FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 maart 2014

Exclusieve FOK!voorvertoning 3 Days to Kill!

3 Days to Kill
Kevin Costner leeft zich helemaal uit in deze actiefilm, die zich afspeelt in het mooie Parijs! Geheim agent Ethan Runner (Kevin Costner) is ziek en heeft niet lang meer te leven. Zijn laatste levensdagen wil hij rustig met zijn familie doorbrengen om de band met zijn dochter, die al een tijd van hem vervreemd is, aan te halen. Maar alles verandert wanneer hij van Vivi (Amber Heard) een experimenteel medicijn aangeboden krijgt dat zijn leven kan redden, in ruil voor één laatste opdracht. En dat alles zonder dat zijn dochter het doorheeft... Het scenario is geschreven door Luc Besson, bekend van Taxi, Taken, The Transporter en Leon. Vanaf 20 maart in de bioscoop!

Zien?
FOK! mag in samenwerking met Independent Films jullie laten genieten van deze spectaculaire film, nog voor hij in de bioscoop draait! Op zondag 16 maart om 15.00 uur hebben we een complete zaal beschikbaar in Pathé Rembrandt in Utrecht, speciaal voor FOK!kers. Wil jij erbij zijn? Dat kan! Reserveer dan nu kaarten op deze pagina! Uiteraard alleen als je ook echt kunt komen.

Nog even de details:
Zondag 16 maart
Pathé Rembrandt, Utrecht
3 Days to Kill
Start film: 15:00 uur
Inloop zaal vanaf 14:30 uur
Partner: FOK.nl
Distributeur: Independent Films

Grote verkiezingszege centrumrechts Servië

De centrumrechtse Servische Progressieve Partij (SNS) heeft zondag in de vervroegde parlementsverkiezingen in Servië een grote overwinning geboekt. Volgens exitpolls heeft de SNS ongeveer 160 van de 250 zetels behaald, genoeg om alleen te kunnen regeren.

In het oude parlement had de SNS nog de steun van de socialisten nodig om een regering te vormen. De partij moest de coalitiepartner zelfs het premierschap gunnen.

De socialisten van scheidend premier Ivica Dacic krijgen volgens onderzoeksbureau CeSID ongeveer vijftig zetels, waarmee ze de op een na grootste partij vormen. De pro-westerse Democratische Partij en de daarvan afgescheiden Nieuwe Democratische Partij van oud-president Boris Tadic verdelen de overige zetels. De Liberaal-democraten en sterk pro-Russische nationalisten bleven onder de kiesdrempel van vijf procent.

Het is de overtuigendste verkiezingsoverwinning van een partij sinds in het begin van de jaren negentig in Servië het meerpartijenstelsel werd ingevoerd. De officiële uitslag wordt maandag pas verwacht, maar alle deelnemende partijen hebben de officieuze uitslagen bevestigd.

Verwacht wordt dat de SNS haar leider, Aleksandar Vucic, naar voren zal schuiven als premier. In het vorige kabinet was hij vicepremier.

Vucic, vroeger een pro-Russische nationalistische hardliner, wil nu dat Servië aansluiting zoekt bij de Europese Unie. In zijn overwinningsrede beloofde hij een harde aanpak van misdaad en corruptie en harde ingrepen om de zieltogende economie weer op de rails te krijgen.

Vucic wilde en kreeg een krachtig mandaat om de nodige hervormingen door te voeren. "Burgers van Servië, ik dank u voor de overweldigende steun die u ons heeft gegeven", zei Vucic. "Wij staan voor zware hervormingen. Maar Servië heeft een toekomst waarin onze kinderen het veel beter zullen hebben."

De opkomst bij de verkiezingen lag boven de 53 procent, iets lager dan bij de vorige verkiezingen in 2012.

Servië kampt met een werkloosheid die volgens officiële cijfers twintig procent bedraagt, maar volgens experts veel hoger ligt. Internationale kredietverschaffers hebben het land laten weten dat het mes moet in de publieke sector en dat verliesgevende staatsbedrijven moeten worden geprivatiseerd.

Cammy White krijgt een kloon

Capcom heeft op Final Round 17 eindelijk het lang verwachte vijfde personage van Ultra Street Fighter 4 aangekondigd, genaamd Decapre. Met toevoeging van Decapre aan de cast komt er een definitief einde aan zes maanden van speculatie.

De vechtstijl en uiterlijk van Decapre hebben veel weg van Cammy White, waarmee Capcom de trend door lijkt te zetten om verschillende personages op elkaar te laten lijken.

FOK!toen: Unreal Tournament

Helaas is de Unreal Tournament-serie de laatste paar jaar vrij dood. Het is alweer tien jaar geleden dat Unreal Tournament 2004 uitkwam, naar mijn mening de laatste écht geslaagde UT. De Unreal-games hebben een grote stempel gedruk op de gamesindustrie.

Unreal 1998

Het begon allemaal in 1995 met de ontwikkeling van Unreal. Drie jaar later, in 1998, kwam de game uit en het was een groot succes. Met name de engine achter het spel werd geprezen. Het spel was grafisch erg goed en vooral de sfeer was uitstekend. Ook de multiplayermodus (met bots) was een van de sterke punten.

Na de E3 van 1998, Unreal was dus net uitgegeven, zaten Mark Rein, Cliff Bleszinski, Tim Sweeney en nog een aantal medewerkers van Epic Games in een hotelkamer om te bespreken wat ze moesten doen na Unreal. Ze besloten een add-on pack te maken met een focus op online multiplayer met bots. Dit zou uiteindelijk Unreal Tournament worden.

Unreal Tournament

Een jaar later was Unreal Tournament een feit. Het draaide volledig om competitieve multiplayer, maar kon ook solo gespeeld worden met bots. De game had uiteraard verschillende gamemodi, van Team Deathmatch en Capture The Flag tot het erg tactische Assault. Cliff Bleszinski zei hierover later: "Het moment, voor mij, dat ik besefte dat we goud in handen hadden, was met de originele Assault-modus. Niemand had tot dan toe zulke gevechten op die schaal gemaakt."

Unreal Tournament had ook nog eens de onmiskenbare announcer. Wie kent het niet: "Killing spree! Headshot! M-m-m-m-monster kill! Unstoppable!" Deze announcer werd zelfs meerdere keren als mod toegepast, ondere andere in Counter-Strike en Call of Duty zijn de geluiden af en toe nog te horen in multiplayerservers.

Bij Unreal Tournament hebben mods altijd een grote rol gespeeld. De game werd geleverd met de tools waarmee het spel zelf ook gemaakt was en op die manier werden er veel extra maps en scenario's gemaakt, waardoor er ontzettend veel keus was voor de speler. Dit heeft zeker bijgedragen aan het succes van de serie.

Ruim drie jaar na de release van Unreal Tournament, we hebben het over eind september 2002, kwam de opvolger van de game uit: Unreal Tournament 2003. UT2003 was gebaseerd op de code voor Unreal Championship, dat uitkwam op de Xbox. Hoewel de 2003-versie aanvankelijk vrij populair was, nam de populariteit al snel af. Over het algemeen vonden de spelers het origineel uit 1999 gewoonweg leuker en fijner.

Epic Games wist dat er iets moest veranderen wilden ze het succes van de originele UT evenaren of zelfs overstijgen. Unreal Tournament 2004 zag in maart 2004 het levenslicht en had die veranderingen gekregen. Voor het eerst in de reeks konden spelers losgaan met voertuigen. De nieuwe gametype Onslaught, dat een sterke nadruk had op voertuigen, was een groot succes en ook de terugkeer van de Assault-modus werd door de fans zeer gewaardeerd. Opvallend was ook het aantal maps: de game telt maar liefst 121 officiële maps! Ongeveer de helft van de maps komen uit UT2003, de rest is nieuw. Dat is weer eens wat anders dan de hoeveelheid maps die hedendaagse shooters vaak hebben...

Later kwam Unreal Tournament 3 nog uit, maar dat heeft nooit de populariteit kunnen benaderen van zijn voorgangers. Met name de singleplayermodus was voor veel fans een teleurstelling.

Sindsdien is het eigenlijk erg stil rond de Unreal Tournament-reeks. Vorige zomer ging er nog het gerucht dat Unreal Tournament 2015 uit zou komen, maar daar is niets meer over op het web verschenen.

Tegenwoordig houdt Epic Games zich nog steeds bezig met het ontwikkelen van games, maar natuurlijk ook met hun Unreal Engines, waarmee andere ontwikkelaars games maken. Unreal Engine 3 is een van meestgebruikte engines van de afgelopen tien jaar. Van Borderlands 2 tot Dishonored en van Mirror's Edge tot Mass Effect: ze zijn allemaal gemaakt op basis van Unreal Engine 3. De opvolger, Unreal Engine 4 is al in ontwikkeling vanaf 2003 (!). Tim Sweeney, oprichter en technisch directeur van Epic Games is hiervoor persoonlijk verantwoordelijk. Als er op basis van Unreal Engine 4 net zoveel toffe games uitkomen als op basis van Unreal Engine 3, hoeven gamers zich voorlopig nog niet te vervelen.

VS leveren Irak raketten, geweren en munitie

De Verenigde Staten hebben Irak eerder deze maand honderd Hellfire-raketten, alsook een grote hoeveelheid geweren en munitie geleverd, heeft de Amerikaanse ambassade in Bagdad zondag meegedeeld. Het is volgens de ambassade 'essentieel' dat de Iraakse strijdkrachten over moderne en effectieve wapens beschikken om het hoofd te bieden aan de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS), de van Al-Qaida afgesplitste extremistische groep die 'nu een bedreiging vormt voor Irak en de regio'.

De Iraakse luchtmacht gebruikt de Hellfire-raketten regelmatig om posities van extremisten te bestoken in de provincie Anbar, ten westen van de hoofdstad Bagdad. Volgens de Amerikaanse ambassade zijn sinds half januari ook duizenden geweren, handgranaten en meer dan elf miljoen kogels aan het Iraakse leger geleverd. In de komende weken kan Irak nog meer wapens en munitie voor zijn strijdkrachten tegemoet zien, zegt de ambassade.

'De volgende stap van Rusland wordt spannend'

Het referendum op de Krim over aansluiting bij Rusland was een aanfluiting, maar echt spannend wordt het om te zien wat Vladimir Poetin nu gaat doen. In ieder geval is met de Russische president op dit moment geen dialoog te voeren. Dat zegt Rusland- en Oekraïne-expert Marc Jansen zondagavond tegen Novum Nieuws na het referendum op de Krim.

Jansen, die sinds zijn pensionering twee jaar geleden nog als gastonderzoeker verbonden is aan de Universiteit van Amsterdam, plaatst onder meer vraagtekens bij de hoge opkomst. Die zou boven de tachtig procent liggen. En daarvan zou weer 95 procent voor aansluiting bij Rusland hebben gestemd.

"De Krimtataren hebben en bloc niet gestemd", aldus Jansen. "En ook van de Oekraïners zullen er veel niet zijn gaan stemmen." Die twee bevolkingsgroepen vormen bij elkaar ruim 35 procent van de bevolking op het schiereiland.

Het is niet niet de enige kritiek van Jansen, die veel ervaring heeft als waarnemer bij verkiezingen in landen van de voormalige Sovjet-Unie. "De officiële kieslijsten liggen in Kiev, dus ze moesten het zonder doen", vertelt hij. Dat werkt onduidelijkheid en fraude in de hand.

Bovendien deed de dwingende hand van het Russisch gezinde bestuur zich tot in het kieshoekje voelen. "Het was een referendum waar van tevoren al van vaststond dat de uitslag één bepaalde richting uit moest. En er is alles aan gedaan om dat voor elkaar te krijgen."

Dat Oekraïne de Krim kwijt is, is volgens de Oost-Europa-expert een voldongen feit. "Helaas moet ik vaststellen dat het de facto zo is. Daar is verdomd weinig aan te doen", zegt Jansen. "Tenzij de regering van Poetin valt of hij tot inkeer komt. En beide betwijfel ik. En het Westen wil geen oorlog." De hoop op dialoog, zondag nog verwoord door premier Mark Rutte (VVD), ontbeert volgens hem alle grond. "Volslagen flauwekul."

Waar Poetin stopt, is de grote vraag. "We kunnen niet in de hoofden van de mensen kijken die het voor het zeggen hebben. Maar er zijn allerlei aanwijzingen dat ze rondlopen met het idee dat het oosten van Oekraïne er ook bij moet worden gepakt", vertelt Jansen. In die regio, met grote steden als Charkov en Donetsk, wonen veel etnische Russen.

"Het is een kwestie van of ze het aandurven. Het lijkt er soms op of Poetin een soort va-banquespel speelt. Hij heeft alle terughoudendheid van de afgelopen jaren laten varen", vertelt Jansen. Zelfs in 2008, toen Rusland door militair ingrijpen de regio's Abchazië en Zuid-Ossetië van Georgië losweekte, hield Poetin zich volgens hem nog in. "Hij ging niet verder dan de grens van die regio's. Maar stopt hij nu ook aan de grens?"

Mocht Rusland verder gaan dan de Krim, dan sluit Jansen een oorlog niet uit. Op Oekraïne zal druk worden uitgeoefend om dat niet te doen. Dat lukt mogelijk nog als het bij de Krim blijft, maar als de Russen verder gaan, voorziet Jansen wapengekletter tussen Rusland en Oekraïne.

De oorlog zou dan weliswaar misschien slechts van beperkte omvang zijn, de uitkomst is lastig te voorspellen. En als Oekraïne besluit tot militair verzet als Rusland ook het oosten van Oekraïne probeert in te lijven, wat doet het Westen dan, vraagt Jansen zich af. "Dan kom je er niet meer met eenvoudige sancties."

Drie weken geleden, toen na maanden van onrust en protesten president Viktor Janoekovitsj het hazenpad koos, had Jansen in ieder geval de huidige gebeurtenissen niet durven voorspellen. "Het plan om de Krim te annexeren lag natuurlijk op de plank. Maar als een mogelijkheid, niet als een zekerheid."

"Als Poetin nu verder gaat, dan is dat in ieder geval een stap die de regels van het spel volledig verandert."

Verga: "Voel me als een kind dat mag hockeyen"

Valentin Verga keerde dit weekend terug in de Hoofdklasse. De international zat een schorsing van zes wedstrijden uit nadat hij begin november een overtreding beging op Seve van Ass. Hij is blij om terug te zijn, zo liet de international zondag na de 4-3 overwinning op Tilburg weten.

"Het gaat goed met me. Ik mag weer hockeyen", vertelde Verga na afloop. "Dat is lekker nadat ik zes wedstrijden miste." Het feit dat de aanvaller vrijdagavond tegen HGC weer de wei in mocht, bezorgde hem wel zenuwen. "Pas tijdens de wedstrijd kon ik die zenuwen van me af laten glijden, nadat ik tegen mezelf zei dat het niet de eerste keer was dat ik in de Hoofdklasse speelde."

De periode na het incident met Van Ass was een lastige tijd voor de zilveren olympiër. Maar hij wil er tegenover de pers niets over vertellen. "Ik heb niets te zeggen. Ik heb mijn hart gelucht bij de mensen die belangrijk voor me waren, mijn vrienden en familie." Wel is de international blij dat het goed met Van Ass gaat, zo gaf hij tegenover nos.nl aan. "Dat vond ik het belangrijkste. Ik zie de oude Seve weer op het veld, daar ben ik heel blij mee."

Verga miste in december ook de finaleronde van de Hockey World League, omdat hij onder het mes moest. De international kampte al lange tijd met een blessure aan zijn meniscus. Hij zag zijn Oranje-teamgenoten een gouden medaille veroveren, maar zat zelf op de tribune. Eenmaal terug in Nederland trainde Verga zich suf om weer fit te worden, maar tijdens de trainingsstage met Amsterdam in Zuid-Afrika liep hij een handbreuk op. Uiteindelijk herstelde hij hier ook van en sindsdien kan Verga weer vooruit kijken.

Vrijdag won Verga met Amsterdam de topper tegen HGC: 3-2. Volgens de aanvaller speelden de hoofdstedelingen een goede wedstrijd. Het spel dat de hoofdstedelingen zondag lieten zien verschilde behoorlijk met dat van vrijdag. "Het was helemaal niet goed, eigenlijk slecht", meent Verga. "Wellicht hadden we de wedstrijd van vrijdag nog in onze benen, maar dat mag geen excuus zijn. We leden te veel balverlies. Maar goed, ik ben blij dat we twee keer hebben gewonnen. En ik wil nu vooral genieten. Ik voel me als een kind dat mag hockeyen."

Vier op tien wethouders zaten rit niet uit

De afgelopen vier jaar zijn vier op de tien wethouders tijdelijk of definitief gestopt. 627 van de in totaal 1506 wethouders maakten hun ambtsperiode om verschillende redenen niet af, blijkt zondag uit onderzoek van De Collegetafel, een kennisplatform over het openbaar bestuur.

Bij de meeste wethouders die stopten (317) was sprake van een vertrouwensbreuk. Verder stopten 32 wethouders om gezondheidsredenen en moesten er honderdtwintig weg vanwege herindelingen. Negen wethouders overleden.

In totaal 161 colleges van burgemeester en wethouders haalden in de collegeperiode 2010-2014 de eindstreep zonder verlies van wethouders. De meeste crises deden zich voor in Limburg, Noord-Holland en Noord-Brabant.

In Zeeland was de collegeperiode het rustigst. Ruim zestig procent van de Zeeuwse colleges zat de rit uit zonder verlies van wethouders.

Hindoecentrum in Pakistan in brand gestoken

Een menigte van ongeveer tweehonderd moslims heeft zondag in Larkana in de zuidelijke Pakistaanse provincie Sindh een gemeenschapscentrum van hindoes in brand gestoken. Ze waren in woede ontstoken nadat iemand had gemeld dat hij verbrande pagina's uit de Koran in een vuilnisbak bij de woning van een hindoe had gezien, zei een politiewoordvoerder.

Zulke woede-uitbarstingen komen in Pakistan wel vaker voor naar aanleiding van beweerde gevallen van ontheiliging van de Koran of godslastering. Een omstreden Pakistaanse wet stelt op godslastering de doodstraf, maar het komt soms voor dat mensen het recht in eigen hand nemen. De beschuldigingen zijn vaak gericht tegen leden van religieuze minderheden. Soennitische moslims vormen het overgrote deel van de bevolking in Pakistan.

De man en zijn gezin in Larkana zijn door de politie meegenomen om hen tegen de woede van hun buren te beschermen. Volgens de politie had de hindoe de woning gehuurd van een moslimgezin en had hij die opgeruimd voor hij die betrok. Wellicht had hij het heilige boek verbrand zonder te beseffen waar het om ging.

Groepen moslims vielen ook eigendommen van hindoes aan in enkele plaatsen in de omgeving. Ze probeerden een tempel en winkels van hindoes in brand te steken. De politie zette traangas in en loste waarschuwingsschoten in de lucht om hen te verspreiden. Vanuit de menigte werd ook geschoten en volgens de politie raakten daardoor twee burgers en een agent gewond.

Pennetta gunt Radwanska drie games in finale

Flavia Pennetta heeft zondag het WTA-toernooi van Indian Wells gewonnen. De Italiaanse, als twintigste geplaatst, was in de finale te sterk voor Agnieszka Radwanska (2) met 6-2, 6-1. Het is voor Pennetta de tiende titel in haar loopbaan, maar haar laatste succes dateerde al van 2010 in Marbella.

De 32-jarige Pennetta had vier van de zes eerdere ontmoetingen met de Poolse verloren, maar eerder dit jaar in Dubai trok ze al wel aan het langste eind. Dit keer was de mondiale nummer 21 oppermachtig. Ze dicteerde het spel en gunde Radwanska, die last had van een knieblessure, slechts drie games. Na een uur en dertien minuten besliste Pennetta de partij.

De Italiaanse was in de halve eindstrijd al Na Li de baas. De Chinese, die pas haar tweede nederlaag van het seizoen leed, was de nummer één van de plaatsingslijst.

In Indian Wells staat zondagavond nog de finale bij de mannen op het programma. Daarin nemen Roger Federer en Novak Djokovic het tegen elkaar op.

Sigthórsson: We maken het onszelf moeilijk

Kolbein Sigthórsson was ontevreden over de wedstrijd die Ajax in het Rat Verlegh Stadion op de mat legde. De regerend landskampioen kwam niet tot scoren maar hoefde ook geen treffer te incasseren, waardoor de club een punt overhield aan de ontmoeting met NAC Breda.

Ajax had het puntverlies tegen NAC Breda van zondag vooral aan zichzelf te wijten, vindt Sigthórsson. "Wij maken het onszelf moeilijk", zei de spits na afloop van de wedstrijd. "Wij creëerden niet zoveel, dan is het moeilijk om echt in de buurt van de goal te komen en te scoren."

Sigthórsson, die al na acht minuten in het veld kwam voor de geblesseerde Siem de Jong, was wel tevreden over de getoonde inzet. "Wij hebben wel druk gezet en alles gegeven", stelde de IJslander, die zelf een goede kans op de openingstreffer kreeg. "Wij maken de kansen niet, dan is het moeilijk de drie punten te halen."

"Ik wil deze wedstrijd vergeten, wij kunnen ons nu goed voorbereiden", zei Sigthórsson over de halve finale van de KNVB-beker tegen zijn oude club AZ over anderhalve week. Vanwege de nucleaire top staat er volgend weekeinde geen wedstrijd op het programma voor Ajax.

VS verwerpen referendum Krim

De Verenigde Staten verwerpen het referendum op de Krim, ongeacht de uitslag. De stemming over afscheiding en aansluiting bij Rusland is in strijd met de Oekraïense grondwet, stelt het Witte Huis zondag in een verklaring.

