FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 juli 2014

Honkballers krijgen slaag van Verenigde Staten

De Nederlandse honkballers hebben op de Haarlemse honkbalweek opnieuw van de Verenigde Staten verloren. Was er zaterdag nog een bescheiden 3-0 nederlaag, woensdag kreeg Oranje een stevig pak op de broek: 8-1. Eerder op de dag had Japan al nipt van buurland Taiwan gewonnen: 1-0.

De nederlaag van Oranje begon nog geleidelijk. In de tweede inning scoorden de Amerikanen een run en pas in de vijfde maakten ze de 2-0. In de zesde inning zorgden twee fouten van Nederland er voor dat de Amerikanen de score opnieuw verdubbelden. Dat deden ze in de zevende inning weer en zo keek Oranje tegen een enorme 8-0 achterstand aan. Michael Duursma scoorde in de achtste inning de ererun voor de thuisploeg.

In het klassement staan de VS en Japan beide op vier zeges uit vijf wedstrijden. Nederland is met een zege uit vier duels derde en Taiwan is de nummer laatst. De Aziaten verloren alle vier hun wedstrijden in Haarlem. Donderdag spelen Nederland en Taiwan tegen elkaar.

Real Madrid waardevolste sportploeg ter wereld

Geen enkele sportploeg in de wereld is zo veel waard als Real Madrid. Het prijskaartje van de Champions League-winnaar bedraagt volgens tijdschrift Forbes 3,44 miljard dollar, zo'n 2,54 miljard euro. Aartsrivaal Barcelona is met 3,2 miljard dollar, 2,37 miljard euro, de nummer twee. Manchester United is 2,08 miljard euro waard en staat derde op de lijst.

Na de drie voetbalclubs staat honkbalclub New York Yankees vierde. American Football-ploeg Dallas Cowboys is de nummer vijf.

Bayern München (zevende), Arsenal (zestiende), Chelsea (48e), Manchester City (49e) en AC MIlan (vijftigste) zijn de andere voetbalploegen in de lijst. Afgezien van Formule 1-renstal Ferrari op de 21e stek zijn er louter American Football-, honkbal-, basketbal- en ijshockeyploegen die volgens Forbes voldoende waarde hebben.

Basketbalploeg Los Angeles Clippers staat niet in de top vijftig. Als de voorgenomen verkoop aan ex-Microsoft-topman Steve Ballmer doorgaat, is de ploeg twee miljard dollar waard. Daarmee zou de ploeg direct gedeeld zesde staan.

'1,2 miljoen Irakezen op de vlucht'

Sinds januari zijn meer dan 1,2 miljoen Irakezen op de vlucht geslagen voor de opmars van de radicale soennitische militanten van ISIS. Dit stellen de VN in een woensdag gepresenteerd rapport. Alleen al in juni zijn meer dan 650.000 mensen op de vlucht geslagen voor gevechten om de stad Mosul. Veel van de ontheemden konden amper bezittingen meenemen.

ISIS heeft een groot deel van het westen en noorden van Irak veroverd, waaronder ook Mosul. De militanten hebben in de delen van Irak en Syrië die zij in handen hebben, een islamitisch kalifaat uitgeroepen en alle moslims opgeroepen daarheen te komen.

Danser ontkent relatie met Jennifer Lopez

De Oekraïense danser Maksim Tsjmerkovski heeft geen relatie met Jennifer Lopez. "We zijn vrienden, niets meer", zegt de danser, vooral bekend van de Amerikaanse versie van Dancing with the Stars, in de Amerikaanse krant New York Daily News. Lopez ontkende vorige maand al dat de twee een setje zijn, toch werden ze daarna weer geregeld samen gespot.

De 34-jarige Tsjmerkovski moet erg wennen aan de aandacht voor zijn liefdesleven. "Ik snap nu waarom het zo moeilijk is om in Hollywood een goede relatie te hebben omdat iedereen zich ermee bemoeit", legt hij uit. "Je moet heel sterk zijn en dan heb ik het niet over de liefde. Want ik ken mensen die heel verliefd waren maar dat werd door alle bemoeienissen compleet verpest."

Toch weet de danser dat alle aandacht voor zijn relatie met de zangeres niet het ergste is waar hij mee te maken kan hebben. "Mijn vrienden zijn jaloers op me. Ze zeggen: als dit jouw grootste probleem is, fijn voor je."

Lopez zag vorige maand haar relatie met danser Casper Smart na twee jaar stranden. Kort daarna werd al gefluisterd dat de 44-jarige zangeres voor de charmes van Tsjmerkovski was gevallen. Lopez is drie keer getrouwd geweest. In 2011 gingen zij en haar derde man Marc Anthony na een huwelijk van zeven jaar uit elkaar. Samen kregen ze een tweeling.

EP'er: werklozen zijn net negers

Uitlatingen van een Europarlementslid uit Polen hebben woensdag boze reacties uitgelokt in Straatsburg. Verscheidene Europarlementariërs eisen een sanctie wegens racisme tegen Janusz Korwin-Mikke van het Poolse Congres van Nieuw Rechts (KNP).

In een debat over jeugdwerkloosheid refereerde hij aan het minimumloon dat de Amerikaanse president Kennedy invoerde. Volgens de Pool erkende Kennedy dat hij hiermee de industrie van het noorden wou beschermen tegen concurrentie van goedkope arbeid uit het zuiden. "Vier miljoen mensen verloren hun job. Wel, het waren vier miljoen negers", zei Korwin-Mikke. "En nu hebben we twintig miljoen Europeanen die de negers van Europa zijn. Ze worden behandeld als negers."

De twintig miljoen waar Korwin-Mikke het over heeft zijn de Europese werklozen. Volgens de libertarische opvattingen van zijn partij zijn die beter af zonder minimumloon en met forse belastingverlagingen, dan met een verzorgingsstaat.

De 72-jarige Korwin-Mikke neemt vaker geen blad voor de mond. Vorig jaar raakte hij in opspraak met de stelling dat er geen bewijs is dat Hitler van de Holocaust afwist. Democratie vindt hij een dom systeem omdat het twee zwervers dubbel zoveel stemrecht geeft als een professor. Ook vrouwen ziet hij liever niet stemmen omdat ze volgens hem minder intelligent zijn en bovendien geneigd om voor de verzorgingsstaat te stemmen.

Korwin-Mikke werd vorige maand overigens met Geert Wilders en Marine Le Pen gespot. Dat leide tot speculatie dat het KNP zich bij een eurosceptische fractie zou voegen. De vorming daarvan mislukte echter.

[Tour] Mollema had goede benen

Bauke Mollema voelde zich na de rustdag van dinsdag sterk in de elfde etappe van de Tour. "Ik heb de rustdag goed verteerd. Ik had vandaag goede benen. Ik hoop dat het zo blijft", liet de kopman van Belkin na afloop van de rit weten. Concurrent Rui Costa verloor tijd en dus passeerde Mollema hem in de ranglijst. "Dat is mooi meegenomen."

Ook Laurens ten Dam was opgetogen na de rit van woensdag. "In het begin voelde ik me niet heel goed, maar in de finale kon ik me aardig handhaven. Het goede gevoel was er weer." De Belkin-renners waren ingelicht over de finale en de noodzaak om voorin te blijven. "Merijn Zeeman had de etappe verkend en ons vanmorgen op de hoogte gebracht. We wisten daardoor dat het hectisch kon worden."

De rit van donderdag is makkelijker dan die van woensdag, weet Mollema. "Wel krijgen we wat langere klimmen, al zijn die minder steil dan vandaag. Het kan alle kanten op. We gaan attent rijden en als we krachten kunnen sparen, zullen we dat doen." Ook donderdag moet er weer gewaakt worden voor valpartijen en tijdverlies voordat vrijdag de eerste Alpenrit wacht. "We moeten gefocust blijven."

Ravage na aanrijding tussen trein en vrachtwagen

Een aanrijding tussen een trein en een vrachtwagen heeft woensdagavond in Ruurlo voor een enorme ravage gezorgd. Dat meldt de politie. Bij het ongeval heeft de trein de aanhanger van de vrachtwagen geraakt. Daarbij is de lading van de vrachtwagen, dozen met friet danwel patat, op het spoor terechtgekomen.

Door een gesprongen ruit zijn enkele treinpassagiers gewond geraakt. Zij zijn door ambulancepersoneel verzorgd. De vrachtwagenchauffeur en treinmachinist zijn ongedeerd.

Hoe de aanrijding heeft kunnen gebeuren, kon een woordvoerder van de politie nog niet zeggen. Het incident gebeurde in ieder geval bij een bewaakte spoorwegovergang. De politie doet onderzoek naar het ongeluk.

Door de aanrijding rijden tussen Winterswijk en Vorden geen treinen. De NS meldt dat de extra reistijd meer dan een uur bedraagt. De verstoring is naar verwachting rond 02.00 uur verholpen.

Arnoud Okken stopt met wedstrijdatletiek

Atleet Arnoud Okken stopt met wedstrijdsport. Dat heeft de achthonderdmeterspecialist woensdag bekendgemaakt. Na een wedstrijd eind juni speelde een achillespeesblessure weer op en de tijd was te kort om voor het WK in Zürich weer fit te worden. Daarop besloot de 32-jarige er de brui aan te geven. Okken richt zich nu volledig op zijn studie geneeskunde.

Okken was als junior al heel sterk. Tijdens de Universiade in Beijing in 2001 liep hij een tijd van 1.45,64 en dat is nog altijd zijn persoonlijk record op de 800 meter. In 2007 werd hij op die afstand Europees indoorkampioen. In de buitenlucht kwam hij in 2010 in Barcelona dicht bij een EK-medaille: vierde.

"Ik denk niet dat ik alles uit mijn atletiekcarrière heb gehaald", zegt Okken reëel. "Toch heb ik in ieder geval één keer iets gewonnen met mijn Europese indoortitel. In Barcelona was ik er ook heel dichtbij."

[Sportblog] Doelman scoort via omhaal & WK-taart

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Blackpool heeft 8 man onder contract staan
Het nieuwe voetbalseizoen in The Championship is nog maar drie weken weg en veel clubs hebben de selectie al bijna rond. Zo niet Blackpool dat na afgelopen jaar liefst 27 spelers zag vertrekken. Er staan nog maar acht man onder contract: drie verdedigers, een middenvelder en vier aanvallers.

Voorzitter Karl Oyston laat aan de BBC weten zich geen zorgen te maken. "Er is geen paniek. Sterker nog, ik zie het eerder als een voordeel dan een nadeel. Het zorgt ervoor dat de trainer zijn eigen team kan samenstellen, in plaats van een trainer die met een selectie opgezadeld zit met te veel spelers met te weinig kwaliteit."

Nico Rosberg wil Duitse voetballers eren
Formule 1-coureur Lewis Hamilton twijfelde onlangs openlijk aan de nationaliteit van zijn teamgenoot Nico Rosberg. Volgens de Brit zou Rosberg vanwege zijn woonplaats meer Monegask zijn dan Fin of Duitser. Rosberg liet duidelijk weten dat hij zich nog steeds Duitser voelt en komend weekend tijdens de Grand Prix van Duitsland zal de wereld dat weten ook. Op zijn helm staan de Duitse vlag, de wereldbeker en de jaren waarin Duitsland wereldkampioen werd afgebeeld.

Gaan Derksen Van der Gijp het weer goedmaken?
De veelbesproken botsing tussen Johan Derksen en VI-collega René van der Gijp krijgt misschien toch een happy end. Nadat beide heren elkaar op papier en via andere media zwart hadden gemaakt lieten de voetbalkenners tijdens VI-Oranje ook merken een weinig hoge pet van elkaar op te hebben. Wilferd Genee vertelde echter bij 538 dat er een verzoeningspoging op handen is.

"Ze gaan een paar keer vissen samen, heb ik begrepen", aldus Genee in het programma van Frank Dane. Het resultaat van de verzoeningspoging zal voor een groot deel bepalend zijn voor het vervolg van VI komend seizoen. "Over twee weken gaan we zitten met z’n allen en dan moeten we kijken: hoe gaan we het aanpakken, hoe willen we verder en wíllen we verder? Mijn gevoel is dat het absoluut zo is, hoor, want het zou zonde zijn om het zo maar te laten klappen", aldus de presentator.

Doelman scoort via omhaal
Een bekend spreekwoord luidt: de appel valt niet ver van de boom en dat geldt ook voor Kasper Schmeichel, de zoon van de bekende oud-doelman Peter Schmeichel. Kasper is goalie van het net naar de Premier League gepromoveerde Leicester, maar blijkt meer kwaliteiten in huis te hebben, zoals op onderstaand filmpje te zien is.


Het bijzondere doelpunt van Schmeichel (Bron: YouTube)

Iemand een stukje taart?
Normaal zal een taart dit sportblog niet halen. Anders wordt het als de taart de uitkomst van de finale van het wereldkampioenschap voetbal representeert. Een sterk Argentinië dat in de eerste helft van de wedstrijd op weg leek naar haar derde titel, maar ja, die Duitsers he, die heb je nooit verslagen tot het voorbij is.

Suárez bijt Pepe? 21x inzet terug
De komst van Luis Suárez naar FC Barcelona heeft ook bij de wedkantoren veel losgemaakt. De Uruguayaanse spits zit momenteel een vier maanden durende schorsing uit vanwege het bijten van de Italiaan Giorgio Chiellini tijdens het afgelopen WK. Eerder was onder meer Otman Bakkal het slachtoffer van de dadendrang.

De vraag is of Suárez in Barcelona-dienst nog iemand zal gaan bijten en zo ja wie. Vanaf 25 oktober kan de Uruguayaan weer losgaan, maar de gokkers zijn dat nu al. Bij het Catalaanse wedkantoor Luckia is Real Madrid-speler Pepe favoriet voor een beet. Mocht het zover komen dan krijg je 21 keer je inzet terug. Atlético-verdediger Diego Godin doet 26:1, terwijl de inzet op Real-sterren Cristiano Ronaldo en Gareth Bale 51 maal uitgekeerd kan worden.

Oranje zegt bedankt
Voor wie het gemist heeft, de selectie van het Nederlands Elftal bedankt ons allen. In een paginagrote advertentie in het AD en de Telegraaf werden alle fans bedankt voor hun steun tijdens het WK in Brazilië.

[CL] Uitslagen tweede voorronde (16/07/2014)

Vanavond werden er nog vijf duels gespeeld in de tweede voorronde van de Champions League. Dinsdag werden al twaalf eerdere wedstrijden gespeeld. 

Ludogorets, wat vorig jaar nog twee keer van PSV wist te winnen in de Europa LEague, won met 4-0 Dudelange, de kampioen van Luxemburg. Dani Abalo, Anicet Abel, Roman Bezjak en Fábio Espinho zorgden voor de doelpunten. Bij de Bulgaarse kampioen speelde Virgil Misidjan in de basis en Jeroen Lumu zat op de bank. De returns staan voor volgende week op het programma.

Uitslagen tweede voorronde Champions League - heenduels

thus Uit Uitslag
FC Dinamo Tbilisi (Geo) FK Aktobe (Kaz) 0-1
Malmö FF (Zwe) FK Ventspils (Let) 0-0
PFC Ludogorets Razgrad (Bul) F91 Dudelange (Lux) 4-0
Strømsgodset IF (Noo) FC Steaua Bucureşti (Roe) 0-1
Legia Warszawa (Pol) Saint Patrick's Athletic FC (Ier) 1-1

Israël kondigt bestand aan voor donderdag

Israël heeft een verzoek van de Verenigde Naties ingewilligd om donderdagochtend een staakt-het-vuren in acht te nemen op de Gazastrook. Het Israëlische leger liet op Twitter weten dat het bestand van 10.00 uur tot 15.00 uur lokale tijd zal duren.

De VN willen die tijd gebruiken om humanitaire hulp naar Gaza te brengen. In het gebied is onder meer een groot gebrek aan water.

De VN hebben Hamas ook gevraagd hun aanvallen op Israël tijdelijk te staken, maar de militante organisatie heeft nog niet gereageerd.

De Israëlische minister van justitie Tzipi Livni zei volgens de Jerusalem Post woensdag dat als de raketbeschietingen door Hamas niet ophouden, Israël met grondtroepen de Gazastrook zal binnenvallen. Wanneer dat mogelijk gebeurt zei Livni echter niet.

Nigeria wil geld lenen voor leger

Nigeria wil een miljard dollar lenen in het buitenland om het leger beter uit te rusten. President Goodluck Jonathan heeft woensdag een brief aan het parlement gestuurd waarin hij toestemming vraagt het geld te lenen. De leningen kunnen onder meer van buitenlandse regeringen komen, stelt Jonathan voor.

Jonathan wil het geld gebruiken voor betere uitrusting en trainingen voor het leger, dat in een strijd verwikkeld is met de islamitische terreurbeweging Boko Haram. Volgens Jonathan is het geld hard nodig 'om de serieuze dreiging krachtiger aan te pakken'.

Rainbow Six Siege gaat morgen live los

Op donderdag 17 juli 2014, om 20:00, kruipen de ontwikkelaars Van Rainbow Six Siege voor de camera om de game live te demonstreren en vragen van de community te beantwoorden.

Dit is te bekijken via het Ubisoftkanaal op Twitch. Rainbow Six Siege werd tijdens de E3-persconferentie van Ubisoft aangekondigd. In het spel speel je met een team speciale agenten die terroristen, gijzelingen en meer moeten verijdelen. De game focust zich vooral op multiplayer.

Rainbow Six Siege komt in 2015 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Kim Kardashian-game is een goudmijn

Kim Kardashian: Hollywood blijkt een goudmijn te zijn. Deze 'triple-A'-titel is sinds 25 juni van dit jaar uit en ligt op koers om tweehonderd miljoen dollar omzet te draaien.

Voor Kim Kardashian zelf is dit ook geweldig nieuws, zij krijgt namelijk 45% van die omzet. Dit komt uit op 85 miljoen dollar. Dat is drie keer zoveel geld als wat ze in geheel 2013 ontving.

In Kim Kardashian: Hollywood speel je als jezelf en is het de bedoeling beroemd te worden. Dit doe je niet alleen, je wordt namelijk geholpen door Kim Kardashian. Door middel van fotoshoots, kleren kopen en daten met de juiste personen ga je op weg naar eeuwige roem. Het beklimmen van de ladder van roem is niet makkelijk, tenzij je geld te spenderen hebt, want dan kan je alles kopen.

Net als veel andere mobiele games is energie één van de grote obstakels op de weg naar de top. Behalve energie kun je ook betalen voor huisdieren, kleren, kapsels, schoenen, accessoires en voertuigen. Mocht je toch niets willen spenderen, Kim Kardashian: Hollywood is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Kim Kardashian

Vijftig miljoen dollar betekent alien-talen

Crowdfunding is de toekomst van gaming wordt wel eens gezegd, Star Citizen geeft in ieder geval het goede voorbeeld. Tijdens de kickstarter werd al ruim twee miljoen dollar opgehaald en nu staat de teller op ruim 48 miljoen dollar. Nu de vijftig miljoen dollar dichterbij komt is ook daar een doel voor. Er komen dan namelijk alien-talen.

Naast alien-talen heeft Chris Roberts ook gezegd dat er meer beloningen komen die het spel zelf verbeteren. De afgelopen beloning voor 48 miljoen was namelijk een commercial voor een van de uit te komen schepen. De volgende beloning bij 49 miljoen dollar is overigens voor een plant.

Maar mocht de vijftig miljoen dus gehaald worden dan worden taalexperts ingehuurd om talen te bedenken voor de verschillende rassen. Door experts in te huren willen ze de taal uniek en realistisch laten klinken. Het zal overigens niet lang duren voor de vijftig miljoen aangetikt wordt, gemiddeld werd de afgelopen dagen een ton per dag gedoneerd.

Star Citizen (Foto: Roberts Space Industries)

Fatboy Slim: fuck off, Simon Cowell

Fatboy Slim en andere grote dj's zien niets in de dj-talentenjacht van Simon Cowell. Toen de dj en zijn collega's door de tv-maker en -persoonlijkheid werden benaderd voor een rol in zijn nieuwe programma hebben ze dat ook duidelijk laten weten, onthult Fatboy Slim aan de Britse entertainmentsite Digital Spy.

"We zeiden: fuck off. Nee, dat is een verschrikkelijk idee", vertelt de dj over de show getiteld Ultimate DJ. "Het goede aan dancemuziek is juist dat het natuurlijk groeit, doordat dronken mensen 's avonds laat op stomme ideeën komen. Het is niet iets dat kan worden voorbereid of verplaatst naar een tv-studio."

Fatboy Slim, die niet zegt welke collega's zijn benaderd, is sowieso geen fan van korte dj-optredens in een tv-programma. "Voor dj'en heb je twee uur en een publiek nodig. Het is gewoon niet hetzelfde als opkomen en je nieuwste liedje zingen."

