Ook pro-Palestijnen willen demonstreren op de Dam

Ook mensen die sympathiseren met de Palestijnen willen donderdagavond protesteren op de Dam in Amsterdam. De actie wordt omschreven als 'een vreedzaam protest tegen het CIDI'. Dinsdag kondigde het Centrum Informatie en Documentatie Israël al aan die avond een solidariteitsmanifestatie voor Israël te willen organiseren.

"Wij als vrienden van de Palestijnen vinden dit een ernstige belediging naar de bijna tweehonderd vermoorde Palestijnen in de afgelopen twee weken. Om deze reden willen wij een vreedzaam protest houden op dezelfde plaats, dezelfde dag en hetzelfde tijdstip", klinkt het op Facebook.

Kinderen, jongeren en volwassen worden opgeroepen zich te besmeuren met rode verf 'als symbool voor het bloedbad dat de zionisten in Gaza hebben aangericht'. Deelnemers wordt ook gevraagd spandoeken en borden met foto's van de slachtoffers in de Gazastrook mee te nemen.

Toch benadrukt de organisatie dat het protest 'uiterst vreedzaam' zal worden gehouden. "We gaan deze pro-Israëliërs hun zin niet geven door opruiing te veroorzaken of enige vorm van geweld. Het doel is juist om te laten zien dat niet zij, maar wij de vreedzame partij zijn."

De gemeente Amsterdam laat weten in overleg te gaan over de demonstraties die voor donderdag van 19.00 uur tot 20.00 gepland staan. Een woordvoerder tekent daarbij aan dat de manifestatie van het CIDI is gemeld bij de gemeente, maar dat zij nog niet op de hoogte is van de pro-Palestina-demonstratie.