Rusland arresteert verdachten metrocrash

Redactie

De Russische autoriteiten hebben twee metromedewerkers gearresteerd voor hun mogelijke betrokkenheid bij het metro-ongeluk dat dinsdag plaatsvond in Moskou. Dat heeft de Onderzoekscommissie woensdag gemeld. Bij het ongeval kwamen 22 mensen om het leven en raakten 136 personen gewond. Acht mensen liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Het zou gaan om het hoofd van de spoorafdeling en zijn plaatsvervanger. Onderzoekers zeggen dat een nieuwe wissel, die in mei bij herstelwerkzaamheden werd geplaatst, op onjuiste wijze aan het spoor is vastgezet. De wissel zou slechts met een enkel draadje aan de rails zijn bevestigd.

President Vladimir Poetin, die momenteel in Brazilië is, heeft een diepgravend onderzoek naar de toedracht van het ongeluk geëist. Burgemeester van Moskou Sergej Sobjanin zei dat niet alleen mensen worden ontslagen, maar dat er ook strafrechtelijke vervolging zal worden ingesteld. De Onderzoekscommissie liet weten dat er aanklachten tegen de twee verdachten worden voorbereid. Waar ze precies voor worden aangeklaagd is nog niet bekend.

Het ongeval vond plaats tijdens het spitsuur bij metrostation Park Pobedy, met 84 meter onder de grond het diepste station van de stad. Meerdere wagons ontspoorden. Bij een reddingsoperatie van twaalf uur werden meer dan 1100 mensen geëvacueerd. Medewerkers van het metrosysteem hebben eerder al geklaagd voor de verslechterende veiligheidstoestand en de chaotische regelgeving.