Megalading Nederspeed onderschept in Spanje

De Spaanse politie heeft een grote hoeveelheid speed onderschept waarvan de grondstof, vloeibare amfetamine, afkomstig was uit Nederland. De drugs waren verstopt in zakken hondenvoer en koelkasten in Spanje. Elf mensen zijn aangehouden in verband met de vangst, onder wieéén Nederlander.

Met 144 kilo, genoeg voor 2,5 miljoen doses, is het de grootste speedvangst in Spanje ooit en de grootste in Europa dit jaar. De arrestanten, van wie acht Colombianen, zaten in de cocaïnehandel maar wilden hun drugshandel uitbreiden.

Frans Bauer op rand van burn-out

Frans Bauer kijkt uit naar zijn vakantie. "Ik loop op mijn laatste benen. Dood- en doodmoe ben ik", verzucht de 40-jarige volkszanger en presentator in weekblad Story. "Ik ben blij dat het bijna vakantie is."

Bauer heeft het naar eigen zeggen de laatste maanden 'meer dan druk' gehad. "Mariska stond er thuis heel vaak alleen voor met onze vier kinderen, want ik was veel weg. Of ik zat in het buitenland, of in de studio of ergens op locatie voor opnamen."

De volkszanger bracht het afgelopen jaar een nieuw album uit en had opnames voor programma's als Bananasplit en Vive la Frans. "Daarnaast sta ik aan de vooravond van de theatertournee voor mijn tienjarig jubileum en komt na de zomervakantie mijn nieuwe single uit."

Ook de ziekte van zijn vader Chris, die longkanker heeft en is uitbehandeld, trekt een zware wissel op Bauer. "We genieten van de tijd die we samen hebben." Vader Chris drukte Bauer op het hart optimaal van zijn verblijf op de Canarische Eilanden te genieten. "Hij ziet natuurlijk ook aan me dat ik doodmoe ben. Het had echt niet veel langer moeten duren, ik moet nu op krachten komen."

Dat doet Bauer met zijn gezin op zijn 'vertrouwde plekje' op Gran Canaria. "Mariska en ik hebben al jaren een favoriet hotel op dit Spaanse eiland. Ik ga heerlijk uitrusten, zodat ik er straks weer tegenaan kan."

Vliegtuigpassagiers gewond door zware turbulentie

Aan boord van een toestel van South African Airways zijn twintig mensen gewond geraakt door zware turbulentie. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij woensdag. Het toestel was op weg van Johannesburg naar Hong Kong. Volgens de Hong Kongse brandweer zijn twee mensen er slecht aan toe.

Onder de gewonden zijn drie bemanningsleden. De slachtoffers zijn naar drie ziekenhuizen gebracht.

Het toestel met 165 passagiers kwam in de problemen boven Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië.

Nepalese kroonprins gearresteerd voor wietbezit

De voormalige kroonprins van Nepal is in Thailand opnieuw opgepakt voor het bezit van marihuana. Dat heeft de politie gemeld. Het is de tweede keer in twee jaar dat Paras Shah voor wietbezit wordt vastgezet.

Agenten vonden de middelen eerder deze week in de hotelkamer van Shah in het centrum van Bangkok. Maandag zou de prins op borgtocht zijn vrijgekomen.

Nepal schafte in 2008 de eeuwenoude monarchie af. Shah is de enige zoon van de gewipte koning Gyanendra. Hij lag vaak onder vuur vanwege zijn feestgedrag en omdat hij geregeld betrokken raakte bij knokpartijen.

Hollandse crimineel richt zich op zuiden

Criminelen die voorheen vooral actief waren in Amsterdam richten zich in toenemende mate op Noord-Brabant en Limburg. In die provincies vinden ook meer liquidaties plaats, zeiden de chef van de nationale politie Gerard Bouwman en de baas van het Openbaar Ministerie Herman Bolhaar woensdag tijdens een persbijeenkomst.

Er is sprake van een toenemende 'bemoeienis' van de 'oud-Hollandse netwerken' in de zuidelijke provincies, zei Bouman. Het gaat dan om misdrijven als liquidaties, witwassen, bedreiging, drugshandel en mensenhandel. Dat het totaal aantal liquidaties gelijk blijft wordt gezien als bewijs voor de verschuiving. "Het verplaatst zich."

Volgens Bolhaar zijn onder meer criminele motorclubs betrokken bij de misdrijven, al benadrukte hij dat het om een klein percentage gaat: de zogeheten outlaw bikers. De grote meerderheid van motorrijders heeft niets kwaads in de zin.

In Zeeland, Brabant en Limburg stuit justitie vooral op wietplantages. Van de zesduizend hennepkwekerijen die vorig jaar werden opgerold, bevond zich dertig procent in Zuid-Nederland. Bouman had een duidelijke boodschap voor burgers die zich inlaten met deze praktijken, bijvoorbeeld door een schuurtje ter beschikking te stellen.

"Dat lijkt onschuldig, maar het is het niet." Het is moeilijk om weer van deze criminelen af te komen. "Ze laten u niet snel gaan". Bouwman noemde de georganiseerde criminaliteit verder 'betonrot van de samenleving.' De politie trekt gespecialiseerd personeel aan om dit te bestrijden.

Vrachtcapsule gekoppeld aan ISS

Bij het internationale ruimtestation ISS is woensdag een vrachtschip aangekoppeld met aan boord voedsel, wetenschappelijke apparatuur en uitrusting voor de astronauten. Het is de derde keer dat een ruimtecapsule van Orbital Sciences Corp., een commerciële partij, is aangekoppeld aan het ISS.

Drie dagen geleden werd de capsule vanuit de Amerikaanse staat Virginia gelanceerd. Woensdag arriveerde de capsule bij het ISS. De bemanning van het ruimtestation gebruikte vervolgens een robotarm om de Cygnus-capsule aan te koppelen.

De capsule bracht zo'n 1300 kilo vracht naar het ISS. Naast voedsel en uitrusting voor de astronauten werd ook speciale kleding naar het ruimtestation gebracht. Die speciale kleding moet de ontwikkeling van bacteriën en nare geurtjes voorkomen, zodat de ruimtereizigers zonder probleem kunnen sporten.

Zodra de capsule uitgeruimd is, wordt deze weer gevuld met afval. Half augustus wordt de capsule vervolgens weer losgekoppeld.

Krajicek wint weer eens in het enkelspel

Michaëlla Krajicek heeft zeer eenvoudig de de tweede ronde bereikt van het ITF-50k toernooi van Carson. De speelster die momenteel de 229e plaats van de wereldranglijst bezet  versloeg de Australische Storm Sanders met 6-0 en 6-1. Krajicek presteert de laatste tijd goed in het dubbelspel, maar wil nu ook weer alleen succesvol zijn. 

Krajicek leek op weg naar een dubble bagel, maar op 5-0 in de tweede set wist ze toch haar service te behouden. Vervolgens serveerde Krajicek na een lange game de wedstrijd uit. In de tweede ronde speelt Krajicek tegeb Risa Ozaki (WTA-188) of Marina Shamayko (WTA-347).

Lesley Kerkhove (WTA-248) heeft haar zegereeks in Duitsland niet voort kunnen zetten. Nadat ze vorige week het ITF-25k toernooi in Aschaffenburg wist te winnen, verloor ze vandaag in de eerste ronde van het ITF-25k toernooi in Darmstadt. Op het Duitse gravel verloor ze van de 15-jarige Oekraïense wildcardspeelster Olga Fridman met 6-3, 4-6 en 7-5.

Renault zet World Series voort

De World Series by Renault zal ook in de komende jaren blijven bestaan. Autofabrikant Renault heeft na overleg met teams diverse maatregelen genomen die het voortbestaan van de raceklasse moeten garanderen. De laatste jaren gold de raceklasse als een belangrijke opstap richting Formule 1.

De teams zullen tot en met 2016 met de bestaande auto's kunnen doen doordat door enkele technische wijzigingen de duurzaamheid van de materialen toe zal nemen, terwijl aan de andere kant de kosten voor onderdelen naar beneden gaan. Ook worden om kosten te drukken de levensduur van de motoren en versnellingsbakken verlengd.

Moordshow Discovery krijgt boete

Discovery Channel moet in Groot-Brittannië een boete van honderdduizend pond (126,5 duizend euro) betalen omdat het 's ochtends en 's middags een programma over vrouwelijke moordenaars uitzond. De Britse mediawaakhond Ofcom vindt het 'zeer waarschijnlijk' dat de beelden kinderen van slag konden brengen, schrijft de BBC woensdag.

De acht uitzendingen van Deadly Women werden vorig jaar in de zomervakantie uitgezonden. In het programma waren onder meer beelden te zien van reconstructies waarbij slachtoffers werden aangevallen met hamers en messen. Ook werd een lichaam in stukken gehakt met een cirkelzaag.

Het programma had pas na 21.00 uur mogen worden uitgezonden. Discovery Channel accepteert de boete en heeft excuses aangeboden voor het ongepaste uitzendtijdstip. "Het was een echte fout", staat te lezen in een verklaring. "Alle eerdere series werden correct geclassificeerd en na primetime uitgezonden."


Ook voor volwassenen zou de show gevaarlijk kunnen zijn

Kans op smog in midden en zuiden

In het midden van het land kan donderdag matige smog ontstaan, in de middag en aan het begin van de avond. Het zuiden kampt daar vrijdag waarschijnlijk mee. "Mensen die hinder ondervinden, wordt geadviseerd om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden", waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag.

Smog ontstaat wanneer er veel ozon in de lucht zit. Dat is het gevolg van zon, luchtverontreiniging en weinig wind. In de namiddag en vroege avond is de ozonconcentratie het hoogst. Mensen kunnen daardoor last van hun ogen, neus en keel krijgen. Soms moeten ze hoesten of worden ze kortademig. De klachten van astma-patiënten kunnen door smog erger worden.

Ernstige smog blijft de komende dagen waarschijnlijk uit.

Kans op smog in midden en zuiden
Kans op smog in midden en zuiden (Foto: ANP)

Personeel mega-coffeeshop vrijuit

Meddie W., eigenaar van de voormalige coffeeshop Checkpoint in Terneuzen, krijgt geen straf meer opgelegd voor het bezit van grote hoeveelheden hennep.

Ook 11 voormalige medewerkers krijgen hiervoor geen straf, omdat ze al lange tijd lijden onder de druk van strafvervolging en omdat de overheid de coffeeshop jarenlang faciliteerde. Dit heeft het gerechtshof in Amsterdam woensdag bepaald.

In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie vorige maand nog 18 maanden celstraf tegen de 62-jarige W.

Checkpoint was de grootste coffeeshop van Nederland en had meer softdrugs in voorraad dan werd gedoogd.

Personeel mega-coffeeshop gaat vrijuit
Personeel mega-coffeeshop vrijuit (Foto: ANP)

Waterpolosters stunten tegen Hongarije op EK

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn woensdag uitstekend begonnen aan het EK in Hongarije. Het gastland werd verrassend met 12-11 verslagen. Dagmar Genee en Sabrina van der Sloot tekenden allebei voor drie doelpunten. Griekenland won het andere duel in poule A met 9-7 van Groot-Brittannië.

De eerste twee kwarten ging de wedstrijd gelijk op. Daarna leken de Hongaren het duel naar zich toe te trekken toen ze uitliepen naar een 8-6 voorsprong. De Oranjevrouwen knokten zich echter terug en namen vanaf 9-9 zelf een voorsprong. Met nog 28 seconden op de klok kwam Nederland op een 12-10 voorsprong. Met een tel te spelen werd er nog iets van die voorsprong afgeknibbeld, maar de zege kwam niet meer in gevaar.

De waterpolosters komen vrijdag opnieuw in actie. Dan is Groot-Brittannië de opponent.

18 jaar voor gifbrief aan Obama

Een Amerikaanse vrouw die vorig jaar een brief met het giftige ricine aan president Barack Obama stuurde is woensdag tot achttien jaar cel veroordeeld. De vrouw stuurde ook giftige brieven aan Michael Bloomberg, de toenmalige burgemeester van New York, en aan het hoofd van een groep burgemeesters die zich inzet voor strengere wapenwetgeving.

De 36-jarige Shannon Richardson bekende in december al schuld, in ruil voor strafvermindering. Ze bestelde online castorbonen, waar ricine van kan worden gemaakt. Vervolgens deed ze de brieven op de bus. "Wat in deze brief zit is niks vergeleken met wat ik jou zal aandoen, meneer de president", schreef ze in de brief aan Obama. "Je zal mij en mijn familie moeten vermoorden om mij mijn wapens af te nemen. Als iemand naar mijn huis komt, schiet ik hem in zijn gezicht."

Nadat ze de brieven op de bus had gedaan stapte Richardson naar de politie en zei ze dat haar man het gif had opgestuurd. De twee lagen op dat moment in scheiding. Uiteindelijk gaf ze toe dat ze haar man valselijk had beschuldigd.

Hans van der Togt blowt en drinkt nog steeds

Hans van der Togt heeft naar eigen zeggen zijn buitensporige drankgebruik afgezworen. Ook harddrugs neemt de presentator niet meer. "De enige zonde die ik heb, zijn die sigaretten. En een jointje zo nu en dan. Verder heb ik alles afgezworen", zegt de oud-presentator in Nieuwe Revu.

Hoewel de 67-jarige Van der Togt niet meer elke dag drinkt, neemt hij op vakantie wel twee wijntjes per dag. "Maar dat kan ik goed beheersen. Ik zou graag sociaal drinker worden, maar dat durf ik nog niet." Drank in huis halen, doet Van der Togt dan ook niet. "Want ik vind het meteen weer zo lekker. Ik mag en moet niet meer beginnen, klaar af."

De presentator is vanaf augustus op Nederland 1 te zien in het programma Krasse Knarren, waarbij hij met andere bekende senioren een week in een huis verblijft. Van der Togt doet mee aan de serie van Omroep MAX om te laten zien dat het goed met hem gaat. Wel is hij blij dat er verder geen presentatoren meedoen aan Krasse Knarren. "Ik ben erachter gekomen dat tv-presentatoren allemaal wel aardig doen, maar dat acteren ze, want ze zijn in feite helemaal niet aardig."

Van der Togt vertrouwt mensen uit zijn vak vaak niet. "Secreten die zich via de ellebogen omhoog hebben gewerkt. Daarom heb ik geen vrienden in de televisiewereld, echt nul." Wel gaat hij om met presentatrice Cilly Dartell. "Ze is ook al hier geweest met haar man Jan."

Demonstratie van pro-Palestijnen gaat niet door

De pro-Palestijnse demonstratie in Amsterdam gaat niet door. Dat meldt de organisatie woensdag op Facebook. Het evenement zou donderdagavond plaatsvinden op de Dam, maar de aanvraag is te laat ingediend.

De gemeente Amsterdam heeft daarnaast aangegeven niet meerdere protesten tegelijkertijd op de Dam te willen toestaan. "Dit uit angst voor escalatie gezien de spanningen tussen de pro-Palestijnen en de pro-Israëliërs", aldus de organisatie die schrijft de motieven te begrijpen.

De pro-Palestina-demonstratie, die werd omschreven als 'een vreedzaam protest tegen het CIDI', was op dezelfde dag, dezelfde plaats en hetzelfde tijdstip gepland als de dinsdag aankondigde pro-Israël-manifestatie van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). De laatste demonstratie is wel tijdig bij de gemeente aangemeld en gaat vooralsnog gewoon door.

[4daagse] 1188 lopers halen einde tweede dag niet

Op de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 1188 wandelaars uitgevallen. 41.110 deelnemers zijn succesvol gefinisht. Dat meldt de organisatie. De deelnemers liepen woensdag naar Wijchen en Beuningen. Op die route vallen bijna ieder jaar de meeste deelnemers uit.

Donderdag is De dag van Groesbeek en de Vierdaagse eindigt vrijdag met De dag van Cuijk. De lopers komen dan aan op de Via Gladiola in Nijmegen en kunnen daar hun Vierdaagsekruisje in ontvangst nemen.

De Boer: "Was dicht bij Tottenham"

Frank de Boer heeft laten weten dat het niet veel scheelde of hij stond nu aan het roer bij Tottenham Hotspur. Die club koos echter voor Mauricio Pochettino.

Tottenham was aan het einde van afgelopen seizoen op zoek naar een nieuwe trainer. Nadat bekend werd dat de Londenaren niet verder gingen met Tim Sherwood, werden diverse kandidaten gepolst. Zo ook Frank de Boer, die naar eigen zeggen dicht bij een akkoord was.

"Het werkt bij een club net als een bij een bedrijf: er wordt over gestemd en uiteindelijk zijn ze tot de conclusie gekomen dat ze Pochettino wilden hebben", zegt De Boer tegen AT5. "Als ze mij wilden hebben, dan denk ik wel dat ik 'ja' had gezegd. Het was vrij close."

En zo wil het feit dat De Boer dit seizoen gewoon bij Ajax voor de groep staat. Onlangs liet de coach al weten dat hij dit seizoen 'gewoon' afmaakt in Amsterdam. Het feit dat De Boer wel open stond voor een vertrek, vergroot de kans dat hij volgend jaar wel voor een nieuw avontuur kiest.

Fognini en Youzhny onderuit in Hamburg

Fabio Fognini en Mikhail Youzhny zijn in de tweede ronde van het ATP-toernooi van Hamburg uitgeschakeld. De Italiaan (2) ging kansloos onderuit tegen qualifier Filip Krajinovic: 4-6 en 0-6. De Rus Youzhny (5) werd met 5-7 en 5-7 verslagen door Alexander Zverev, die dinsdag Robin Haase al kansloos had gelaten.

Aan de Nederlandse inbreng was in Hamburg na de eerste ronde al een eind gekomen. Igor Sijsling ging dinsdag net als Haase direct onderuit. Hij verloor in drie sets van de Slowaak Martin Klizan.

In Sochi betrapte biatletes twee jaar geschorst

Biatletes Irina Starykh en Evi Sachenbacher-Stehle zijn voor twee jaar geschorst. Dat heeft de internationale biatlonbond IBU woensdag bekendgemaakt. De twee werden tijdens de Olympische Spelen in Sochi betrapt op het gebruik van verboden middelen.

De Duitse Sachenbacher-Stehle, voormalig medaillewinnares bij het langlaufen, werd betrapt aan de hand van een monster dat op 17 februari genomen werd. Dat was de dag van de massastart bij de vrouwen, waarop ze 'knap' vierde werd. Nog voordat het nieuws van haar positieve test destijds officieel naar buiten kwam werd ze uit de ploeg gezet. Voor de Spelen van 2006 kreeg de toenmalige langlaufster al eens een schorsing van vijf dagen vanwege een te hoog hemoglobinegehalte.

De zaak rondom Sachenbacher-Stehle was tekenend voor de Duitse biatlonvrouwen in Sochi, die een historisch slecht toernooi kenden en tot overmaat van ramp geconfronteerd werden met de zelfmoord van een jeugdig talent. In de estafette, enkele dagen na de test van Sachenbacher-Stehle, werden ze zeer teleurstellend elfde.

De Russin Starykh werd ruim voor de Spelen al betrapt. Eind januari kwam het nieuws naar buiten en werd zij buiten de Russische selectie gezet. Van de Russische worden de resultaten vanaf 23 december geschrapt. Dat betekent dat ze wel haar opvallende reeks van een vijfde, vijfde, derde en tweede plek in World Cup-wedstrijden mag houden. Die behaalde ze namelijk in de maand voor haar positieve test. 

Over een andere Russische, Ekaterina Iourieva, moet nog een besluit genomen worden. Zij werd tijdens de World Cup in het Sloveense Pokljuka betrapt en haar hangt een levenslange schorsing boven het hoofd. In 2008 werd ze namelijk al eens twee jaar geschorst vanwege het gebruik van EPO.

Zeker twaalf doden door tyfoon in Filipijnen

Een tyfoon heeft woensdag in de Filipijnen zeker twaalf levens geëist. Grote delen van het land kwamen zonder stroom te zitten, maar de hoofdstad Manilla bleef grotendeels gespaard.

De meeste slachtoffers kwamen om door omvallende bomen en elektriciteitsmasten. Een vrijwilliger van de brandweer kreeg een blok beton op zich en overleed.

Tyfoon Rammasun ging gepaard met windsnelheden van honderdvijftig kilometer per uur, en uitschieters tot 185 kilometer per uur. Bomen werden uit de grond gerukt en daken van gebouwen geblazen. In zes verschillende provincies werden zo'n 370 duizend mensen geëvacueerd.

De storm zwakte in de loop van de dag af en heeft de Filipijnen inmiddels verlaten. Rammasun is nu onderweg naar het noorden van Vietnam.

