqing en gederfde inkomsten vergoed. Ook eist hij excuses op de websites van beide bedrijven. De rechter zou binnen een half jaar uitspraak doen.

Donderdag organiseerde het LGBT Center in Beijing een demonstratie bij de rechtbank waar de zitting plaatsvond. Een handvol mensen hield spandoeken omhoog met daarop onder meer 'Homoseksualiteit is geen ziekte, we hoeven niet genezen te worden'. Xin speelde een arts die een andere demonstrant op de stoep elektroshocktherapie gaf.

In China wordt homoseksualiteit steeds meer geaccepteerd, hoewel het homohuwelijk nog niet erkend wordt en er geen wetten zijn die discriminatie van seksuele minderheden bestrijden.