[Tour] Etappe van vandaag

heywoodu

Na een rustdag waar de renners werkelijk naar snakten wordt het peloton vandaag weer op gang geschoten voor de elfde etappe. Zonder Alberto Contador en Fabian Cancellara. De Spanjaard moest opgeven na een val in de rit voor de rustdag, Spartacus richt zich liever op het WK.

Startplaats
Het peloton vertrekt vandaag vanuit Besançon, een stad die heel vaak is aangedaan door de tourkaravaan. Al in 1905 kende de stad zowel een finish als een vertrek, Louis Trousselier legde er destijds de basis voor zijn tourzege.  In 1963 vertrok hier een etappe die werd gewonnen door Jan Janssen, zijn eerste van zeven touretappes. Er was ook Nederlands succes in ritten met aankomst in Besançon. 1964 was legendarisch, want Henk Nijdam greep solo de zege, terwijl Jo de Haan en Jan Janssen de sprint in het peloton wonnen. Jean-Paul van Poppel was in 1988 de beste, het jaar waarin hij vier zeges en de puntentrui won. In 1996 was het Jeroen Blijlevens die iedereen klopte in de massasprint.

De stad die plaats biedt aan 123.000 Bisontins wordt ook wel de Stad van de Tijd genoemd, naar de vele klokmakers die zich hier al lang bevinden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je hier het Museum van Tijd kunt vinden. Een tijdrit is hier dan ook wel op zijn plaats, zo verstevigde Bradley Wiggins in 2012 zijn gele trui in Besançon en won Lance Armstrong in 2004 de tijdrit. Zelfs Monsieur Chrono won in deze stad: Jacques Anquetil pakte in 1963 de zege in, uiteraard, de tijdrit.

De prachtige citadel van Besançon, die uiteraard benoemd zal worden vandaag (Foto: WikiCommons/Erkethan)
De prachtige citadel van Besançon, die uiteraard benoemd zal worden vandaag (Foto: WikiCommons/Erkethan)

Finishplaats
Het is de allereerste keer dat de Tour de France het stadje Oyonnax aandoet, in de buurt van Genève. Het was de afgelopen tijd feest op sportief gebied, vooral vanwege Oyonnax Rugby. De club werd in 1909 opgericht en deed vele tientallen jaren mee in de lagere regionen in Frankrijk. In de afgelopen anderhalve decennia ging het echter langzaam beter, tot ze in 2013 voor het eerst promoveerden naar de Top 14, de hoogste competitie in Frankrijk en een van de sterkste competities in Europa. Ze wisten zich er zelfs te handhaven, dus ook komend seizoen blijven ze daar acteren.

In het 23.000 zielen tellende Oyonnax was tijdens de Tweede Wereldoorlog een netwerk van verzetsmensen actief. Dit heeft het stadje uiteindelijk zelfs de Franse Verzetsmedaille opgeleverd. Meerdere plekken, waaronder het Verzetsmuseum, herinneren hier nog aan. In en rond Oyonnax bevindt zich ook de zogenaamde Plastics Vallée, waar honderden in plastic gespecialiseerde bedrijven hun handel uitvoeren.

Het monument ter nagedachtenis aan de verzetsstrijders in Oyonnax (Foto: WikiCommons/Jejecam)
Het monument ter nagedachtenis aan de verzetsstrijders in Oyonnax (Foto: WikiCommons/Jejecam)

Etappebeschrijving
We rijden vandaag weer een wat langere etappe, 187,5 kilometer. Officieel zitten er alleen aan het eind een paar klimmetjes, maar het gaat geen moment vlak zijn vandaag: Kenny van Hummel zou hier waarschijnlijk niet gaan winnen. Zodra Besançon verlaten wordt rijdt het peloton al langs het kasteel van Montferrand-le-Château. Deze werd bijna duizend jaar geleden gebouwd en is inmiddels flink aangetast door de tand des tijds. 

De toren van het kasteel bij Montferrand-le-Château, of wat er van over is (Foto: WikiCommons/MJohnP68)
De toren van het kasteel bij Montferrand-le-Château, of wat er van over is, met een schitterend uitzicht (Foto: WikiCommons/MJohnP68)

De volgende 130 kilometers gaan vooral licht omhoog en af en toe weer wat omlaag, maar vlak is het eigenlijk nooit. Vanaf kilometer 114 is er een 15 kilometer lange afdaling, voor we beginnen aan de eerste 'echte' klim van de dag: de Côte de Rogna van de derde categorie. Deze gaat over ruim 7 kilometer tegen bijna 5% stijging. Zonder een afdaling gaan we verdet met de Côte de Choux, 1,7 kilometer maar wel 6,5% en dus ook derde categorie.

Vervolgens klimt het peloton gelijk nog 3 kilometer door aan ruim 5%, dit is de Côte de Désertin van de lichtste categorie. Daarna volgt een afdaling, met de Côte d'Échallon als laatste klim. Drie kilometer á 6,6% en dus een pittig kuitenbijtertje. Na de top volgt een korte afdaling, nog een klein ongecategoriseerd klimmetje en daarna de lange afdaling richting de finish. Deze gaat vooral over een smalle weg en kan dus gevaarlijk zijn. De finale in Oyonnax is niet lastig meer, de laatste twee kilometer zijn zo goed als rechtdoor tot aan de finish.

Profiel etappe 11 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 11 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Ook deze etappe is door de klimmetjes aan het eind bijzonder moeilijk te voorspellen. Peter Sagan zou in principe de grootste kanshebber zijn, maar hij heeft al meerdere malen bewezen dat hij tegenwoordig vooral uitblinkt in het weggooien van zulke grote kansen. Maar toch, vooral de afdaling aan het eind werkt in zijn voordeel, want de voormalig wereldkampioen mountainbiken bij de junioren kan uitstekend sturen. 

Na Sagan zijn er een heleboel kanshebbers. Bijvoorbeeld Simon Gerrans, als hij goed de klimmetjes overkomt en mee kan sprinten in de groep. Het zou ook weer een dag kunnen zijn voor Tom Dumoulin, die in uitstekende vorm verkeert. Een dag na de rustdag kan het natuurlijk ook gebeuren dat het 'gewoon' een groepje vluchters wordt. Denk dan wederom aan Thomas Voeckler, of aan mannen van Saxo-Tinkoff nu kopman Alberto Contador weg is gevallen. Michael Rogers of Nicolas Roche bijvoorbeeld. Naast Dumoulin zal Tom-Jelte Slagter de Nederlandse hoop zijn, maar hij had de finish liever bovenop een van die klimmetjes gezien.