Magische verf geeft Ferrari betere prestaties

De Formule 1-motor van Ferrari zal op de hogesnelheidscircuits in België (Spa-Francorchamps) en Italië (Monza) tot twintig pk extra gaan leveren, zo claimt Autosprint. Volgens het Italiaane blad moet magische verf hiervoor zorgen. Autosportfederatie FIA is akkoord met de wijziging.

Dit jaar wordt in de Formule 1 geracet met turbomotoren en aangenomen wordt dat Ferrari ongeveer 60 pk tekort komt op Mercedes dat met een splitturbo werkt. De Italianen gebruiken dit concept niet en gebruiken mede hierdoor een langer kanaal om de uitlaatgassen af te voeren. Door dit kanaal van de speciale verf te voorzien blijven de uitlaatgassen langer op een hoge temperatuur, waardoor de turbo beter gaat presteren. De door de turbo aangedreven compressor kan meer lucht aanzuigen, waardoor de motor tot twintig pk extra kan leveren.

Zowel Mercedes als Renault gebruikten de isolatie van uitlaten van de motor al, maar Ferrari niet. De Italianen hebben voor de Grand Prix van Canada geprobeerd dit onder het kopje betrouwbaarheid in te voeren, maar de FIA stak hier een stokje voor, omdat de ontwikkeling van de motor bevroren is. Het alternatief is de verf die eerst door Marussia getest is. Deze zorgt voor 'bescherming' van de leidingen, maar volgens Autosprint worden ze door de verf juist brozer. De prestatiewinst is echter het risico waard.