De wereld kan niet de uitslag erkennen van een stemming die is gehouden onder 'dreiging van geweld en intimidatie van een Russische militaire interventie die in strijd is met het internationaal recht'. Het Witte Huis stelt dat geen beslissingen over de toekomst van Oekraïne kunnen worden genomen buiten de Oekraïense regering om. Het wijst er op dat Rusland de stationering van waarnemers op de Krim om te verzekeren dat de rechten van etnische Russen geëerbiedigd worden heeft afgewezen.

"Rusland heeft deze oproepen naast zich neergelegd evenals de tegemoetkomingen van de Oekraïense regering en in plaats daarvan heeft het zijn militaire interventie op de Krim opgevoerd en bedreigende militaire oefeningen aan de oostelijke grens van Oekraïne gehouden", aldus de verklaring. "De acties van Rusland zijn gevaarlijk en destabiliserend."

Amerikaanse regeringsfunctionarissen herhaalden dat de VS evenals de Europese Unie strafmaatregelen instellen als Rusland de strategische regio inlijft. Zij waarschuwden ook dat Russische acties in het oosten en zuiden van Oekraïne als een ernstige escalatie zullen worden beschouwd die aanvullende antwoorden vereisen.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry riep Moskou op zijn troepen op de Krim terug te trekken op hun bases en troepen weg te halen bij de Oekraïense grens. Ook zei hij dat Rusland moet stoppen met het opzetten van de bevolking in het oosten van Oekraïne tegen de regering in Kiev en politieke hervormingen in Oekraïne moet steunen die etnische Russen, Russischtaligen en anderen in de voormalige Sovjet-republiek waar Rusland zegt zich over te bekommeren meer bescherming moeten bieden.

Kerry telefoneerde zondag opnieuw met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov, met wie hij vrijdag in Londen een gesprek voerde dat niets opleverde. De minister maakte volgens zijn departement duidelijk dat de crisis alleen met politieke middelen kan worden opgelost. Als de Oekraïners zich bereid tonen hiervoor de noodzakelijke politieke stappen te zetten, moet Rusland als tegenprestatie zijn troepen terugtrekken en de spanningen en zorgen over de inzet van militairen wegnemen, aldus het State Department.

Een functionaris van het ministerie noemde het positief dat Lavrov de politieke hervormingen in Oekraïne wilde bespreken. Maar hij benadrukte dat de Russische militaire escalatie de 'grootste zorg' vormde.

Adviseur van het Witte Huis Dan Pfeiffer zei dat Rusland strafmaatregelen kan verwachten die zijn economie zullen treffen en zijn invloed in de wereld zullen verminderen. Ook zei hij dat de regering-Obama de nieuwe Oekraïense regering 'op iedere mogelijke manier' zal ondersteunen.

Timmermans overlegt in EU over Oekraïne

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is zondagavond in Brussel aangekomen voor overleg met een aantal van zijn Europese ambtgenoten. Dat heeft de bewindsman op zijn Facebook-pagina laten weten. Maandag vergaderen alle 28 ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie over de situatie in Oekraïne.

De EU moet morgen besluiten of ze sancties oplegt aan Rusland na het omstreden referendum dat zondag op de Krim plaatsvond. Het gaat dan om een inreisverboden en het bevriezen van tegoeden. Timmermans zei woensdag al te verwachten dat die sancties er gaan komen. Premier Mark Rutte (VVD) herhaalde dat zondagmiddag.

Timmermans wilde bij monde van zijn woordvoerder zondagavond nog niet reageren op de uitslag van het referendum. Volgens exitpolls van de Russisch-gezinde organisatoren van de volksraadpleging stemde zo'n 93 procent voor aansluiting bij Rusland. Onder meer de EU en de Verenigde Staten hebben laten weten het referendum niet te erkennen.

[WK] Wereldtitel Nederland op aflossing

De Nederlandse shorttrackmannen hebben voor een sensatie gezorgd door op het WK in Montréal de wereldtitel op de aflossing te pakken. In een zinderende finale waren Sjinkie Knegt, Niels Kerstholt, Freek van der Wart en Daan Breeuwsma de Zuid-Koreanen, Russen en Britten te snel af.

Nederland begon de finale door lang op de achterste plek te rijden. Het duurde tot ver in de wedstrijd tot er eindelijk wat actie te bespeuren was, toen Knegt Nederland voorbij de Britten bracht. Enkele bochten later ging hij ook de Koreaan Park voorbij, waardoor Nederland op plek twee lag. Door een sterke wissel ging Kerstholt de Russen voorbij, maar hij viel snel weer terug door een matige wissel.

De slotschaatser van Nederland was Knegt, en hij wist het onmogelijke te presteren. Hij lag zelfs op de vierde plaats, maar in één lange beweging ging hij eerst de Britten, vervolgens de Koreanen en tot slot de Russen voorbij. Op de streep duwde hij zijn schaats een fractie van een seconde voor de Koreanen over de streep. Rusland viel nog terug naar plek vier, waardoor de Britten zeer verrassend brons pakten.

Bij de vrouwen duurde het welgeteld elf seconden voor er een Canadese vrouw onderuit ging. Ze kon echter snel opstaan en enkele ronden later pikte het Canadese team weer aan bij China en Zuid-Korea. Ze konden zich echter niet meer mengen in de strijd om het goud, want die ging tussen de twee Aziatische rivalen. 

In de voorlaatste ronde probeerde de Chinese Kexin Fan voorbij te gaan aan de Zuid-Koreaanse Suk-Hee Shim, individueel wereldkampioene. Shim stond dit echter niet toe en deelde een beuk uit. Nadat de Koreaanse vrouwen als eerste de streep passeerden werd er door de jury gekeken naar het bewuste moment, en Zuid-Korea werd gediskwalificeerd. China pakte zo voor de vierde keer op rij de wereldtitel, zilver ging naar Canada en Italië pakte brons.

De Boer: "Het ging allemaal te gezapig"

Frank de Boer was zondag niet gelukkig met het optreden van Ajax tegen NAC Breda. De Amsterdammers lieten twee punten liggen in Breda. Net als vorige week tegen SC Cambuur (1-1) moest de ploeg van De Boer genoegen nemen met een punt.

"Het ging allemaal te gezapig. We kregen geen kansen of ruimte voor onszelf", zei de coach van Ajax tegen FOX Sports"De overtuiging was er niet en dan krijg je een 0-0. We hebben niet goed genoeg gespeeld om de drie punten mee naar huis te nemen. Soms moet je net iets meer geven dan dat je denkt dat genoeg is", aldus De Boer, die nog naar de oorzaken zoekt van de remises tegen Cambuur en NAC.

"Het is heel moeilijk om te zeggen wat er misgaat. Er moet soms een gebeurtenis op het veld komen voor een reactie. Het is een slecht als je dat nodig hebt om meer arbeid te leveren en meer duels te leveren. Het gaat ook vooral om de passing", verklaart de oefenmeester.

"Ons baltempo is te laag om de tegenstander te verrassen. Je ziet dat als we bij vlagen wel snel combineren, we direct dreigender worden", besluit De Boer. Ajax staat na 28 wedstrijden zeven punt voor op achtervolgers FC Twente en Vitesse.

NAC-collega Nebojsa Gudelj hoopte stiekem op de volle pond in eigen huis. "Misschien hadden we hier nog meer uit kunnen halen, gezien de kansen die we gekregen hebben. Toch ben ik relatief tevreden. Met nog meer lef hadden we misschien een nog beter resultaat kunnen boeken."

"In de tweede helft had Ajax meer balbezit, maar onze organisatie bleef goed staan. Ik ben niet verrast dat we zo makkelijk op de been bleven, want we blijven altijd hard werken", aldus Gudelj. NAC staat na het gelijkspel elfde. Het gat met de degradatiezone is zes punten.

Friese CDA-afdeling betreurt ophef over ronselen

Het CDA in Het Bildt betreurt de ophef die is ontstaan over mogelijke ronselpraktijken van de partij. Dat heeft lijsttrekker Nel Haarsma zondag laten weten. De CDA-afdeling in de Friese gemeente bood in een verkiezingsfolder aan om machtigingen te regelen. "Als dat niet mag, spijt ons dat zeer", aldus Haarsma.

"Als het voor u niet mogelijk is zelf uw stem uit te brengen kunt u contact opnemen met Nel Haarsma. Uw eventuele machtiging kan in overleg worden geregeld", aldus de folder. Tot nu toe had niemand op die oproep gereageerd, aldus Haarsma. Als mensen zich alsnog bij de partij melden, dan zal ze daar niet op ingaan.

Het was volgens Haarsma de eerste keer dat het CDA in de gemeente deze oproep deed. Ze zegt dat de partij niet een legertje mensen had klaarstaan om machtigingen in ontvangst te nemen.

"We zouden hebben gewezen op de mogelijkheid om buren of een familielid te laten stemmen", houdt ze vol. Een machtiging die via de partij zou zijn 'geregeld' hoefde ook niet per se voor haar eigen partij te zijn.

Haarsma, momenteel wethouder in Het Bildt, geeft toe de Kieswet er niet op te hebben nageslagen. Daarin staat dat het verboden is stelselmatig kiezers aan te spreken of persoonlijk te benaderen hun stempas af te geven en daarmee anderen te machtigen voor hen te stemmen.

Burgemeester van de Friese gemeente Gerrit Krol, ook een CDA'er, gaat de Kiesraad advies vragen over de folder, zo werd zondag bekend. De passage zou zich in een 'grijs gebied' bevinden.

Eerder deze week trok PvdA-lijsttrekker in Soest Osman Suna zich terug omdat hij stempassen zou hebben gevraagd van moskeegangers die niet gaan stemmen. In Koggenland en Twenterand zijn de burgemeesters na geruchten ook extra alert op ronselpraktijken. De burgemeesters van Heusden en Roermond deden zelfs aangifte wegens ronselen.

Nederland is een buitenbeentje met de praktijk om mensen de mogelijkheid te geven een ander voor hen te laten stemmen. Daarmee doen ze afstand van hun kiesgeheim. Verkiezingswaarnemers in andere landen worden geacht uiterst alert te zijn op praktijken waarbij één persoon meerdere stemmen uitbrengt.

Nog radiocontact na uitzetten communicatie MH-370

Met een van de piloten van het zoekgeraakte Maleisische verkeersvliegtuig is nog radiocontact geweest nadat een van de communicatiesystemen van het toestel al was uitgezet, hebben Maleisische functionarissen zondag gezegd. Hij gaf verkeersleiders een geruststellende mededeling en wenste hun een goede nacht. Dit gegeven versterkt het vermoeden dat een van de vliegers in de verdwijning van de Boeing 777 de hand heeft gehad.

De autoriteiten onderzochten de vluchtsimulator die een van de piloten thuis had gebouwd, om te zien of hij misschien iets van plan was met het vliegtuig. Ook werd de achtergrond van alle 239 inzittenden nagetrokken, alsook van het grondpersoneel dat bij de voorbereiding van de vlucht betrokken was.

Het toestel van Malaysian Airlines vertrok op 8 maart rond 00.40 uur voor een vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing. Zaterdag bevestigde de Maleisische regering dat het vliegtuig opzettelijk van richting was veranderd en nog urenlang in de lucht was gebleven. Waar het terecht is gekomen is nog altijd een raadsel; de gissingen variëren van Centraal-Azië tot ver op de Indische Oceaan.

Volgens de autoriteiten heeft iemand aan boord een klein halfuur na het vertrek, om 01.07 uur, het Aircraft and Communications Addressing and Reporting System (ACARS) uitgeschakeld. Veertien minuten later werd ook de transponder uitgezet, die de identiteit van het vliegtuig doorgeeft aan commerciële radarstations. Het feit dat de twee systemen los van elkaar en met enige tijd ertussen uitvielen is een sterke aanwijzing dat er opzet in het spel was.

De Maleisische minister van defensie Hishammuddin Hussein verklaarde op een persconferentie dat de laatste geruststellende woorden uit de cockpit - "Alles goed, goedenacht" - werden gesproken nadat het ACARS was uitgezet. Degene die met de verkeersleiders sprak meldde geen problemen en probeerde daarmee mogelijk de verkeersleiding te misleiden.

Generaal-majoor Affedi Buang van de Maleisische luchtmacht verklaarde dat het onbekend is of het de gezagvoerder of de copiloot was die met de verkeersleiding sprak. De cockpit voice recorder en de flight data recorder van het vliegtuig kunnen meer duidelijkheid geven over wat er met het vliegtuig is gebeurd, maar het is de vraag of die ooit zullen worden gevonden. Inmiddels is de zoekactie uitgebreid tot elf landen waar het vliegtuig mogelijk overheen is gevlogen en het aantal landen dat met het zoeken meehelpt is toegenomen van veertien tot 25.

"Het zoeken was al een zeer ingewikkelde, multinationale inspanning. Het is nu nog lastiger geworden", zei minister Hishammuddin.

Omdat de mogelijke noordelijke route over landen voert met druk luchtverkeer, vermoeden experts dat degene die vliegtuig bestuurde eerder voor de zuidelijke route heeft gekozen, over de Indische Oceaan. Dit is een van de diepste zeeën ter wereld en een van de meest afgelegen stukken water, waarvan maar een klein deel wordt bestreken door radar.

ACARS is een systeem om informatie over de motoren en andere onderdelen van een vliegtuig door te sturen, zodat bij problemen onderhoudsploegen meteen aan de slag kunnen als een vliegtuig geland is. Hoewel het op vlucht 370 werd uitgeschakeld, gaf het systeem nog elk uur zwakke pulsen door die door een satelliet werden opgevangen. De laatste 'ping' kwam door om 08.11 uur, zeven uur en 31 minuten nadat het vliegtuig was opgestegen.

Volgens de Maleisische autoriteiten en luchtvaartexperts moet degene die de communicatiesystemen van het vliegtuig heeft uitgeschakeld en het vliegtuig vervolgens heeft bestuurd verstand van zaken hebben gehad. Hierdoor valt de verdenking op een van de twee piloten, of allebei.

Koeman: "Ik ga penalty's zelf nemen"

Ronald Koeman was gelukkig met de winst van Feyenoord op sc Heerenveen (2-0). De trainer van de Rotterdammers zag weer een strafschop gemist worden. Een kwartier voor tijd miste Tonny Vilhena een strafschop.

De jonge middenvelder werd eerder dit seizoen nog tot nieuwe penaltynemer aangewezen nadat topscorer en voormalig captain Graziano Pellè drie keer had gemist vanaf elf meter. Koeman heeft een ludieke oplossing voor het penaltyprobleem bij Feyenoord.

"Ik denk dat ik ze zelf maar ga nemen", zei de coach van de Rotterdammers met een knipoog tegen FOX Sports. Koeman stond in het verleden bekend als een penaltyspecialist van onder meer het Nederlands elftal en FC Barcelona.

De oud-international vond dat Feyenoord zich goed herpakte na een matige eerste helft. "Voor rust was het tempoloos. We wachtten steeds zo lang in de opbouw dat Heerenveen zich telkens weer kon organiseren. De tweede helft ging dat veel beter. Het tempo was hoog, we zetten snel druk en daardoor wonnen we uiteindelijk vrij gemakkelijk. Eigenlijk had de score wel hoger kunnen uitvallen", aldus Koeman.

Ruud Vormer en Lex Immers wisten het net te vinden voor Feyenoord. Koeman sprak de spelers stevig toe in de rust. "De trainer heeft in de pauze een preekie gegeven", zei doelpuntenmaker Immers. "Hij zei dat als we zo door zouden gaan, het 0-0 zou blijven."

"In de tweede helft ging het uiteindelijk een stuk beter. De trainer wil ons laten voelen dat de tweede plaats nog binnen handbereik is", aldus de Hagenaar. Feyenoord komt door de overwinning weer op de vierde plaats. Het gat met FC Twente en Vitesse is één punt.

Van Basten: "Spelen toch voor publiek?"

Marco van Basten was zondagmiddag woedend tijdens de wedstrijd tegen Feyenoord. De coach van sc Heerenveen uitte zijn onvrede recht in de camera.Van Basten sprak schande van de rode kaart én strafschop een kwartier voor tijd.

Christian Kum werd van het veld gestuurd door scheidsrechter Pieter Vink. "Dit is echt fucking bullshit. Voetbal is een mannensport. Dit is maximaal een gele kaart en een strafschop", zei Van Basten nadat Vink naar de stip wees en Kum weg stuurde.

De strafschop werd gemist door Tonny Vilhena, maar de onvrede bleef bij Van Basten. Na de wedstrijd had hij geen spijt van zijn woede-uitbarsting, waarbij hij 'doceerde' voor de camera. "Ja, daar sta ik nog steeds achter", zei de trainer van Heerenveen tegen FOX Sports.

Voor de penalty incasseerde de Friezen al twee goals (2-0). "We waren gewoon niet goed genoeg. Maar door een rode kaart én een strafschop te geven stopt de wedstrijd gewoon. Alles is dan ineens beslist. Het publiek kan in feite naar huis, en we spelen toch voor het publiek?"

"Je moet alleen een rode kaart krijgen als je echt iemand pijn doet. Dit was gewoon een inschattingsfout. Ik vind het waardeloos. Die regel moeten we veranderen. Het was misschien niet eens een overtreding", aldus Van Basten, die met name kritiek uitte op de spelregelmakers.

Vink toonde begrip voor de woede van Van Basten. "Het is een dubbele straf voor een lichte overtreding. Het is een regel die ik moet hanteren, maar het is een nare regel. De IFAB, de organisatie die over deze regels gaat, heeft vorige week weer in al haar wijsheid besloten dat deze regel moet blijven. Daar heb ik het mee te doen", zei de scheidsrechter.

Regels niet toepassen ziet Vink niet als een mogelijkheid in dit soort situaties. "Dat kan ik niet doen. Dan kan ik ook zomaar beslissen om geen corner te geven, als het eigenlijk wel een corner is", besluit de arbiter bij Feyenoord-Heerenveen.


Van Basten in discussie met scheidsrechter Vink (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

[WK] Zesde wereldtitel An, eerste voor Shim

Viktor An is voor de zesde keer in zijn carrière wereldkampioen shorttrack geworden, waarmee hij zijn eigen record aanscherpt. In de zogenaamde superfinale wist hij in de beslissende sprint af te rekenen met de Canadees Charles Hamelin, die opnieuw naast de titel greep.

De superfinale werd gewonnen door de Amerikaan JR Celski, voor de Chinees Jingjan Shi. Door zijn winst schoof Celski op naar de tweede plaats in het eindklassement. Daar had hij echter Hamelin voor te danken, want de Canadees ging in de laatste meters onderuit. Hij was in een felle sprint met An verwikkeld voor de wereldtitel, maar nam teveel risico en viel.

Voor An was het de zesde wereldtitel in zijn lange loopbaan. De vorige keer was echter al lang geleden, want hij won zijn vorige vijf titels in 2003, 2004, 2005, 2006 en 2007, destijds nog als de Zuid-Koreaan Hyun-Soo Ahn. Hamelin viel door zijn val terug naar de derde plek in het klassement, Sjinkie Knegt werd namens Nederland achtste.

Bij de vrouwen ging de strijd tussen de Zuid-Koreaanse landgenoten Seung-Hi Park en Suk-Hee Shim. In de superfinale, waar alleen punten en geen wereldtitel te verdienen valt, ging Ter Mors al vanaf de eerste meters in de aanval. Ze probeerde zo een gat te slaan om de punten voor de tussensprint te pakken, maar dat plan mislukte. 

Uiteindelijk lag iedereen behalve de drie Zuid-Koreaanse vrouwen een ronde voor, maar in de slotfase dichtte het trio het gat weer. Kort voor het einde trok Shim ten aanval, en doordat ze in de laatste meters de Amerikaanse Jessica Smith en de Canadese Valérie Maltais inhaalde won ze de superfinale. Dit leverde haar genoeg punten op voor de wereldtitel. Park, de wereldkampioene van 2010, werd net als een jaar eerder tweede. Brons ging uiteindelijk naar Maltais.

Golfer Derksen valt op laatste dag Agadir ver terug

Robert-Jan Derksen is er op de laatste dag van het golftoernooi in het Marokkaanse Agadir niet in geslaagd zijn podiumplek te behouden. De geboren Nijmegenaar stond na drie dagen nog derde, maar viel zondag tijdens de laatste ronde terug naar plek zeventien.

Nadat Derksen eerder negenenzestig, zeventig en zevenenzestig slagen nodig had voor zijn ronde, moest hij het zondag doen met 75 slagen. Alejandro Cañizares uit Spanje ging met de eindzege aan de haal. Met een totaal van 269 slagen bleef hij de concurrentie ruimschoots voor.

Ponzi verslaat Lindeman in Dwars door Drenthe

De Italiaanse wielrenner Simone Ponzi heeft zondag Dwars door Drenthe op zijn naam geschreven. Hij was na ruim 202 kilometer koers de sterkste van een kopgroep van tien. De Nederlanders Bert-Jan Lindeman (tweede) en Tijmen Eising (derde) moesten in Hoogeveen genoegen nemen met de overige podiumplaatsen.

Dwars door Drenthe is een jaarlijkse eendagswedstrijd (categorie 1.1) die voor het eerst in 2010 werd gereden. Het jaar erna was het eenmalig een onderdeel van de Ronde van Drenthe en viel het onder de 2.1-categorie van de UCI. Door de gure weersomstandigheden en de net gevallen sneeuw werd de wedstrijd vorig jaar niet verreden. In 2012 won Theo Bos.

'93 procent voor aansluiting met Rusland'

Een overgrote meerderheid van de deelnemers aan het referendum in de Krim heeft voor aansluiting met Rusland gestemd. Volgens een eerste peiling na het sluiten van de stembussen zou 93 procent van de stemmers willen dat de Krim onderdeel van Rusland wordt. Dat meldden Russische media zondag.

De algemene verwachting was dat een meerderheid voor vertrek uit Oekraïne zou stemmen. Ongeveer 58 procent van de inwoners is Russisch-sprekend. Volgens Russische media lag het opkomstpercentage rond de 80 procent. De EU en de Verenigde Staten erkennen het referendum niet en noemen het illegaal.

