Tribal Wars 2

Het vervolg op de populaire browsergame Tribal Wars komt eraan. Eerder keek FOK!games al naar de vernieuwingen in Tribal Wars 2. Maar is de game het spelen wel waard, nu er zoveel goede, gratis alternatieven zijn?

Tribal Wars 2

Wat is het?

In Tribal Wars 2 is het de bedoeling dat je een zo groot mogelijk koninkrijk bouwt. Je deelt de wereld met barbaren en medespelers die ook bezig zijn met het uitbreiden van hun rijk. Je kunt jouw rijk steeds groter maken door andere dorpen te plunderen en de grondstoffen die je hierbij buit maakt te gebruiken. Het is een MMORTS voor in de browser, maar je kunt het ook spelen op mobiele platformen met Android of iOS.

Tribal Wars 2

Kasteeltje bouwen

Net als in veel andere strategiegames, heb je verschillende grondstoffen die nodig zijn voor het bouwen van allerlei gebouwen of het werven van rekruten. In Tribal Wars 2 zijn dit hout, klei, ijzer en voedsel. Om deze grondstoffen te krijgen, moet je bijvoorbeeld een mijn bouwen of een boerderij neerzetten. Elk uur leveren deze gebouwen een bepaalde hoeveelheid grondstoffen op, en door middel van upgrades krijg je steeds meer.

Het bouwen gaat redelijk snel, maar het upgraden duurt al gauw enkele minuten of langer. Een barracks upgraden naar level 3 duurt al zo'n elf minuten. Andere upgrades kunnen al snel een half uur duren. Hier komt de pay-to-winfactor om de hoek kijken. In de game heb je namelijk ook crowns, in-game muntjes die je met echt geld moet kopen. Als je een upgrade te lang vindt duren, kun je crowns betalen zodat de upgrade gelijk klaar is. De kosten stijgen echter snel als je al veel upgrades hebt uitgevoerd.

Tribal Wars 2

De verschillende gebouwen hebben allerlei verschillende functies. Een paar voorbeelden: een muur beschermt jouw stad wanneer je aangevallen wordt, in de tavern kun je jouw spionnen beheren, in de barakken train je jouw leger en in het warenhuis sla je al jouw grondstoffen op.

Je krijgt ook veel quests. Deze zijn in het begin bedoeld om je te helpen bij het begrijpen van het spel. De quests leveren heel veel grondstoffen op, wat handig is voor de opbouw van jouw allereerste dorp. Tijdens de closed-bèta waren veel quests nog duidelijk placeholders, maar de quests die af waren zorgden voor een duidelijke uitleg van wat alles nou precies doet.

Oorlogje spelen

Elke speler krijgt vijf dagen lang bescherming tegen andere spelers. Zodra deze vijf dagen afgelopen zijn, loop je het risico dat je aangevallen wordt door een andere speler. Maar ook jij kan een heel leger oprichten en dit gebruiken om anderen te plunderen. Plunderen levert veel grondstoffen op. Met bepaalde boosters kun je ervoor zorgen dat jouw legers meer kunnen dragen, waardoor het plunderen nóg meer oplevert. Dit zorgt ervoor dat je jouw rijk snel kunt uitbreiden. Je kunt tegelijkertijd verschillende dorpen aanvallen, maar je moet er wel op letten dat er nog genoeg soldaten achterblijven om jouw dorp te verdedigen.

Een leger opbouwen doe je in de barakken. Je begint met spearmen, gevolgd door swordsmen. Hierna moet je een lange tijd wachten voordat je nieuwe units krijgt: pas na 9 barak-upgrades krijg je de archers, en vervolgens moet je nog eens 12 upgrades uitvoeren voordat je bij de volgende unit komt. Elke upgrade duurt dan al gemakkelijk minstens een uur, tenzij je echt geld wil gaan uitgeven om op een normaal tempo door te gaan.