[Tour] Talansky net binnen tijd na lijdensweg

Andrew Talansky is in de elfde etappe van de Tour de France nog binnen de toegestane tijd over de streep gekomen. De Amerikaanse renner, die zwaar gehavend raakte na een val in de eerste week, finishte 32 minuten na winnaar Tony Gallopin. Hij had iets meer dan 37 minuten mogen verliezen.

Halverwege de etappe loste Talansky uit het peloton en begon daarna aan een eenzame solo richting de finish. Even leek hij af te stappen, maar zittend op de vangrail besloot hij na een gesprek met de ploegleiders van Garmin toch weer op te stappen.

Voorafgaand aan de Tour gold Talansky als een van de outsiders. De 25-jarige Amerikaan eindigde vorig jaar als tiende in de Tour en had met het winnen van het Criterium du Dauphiné laten zien in topvorm te zijn.

Garmin is onder de indruk van de onverzettelijkheid van Talansky op weg naar Oyonnax. "Geweldige inspanning van Talansky vandaag, we zijn trots op je", meldt de ploeg via Twitter. De organisatie van de Tour deelt die mening. "Bravo, hij heeft het gered. Geweldig", luidt het oordeel.

Van Hanegem toch geen adviseur bij Feyenoord

Willem van Hanegem gaat toch geen adviserende rol vervullen bij Feyenoord. Het clubicoon heeft er 'geen goed gevoel' bij, laat hij woensdag weten aan het AD. "Ik heb niet het idee dat iedereen bij Feyenoord achter dit plan staat", concludeert hij. "Het wordt niet serieus opgepakt."

Van Hanegem zou een klankbord worden voor de directie van Feyenoord, maakte technisch directeur Martin van Geel in april bekend. Ook zou de nieuwe hoofdtrainer Fred Rutten bij hem aan kunnen kloppen. Van Hanegem heeft Van Geel persoonlijk van zijn beslissing op de hoogte gesteld.

Volgens de 70-jarige Van Hanegem zag het er niet naar uit dat hij in zijn nieuwe functie iets voor de club zou kunnen betekenen. "Ik heb meer het idee dat we de voorbije maanden wat visites over en weer hebben gedaan, maar er is dus niets concreet geworden. Zelfs niet dat ik klankbord zou worden."

[Tour] Gallopin beleeft ongelooflijke Tour

Tony Gallopin vindt zijn etappewinst in de Tour de France ongelooflijk. "Dit had ik nooit verwacht", zei de Fransman van Lotto-Belisol woensdag. Gallopin, die afgelopen weekeinde de gele trui veroverde, droeg de zege op aan zijn familie. "Mijn vader in het bijzonder en mijn verloofde Marion."

Met zijn familie had Gallopin de finale van deze etappe verkend. "En die verkenning maakte het verschil", was de Fransman tegen de Belgische sportzender Sporza overtuigd. "Ik heb het laatste klimmetje verkend en kende ook de afdaling. Ik wist dat er een stuk kwam waar je even bij kon komen en wist dat ik daar moest gaan."

Eerder deze Tour probeerde Gallopin het in de sprint, maar stuitte hij steeds op snellere renners. "Ik dacht vandaag: ik wacht niet op de sprint."

Farrow, Binoche, Mueller-Stahl krijgen oeuvreprijs

Mia Farrow, Juliette Binoche en Armin Mueller-Stahl krijgen volgende maand op het filmfestival van Locarno een prijs voor hun hele oeuvre. Hoewel het festival al 67 jaar bestaat, werd deze prijs pas in 2011 ingevoerd. Eerdere winnaars zijn Harrison Ford, Alain Delon en Jacqueline Bisset.

Farrow is vooral bekend van de thriller Rosemary's Baby uit 1968 en werd achtmaal genomineerd voor een Golden Globe. De Française Binoche maakte furore met haar rol in The English Patient uit 1996, waarvoor ze een Oscar en Bafta won. Mueller-Stahl speelde Adolf Hitler in Conversation with the Beast uit 1996. Voor zijn bijrol in Shine uit hetzelfde jaar ontving hij een Oscar.

Het Zwitserse festival heeft dit jaar ook een duidelijke Nederlandse tint. Zo is Rutger Hauer de juryvoorzitter voor de competitie van korte films, waar onder meer de Nederlandse film Kookaburra Love van Sjoerd Oostrik meedoet. Ook in andere competities is Nederland vertegenwoordigd.

Zo dingt de Duits-Grieks-Nederlandse co-productie A Blast van Syllas Tzoumerkas en de Argentijns-Chileens-Duits-Nederlandse coproductie Dos Disparados van Martín Rejtman mee in de hoofdcompetitie voor de Pardo d'Ordo, het Gouden Luipaard. In de categorie voor debuutfilms of tweede films is cineast Liew Seng Tat genomineerd voor de Duits-Frans-Maleisisch-Nederlandse film Men Who Save the World.

Dit jaar worden slechts twee Amerikaanse films vertoond, een opvallend klein aantal. Een daarvan is de komedie The Hundred Foot Journey, met de Britse actrice Helen Mirren in de hoofdrol, over een chic Frans restaurant dat wordt weggeconcurreerd door een tegenovergelegen goedkope Indiase eettent.

Het Zwitserse festival is vooral bekend om de immense openluchtvertoningen van nieuwe en klassieke films op het grootste scherm van Europa. Het vindt dit jaar plaats van 6 tot en met 16 augustus.


Farrow, Binoche, Mueller-Stahl krijgen oeuvreprijs (Foto: Novum)

Waddenvereniging wil script Haanstra verfilmen

De Waddenvereniging heeft in haar archief een scenario gevonden van de bekende Nederlandse filmmaker Bert Haanstra dat nooit is verfilmd. Het script uit de jaren zeventig vertelt over de schoonheid van het waddenlandschap en bedreigingen als milieuvervuiling. De vereniging wil de film alsnog maken en is op zoek naar geldschieters.

Het scenario vertoont volgens de Waddenvereniging opvallende gelijkenissen met het vorig jaar verschenen De Nieuwe Wildernis over de Oostvaardersplassen. Het succes van die film speelt ook mee in het besluit van de vereniging de film te maken.

Omdat de Waddenvereniging dit jaar 150 jaar bestaat, werd het vijftig jaar oude archief doorgespit. Zo werd het scenario van Haanstra ontdekt. "Wat mij zo enthousiast maakt aan de ontdekking is dat het inzicht van Bert Haanstra precies aansluit waar we als vereniging nu mee bezig zijn", zegt Arjan Berkhuysen, directeur van de vereniging woensdag.

"Na vijftig jaar strijden wordt het wel eens tijd om ook te vieren wat je hebt bereikt; wat men in 1965 wilde inpolderen is nu werelderfgoed", gaat Berkhuysen verder. "Die positieve boodschap van Bert Haanstra nemen we serieus en we willen ervoor zorgen dat een nieuwe Waddenfilm er inderdaad komt."

Het project ketste destijds af vanwege onenigheid tussen de in 1997 overleden Haanstra en de Waddenvereniging over het onderwerp, zo blijkt uit een tevens gevonden briefwisseling. Het scenario opent met de schoonheid van het wad en eindigt met een reeks bedreigingen, verbeeld met stervende vogels en van toeristen vergeven duinen.

Haanstra trok zich na vijf maanden van getouwtrek 'zeer tot zijn spijt' terug omdat hij vond dat de vereniging te veel keek naar de negatieve ontwikkelingen in plaats van alle mooie dingen die waren bereikt. Haanstra achtte het toen te laat om nog met een ander scenario te beginnen, schreef hij.

Ontdekkingstocht naar de nachtzwaluw van Elp

Liefhebbers van de natuur en vogelliefhebber met name, kunnen morgen hun hartje ophalen bij het Drentse Elp. De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, die iedereen natuurlijk kent als de KNNV, organiseert morgen namelijk een heuse avondwandeling, waarbij goed wordt uitgekeken naar de nachtzwaluw in de buurt van Grolloërveen.

In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, is de nachtzwaluw geen neef of nicht van de zwaluw. Ook geen oom of tante. Het is een op zichzelf staande orde, die nog niet koninklijk onderscheiden is. In vroegere tijden, toen de mensen blijkbaar nog dommer waren dan tegenwoordig, dacht men dat de nachtzwaluw 's nachts de stallen in vloog om daar de geiten te gaan melken. Om die reden wordt het diertje ook soms wel –zeer inventief- 'geitenmelker' genoemd. Maar hier bleek niets van te kloppen, aldus de geiten.

Er bestaan meer dan 90 soorten geitenm nachtzwaluwen en ze komen bijna overal ter wereld voor. Alleen Antarctica vind het diertje niet zo gezellig.

Geïnteresseerden kunnen zich morgenavond om acht uur melden bij werkschuur de Hoemp van Staatsbosbeheer. Daarna trekt de groep erop uit om onder deskundige begeleiding van boswachter Pauline Arends wellicht een gevleugelde vriend te spotten. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Om half elf is de groep weer terug en zou men eventueel een zelf meegebracht biertje kunnen gaan nuttigen.

Rebellen heroveren grensstad Oekraïne

Separatistische rebellen hebben woensdag in Oost-Oekraïne, in de buurt van de grens met Rusland, een stad heroverd op regeringstroepen. Dat heeft Sergej Kavtaradze, woordvoerder van de separatisten in de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, woensdag gezegd. Bij de strijd om Marinivka is een militiestrijder gesneuveld en zijn vijftien mensen gewond geraakt. Twee pantservoertuigen van het Oekraïense leger werden verwoest en een werd veroverd op het leger.

Sinds begin deze maand hebben Oekraïense militairen het gebied dat in handen van de opstandelingen is, gehalveerd. Het Oekraïense leger probeert vooral de grens met Rusland gesloten te houden, omdat de rebellen daar hun mankracht en uitrusting vandaan zouden halen. De rebellen hebben echter nog altijd enkele grensposten in handen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag overleg gevoerd met de Oekraïense president Petro Porosjenko en de Amerikaanse president Barack Obama. Porosjenko wees Merkel erop dat er aanwijzingen zijn dat de separatisten zware wapens uit Rusland halen en dat er steeds vaker vanuit Rusland aanvallen worden uitgevoerd op Oekraïense veiligheidstroepen.

Obama en Merkel hebben beiden gezegd teleurgesteld te zijn dat Porosjenko nog altijd geen dialoog is aangegaan met de rebellen. Tegelijkertijd waren ze het er over eens dat Rusland te weinig doet om de grenzen te bewaken. Dat kan mogelijk gevolgen hebben en dit zal woensdag worden besproken op de top van de Europese Unie in Brussel, liet Merkels woordvoerder Steffen Seibert weten.

Ondertussen werden woensdag in de stad Donetsk, een bolwerk van de opstandelingen, met bussen honderden mensen naar Rusland vervoerd. Kiev maakte bekend dat de luchtmacht weer vluchten gaat uitvoeren boven het gebied. Maandag werd nog een transportvliegtuig neergehaald.

Hamas wijst bestand definitief af

De Palestijnse beweging Hamas heeft woensdag het bestand dat eerder deze week werd voorgesteld door Egypte definitief afgewezen. Dat heeft een hoge functionaris van Hamas laten weten.

Israël ging in eerste instantie akkoord met de wapenstilstand. Hamas eiste echter dat Israël de blokkade van de Gazastrook zou versoepelen en ging door met raketbeschietingen op Israël. Nu wijst de militante beweging, die de dienst uitmaakt in Gaza, de wapenstilstand dus definitief af.

Na een gevechtsstop van enkele uren hervatte Israël dinsdag de luchtaanvallen op de Gazastrook.

Politie neemt vierduizend liter zoutzuur in beslag

Bij een bedrijf in Breda is woensdagochtend vierduizend liter zoutzuur in beslag genomen door de politie en de FIOD. Ook werden 164 jerrycans van 25 liter aangetroffen waarin de vloeistof vermoedelijk moest worden overgeheveld.

De chemicaliën komen volgens de politie uit België. De ontvanger van de stoffen is als verdachte aangemerkt en wordt verhoord. De vaten met zoutzuur zijn door een gespecialiseerd bedrijf afgevoerd. De FIOD stelt nader onderzoek in.

De aangetroffen chemicaliën hadden een concentratie van 36 procent. Zoutzuur met een concentratie van meer dan veertig procent kan dampen verspreiden die de huid kunnen aantasten en brandwonden kunnen veroorzaken.

Kinderen gedood bij luchtaanval Gaza

Een Israëlische beschieting op de Gazastrook heeft woensdag aan vier Palestijnse kinderen het leven gekost. Zeven mensen raakten gewond, meldde een Palestijnse mensenrechtenactivist. Israël zegt de dood van de kinderen te onderzoeken.

De granaten werden afgevuurd door een schip van de Israëlische marine, aldus de activist. De kinderen, vier neefjes van 9 tot 11 jaar, waren op het strand aan het spelen toen ze getroffen werden, zei een Palestijnse arts. Zeven andere mensen, kinderen en volwassenen, raakten gewond.

Sinds de beschietingen over en weer begonnen zijn in Gaza zeker tweehonderd mensen omgekomen. Militanten in Gaza hebben zo'n vijftienhonderd raketten op Israël afgevuurd, maar de meeste werden onderschept door het Israëlische raketschild Iron Dome. Dinsdag viel de eerste dode aan Israëlische zijde.

Aanleiding voor het recente geweld is de ontvoering van drie Israëlische tieners vorige maand. Hun lichamen werden begin juli gevonden. Enkele dagen later werd een Palestijnse jongen ontvoerd. Ook hij werd vermoord. Israël heeft zes verdachten opgepakt voor de moord. Het ging hoogstwaarschijnlijk om een wraakactie voor de dood van de Israëlische tieners.

BMW haalt auto's terug om airbags

BMW roept wereldwijd 1,6 miljoen auto's terug vanwege een mogelijk probleem met de airbag. Het gaat om auto's uit de BMW 3-serie die tussen 2000 en 2006 van de band rolden, zo maakte de Duitse autofabrikant woensdag bekend. In Nederland moeten 25.000 auto's terug naar de garage, laat een woordvoerder weten.

BMW maakt net als een aantal andere autofabrikanten gebruik van airbags van het bedrijf Takata Corp. Volgens BMW zijn tot dusver geen problemen ontstaan, maar kunnen de airbags ontploffen, wat tot verwondingen kan leiden. BMW gaat alle airbags aan de bijrijderskant vervangen.

Eerder haalde de autofabrikant al modellen uit 2001-2003 terug. De actie is nu uitgebreid. Ook Chrysler, Ford, Nissan en Toyota riepen al miljoenen auto's terug vanwege defectieve airbags van Takata.

'Opnames western Tarantino beginnen volgend jaar'

De opnames van de western The Hateful Eight gaan waarschijnlijk begin volgend jaar van start. Dat heeft beoogd hoofdrolspeler Kurt Russell gezegd tegen de Amerikaanse nieuwszender Fox. Tarantino blies de film in februari af nadat het scenario illegaal op internet was verschenen, maar besloot in mei de film toch te willen maken.

"Ik ben bezig met een paar filmprojecten. Een daarvan, The Hateful Eight van Quentin Tarantino, gaat waarschijnlijk binnenkort van start", zei de 63-jarige Russell. Tarantino en hij maakten eerder al de bloederige actiefilm Death Proof.

Russell speelt in The Hateful Eight een van de hoofdrollen, naast Samuel L. Jackson. Ook andere bekenden van Tarantino, zoals Michael Madsen, Tim Roth en Zoe Bell zijn weer van de partij. De Amerikaanse première staat vooralsnog gepland voor volgend jaar december. Een Nederlandse releasedatum is nog onbekend.


'Opnames western Tarantino beginnen volgend jaar' (Foto: Novum)

[upd] 'Michiel Huisman nieuwe gezicht Chanel'

Michiel Huisman heeft een contract bij Chanel. De 32-jarige Game of Thrones-acteur, die momenteel in de Verenigde Staten furore maakt, wordt het nieuwe gezicht van het parfum Chanel No. 5 en treedt daarmee in de voetsporen van Brad Pitt. Dat meldt modetijdschrift Elle woensdag.

Het Braziliaanse topmodel Gisele Bündchen was eerder al bevestigd als het vrouwelijke model van het legendarische parfum. De twee werden eerder dit jaar samen gefotografeerd op een set in New York. Daar werd waarschijnlijk de nieuwe commercial van Chanel opgenomen.

Chanel kan de berichten over de modellenklus van Huisman nog niet bevestigen. De nieuwe reclamecampagne rondom Chanel No. 5 is vanaf september te zien. De spot wordt geregisseerd door Baz Luhrmann, die films als Moulin Rouge! en The Great Gatsby maakte en verantwoordelijk was voor de commercial van het parfum met Nicole Kidman in de hoofdrol. Voor het filmpje van drie minuten trok Chanel in 2004 ruim veertig miljoen dollar uit de kast.

Brad Pitt was in 2012 de eerste man die poseerde voor Chanel No. 5. Eerder prezen sterren als Audrey Tatou en Catherine Deneuve het beroemde luchtje aan.

Update 18:15 uur 'Chanel baalt van uitlekken rol Michiel Huisman'
Het Franse modehuis Chanel baalt dat vroegtijdig bekend is geworden dat Michiel Huisman te zien is in de nieuwe reclamecampagne van parfum Chanel No. 5. "Ze wilden het nieuws eigenlijk nog tot september vasthouden", zegt de manager van Huisman tegen Novum Nieuws.

Geruchten dat de 32-jarige Huisman naast Gisele Bündchen te zien is in de nieuwe campagne werden woensdag bevestigd. Eind mei doken foto's op waarop de Nederlandse acteur en het Braziliaanse model te zien zijn op de set van het spotje. "Je kunt er niet omheen als er een foto circuleert", redeneert Huismans manager.

Toch ligt nog niet alles op straat. "Michiel is inderdaad te zien in de campagne met Gisele, maar ik kan nog niet zeggen wat zijn aandeel is. Ook hij mag er nog geen uitspraken over doen." Het Franse modehuis laat zelf nog niets los over de commercial. De nieuwe spot voor Chanel No. 5, die wordt geregisseerd door Baz Luhrmann, is vanaf september te zien.

 

Tracy Morgan voelt zich weer sterk na ongeval

Tracy Morgan is flink aangesterkt en voelt zich goed. Dat laat de 45-jarige komiek weten in zijn eerste reactie sinds het zware auto-ongeluk, waarbij hij met een gebroken been en enkele gebroken ribben op de intensive care belandde.

"Ik maak het goed. Ik voel me sterk", tekent de Amerikaanse krant New York Post op uit zijn mond. Morgan mocht de revalidatiekliniek waar hij was opgenomen na het ongeval afgelopen weekeinde verlaten. De steunbetuigingen hebben hem goed gedaan. "Ik hou van jullie. Heel erg bedankt, ik waardeer het", zei hij tegen journalisten bij zijn huis. De komiek is duidelijk wat kilo's lichter en heeft littekens aan beide kanten van zijn hoofd.

Morgans luxebus werd begin vorige maand geschept door een vrachtwagen van Walmart. Bij het ongeluk kwam komiek James McNair, die ook in de bus zat, om het leven. Morgan, onder meer bekend van de komedieserie 30 Rock, klaagt de winkelketen aan wegens grove nalatigheid. De chauffeur zou lange tijd niet hebben geslapen.


Tracy Morgan voelt zich weer sterk na ongeval (Foto: Novum)

Kristen Wiig wil ook serieuze rollen

Kristen Wiig is vooral bekend als koningin van de lach, maar zou toch ook graag wat dramatischer personages spelen. "Mensen hebben me leren kennen als castlid van Saturday Night Live, dus ik snap best dat ze me vooral als comédienne zien", zegt de actrice deze maand in Elle. "Maar ik wil me dramatisch verder ontwikkelen."

Zo wil de 40-jarige Wiig haar regiedebuut maken. Ze scoorde al met het scenario van Bridesmaids, en schrijven smaakt naar meer. "Comedy is waar mijn hart ligt, maar het geeft ook veel voldoening om met een groepje mensen een film te maken en je een paar maanden lang helemaal in een personage in te leven."

Die kans kreeg ze in het kleine, onafhankelijke drama The Skeleton Twins, dat in november verschijnt. In deze film, over een tweeling die elkaar na jaren per toeval weer tegenkomt, zag ze SNL-collega Bill Hader tegenover zich.

Ook haar personage in Welcome to Me was voor Wiig een grote uitdaging. In dit komische drama, vooralsnog zonder Nederlandse verschijningsdatum, speelt ze een vrouw die de loterij wint, van haar medicatie afstapt en een talkshow gaat presenteren. "Op een gegeven moment las ik een scène waarin stond dat ze helemaal naakt was. Ik weet nog dat ik dacht: als ik deze film doe, dan moet deze scène erin, want hij is essentieel voor het script."