'93 procent voor aansluiting met Rusland'
'93 procent voor aansluiting met Rusland' (Foto: ANP)

[WK] WK-zilver voor Knegt

Vier van de vijf Nederlanders hebben zich op het WK shorttrack geplaatst voor de kwartfinales op de 1000 meter. Alleen Daan Breeuwsma redde het niet.

Bij de vrouwen wisten Yara van Kerkhof en Jorien ter Mors zich zonder grote problemen te plaatsen. Een plek bij de eerste twee was de eis, en daar voldeden ze beiden aan. Van Kerkhof werd in haar serie tweede achter de Chinese Kexin Fan. Ter Mors overtuigde en won makkelijk haar serie, voor de Française Véronique Pierron.

De eerste Nederlandse man die in actie kwam was Daan Breeuwsma, maar hij haalde het niet. Hij werd in zijn heat vierde, ver achter de beste twee.

Sjinkie Knegt kende beduidend minder problemen. Knegt, in Sochi goed voor brons op deze afstand, zat in de serie met legende Viktor An en wist samen met de Rus makkelijk door te dringen tot de kwartfinales.

Ook voor Freek van der Wart was het geen probleem om bij de eerste twee te eindigen. Hij werd achter de Rus Semen Elistratov tweede.

Update 18.32

Ter Mors zag er in haar kwartfinale goed uit, totdat Arianna Fontana er met geweld voorbij probeerde te komen. Dit slaagde gedeeltelijk, maar op het eerstvolgende rechte stuk ging Ter Mors onderuit. Er werd door de jury nog kort gekeken naar de actie van Fontana, de eeuwige rivale van Ter Mors, maar daar bleek niks aan de hand. Suk-Hee Shim uit Zuid-Korea won de kwartfinale.

Van Kerkhof was simpelweg niet goed genoeg. Ze kreeg weliswaar een duw, maar ook daarvoor zat ze al niet bij de beste twee. Haar kwartfinale werd gewonnen door de Britse Elise Christie.

De twee overgebleven mannen, Knegt en Van der Wart, komen later nog in actie in hun kwartfinales.

Update 18.41

Knegt had een relatief lastige kwartfinale, met Elistratov, Han-Bin Lee en Dajing Wu. De Chinees Wu stond in het klassement op de tweede plek en leek de enige te zijn die Hamelin nog van de wereldtitel af kan houden. In de kwartfinale ging hij echter onderuit, waardoor Knegt een grote concurrent minder had op de 1000 meter. Achter Elistratov hield Knegt knap de Koreaan Lee achter zich en plaatste hij zich voor de halve finale.

Update 18.55

Van der Wart haalde het net als Ter Mors en Van Kerkhof niet. In zijn kwartfinale zat hij ingedeeld bij onder meer de Rus Viktor An, en hoewel hij goed meedeed lukte het hem niet. Twee ronden voor het einde deed Van der Wart een furieuze poging om An en de Canadees Charles Cournoyer in te halen. Daarbij kwamen ze allemaal wat in de problemen, uiteindelijk kon alleen An standhouden. De Chinees Tianyu Han profiteerde en plaatste zich ook voor de halve finale.

Update 19.19

Knegt heeft zich weten te plaatsen voor de finale op de 1000 meter. In zijn halve finale lag hij lang op de tweede plek, achter de Chinees Han, maar in de slotronde kwam de winnaar van olympisch brons in de problemen. De Amerikaan JR Celski viel aan en ook de rus Elistratov deed nog een verwoede poging om bij de beste twee te komen. In de laatste meters wist Knegt zijn schaats echter toch als tweede over de streep te drukken, 0,002 seconden voor Celski.

Update 19.50

Knegt heeft, net als op het WK 2013, de zilveren medaille gepakt op de 1000 meter. In een zeer spannende finale ging hij lang aan de leiding, maar aan het eind moest hij zich toch gewonnen geven tegenover de Rus Viktor An. Het gevecht met de Chinezen achter hem wist hij echter te winnen. Brons was voor de Zuid-Koreaan Se-Yeong Park. In het algemeen klassement stijgt Knegt naar plek zeven, waardoor hij de superfinale mag rijden.

De wereldtitel bij de vrouwen ging naar Suk-Hee Shim. De Zuid-Koreaanse, die eerder al de 1500 meter won, gaat daardoor na drie afstanden aan de leiding. Die positie moet ze wel delen met haar landgenote Seung-Hi Park, die tweede werd op de 1000 meter. De Canadese Valérie Maltais pakte het brons. In het klassement staat Ter Mors nu op plek zeven, waardoor ze de afsluitende superfinale over 3000 meter mag rijden.

FOK!GR14: livechat Ancilla Tilia (PP A'dam)

Update 18.55 uur: en we zijn live

Update 17.00 uur:
Ancilla heeft het livechattopic al doorgelezen en over twee uur is het dan zo ver: ze zal vanaf 19.00 uur jullie vragen -eerder gesteld of live- lezen en er hier zo veel mogelijk van beantwoorden. 

Ook de Piratenpartij zelf maakt gewag van de livechat:

Oorspronkelijk bericht:
De 28-jarige Amsterdamse Ancilla Tilia maakte zich reeds verdienstelijk als model en presentatrice. Ze kwam daarnaast de afgelopen jaren actief op voor digitale burgerrechten door zich in te zetten voor de stichting Bits Of Freedom. 

Ze besloot Piraat te worden en staat op de kieslijst van de Piratenpartij in Amsterdam. Zondag komt ze daarom op FOK! om in een livechat vragen te beantwoorden over de verkiezingen, de Piratenpartij en digitale vrijheid.

 De chat zal beginnen om 19.00 uur en duren tot 20.30 uur. Iedereen is welkom om in het speciaal aangemaakte interviewtopic in het Politiek-forum alvast vragen te stellen over de Piratenpartij in onze hoofdstad. Daarnaast kun je natuurlijk in het topic meelezen en -posten aankomende zondag: het is niet voor niets een livechat.  

Zet daarom je denkpet op en pen voor komende zondag al je prangende kwesties neer. De FOK.nl-crew gaat als je zondagavond er zelf niet bij kan zijn, zijn best doen om je vraag alsnog aan bod te laten komen. 


Ancilla legt uit waarom privacy en digitale burgerrechten ook in Amsterdam belangrijk zijn. Werkt je filmpje niet? Klik dan hier.

Maleisië pluist vluchtsimulator piloot uit

De Maleisische politie onderzoekt de vluchtsimulator die de piloot van de nu al een week vermiste Boeing-777 thuis gebruikte. Het computerprogramma kan de politie wellicht wijzer maken over de kennis en plannen van piloot Zaharie Ahmad Shah. Alles wijst er inmiddels op dat degene die het vliegtuig op het moment van de verdwijning bestuurde precies wist hoe hij onder de radar kon blijven.

De politie heeft de woningen van de 53-jarige Shah en de 27-jarige co-piloot Fariq Abdul Hamid zaterdag doorzocht. Ook buigt zij zich over de psychologische toestand, het gezins- en het sociale leven van de gezagvoerder en de tweede man. De politie trekt verder na of mecaniciens voor vertrek aan het vliegtuig hebben gesleuteld.

Onderzoekers gaan er inmiddels van uit dat de verdwijning van vlucht MH370, die met 239 inzittenden op weg was van Kuala Lumpur naar Beijing, geen ongeluk was. De communicatiemiddelen van het toestel zijn onderweg opzettelijk uitgeschakeld en de Boeing verlegde zijn koers in westelijke richting.

Uit satellietsignalen die ruim 7,5 uur na de start nog zijn opgevangen valt op te maken dat het toestel zich toen ergens bevond in een gekromde strook die zich uitstrekt van Kazachstan tot ver boven de Indische Oceaan. Omdat een groot passagiersvliegtuig als dit boven land al gauw opgemerkt wordt achten onderzoekers het waarschijnlijk dat het boven de oceaan is zoekgeraakt.

India, dat vrijdag speurders stuurde naar de honderden onbewoonde eilanden in de Andamanse Zee, heeft die zoektocht zondag opgeschort. De Indiase marine en kustwacht willen eerst met Maleisië overleggen over het zoekgebied.

India is een van de twaalf landen die schepen, vliegtuigen en helikopters hebben ingezet om de vermiste Boeing-777 te vinden.

[PL] Arsenal wint Noord-Londense derby tegen Spurs

Arsenal blijft in de Premier League meedoen in de top. De equipe van Arsène Wenger versloeg rivaal Tottenham Hotspur zondag op White Hart Lane met 1-0. Tomas Rosicky werd met een treffer in de tweede minuut matchwinner van de Noord-Londense derby.

Onder anderen Emmanuel Adebayor kreeg een goede kans om zijn oude ploeg pijn te doen en Spurs op gelijke hoogte te brengen, maar de spits uit Togo mistte de goal. Bij Tottenham begonnen oud-Ajacieden Jan Vertonghen en Christian Eriksen in de basis. De Deen werd na 82 minuten gewisseld, de Belg maakte de wedstrijd af. Oud-Twente-aanvaller Nacer Chadli kwam na 69 minuten binnen de lijnen.

Arsenal staat met 62 punten gedeeld tweede met Liverpool, op vier punten van koploper Chelsea. De ploeg van Jose Mourinho heeft wel een duel meer gespeeld. Manchester City heeft zestig punten, maar nog drie wedstrijden achter de hand.

De Spurs kenden een beroerde week. Vorig weekeinde werd de ploeg met 4-0 vernederd door Chelsea, waarna Benfica donderdag in Londen met 3-1 te sterk was in de Europa League. De ploeg van Tim Sherwood staat vijfde in de Premier League, op negen punten van Arsenal.

[PD] Uitblinker Messi helpt Barcelona aan zevenklapper

FC Barcelona heeft de Champions League-zege op Manchester City in de competitie een uitstekend vervolg gegeven. De ploeg van coach Gerardo Martino won zondag in eigen huis met 7-0 van Osasuna. Lionel Messi scoorde drie keer. Alexis Sánchez, Andrés Iniesta, Christian Tello en Pedro maakten de andere doelpunten.

De Catalanen gingen vorige week nog onderuit bij Real Valladolid, maar herstelden zich woensdag al tegen Manchester City in de achtste finales van de Champions League. Volgende week wacht Barcelona de volgende test als in Estadio Bernabéu de klassieker tegen Real Madrid wordt gespeeld. Barcelona kan de achterstand van vier punten op de koploper dan deels wegpoetsen. Atlético Madrid heeft momenteel een punt meer dan de titelhouder.

Door de drie doelpunten van Messi komt zijn totale doelpuntenaantal voor Barcelona in officiële en vriendschappelijke wedstrijden op 371: daarmee neemt hij het record over van Paulino Alcántara.

'Uitzonderlijk speelse' zeehond in Oosterschelde

Een jonge zeehond die sinds enkele weken in de Oosterschelde wordt gezien vertoont 'uitzonderlijk onnatuurlijk gedrag'. Het dier is niet schuw en zoekt zelfs het gezelschap van sportduikers op, schrijft stichting Anemoon zondag op natuurbericht.nl.

Het beest is opvallend speels en lijkt volledig op zijn gemak te zijn bij mensen, aldus de stichting. Hij zoekt vaak op een speelse manier contact met sportduikers, maar die zijn daar niet altijd blij mee. Het beest heeft al meerdere duikers gebeten en schade aan hun uitrusting veroorzaakt.

De stichting die onderzoek doet naar het mariene milieu noemt de oorzaak van het gedrag van het dier een 'mysterie'. "Dit speelse gedrag is bijna niet te verklaren", zegt Peter van Bragt van de stichting op natuurbericht.nl. "Zeehonden zijn meestal schuwe dieren."

De verklaring voor het gedrag is mogelijk te vinden in de leeftijd van de zeehond, die tussen de twee en drie jaar oud is. "Als het dier alleen opgegroeid is in de Oosterschelde heeft het wellicht nog geen natuurlijke angst voor mensen gekregen of is dat door soortgenoten niet aangeleerd."

Het kan ook zijn dat de zeehond is opgegroeid met mensen en is ontsnapt of vrijgelaten uit gevangenschap. Dieren die worden vrijgelaten uit zeehondencrèches worden echter meestal getagd en dat is bij dit dier niet het geval.

Het bijtgrage beest heeft inmiddels de naam Happie gekregen. Happie heeft inmiddels ook een eigen Facebook-pagina, waar foto's en filmpjes van hem op staan.

Weer een Afghaanse presidentskandidaat minder

Oud-minister van defensie Abdul Rahim Wardak is zondag als tweede kandidaat afgehaakt in de strijd om het presidentschap van Afghanistan. Qayyum Karzai, de broer van de huidige president Hamid Karzai, trok zich al eerder terug. Maar waar deze zich schaarde achter de kandidatuur van de vroegere minister van buitenlandse zaken Zalmai Rassoul, gaf Wardak geen verklaring voor zijn besluit en gaf hij geen steunverklaring af voor een van de overgebleven kandidaten.

De verkiezingen worden 5 april gehouden. Er is nog een veld van negen kandidaten over. Als geen van hen in de eerste ronde meer dan vijftig procent van de stemmen behaalt moet er een tweede ronde worden gehouden tussen de twee kandidaten die de meeste stemmen kregen.

De in de Verenigde Staten opgeleide Wardak werd niet gezien als een grote kanshebber. In 2012 stuurde het Afghaanse parlement hem met een motie van wantrouwen naar huis.

De Taliban hebben kiezers gewaarschuwd weg te blijven van de stembus en hebben gedreigd de verkiezingen 'met alle geweld' te verstoren. Hamid Karzai zwaait na de verkiezingen overigens af.

Cricketers Bangladesh en Nepal beginnen WK T20 met zege

Op de openingsdag van het wereldkampioenschap cricket Twenty20 hebben de cricketers van Bangladesh en Nepal hun eerste overwinning binnen. In groep A was Bangladesh te sterk voor Afganistan en Nepal versloeg Hong Kong. 

Afganistan mocht eerst batten tegen Bangladesh. De Afganen kwamen tot 72 runs in 17.4 overs. Bangladesh haalde die score in twaalf overs tegen het verlies van één wicket. Nepal had een makkelijke middag tegen Hong Kong. In de slagbeurt noteerden de Nepalezen 149 de runs. Hong Kong kwam slechts tot 69 runs in zeventien overs (all out). 

Maandag speelt Nederland zijn eerste wedstrijd. De cricketers spelen tegen de Verenigde Arabische Emiraten. De andere wedstrijd in de groep gaat tussen Zimbabwe en Ierland. Alleen de groepswinnaar plaatst zich voor de tweede ronde. De acht beste cricketlanden van de wereld hebben zich al geplaatst voor de tweede ronde, de zogenaamde Super Ten. De Super Ten bestaat uit twee groepen van vijf landen waarbij de nummers één en twee zich plaatsen voor de halve finale. 

In groep I zitten Zuid-Afrika, Sri Lanka, Engeland, Nieuw Zeeland en de winnaar van groep B. Groep II bestaat uit India, Australië, Pakistan, West Indies en de winnaar van groep A. 

Betancur wint Parijs-Nice, slotrit prooi Vichot

Carlos Betancur heeft zondag Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De Colombiaan gaf in de afsluitende achtste etappe zijn leidende positie niet meer uit handen. De slotrit van 128 kilometer naar Nice werd gewonnen door Arthur Vichot.

De Frans kampioen versloeg in de sprint van een flink uitgedunde groep Jose Joaquim Rojas uit Spanje en landgenoot Cyril Gautier. Wilco Kelderman werd vijfde en Tom-Jelte Slagter zevende.

In de slotrit moesten vijf cols, waarvan twee van de eerste categorie, bedwongen worden. Mede daardoor bleef een select gezelschap renners voorop. In de slotkilometer werd de voorste groep door een valpartij verder uitgedund. Onder meer wereldkampioen Rui Costa was daarbij betrokken. De Portugees lag enkele minuten op de grond, maar stapte toch nog op zijn fiets.

Omdat valpartijen binnen de laatste drie kilometer geen consequenties voor het klassement hebben, behield Costa zijn tweede plek, op vijftien seconden van Betancur. Vichot werd derde. Betancur volgt met zijn zege Richie Porte op. Hij is bovendien de eerste Colombiaanse winnaar van de Franse rittenkoers.

Voor Nederlandse begrippen verliep Parijs-Nice met drie etappezeges ook zeer naar wens. Slagter won twee ritten, terwijl Moreno Hofland ook eenmaal mocht juichen.

New York verslaat Londen als financieel centrum

New York heeft Londen ingehaald als het belangrijkste financiële centrum van de wereld. Dat blijkt uit de dit weekeinde gepubliceerde lijst van de Global Financial Centres Index.

Op de lijst scoort Londen 784 punten en New York 786. Bij de vorige peiling stond de Britse hoofdstad op 794 punten en New York op 779.

Volgens de opstellers van het rapport zou de reputatie van Londen mogelijk te lijden hebben onder de schandalen rond marktmanipulatie, de onzekerheid over de economische situatie in Europa en het idee dat Londen een minder aangename plaats voor buitenlanders wordt.

Op de derde en vierde plaats staan, evenals vorig jaar, Hongkong en Singapore. De afstand tussen de steden in de top 4 wordt steeds kleiner, merkt de Global Financial Centers Index op. Ook dringen de achtervolgers bestaande uit Zürich, Tokio en Seoul steeds meer naar voren.

EU: Krim-referendum onwettig en ongewettigd

De Europese Unie zal de uitslag van het referendum op de Krim over afscheiding van het schiereiland van Oekraïne niet erkennen. Het is in strijd met de Oekraïense grondwet en het volkenrecht en er is ook geen reden voor, hebben permanent voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy en president van de Europese Commissie José Manuel Barroso zondag in een gezamenlijke verklaring laten weten.

De twee stellen dat een oplossing voor de crisis in Oekraïne gebaseerd moet zijn op de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne, binnen het kader van de Oekraïense grondwet en strikt volgens internationale standaarden. 'Alleen door samen te werken via diplomatieke processen, waaronder directe besprekingen tussen de regeringen van Oekraïne en Rusland', kan een oplossing worden gevonden. De EU heeft volgens de verklaring een 'speciale verantwoordelijkheid' voor vrede, stabiliteit en welvaart in Europa en zal zich hier via 'alle beschikbare kanalen' sterk voor maken.

"Wij herhalen de krachtige veroordeling van de onuitgelokte schending van de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne en roepen Rusland op zijn strijdkrachten terug te trekken tot hun aantallen en de gebieden van hun permanente stationering van voor de crisis, in overeenstemming met relevante overeenkomsten."

De ministers van buitenlandse zaken van de 28 lidstaten van de EU komen maandag in Brussel bijeen om zich te beraden op verdere maatregelen tegen Russische en Moskougezinde Oekraïense functionarissen. Volgens diplomaten bij de EU zal het in eerste instantie gaan om het bevriezen van tegoeden van en het instellen van reisbeperkingen tegen voornamelijk militaire functionarissen, en nog niet om sancties tegen figuren die een belangrijke economische rol vervullen.

Mogelijk zal de EU ook versneld overgaan tot de ondertekening van de politieke hoofdstukken van een associatieakkoord met de voorlopige regering in Kiev, om haar steun voor de nieuwe Oekraïense regering te onderstrepen.

De door de ministers voorbereide sancties moeten later in de week door de Europese regeringsleiders worden bekrachtigd.

[Bundesliga] Van der Vaart met HSV langs Verbeeks Nürnberg

Hamburger SV heeft de degradatiezone in de Bundesliga verlaten. Met aanvoerder Rafael van der Vaart won de ploeg zondag in eigen huis met 2-1 van het FC Nürnberg van Gertjan Verbeek. Hakan Calhanoglu en een eigen doelpunt van Mike Frantz zorgden voor de Hamburgse zege. HSV en Nürnberg staan met 23 punten gedeeld veertiende.

Van der Vaart maakte zijn rentree in de basis nadat hij de voorbije weken sukkelde met ziekte en blessures. De Heemskerker ging na 82 minuten naar de kant. Zijn landgenoten Ola John en Ouasim Bouy zaten de hele wedstrijd op de bank bij HSV.

[vid] GB: eisen aan EU-lidmaatschap

De Britse premier David Cameron heeft zondag voorwaarden geformuleerd die hij stelt om als Groot-Brittannië lid te blijven van de EU. Hij deed dat in een bijdrage aan de krant Daily Telegraph.

Het lidmaatschap van de EU staat al langer ter discussie in Londen en het is voor het eerst dat Cameron concrete eisen stelt. Hij vindt onder andere dat er strengere vestigingsregels moeten komen. Verder worden wat de Britse premier betreft handelsbelemmeringen met de VS en Azië afgebouwd en moet het Europees Hof voor de Mensenrechten terughoudender optreden.


David Cameron promises tougher stance on immigration - The Guardian

[Serie A] AC Milan verliest voor derde keer op rij

AC Milan blijft matig presteren in de Serie A. De ploeg van Clarence Seedorf verloor zondag in San Siro tegen Parma voor de derde keer op rij: 2-4. Doelman Christian Abbiati moest al na zes minuten met rood van het veld, waarna voormalig Milan-aanvaller Antonio Cassano met twee treffers de zege van Parma inleidde.

Adil Rami en Mario Balotelli brachten Milan nog wel op gelijke hoogte, maar dat bleek uiteindelijk niet genoeg voor een punt. Amauri en Jonathan Biabiany zorgden in de slotfase voor een Parmezaanse overwinning. Nigel de Jong speelde de hele wedstrijd voor Milan, Urby Emanuelson werd na 52 minuten naar de kant gehaald.

Milan zette na Seedorfs aantreden in januari een behoorlijke reeks neer in de competitie, waardoor de club omhoog klom op de ranglijst. Na opeenvolgende nederlagen tegen Juventus, Udinese en Parma staat Milan nu echter elfde.

