'Armstrong moet Tourzeges terugkrijgen'

Lance Armstrong moet zijn zeven eindzeges in de Tour de France terugkrijgen. Dat vindt een meerderheid van de voormalige winnaars van de Ronde van Frankrijk, schrijft De Telegraaf woensdag op basis van eigen onderzoek. Vooral de oudere generatie vindt dat Armstrong zijn gele truien mag houden.

Van de 25 nog levende Tourwinnaars vinden er twaalf dat Armstrong ondanks zijn dopingbekentenis zijn titels gewoon moet behouden. Zeven vinden van niet. Twee hebben geen mening, twee willen niet over Armstrong praten en de twee oudsten zijn fysiek niet meer in staat om hier dieper op in te gaan.

De twee Nederlandse winnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk vinden ook dat Armstrong terug op de erelijst van de Tour moet. "We moeten geen boter op ons hoofd hebben", zegt Janssen. "In die jaren zat iedereen aan dezelfde producten als Armstrong." Zoetemelk vindt dat je tien jaar na dato geen uitslagen meer moet veranderen.

De meest recente Tourwinnaars Cadel Evans, Bradley Wiggins en Chris Froome vinden dat in de jaren 1999 tot en met 2005 geen naam moet worden ingevuld, zodat voor latere generaties duidelijk zal worden dat er tegen dopingovertreders hard wordt opgetreden.

Tourdirecteur Christian Prudhomme reageert in de krant boos op het onderzoek. "Lance Armstrong bestaat voor ons niet meer. Zijn naam zal niet meer terugkeren op de lijst", zegt hij.