Kristen Wiig wil ook serieuze rollen (Foto: Novum)

25 dode meeuwen aangespoeld op strand Scheveningen

Op het strand van Scheveningen zijn woensdagmiddag 25 dode meeuwen aangespoeld. Dat meldt een woordvoerder van de Haagse Dierenambulance. Hoe de vogels om het leven zijn gekomen, is vooralsnog een raadsel.

Het is volgens de zegsman nog niet eerder voorgekomen dat er zo veel dode meeuwen tegelijk werden aangetroffen. De politie assisteerde de Dierenambulance bij het opruimen van de vogels. Of het strand daarbij afgesloten is geweest, kon de woordvoerder niet zeggen.

Omstanders zagen woensdagochtend voor de kust twee vissersboten vlak bij elkaar varen. "Er vlogen veel meeuwen rond de boten, maar dat is op zich een verschijnsel dat we hier iedere dag zien", vertelt de zegsman.

De dode vogels zijn overgebracht naar een vogelasiel in Den Haag. Daar wordt een eerste blik op de dieren geworpen. Daarna wordt beslist of de meeuwen naar een gespecialiseerde instelling in Lelystad worden gebracht voor sectie.

[4daagse] Loper gediskwalificeerd om fietstochtje

De organisatie van de Vierdaagse heeft een 'loper' gediskwalificeerd omdat hij delen van de route op de fiets aflegde. Een ander moest zijn startbewijs inleveren toen controleurs opmerkten dat hij een heel stuk van het parcours afsneed door een andere route te kiezen, aldus marsleider Johan Willemstein woensdag.

Naast deze twee deelnemers zijn nog vier lopers uit de tocht gehaald om andere redenen. Een militair heeft woensdag een waarschuwing gekregen nadat bleek dat zijn bepakking niet de verplichte 10 maar 9,6 kilo woog.

Loper gediskwalificeerd om fietstochtje
Loper gediskwalificeerd om fietstochtje (Foto: ANP)

Ben Kingsley adviseert Toetanchamon

Ben Kingsley heeft getekend voor een dragende rol in King Tut. De miniserie vertelt het verhaal van farao Toetanchamon, in het Engels vaak aangeduid als king Tut. Kingsley speelt de grootvizier van de farao, zijn belangrijkste adviseur en dus iemand met immense politieke invloed. Dat schrijft The Hollywood Reporter.

Tv-zender Spike zendt de serie volgend najaar in zes delen uit. De opnames vinden plaats in Marokko en Canada.

"Tut is de grootste en meest ambitieuze productie ooit voor Spike", zegt onderdirecteur Sharon Levy. "Wie kan beter de cast aanvoeren dan een van de grootste acteurs van onze generatie?"

Toetanchamon, wat zo veel betekent als 'het evenbeeld van Amon', was de zoon van farao Achnaton en diens zus. Toetankhamon was op zijn beurt gehuwd met zijn halfzus. Onder zijn bewind keerde Egypte terug naar het vereren van de oude goden, met name Amon.

Toetankhamon stierf jong, tijdens een periode van grote politieke strubbelingen. In zijn schedel is recentelijk een breuk ontdekt, waaruit sommige wetenschappers opmaken dat die is ontstaan door een klap op het hoofd, wat moord impliceert. Anderen denken dat de barst tijdens het mummificeren is ontstaan.


Ben Kingsley adviseert Toetanchamon (Foto: Novum)

Producent en organisator Golden Globes schikken

De organisator van de jaarlijkse uitreiking van de Golden Globes en de producent van de bijbehorende tv-uitzending hebben na vier jaar de strijdbijl begraven. Voor welk bedrag is geschikt is niet bekendgemaakt. De overeenkomst voor de volgende vier shows, van 2015 tot en met 2018, is onveranderd. Daarmee is jaarlijks zo'n 21,5 miljoen dollar gemoeid.

Dick Clark Productions sloot in 2010 een deal met zender NBC om de uitzending tot 2018 te mogen produceren. De Hollywood Foreign Press Association (HFPA), die de prestigieuze filmprijs in het leven riep, was daarin echter niet gekend en spande een rechtszaak aan.

"We zijn zeer gelukkig met deze schikking", liet HFPA-directeur Theo Kingma weten aan de Amerikaanse entertainmentsite The Hollywood Reporter. "We kijken ernaar uit om de Golden Globes groter en beter te maken dan ooit tevoren."

De volgende uitreiking staat gepland voor 11 januari. De nominaties worden in december bekendgemaakt.


Producent en organisator Golden Globes schikken (Foto: Novum)

Louis van Gaal ontmoet spelers Manchester United

Louis van Gaal heeft tijdens zijn eerste werkdag bij Manchester United kennisgemaakt met de technische staf en de spelersgroep. De Nederlander arriveerde woensdagochtend in een privéjet op het vliegveld van Manchester. Donderdagmiddag houdt de 62-jarige coach zijn eerste persconferentie.

Op vrijdag vertrekt Van Gaal met de selectie naar Los Angeles voor een trainingskamp van twee weken. Veel spelers melden zich overigens pas over enkele weken, omdat zij op het WK in Brazilië speelden.

In de Verenigde Staten kan de coach meteen zijn stempel op het team drukken met oefenwedstrijden tegen aansprekende tegenstanders als Los Angeles Galaxy, AS Roma, Internazionale en Real Madrid.

[Tour] Gallopin na dag in geel ook ritwinst

Tony Gallopin heeft na een dag in de gele trui te rijden ook een ritzege in deze Tour de France te pakken. Hij glipte weg uit een groepje waar Peter Sagan de grote favoriet leek, maar uiteindelijk was hij de enige uit dit groepje die overbleef. John Degenkolb werd knap tweede, Rui Costa verloor tijd in het algemeen klassement

Drie renners zaten in de kopgroep van de dag. Cyril Lemoine (Cofidis) en Anthony Delaplace (Bretagne) zorgden voor een Frans tintje. Daarnaast zat de Zwitser Martin Elmiger van IAM in deze kopgroep. Zij kregen maximaal 7 minuten, maar de voorsprong liep heel snel terug naar 3 á 4 minuten.

Andrew Talansky kwam nog voor de echte finale in grote problemen. Enkele valpartijen in eerdere etappes zorgden ervoor dat de Amerikaan zwaar gehavend is en dat hij de keuze leek te maken om af te stappen, maar hij ging toch verder. Op 55 kilometer van de streep probeerde Garmin de koers hard te maken op de eerste van de heuvels in de finale. Hierdoor moesten verschillende renners, waaronder de meeste sprinters, uit de eerste groep lossen.

Jan Bakelants was de eerste die aanviel vanuit het peloton. Tom Jelte Slagter probeerde mee te springen. In de kopgroep ging Elmiger er alleen vandoor. Achter de kopgroep ontstond een groter wordende groep, met Nicolas Roche, die net als Lemoine bij Slagter en Bakelants aansloten in achtervolging op Elmiger. Ook onder andere Brice Feillu en Rein Taaramae probeerden de oversteek te maken, maar dit mislukte. Even later moest ook Slagter, samen met Lemoine, lossen bij Bakelants en Roche, die samen op weg gingen naar de kop.

Ook José Herrada en Cyril Gautier probeerden in de aanval te trekken, maar het peloton had inmiddels nog maar 35 seconden achterstand op Elmiger, die gezelschap had gekregen van Roche en Bakelants. Op 35 km van de streep sloten ook Herrada en Gautier aan bij de kopgroep. Op de laatste klim van de dag probeerde Nicolas Roche nog een aanvalletje, waardoor het gat op 20 km tussen Roche en het peloton 30 seconden bleef. Op de top van de laatste klim was Roche de enige die nog vooruit was met 15 seconden voorsprong.

Het leek er dus toch op alsof een kleine groep om de zege zou gaan sprinten. Echter werd er in de afdaling nog flink gereden en zo kwamen er gaten. Rui Costa werd kind van de rekening en op een stuk waar het nog omhoog ging probeerde Gallopin nog een keer aan te vallen. Na de afdaling kwamen Peter Sagan, Michal Kwiatkowski en Michael Rogers bij Gallopin. Op 2,5 km demarreerde Gallopin nog een keer en dat leek voldoende voor de overwinning. Er kwam nog een hergroepering maar dit was te laat. Tony Gallopin kon het pelotonnetje nipt voor blijven en won.

Gallopin is de eerste Fransman sinds Sylvain Chavanel in 2010 die in één Tour zowel het geel draagt als een etappe wint. In het algemeen klassement veranderde weinig. De meeste renners uit de top 10 zaten goed mee, alleen Rui Costa verloor tijd. Bauke Mollema stijgt daardoor naar plaats 9, terwijl Jurgen van den Broeck zo de top 10 in klimt.

Katherine Heigl doet lastige reputatie af als onzin

Katherine Heigl vindt zichzelf niet moeilijk om mee te werken. Dat heeft de 35-jarige actrice gezegd in reactie op de verhalen dat zij en haar moeder, die optreedt als haar manager, de nodige problemen veroorzaken tijdens producties.

"Ik zie mezelf zeker niet als lastig, het zou zeker nooit mijn bedoeling zijn. Ik denk dat mijn moeder zichzelf ook niet als lastig beschouwt", tekent het Amerikaanse Tijdschrift The Hollywood Reporter op uit Heigls mond tijdens een persconferentie voor haar nieuw serie State of Affairs. "Als ik ooit iemand heb teleurgesteld, was dat niet met opzet."

Heigl is vooral bekend van haar rol in Grey's Anatomy. Ze verliet de serie vier jaar geleden na enig gerommel. Ze was ook te zien in de komedie Knocked Up, die ze achteraf als 'een beetje seksistisch' bestempelde.


Katherine Heigl doet lastige reputatie af als onzin (Foto: Novum)

Albert Heijn past misleidende kiptekst aan

Albert Heijn gaat de tekst op de verpakkingen met 'Hollandse kip' aanpassen. Dat heeft de supermarktketen woensdag bekendgemaakt. De Reclame Code Commissie vindt de teksten op de verpakking 'misleidend' en 'oneerlijk'.

De 'Hollandse kip' werd gepresenteerd als verantwoorde vervanger van de plofkip. De Reclame Code Commissie oordeelde na klachten van dierenrechtenorganisatie-met-niets-beters-te-doen Wakker Dier dat dit helemaal niet het geval is. De verbeteringen in dierenwelzijn zijn namelijk minimaal.

Albert Heijn past nu 'de betreffende woorden in alle communicatie-uitingen' aan. Het bedrijf benadrukt dat het dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan. "Het is teleurstellend dat de discussie nu niet over dierenwelzijn lijkt te gaan, maar over een woordenspel in een advertentie of op de website."

Begin vorig jaar verklaarden supermarkten dat de plofkip niet meer van deze tijd is en besloten deze zo snel mogelijk te vervangen. De Hollandse kip was het antwoord van Albert Heijn. De nieuwe kip leeft met 19 in plaats van 21 kippen op een vierkante meter, een verbetering van zo'n 10%. De kip leeft doorgaans ook enkele dagen langer dan de plofvariant, die ruim een maand mag kakelen.

Europarlement steunt toetreden Litouwen tot euro

Het Europees Parlement heeft donderdag ingestemd met het toetreden van Litouwen tot de eurozone. Een ruime meerderheid van de parlementariërs vond dat de Baltische staat de afgelopen jaren voldoende hervormingen heeft doorgevoerd om de euro in te voeren, aldus de Duitse Europarlementariër Werner Langen, die de plannen door het parlement heen loodste.

Litouwen voert op 1 januari als negentiende land de euro in als betaalmiddel. Het land neemt dan afscheid van de huidige munt, de litas. Vorige maand gingen achtereenvolgens de Europese Commissie en de Europese regeringsleiders al akkoord met de Litouwse toetreding.

Helemaal officieel is de toetreding overigens nog niet. Het besluit moet nog formeel worden afgehamerd door de andere eurolanden. Dat gebeurt volgende week donderdag tijdens een vergadering van de Europese ministers van buitenlandse zaken.

Vengaboys met geurboot op Canal Parade

De Vengaboys gaan over twee weken met een geurboot door de Amsterdamse grachten. De Nederlandse dancegroep doet dat op op 2 augustus tijdens de Canal Parade. De leden zijn trots om mee te doen aan 'de leukste boten- en potenparade ter wereld die intolerantie laat verdwijnen als sneeuw voor de zon', laten ze woensdag weten.

De boot waarop het gezelschap een optreden verzorgt is van het 'straight friendly'-feest Popcake, dat een aantal keer per jaar wordt gehouden in Den Haag. Welke geuren het vaartuig gaat uitstoten is nog niet duidelijk. De organisatie belooft bezoekers in ieder geval 'een enorme sensatie voor hun neus'. Het zou een wereldprimeur zijn.

De Vengaboys scoorden in de jaren negentig feesthits als We Like to Party! (The Vengabus), Boom, Boom, Boom, Boom! en We're Going to Ibiza! De groep, die door de jaren heen de nodige personele veranderingen kende, treedt aan in de huidige samenstelling, bestaande uit Kim Sasabone, Denise van Rijswijk, Robin Pors en Donny Latupeirissa.

Eerder werd bekend dat Conchita Wurst meevaart tijdens de Canal Parade. De 'vrouw met de baard' won dit voorjaar namens Oostenrijk het Eurovisie Songfestival. Zij doet dat op een boot van thuiszorgorganisatie Gay Care Amsterdam. In totaal varen tachtig grote boten mee met de tocht.

Van Agt schrijft Rutte brief over Gaza

Oud-premier Dries van Agt (CDA) heeft premier Mark Rutte (VVD) een brief geschreven over het conflict tussen Israël en de Palestijnen in Gaza. De oud-politicus is allerminst te spreken over het optreden van Rutte in Gesprek met de minister-president. Het gesprek dat de premier daarin vrijdag met NOS-interviewer Pim van Galen voerde, noemt Van Agt een 'horreur'.

Volgens Van Agt gebeurt het 'zelden' dat oud-premiers een huidige premier aanschrijven, maar kan hij nu 'niet langer zwijgen'. De oud-politicus stelt dat Rutte de machthebbers in Gaza ervan beticht dat ze lanceerinstallaties van raketten opzettelijk naast of vlak bij scholen en ziekenhuizen hebben geplaatst. "Berust die claim op onafhankelijke bronnen, of op wat Israëlische functionarissen je hebben ingefluisterd?", vraagt Van Agt zich af.

Hij noemt het vervolgens 'terecht' dat Rutte zei dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. "Dat lijdt geen twijfel. Maar even onbetwistbaar is het dat die zelfverdediging proportioneel behoort te zijn. Tot dusver meer dan honderd doden in Gaza, merkte de interviewer op, in Israël geen enkele. Is dat proportioneel? Het is ontluisterend dat je die vraag bevestigend hebt beantwoord. Dat is schokkend", schrijft Van Agt.

De 83-jarige oud-politicus veroordeelt de raketbeschietingen vanuit Gaza. Die vormen volgens hem een schending van het internationaal recht en moeten stoppen. Hij waarschuwt echter de verhouding 'niet totaal' uit het oog te verliezen. "Door de 1200 raketten die Hamas en andere militante groeperingen in de afgelopen dagen hebben afgevuurd, zijn tientallen Israëli's gewond geraakt en is enige materiële schade in Israël veroorzaakt. Er is één Israëlische dode te betreuren."

Wat Van Agt verder stoorde in het televisieoptreden van Rutte was het ontbreken van enige empathie met het 'immense leed van de weerloze Palestijnen'. "Voor zo veel nood en pijn, beste Mark, kun je toch niet ongevoelig blijven? Hoe is het mogelijk dat ons land zozeer faalt in het beschermen van de rechten van de Palestijnen? Israël schendt het internationaal recht dagelijks, al decennialang, op allerlei manieren, met ernstige gevolgen. Waarom laat je nooit daarover de vonken van je verontwaardiging van het scherm spatten?", besluit de oud-premier zijn relaas.

Allegri: geweldig om met Pirlo te werken

Massimiliano Allegri kijkt uit naar de samenwerking met sterspeler Andrea Pirlo. Dat zei hij bij zijn presentatie als nieuwe trainer van Juventus. "Hij is van wereldklasse en heeft een paar uitstekende seizoenen gekend bij Juventus. Ik heb het geluk om opnieuw met hem te werken."

Toen Allegri in 2010 trainer was van AC Milan passeerde hij Pirlo ten faveure van Mark van Bommel. De 35-jarige voetballer vertrok daarop naar Juventus. Volgens Allegri is geen sprake van een verstoorde verhouding. "Ik heb een goede relatie met Pirlo", zei de 46-jarige coach tijdens zijn eerste persconferentie als trainer van de Oude Dame.

Doel van Allegri is voor de vierde keer op rij kampioen van Italië te worden. Ook de Champions League wordt dit seizoen een serieus doel voor Juventus. "Het wordt weer tijd dat we ver gaan komen in de Champions League", vertelde een ambitieuze Allegri.

Ook pro-Palestijnen willen demonstreren op de Dam

Ook mensen die sympathiseren met de Palestijnen willen donderdagavond protesteren op de Dam in Amsterdam. De actie wordt omschreven als 'een vreedzaam protest tegen het CIDI'. Dinsdag kondigde het Centrum Informatie en Documentatie Israël al aan die avond een solidariteitsmanifestatie voor Israël te willen organiseren.

"Wij als vrienden van de Palestijnen vinden dit een ernstige belediging naar de bijna tweehonderd vermoorde Palestijnen in de afgelopen twee weken. Om deze reden willen wij een vreedzaam protest houden op dezelfde plaats, dezelfde dag en hetzelfde tijdstip", klinkt het op Facebook.

Kinderen, jongeren en volwassen worden opgeroepen zich te besmeuren met rode verf 'als symbool voor het bloedbad dat de zionisten in Gaza hebben aangericht'. Deelnemers wordt ook gevraagd spandoeken en borden met foto's van de slachtoffers in de Gazastrook mee te nemen.

Toch benadrukt de organisatie dat het protest 'uiterst vreedzaam' zal worden gehouden. "We gaan deze pro-Israëliërs hun zin niet geven door opruiing te veroorzaken of enige vorm van geweld. Het doel is juist om te laten zien dat niet zij, maar wij de vreedzame partij zijn."

De gemeente Amsterdam laat weten in overleg te gaan over de demonstraties die voor donderdag van 19.00 uur tot 20.00 gepland staan. Een woordvoerder tekent daarbij aan dat de manifestatie van het CIDI is gemeld bij de gemeente, maar dat zij nog niet op de hoogte is van de pro-Palestina-demonstratie.

HRW: luchtaanvallen Israël schending oorlogsrecht

Israël schendt het oorlogsrecht door op de Gazastrook burgerdoelwitten te bestoken en burgers te doden. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch woensdag. De Israëlische regering moet aanvallen op niet-militaire doelwitten - die mogelijk zelfs zijn bedoeld als collectieve strafmaatregel tegen de inwoners van Gaza - staken, stelt HRW. De gevechten tussen Israël en militanten laaiden vorige week weer op. Dinsdag kwam voor het eerst een Israëliër om het leven door een raketaanval uit Gaza. Luchtaanvallen op de Gazastrook kostten tot dusver aan zo'n tweehonderd mensen het leven.

"Israël rept voortdurend over precisieaanvallen maar aanvallen zonder militaire doelwitten en met veel burgerdoden kan je moeilijk precies noemen", aldus Sarah Leah Whitson van HRW. "Recente gedocumenteerde gevallen in Gaza passen helaas in een lange rij van onwettige Israëlische luchtaanvallen, met veel burgerslachtoffers." Te vaak voert Israël luchtaanvallen uit op burgergebieden, met als rechtvaardiging dat een 'terrorist' zich daar ophoudt, aldus HRW. Op 11 juli kwamen bijvoorbeeld negen burgers, onder wie twee 15-jarige kinderen, om bij een aanval op een café bij de stad Khan Yunis.

Het Israëlische leger zei dat het doelwit een terrorist was, maar gaf geen bewijzen dat in het café, waar een WK-wedstrijd werd gekeken, zich strijders ophielden. Maar zelfs als dat wel het geval was, is dat nog geen rechtvaardiging voor een dergelijke aanval, aldus HRW. "De aanwezigheid van een enkele, laaggeplaatste strijder is geen rechtvaardiging om een hele familie weg te vagen", aldus Whitson. "Israël zou nooit een zelfde soort redenering accepteren, dat het huis van een Israëlische militair een valide militair doelwit is." HRW hekelt ook het optreden van Palestijnse militanten in het conflict. De gewapende groepen in Gaza moeten ophouden met raketaanvallen op woongebieden. Sinds het conflict vorige week weer oplaaide zijn er vanuit Gaza meer dan vijftienhonderd raketten op Israël afgevuurd. De meeste zijn onderschept door het Israëlische raketschild Iron Dome.