Lazio Roma won op bezoek bij Cagliari met 2-0. Senad Lulic en Keita Baldé Diao scoorden voor de Romeinen, die naar plek zeven klimmen.

Overige resultaten Serie A:

Atalanta Bergamo - Sampdoria 3-0

Livorno - Bologna 2-1

Sassuolo - Catania 3-1

[JL] Den Bosch passeert Volendam door zege

FC Den Bosch heeft na twee nederlagen op rij in de Jupiler League weer gewonnen. De Brabanders waren zondag op bezoek bij FC Volendam met 2-0 te sterk. Furghill Zeldenrust opende de score in de 66e minuut, invaller Alexander Mols zorgde vier minuten later voor de beslissing.

Door de zege passeert Den Bosch, dat de laatste weken moest buigen voor Jong Ajax en Telstar, de Volendammers op de ranglijst. De ploeg van coach Ruud Kaiser staat nu negende met 45 punten, twee meer dan de nummer twaalf uit Volendam.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 28

Dit weekend stond de 28e speelronde op het programmaIn het duel om de tweede plaats behaalde PSV een belangrijke overwinning door te winnen van Vitesse. Zij zakken nu naar de derde plaats en laten FC Twente voorbij gaan, dat in de slotseconden wist te winnen van AZ. Koploper Ajax speelde gelijk tegen NAC Breda en staat nu zeven punten voor op Twente.

SC Cambuur en RKC Waalwijk openden het voetbalweekend op de vrijdagavond. Cambuur begon goed aan de wedstrijd, wat na een kwartier spelen werd beloond met een doelpunt van Schepers. Vier minuten later kwam RKC al op gelijke hoogte, toen Schet de bal afpakte bij Nienhuis. Vlak voor rust maakte Barto voor Cambuur de verdiende 2-1 toen de Waalwijkse defensie aan het prutsen was. Na rust kregen beide ploegen kansen op doelpunten. Eerst maakte Waalwijk voor de tweede maal gelijk via Braber en uiteindelijk Beaugeul. In de slotfase werd er opnieuw niet goed verdedigd door RKC en ditmaal wist Manu te profiteren: 3-1.

Nummer vijf PSV ging op bezoek bij Vitesse, de huidige nummer twee. Het onderlinge verschil is vijf punten. Na zeven minuten spelen ging Vitessedoelman Velthuizen enorm de fout in en leverde hij de bal in bij Locadia, die makkelijk binnen kon schieten. Ondanks kansen op een grotere voorsprong voor PSV kwam Vitesse op gelijke hoogte door een mooi schot van Labyad. De oud-PSV'er wist even later niet de kans op de 2-1 te verzilveren. Na bijna een half uur spelen kreeg PSV een penalty omdat Willems werd neergehaald. Velthuizen stopte de strafschop van Depay, maar via Park kopte Depay de bal alsnog binnen. Vitesse ontsnapte in de tweede helft aan een penalty en een rode kaart. Eerst maakte Van der Struijk hands en even later maakte Ibarra een elleboogstoot in het gezicht van Depay. Pas in de slotfase kregen beide ploegen weer kansen op een doelpunt, Narsingh en Piazón waren dicht bij een treffer. PSV staat door de overwinning nog maar twee punten achter op Vitesse.

ADO Den Haag speelde in eigen huis tegen FC Groningen. De eerste helft was van beide kanten rommelig. De bezoekers hadden de grootste kans op een voorsprong, maar de volley van Van der Velden ging niet in het doel. Na een uur spelen kreeg ADO een omstreden penalty. Botteghin hield Alberg buiten de zestien vast, maar scheidsrechter Wiedemeijer besloot om Botteghin rood te geven en een penalty aan ADO toe te kennen. Deze werd niet gemist door Alberg. Groningen vocht terug en maakte via Zivkovic de verdiende 1-1. In de slotminuten maakte ADO alsnog de winnende treffer toen Malone op aangeven van Alberg binnenschoot.

Roda JC reisde af naar Almelo voor het treffen met Heracles Almelo. De ploeg uit Kerkrade begon goed en zette Heracles voor rust onder druk. Na een kwartier spelen was het dan ook Hupperts die zijn ploeg op voorsprong zette. De topscorer van Roda had zijn ploeg op 0-2 kunnen zetten maar hij stuitte op doelman Pasveer. Op slag van rust kwam Heracles opeens op gelijke hoogte toen Linssen de eerste echte kans van de Heraclieden wist te benutten. Na rust werd Roda weggespeeld door de thuisploeg. Kansen van Bruns, Uth en Tanane werden gemist, maar het was opnieuw Linssen die wel wist te scoren en de 2-1 op het bord zette.

Door het verlies van Vitesse kon nummer drie FC Twente een plekje opschuiven op de ranglijst. Hiervoor moest dan wel worden gewonnen van AZ. De thuisploeg had voor rust een duidelijk overwicht, maar dat leverde weinig gevaar op. Aan de andere kant was het AZ dat vijf minuten voor rust opeens op voorsprong kwam via een vrije trap van Berghuis. Na de thee verhoogde Twente het tempo en was het dicht bij de 1-1, maar Promes schoot op de paal. Met nog twintig minuten te spelen tikte Mokhtar op aangeven van Tadic de bal in het doel. De druk van de Enschedeërs bleef, maar kansen werden niet afgemaakt. Tot de slotseconden van het duel, toen Tadic het doel wist te vinden.

sc Heerenveen ging op bezoek bij Feyenoord, dat goede zaken kon doen in de strijd om de tweede plaats. Schaken en Immers kregen al snel kansjes, maar Schaken werd tegengehouden door Van Anholt en Immers miste beide kopballen. Na een half uur kreeg Feyenoord zijn echte goede kans, maar de kopbal van De Vrij na een hoekschop ging net niet in het doel. Vlak na rust viel er eindelijk een doelpunt. Vormer schoot een vrije trap fraai binnen. Na meer dan een uur spelen schoot Immers na een mooie aanval de 2-0 binnen. Tien minuten later kon de ploeg zelfs op 3-0 komen, maar een penalty na een overtreding van Kum werd gemist door Vilhena. Kum kreeg hierbij een rode kaart, tot woede van trainer Marco van Basten.

Na de 4-1 nederlaag in december was het aan PEC Zwolle om in de thuiswedstrijd van de IJsselderby tegen Go Ahead Eagles revanche te nemen. In de eerste helft waren de kansen schaars, maar het was een aantrekkelijk duel. Antonia kreeg namens Go Ahead een kans, maar Boer hield zijn schot tegen. Vlak voor rust kreeg PEC een grote kans op de voorsprong en de bal ging er via Drost in. In de tweede helft kreeg Go Ahead meer kansen op de 1-1, onder andere via een penalty. Deze penalty genomen door Van der Linden werd echter gestopt door Boer. In de slotfase ging ook een omhaal van doelman Andersen niet in het doel en verdubbelde Fernandez diep in de blessuretijd de voorsprong en zette de eindstand op 2-0. 

Onderin de Eredivisie speelden hekkensluiter N.E.C. Nijmegen en FC Utrecht (14e) tegen elkaar. Voorafgaand aan het duel was het onderlinge verschil maar vijf punten, waardoor het voor beide ploegen een belangrijke wedstrijd was. Halverwege de eerste helft kwam Utrecht via een kopbal van Bulthuis op voorsprong. Twee minuten later kwam N.E.C. op gelijke hoogte nadat Higdon een vrije trap van Koolwijk binnenkopte. Op slag van rust kwam Utrecht weer op voorsprong door een schot van Toornstra. In het vervolg van de wedstrijd kregen beide ploegen kansen, maar alleen de voorzet van Hemlein werd verzilverd door Jantscher. Utrechtdoelman Ruiter hield inzetten van Gravenberch en Jahanbakhsh succesvol uit zijn doel, waardoor beide ploegen een punt overhouden aan het duel. Door de negerlaag van Roda staat N.E.C. de laatste plaats af aan de ploeg uit Kerkrade.

Koploper Ajax ging op bezoek bij NAC Breda, de nummer tien van de Eredivisie. Na zes minuten kreeg Ajax via De Jong de eerste kans van de wedstrijd. Hij miste en blesseerde zich bij de actie waardoor hij moest worden gewisseld. Invaller Sigthórsson was na een half uur spelen dicht bij de openingstreffer, maar hij kon van dichtbij niet goed uithalen. Vlak daarna brak NAC uit via de counter, maar twee inzetten van De Roover werden allebei gered door Cillessen. Na rust ging het spel meer op en neer, maar Ajax had het overwicht in Breda. Het leverde echter niks op, waardoor beide ploegen een punt overhouden aan het duel. Ajax staat nu zeven punten voor op de nummer twee FC Twente.

PSV-speler Bryan Ruiz en Zakaria Labyad (Vitesse) in duel. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
SC Cambuur RKC Waalwijk 3 - 1
Vitesse PSV 1 - 2
ADO Den Haag FC Groningen 2 - 1
Heracles Almelo Roda JC Kerkrade 2 - 1
FC Twente AZ 2 - 1
Feyenoord sc Heerenveen 2 - 0
PEC Zwolle Go Ahead Eagles 2 - 0
N.E.C. Nijmegen FC Utrecht 2 - 2
NAC Breda Ajax 0 - 0


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 28 17 8 3 59 57 - 22
2 FC Twente 28 14 10 4 52 59 - 29
3 Vitesse 28 15 7 6 52 55 - 35
4 Feyenoord 28 15 6 7 51 59 - 37
5 PSV 28 15 5 8 50 51 - 35
6 sc Heerenveen 28 12 7 9 43 56 - 46
7 AZ 28 12 4 12 40 47 - 43
8 PEC Zwolle 28 9 10 9 37 41 - 40
9 SC Cambuur 28 9 7 12 34 33 - 38
10 FC Groningen 28 8 9 11 33 43 - 47
11 NAC Breda 28 8 9 11 33 38 - 43
12 Heracles Almelo 28 9 6 13 33 38 - 48
13 ADO Den Haag 28 9 5 14 32 33 - 56
14 FC Utrecht 28 8 7 13 31 37 - 53
15 Go Ahead Eagles 28 8 7 13 31 39 - 57
16 RKC Waalwijk 28 6 9 13 27 41 - 55
17 N.E.C. Nijmegen 28 5 11 12 26 45 - 69
18 Roda JC Kerkrade 28 6 7 15 25 39 - 58


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 23 25
Graziano Pellè Feyenoord 20 24
Aron Jóhannsson AZ 16 27
Luc Castaignos FC Twente 14 27
Michael Higdon N.E.C. Nijmegen 12 26
Dusan Tadic FC Twente 12 27
Quincy Promes FC Twente 11 25
Lucas Piazón Vitesse 11 25
Bryan Linssen Heracles Almelo 11 26
Jens Toornstra FC Utrecht 11 28


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
FC Groningen Vitesse 22 mrt 2014 18.45
sc Heerenveen N.E.C. Nijmegen 22 mrt 2014 19.45
PSV Roda JC Kerkrade 22 mrt 2014 20.45
AZ PEC Zwolle 23 mrt 2014 14.30


Vanwege de nucleaire top in Den Haag zijn een vijftal duels uitgesteld. Deze worden gespeeld op woensdag 2 april om 18.45 uur.

Uitslag NAC Breda - AFC Ajax

Om 16.30 uur begon de wedstrijd tussen NAC Breda en Ajax. Beide ploegen wisten niet te scoren, waardoor het 0-0 bleef. De voorsprong van Ajax op nummer twee FC Twente is met een punt toegenomen tot zeven punten. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Poulsen en Poepon in duel om de bal (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

NAC Breda

0 - 0

AFC Ajax

 
 Gele kaart: Kwakman, Hooi, Swerts (NAC Breda), Serero, Veltman (AFC Ajax)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.500
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Buijs
Bodor
Swerts
Matic
Kwakman
Hooi (Perica/88)
Poepon
Verbeek (Sarpong/65)
  Cillessen
v. Rhijn
Veltman
Moisander
Blind
Klaassen
Poulsen (Bojan/77)
Serero
Schöne
De Jong (Sigthórsson/8)
Kishna (De Sa/61)

[PL] Liverpool laat Man United op Old Trafford kansloos

Liverpool heeft de derby tegen Manchester United zondag gemakkelijk gewonnen. Op Old Trafford werd het door twee rake strafschoppen van Steven Gerrard en een treffer van Luis Suarez 3-0 voor de uitploeg. Gerrard miste ook nog een penalty, terwijl United-verdediger Nemanja Vidic na 77 minuten met twee keer geel van het veld werd gestuurd.

De Serviër kreeg voor de vierde keer in een wedstrijd tegen Liverpool een rode kaart voorgehouden. Zijn ploeggenoot Robin van Persie speelde de negentig minuten wel uit.

Liverpool gaat zich langzamerhand serieus bemoeien met de titelstrijd in de Premier League. De ploeg van Brendan Rodgers heeft vier punten minder dan koploper Chelsea, maar heeft nog een duel tegoed. Manchester City staat op zes punten van Chelsea, maar heeft liefst drie duels minder gespeeld. Ook Arsenal maakt nog kans op de titel.

De druk op de schouders van United-trainer David Moyes wordt alsmaar groter. Zijn team staat zevende in de Premier League op elf punten van plek vier, die recht geeft op Champions League-voetbal. Bovendien staat United op de rand van uitschakeling in het miljoenenbal. Woensdag moet het op Old Trafford een 2-0 achterstand goedmaken tegen Olympiakos.

Samsom: wel gewend aan dramatische peilingen

PvdA-leider Diederik Samsom is niet echt onder de indruk van peilingen waarin zijn partij slecht uit de bus komt. Dat zei hij zondag in het programma WNL op Zondag in reactie op de meest recente peiling van Maurice de Hond. Die verwacht dat de PvdA woensdag bij de gemeenteraadsverkiezingen de grote verliezer is.

"Ik ben wel gewend aan dramatische peilingen", zei Samsom daarover. Het geluid dat hij op straat hoort is volgens hem 'echt anders'. Hij wil daarom niet uitgaan van peilingen, maar van verkiezingsuitslagen.

Samsom ziet het niet als een afrekening dat zijn partij er in de peilingen slecht voorstaat. "Het is logisch dat mensen zorgen hebben. De crisis duurt al vijf jaar. Dat is voor sommigen helaas gewoon te lang."

Deze maand al veel meer zon dan normaal

In de eerste helft van deze maand heeft de zon twee keer zo veel geschenen als normaal. Met 104 uren zon is Nederland volgens de meteorologen van weeronline.nl 'enorm verwend'. Meestal schijnt de zon in de eerste twee weken van maart in totaal maar zo'n 55 uur.

Met een gemiddelde maximumtemperatuur van 13,5 graden is de eerste helft van maart ook opvallend warm te noemen. 9 maart was met 19,5 graden de warmste dag ooit in de eerste helft van maart. Ook de dag ervoor en erna werden dagrecords verbroken vanwege de hoge temperaturen.

Het heldere weer zorgde niet alleen voor veel zon, maar ook voor koude nachten. In de eerste vijftien dagen van maart vroor het zes nachten. In de hele afgelopen winter daalde het kwik in slechts tien nachten tot onder het vriespunt.

De komende dagen verlopen bewolkt met een middagtemperatuur tussen de 12 en 17 graden. Na vrijdag komen de temperaturen 's nachts weer dichter bij het vriespunt.

'Vuurlopers' bij Emile Ratelband ernstig verbrand

Zaterdag hebben drie deelnemers aan een training van Emile Ratelband in Den Haag zich ernstig verwond. "Tijdens het onderdeel waarbij ze over hete kolen moesten lopen, hebben drie deelnemers tweedegraads verbrandingen opgelopen", zegt de persoonlijkheidstrainer tegen Novum Nieuws.

"Het zag er vies uit hoor, mijn god", gaat de 65-jarige Ratelband verder. "We hadden in totaal 65 deelnemers. Deze zaten gewoon ergens halverwege. Maar het is naar, ik ben al gebeld dat ze niet kunnen lopen."

De training had als thema dat vrouwen superieur zijn aan mannen. "Dat is genetisch bepaald", zegt Ratelband stellig. "Ze kunnen niet alleen beter tegen pijn, maar hebben ook een beter geheugen en ze uiten hun gevoelens beter. Wij noemen dat dan vaak zeuren."

Gisteren werd het thema eens te meer bevestigd, vindt Ratelband. "Van de 65 deelnemers waren er 45 vrouw. Geen van de mannen durfde over die kolen te lopen. Die heb ik allemaal van onderuit de zak gegeven."

Volgens de ontwikkelingsgoeroe zijn de verwondingen simpelweg te wijten aan het niet opvolgen van zijn instructies. "Ze hebben zich niet gehouden aan de stappen, ik doe het altijd voor. Eerst aarzelen ze, dan zeg ik: Doe het dan niet. Maar uiteindelijk gaan ze toch. Op zich is dat goed, zo overwin je je angsten, maar nu ging het dus bij een paar mis."

Volgens Ratelband ligt het vaak aan onzekerheid maar ook de angst om af te gaan. "Een andere vrouw had hiermee juist haar doorbraak. Die beseft nu dat ze in een relatie zit waar ze al jaren uit wil."

Ratelband is ervan overtuigd dat dit niet de laatste keer zal zijn dat iemand bij het 'vuurlopen' gewond raakt. In elk geval weet hij zich nog een voorval van zo'n tien jaar geleden te herinneren.

"Dat ging toen om tweeduizend studenten, waarbij zo'n 25 zich verwondden", vertelt Ratelband. "Ik had nog zo gezegd dat ze geen alcohol mochten drinken, maar mijn training was na een zesdaagse ontgroening. Die gasten voelden niets meer en dachten dat ze alles konden."

Jongen (15) vast voor mishandeling Roosendaal

De politie heeft een 15-jarige jongen opgepakt voor de mishandeling van twee ambtenaren en twee inspecteurs van de Arbeidsinspectie in een Roosendaalse eetgelegenheid zaterdagavond. Het is de tweede arrestatie in de zaak. Een 18-jarige man werd meteen na het incident al opgepakt.

De twee opgepakte tieners werden agressief toen de vier beambten rond 18.00 uur in de zaak een controle wilden uitvoeren. Het vermoeden bestond dat een van de medewerkers van de eetgelegenheid illegaal in Nederland was. De twee geweldplegers begonnen te slaan en te schoppen.

De vermoedelijk illegale medewerker en de 15-jarige jongen wisten tijdens de vechtpartij de zaak te onvluchten. De 18-jarige man werd aangehouden door de ambtenaren en overgedragen aan de politie. De tiener werd zondag rond 06.00 uur thuis gearresteerd en naar het politiebureau gebracht voor verhoor.

Zeven werkzoekenden vertrapt in stadion Nigeria

Zeker zeven mensen zijn zaterdag omgekomen toen ze onder de voet werden gelopen op een bijeenkomst voor werkzoekenden in een stadion in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Tienduizenden mensen waren afgekomen op de door de immigratiedienst NIS uitgeschreven keuring. Het ging mis toen 'ongeduldige sollicitanten' door de hekken braken en naar binnen stormden, aldus de NIS.

De op hol geslagen menigte zou tientallen mensen hebben vertrapt. Een fotograaf van persbureau AFP telde naar eigen zeggen zeven lijken.

Nigeria kampt met een torenhoge werkloosheid. Vooral veel jongeren zitten zonder baan.

Nederlander vast voor misbruik prostituee Colombia

De Colombiaanse politie heeft zaterdag in de hoofdstad Bogota een Nederlander opgepakt wegens het misbruiken van een prostituee. Dat melden media uit het Zuid-Amerikaanse land.

Het misbruik vond plaats in september 2012 toen de prostituee de man bezocht in het noorden van Bogota. Zij zou buiten bewustzijn zijn geraakt nadat zij van de whisky had gedronken die de man haar had aangeboden. Uren later kwam zij, met zwaar lichamelijk letsel, weer bij in een ziekenhuis.

De man werd in de kraag gevat op het internationale vliegveld El Dorado in Bogota. De Nederlander stond op het punt Colombia te verlaten.

Jantje Smit wil naar Songfestival en dan stoppen

Jantje Smit zou graag voor zijn veertigste nog eens meedoen met het Eurovisie Songfestival. Ook zou hij dan graag meteen een punt zetten achter zijn zangcarrière. "Ik wil stoppen op mijn veertigste en dit zou dan mooi toetje zijn op het eind", zei de Volendamse volkszanger zondag in een talkshow op Omroep West van oud-wethouder Frits Huffnagel.

De apostel van de palingsound denkt dat hij rond zijn veertigste genoeg ervaring heeft om Nederland eervol te kunnen vertolken tijdens het Europese zangfestijn. "En dan met een echt commerciële hit, alles uit de kast halen", zegt de 28-jarige Smit. "En dan minister president worden", grapte hij vervolgens tegen tafelgenoot, premier Mark Rutte (VVD).

Jantje verzorgt net als vorig jaar samen met Cornald Maas het commentaar tijdens het Eurovisie Songfestival. Het gelegenheidsduo The Common Linnets, bestaande uit Waylon en Ilse de Lange, vertegenwoordigt dit jaar Nederland. Het duo kreeg veel kritiek op het nummer Calm after the Storm, waarmee ze aantreden in Kopenhagen. Het zou te rustig en bescheiden zijn voor het Eurovisie Songfestival.

Op 6 en 8 mei vinden de halve finales plaats in de Deense hoofdstad. Op 10 mei is de finale.

[WB] Smeekens wint laatste 500, R.Mulder wereldbeker

Jan Smeekens heeft tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen de laatste 500 meter van het seizoen 2014 op zijn naam geschreven. De schaatser uit de stal van Jac Orie was met een tijd van 34,78 seconden sneller dan Ronald en Michel Mulder.

Smeekens klokte zijn tijd in de slotrit tegen Ronald Mulder die 34,89 seconden nodig had. Hiermee was Ronald vijfhonderdste van een seconde sneller dan tweelingbroer Michel en verzekerde hij zich van de eindoverwinning in de wereldbeker op de kortste sprintafstand. Jesper Hospes werd in 35,26 seconden achtste.

