[Tour] Gallopin na dag in geel ook ritwinst

Mexicanobakker

Tony Gallopin heeft na een dag in de gele trui te rijden ook een ritzege in deze Tour de France te pakken. Hij glipte weg uit een groepje waar Peter Sagan de grote favoriet leek, maar uiteindelijk was hij de enige uit dit groepje die overbleef. John Degenkolb werd knap tweede, Rui Costa verloor tijd in het algemeen klassement

Drie renners zaten in de kopgroep van de dag. Cyril Lemoine (Cofidis) en Anthony Delaplace (Bretagne) zorgden voor een Frans tintje. Daarnaast zat de Zwitser Martin Elmiger van IAM in deze kopgroep. Zij kregen maximaal 7 minuten, maar de voorsprong liep heel snel terug naar 3 á 4 minuten.

Andrew Talansky kwam nog voor de echte finale in grote problemen. Enkele valpartijen in eerdere etappes zorgden ervoor dat de Amerikaan zwaar gehavend is en dat hij de keuze leek te maken om af te stappen, maar hij ging toch verder. Op 55 kilometer van de streep probeerde Garmin de koers hard te maken op de eerste van de heuvels in de finale. Hierdoor moesten verschillende renners, waaronder de meeste sprinters, uit de eerste groep lossen.

Jan Bakelants was de eerste die aanviel vanuit het peloton. Tom Jelte Slagter probeerde mee te springen. In de kopgroep ging Elmiger er alleen vandoor. Achter de kopgroep ontstond een groter wordende groep, met Nicolas Roche, die net als Lemoine bij Slagter en Bakelants aansloten in achtervolging op Elmiger. Ook onder andere Brice Feillu en Rein Taaramae probeerden de oversteek te maken, maar dit mislukte. Even later moest ook Slagter, samen met Lemoine, lossen bij Bakelants en Roche, die samen op weg gingen naar de kop.

Ook José Herrada en Cyril Gautier probeerden in de aanval te trekken, maar het peloton had inmiddels nog maar 35 seconden achterstand op Elmiger, die gezelschap had gekregen van Roche en Bakelants. Op 35 km van de streep sloten ook Herrada en Gautier aan bij de kopgroep. Op de laatste klim van de dag probeerde Nicolas Roche nog een aanvalletje, waardoor het gat op 20 km tussen Roche en het peloton 30 seconden bleef. Op de top van de laatste klim was Roche de enige die nog vooruit was met 15 seconden voorsprong.

Het leek er dus toch op alsof een kleine groep om de zege zou gaan sprinten. Echter werd er in de afdaling nog flink gereden en zo kwamen er gaten. Rui Costa werd kind van de rekening en op een stuk waar het nog omhoog ging probeerde Gallopin nog een keer aan te vallen. Na de afdaling kwamen Peter Sagan, Michal Kwiatkowski en Michael Rogers bij Gallopin. Op 2,5 km demarreerde Gallopin nog een keer en dat leek voldoende voor de overwinning. Er kwam nog een hergroepering maar dit was te laat. Tony Gallopin kon het pelotonnetje nipt voor blijven en won.

Gallopin is de eerste Fransman sinds Sylvain Chavanel in 2010 die in één Tour zowel het geel draagt als een etappe wint. In het algemeen klassement veranderde weinig. De meeste renners uit de top 10 zaten goed mee, alleen Rui Costa verloor tijd. Bauke Mollema stijgt daardoor naar plaats 9, terwijl Jurgen van den Broeck zo de top 10 in klimt.