Pan met huisje behoedt voor Frans fabrieksdiner

Restaurantbezoekers zien in Frankrijk vanaf deze week een opmerkelijk nieuw symbooltje op menukaarten: een braadpan met een huisje erop. Het kenmerk betekent dat het gerecht ter plekke is gemaakt.

Het symbool is onderdeel van een nieuwe wet die de strijd aanbindt met het verrassend grote aantal producten in Franse restaurants dat in een fabriek is gemaakt. Volgens de Franse chef consumentenzaken Carole Delga voorziet het logo informatie aan de klanten en worden de Franse culinaire tradities ermee benadrukt.

Veel restauranthouders vinden dat het nieuwe keurmerk niet ver genoeg gaat. De ingrediënten van de keukengerechten mogen wel uit de fabriek komen. Producten die bevroren, voorgeschild of voorgesneden zijn aangeleverd staan het huisje in de pan niet per definitie in de weg.

De wet die deze week ingaat is in maart goedgekeurd door het parlement. Restaurants hebben tot 1 januari om hun menukaarten aan te passen.

Ku Klux Klan deelt snoep uit

Sommige inwoners van de Amerikaanse staat South Carolina troffen de afgelopen week een vreemde verrassing aan op hun deurmat. De Ku Klux Klan (KKK) had zakjes snoep uitgedeeld met briefjes eraan met een verzoek lid te worden van de blanke beweging.

'Red ons land, sluit je aan bij de Klan', luidde de boodschap die op de papiertjes was geschreven. Ook werd een telefoonnummer genoemd. Wie het nummer belde, hoorde een opgenomen boodschap over hoe de KKK zich inzet om illegale immigratie tegen te gaan.

Robert Jones, leider van KKK-factie de Loyale Witte Ridders, zei dat de snoepactie onderdeel is van een wervingscampagne die de beweging driemaal per jaar organiseert. Een inwoner van South Carolina zei het onacceptabel te vinden om de zakjes en flyers in zijn buurt te zien.

De KKK is een racistische beweging die zich vijandig opstelt tegenover zwarte mensen. De organisatie voerde vroeger lynchpartijen uit op zwarte Amerikanen. De Klan is bekend vanwege de kruisverbrandingen en de witte kostuums met puntmuts die de leden dragen.

Moeders van Sebrenica gaan in hoger beroep

De Moeders van Srebrenica gaan in hoger beroep tegen de uitspraak dat Nederland gedeeltelijk aansprakelijk is voor de slachtpartij die in 1995 is aangericht onder moslimmannen. Ze eisen dat de rechter de staat veroordeelt tot volledige aansprakelijkheid. Dat heeft hun advocaat Marco Gerritsen woensdag laten weten.

"Natuurlijk is er enorme blijdschap over het behaalde resultaat", zegt Gerritsen over de emotionele ochtend in de Haagse rechtbank. "Maar we vertegenwoordigen veel meer nabestaanden dan de driehonderd die in het gelijk zijn gesteld. Wij willen ook aansprakelijkheid voor de rest."

De zesduizend nabestaanden, verenigd in de stichting Moeders van Srebrenica, houden de Nederlandse staat verantwoordelijk voor de massaslachting in het Bosnische dorp Srebrenica. "Ook zij willen genoegdoening."

Over de hoogte van de schadevergoedingen kan Gerritsen nog geen uitspraken doen. "Stel: het vonnis zou nu vaststaan, dan moeten we het per geval bekijken. Bij de een kan het om twintigduizend euro gaan, bij de ander om 150 duizend euro. En dan moet je de rente sinds 1995 nog meerekenen."

De rechtbank oordeelde woensdagochtend dat Nederland aansprakelijk is voor de deportatie van driehonderd mannen in Srebrenica in 1995. Ondanks de aanwezigheid van Nederlandse troepen werden in totaal zo'n achtduizend islamitische mannen en jongens vermoord door Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de enclave van de Verenigde Naties te beschermen.

Politie ontkent laksheid rond hakenkruizen

De politie heeft meteen ingegrepen toen ze zaterdag te horen kreeg dat bij een anti-Israëldemonstratie hakenkruizen te zien waren. Dat heeft Esther Voet, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), woensdag te horen gekregen. Het CIDI sprak woensdag met de gemeente Den Haag over de demonstratie.

Joodse organisaties vonden dat de hakenkruizen te lang te zien waren bij de demonstratie. Ze doken volgens het CIDI al om 14.45 uur op. De politie zegt echter pas even voor 16.00 uur melding te hebben ontvangen en heeft toen de borden meteen naar beneden gehaald, zo lichtte Voet na het overleg toe.

Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of sprake was van strafbare uitingen. Het CIDI heeft aangifte gedaan tegen de demonstranten die de borden omhooghielden. Voet laat weten dat 'het OM en de politie onze aangiftes serieus nemen en met prioriteit behandelen'.

De demonstratie van zaterdag was een protest tegen de Israëlische aanvallen op de Gazastrook.

Rusland arresteert verdachten metrocrash

De Russische autoriteiten hebben twee metromedewerkers gearresteerd voor hun mogelijke betrokkenheid bij het metro-ongeluk dat dinsdag plaatsvond in Moskou. Dat heeft de Onderzoekscommissie woensdag gemeld. Bij het ongeval kwamen 22 mensen om het leven en raakten 136 personen gewond. Acht mensen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Het zou gaan om het hoofd van de spoorafdeling en zijn plaatsvervanger. Onderzoekers zeggen dat een nieuwe wissel, die in mei bij herstelwerkzaamheden werd geplaatst, op onjuiste wijze aan het spoor is vastgezet. De wissel zou slechts met een enkel draadje aan de rails zijn bevestigd.

President Vladimir Poetin, die momenteel in Brazilië is, heeft een diepgravend onderzoek naar de toedracht van het ongeluk geëist. Burgemeester van Moskou Sergej Sobjanin zei dat niet alleen mensen worden ontslagen, maar dat er ook strafrechtelijke vervolging zal worden ingesteld. De Onderzoekscommissie liet weten dat er aanklachten tegen de twee verdachten worden voorbereid. Waar ze precies voor worden aangeklaagd is nog niet bekend.

Het ongeval vond plaats tijdens het spitsuur bij metrostation Park Pobedy, met 84 meter onder de grond het diepste station van de stad. Meerdere wagons ontspoorden. Bij een reddingsoperatie van twaalf uur werden meer dan 1100 mensen geëvacueerd. Medewerkers van het metrosysteem hebben eerder al geklaagd voor de verslechterende veiligheidstoestand en de chaotische regelgeving.

Chauffeurs bezorgd over Franse rijtijdenwet

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zijn bezorgd over de nieuwe wetgeving rondom rij- en rusttijden in Frankrijk. Ze vinden dat de Franse vertaling van de Europese wet 'alle proporties te buiten gaat', stelt Transport en Logistiek Nederland (TLN) woensdag. De branchevereniging heeft Brussel daarom opgeroepen om iets aan de uiteenlopende interpretaties te doen.

Vrachtwagenchauffeurs kunnen sinds deze week in Frankrijk stevig worden aangeslagen als ze hun langdurige wekelijkse rustperiode in hun cabine doorbrengen, ook al is die cabine van alle gemakken voorzien. Een nacht slapen in de vrachtauto kan ze op een boete van maximaal dertigduizend euro en een gevangenisstraf van een jaar komen te staan.

TLN noemt de Franse straffen absurd. "De verschillen in interpretatie zorgen voor veel onzekerheid bij ondernemers", aldus de belangenvereniging. "Het laat wederom zien dat Nederlandse chauffeurs in toenemende mate vogelvrij zijn in Frankrijk."

Volgens de Europese wet moeten vrachtwagenchauffeurs, naast hun dagelijkse rust, wekelijks nog twee rustperiodes inlassen. Het gaat daarbij om een 'normale' rust van 45 uur en een verkorte rust van 24 uur. Tijdens die verkorte periode mogen chauffeurs wel in hun cabine slapen, maar tijdens de normale periode niet.

Zeven keer levenslang voor seksueel geweld Egypte

Een Egyptische rechtbank heeft woensdag zeven mannen tot levenslange celstraffen veroordeeld voor seksueel geweld bij demonstraties en massale bijeenkomsten op het Tahrirplein in de hoofdstad Egypte. Het is de eerste keer dat dergelijke zware straffen worden opgelegd aan zedendelinquenten sinds de Egyptische regering heeft besloten de straffen voor seksueel geweld te verzwaren.

Het aantal gevallen van seksueel geweld is in Egypte scherp toegenomen. De verdachten die woensdag voor de rechter verschenen zijn onder andere veroordeeld voor seksueel geweld bij de beëdiging van Abdel-Fattah el-Sissi in juni.

Drie van de zeven verdachten kregen meerdere keren levenslang opgelegd, omdat ze bij meerdere incidenten betrokken waren. Twee anderen die terechtstonden verdwijnen twintig jaar achter de tralies.

Goudhandelaar uit ziekenhuis na vleesvorkincident

De goudhandelaar die vorige maand zwaargewond raakte bij een steekpartij met een vleesvork in zijn winkel in Amsterdam-West, is uit het ziekenhuis ontslagen. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie na berichtgeving van stadszender AT5. De man stak een klant dood en is dus aangemerkt als verdachte.

Het onderzoek naar de toedracht in de zaak loopt nog altijd, laat een woordvoerder van het OM weten. De mede-eigenaar van de goudzaak raakte eind vorige maand gewond toen een vaste klant hem met een vleesvork in zijn hartstreek stak.

In een worsteling raakte ook de klant gewond. Hij overleed later aan zijn verwondingen. Voor het OM maakt dit het onderzoek naar de gebeurtenissen in de winkel een stuk moeilijker. De advocaat van de goudhandelaar benadrukte eerder dat zijn cliënt 'op alle fronten' meewerkt aan het onderzoek.

Honderden vluchten uit Gaza

Honderden Palestijnse gezinnen zijn woensdag in Gaza op de vlucht geslagen. Moeders en kinderen sjokten huilend door de wijken Zeitoun en Shijaiyah in Gaza-Stad. De Israëlische autoriteiten hebben tienduizenden burgers in Gaza opgeroepen hun huizen te verlaten, vermoedelijk vanwege meer luchtaanvallen. Woensdag werden al dertig huizen bestookt.

Veel oudere kinderen droegen hun jongere broertjes en zusjes in hun armen of op hun rug. Veel mensen huilden en zagen er doodsbang uit. Volgens hulpdiensten zijn in negen dagen tijd 204 Palestijnen omgekomen door Israëlische bombardementen. Daarnaast zijn zo'n 1450 mensen gewond geraakt.

Israël waarschuwde ook de patiënten van een revalidatiekliniek te vertrekken. De directeur van het ziekenhuis heeft gezegd dat iedereen zal blijven. De patiënten zouden nergens hebben om heen te gaan en geen van hen kan zelfstandig lopen. Een raket sloeg vlakbij het gebouw in en veroorzaakte schade aan de tweede verdieping.

De beschietingen van Israël komen een dag nadat Hamas een Egyptisch voorstel voor een wapenstilstand afwees. In plaats daarvan schoot de organisatie meer raketten af op Israël, dat waarschuwde dat Hamas een hoge prijs zal betalen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft aangekondigd het offensief uit te breiden.

Van Geel: "We laten ons niet verleiden"

Martin van Geel laat zich niet opjagen op weg naar de voorronde van de Champions League. De directeur van Feyenoord wil niet overhaast te werk gaan om de selectie te versterken. Feyenoord begint over dertien dagen aan de Champions League-campagne.

De Rotterdammers hopen zich via de voorrondes te plaatsen voor het hoofdtoernooi. Dat moet gebeuren zonder Oranje-internationals Daryl Janmaat en Bruno Martins Indi en topscorer Graziano Pellè. Janmaat (Newcastle United) en Pellè (Southampton) vertrokken naar de Engelse Premier League en Martins Indi gaat aan de slag bij FC Porto. Ook Stefan de Vrij lijkt te gaan vertrekken. De centrale verdediger speelde een uitstekend WK en wordt aan diverse topclubs gelinkt.

Druk
Met nog een kleine twee weken voor de Champions League-duels heeft Feyenoord met Khalid Boulahrouz en doelman Warner Hahn twee aanwinsten gepresenteerd. Technisch directeur Van Geel maakt zich geen zorgen over de samenstelling van de selectie en blijft geduldig.

"We laten ons niet verleiden om onder druk van de Champions League een beslissing te nemen", zegt Van Geel tegen Voetbal International. "Als het ons niet lukt de juiste mensen aan te trekken, doen we het gewoon met de spelers die we al hebben", aldus de bestuurder.

Chileen Jara maakt overstap naar Mainz

De Duitse club Mainz 05, actief in de Bundesliga, heeft zich versterkt met Gonzalo Jara. De Chileense international komt transfervrij over van Notthingham Forrest. De 28-jarige verdediger tekent een contract voor twee jaar, plus een optie voor een jaar.

"Na jaren in Engeland te hebben gevoetbald, is het nu tijd voor een nieuwe uitdaging in de Bundesliga", vertelt Jara op de clubsite. De Chileen speelde 69 interlands. Op het WK in Brazilië, waar Jara in alle duels van het Zuid-Amerikaanse land speelde, miste hij in de achtste finales tegen het gastland de beslissende strafschop.

Chelsea akkoord met Atlético over transfer Luís

Chelsea heeft de Braziliaanse verdediger Filipe Luís aangetrokken. Dat heeft de Engelse voetbalclub bevestigd. De 28-jarige linksback komt over van Atlético Madrid. De Londense club moet nog wel tot een persoonlijk akkoord met Luís komen. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Luís is de tweede speler die deze zomer de overstap maakt van Atlético naar Chelsea. Dinsdag haalde de Premier League-club spits Diego Costa. Bovendien is de verwachting dat keeper Thibaut Courtois wordt teruggehaald bij Chelsea. Hij was de afgelopen drie seizoenen uitgeleend aan Atlético.

Bij Chelsea wordt Luís gezien als vervanger van Ashley Cole, die transfervrij naar AS Roma vertrok. De Braziliaanse verdediger speelde in 2004 nog een halfjaar op huurbasis bij Ajax. Hij werd gescout op een jeugdtoernooi in Toulon. De club zag in Luís de opvolger van Maxwell, maar kon de Amsterdammers niet overtuigen.

Oud-prof Lanzaat weer terecht

Voormalig profvoetballer Quido Lanzaat wordt niet langer vermist. Broer Tycho laat in een verklaring op Facebook weten contact met de 34-jarige oud-Ajacied te hebben gehad. Dinsdag luidde hij nog de noodklok omdat Quido niet was komen opdagen bij een afspraak in Zwitserland en zijn telefoon niet opnam.

"Hierbij wil ik iedereen informeren dat we contact hebben gehad met mijn broertje Quido en dat hij dus leeft", schrijft Tycho. "Het delen van het bericht op Facebook en de aandacht van de media heeft een grote rol gespeeld. Voorlopig geven wij even geen verklaring, ik hoop dat iedereen dit respecteert." De familie had bij de speurtocht een privédetective in de arm genomen.

Lanzaat begon zijn carrière bij Ajax, maar wist daar nooit door te breken. Vervolgens versleet hij een groot aantal Duitse clubs. De verdediger speelde onder meer voor Borussia Mönchengladbach, Alemannia Aachen, 1860 München en MSV Duisburg. In 2012 stopte hij als prof.

Cambuur volgende club voor De Ridder

Daniël de Ridder speelt volgend seizoen voor SC Cambuur. De 30-jarige aanvaller heeft met de eredivisionist een akkoord bereikt over een contract voor één seizoen. De Ridder speelde de tweede helft van het vorige seizoen voor RKC Waalwijk, waarmee hij degradeerde uit de Eredivisie.

Cambuur wordt voor de De Ridder zijn negende club in twaalf seizoenen. Na zijn periode bij Ajax voetbalde hij voor Celta de Vigo, Birmingham City, Wigan Athletic, Hapoel Tel Aviv, Grasshoppers, Heerenveen en RKC.

Caterham zet 40 man op straat

Het Formule 1-team Caterham zet om kosten te besparen veertig personeelsleden op straat. Onder hen zijn onder meer plaatsvervangend technisch directeur Jody Eggington en hoofd circuitwerkzaamheden Gerry Hughes.

Caterham werd vlak voor de Grand Prix van Groot-Brittannië door een Zwitsers-Arabisch consortium overgenomen. De Nederlander Christian Albers werd benoemd tot teambaas, terwijl de Duitser/Roemeen Colin Kolles als adviseur optreedt. Vlak voor de overname had de renstal werknemersaantal van 350.

De personeelsleden die mogen blijven gaan aan de slag met een omvangrijk pakket updates. Deze zullen waarschijnlijk voor de race in België geïntroduceerd gaan worden. De verwachting is dat hierbij de dubbele neus zal gaan sneuvelen.

EU wil stoppen met steunen projecten Rusland

De Europese Unie wil het financieren van Russische projecten met Europese leningen stopzetten. Dat blijkt uit voorlopige conclusies van de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden later woensdag in Brussel, die persbureau Reuters in handen wist te krijgen.

Nieuwe projecten in Rusland zouden niet langer kunnen rekenen op leningen via de Europese Investeringsbank (EIB) of de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. De EU-leiders zullen de twee instellingen oproepen te stoppen met het verstrekken van leningen, aldus de concept-conclusies.

De EU werkt verder aan het uitbreiden van de sancties tegen Rusland, wegens agressie tegen buurland Oekraïne. Maar naar verwachting zal de top niet komen met nieuwe namen van personen of bedrijven. Dat wordt overgelaten aan de ministers van Buitenlandse Zaken, die dinsdag in Brussel zijn voor overleg. Het gaat dan om het uitbreiden van de zwarte lijst met personen en bedrijven wiens tegoeden in de EU worden bevroren en voor wie reisrestricties naar de EU gaan gelden.

Brandstoflek bij Poolse energiecentrale

Een technische storing bij een energiecentrale in het Poolse Kozienice, zo'n tachtig kilometer ten zuidoosten van Warschau, heeft woensdag geleid tot een brandstoflekkage. De brandstof dreigt nu in de nabijgelegen rivier de Wisla terecht te komen. De nooddiensten doen er alles aan dit te voorkomen.

Volgens Piotr Ludwiczak, woordvoerder van de centrale, is ongeveer negen ton brandstof weggelekt. Hoewel volgens hem is voorkomen dat de brandstof in de rivier terecht is gekomen, zegt de brandweer dat er toch kleine hoeveelheden in het rivierwater zijn gedetecteerd.

Tour doorkruist Rotterdam in 2015

De Tour de France doorkruist in 2015 Rotterdam. In de tweede etappe, die van Utrecht naar Zeeland voert, doet het tourpeleton net als in 2010 Rotterdam aan. Bovendien is er in de havenstad een tussensprint. De exacte locatie is nog niet bekend.

"We zijn heel blij met dit voorstel van de ASO", zegt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. "Dit is na de vele complimenten opnieuw een blijk van waardering voor de succesvolle Grand Départ in 2010. De route is veelbelovend. Rotterdam wordt weer op de kaart gezet als een prachtige stad die het bezoeken waard is."

In 2010 startte de Tour in Rotterdam. Toen werd een proloog door de stad gehouden en begon de eerste etappe ook in Rotterdam.

Ruim zeshonderd Britse pedofielen opgepakt

De Britse autoriteiten hebben zeshonderd vermoedelijke pedofielen gearresteerd op verdenking van het bezit van kinderporno. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt, meldt de BBC.

De arrestatiegolf is het resultaat van een grootschalige operatie, die zes maanden duurde. Onder de arrestanten zijn artsen, leraren, scoutingsleiders, zorgmedewerkers en oud-politieagenten. Het merendeel van de verdachten had geen strafblad en was geen bekende van de politie. Slechts 39 van hen stonden geregistreerd voor seksueel misbruik.

De aanklachten die zijn ingediend lopen uiteen van het bezit van onzedelijke foto's van kinderen tot ernstig seksueel misbruik. Er werden 833 woningen en 9172 computers, telefoons en opslagmedia onderzocht.

Veel van de kinderporno werd gedeeld via het 'deep web', websites die niet in normale zoekmachines verschijnen. Bij de operatie werkten 45 politie-eenheden uit Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland samen. Volgens de politie is zo'n nauwe samenwerking nog niet eerder voorgekomen.

Allegri nieuwe coach Juventus

Massimiliano Allegri is de nieuwe trainer van Juventus. Dat maakte de Italiaanse kampioen woensdag bekend. De 46-jarige Allegri is de opvolger van Antonio Conte, die dinsdag plotseling zijn vertrek aankondigde. Allegri wordt later op de dag officieel gepresenteerd.