In de einduitslag van de wereldbeker had Ronald Mulder met 782 punten uiteindelijk een ruime voorsprong op Michel die met 728 punten als tweede eindigde. Smeekens eindigde met 655 punten als derde, terwijl Hospes met 442 punten uiteindelijk zevende werd.

Uitslag

Pos. Schaatser Land Tijd
1 Jan Smeekens Ned 34.78
2 Ronald Mulder Ned 34.89
3 Michel Mulder Ned 34.94
4 Nico Ihle Dui 35.01
5 Gilmore Junio Can 35.07
8 Jesper Hospes Ned 35.26


Klassement

Pos. Schaatser Land Punten
1 Ronald Mulder Ned 782
2 Michel Mulder Ned 728
3 Jan Smeekens Ned 655
4 Tae-Bum Mo ZKo 527
5 Artyom Kuznetsov Rus 471
7 Jesper Hospes Ned 442

Schansspringster Vuik beëindigt loopbaan

Schansspringster Wendy Vuik heeft besloten om te stoppen met haar sport. Dat kondigde de 25-jarige Nederlandse zondagochtend aan via Twitter. Ze wil zich gaan richten op een studie om lerares te worden.

'Lieve vrienden en familie, jullie weten dat ik de laatste tien jaar alles heb gegeven voor het skispringen. Maar aan alles komt een einde!', begint de Nederlandse. 'Ik heb besloten na dit seizoen te stoppen met skispringen. Vandaag spring ik mijn laatste World Cup in Falun.' Die wedstrijd ging uiteindelijk niet door. In Zweden begonnen de vrouwen nog wel aan hun laatste wedstrijd van het seizoen, maar door de wind werd het al snel afgelast.

De Rotterdamse draaide lang mee in het internationale schansspringen. In 2007 maakte ze haar debuut in de Continental Cup, wat destijds nog het hoogste niveau was bij de vrouwen. In 2009, 2011 en 2013 deed ze mee aan het wereldkampioenschap, waarop ze twee keer 23e en een keer 27e werd. 

Een echte doorbraak kwam er nooit voor Vuik, maar ze was altijd van de partij. Zo ook in het seizoen 2011/2012, het eerste seizoen waarin de vrouwen een World Cup hadden. Haar beste resultaat daarin haalde ze in februari 2012, toen ze in Hinterzarten knap veertiende werd. 

In het olympische seizoen 2013/2014 was het doel om zich te plaatsen voor de Spelen in Sochi, waar schansspringen voor vrouwen voor het eerst op het programma stond, maar mede door de zware eisen van het NOC*NSF bleek dit een utopie. Na het missen van de Spelen sprong ze nog enkele wedstrijden in de Continental Cup.

Op 1 maart haalde ze voor het eerst in haar leven het podium in een officiële FIS-wedstrijd, tijdens de Continental Cup in het Zweedse Falun. Een dag later werd ze daar vierde. Zaterdag werd ze in wat haar laatste wedstrijd zou worden de 43e plaats in de World Cup, eveneens in Falun. 

Nu het schansspringen erop zit voor Vuik wil ze zich gaan richten op een maatschappelijke carrière. Ze is van plan om zich te richten op een studie om uiteindelijk lerares te kunnen worden.

Vuik tijdens één van haar optredens in de World Cup (Foto: Pro Shots/GEPA)
Vuik tijdens één van haar optredens in de World Cup (PRO SHOTS/GEPA)

In de zomer voor het olympische seizoen besloot de andere Nederlandse schansspringster, Lara Thomae, al om te stoppen met de sport. Zij sprong enkele wedstrijden mee in de World Cup, maar haalde net als in de Continental Cup nooit de beste tien. Met het besluit van eerst Thomae en nu Vuik zijn er geen Nederlandse vrouwen meer actief in het schansspringen.

Contador wint opnieuw en grijpt macht in Tirreno

Alberto Contador heeft voor de tweede dag op rij een ritzege geboekt in de Tirreno-Adriatico. De Spaanse renner van Tinkoff-Saxo toonde zich zondag op de gevreesde Muur van Guardiagrele de sterkste van een viertal koplopers. Simon Geschke van Giant-Shimano werd op zes seconden tweede, terwijl Benjamin King als derde over de finishlijn kwam. Contador nam door zijn zege de leiding in het algemeen klassement over van de Pool Michal Kwiatkowski.

Geschke, King en Adam Hansen bleven over van een groep vroege vluchters. Zij kregen in de eindfase van de etappe gezelschap van Contador, die op de Passo Lanciano de aanval koos. Nairo Quintana sprong mee, maar moest uiteindelijk het antwoord schuldig blijven op de tempoversnellingen van de Spanjaard. Op de steile slotklim, met stijgingspercentages van boven de dertig procent, ging King als eerste aan. Contador kwam echter als eerste over de meet.

Contador lijkt de eindzege nauwelijks meer te kunnen ontgaan. Hij heeft een voorsprong van twee minuten en acht seconden op Quintana. Roman Kreuziger volgt op zeven seconden daarachter. De Tirreno wordt dinsdag afgesloten met een korte tijdrit.

Rotterdammer rijdt in op agenten

Een 27-jarige automobilist uit Rotterdam is zondag opgepakt nadat hij was ingereden op twee politieagenten. De agenten wilden de auto met minstens vier inzittenden controleren toen de bestuurder er plankgas vandoor ging. De agenten konden net op tijd wegspringen. Op de vlucht raakte de bestuurder een politieauto en twee andere auto's.

Het incident deed zich voor op de Wagenbergstraat in de Rotterdamse wijk Charlois. Uiteindelijk kwam de man op zijn vlucht op de Middelharnisstraat tot stilstand. Ten minste drie inzittenden vluchtten te voet. De bestuurder werd ingerekend en zit nog vast. Waarom de man besloot ervandoor te gaan, is niet duidelijk. De politie doet onderzoek.

Sundby sluit langlaufseizoen in stijl af

Langlaufer Martin Johnsrud Sundby heeft met winst in de laatste wedstrijd het seizoen afgesloten zoals hij het begon. De winnaar van de Tour de Ski was al zeker van winst in de World Cup, en in Falun pakte hij de eindzege in de seizoensfinale.

De Canadees Alex Harvey mocht als eerste vertrekken op de 15 kilometer achtervolging, want in het klassement van het slotweekeinde stond hij aan de leiding. Sundby en de Rus Alexander Legkov begonnen een kleine halve minuut later aan hun laatste wedstrijd. Kort na de helft van de wedstrijd haalde het duo Harvey in en die drie zouden de strijd om de dagzege gaan bepalen.

Op de voorlaatste klim probeerde Legkov zijn concurrenten, en met name de sterke sprinter Harvey, af te schudden. Dit kwam hem echter duur te staan, want Sundby ging erop en erover en Harvey kon de Noor volgen. Legkov moest de twee laten gaan, waarna Sundby op de slotklim zijn medevluchter achter zich liet en de zege voor zich op kon eisen.

Mogelijk ook ronselpraktijken in Friesland

Burgemeester Gerrit Krol van de Friese gemeente het Bildt gaat aan de Kiesraad advies vragen over een folder van de plaatselijke CDA. Een passage daaruit neigt naar ronselpraktijken, schrijft de regionale krant de Bildtse Post.

"Als het voor u niet mogelijk is zelf uw stem uit te brengen kunt u contact opnemen met Nel Haarsma. Uw eventuele machtiging kan in overleg worden geregeld", staat in de folder. Volgens Krol, zelf ook CDA'er, bevindt de passage zich in een 'grijs gebied'.

Eerder deze week trok PvdA-lijsttrekker in Soest Osman Suna zich terug omdat hij stempassen zou vragen van moskeegangers die niet gaan stemmen. In Koggenland en Twenterand zijn de burgemeesters na geruchten ook extra alert op ronselpraktijken. De burgemeesters van Heusden en Roermond deden zelfs aangifte wegens ronselen.

FOK!toen: The Cats

Gisteren overleed plotseling Cees Veerman, de vroegere zanger van de legendarische Nederpopband The Cats. In deze speciale aflevering van FOK!toen blikken we terug op de band die mede verantwoordelijk was voor de totstandkoming van de wereldberoemde palingsound en die uit zou groeien tot de meest succesvolle band uit de Nederlandse popgeschiedenis.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 5 juni 1975
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 5 juni 1975

De vroege jaren
Voor het ontstaan van The Cats moeten we terug naar het einde van de vijftiger jaren. Gitarist Arnold Muhren vormde in die tijd samen met de voormalige zanger van The Sputniks Cees Veerman een duo waaruit later de groep Electric Johnny and the Skyriders zou ontstaan. Ook drummer Theo Klouwer speelde in The Skyriders. Piet Veerman en Jaap Schilder waren in deze periode eveneens al actief in de muziekwereld en traden op als het Everly Brothersachtige duo The Everly Kosters.

Vanaf 1964 vormen de duo's samen de groep The Mystic Four. Cees en Piet Veerman speelden beiden gitaar en zongen ook samen, Schilder speelde gitaar en piano en Muhren speelde basgitaar. In het daaropvolgende jaar beginnen de mannen op te treden in blauwe kostuums en veranderen de groepsnaam in The Blue Cats. Niet lang daarna wordt de band uitgebreid met drummer Theo Klouwer en wordt de naam van de groep ingekort tot The Cats. In 1965 verschijnt ook de single 'Jukebox' op het Durlaphone label, gevolgd door de single 'Ave Maria'.

Uit de Leeuwarder Courant van 17 juni 1966
Uit de Leeuwarder Courant van 17 juni 1966

De eerste hits
The Cats lenen geld voor nieuwe apparatuur van Jan Buijs, hun latere manager, en doen in 1966 mee aan een talentenjacht, georganiseerd door het populaire radiostation Veronica. Deze weten ze met gemak te winnen. De band krijgt een platencontract bij het platenlabel Imperial Records en brengt op 24 december 1966 de single 'What A Crazy Life' uit, waarmee ze 15 wekenlang in de Top 40 staan en de 14e plaats halen. In juli 1967 scoort de band een grote hit met de single 'Sure He's A Cat', waarmee ze 13 weken in de Top 40 te vinden zijn en die tot de 12e plaats in de hitlijst weet te klimmen.

Uit Het Vrije Volk van 8 december 1967
Uit Het Vrije Volk van 8 december 1967

In oktober 1967 verschijnt Cats As Cats Can, de eerste elpee van de groep. Op de plaat treffen we vooral covers aan van artiesten zoals Greenaway & Cook, maar ook een tweetal composities van Veerman en Veerman. Zowel 'Without Your Love' als 'But Tomorrow' worden als B-kanten van singles uitgebracht. Vanaf 1968 is de groep al zo bekend geworden dat de mannen er van kunnen leven en dus niet langer meer als amateurgroep optreden. Waar de groep voorheen nog als een ruige band werd omschreven spelen de Volendammers nu melodieuze composities, waarbij vooral de harmonische samenzang een grote rol speelt.

The Cats - Cats As Cats Can

Het geluid van de paling
Op de zesde single van The Cats 'Turn Around And Start Again' horen we voor het eerst het typerende geluid dat later de benaming palingsound zou krijgen. De term palingsound werd voor het eerst gebruikt door de in die tijd razend populaire diskjockey Joost den Draayer. Jan en Jaap Buys, de managers van The cats, namen in die tijd regelmatig een pondje verse paling mee voor de deejays, zodat deze hun artiesten lieten horen op de veelbeluisterde radiozender.

Uit het Limburgs Dagblad van 27 november 1967
Uit het Limburgs Dagblad van 27 november 1967

Met de single 'Lea' scoren The Cats hun eerste nummer 1 hit. Het liedje is geschreven door bassist Arnold Muhren en gaat over de 19-jarige fan Lia Vertelman uit Wervershoof. Vertelman was een trouw fan van de groep sinds hun begintijd en had zodoende een innige band met de bandleden gekregen. In november 1967 raakt Vertelman met haar vriend Frits Bartling betrokken bij een zwaar auto-ongeluk en komt daarbij om het leven. Muhren was erg door het voorval geraakt en schreef er, nadat hij contact met de familie had gehad, het liedje 'Lea' over.

The Cats - Lea

Dat ook Piet Veerman in staat is om een tophit te schrijven blijkt als de single 'Where Have I Been Wrong' op de allerhoogste plaats in de Top 40 te vinden is. Het is het begin van een zeer succesvolle periode waarbij de Volendammers regelmatig in de top tien te vinden zijn met diverse singles.

De Duitse singles van The Cats
De Duitse singles van The Cats

Die Katzen
In 1971 scoren The Cats maar liefst drie grote hits in West-Duitsland. Zo staan de singles 'Be My Day', 'Let's Dance' en 'One Way Wind' allemaal in de Duitse top 5. In 1972 neemt de groep het liedje 'She's On Her Own' in het Duits op en brengt deze uit onder de titel 'Du Bist Mein Zuhaus', gevolgd door het Duitstalige album Katzen-Spiele. Bij tournees in Indonesië (1971) en Suriname (1972) spelen de Volendammers in volgepakte stadions. Van de tournee in Indonesië worden ook opnames gemaakt die bij de VARA worden uitgezonden. The Cats proberen vervolgens ook om de Engelse en Amerikaanse markt te veroveren maar zijn daarbij een stuk minder succesvol.

Cats - 45 Lives (een Amerikaanse elpee van de groep)
Cats - 45 Lives (een Amerikaanse elpee van de groep)

The Cats naar Amerika

Uit de Telegraaf van 15 juli 1969
Uit de Telegraaf van 15 juli 1969

In 1972 krijgt Cees Veerman last van stemproblemen en verlaat de groep voor twee jaar. In deze tijd wordt hij vervangen door zijn vaste roadie Piet Keizer. The Cats gaan een jaar later naar de Verenigde Staten om met de Amerikaanse producer Al Capps het album Love In Your Eyes op te nemen. Op Love In Your Eyes horen we een verrassende combinatie van palingpop en country maar de mannen weten niet te overtuigen met het album. Een tournee door Amerika wordt dan ook op het laatste moment afgelast.

Uit de Leeuwarder Courant van 1 november 1974
Uit de Leeuwarder Courant van 1 november 1974

In het jaar dat de groep tien jaar bestaat maken The Cats bekend dat ze vanaf mei 1974 geen optredens meer verzorgen. Wel blijven ze in de studio actief met het opnemen van nieuwe platen. De veelvuldige concerten hebben hun tol geeist en Cees Veerman laat in november van dat jaar weten dat hij de groep verlaat.

Uit de Leeuwarder Courant van 4 juni 1975
Uit de Leeuwarder Courant van 4 juni 1975

De comeback van The Cats
In 1975 komen de mannen elkaar tegen in het Volendamse cafe Spaander. Hun laatste single 'Hard to be Friends' wist maar amper de Top 40 te halen en de mannen wisten dat ze terug moesten naar hun roots. Cees Veerman keert terug als zanger en de groep neemt op het Griekse eiland Rhodos een tv-special op. Op 19 mei 1975 doet de groep voor het eerst haar laatste optreden. Deze vind plaats in Purmerend.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 28 januari 1975
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 28 januari 1975

Het muzikantenbloed blijft echter kriebelen en zo komt de groep aan het einde van de zeventiger jaren weer bijelkaar om in datzelfde jaar bekend te maken dat ze er weer mee stoppen. Ditmaal nemen ze afscheid met het album The End Of The Show, waarop we ook de gelijknamige single tegenkomen. Met 'The End Of The Show' zouden The Cats hun laatste top 10 scoren. Nadat Veronica in 1983 een tv-special getiteld The Story Of The Cats uitzendt over de Volendammers blijkt Nederland nog niet uitgeluisterd te zijn op de groep en zodoende komen de mannen opnieuw bij elkaar voor een reunie.

Uit de Leeuwarder Courant van 2 en 11 juli 1986
Uit de Leeuwarder Courant van 2 en 11 juli 1986

In 1985 komt er een definitief einde aan de groep als Piet Veerman aan een solo-carrière begint. Zelfs een rechtszaak weet hem niet te weerhouden. In 1994 nemen de overgebleven bandleden het album Shine On op, met Jan Akkerman op gitaar en Flaco Jimenez op accordeon. De plaat is geen succes. Op 8 februari 2001 overlijdt drummer Theo Klouwer op 53-jarige leeftijd aan hartproblemen na een levertransplantatie.

Uit de Leeuwarder Courant van 14 september 1999
Uit de Leeuwarder Courant van 14 september 1999

De Orde van Oranje Nassau
In 2002 verschijnt de verzamelaar The Complete Collection, bestaande uit 3 cd's en een dvd. Naast onuitgebrachte demo's en live-opnames treffen we op de dvd ook prachtige opnames aan uit de jaren 1969 tot 1983, onder meer uit de Toppop- en Musikladen-archieven.

Uit het Dagblad van het Noorden van 24 maart 2006
Uit het Dagblad van het Noorden van 24 maart 2006

In 2006 worden Cees Veerman, Piet Veerman, Jaap Schilder en Arnold Mühren benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De groep treed eenmalig op en neemt twee nieuwe nummers op die zijn geschreven door John 'Koningslied' Ewbank. Zowel 'Those Were The Days' als 'The Best Years Of My Life' zijn op het album Those Were The Days terug te vinden. Van het album worden 35.000 exemplaren verkocht en behaalt zo de gouden status.

Cats - Those Were The Days

46 jaar na hun eerste single verschijnt in 2011 de verzamelbox Trying To Explain: Cats Only. De set bestaat uit een cd met niet eerder uitgebrachte demo-opnames en een dvd met beeldmateriaal wat nooit eerder te zien was. Een prachtige aanwinst voor de fans van de groep uit Volendam. The Cats waren commercieel gezien veruit de meest succesvolle band van Nederlandse bodem. Alleen The Beatles, Abba, Queen, Michael Jackson en George Michael scoorden in Nederland meer nummer 1 hits.

Lady Gaga blut tijdens Monster Ball-toer

Lady Gaga heeft er niet altijd even warmpjes bij gezeten. Zelfs in 2009, toen ze al lang en breed een superster was, zat de zangeres in hevige geldnood. "Ik had drie miljoen op de bank staan en heb alles uitgegeven aan een nieuw decor voor Monster Ball", zegt ze in een nieuwe documentaire, schrijft de Britse boulevardkrant The Daily Mirror zondag.

"Ik was tijdens de hele toer dus bankroet", vertelt de inmiddels 27-jarige zangeres over de concerttour. "Ik weet nog dat ik thuis kwam en dat mijn vader zei dat hij er niets van begreep. 'Je nieuwe single Bad Romance is uit, je bent de hele tijd op de radio, iedereen heeft het over je maar je hebt nog geen cent om aan je gat te krabben'."

Het popicoon weet nog hoe ze haar vader vroeg vooral vertrouwen in haar te blijven houden. "Ik zei: 'Laat me deze show opvoeren, want ik denk dat ik zo de aandacht kan krijgen van Arthur Fogel'. En dat lukte."

Fogel geldt als een van de meest vooraanstaande muziekpromotors ter wereld. Uiteindelijk zou Monster Ball uitgroeien tot een megasucces, waarmee Gaga zo'n veertig miljoen zou verdienen. "Dat heeft mijn hele leven, en dat van mijn familie, veranderd."

Fergie in beeld als jurylid X Factor

Fergie is door de makers van de Britse X Factor benaderd voor een rol als jurylid. Dat schrijft de Britse boulevardkrant The Sunday Mirror. De 38-jarige Amerikaanse Black Eyed Peas-zangeres zou hiermee naast Simon Cowell, Louis Walsh en collega Sheryl Cole plaatsnemen. Fergie zelf heeft er een positief gevoel over, zegt een bron.

"De deal is nog niet rond maar beide partijen hebben er vertrouwen in", zegt de bron. "De mensen van ITV zijn erg enthousiast met Fergie in het vooruitzicht." De producenten zouden vooral te spreken zijn over Fergies urban stijl en het feit dat ze een flinke staat van dienst heeft in de muziekindustrie, met ruim zeventig miljoen verkochte albums op haar naam.

Fergie zou met haar looks een duidelijk tegenwicht bieden aan Cole, die het juist moet hebben van haar glamour. Overigens heeft Cole nog de mogelijkheid een veto uit te roepen, waarmee het hele feest niet door zou gaan.

Betogers dringen justitiegebouw Donetsk binnen

Het kantoor van het openbaar ministerie in het Oekraïense Donetsk is zondag bezet door pro-Russische demonstranten. De betogers waren op zoek naar de nieuwe openbaar aanklager Nikolaj Frantovski. Ze zijn ontevreden over diens optreden tegen enkele van hun medestanders. Dat melden Russische en Oekraïense media en journalisten ter plaatse.

De demonstranten verzamelden zich zondagmiddag voor het gebouw in het centrum van Donetsk. Ze scandeerden pro-Russische leuzen en wisten na enige tijd het pand binnen te dringen.

Donetsk ligt in het oosten van Oekraïne en telt een groot aantal Russischtalige inwoners.

Uitslagen Eredivisie 16/03/2014

Om 14.30 uur begon er een drietal wedstrijden in de Eredivisie. N.E.C. en FC Utrecht namen het tegen elkaar op. In een wedstrijd uit de onderste regionen werd door beide ploegen twee keer gescoord: 2-2.

In Zwolle vond voor de tweede keer dit seizoen de IJsselderby plaats. Dit keer wist PEC Zwolle wel te winnen van Go Ahead Eagles: het werd 2-0. sc Heerenveen reisde af naar Rotterdam voor het duel met Feyenoord. De ploeg uit Friesland keerde met lege handen terug, Feyenoord won met 2-0. Bekijk hieronder de karakteristieken.


