Rebellen heroveren grensstad Oekraïne

Separatistische rebellen hebben woensdag in Oost-Oekraïne, in de buurt van de grens met Rusland, een stad heroverd op regeringstroepen. Dat heeft Sergej Kavtaradze, woordvoerder van de separatisten in de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, woensdag gezegd. Bij de strijd om Marinivka is een militiestrijder gesneuveld en zijn vijftien mensen gewond geraakt. Twee pantservoertuigen van het Oekraïense leger werden verwoest en een werd veroverd op het leger.

Sinds begin deze maand hebben Oekraïense militairen het gebied dat in handen van de opstandelingen is, gehalveerd. Het Oekraïense leger probeert vooral de grens met Rusland gesloten te houden, omdat de rebellen daar hun mankracht en uitrusting vandaan zouden halen. De rebellen hebben echter nog altijd enkele grensposten in handen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag overleg gevoerd met de Oekraïense president Petro Porosjenko en de Amerikaanse president Barack Obama. Porosjenko wees Merkel erop dat er aanwijzingen zijn dat de separatisten zware wapens uit Rusland halen en dat er steeds vaker vanuit Rusland aanvallen worden uitgevoerd op Oekraïense veiligheidstroepen.

Obama en Merkel hebben beiden gezegd teleurgesteld te zijn dat Porosjenko nog altijd geen dialoog is aangegaan met de rebellen. Tegelijkertijd waren ze het er over eens dat Rusland te weinig doet om de grenzen te bewaken. Dat kan mogelijk gevolgen hebben en dit zal woensdag worden besproken op de top van de Europese Unie in Brussel, liet Merkels woordvoerder Steffen Seibert weten.

Ondertussen werden woensdag in de stad Donetsk, een bolwerk van de opstandelingen, met bussen honderden mensen naar Rusland vervoerd. Kiev maakte bekend dat de luchtmacht weer vluchten gaat uitvoeren boven het gebied. Maandag werd nog een transportvliegtuig neergehaald.