Tribal Wars 2

Een aanval begin je door een dorp te selecteren dat je wil aanvallen. Je kunt zelf kiezen hoeveel en welke soldaten deelnemen aan de aanval. Vervolgens beginnen zij met marcheren, wat wel even kan duren. In de beginfase krijg je een redelijk aantal soldaten van de tutorial quests. Dat is maar goed ook, want het rekruteren van vijf soldaten kostte mij zo'n veertig minuten.

Je krijgt ook de beschikking over een paladin. Dit is een speciale unit die functioneert als aanvoerder voor jouw leger. Een paladin kan tijdens de aanval ook een speciaal wapen vinden. Wanneer jouw paladin zo'n wapen gebruikt, geeft het wapen een aanvals- en verdedigingsbonus aan jouw leger. Je kunt de wapens upgraden voor een paar honderd crowns.

Tribal Wars 2

Tribes

Tribes zijn een soort allianties tussen verschillende dorpen of koninkrijken. Je kunt bij elke speler zien of ze lid zijn van een tribe of niet. Als veel spelers al lid zijn van een specifieke tribe, kun je je het beste aanmelden bij die groep. Als je lid bent van een tribe kun je samenwerken in oorlogen. Een tribe heeft ook toegang tot verschillende diplomatieke maatregelen, zoals een niet-aanvalsverdrag. Je kunt het beste even rondkijken bij jou in de buurt. Het is slim om je bij een grote tribe in de buurt te voegen.

Pay-to-win of eeuwen wachten

Het is duidelijk dat deze game gemaakt is om snel te cashen. Het duurt namelijk erg lang om ook maar iets te doen. Gebouwen plaatsen gaat nog snel, maar de upgrades duren al snel uren voordat ze klaar zijn. Het rekruteren duurt lang. Vergelijk het maar een beetje met het planten van gewassen in FarmVille, waar je ook zo'n vier uur later terug kon komen. Als je genoeg crowns hebt, kun je er gewoon voor zorgen dat alles gelijk klaar is. Je kunt ook maar één gebouw tegelijkertijd bouwen of upgraden, tenzij je een extra 'building queue slot' koopt ... Met crowns.

Tribal Wars 2

Er zijn boosters die ervoor zorgen dat upgrades sneller klaar zijn en boosters die zorgen dat je elk uur meer grondstoffen krijgt. Natuurlijk moet je deze ook met crowns kopen. Op het moment van schrijven kost een setje van boosters voor je grondstoffen 100 crowns. Omgerekend is dat twee euro en vijftig cent. 200 crowns, het minimale aantal crowns dat je moet kopen, kosten vijf euro.

Mensen met genoeg geld zullen dus een enorme voorsprong hebben op mensen die geen zin hebben om veel geld te stoppen in een browsergame. Ze kunnen sneller bouwen, krijgen de beschikking over allerlei bonussen en zullen waarschijnlijk alle upgrades veel sneller behalen. Eerlijk gezegd is er ook niet veel te doen tijdens het wachten, waardoor de game simpelweg niet leuk is voor iemand die niets wil uitgeven.

Graphics

De game heeft erg mooie, handgetekende graphics. Jouw dorp en het gebied eromheen zijn erg gedetailleerd. Hier en daar zie je dorpelingen die bezig zijn met verschillende werkzaamheden met soepele animaties. Het is eigenlijk ook zonde dat het spel niet zo leuk is om te spelen, want het is duidelijk dat de artist hier veel moeite in heeft gestoken.

Over het geluid valt nu niets te zeggen, aangezien dit nog niet geïmplementeerd is in de game.

Is dit een game om in de gaten te houden?

Nee. Tribal Wars 2 steekt niet uit boven andere browsergames. Het voelt aan als een Facebookspelletje met wat mooiere graphics, of de typische 'gratis maar eigenlijk niet'-games voor de smartphones. Als je toch al zoveel moet uitgeven om iets te bereiken, dan kun je net zo goed geld uitgeven aan een game als Age of Empires of iets uit de reeks van Total War. Daar haal je waarschijnlijk ook veel meer plezier uit.

Een releasedatum van Tribal Wars 2 is nog onbekend en dit hangt af van hoe het spel presteert tijdens de closed beta. De game komt in ieder geval naar elke browser en naar mobiele platformen met Android of iOS.