Van der Maarel en Hemlein in duel (PRO SHOTS/Joep Leenen)

N.E.C. Nijmegen

2 - 2

FC Utrecht

 24' Higdon
 60' Jantscher
   22' Bulthuis 
 44' Toornstra 
 
 Gele kaart: Stefánik (N.E.C. Nijmegen), v.d. Maarel, De Ridder, Agudelo (FC Utrecht)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.200
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Gentenaar
Vermijl
v. Eijden
Nielsen
Leiwakabessy (Gravenberch/74)
Koolwijk
Foor (Stefánik/61)
Conboy
Hemlein
Higdon
Jantscher (Jahanbakhsh/86)
  Ruiter
v.d. Maarel
Delpierre
Heerings
Bulthuis
Toornstra
Martensson
v.d. Gun
Oar
De Ridder
Agudelo


Drost scoort de 1-0 voor PEC Zwolle (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

PEC Zwolle

2 - 0

Go Ahead Eagles

 45+1' Drost
 90+4' Fernandez
   
 
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.500
Arbiter: Gözübüyük
Bijzonderheden: v.d. Linden (Go Ahead) mist penalty (65')
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
v. Polen
v.d. Werff
Broerse (Lachman/77)
v. Hintum
Hiwat (Narsingh/72)
Mokotjo (Mahmudov/61)
Drost
Klich
Thomas
Fernandez
  Andersen
Schmidt
Vriends
v.d. Linden
Schenk
Rijsdijk (Kolder/59)
Overgoor
Turuc (Amevor/86)
Antonia
Falkenburg
Houtkoop (Godee/77)


Mathijsen en Basacikoglu in gevecht om de bal (PRO SHOTS/Jan Kok)

Feyenoord

2 - 0

sc Heerenveen

 49' Vormer
 64' Immers
   
 
 Gele kaart: Marzo, Ziyech, v. Anholt, De Roon (sc Heerenveen)
 Rode kaart: Kum (73) (sc Heerenveen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Vink
Bijzonderheden: Vilhena (Feyenoord) mist penalty (74')
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen
Kongolo
Vormer (Vilhena/68)
Immers
Clasie
Schaken (Armenteros/78)
Te Vrede
Boëtius (Goossens/85)
  Nordfeldt
Marzo (Otigba/76)
Kum
Kruiswijk
v. Anholt
De Roon
Ziyech
v.d. Berg
v. La Parra (Slagveer/65)
Finnbogason
Basacikoglu (Sinkgraven/82)

Oekraïne: Russen weer weg uit Strilkove

De Russische militairen die zaterdag Strilkove bezetten hebben het Oekraïense dorp nog diezelfde avond weer verlaten. Het gasverdeelstation bij Strilkove, dat op een landtong tussen de Krim en het Oekraïense vasteland ligt, is nog wel in handen van de Russen. Dat zegt de Oekraïense grenswacht.

De voorzitter van de dorpsraad van Strilkove is ervan overtuigd dat de Russische inval op een misverstand berustte, meldt de Oekraïense nieuwssite Ukrainian News. De Russische parachutisten zouden Oleksandr Ponomarev hebben verteld dat ze zich in de landingsplaats hadden vergist. Vervolgens trokken ze zich terug naar de aardgasinstallatie.

De Oekraïense regering reageerde zaterdag woedend op het bericht van de inval. Het zou gaan om de eerste Russische operatie op Oekraïens grondgebied buiten de Krim.

De Krim stemt zondag in een referendum over aansluiting bij Rusland of aan onafhankelijkheid grenzende autonomie. Het schiereiland is voor zijn energievoorziening grotendeels afhankelijk van het vasteland van Oekraïne.

[WB] Oranje podium op 1000 meter

Ireen Wüst, Margot Boer en Lotte van Beek hebben tijdens de wereldbekerfinale schaatsen in Heerenveen voor een volledig oranje podium gezorgd op de 1000 meter. Wüst was met een tijd van 1.14,63 veruit de beste en bleef bovendien ruim onder het baanrecord dat met 1.15,01 in handen was van Christine Nesbitt.

Wüst was met haar tijd sneller dan in Sochi waar ze een tweede tijd noteerde. Boer dook met 1.14,92 ook onder het oude baanrecord in Thialf, terwijl Van Beek met 1.15,09 een fractie boven de oude toptijd van Nesbitt bleef. Achter de Nederlandses eindigden de Amerikaanses Brittany Bowe en Heather Richardson als vierde en vijfde. Marrit Leenstra werd zesde, terwijl Laurine van Riessen zich als twaalfde in de klassering terugvond.

De wereldbeker werd met 555 punten een prooi voor Richardson, voor Bowe die op 500 eindigde. Olga Fatkulina werd met 352 punten derde, voor Van Beek die Boer uiteindelijk twee punten achter zich wist te houden. Wüst eindigde hierachter op een zesde positie.

Uitslag

Pos. Schaatser Land Tijd
1 Ireen Wüst Ned 1:14.63
2 Margot Boer Ned 1:14.92
3 Lotte van Beek Ned 1:15.09
4 Brittany Bowe VS 1:15.10
5 Heather Richardson VS 1:15.46
6 Marrit Leenstra Ned 1:15.60
12 Laurine van Riessen Ned 1:16.24


Klassement

Pos. Schaatser Land Punten
1 Heather Richardson VS 555
2 Brittany Bowe VS 500
3 Olga Fatkulina Rus 352
4 Lotte van Beek Ned 313
5 Margot Boer Ned 311
6 Ireen Wüst Ned 260
11 Marrit Leenstra Ned 140
13 Laurine van Riessen Ned 110

VS en Rusland willen hervormingen Oekraïne

Rusland en de Verenigde Staten zijn het eens geworden over het zoeken naar een oplossing voor de crisis in Oekraïne via grondwettelijke hervormingen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde zondag dat minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dat met zijn Amerikaanse collega John Kerry was overeengekomen.

Dat zou zijn gebeurd in het tweede telefoongesprek in twee dagen dat de bewindslieden zondag hadden. Wat de hervormingen inhouden, is niet bekendgemaakt. Washington heeft de afspraak (nog niet) niet bevestigd.

In het telefoontje drong Lavrov er ook op aan dat de VS hun invloed gebruiken om de autoriteiten in Kiev er toe te bewegen iets te doen aan de "wetteloosheid" tegen het Russisch sprekende deel van de bevolking.

Defensie verscheept materieel naar Mali

Defensie laadt maandag een transportschip van de Verenigde Naties in de Eemshaven vol met 140 voertuigen en 224 containers. Het schip zal naar verwachting eind april aankomen in West-Afrika, waarna het materieel naar Mali wordt gebracht voor de Nederlandse missie die daar in mei van start gaat. Een woordvoerder van Defensie heeft dat zondag gemeld.

Op de kade in de Eemshaven staan jeeps en pantserwagens van het type Bushmaster en Fennek en 224 containers waarin onder meer gevechtsrantsoenen, uitrustingsstukken en reserveonderdelen zitten. Defensie heeft eerder al wat materieel per transportvliegtuig naar Mali verscheept. De Apache-gevechtshelikopters worden, met de rotorbladen eraf, op een later moment ook met een vliegtuig getransporteerd.

[WB] Bergsma wint vijf kilometer en wint wereldbeker

Jorrit Bergsma heeft zondag voor het tweede jaar op rij de eindzege gepakt bij de wereldbeker op de lange afstanden. De Fries was in Thialf bij de wereldbekerfinale voor de derde keer dit seizoen de beste op de vijf kilometer. Hij won in een tijd van 6:13.80. Dit was de zevende tijd ooit in Thialf. 

Het zilver ging naar Jan Blokhuijsen. Hij werd tweede in een tijd van 6:19.03. In het eindklassement werd hij uiteindelijk vijfde. Het brons in Thialf ging naar de Rus Aleksandr Rumyantsev (6:25.06). De Duitser Patrick Beckert werd vierde en pakte de tweede plaats in het eindklassement. Sven Kramer, die al een punt achter zijn seizoen had gezet, moet genoegen nemen met plek drie. 

# Naam Land Tijd
1 Jorrit  Bergsma Ned 6:13.80
2 Jan  Blokhuijsen Ned 6:19.03
3 Aleksandr Rumyantsev Rus 6:25.06
4 Patrick  Beckert Dui 6:25.31
5 Douwe de Vries Ned 6:26.03
9 Frank  Vreugdenhil Ned 6:28.39

Eindklassement 5.000/10.000 meter 

# Naam Land Punten
1 Jorrit Bergsma Ned 500
2 Patrick Beckert Dui 311
3 Sven Kramer Ned 300
4 Sverre Lunde Pedersen Noo 265
5 Jan Blokhuijsen Ned 263
6 Douwe de Vries Ned 244
9 Bob de Jong Ned 206
23 Rob Hadders Ned 58
24 Koen Verweij Ned 50

Kiev en Moskou eens over 'bestand' op Krim

De ministeries van Defensie van Oekraïne en Rusland hebben een akkoord bereikt over 'een bestand' op de Krim tot 21 maart. Dat heeft de Oekraïense minister van Defensie, Ihor Tenjoek, zondag gezegd.

Tenjoek zei dat de Russen hem onder meer hebben verzekerd dat ze tot 21 maart geen maatregelen nemen tegen de Oekraïense militaire complexen op de Krim. Eerder op de dag zei Tenjoek dat Rusland zijn troepenmacht op de Krim blijft uitbreiden. Moskou heeft volgens de bewindsman al 22.000 militairen op de Krim zitten

Microsoft reageert op garantieproblemen Xbox One

De Xbox One is niet officieel te koop in Nederland, en dus is er geen officiële garantie vanuit Microsoft mogelijk. Dit lijkt heel logisch, maar een aantal geïmporteerde Xbox One-units werden de eerste maanden gewoon geholpen bij problemen, tot kort geleden.

In een reactie geeft Microsoft aan dat men de gamers met een defecte, geïmporteerde Xbox One wel willen helpen, maar het simpelweg niet mogelijk is vanwege een intern service probleem. Welk probleem dat precies is wordt niet duidelijk, maar de verwachting is dat eind april de problemen opgelost zijn. Misschien betekent deze bekentenis dat de Xbox One eind april in Nederland te koop is, maar dat laten we nog even in het midden.

"We zijn toegewijd om onze Xbox One klanten in de EU en EFTA gebieden te ondersteunen, echter hebben wij een intern service probleem geïdentificeerd dat invloed heeft op klanten die Xbox One consoles bezitten en een Xbox One reparatie nodig hebben. Er wordt hard aan gewerkt om dit op te lossen, alleen zijn wij op dit moment niet in staat om Xbox One console reparaties te verwerken voor klanten buiten de 13 landen waar Xbox One officieel uit is. Wij verwachten dat dit klantenservice probleem eind april is opgelost. In de tussentijd kunnen klanten alsnog contact opnemen met hun Xbox Support team om enige problemen proberen op te lossen. Als een reparatie nodig is, kan het zo zijn dat wij de klant zullen moeten contacteren zodra het interne klantenservice probleem is opgelost."

Uitslag FC Twente - AZ

Dusan Tadic heeft FC Twente diep in blessuretijd naar een zeer belangrijke zege op AZ geschoten. Een fraai schot van de Serviër leverde de 2-1 op in de laatste seconden van het duel in Enschede. FC Twente neemt met deze zege de tweede plaats over van Vitesse. AZ blijft zevende in de Eredivisie. 

Beerens (AZ) in actie met Promes (FC Twente). (Pro Shots/Ed van de Pol)

FC Twente

2 - 1

AZ

 69' Mokhtar
 90+3' Tadic
   40' Berghuis 
 
 Gele kaart: Koppers, Rosales (FC Twente), S.Poulsen, Wuytens (AZ)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29705
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Rosales
Martina
Bengtsson
Koppers
Ebecilio (Eghan/83)
Tadic
Gutiérrez
Promes
Djordjevic (Börven/68)
Corona (Mokhtar/46)
  Esteban
M.Johansson
Viergever
Wuytens
S.Poulsen
Gudelj
Ortíz (Gorter/69)
Elm (Henriksen/68)
Berghuis
A.Jóhannsson (Gudmundsson/60)
Beerens

[Upd] Ricciardo gediskwalificeerd in Melbourne

Daniel Ricciardo raakt mogelijk zijn podiumplek kwijt. De Australische Red Bull Racing-coureur zou mogelijk de fuel flow limiet hebben overschreden tijdens de Grand Prix van Australië.

Dit seizoen mag een formule 1-bolide maar 100 kilogram benzine per uur verbruiken, dit controleert de FIA doormiddel van een aantal sensoren in de auto. Bij de technische keuring na afloop van de grand prix zou ontdekt zijn dat de bolide van Ricciardo meer dan de toegestande hoeveelheid brandstof heeft verbruikt. De zaak is inmiddels doorverwezen naar de wedstrijdleiding. Volgens de reglementen zou dit resulteren in een diskwalificatie. Dit zou betekenen dat Kevin Magnussen naar de tweede positie gaat en Jenson Button naar de derde stek.

Op dit moment zitten Red Bull Racing en Ricciardo bij de stewards. Meer informatie volgt.

Update 14.34 uur

Daniel Ricciardo is uit de uitslag van de Grand Prix van Australië geschrapt. De reden hiervoor is dat de Red Bull van de Australiër herhaaldelijk meer verbruikte dan de maximale 100 kilogram benzine per uur die toegestaan is. Protest van het Oostenrijkse team mocht niet baten.

Uit documentatie van de FIA blijkt dat er dit weekend al meermalen problemen met de sensoren op de bolide van Ricciardo waren geweest, omdat deze foute meetwaarden aan zouden geven, en dat hierover contact is geweest met de FIA. Voor de race van vandaag is een originele sensor teruggeplaatst, maar Red Bull heeft zich hierna niet aan de door de stewards opgelegde voorschriften gehouden.

Red Bull berekende het maximale brandstofverbruik via hun eigen methode en niet via de volgens de FIA voorgeschreven methode waarin een correctiefactor op is genomen. Het team is hier voorafgaand aan de race op gewezen en ook tijdens de wedstrijd is gevraagd om het brandstofverbruik bij Ricciardo terug te schroeven, omdat sensoren aangaven dat het te hoog was. Red Bull heeft hier geen gehoor aan gegeven.

Door de uitsluiting van Ricciardo is de uitslag van de Grand Prix van Australië gewijzigd. Nico Rosberg is winnaar gebleven, maar Kevin Magnussen is doorgeschoven naar plek twee, voor teamgenoot Jenson Button. Het laatste punt voor de tiende plaats gaat nu naar Force India-coureur Sergio Perez.

Uitslag (aangepast)

Pos. Coureur Team Tijd
1 N. Rosberg Mercedes 1:32:58.710
2 K. Magnussen McLaren +26.777
3 J. Button McLaren +30.027
4 F. Alonso Ferrari +35.284
5 V. Bottas Williams +47.639
6 N. Hülkenberg Force India +50.718
7 K. Räikkönen Ferrari +57.675
8 J. Vergne Toro Rosso +1:00.441
9 D. Kvyat Toro Rosso +1:03.585
10 S. Perez Force India +1:25.916
11 A. Sutil Sauber +1 ronde
12 E. Gutiérrez Sauber +1 ronde
13 M. Chilton Marussia +2 ronden
NC J. Bianchi Marussia +8 ronden
DNF R. Grosjean Lotus +14 ronden
DNF P. Maldonado Lotus +28 ronden
DNF M. Ericsson Caterham +30 ronden
DNF S. Vettel Red Bull +54 ronden
DNF L. Hamilton Mercedes +55 ronden
DNF F. Massa Williams +57 ronden
DNF K. Kobayashi Caterham +57 ronden
DQ D. Ricciardo Red Bull +24.525


Coureursstand (aangepast)

Pos. Coureur Team Punten
1 N. Rosberg Mercedes 25
2 K. Magnussen McLaren 18
3 J. Button McLaren 15
4 F. Alonso Ferrari 12
5 V. Bottas Williams 10
6 N. Hulkenberg Force India 8
7 K. Raikkonen Ferrari 6
8 J. Vergne Toro Rosso 4
9 D. Kvyat Toro Rosso 2
10 S. Perez Force India 1
11 A. Sutil Sauber 0
12 E. Gutiérrez Sauber 0
13 M. Chilton Marussia 0
14 J. Bianchi Marussia 0
15 R. Grosjean Lotus 0
16 P. Maldonado Lotus 0
17 M. Ericsson Caterham 0
18 S. Vettel Red Bull 0
19 L. Hamilton Mercedes 0
20 F. Massa Williams 0
21 K. Kobayashi Caterham 0
22 D. Ricciardo Red Bull 0


Constructeursstand (aangepast)

Pos. Team Punten
1 McLaren 33
2 Mercedes 25
3 Ferrari 18
4 Williams 10
5 Force India 9
6 Toro Rosso 6
7 Sauber 0
8 Marussia 0
9 Lotus 0
10 Caterham 0
11 Red Bull 0

Pikachu is mascotte voor Japan in Brazilië

Het Japanse nationale voetbalelftal zal tijdens het WK 2014 in Brazilië bijgestaan worden door Pikachu. Pikachu is samen met een aantal andere bekende Pokémon gebombardeerd tot mascotte. Dit heeft kledingsponsor Adidas bekendgemaakt tijdens de presentatie van het nieuwe tenue.

Naast Pikachu zien we onder andere Bulbasaur, Meowth en Froakie. In totaal zijn er elf Pokémon gekozen, maar het is nog onduidelijk wie er in de goal zal gaan staan. Foto's van het Japanse elftal, én de Pokémon in het nieuwe tenue kun je hier vinden.

 

Langlaufster Johaug wint World Cup

Langlaufster Therese Johaug heeft in het Zweedse Falun de laatste wedstrijd van het seizoen op haar naam geschreven. Door haar zege veroverde de 25-jarige Noorse voor het eerst in haar loopbaan de World Cup.

Johaug mocht de afsluitende wedstrijd, 10 kilometer achtervolging in vrije stijl, als eerste starten. Na de sprint en de skiatlon stond ze op kop van het klassement over het weekeinde in Zweden. De tweede plek was voor haar concurrente Marit Bjørgen. De Noorse startte met een achterstand op Johaug, en in plaats van in te lopen verloor ze steeds meer tijd. Uiteindelijk kwam ze een halve minuut na Johaug over de streep. De derde plek ging naar Heidi Weng, eveneens een Noorse, die de Finse Kerttu Niskanen op de streep nog passeerde.

Voor Johaug is het de eerste keer dat ze de World Cup wint, maar het is geen verrassing. In de vorige drie seizoenen werd ze eerst vierde, daarna derde en vorig seizoen werd ze al tweede. Bjørgen won de titel al drie keer in haar carrière, in 2004, 2005 en 2012. Doordat Astrid Jacobsen namens Noorwegen derde werd stonden er voor de eerste keer in bijna twintig jaar drie landgenoten op het podium. In het seizoen 1994/95 pakten de Russische dames de eerste drie plekken.

Johaug op de 10 kilometer klassiek in Sochi, waar ze brons pakte (Foto: Pro Shots/GEPA)
Johaug op de 10 kilometer klassiek in Sochi, waar ze brons pakte (Foto: Pro Shots/Bildbyran)

[WB] Fatkulina wint en pakt wereldbeker, Wolf sluit af met zilver

Olga Fatkulina heeft de laatste 500 meter gewonnen tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen. Ze klokte 37.86 en pakte daarmee ook de eindzege in het wereldbekerklassement. Ze reed in de slotrit tegen Heather Richardson die met 38.04 derde werd. 

De Duitse Jenny Wolf sloot haar carrière af met 38 rond. Dit bleek genoeg voor een tweede plaats. Margo Boer was de beste Nederlandse. Boer kwam uit op 38,20, vijftien honderdsten langzamer dan een dag eerder. Laurine van Riessen klokte dezelfde tijd, maar was in duizendsten langzamer en werd als zesde geklasseerd.

Thijsje Oenema werd zevende en Mayon Kuipers dertiende. Anice Das ging tikte zichzelf aan en ging onderuit. Ze werd daarmee laatste op de 500 meter. 

Fatkulina pakt de zege in het eindklassement met 960 punten. Richardson wordt tweede met 915 punten. Jenny Wolf wordt derde. Olympisch kampioene Sang-Hwa Lee werd vierde. Zij deed niet mee aan de laatste twee wereldbekerwedstrijden in Inzell en Heerenveen. Beste Nederlandse is Margot Boer op plek zes. 

 
# Naam Land Tijd
1 Olga Fatkulina Rus 37.86
2 Jenny Wolf Dui 38.00
3 Heather Richardson VS 38.04
4 Nao Kodaira Jap 38.13
5 Margot Boer Ned 38.20
6 Laurine van Riessen Ned 38.20
7 Thijsje Oenema Ned 38.23
13 Mayon Kuipers Ned 38.92
17 Anice Das Ned 1:16.88

Eindklassement wereldbeker 500 meter 

# Naam Land Punten
1 Olga Fatkulina Rus 960
2 Heather Richardson VS 915
3 Jenny Wolf Dui 803
4 Lee Sang-Hwa Zko 700
5 Nao Kodaira Jap 637
6 Margot Boer Ned 493
8 Thijsje Oenema Ned 401
10 Laurine van Riessen Ned 327
15 Anice Das Ned 195
20 Mayon Kuipers Ned 129

Oekraïense jongen wil af van horloge Poetin

De 16-jarige Oekraïense scholier Andrej Senko is zo teleurgesteld geraakt in Vladimir Poetin, dat hij de Russische president het horloge wil teruggeven dat hij 10 jaar geleden van hem heeft gekregen. "Het horloge is niet iets meer om trots op te zijn. Het is nu de getuigenis van een leugen", zei Senko volgens de Russische radiozender Echo Moskvi.

Senko verwijt Poetin alle middelen aan te wenden om de Krim bij Rusland te voegen. In 2004 had Senko als 6-jarige scholier een heel ander beeld van de president gekregen. Jongeren mochten Poetin toen op een conferentie vragen stellen. Senko vroeg Poetin welke droom hij had. "Dat alle mensen gelukkig zijn en in vrede kunnen leven", was indertijd het antwoord van het staatshoofd. De vraag van de jongen viel zo in de smaak bij Poetin, dat hij besloot Senko een horloge te geven.

