Brits parlement voert noodwet in voor datavergaring

Het Britse lagerhuis heeft woensdag ingestemd met het invoeren van omstreden noodwetgeving die bevoegdheden om persoonlijke gegevens te verzamelen uitbreidt. Dat heeft AFP woensdag gemeld. Rechtengroepen klagen de Britse regering momenteel juist aan voor de enorme elektronische surveillance.

Dinsdag vond een verhit debat over de kwestie onder de parlementsleden plaats. Zo'n 56 volksvertegenwoordigers zetten de drie grootste Britse politieke partijen voor het blok, die de wetgeving er haastig doorheen wilden jagen. De parlementsleden beschuldigen de partijen van het misbruiken van het lagerhuis.

De noodwetgeving verplicht telefoon- en internetaanbieders om bel- en zoekgegevens een jaar lang op te slaan. Het Europees Gerechtshof bepaalde onlangs dat Europese richtlijnen voor het bewaren van deze informatie te breed waren en een bedreiging vormden voor de privacy van burgers. Londen hoopt met nieuwe wetgeving deze vingerwijzing van Brussel het hoofd te bieden.

Het hogerhuis moet de wet nog goedkeuren. Volgens premier David Cameron is de wetgeving nodig om de nationale veiligheid in het land te kunnen garanderen. Amnesty International, Liberty en de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU hebben de Britse regering aangeklaagd voor het schenden van de vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy.

De werkwijze van de Britse inlichtingendiensten is een controversieel onderwerp in het land. Sinds klokkenluider Edward Snowden vorig jaar onthulde dat GCHQ de telefoons en internetverbindingen van burgers massaal aftapt vindt in het Verenigd Koninkrijk een stevig debat plaats over deze praktijken.