Allegri zat zonder club sinds hij in januari werd ontslagen bij AC Milan. Eerder was hij coach van Sassuolo en Cagliari.  Bij Juventus wordt Allegri herenigd met spelmaker Andrea Pirlo. Pirlo vertrok in 2010 bij AC Milan omdat Allegri op zijn positie de voorkeur gaf aan Mark van Bommel.

Conte wist de afgelopen drie jaar kampioen te worden met Juventus. Hij wordt genoemd als mogelijke nieuwe bondscoach van Italië na het vertrek van Cesare Prandelli.

Imca Marina: in Nederland was ik gestorven

Imca Marina is blij dat ze niet in eigen land, maar in Turkije werd getroffen door een hartaanval. "Ik weet zeker dat als mij dit in Nederland was overkomen, ik het niet had overleefd", stelt de 73-jarige zangeres, die vier maanden geleden met spoed moest worden geopereerd na een infarct, in weekblad Story.

Volgens Marina hebben haar artsen in Nederland haar nooit op haar zwakke gezondheid gewezen. "Als ik op controle kwam, hebben ze me nooit verteld dat ik slechte aderen had. Dat was het eerste wat de Turkse artsen opviel." De zangeres moest met spoed onder het mes en kon pas na een paar weken terugkeren naar Nederland. "Ik herstel heel goed van de operatie", vertelt ze vier maanden later. "Jammer van dat lelijke litteken op mijn borst."

Helemaal de oude is Marina, die wel weer aan het werk is, nog niet. "Ik heb begrepen dat er nog wat vocht achter mijn longen zit en dat is best lastig bij het zingen. Halverwege een liedje begin ik soms te hoesten en dat kan natuurlijk niet op de bühne."

Haar gezondheidsperikelen hebben grote gevolgen gehad voor het sociale leven van de zangeres. "Ik sta overal alleen voor. Veel mensen hebben mij laten zitten. Collega's met wie ik jaren heb gewerkt, hebben niets van zich laten horen. En anderen, van wie ik het niet had verwacht, bellen me opeens. Corry Konings bijvoorbeeld belt me geregeld en probeert me altijd weer op te beuren."

Vragen om hulp doet Marina liever niet. "Ik moet het allemaal alleen aankunnen." Makkelijk is dat volgens de zangeres niet. "In deze mannenmaatschappij word je als vrouw als een gemakkelijke prooi gezien. Je bent gewoon onbeschermd. Niet dat alle mannen avances maken, maar als je als vrouw alleen bent, proberen ze je toch vaker een oor aan te naaien."

Werkstraf voor bedreigen Jorritsma

Een man uit Almere is woensdag veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur voor het bedreigen van burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma. De rechtbank in Utrecht legde hem ook een voorwaardelijke celstraf van een maand op.

De man stelde onder meer dat hij de VVD-politica binnen vijf jaar zou vermoorden. Ook de kleinkinderen en andere familieleden van de oud-minister zouden aan de beurt komen.

Assad beëdigd als president van Syrië

Bashar Assad is woensdag opnieuw beëdigd als Syrische president. Hij begint aan zijn derde termijn van zeven jaar. De ceremonie in het presidentiële paleis werd uitgezonden op de staatstelevisie.

Te zien was hoe Assad zijn hand op de koran legt en trouw zweert aan de grondwet. Een grote groep parlementsleden en islamitische en christelijke geestelijken kijken toe.

Assad werd vorige maand herkozen met een ruime meerderheid van 88,7 procent van de stemmen. Er werd niet gestemd in gebieden waar de burgeroorlog wordt uitgevochten. De oppositie en het Westen doen de verkiezingsoverwinning af als misleiding.

Justin Bieber mag schikken in straatraceschandaal

De advocaten van Justin Bieber moeten woensdag in de rechtbank in Miami aangeven of ze willen schikken in de zaak waarin Bieber deelnam aan een illegale straatrace. De Canadese zanger werd in januari in Miami Beach gesnapt. Toen hij zich verweerde tijdens zijn arrestatie bleek dat hij stoned was en geen rijbewijs bij zich had.

Bieber wees in februari een schikking in deze zaak af omdat hij geen zin had in onaangekondigde drugstests. Die zijn inmiddels van tafel. Het is niet waarschijnlijk dat de 20-jarige Bieber zelf acte de présence geeft.

Mochten de twee partijen schikken, dan vervolgt justitie Bieber niet. Hij zou dan nog wel een proeftijd van een jaar krijgen. Als het niet tot een schikking komt, dan staat de rechtszaak gepland voor 28 juli. Dan wordt Bieber wel in de rechtszaal verwacht.

Kans op hittegolf neemt toe

De kans dat een hittegolf Nederland op korte termijn overspoelt wordt steeds groter. Dat zeggen meteorologen van Meteogroup woensdag. De vereiste vijf zomerse dagen zijn tot en met zondag te halen, maar het is nog onzeker of de temperatuur ook drie keer boven de 30 graden uitkomt.

Eerder deze week leken buien en bewolking een eventuele hittegolf tegen te houden maar zoals het er nu uitziet heeft alleen de zuidelijke helft van het land zondag geen zon. Daardoor is de kans groot dat in De Bilt ook zondag de 30 graden wordt gehaald. Vrijdag en zaterdag worden naar verwachting ook tropische dagen.

Als zondag daadwerkelijk een tropische dag wordt, is de veertigste hittegolf sinds 1901 en de achtste van deze eeuw een feit. De laatste werd vorig jaar juli neergezet en duurde zeven dagen.

Mocht het tot een hittegolf komen, dan is de kans groot dat die langer dan vijf dagen duurt. Volgens Meteogroup blijft het na zondag warm en zonnig met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Op basis van de laatste weerkaarten is een hittegolf van een week mogelijk.

Rosberg tot 2017 bij Mercedes

Nico Rosberg heeft zijn contract bij het Formule 1-team Mercedes verlengd. De kampioenschapsleider staat nu tot minimaal 2017 onder contract bij het team uit Brackley.

Rosberg streek in 2010 neer bij Mercedes en heeft sinds die tijd zes zeges weten te behalen. Dit jaar gaat het voor de wind met het team, want samen met teamgenoot Lewis Hamilton haalde de Duitser in acht van de negen een zege. In het kampioenschap staat Rosberg na zijn uitvalbeurt in Groot-Brittannië vier punten voor op Hamilton. Komend weekend staat de Grand Prix van Duitsland op het programma.

Rosberg is blij dat voor zijn thuisrace de contractverlenging bekend is gemaakt. "Het is een lastig traject geweest naar de top, maar we zijn er altijd in blijven geloven. We hebben veel progressie geboekt en ik ben ervan overtuigd dat we nu de juiste mensen op de juiste plaats hebben. Ik kijk uit naar de komende jaren, waarin we meer races en hopelijk titels willen winnen."

Brits parlement voert noodwet in voor datavergaring

Het Britse lagerhuis heeft woensdag ingestemd met het invoeren van omstreden noodwetgeving die bevoegdheden om persoonlijke gegevens te verzamelen uitbreidt. Dat heeft AFP woensdag gemeld. Rechtengroepen klagen de Britse regering momenteel juist aan voor de enorme elektronische surveillance.

Dinsdag vond een verhit debat over de kwestie onder de parlementsleden plaats. Zo'n 56 volksvertegenwoordigers zetten de drie grootste Britse politieke partijen voor het blok, die de wetgeving er haastig doorheen wilden jagen. De parlementsleden beschuldigen de partijen van het misbruiken van het lagerhuis.

De noodwetgeving verplicht telefoon- en internetaanbieders om bel- en zoekgegevens een jaar lang op te slaan. Het Europees Gerechtshof bepaalde onlangs dat Europese richtlijnen voor het bewaren van deze informatie te breed waren en een bedreiging vormden voor de privacy van burgers. Londen hoopt met nieuwe wetgeving deze vingerwijzing van Brussel het hoofd te bieden.

Het hogerhuis moet de wet nog goedkeuren. Volgens premier David Cameron is de wetgeving nodig om de nationale veiligheid in het land te kunnen garanderen. Amnesty International, Liberty en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU hebben de Britse regering aangeklaagd voor het schenden van de vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy.

De werkwijze van de Britse inlichtingendiensten is een controversieel onderwerp in het land. Sinds klokkenluider Edward Snowden vorig jaar onthulde dat GCHQ de telefoons en internetverbindingen van burgers massaal aftapt vindt in het Verenigd Koninkrijk een stevig debat plaats over deze praktijken.

Greenpeace mag Eemshaven-stukken toch niet inzien

De provincie Groningen hoeft geen inzage te geven in een groot aantal interne documenten over de elektriciteitscentrales van Nuon en RWE in de Eemshaven. Greenpeace had daarom gevraagd maar volgens de Raad van State mocht de provincie inzage weigeren.

Het provinciebestuur wilde de ruim tweehonderd documenten niet vrijgeven omdat die waren opgesteld voor 'intern beraad' en persoonlijke beleidsopvattingen bevatten.

De Raad van State gaat daar in tegenstelling tot de rechtbank in Groningen in mee. Die bepaalde vorig jaar nog dat de provincie wel inzage moest geven omdat externe partijen als Nuon en RWE bij het overleg waren aangeschoven.

Volgens de rechtbank kunnen externe personen niet betrokken worden bij intern beraad tenzij ze zonder eigenbelang zijn aangeschoven. Daar was in dit geval geen sprake van. De Raad van State vindt het niet van belang dat tijdens het beraad extreme externe partijen een belang behartigden.

Greenpeace wil de stukken inzien omdat de informatie van belang is in het maatschappelijk debat over de gevolgen van de elektriciteitscentrales voor mens en milieu. De organisatie kan overigens twintig documenten met milieuinformatie alsnog in handen krijgen. Volgens de Raad van State heeft de provincie onvoldoende gemotiveerd waarom die stukken ook geheim moeten blijven.

Filemon Wesselink spuit en slikt in Iran

Filemon Wesselink heeft in Iran de wereld van seks en drugs onder de loep kunnen nemen. Voor het programma Spuiten en Slikken op Reis sprak de BNN-presentator met transseksuelen en bezocht hij een illegaal feest waar hoofddoeken niet zijn te vinden en waar ook alcohol wordt geschonken.

"Het is bijzonder dat een cameraploeg toestemming krijgt om in dit land te filmen", stelt BNN in een persverklaring. De eerste uitzending van Spuiten en Slikken op Reis zondag staat helemaal in het teken van het streng islamitische land. In andere afleveringen staan landen als Zuid-Korea en Peru centraal.

Thor krijgt geslachtsverandering

Marvel heeft bekendgemaakt dat Thor, misschien wel het meest mannelijke personage in het Marvel Universum, binnenkort  vervangen zal worden door een "nieuw" vrouwelijke personage. De naam Thor zal echter wel gehandhaafd blijven.

Ook Marvel blijkt niet ongevoelig te zijn voor het commentaar dat er te weinig vrouwelijke hoofdpersonages bestaan in games, comics en films. Mede om die reden zal binnenkort het mannelijke personage Thor vervangen worden door een vrouw. Thor is in de nieuwe aankomende comic-serie namelijk het recht om Mjolnir te kunnen dragen verloren.

"This is not She-Thor. This is not Lady Thor. This is not Thorita. This is Thor. This is the Thor of the Marvel Universe. But it's unlike any Thor we've ever seen before. Whoever is worthy to hold the hammer gets to have the name Thor," aldus Jason Aaron, schrijver bij Marvel Comics.

Ook Disney heeft al laten weten dat men kijkt naar de mogelijkheden om dit nieuwe personage over te zetten naar de game Disney Infinity 2.0: Marvel Super Heroes, maar voorlopig zal alleen de mannelijke versie van Thor speelbaar blijven in de game aangezien dat personage gebaseerd is op de Avengers-reeks.

Nieuwe Thor is een vrouw

Australische zwemmer Sullivan stopt ermee

De Australische zwemmer Eamon Sullivan stopt met zwemmen. De 28-jarige zwemmer kampte de afgelopen jaren met veel blessures. Sullivan is voormalig wereldrecordhouder op de 50 en 100 meter vrij.

"Het is zuur om mijn afscheid aan te kondigen", schrijft Sullivan op Twitter. "Het was een geweldige periode, maar nu is het moment gekomen om te stoppen. Ik heb genoten van elk moment."

Sullivan won in 2007 en 2011 goud op de 4x100 meter wisselslag. Individueel wist hij nooit een gouden medaille te pakken op een groot evenement. Wel won hij zilver op de 100 meter vrije slag tijdens de Olympische Spelen van Beijing in 2008.

Staat aansprakelijk deportatie Srebrenica

De Nederlandse Staat is aansprakelijk voor de deportatie van ruim 300 moslimmannen na de val van de Bosnische enclave Srebrenica. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag besloten. De staat is aansprakelijk voor de schade die de familieleden hebben geleden.

De mannen werden in de namiddag van 13 juli 1995 door de Bosnische Serviërs weggevoerd van de compound van Dutchbat. De rechtbank stelt dat Dutchbat had moeten weten dat de mannen gevaar liepen. De meeste mannen zijn gedood.

Nederlandse militairen hadden op het moment van wegvoeren losse identitietspapieren van anderen mannen gevonden, een signaal dat sprake was van moordpartijen. Omdat Dutchbat de volledige zeggenschap had over de omheinde compound hadden de Nederlandse VN'ers niet mogen meewerken aan de deportatie van de mannen.

De rechtbank vindt dat de Nederlandse Staat echter niet verantwoordelijk is voor de val van de enclave zelf. Het ontbreken van luchtsteun om de enclave te beschermen is niet toe te rekenen aan Nederland.

Staat aansprakelijk deportatie Srebrenica
Staat aansprakelijk deportatie Srebrenica (Foto: ANP)

IJshockeyers Den Haag niet meer in eredivisie

Hijs Hokij Den Haag doet dit jaar niet mee aan de eredivisie ijshockey. De proftak van Hokij, Hys The Hague, had voor komend seizoen geen licentie aangevraagd, maar de amateurtak deed er alles aan om die toch te bemachtigen. Door financiële en organisatorische problemen gaat dat niet lukken.

"Wij betreuren dit voor het ijshockey in Den Haag en voor het ijshockey in Nederland, maar het risico is te groot en niet te overzien", melden de Hagenaren op de site van de Nederlandse IJshockeybond. Door het wegvallen van Den Haag telt de eredivisie nog zes teams: Flyers Heerenveen, Eaters Geleen, Eindhoven Kemphanen, het Belgische HYC Herentals, Dordrecht Lions en Tilburg Trappers.

De club uit Den Haag werd tien keer kampioen. De laatste keer was in 2013. Dit seizoen stond de ploeg in de finale van de play-offs en verloor daarin van Tilburg Trappers. Het nieuwe seizoen gaat eind september van start.

Koeman: "Keek op WK naar 'mijn' jongens"

Ronald Koeman heeft genoten van het WK in Brazilië. De huidige manager van Southampton keek met een trots gevoel naar de optredens van enkele Feyenoorders. Het Nederlands elftal behaalde de derde plaats op het WK. In de halve finales strandde Oranje tegen Argentinië, maar in de troostfinale werd gastland Brazilië overtuigend aan de kant gezet (0-3).

Feyenoord was met vijf spelers de hofleverancier binnen de selectie van Louis van Gaal. Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Terence Kongolo, Daryl Janmaat en Jordy Clasie kregen allen speeltijd op het WK. "Ik kreeg het gevoel dat ik naar 'mijn' jongens keek", zei Koeman tegen RTV Rijnmond. "We hebben met elkaar grote stappen gemaakt bij Feyenoord."

Niveau
"Het is een fantastisch WK geweest. Er werd gezegd dat de Nederlandse verdedigers niet goed genoeg zijn voor dat niveau, maar ze hebben aangetoond dat ze het zeer goed aan kunnen. Daar hebben we keihard voor gewerkt en de jongens in geholpen. Uiteindelijk hebben ze het zelf gedaan. Nu moeten ze zich de komende jaren definitief op dat niveau bewijzen."

Koeman vertrok deze zomer van Feyenoord naar Southampton. Met de Engelse club bereidt hij zich in België voor op het nieuwe seizoen. Koeman nam topscorer Graziano Pellè mee van Feyenoord en haalde Dusan Tadic van FC Twente. The Saints azen nog op meer versterkingen.

Buffon: "Kunnen vertrek Conte opvangen"

Gianluigi Buffon is niet bang dat Juventus in een neerwaartse spiraal belandt na het vertrek van trainer Antonio Conte. Voor de ervaren doelman komt het nieuws over Conte uit de lucht vallen. De coach besloot op te stappen, vermoedelijk vanwege onenigheid met het bestuur over het transferbeleid. Hij maakte Juventus de afgelopen drie seizoenen kampioen van de Italiaanse Serie A.

"Het is een groot verlies", erkent Buffon tegen de pers. "Maar we beginnen niet meteen weer op nul. Het werk van Conte zal over twee maanden ook nog wel in onze selectie terug te zien zijn."

"We verliezen een fantastische trainer, maar we hebben nog steeds een geweldige spelersgroep. Juventus is een vooruitstrevende club. Wij zijn in staat om ons uit deze situatie te redden. Dat moeten we de komende maanden bewijzen aan het grote publiek."

Buffon gelooft niet dat Conte vanwege het transferbeleid is vertrokken. "Ik weet niet waarom hij dit heeft besloten, maar het ligt niet aan de transfers. Ik denk dat het iets is wat al een tijdje lag te smeulen. Als je tot dergelijke besluiten komt, is het meestal zo dat partijen niet meer met elkaar door willen."

Boulahrouz: "Sleur Afellay hier naartoe"

Khalid Boulahrouz hoopt dat Ibrahim Afellay ook naar Feyenoord komt. De middenvelder heeft bij FC Barcelona een contract tot 2015, maar mag vertrekken. Boulahrouz (32) tekende maandag een contract voor één jaar met een optie voor nog een jaar bij Feyenoord.

De 35-voudig international trainde dinsdag voor het eerst mee met de selectie van trainer Fred Rutten. De nieuwe coach van Feyenoord zou ook hebben geïnformeerd naar de mogelijkheden om Afellay aan te trekken.

De oud-PSV'er staat sinds januari 2011 onder contract bij Barcelona, maar kwam daar mede door blessures niet uit de verf. Afellay is inmiddels weer fit en trainde maandag mee met de hoofdmacht van Barça. Trainer Luis Enrique heeft echt geen prominente rol in gedachten voor de 44-voudig international.

Omgeving
Afellay (28) is een goede vriend van Boulahrouz. De kans dat de oud-collega's bij Oranje worden herenigd bij Feyenoord is niet heel groot, stelde zaakwaarnemer Rob Jansen al. De agent van Afellay liet weten dat de middenvelder nog niet terug wil keren naar de Eredivisie.

"Als ik een handje kan helpen dat hij bij Feyenoord komt spelen, zal ik hem zeker hier naartoe sleuren", zei Boulahrouz tegen Sp!ts. "Het zou fantastisch zijn. Een voetballer van het kaliber Afellay vind je niet overal. Ik heb het hem nog niet gevraagd, maar zal dat zeker doen. Hij moet in een goede omgeving terechtkomen waar hij weer gaat spelen."

Spencer waardeert GOW: Marcus Fenix Collection

Phill Spencer, directeur van Xbox, heeft via Twitter laten weten dat hij de door fans gemaakte video van Gears of War: The Marcus  Fenix Collection voor Xbox One waardeert. Echter, bevestigt hij niet dat er een soortgelijke game ook daadwerkelijk in de maak is.

Het lijkt een logische stap in navolging van de aankondiging op de afgelopen E3 van HALO 5 en de Master Chief Collection. De Gears of War-Serie leent zich hier natuurlijk uitstekend voor, zeker na de geruchten over een aankomende Gears of War-game voor Xbox One.

[Tour] Etappe van vandaag

Na een rustdag waar de renners werkelijk naar snakten wordt het peloton vandaag weer op gang geschoten voor de elfde etappe. Zonder Alberto Contador en Fabian Cancellara. De Spanjaard moest opgeven na een val in de rit voor de rustdag, Spartacus richt zich liever op het WK.

Startplaats
Het peloton vertrekt vandaag vanuit Besançon, een stad die heel vaak is aangedaan door de tourkaravaan. Al in 1905 kende de stad zowel een finish als een vertrek, Louis Trousselier legde er destijds de basis voor zijn tourzege.  In 1963 vertrok hier een etappe die werd gewonnen door Jan Janssen, zijn eerste van zeven touretappes. Er was ook Nederlands succes in ritten met aankomst in Besançon. 1964 was legendarisch, want Henk Nijdam greep solo de zege, terwijl Jo de Haan en Jan Janssen de sprint in het peloton wonnen. Jean-Paul van Poppel was in 1988 de beste, het jaar waarin hij vier zeges en de puntentrui won. In 1996 was het Jeroen Blijlevens die iedereen klopte in de massasprint.