De Oekraïense scholier hoopt dat hij een gelegenheid krijgt om het geschenk te retourneren aan de president.

Speurders Maleisië vragen nog elf landen te hulp

Maleisië heeft nog eens elf landen om hulp gevraagd bij de zoektocht naar het nu al een week spoorloze passagiersvliegtuig. Satellietgegevens wijzen uit dat de Boeing-777 van Malaysia Airlines kan zijn verdwenen in een gebied dat zich uitstrekt van Kazachstan tot Australië. Maleisië hoopt op aanvullende informatie van de nieuwe helpers, omdat de speuroperatie anders onbegonnen werk lijkt.

Onderzoekers gaan er inmiddels van uit dat de verdwijning van vlucht MH370, die met 239 inzittenden op weg was van Kuala Lumpur naar Beijing, geen ongeluk was. De communicatiemiddelen van het toestel zijn onderweg opzettelijk uitgeschakeld en de Boeing verlegde zijn koers in westelijke richting.

Uit satellietsignalen die ruim 7,5 uur na de start nog zijn opgevangen valt op te maken dat het lijntoestel zich toen ergens bevond in een gekromde strook die zich uitstrekt van Centraal-Azië tot ver boven de Indische Oceaan. Omdat een groot passagiersvliegtuig als dit boven land al gauw opgemerkt wordt achten onderzoekers het waarschijnlijk dat het boven de oceaan is zoekgeraakt.

Met de nieuwe helpers meegerekend nemen straks 25 landen deel aan de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig. De Maleisische regering hoopt dat een aantal Aziatische landen kunnen uitsluiten dat het toestel door hun luchtruim is gevlogen, zodat het zoekgebied kan worden ingeperkt.

Australië stuurt zondag een vliegtuig naar de afgelegen Kokoseilanden. Die Australische archipel, die ongeveer twaalfhonderd kilometer van Indonesië ligt, zou over een geschikt vliegveld beschikken.

De landen die inzittenden van het vliegtuig leverden hebben van Maleisië het verzoek gekregen deze na te trekken.

De Maleisische politie onderzoekt ondertussen de vluchtsimulator die de piloot van de Boeing-777 thuis gebruikte. Het computerprogramma kan de politie wellicht wijzer maken over de kennis en plannen van piloot Zaharie Ahmad Shah. Alles wijst er inmiddels op dat degene die het vliegtuig op het moment van de verdwijning bestuurde precies wist hoe hij onder de radar kon blijven.

De gezagvoerder en zijn co-piloot Fariq Abdul Hamid kregen de vlucht door de roostermaker toegewezen, maakten de autoriteiten zondag bekend. Ze hadden niet gevraagd om samen te worden ingezet. Dat maakt het onwaarschijnlijk dat het tweetal de verdwijning heeft beraamd.

Skiester Fenninger wint laatste wedstrijd

Skiester Anna Fenninger heeft in Lenzerheide de laatste World Cup-wedstrijd van het seizoen gewonnen. Door haar overwinning op de reuzenslalom won de Oostenrijkse ook de World Cup op die discipline, nadat ze een dag eerder al de titel won in het algemeen klassement.

De strijd om de World Cup op de reuzenslalom ging tussen Fenninger en de Zweedse Jessica Lindell-Vikarby. In de eerste run zat het dicht bij elkaar, want Fenninger stond op plek twee met de Zweedse vlak achter haar. Anemone Marmottan uit Frankrijk ging aan de leiding, 0,04 seconden voor Fenninger.

De tweede run lag vanwege de mist lange tijd stil, maar kon na de onderbreking gewoon doorgaan. De Oostenijkse Eva-Maria Brem ging lange tijd aan de leiding, omdat ook Lindell-Vikarby niet voorbij haar tijd kwam. Na de Zweedse mocht Fenninger naar beneden, en zij wist de tijd van Brem wel te verbeteren. Daarmee was ook duidelijk dat Fenninger na de algemene World Cup ook op de beker op de reuzenslalom won. Brem werd tweede in de laatste wedstrijd van het seizoen, Lindell-Vikarby moest genoegen nemen met plek drie.

Fenninger won in Sochi olympisch goud op de super-G (Foto: Pro Shots/GEPA)
Fenninger won in Sochi olympisch goud op de super-G (Foto: Pro Shots/GEPA)

Noord-Korea lanceert opnieuw testraketten

Noord-Korea heeft zondag tien korteafstandraketten gelanceerd. De raketten kwamen na een kilometer of zeventig terecht in de Japanse Zee, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap op gezag van een bron bij de Zuid-Koreaanse regering.

Vorige week testte Noord-Korea ook al enkele malen een stel korteafstandraketten. De lanceringen lijken bedoeld als machtsvertoon en dreigement aan het adres van Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Eind februari begonnen het Amerikaanse en Zuid-Koreaanse leger aan hun jaarlijkse gezamenlijke oefeningen. Washington en Seoul noemen dit defensieve routineoefeningen, maar Noord-Korea ziet de trainingen als voorbereidingen voor een invasie.

[PS] Schaffelhuber sluit Spelen af met vijfde goud

Zitskiester Anna Schaffelhuber heeft het skitoernooi op de Paralympische Spelen in Sochi afgesloten met winst op de reuzenslalom. Daarmee won ze ook het laatste onderdeel, waardoor ze terug naar Duitsland gaat als kampioene op alle vijf onderdelen.

De pas 21-jarige Schaffelhuber stond na de eerste run verrassend niet aan de leiding. De Canadese Kimberly Joines was 1,16 seconden sneller dan de wereldkampioene van 2011. In de tweede run leek de Duitse echter orde op zaken te stellen. Met een zeer sterke tweede run nam ze de leiding over, waarna het de beurt was aan Joines. De Canadese kon de druk echter niet aan en ging al snel onderuit. 

De Oostenrijkse Claudia Lösch, vijfde na de eerste run, wist zich op te werken naar het zilver. Het was haar tweede medaille van die kleur in Sochi, want eerder werd ze al tweede op de super-G. Brons ging naar Anna-Lena Forster, landgenote van Schaffelhuber. Zij won eerder al zilver op de slalom en de supercombinatie.

Voor Schaffelhuber (foto) betekende dit dat haar paralympische missie honderd procent geslaagd is. De Duitse, die bij een ski-ongeluk in 2007 gedeeltelijk verlamd raakte, won eerder al goud op de afdaling, super-G, slalom en supercombinatie. 

Bij de visueel beperkte atleten ging het goud, net als in 2010, naar de Slowaakse Henrieta Farkasova (foto). Met haar guide Natalia Subrtova bouwde ze al in de eerste run een enorme voorsprong op en die wist ze vervolgens nog uit te breiden. Na goud op de afdaling en brons op de slalom is het de derde medaille voor Farkasova in Sochi.

Zilver was er voor de Russische wereldkampioene Aleksandra Frantceva, die daarmee op elk onderdeel een medaille heeft gewonnen. Samen met haar guide Pavel Zabotin won ze eerder al goud op de slalom en supercombinatie, zilver op de super-G en brons op de afdaling. De Australische Jessica Gallagher pakte samen met guide Christian Geiger de bronzen medaille.

In de categorie staand pakte favoriete Marie Bochet (foto) de zege. De Française was in de eerste run al de beste, en stond haar voorsprong vervolgens niet meer af. Voor de pas twintigjarige Bochet, die op elk onderdeel wereldkampioene is, was het haar vierde gouden medaille in Sochi. Alleen de slalom won ze niet, daar kwam ze niet aan de finish.

Zilver ging naar de 24-jarige Duitse Andrea Rothfuss, die daarmee de achtste paralympische medaille in haar loopbaan won. De kersvers kampioene op de slalom moest een kleine seconde toegeven op Bochet. Solène Jambaqué veroverde het brons, na het zilver op de super-G de tweede medaille voor de Française.

Mourinho woedend op arbiter Foy

Chelsea ging zaterdag verrassend met 1-0 onderuit bij Aston Villa. Manager José Mourinho reageerde zijn frustraties af op scheidsrechter Chris Foy.

Chelsea eindigde de wedstrijd met negen spelers. Foy stuurde namelijk Willian (tweemaal geel) en Ramires van het veld. Bovendien moest Mourinho het laatste deel van de wedstrijd vanaf de tribunes bekijken. "We zijn zeer zeer ongelukkig om weer een optreden als dit van een arbiter te moeten meemaken", reageerde de Portugees.

"Dit kun je niet een fout van de scheidsrechter noemen, want we hebben het over een optreden van minuut één tot en met minuut 94." Chelsea verloor door een doelpunt van Fabian Delph. Met 66 punten uit dertig speelronden staan The Blues in de Premier League nog wel bovenaan.

De concurrentie krijgt zondag echter de kans om drie punten in te lopen. Liverpool kan op vier punten van Chelsea komen te staan als op Old Trafford wordt gewonnen van Manchester United. The Reds hebben daarna ook nog een duel tegoed ten opzichte van Chelsea. Hetzelfde verhaal geldt voor nummer vier Arsenal, dat zondag de kraker tegen Tottenham Hotspur (uit) speelt.

In tegenstelling tot de ploeg van Mourinho pakte Manchester City zaterdag wel drie punten. Ondanks een vroege rode kaart voor Vincent Kompany werd Hull City met 0-2 verslagen. The Citizens hebben zes punten minder dan Chelsea, maar de huidige koploper speelde al drie wedstrijden meer dan het team van Manuel Pellegrini.

Labyad: "Zielig dat PSV-fans me uitfloten"

Zakaria Labyad vertrok twee jaar terug bij PSV. De Eindhovense fans zijn dat nog niet vergeten, zo lieten ze zaterdagavond merken bij het duel met Vitesse.

PSV ging zaterdag op bezoek bij Vitesse en Labyad kreeg in balbezit de nodige fluitconcerten vanuit het uitvak te horen. "Ik vind het zielig. Maar als ik een slechte voetballer was, hadden ze dat niet gedaan", reageert de Marokkaan volgens het ANP. Ondanks een fraai doelpunt kon Labyad niet voorkomen dat de Arnhemmers met 1-2 verloren.

Labyad heeft zich naar eigen zeggen niet aan het gefluit geërgerd. "Ik hou daar van, dat fluiten maakt me sterker. Ik heb wel eens harder gefluit gehoord toen ik nog bij PSV speelde. Ik heb toen mijn beste wedstrijden gespeeld. En dit was inderdaad ook mijn beste voor Vitesse. Ik had deze wedstrijd zó graag willen winnen."

Door de nederlaag van zaterdagavond staat Vitesse nog maar twee punten voor PSV. FC Twente krijgt bovendien de kans om de Arnhemmers op doelsaldo voorbij te gaan. Bij winst op AZ hebben de Tukkers 52 punten, evenveel als Vitesse.

Koploper Ajax krijgt bovendien de kans om verder uit te lopen. De Amsterdammers gaan om 16.30 uur op bezoek bij NAC Breda. Een zege zou betekenen dat Ajax al negen punten los staat van de concurrentie.

Kutbaas

Jaren geleden had ik een baas die zachtst gezegd niet zo goed in haar werk was. Waar een fatsoenlijke manager begrijpt dat hij er is om personeel te ondersteunen, voerde zij een onnozel schrikbewind. Meerdere uitstekende collega’s vertrokken daarom en langzamerhand veranderde het ooit zo energieke team in een groepje bange jaknikkers. Van een dikke acht werden we een mager vijfenhalfje.

Zieke Richie Porte verlaat Tirreno-Adriatico

Richie Porte is zondagochtend niet meer van start gegaan in de vijfde etappe van de Tirreno-Adriatico. De Australiër is in de nacht van zaterdag op zondag ziek geworden, meldt werkgever Team Sky. Porte stond vierde in het algemeen klassement van de Italiaanse rittenkoers.

Sky maakt zich in ieder geval geen zorgen over Porte. "We verwachten een snel herstel en hopen dat hij binnen 48 uur weer kan beginnen met trainen", zegt teamarts Alan Farrell, die erop rekent dat Porte volgende week maandag gewoon meedoet aan de Ronde van Catalonië.

De Britse wielerploeg kent een onfortuinlijk weekeinde. Zaterdag moest Geraint Thomas door een val al geblesseerd opgeven in Parijs-Nice. Hij stond op dat moment tweede in het klassement.


Richie Porte afgestapt in de Tirreno. (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Biatlete Mäkäräinen pakt triple in eigen land

Biatlete Kaisa Mäkäräinen heeft in Kontiolahti na beide sprints ook de achtervolging gewonnen. Voor eigen publiek was de Finse onklopbaar, waardoor ze haar leiding in de World Cup uit wist te breiden.

Door haar overwinning in de sprint mocht ze enkele seconden voor de Noorse Tora Berger starten, maar net zoals alle andere achtervolgers zag de Finse ook Berger niet meer terug. Door haar razendsnelle langlaufen en goede schieten lag ze halverwege ruim aan de leiding. Alleen de Wit-Russische Darya Domracheva zat nog binnen een minuut, op ruim veertig seconden. 

In de derde schietbeurt maakte Mäkäräinen haar tweede fout, waardoor Domracheva, die wel foutloos bleef, dichterbij kon komen. De laatste vijf schijven waren echter allemaal raak, terwijl de Wit-Russische één strafronde moest lopen. Hierdoor was de zege voor de Finse binnen, en voor Domracheva kwam plek twee niet meer in gevaar.

De derde plek was voor Olga Zaitseva. De Russische raakte bij de eerste schietbeurt slechts één schijf, maar was daarna sterk genoeg om op het podium te komen.

Josh Brolin openhartig over heroïnegebruik

Josh Brolin geeft toe als jonge knul wel eens heroïne te hebben gebruikt. "Het klinkt ernstig als je het zo zegt, maar zo was het. Ik ben er nooit aan verslaafd geraakt en ook niet aan gestorven, in tegenstelling tot negentien van mijn vrienden uit die tijd", zegt de acteur tegen de entertainmentzender E!.

"Het was in de jaren tachtig in Santa Barbara", gaat de 45-jarige Brolin verder. "Het was de tijd van punkrock. Je had kinderen van nalatige rijke ouders en kinderen van nalatige arme ouders. Alles liep door elkaar. Ik heb nooit meer zo'n groep meegemaakt."

Brolin legt uit hoe hij auto's stal om aan drugsgeld te komen en hoe hij regelmatig in aanraking kwam met justitie. Zijn problemen hadden deels te maken met zijn open instelling die hem als acteur later goed van pas zou komen.

"Ik vond altijd dat je alles moest proberen", zegt Brolin. "Maar dat geloof ik niet meer. Avonturen beleven is allemaal leuk en aardig, maar met fantasie kom je een heel eind. Dat is een stuk intelligenter en voorkomt dat er ernstige dingen met je gebeuren."

Ferrera sluit Ugly Betty-reünie niet uit

America Ferrera ziet het best zitten om weer de hoofdrol te spelen in Ugly Betty. "Alles is mogelijk", zegt de 29-jarige actrice tegen entertainmentzender E! De serie stopte in 2010 na vier seizoenen.

"Het is fantastisch als fans vragen om een reünie, omdat het ze zo leuk lijkt. En dat er nog steeds vraag is naar de personages en de wereld waar ze in leven", vervolgt Ferrera. "Ik denk dat er veel moet gebeuren om het zo ver te laten komen, maar ik zeg nooit: nooit." De actrice zegt wel nog steeds veel contact te hebben met de cast. "Er komt zeker een Ugly Betty-reünie alleen weet ik niet of dat voor de camera is."

Ugly Betty is een bewerking van het Colombiaanse Yo Soy Betty, la Fea. Ook werd in 2006 een Nederlandse versie, die Lotte heette, uitgezonden op de voormalige tv-zender Talpa. Ook waren de avonturen van Betty te zien in onder meer Rusland, China en India.

ugly betty seizoen 3

World Cup biatlon opnieuw voor Fourcade

Martin Fourcade heeft in Kontiolahti voor de derde keer op rij dat World Cup biatlon gewonnen. Door zijn tweede plaats bij de achtervolging in Finland kan hij met nog drie wedstrijden te gaan niet meer ingehaald worden. De Fransman is de derde biatleet die drie keer op rij de World Cup wint.

Johannes Thingnes Bø mocht als eerste beginnen aan de achtervolging, hij won beide sprints in Kontiolahti. In de zeer lastige omstandigheden, het waaide stevig door, was er voor de jonge Noor lang geen vuiltje aan de lucht. Pas bij de derde van vier schietbeurten maakte hij zijn eerste fout. Alle directe achtervolgers hadden op dat moment echter ook al één of meerdere fouten achter hun naam, waardoor Bø een voorsprong van meer dan een minuut had.

Bij de laatste schietbeurt leek het echter volledig de mist in te gaan. De jonge Noor kon slechts één van de vijf schijven raken en moest dus vier keer de strafronde in. Fourcade leek hem vervolgens in te halen, maar gelukkig voor Bø kon de Fransman zijn voorlaatste schijf niet raken. Hierdoor kon de Noor toch nog onbedreigd naar zijn derde zege op rij lopen.

Fourcade werd tweede, en daarmee sloeg hij definitief het gat met alle anderen in de World Cup. Emil Hegle Svendsen, die op de tweede plek stond, moest in de achtervolging maar liefst negen keer de strafronde in, waarna hij het voor gezien hield. Daardoor schoof Bø zelfs op naar plek twee in de stand, maar ook hij kan Fourcade niet meer inhalen.

Fourcade op de Spelen in Sochi, waar hij naar huis ging met twee keer goud (Foto: Pro Shots/GEPA)
Fourcade op de Spelen in Sochi, waar hij naar huis ging met twee keer goud (Foto: Pro Shots/GEPA)

Obama op koers voor internetrecord

Barack Obama's optreden in de webserie Between Two Ferns is al meer dan achttien miljoen keer bekeken. De aflevering van het ironische interviewprogramma, waarin de Amerikaanse president zogenaamd stevig aan de tand wordt gevoeld door komiek Zach Galifianakis, ging dinsdag online en is op weg naar een record.

De video is waarschijnlijk binnen afzienbare tijd meer dan 18 miljoen keer bekeken en gaat daarmee de aflevering met Justin Bieber voorbij. De baas van website Funny or Die, waarop de webserie is te zien, noemt Obama's optreden in de talkshow een sleutelmoment voor het internet.

Between Two Ferns wordt opgenomen in een sobere studio waarbij interviewer en geïnterviewde plaatsnemen tussen twee varens. Wat volgt is een ongemakkelijk gesprek dat vaak leidt tot het wegstormen van de gast.

 Barack Obama

Hirscher wint sensationele laatste slalom

Skiër Marcel Hirscher heeft in Lenzerheide op sensationele wijze de World Cup op de slalom gepakt. In Zwitserland rekende hij in een rechtstreeks duel af met de Duitse Felix Neureuther, zijn grootste concurrent.

Vooraf ging de strijd tussen Hirscher en Neureuther, terwijl ook Henrik Kristoffersen nog een kans had. In de eerste run werd echter duidelijk dat de Noor zich niet meer in de strijd om de titel kon mengen. Hij stond halverwege weliswaar op plaats vijf, zijn achterstand op de eerste plek bedroeg bijna twee seconden.

Hirscher en Neureuther waren duidelijk de besten. De Oostenrijker stond eerste, maar zijn vriend en concurrent volgde op slechts 0,06 seconden. De nummer drie, olympisch kampioen Mario Matt, moest al meer dan een seconde toegeven.

Door de grote verschillen was de tweede run vooral een aanloop naar de grote ontknoping. Nadat Kristoffersen zich niet kon handhaven bovenin het klassement was duidelijk dat het alleen nog tussen Hirscher en Neureuther ging. De Duitser opende zijn run zeer sterk, maar maakte onderin toch nog twee kleine fouten. Hirscher ging zoals altijd enorm aanvallend naar beneden, maar maakte in tegenstelling tot zijn concurrent geen fouten en won de wedstrijd. De derde plek ging naar Matt.

Voor wereldkampioen Hirscher (foto) is het de tweede keer op rij dat hij de World Cup op de slalom wint. Een dag eerder pakte hij al zijn derde World Cup algemeen in drie jaar.

14 weken cel om poes in magnetron

Een Engelse dame van 23 die haar kat in de magnetron stopte, mag daarvoor veertien weken gaan brommen. Dat meldt het AD op basis van de BBC.

De vrouw vermoedde naar verluidt dat haar poes de goudvis had opgegeten. Daarop stopte ze het poezebeest liefst vijf minuten in de magnetron.

Hoewel het diertje het overleefde, overleed het anderhalf uur later alsnog. De rechter die de vrouw uit het Noord-Engelse Hoyland ruim drie maanden cel uitdeelde noemde het 'een verschrikkelijk wrede en barbaarse daad.'

Haar advocaat stelde dat ze al voor het incident psychische problemen had.

[upd] Meisje (12) springt voor trein

Na jarenlang te zijn gepest heeft een meisje van twaalf zich donderdagmiddag voor de trein gegooid. Dat schrijft de Telegraaf.

Een buurtbewoner stelt tegenover Omroep Brabant dat het meisje, Simone, al lang een buitenbeentje was in het Brabantse Maarheeze: "Al op de lagere school werd ze gepest. Dit speelt al jaren. Ze kon nooit meekomen. Ze heeft dit gedaan omdat ze werd gepest en dit niet langer kon verdragen."

Simone was een brugklasser op het Philips van Horne-college in Weert. De directie van de school zegt 'intens mee te leven met alle nabestaanden' en er is inmiddels een apart rouwlokaal voor het meisje ingericht.

FOK.nl kan slechts hopen dat de pestkoppen voor de rest van hun leven met een traumatisch schuldgevoel rondlopen.

