Eenbenige verspringer mag niet naar EK atletiek

De eenbenige Duitse verspringer Markus Rehm mag toch niet naar het Europees kampioenschap atletiek in Zürich. Dat heeft de Duitse atletiekbond bekendgemaakt. Rehm won vorige week de Duitse titel bij het verspringen met 8,24 meter, voldoende voor het halen van de EK-limiet. Er kwam echter een onderzoek naar zijn prothese, en volgens de Duitse bond biedt die prothese teveel voordeel.

"De mechaniek bij de sprongen van Markus is zo anders en biedt zo'n enorm efficiënte manier van springen dat het niet te vergelijken is met springers met twee benen", aldus Idriss Gonschinska, hoofdtrainer van de Duitse bond. "Omdat hij weinig energie verliest bij een sprong is het niet mogelijk om eerlijk te vergelijken, maar Markus heeft ons zeker gefascineerd."

Rehm zelf reageerde in eerste instantie gefrustreerd: "Ik vind het heel jammer en ben erg teleurgesteld", liet hij optekenen tegenover dpa. Direct na zijn titel liet hij weten niet in beroep te gaan als de Duitse bond hem niet zou selecteren, maar daar leek hij na de beslissing toch op terug te kunnen komen: "Als ik de beslissing oneerlijk vind ga ik er wellicht iets tegen proberen te doen, als ik vind dat het eerlijk gegaan is doe ik dat niet." 

Donderdag liet de verspringer al weten dat hij van verdere stappen afziet. Hij wil zelfs meer tests aan zijn prothese ondergaan, om te zien of hij echt een voordeel heeft. "Als ik daadwerkelijk voordeel heb van mijn prothese, laat ik mij uit de uitslagen schrappen en geef ik de medaille van mijn Duitse titel terug. Ik wil geen zeges op mijn naam hebben staan die ik niet verdiend heb", aldus de 24-jarige Rehm, die in 2012 in Londen de paralympische titel pakte.

Met zijn 8,24 meter tijdens het Duits kampioenschap in Ulm verpulverde hij zijn oude wereldrecord met 29 centimeter. De norm voor het EK lag op 8,05 meter, terwijl in Europa slechts vier springers dit jaar verder kwamen dan de afstand van Rehm. Daaronder Christian Reif, de Europees kampioen van 2010 die door Rehm verslagen werd in Ulm. 

Reif kwam zelf ook met een verklaring over het niet selecteren van zijn concurrent: "Markus, bedankt voor het fantastische duel op het Duits kampioenschap. Je hebt enorm indruk op mij gemaakt en je bent erg goed met alle aandacht en druk omgegaan. Niemand kon jou in Ulm verslaan, maar toch mag je niet naar het EK. Of jouw prothese een voordeel oplevert of niet, voor mij ben je sowieso een winnaar, want jij laat iedereen zien waar mensen met een beperking toe in staat zijn!"