De stad die plaats biedt aan 123.000 Bisontins wordt ook wel de Stad van de Tijd genoemd, naar de vele klokmakers die zich hier al lang bevinden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je hier het Museum van Tijd kunt vinden. Een tijdrit is hier dan ook wel op zijn plaats, zo verstevigde Bradley Wiggins in 2012 zijn gele trui in Besançon en won Lance Armstrong in 2004 de tijdrit. Zelfs Monsieur Chrono won in deze stad: Jacques Anquetil pakte in 1963 de zege in, uiteraard, de tijdrit.

De prachtige citadel van Besançon, die uiteraard benoemd zal worden vandaag (Foto: WikiCommons/Erkethan)
De prachtige citadel van Besançon, die uiteraard benoemd zal worden vandaag (Foto: WikiCommons/Erkethan)

Finishplaats
Het is de allereerste keer dat de Tour de France het stadje Oyonnax aandoet, in de buurt van Genève. Het was de afgelopen tijd feest op sportief gebied, vooral vanwege Oyonnax Rugby. De club werd in 1909 opgericht en deed vele tientallen jaren mee in de lagere regionen in Frankrijk. In de afgelopen anderhalve decennia ging het echter langzaam beter, tot ze in 2013 voor het eerst promoveerden naar de Top 14, de hoogste competitie in Frankrijk en een van de sterkste competities in Europa. Ze wisten zich er zelfs te handhaven, dus ook komend seizoen blijven ze daar acteren.

In het 23.000 zielen tellende Oyonnax was tijdens de Tweede Wereldoorlog een netwerk van verzetsmensen actief. Dit heeft het stadje uiteindelijk zelfs de Franse Verzetsmedaille opgeleverd. Meerdere plekken, waaronder het Verzetsmuseum, herinneren hier nog aan. In en rond Oyonnax bevindt zich ook de zogenaamde Plastics Vallée, waar honderden in plastic gespecialiseerde bedrijven hun handel uitvoeren.

Het monument ter nagedachtenis aan de verzetsstrijders in Oyonnax (Foto: WikiCommons/Jejecam)
Het monument ter nagedachtenis aan de verzetsstrijders in Oyonnax (Foto: WikiCommons/Jejecam)

Etappebeschrijving
We rijden vandaag weer een wat langere etappe, 187,5 kilometer. Officieel zitten er alleen aan het eind een paar klimmetjes, maar het gaat geen moment vlak zijn vandaag: Kenny van Hummel zou hier waarschijnlijk niet gaan winnen. Zodra Besançon verlaten wordt rijdt het peloton al langs het kasteel van Montferrand-le-Château. Deze werd bijna duizend jaar geleden gebouwd en is inmiddels flink aangetast door de tand des tijds. 

De toren van het kasteel bij Montferrand-le-Château, of wat er van over is (Foto: WikiCommons/MJohnP68)
De toren van het kasteel bij Montferrand-le-Château, of wat er van over is, met een schitterend uitzicht (Foto: WikiCommons/MJohnP68)

De volgende 130 kilometers gaan vooral licht omhoog en af en toe weer wat omlaag, maar vlak is het eigenlijk nooit. Vanaf kilometer 114 is er een 15 kilometer lange afdaling, voor we beginnen aan de eerste 'echte' klim van de dag: de Côte de Rogna van de derde categorie. Deze gaat over ruim 7 kilometer tegen bijna 5% stijging. Zonder een afdaling gaan we verdet met de Côte de Choux, 1,7 kilometer maar wel 6,5% en dus ook derde categorie.

Vervolgens klimt het peloton gelijk nog 3 kilometer door aan ruim 5%, dit is de Côte de Désertin van de lichtste categorie. Daarna volgt een afdaling, met de Côte d'Échallon als laatste klim. Drie kilometer á 6,6% en dus een pittig kuitenbijtertje. Na de top volgt een korte afdaling, nog een klein ongecategoriseerd klimmetje en daarna de lange afdaling richting de finish. Deze gaat vooral over een smalle weg en kan dus gevaarlijk zijn. De finale in Oyonnax is niet lastig meer, de laatste twee kilometer zijn zo goed als rechtdoor tot aan de finish.

Profiel etappe 11 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 11 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Ook deze etappe is door de klimmetjes aan het eind bijzonder moeilijk te voorspellen. Peter Sagan zou in principe de grootste kanshebber zijn, maar hij heeft al meerdere malen bewezen dat hij tegenwoordig vooral uitblinkt in het weggooien van zulke grote kansen. Maar toch, vooral de afdaling aan het eind werkt in zijn voordeel, want de voormalig wereldkampioen mountainbiken bij de junioren kan uitstekend sturen. 

Na Sagan zijn er een heleboel kanshebbers. Bijvoorbeeld Simon Gerrans, als hij goed de klimmetjes overkomt en mee kan sprinten in de groep. Het zou ook weer een dag kunnen zijn voor Tom Dumoulin, die in uitstekende vorm verkeert. Een dag na de rustdag kan het natuurlijk ook gebeuren dat het 'gewoon' een groepje vluchters wordt. Denk dan wederom aan Thomas Voeckler, of aan mannen van Saxo-Tinkoff nu kopman Alberto Contador weg is gevallen. Michael Rogers of Nicolas Roche bijvoorbeeld. Naast Dumoulin zal Tom-Jelte Slagter de Nederlandse hoop zijn, maar hij had de finish liever bovenop een van die klimmetjes gezien.

Rob Geus wil niet tot pensioen op tv

Rob Geus is voorlopig niet van de buis te slaan, maar hij weet dat hij er over een jaar of vier mee op wil houden. De 43-jarige kok en presentator werd bekend met het programma De Smaakpolitie, dat nog steeds loopt. "Mijn houdbaarheidsdatum is nog niet bereikt", zegt Geus woensdag in Metro. "Maar ik wil niet tot mijn pensioen op tv."

"Toen ik in 2002 begon, tekende ik voor twee jaar. Het is nu 2014, maar ik heb er nog steeds veel plezier in", gaat Geus verder. "Zoals ik er nu over denk, wil ik dit nog een jaar of vier, vijf blijven doen."

Binnenkort start hij met het nieuwe seizoen van Red Mijn Vakantie!, waarin hij vakantiegangers alert maakt op de mogelijke misstanden in hotels en restaurants. "Een slecht buffet, een smerige badkamer, iedereen heeft het wel eens meegemaakt", zegt Geus. "Wij kunnen middels het programma mensen helpen, maar ook laten we zien waar je op moet letten."

Geus is ook met SBS in overleg over een formule van een nieuw programma. "Dat moet dan begin volgend jaar op de buis komen. Hoe dat eruit gaat zien, daar denken we nog over na. Maar het moet iets zijn dat bij me past."

China haalt omstreden boorplatform weg

Een Chinees boorplatform dat aanleiding was voor een conflict met Vietnam is woensdag verplaatst. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Het platform zou volgens het Chinese oliebedrijf de werkzaamheden afronden vanwege het begin van het tyfoonseizoen.

Het platform werd begin mei geïnstalleerd in een gebied waar zowel China als Vietnam aanspraak op maken. De regering in Hanoi eiste dat het platform werd weggehaald en stuurde schepen naar het gebied om de olieproductie te verstoren. In Vietnam werd gedemonstreerd en er braken dodelijke anti-Chinese rellen uit. China zei niets verkeerd gedaan te hebben omdat het platform in eigen gebied zou staan.

Vietnamese toezichthouders bevestigen dat het boorplatform verplaatst wordt en zeggen de vorderingen scherp in de gaten te houden. "We weten niet wat China zal gaan doen als het Haiyang Shiyou boorplatform 981 verwijderd is", aldus Ha Le. "We houden de situatie op de Oostzee goed in de gaten en staan met andere handhavers klaar om onze soevereiniteit te verdedigen", zegt Le verwijzend naar de Zuid-Chinese zee.

De plaatsing van het boorplatform werd gezien als een zeer provocatieve actie van China. Het is altijd onduidelijk geweest of er daadwerkelijk commerciële belangen achter zaten, of dat het ging om grondgebied. Het oliebedrijf zegt gas en olie gevonden te hebben.

EU-leiders bijeen over banencarrousel

De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie komen woensdag weer naar Brussel om te praten over de Europese banencarrousel. De toekomstig voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, schuift aan om met de leiders te praten over de prioriteiten van de unie de komende jaren en om zijn team samen te stellen.

Er zijn immers nog flink wat banen te vergeven in Brussel. De Europese Commissie telt inclusief de voorzitter 28 leden, uit elk EU-landéén. Daarnaast moet er dit jaar een opvolger worden gevonden voor EU-president Herman Van Rompuy. Of de leiders alle banen al toewijzen, is de hamvraag. Het kan ook zijn dat ze alleen een opvolger van EU-buitenlandchef Catherine Ashton benoemen.

De leiders praten ook over de situatie in Oekraïne en het Midden-Oosten. De EU bekijkt of ze over moet gaan tot verdergaande economische sancties tegen Rusland wegens zijn agressie tegen buurland Oekraïne.

Het overleg begint rond 18.00 uur met een gesprek met de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz. Daarna volgt een diner met Juncker.

EU-leiders bijeen over topbanen
EU-leiders bijeen over topbanen (Foto: ANP)

'Armstrong moet Tourzeges terugkrijgen'

Lance Armstrong moet zijn zeven eindzeges in de Tour de France terugkrijgen. Dat vindt een meerderheid van de voormalige winnaars van de Ronde van Frankrijk, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van eigen onderzoek. Vooral de oudere generatie vindt dat Armstrong zijn gele truien mag houden.

Van de 25 nog levende Tourwinnaars vinden er twaalf dat Armstrong ondanks zijn dopingbekentenis zijn titels gewoon moet behouden. Zeven vinden van niet. Twee hebben geen mening, twee willen niet over Armstrong praten en de twee oudsten zijn fysiek niet meer in staat om hier dieper op in te gaan.

De twee Nederlandse winnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk vinden ook dat Armstrong terug op de erelijst van de Tour moet. "We moeten geen boter op ons hoofd hebben", zegt Janssen. "In die jaren zat iedereen aan dezelfde producten als Armstrong." Zoetemelk vindt dat je tien jaar na dato geen uitslagen meer moet veranderen.

De meest recente Tourwinnaars Cadel Evans, Bradley Wiggins en Chris Froome vinden dat in de jaren 1999 tot en met 2005 geen naam moet worden ingevuld, zodat voor latere generaties duidelijk zal worden dat er tegen dopingovertreders hard wordt opgetreden.

Tourdirecteur Christian Prudhomme reageert in de krant boos op het onderzoek. "Lance Armstrong bestaat voor ons niet meer. Zijn naam zal niet meer terugkeren op de lijst", zegt hij.

Kamer wil af van veelvoorkomend landbouwgif

Landbouwgiffen op basis van zogenoemde neonicotinoïden moeten zo snel mogelijk worden verboden in Nederland. Daar pleit een meerderheid in de Tweede Kamer voor nu uit nieuw onderzoek is gebleken dat het landbouwgif grote invloed heeft op de populatie insecten én vogels.

Coalitiepartij PvdA en oppositiepartijen PVV, D66, SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD) willen de middelen zo snel mogelijk van de markt. Ook al is dat in strijd met Europese regels voor de interne markt: producten die in de ene lidstaat vrij te verkrijgen zijn, mogen in een andere lidstaat niet zomaar worden verboden. PvdA, D66 en SP hebben Kamervragen ingediend, de PvdD wil een debat.

"We moeten zo snel mogelijk van die troep af", zegt PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi. "In Europees verband hebben we vorig jaar al drie soorten gif op basis van neonicotinoïden verboden. Het is nu tijd de rest ook te verbieden. Dat moet in Europees verband, maar als dat niet lukt dan vind ik dat Nederland het voortouw moet gaan nemen."

Onderzoekers van de Radboud Universiteit en Sovon Vogelonderzoek toonden vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift Nature aan dat in landbouwgebieden waar in het slootwater meer neonicotinoïde imidacloprid zit, de vogelstand veel sneller af neemt dan elders. Het effect van neonicotinoïden werd eerder al in verband gebracht met bijensterfte.

"Bijen staan aan het begin van de voedselcyclus", zegt PVV-Kamerlid Dion Graus. "Als het slecht voor hen is, dan is het slecht voor iedereen. Dit onderzoek laat zien wat wij al zes jaar lang roepen: alle neonicotinoïden moeten verboden worden. Daar doen we onze akkerbouwers geen kwaad mee, er zijn gewoon alternatieven."

De Partij voor de Dieren ziet in het onderzoek bevestigd wat het al wist. Begin dit jaar schaarde een Kamermeerderheid zich al achter een motie van de partij die vanwege massale bijensterfte opriep tot een verbod. "Aan de motie heeft de regering nog steeds geen gehoor gegeven, direct na het reces willen we een debat", zegt PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand. "Als het Europees niet gebeurt, dan maar nationaal. Dat is wel degelijk mogelijk."

Het recente onderzoek baart staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (PvdA) 'grote zorgen', schreef ze dinsdag in een brief aan de Kamer. Ze heeft het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden gevraagd om een oordeel over de studie, dat in augustus wordt verwacht. Ook heeft Dijksma de European Food Safety Authority inmiddels om eenzelfde oordeel gevraagd.

Horrorinternaat Mexico ontmanteld

De Mexicaanse politie heeft dinsdag 458 kinderen gered die seksueel misbruikt werden en gedwongen werden om te bedelen. Dat meldt justitie. De kinderen werden tegen hun wil vastgehouden in een smerig groepshuis in de staat Michoacan.

In het huis zaten volgens de openbaar aanklager ook 138 volwassenen. Hun leefomstandigheden zouden afschuwelijk zijn geweest. Ze kregen verrot eten en moesten tussen ratten, teken en vlooien op de grond slapen. De eigenaar van het huis en acht medewerkers worden vastgehouden voor verhoor.

Het onderzoek werd gestart nadat vijf ouders klachten indienden bij de autoriteiten omdat ze hun kinderen in het huis niet mochten opzoeken.

Israël beschiet huizen van hoge leiders van Hamas

Israël heeft woensdag raketten afgevuurd op de huizen van vier leiders van Hamas. Dat meldt een site van Hamas. Volgens de hulpdiensten zijn in negen dagen tijd 204 Palestijnen omgekomen door Israëlische bombardementen.

De beschietingen van Israël komen een dag nadat Hamas een Egyptisch voorstel voor een wapenstilstand afwees. In plaats daarvan schoot de organisatie meer raketten af op Israël, dat waarschuwde dat Hamas een hoge prijs zal betalen.

De Israëlische autoriteiten hebben tienduizenden burgers in het grensgebied tussen Gaza en Israël opgeroepen hun huizen te verlaten, vermoedelijk vanwege meer luchtaanvallen. Ook de patiënten van een revalidatiekliniek werden gewaarschuwd te vertrekken. De directeur van het ziekenhuis heeft gezegd dat iedereen zal blijven. Er zouden vrijwilligers zijn aangekomen die willen dienen als menselijk schild.

Nieuwe oplichterstruc: noodmail van vakantie

Oplichters via internet hebben een nieuwe truc bedacht. Ze sturen hun slachtoffers een e-mail met een noodkreet die zogenaamd afkomstig is van vrienden en bekenden van het slachtoffer. In de mail vraagt de vriend of bekende geld op te sturen omdat deze is 'op vakantie is gestrand'.

De Fraudehelpdesk, die woensdag een bericht hierover in het AD bevestigt, heeft inmiddels zo’n 80 meldingen gekregen van mensen in ons land die zo’n vals verzoek via internet hebben binnengekregen.

De criminelen die deze methode gebruiken, hacken eerst een Hotmail- of Gmail-account. Daarna kunnen ze bij de LinkedIn- of Facebookpagina van de 'vriend'. Uit diens naam sturen ze vervolgens de 'pechmail’ rond. Daarin schrijft de 'vriend' bijvoorbeeld op vakantie te zijn beroofd en vraagt hij of zij geld over te maken.

Pilotscholen positief over passend onderwijs

Scholen die al begonnen zijn met het zogeheten passend onderwijs zijn na een jaar gematigd positief. Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van een rondgang langs directeuren, rectoren en andere schoolbestuurders.

De scholen zijn vooral blij dat ze meer vrijheid hebben om het beschikbare geld naar eigen inzicht te besteden. Het geld wordt bijvoorbeeld gestopt in een klassenassistent, aanpassingen aan het gebouw of kleinere klassen. De schoolbestuurders zijn verder te spreken over de snelheid waarmee ze de zorgleerlingen kunnen helpen.

Een massale verhuizing van kinderen uit het speciaal onderwijs naar regulier onderwijs is uitgebleven in de pilotregio's. Vooral in de kleuterklassen en de brugklassen stromen nieuwe zorgleerlingen in, waardoor de overgang geleidelijk gaat.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) benadrukt dat de pilotregio's hun zaken allemaal goed op orde hadden. "Daarom konden ze eerder beginnen. In de rest van het land zijn leerkrachten veel minder betrokken bij de invoering van passend onderwijs", aldus een woordvoerder in de krant. De bond vreest dat mensen die niet voor de klas staan straks bepalen wat er in de klas moet gebeuren.

De Wet passend onderwijs gaat in op 1 augustus. Elke school moet vanaf die datum een passende plek bieden aan kinderen met een beperking. Dat zijn bijvoorbeeld kinderen met een leerachterstand, autisme, ADHD of een verstandelijke beperking. Het passend onderwijs moet bijdragen aan meer acceptatie van kinderen met een beperking.

Celstraf voor aap-vergelijking

Voormalig politicus van het Front National Anne-Sophie Leclère is veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf omdat ze de Franse minister Christiane Taubira met een aap vergeleek. Ook moet zij een boete van 50.000 euro betalen voor de belediging, meldden Franse media. De Française mag zich van de rechter de komende vijf jaar niet verkiesbaar stellen.

De oud-politicus had een foto op haar Facebookpagina geplaatst met daarop een aapje en daarnaast de minister van Justitie. Als onderschrift stond er onder het aapje '18 maanden' en onder de minister 'nu'. "Ik zie haar liever in een boom dan in de regering", verklaarde Leclère in een interview.

Leclère zei dat het een grapje was, dat het niets te maken had met de huidskleur van de minister en dat ze de afbeelding niet zelf had gemaakt. Enkele dagen na plaatsing verwijderde ze de foto. In december werd ze uit de partij gezet. Front National moet van de rechter alsnog een boete van 30.000 euro betalen voor de belediging.

Celstraf voor aap-vergelijking Frankrijk
Celstraf voor aap-vergelijking Frankrijk (Foto: ANP)

'Minderjarig jihadmeisje tegengehouden'

De politie in Den Haag heeft opnieuw een minderjarig meisje tegengehouden dat naar Syrië wilde vertrekken. Dat schrijft het AD woensdag. Het 15-jarige meisje is niet aangehouden en zit ook niet vast. Wel zijn er maatregelen getroffen dat ze niet alsnog op het vliegtuig stapt.

Het is niet voor het eerst dat een minderjarig meisje van plan is om naar Syrië af te reizen. In december kon de politie voorkomen dat een andere 15-jarige vertrok. Vorige maand werd een even oud meisje uit Hilversum opgepakt in Duitsland. Naar verluidt maakte ze deel uit van een grotere meidengroep die met haar mee naar Syrië wilde.

'Bauke Mollema verkast naar Trek'

Bauke Mollema fietst volgend jaar voor de Amerikaanse wielerploeg Trek. Dat zeggen bronnen binnen het team woensdag in De Telegraaf. Mollema, de huidige nummer tien in de Tour, heeft bij Belkin een aflopend contract.

De Groninger zou voor de start van de Tour de France al een aanbieding van Trek hebben gehad. De formatie van onder meer Fabian Cancellara en de broertjes Boy en Danny van Poppel zijn op zoek naar een nieuwe klassementsrenner na de teleurstellende optredens van Andy en Frank Schleck.

De Bakker verslaat King in Bogotá

Thiemo de Bakker heeft dinsdag (lokale tijd) in Bogota de tweede ronde bereikt van het plaatselijke ATP-toernooi, de Claro Open Colombia.

De van origine Westlander versloeg de Amerikaan Kevin King in drie sets: 2-6, 7-6 (4) en 6-3. De wedstrijd duurde ruim twee uur. In de volgende ronde neemt De Bakker het op tegen thuisspeler Alejandro Gonzalez, de nummer zes van de plaatsingslijst.

De Bakker verslaat King in Bogotá
De Bakker verslaat King in Bogotá (Foto: ANP)

Winst en omzet hoger voor ASML

ASML heeft in het tweede kwartaal bijna vierhonderd miljoen euro winst behaald op een omzet van 1,64 miljard euro. Dat meldde ASML woensdag voorbeurs. In dezelfde periode vorig jaar bleef de chipmaker uit Veldhoven steken op 249 miljoen euro winst en iets minder dan 1,4 miljard euro omzet.

Het concern verwacht dit jaar een totale omzet van 5,6 miljard euro te kunnen noteren. In het derde kwartaal komt de omzet met een verwachte 1,4 miljard wel weer iets lager uit.

Ernstige verkeershinder door werk aan Coentunnel

Weggebruikers die de komende dagen in Amsterdam moeten zijn, moeten vanaf woensdagavond rekening houden met ernstige verkeershinder. Van 21.00 uur tot maandag 05.30 uur sluit Rijkswaterstaat beide Coentunnels voor werkzaamheden en de A10-West voor al het verkeer.

De ANWB adviseert om Amsterdam en omgeving te mijden of met het openbaar vervoer te komen. "Doordat de bouwvakantie nog niet is begonnen, is het nog steeds druk op de wegen", aldus een woordvoerder.

De afsluiting van de tunnels en een deel van de ring zorgt naar verwachting voor veel problemen. Reizigers moeten rekening houden met een halfuur extra reistijd. Daarnaast is de Piet Heintunnel ook nog steeds gesloten. Verkeer wordt omgeleid via de Zeeburgertunnel.

Bij de werkzaamheden worden de oude en nieuwe Coentunnel aan elkaar gekoppeld. Hierdoor ontstaat één Coentunnel met acht rijstroken. Die moet de noordelijke Randstad en het Westelijk Havengebied in Amsterdam beter bereikbaar maken. Als de tunnel maandag opengaat, moeten de dagelijkse files op dit traject een stuk korter zijn.

Icona Pop geïnspireerd door Miley Cyrus

Icona Pop is laaiend enthousiast over Miley Cyrus. Het Zweedse duo, bekend van het nummer I Love It, toerde met de excentrieke Amerikaanse zangeres. "Ze is fantastisch", vertellen Caroline Hjelt en Aino Jawo. "Ze is heel nuchter en zorgzaam."

De dames voelden naar eigen zeggen echt een klik met Cyrus. "We hadden zo'n goede vibe. Ze werkt heel hard en heeft ons echt geïnspireerd", aldus Hjelt en Jawo. "Zij is opgegroeid in een beroemde familie, dus ze weet hoe ze werk en plezier moet combineren." De 21-jarige Miley is de dochter van countryzanger Billy Ray Cyrus.

Hoewel Cyrus het imago heeft van een feestbeest, neemt ze haar werk volgens Icona Pop uiterst serieus. "Ze deed iedere dag een soundcheck. En ze kwam dansen in onze kleedkamer. Ze is een beetje gek, maar wel slim en ze doet alles op haar manier."

Van Gaal begint aan klus bij Manchester

Louis van Gaal begint na een ultrakorte vakantie alweer aan zijn volgende uitdaging. De 62-jarige trainer, die zondag met het Nederlands elftal terugkeerde uit Brazilië, stapt woensdag op het vliegtuig naar Manchester. Van Gaal werd twee maanden geleden vastgelegd als nieuwe trainer van Manchester United, maar door het WK moest hij het begin van de voorbereiding laten schieten.

Van Gaal heeft woensdag een eerste ontmoeting met zijn nieuwe spelersgroep, die door het grote aantal WK-gangers nog lang niet compleet is. Donderdag staat de officiële presentatie op de planning en een dag later vertrekt de coach met zijn selectie naar Los Angeles voor een trainingstrip van twee weken door de Verenigde Staten.

In de VS krijgt Van Gaal direct de kans om zijn stempel op het team te drukken, met oefenwedstrijden tegen aansprekende tegenstanders als Los Angeles Galaxy, AS Roma, Internazionale en Real Madrid. In afwezigheid van Van Gaal werden de trainingen de afgelopen week geleid door assistent Ryan Giggs, samen met Albert Stuivenberg en Marcel Bout.

Van Gaal zal de komende tijd ook wat lastige knopen moeten doorhakken. Zo wordt bekeken of de contracten van Chris Smalling, Ashley Young, Darren Fletcher, Tom Cleverley, Javier Hernandez en Shinji Kagawa worden verlengd. Ook zal er na het dramatisch verlopen vorige seizoen flink geïnvesteerd worden in nieuwe spelers. Manchester begint op 16 augustus aan het nieuwe seizoen in de Premier League met een thuiswedstrijd tegen Swansea City.

Twee doden bij schietpartij op luchthaven Curaçao

Bij een schietpartij op de luchthaven van Curaçao zijn dinsdagavond tenminste twee doden en zeven gewonden gevallen. Onder de gewonden zijn een of meer toeristen uit Duitsland, die net waren aangekomen met de wekelijkse vlucht van Airberlin uit Düsseldorf.

Lokale media berichten dat het om een afrekening gaat tussen twee drugsbendes. Leden van de bende van Buena Vista zouden leden van de bende No Limit Soldiers op hebben gewacht die net aangekomen waren met de vlucht uit Duitsland. No Limit Soldiers wordt ook in verband gebracht met de moord vorig jaar op politicus Helmin Wiels.

Op het parkeerterrein voor de aankomsthal werd met een automatisch wapen het vuur op hen geopend. Een van de bendeleden kreeg een kogel door zijn hoofd en overleed ter plaatse. Volgens een ooggetuige die vlak naast een van de geliquideerde mannen stond, vluchtte het publiek de aankomsthal in. Verschillende gewonden zouden in kritiek toestand verkeren.

Curaçao is een belangrijke doorvoerhaven van drugs uit Zuid-Amerika naar Europa. Het aantal liquidaties op het eiland als gevolg van de drugshandel nam dit jaar fors toe. Minister van Justitie Nelson Navarro heeft daarom hulp gevraagd vanuit Nederland, omdat naar zijn zeggen 'Curaçao het zelf niet meer aan kan'.

Dwyane Wade blijft Miami Heat trouw

Basketballer Dwyane Wade blijft bij Miami Heat. De 32-jarige guard verlengde zijn contract bij de NBA-club uit Florida met twee jaar. Dat maakte Miami Heat dinsdag bekend. Wade speelt al zijn hele profloopbaan voor Miami nadat de club hem in 2003 als nummer vijf van de draft koos.

Tienvoudig All-Star Wade besloot om in navolging van LeBron James en Chris Bosh als free agent rond te kijken. James koos voor een terugkeer naar Cleveland Cavaliers en beëindigt daarmee de periode van de grote drie bij Miami Heat. Bosh heeft nog geen beslissing genomen. Volgens de geruchtenmolen mag hij zich in de belangstelling van Houston Rockets verheugen.

Miami maakte ook de komst van Luol Deng bekend. De Britse forward speelde bijna tien jaar voor Chicago Bulls, maar halverwege het afgelopen seizoen werd hij met Cleveland geruild voor Andrew Bynum.

Wat we mogen verwachten van Destiny-bèta

Het is nog een lang nachtje wakker liggen voor de Bungie-medewerkers, want op donderdag gooien ze hun Destiny-bèta voor de gamende leeuwen op PlayStation.

In de bèta is er van alles al te doen, een stukje verhaal, PvP, co-op events, en gewoonweg rondhangen in de toren. Bungie weet nog niet zeker of je voortgang in de bèta wordt bewaard voor wanneer Destiny volledig uitkomt. 

"De bèta is een test. Het is volledig onbekend wat het resultaat zal zijn", zegt community manager David Dague. "Dus het is zeker geen belofte of aankondiging die we nu maken. Het ligt eraan wat we leren en hoe het allemaal verloopt. We vertellen spelers zeker niet dat ze hun vorderingen kunnen overdragen, maar er zijn geen aankondigingen gemaakt over het wel of niet overzetten."

Ze geven aan dat ze ook wat met de feedback doen. In de bèta zouden we al flinke veranderingen moeten zien die uit de eerdere alpha-test zijn gekomen. Bungie hoopt nu dan ook zo veel mogelijk informatie te krijgen, en natuurlijk feedback van spelers. "Elke keer als iemand een build van Destiny speelt leren we iets over wat we hebben gemaakt. We leren ook hoe het beter kan. We leren hoe we het beter kunnen ondersteunen achter de schermen." Zo zullen de verschillende klassen en wapens in de game blijven veranderen om de boel wel in balans te houden.

PlayStation-eigenaren mogen los op 17 juli, morgen dus. De bèta voor Xbox 360 en Xbox One komt uit op 23 juli. Destiny zelf komt 9 september uit op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

[Upd] [4daagse] de dag van Wijchen

Goedemorgen! Terwijl de dag van Wijchen is begonnen tooit de binnenstad van Nijmegen zich in het roze om de Vierdaagselopers aan het eind van hun tweede wandeldag te begroeten. De afgelopen jaren is de woensdag van de Vierdaagse uitgegroeid tot een feest voor homoseksuelen. Veel wandelaars houden daar rekening mee en trekken voor de tweede loopdag roze kleding aan.

Een warm welkom zal er in elk geval zijn voor zes homoseksuele lopers uit Rusland. Dit groepje is na de Olympische Spelen in Sotchi uitgenodigd door het Nijmeegse COC en Amnesty International om de aandacht voor de antihomowetgeving in Rusland vast te houden. De groep krijgt woensdagmiddag van burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen een homo-emancipatieprijs.

Wijchen
De tweede dag van de Vierdaagse voert door het Land van Maas en Waal. Dinsdag haalden 42.298 lopers de eindstreep. Op de woensdag valt meestal het grootste aantal lopers uit. Dat komt omdat delen van de route vrij saai zijn en omdat wandelaars last krijgen van blessures die ze dinsdag opliepen. Het wordt woensdag pas aan het eind van de dag warm; het grootste deel van de dag is het mooi wandelweer, zegt de organisatie.

Verslapen
Even na de start om 04.00u bleek niet iedereen even goed uitgeslapen te zijn. Onze WebHawk hád namelijk vanmorgen een stuk mee willen lopen een bekende loper. Die was alleen een paar minuten van tevoren nog niet aan de start verschenen. Omdat hij normaal toch redelijk vooraan staat om vroeg te kunnen starten, belde WebHawk hem wakker. Rond kwart over vier kwam de bekende dan toch gehaast de Wedren op...

Route dag 2: de Dag van Wijchen

De route van dag 2

Vanaf de Wedren gaan de loperts vandaag zuidwaards (of noordwaards als ze de 50-km Reverse lopen, maar dat is geen officiële afstand, sterker, ik bedenk het terplaatse terwijl ik dit artikel schrijf). Door de feestelijk opgetuigde Heyendaalseweg gaan de lopers langs het terrein van de plaatselijke Universiteit waar de banken met in de vroege ochtend vaak al klaarstaan met licht (of zwaar) aangeschoten studenten die het publiek toejuichen (en pas op voor ballerige studenten die zichzelf iets te serieus nemen). Studentenwoningen waar uw nederige verslaggever overigens nog menig avontuur heeft beleefd. Iets met een hockeystick, ‘Caution, Wet Floor’-bordje en een groot gapend gat in de gevel van een universiteitsgebouw. Maar daarover vertel ik u wellicht meer in een volgende aflevering van David de Kabouter.

De wandelaars, die het ook al vreemd vonden dat ik ineens over kabouters begon, lopen vervolgens door de wijken Brakkenstein, Hatert en Weezenhof (ik heb ze écht niet bedacht) de stad uit richting de daverende metropool Alverna. Het schijnt te bestaan. Vervolgens door Wijchen (Net als Huissen bevolkt met mensen die een eigen taaltje bezigen en vinden dat het “Wiechen” is, het lijkt FOK! wel. Zouden ze daar ook honten hebben? Of zijn die afgebrankt? Maargoed, ik dwaal af.) waar de 40 en 50-km linksafslaan richting Balgoy. De 50km-lopers wandelen vervolgens verder richting de in mijn oren ietwat smerig klinkende plaatsnaam Niftrik en daarna naar Ravenstein. Vervolgens sluiten ze weer aan bij de 40 km-lopers, Wijchen terug in. Daarna sluiten ze ook weer aan bij de rest van de blije bende.

Na Wijchen lopen de wandelaars door richting Beuningen, een dorp wereldwijd bekend van de... eh, geen idee eigenlijk. Zijn er niet ooit rellen geweest? Ohja, dat was het. Er staat een molen. Na de molen gaan de lemmings door naar Weurt (er staat daar bij een verenigingsgebouw een bordje met ‘Weurt Perfect’. De echte oude, verstokte nerds vinden dat grappig. Helaas hebben ze er geen WeurtArt) en verder terug Nijmegen in. Nog snel even je biezen pakken in de gelijknamige wijk en vervolgens langs de waalkade met een pilsje in de hand terug naar de Wedren. Proost, je zit nu op de helft!

Uitspraak in Srebrenica-zaak

De rechtbank in Den Haag spreekt zich woensdag uit over de vraag of de Nederlandse Staat (mede)verantwoordelijk is voor de dood van duizenden moslimmannen na de val van de Bosnische 'veilige enclave' Srebrenica.

De Moeders van Srebrenica, nabestaanden van de omgekomen mannen, hebben de zaak aangespannen. Volgens hen kregen de Nederlandse militairen opdracht van Nederland om vooral zelf geen risico te nemen. Nederland zou daarbij voorbij zijn gegaan aan VN-mandaten.

Volgens Nederland konden de militairen niet anders dan meehelpen aan de evacuatie van de bevolking. De Nederlanders hadden een genocide niet kunnen voorzien. De Nederlandse militairen hadden bovendien te luisteren naar de VN en niet naar de Nederlandse regering. Die heeft daarom volgens de advocaten van de Staat geen enkele verantwoordelijkheid.

De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat hadden de bevolking moeten beschermen, maar slaagden daar niet in. Op 11 juli 1995 viel de 'veilige enclave', waarna Bosnisch-Servische troepen duizenden mannen doodschoten tijdens soms massale executies.

Uitspraak in Srebrenica-zaak
Uitspraak in Srebrenica-zaak (Foto: ANP)

Cameraploeg lekt kernstrategie eSportsteam

Team DK, een Chinees eSportsteam, heeft een ernstig nadeel in de strijd om de vele Dota 2 miljoenen. Een cameraploeg van het Chinese Gamefy heeft namelijk zonder toestemming van Valve de kleedkamer van Team DK bezocht. Terwijl zij dit deden, waren zij alles aan het filmen en hebben zij dit online gezet.

Tijdens het bezoek van de cameraploeg was het team hun strategie aan het bespreken. Niet zomaar de strategie voor de aankomende wedstrijd, maar de kernstrategie die zij heel het jaar al gebruiken. Nu die online staat, is Team DK terecht pissig, zo vindt ook het bedrijf dat achter de cameraploeg zit. Zij hebben via Reddit inmiddels een spijtbetuiging online gezet.

"Dear DK players and beloved dota 2 fans,

Gamefy's film personnel entered and began filming the player's rooms without the permission of Valve and Team DK, and accidentally uploading the sensitive information. We sincerely apologize for our actions.

We acknowledge the problems and frustration that were caused to team DK by the video, and we are fully aware of the hurt that was caused to dota 2 fans. According to Valve Corperation's rules and regulations, the personnel responsible cannot continue to participate in TI4 news reporting; We will also strictly adhere to the rules of the organizing committee. Without further permission from valve, we will not enter player's rooms to conduct any kind film work.

Lastly, we would hope for forgiveness and understanding from all of team DK, all dota 2 fans and lovers, and other TI 4 players; and let us put our passion and enthusiasm into the reporting of the next phase of the tournament.

We hereby apologize."

Dota 2 heeft dit jaar een prijzenpot van zes miljoen dollar, negentien teams strijden voor dit geld. Komende vrijdag begint het kampioenschap en dit zal vier dagen duren, tot en met maandag.

Designer Starcraft komt met Gigantic

Indiestudio Motiga, geleid door James Phinney, designer van onder andere Guild Wars en Starcraft, heeft vandaag bekendgemaakt een game te ontwikkelen. Met een trailer kondigen zij Gigantic aan, een online game die meerdere genres mengt. De trailer heeft de lat voor de game in ieder geval al hoog gelegd.

In Gigantic speel je een van de beschikbare helden en is het de bedoeling dat je de basis van je tegenstander vernietigt. Een basis is een levend wezen dat jou en je team volgt en ook zal helpen tijdens het vechten. Het andere team heeft ook zo'n levend wezen bij zich en het is de bedoeling om dat wezen dood te maken.

Gigantic gaat een free-to-play game worden die ergens in 2015 voor pc uit zal komen.

Dolly Parton wil homo-danceplaat maken

Dolly Parton is van plan om een dancealbum te maken speciaal voor homo's. "Het lijkt me geweldig om ooit een danceplaat te maken en ik heb meerdere nummers die erg positief zijn over de homogemeenschap", zei de countryzangeres, volgens verschillende Amerikaanse media, tijdens een persconferentie na haar wereldtournee.

"Ik heb een liedje dat Just a Wee Bit Gay heet. Het is een geweldig danceliedje en is erg komisch", omschrijft de 68-jarige Parton. "Ik schrijf veel liedjes die gaan over mensen die anders zijn, maar wel gewoon zichzelf zijn."

De rondborstige blondine heeft het al vaker opgenomen voor homo's, lesbiennes en transgenders. Zo liet de zangeres jaren geleden al weten voor het homohuwelijk te zijn en deed ooit mee als zichzelf aan een wedstrijd waarbij travestieten zich verkleedden als sterren.

TUI schrapt reizen naar Israël

TUI Nederland schrapt voor deze week alle reizen naar Israël vanwege raketaanvallen op de toeristenplaats Eilat. Dat meldt een woordvoerder dinsdagavond. Enkele tientallen klanten van de touroperator zien een zonvakantie aan hun neus voorbij gaan. Ook zo'n vijftig mensen die een groepsreis hadden geboekt, blijven thuis.

Alle reizigers zijn geïnformeerd en krijgen hun geld terug. "We hebben vanochtend besloten de reizen te annuleren. Dit vanwege de aanvallen op Eilat en de bezorgde telefoontjes die we daarover kregen", zegt de woordvoerder.

Ze benadrukt dat TUI de vluchten niet schrapt. "Het gaat alleen om de reizen. Wij vliegen op Jordanië en vanaf daar worden reizigers normaal gesproken verder vervoerd naar Israël. Dat gaat nu dus even niet door."

Vorige week besloot TUI Duitsland om alle reizen voor deze maand te schrappen. Zo ver wil de Nederlandse tak nog niet gaan. De reisorganisatie laat de weten de situatie vanaf nu per week te bekijken.

"Het is ieder land voor zich. We kijken allemaal naar wat de ministeries van buitenlandse zaken doen. In Nederland is het reisadvies niet aangepast. Het blijft vooralsnog bij waakzaamheid betrachten dus we hadden dit besluit niet hoeven nemen, maar omdat Eilat een vakantiebestemming pur sang is, hebben we het toch gedaan", vertelt de zegsvrouw.

TUI organiseert met Kras en Arke reizen naar Israël. Andere reisorganisaties hebben hun reizen naar Israël nog niet geschrapt, meldt de NOS.

Georg wordt Mario na WK-doelpunt

Eigenlijk wilden Angela en Reinhard Rehklau hun zoon Georg noemen, maar toen hij enkele minuten na de beslissende goal in de finale van het wereldkampioenschap voetbal ter wereld kwam, besloten zij dat hij Mario zou heten. Hun zoon is genoemd naar doelpuntenmaker Mario Götze, die op 3 juni 1992 in hetzelfde ziekenhuis in de Beierse stad Memmingen werd geboren.

Volgens de Beierse regionale omroep had Mario 2 dagen eerder moeten worden geboren. Zijn moeder luisterde tussen de weeën door naar het radioverslag van de finale tussen Duitsland en Argentinië. De ouders zeiden te hopen dat hun Mario bij de plaatselijke voetbalclub net zo veel succes heeft als zijn naamgever in het Duitse elftal.

Georg wordt Mario na WK-doelpunt
Georg wordt Mario na WK-doelpunt (Foto: ANP)

Gokken op de beurs

Zo nu en dan zie je eens een berichtje in het nieuws over hoeveel mensen volledig 'pensioenonbewust' zijn. Welnu, ik behoor ook tot die populatie domoren.  Om de zoveel tijd krijg ik een brief van een pensioenclub en die verdwijnt ongelezen in een map, met de gedachte 'dat komt later wel'. Mits mijn vliegangst niet vroegtijdig bewaarheid wordt of ik anderszins de pijp aan Maarten geef of het loodje leg, is dat inderdaad het geval. Pasgeleden lag er weer zo'n brief op de mat.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.