Aanvulling 11.47 uur:
Volgens klasgenoten waren er geen signalen dat het meisje gepest werd, meldt omroep L1. Ook de school had hier geen idee van en de afscheidsbrief noemt geen pestgedrag. Volgens medeleerlingen was ze de dag van haar zelfmoord gewoon nog vrolijk op school.

De burgemeester van Maarheeze geeft aan dat de reden van haar zelfmoord eigenlijk niet ter zake doet: "Ik zou het waarderen als men stopt met speculeren zodat alle betrokkenen deze schok op waardige wijze kunnen verwerken."

Kobayashi onbestraft voor incident met Massa

Kamui Kobayashi zal geen straf krijgen voor de startcrash met Felipe Massa tijdens de Grand Prix van Australië. De Japanner leek zich te verremmen voor de eerste bocht, maar de oorzaak was volgens de FIA een ernstig technisch probleem. De achterremmen van zijn Caterham-bolide functioneerde niet.

Kobayashi melde op twitter dat het niet zijn schuld was en bood zijn excuus tegen Williams-coureur. "Het incident werd veroorzaakt door een 'ernstig technisch probleem buiten de controle van de coureur", aldus de FIA. Caterham moet nu samen met FIA-afgevaardigde Jo Bauer gaan bepalen waarom de systemen uitvielen tijdens de start. 

Pesten aangepakt, leraar geschorst

Een basisschoolmeester uit Capelle aan den IJssel hoefde zich de afgelopen 1,5 week niet op zijn werkplek te vertonen. Hij had namelijk het gore lef om op te komen voor gepeste kinderen.

Vier kinderen van acht en negen jaar renden ruim een week geleden de school in omdat ze werden achterna gezeten door een groep van twaalf kinderen in de leeftijd van tien tot veertien.

De meester zag dit en spoedde direct naar de groep pesters toe, die vermanend werden toegesproken. Daarnaast greep de leraar er één bij de arm. Dat laatste mag niet.

Het OM én de politie werden ingeschakeld, maar directeur Jan Noordam van de OBS West stelt: "Ik vind het buitengewoon bewonderenswaardig dat hij is opgekomen voor deze [gepeste] kinderen."

Tegelijkertijd keurde hij het incident in een brief naar de ouders af. De Algemene Onderwijsbond is laaiend. Woordvoerder Liesbeth Verhegger noemt de schorsing 'te gek voor woorden' en geeft aan: "Ik vind dat alle leerkrachten 100 procent zeker moeten zijn dat de schoolleiding en het bestuur 100 procent achter hen staan in dit soort gevallen."

De leraar in kwestie mag maandag terugkomen als hij een officiële excuusbrief aan de bij de arm gegrepen pestkop heeft geschreven.

[NBA] 76ers slikken twintigste opeenvolgende nederlaag

Aan de slechte reeks van Philadelphia 76ers in de NBA lijkt maar geen einde te komen. De ploeg ging tegen Memphis Grizzlies voor de twintigste keer op rij onderuit. Het werd in Philadelphia, mede door negentien punten van Mike Conley, 77-103 voor de Grizzlies. De 23 punten van Michael Carter-Williams mochten voor de 76ers niet baten.

Indiana Pacers kreeg met moeite Detroit Pistons op de knieën. De koploper van de Eastern Conference zegevierde in Detroit na verlenging met 112-104. Paul George was belangrijk met dertig punten. Vijf ploeggenoten eindigden ook in de dubbele punten. Josh Smith was voor de thuisploeg met 23 punten het productiefst.

Overige uitslagen
New York Knicks - Milwaukee Bucks 115-94
Washington Wizards - Brooklyn Nets 101-94
Atlanta Hawks - Denver Nuggets 97-92
Chicago Bulls - Sacramento Kings 94-87

'PvdA en CDA grote verliezers''

De PvdA en het CDA zijn woensdag de grote verliezers van de gemeenteraadsverkiezingen. Dat verwacht opiniepeiler Maurice de Hond. Beide partijen scoren waarschijnlijk het slechtste resultaat ooit bij de verkiezingen voor de gemeenteraad.

Het ziet er al langer naar uit dat lokale partijen ten koste van de gevestigde partijen de grote winnaars van de verkiezingen worden. Vier jaar geleden kregen de lokale partijen samen 24 procent van de stemmen. Volgens De Hond scoren ze dit jaar 'duidelijk hoger'.

De PvdA behaalde bij de verkiezingen in 2010 nog zestien procent van de stemmen, maar staat in de peiling van deze week nog maar op negen procent. Het CDA kwam vier jaar geleden uit op vijftien procent en staat in de peilingen nu op twaalf procent.

Ook de VVD heeft volgens De Hond grote kans lager te scoren dan vier jaar geleden. Het verlies van die partij lijkt echter minder te worden dan dat van de PvdA. GroenLinks behoort woensdag ook tot de verliezers en D66 en de SP tot de winnaars, verwacht De Hond.

In de landelijke zetelpeiling zijn de verschuivingen deze week miniem. De PVV levert een zetel in en de ChristenUnie krijgt er een bij. De partij van Geert Wilders is met 27 zetels nog altijd de grootste in de peiling van De Hond, gevolgd door de SP met 23 zetels. De VVD is met 21 zetels de derde partij en de PvdA staat op plek zes met veertien zetels.

De Hond wijst erop dat de landelijke electorale positie van de partijen niet direct als voorspelling gezien kan worden voor de uitslag in gemeenten. Dat komt onder meer door de deelname van lokale partijen en doordat de meeste landelijke partijen, behalve VVD, PvdA en CDA, maar in een deel van de gemeenten meedoen. Ook de verwachte lage opkomst speelt een rol.

'PVV wordt een gevestigde partij'

Mensen die op de PVV stemmen zijn eigenlijk helemaal niet anders dan kiezers van andere partijen. Ze zijn even geïnteresseerd in de politiek en zijn even cynisch. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Kieskompas voor het ANP heeft uitgevoerd in Den Haag en Almere. Dat zijn de enige gemeenten waar de PVV dit jaar meedoet aan de raadsverkiezingen.

Het Kieskompas noemt de uitkomst opvallend. "Uit andere onderzoeken kwam juist het beeld naar voren dat PVV-kiezers bozer en politiek sceptischer zijn dan de kiezers van andere partijen’’, zegt André Krouwel van het Kieskompas. Volgens hem trekt de PVV tegenwoordig niet alleen maar proteststemmers. De partij van Geert Wilders ,,wordt een gevestigde partij". Zijn kiezers zijn een doorsnede van alle kiezers in Nederland.

De PVV-aanhangers mogen dan een doorsnee zijn, ze vinden zichzelf wel rechtser dan de gemiddelde Nederlander. Als de ondervraagden hun eigen meningen aangeven op een schaal van 1 (extreem links) tot 10 (extreem rechts), zetten de meeste Nederlanders zichzelf ergens tussen de 3 en de 8. Ze vinden dus dat ze iets links of iets rechts van het midden staan. Verreweg de meeste PVV’ers in Almere zien zichzelf als een 6 of een 7. De meeste Haagse PVV'ers schatten zichzelf in als een 8. Bovendien ziet een behoorlijk deel van de PVV-aanhang in de beide steden zichzelf als een 10. Rechtser dan dat kan niet.

De onderzoekers keken ook waar de PVV-aanhangers wonen. In Den Haag scoort de partij goed in het stadsdeel Zuid-West, een buurt met veel problemen. De PVV heeft juist redelijk weinig aanhang in rijke buurten als Benoordenhout. In Almere zijn er geen typische PVV-wijken. De partij is gelijkmatig verdeeld over de hele stad.

'PVV wordt een gevestigde partij'
'PVV wordt een gevestigde partij' (Foto: ANP)

Velthuizen baalt als een stekker

Piet Velthuizen kan er met zijn verstand niet bij dat hij tegen PSV voor een cruciale blunder zorgde. Zijn club Vitesse verloor met 1-2 van PSV en liet daardoor een kans liggen om hogerop te komen in de Eredivisie. De Arnhemmers deden aanvankelijk mee om de titel, maar hebben in de loop der tijd te veel punten verloren.

Dat Velthuizen in de fout ging bij de openingstreffer van Jurgen Locadia verbaasde hemzelf. "Ik weet zelf ook niet precies wat er gebeurde. Ik wilde de bal wegtrappen, maar raakte hem volgens mij eerst met rechts. Daarbij ging hij van mijn voet weg", vertelt hij aan FOX Sports.

"Ik moet gewoon de voetballende oplossing kunnen vinden op zo'n moment. Dat kan ik ook als geen ander. Maar het ging mis."

Het was voor de doelman lastig om door te voetballen. "Dan is het eigenlijk onmenselijk, want ik zou me het liefst onder de grasmat willen verstoppen. Maar dat kan niet, want ik ben een prof, een man met ballen. Ik moet mijn team dan juist helpen. Gelukkig heb ik al wat ervaring en weet ik hoe dat moet."

[PD] Atlético en Real maken geen fout

Atlético Madrid en Real Madrid zijn zaterdag beiden foutloos gebleven in de Primera División. Atlético won met 1-0 van Espanyol nadat Real eerder Málaga met dezelfde cijfers de baas was geweest. Het verschil aan de kop van de Spaanse competitie blijft daardoor drie punten in het voordeel van Real.

Atlético moest tegen Espanyol tot na rust wachten op een doelpunt. Diego Costa maakte die treffer in de 55e minuut op aangeven van David Villa.

Real speelde op bezoek bij Málaga geen geweldige partij. Gareth Bale en Cristiano Ronaldo trokken zich echter niets aan van hun teamgenoten en maakten het verschil. Ronaldo tekende halverwege de eerste helft voor de enige treffer.

Rayo Vallecano was zaterdag met 3-1 te sterk voor Almería. Celta de Vigo won uit bij Levante: 1-0.

In Italië was Internazionale met 2-0 te sterk voor Hellas Verona. Rodrigo Palacio opende in Verona al na veertien minuten de score voor de Milanezen. In de tweede helft verdubbelde Jonathan de marge.

Stembureaus op Krim geopend

Op het Oekraïense schiereiland de Krim zijn zondagmorgen om 8.00 uur (plaatselijke tijd) de stembureaus geopend voor een referendum over de toekomst van de autonome regio. De bewoners moeten besluiten of ze bij Oekraïne blijven of kiezen voor aansluiting bij Rusland.

De meerderheid van de bevolking (58 procent) is Russisch en zal hoogstwaarschijnlijk voor toetreding tot Rusland stemmen: de uitslag van het referendum ligt dus eigenlijk al vast.

De pakweg 1250 stembureaus zijn tot 20.00 uur (plaatselijke tijd) open. De stemmen worden met de hand geteld en de eerste uitslagen worden uiterlijk maandagmorgen verwacht.

De VN Veiligheidsraad stemde zaterdag over een resolutie die landen opriep het referendum niet te erkennen. 13 van de 15 landen waren het met het voorstel eens. China stemde niet, Rusland sprak een veto uit.

Stembureaus op Krim geopend
Stembureaus op Krim geopend (Foto: ANP)

Dancing Lights, Lofoten - Time lapse

Lekker wakker worden met prachtige time lapse beelden gemaakt in de Lofoten, de archipel in het noorden van Noorwegen met zijn imposante bergen, bevroren meren en vissersdorpjes. En zelfs al ligt het binnen de poolcirkel, dankzij de golfstroom is het klimaat zeer mild. Als de zon achter de horizon verdwijnt kan de voorstelling beginnen: de Aurora Borealis kan zich manifesteren met prachtige shows van licht, een adembenemende ervaring bijna niet van deze wereld!

[F1] Uitslag Grand Prix van Australië

Nico Rosberg heeft de eerste race van het Formule 1-seizoen 2014 op zijn naam geschreven. De Duitser had in Melbourne met zijn Mercedes niets van de concurrentie te duchten. Verrassend was dat Daniel Ricciardo met de Red Bull na een slechte winter toch tweede werd, voor de McLaren van debutant Kevin Magnussen.

Er gebeurde veel in de eerste race van het seizoen in Australië. Zo werd de eerste start afgebroken door problemen bij Jules Bianchi. De Fransman stuurde uiteindelijk zijn Marussia naar buiten met zes ronden achterstand. Na de tweede start was het Kamui Kobayashi die zich met de Caterham verremde en zich achterin de Williams van Felipe Massa parkeerde. Beiden waren na een bocht al uitvaller. Ook Esteban Gutierrez, Romain Grosjean en Sergio Perez kenden zo hun problemen.

Regerend wereldkampioen Sebastian Vettel kwam niet ver door een niet werkend Energy Recovery System (ERS), terwijl Mercedes-coureur Lewis Hamilton niet kon genieten van zijn poleposition. De Brit moest de auto uit voorzorg in de pits parkeren vanwege problemen met de motor. Zijn teamgenoot Nico Rosberg verging het echter veel beter, want hij greep de leiding voor Vettels Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo en de McLaren van Kevin Magnussen.

Het was een race waarin veel inhaalacties te noteren vielen en de snelheidsverschillen af en toe groot waren. Zo worstelde Ferrari en hadden met name de Mercedesteams, Red Bull en Toro Rosso het tempo te pakken. Dat had ook Williams-coureur Valtteri Bottas, maar hij raakte met zijn auto de muur en liep een lekke rechterachterband op bij een poging Fernando Alonso te pakken. Een safety car na twaalf ronden was het geval. Grootste profiteur was Jenson Button die van plek tien naar zes doorschoof na een uitgekiende bandenwissel.

Nico Rosberg sloeg na de herstart een groot gat met Ricciardo die op zijn beurt een mooie voorsprong op Magnussen op wist te bouwen. Nico Hülkenberg reed met de Force India op een knappe vierde plaats, waarbij hij Alonso, Button, Jean-Eric Vergne en Kimi Räikkönen dicht achter zich had. De Ferrari had echter niet het tempo om zijn voorligger in te halen. Bottas was na zijn lekke band weer bezig aan en opmars, want halverwege de wedstrijd klom hij naar de negende positie na zestiende gelegen te hebben.

De posities settelden zich wat, maar de tweede stop na ruim dertig ronden bracht hier verandering in. Hülkenberg viel terug, terwijl Button juist posities pakte. Alonso bleef tussen dit duo dat van posities wisselde op plek vijf rijden. Magnussen probeerde Ricciardo in de slotfase nog wel aan te vallen, maar kwam de Red Bull niet voorbij. Bottas wist nog twee plaatsen te winnen, eerst doordat Vergne een foutje bij het opkomen van het rechte stuk van start/finish maakte en daarna nog een succesvolle inhaalactie op Hülkenberg.

Na 57 ronden kwam Rosberg in de eerste race van 2014 als eerste over de streep voor Ricciardo en Magnussen die bij zijn debuut meteen een podiumplaats pakt. Ook voor Ricciardo was het zijn eerste gang naar het podium. De overige punten gingen naar Button, Alonso, Bottas, Hülkenberg, Räikkönen, Vergne en Kvyat. Uiteindelijk werden er veertien bolides geklasseerd met Max Chilton op de laatste positie.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd
1 N. Rosberg Mercedes 1:32:58.710
2 D. Ricciardo Red Bull +24.525
3 K. Magnussen McLaren +26.777
4 J. Button McLaren +30.027
5 F. Alonso Ferrari +35.284
6 V. Bottas Williams +47.639
7 N. Hülkenberg Force India +50.718
8 K. Räikkönen Ferrari +57.675
9 J. Vergne Toro Rosso +1:00.441
10 D. Kvyat Toro Rosso +1:03.585
11 S. Perez Force India +1:25.916
12 A. Sutil Sauber +1 ronde
13 E. Gutiérrez Sauber +1 ronde
14 M. Chilton Marussia +2 ronden
NC J. Bianchi Marussia +8 ronden
DNF R. Grosjean Lotus +14 ronden
DNF P. Maldonado Lotus +28 ronden
DNF M. Ericsson Caterham +30 ronden
DNF S. Vettel Red Bull +54 ronden
DNF L. Hamilton Mercedes +55 ronden
DNF F. Massa Williams +57 ronden
DNF K. Kobayashi Caterham +57 ronden


Coureursstand

Pos. Coureur Team Punten
1 N. Rosberg Mercedes 25
2 D. Ricciardo Red Bull 18
3 K. Magnussen McLaren 15
4 J. Button McLaren 12
5 F. Alonso Ferrari 10
6 V. Bottas Williams 8
7 N. Hulkenberg Force India 6
8 K. Raikkonen Ferrari 4
9 J. Vergne Toro Rosso 2
10 D. Kvyat Toro Rosso 1
11 S. Perez Force India 0
12 A. Sutil Sauber 0
13 E. Gutiérrez Sauber 0
14 M. Chilton Marussia 0
15 J. Bianchi Marussia 0
16 R. Grosjean Lotus 0
17 P. Maldonado Lotus 0
18 M. Ericsson Caterham 0
19 S. Vettel Red Bull 0
20 L. Hamilton Mercedes 0
21 F. Massa Williams 0
22 K. Kobayashi Caterham 0


Constructeursstand

Pos. Team Punten
1 McLaren 27
2 Mercedes 25
3 Red Bull 18
4 Ferrari 14
5 Williams 8
6 Force India 6
7 Toro Rosso 3
8 Sauber 0
9 Marussia 0
10 Lotus 0
11 Caterham 0

Gratis sporen met het Boekenweekgeschenk

Met het Boekenweekgeschenk op zak kunnen reizigers zondag weer gratis met de trein op pad. Op de laatste dag van de Boekenweek hoef je voor de tweede klasse geen kaartje te kopen als je aan de conducteur het boekje Een mooie jonge vrouw van Tommy Wieringa kunt laten zien. Gratis reizen kan niet alleen met de papieren versie, maar ook met het geschenk als e-book.

Het is de 13e keer dat hoofdsponsor NS treinreizigers op deze manier de gelegenheid geeft gratis door heel het land te kunnen sporen. Vorig jaar maakten ruim 235.000 reizigers gebruik van dit aanbod.

Tommy Wieringa zit zondagochtend zelf ook in de trein. In de trein van Zwolle naar Zutphen leest hij voor uit eigen werk, signeert hij boeken en gaat hij met reizigers in gesprek.

Zondag eindigt de jaarlijkse Boekenweek met deze keer 'Reizen' als thema. Het Boekenweekgeschenk was te krijgen bij aankoop van minstens 12,50 euro aan Nederlandse boeken. Het boekje verscheen in een oplage van 700.000 exemplaren.

Gratis sporen met het Boekenweekgeschenk
Gratis sporen met het Boekenweekgeschenk (Foto: ANP)

Weer lichte aardbeving in Groningen

In het Groningse Appingedam heeft zich zaterdagavond een lichte aardbeving voorgedaan. De beving had een kracht van 1.9 op de schaal van Richter, meldt het KNMI.

Dinsdag vond in Schildwolde ook al een aardbeving plaats. Die had een kracht van 2.3. De zwaarste aardbeving van dit jaar deed zich halverwege vorige maand voor. Toen werd 3.0 gemeten bij Leermens.

De bevingen worden veroorzaakt door de gaswinning. De zwaarste tot nu toe was er een met een kracht van 3.6 in augustus 2012.

Mohammed Benzakour wint E. du Perronprijs

De E. du Perronprijs 2013 is gewonnen door Mohammed Benzakour. Dat heeft de jury van de cultuurprijs zaterdagavond bekendgemaakt tijdens het Tilburgse literatuurfestival Tilt. Benzakour wint met de prijs 2500 euro en een sjaal met geborduurd opschrift, ontworpen door Miriam van der Lubbe.

Benzakour krijgt de prijs voor zijn roman Yemma. In het boek beschrijft Benzakour hoe hij zijn yemma - Marokkaans voor moeder - langzaam ziet afglijden. Ze belandde na een herseninfarct in een rolstoel en werd volledig zorgafhankelijk. "In rake beelden wordt een zorgwereld geschetst die nog niet op de hoogte lijkt te zijn gebracht van de culturele diversiteit in Nederland", aldus de jury.

De prijs gaat naar mensen of instellingen die met een cultuuruiting in brede zin bijdragen aan de multiculturele samenleving. Benzakour krijgt de prijs 27 maart uitgereikt in het Brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur in Tilburg.

Andere genomineerden waren Marcel van Engelen met Het Kasteel van Elmina en Aukelien Weverling met Het Land. Vorig jaar won de Vlaming Koen Peeters de prijs voor zijn roman Rwanda, Duizend heuvels. Andere winnaars waren Ramsey Nasr, Abdelkader Benali en Adriaan van Dis. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1986.

Djokovic treft Federer in eindstrijd Indian Wells

Roger Federer neemt het in de finale van het masterstoernooi in Indian Wells op tegen Novak Djokovic. De als tweede geplaatste Serviër versloeg in de halve finale in de Californische woestijn de Amerikaan John Isner met 7-5, 6-7 (2) en 6-1. Eerder zaterdag was Federer Aleksandr Dolgopolov de baas.

Djokovic had het allesbehalve makkelijk tegen Isner. Het Amerikaanse servicekanon won zijn eerste vijf opslagbeurten voordat Djokovic toe kon slaan. Op 6-5 serveerde hij de eerste set simpel uit.

Ook aan het begin van de tweede set ging het gelijk op. Djokovic brak aan het einde van de set twee keer en mocht vervolgens ook twee keer voor de wedstrijd serveren. Beide malen liet Isner zich de kaas niet van het brood eten en brak meteen terug. In de tiebreak was de lange Amerikaan vervolgens de beste.

In de derde set maakte Djokovic eindelijk het verschil. Isner won zijn eerste servicebeurt nog wel, maar de vijf games daarna waren voor de Serviër die zo na 143 minuten de partij beëindigde.

[PS] Sochi vandaag - zondag 16 maart

Vandaag is de achtste wedstrijddag van de Paralympische Winterspelen in Sochi. In dit dagelijkse overzicht op FOK!sport lees je alles over de Nederlanders en prominenten die in actie komen, opmerkelijke feitjes en wanneer de wedstrijden van vandaag plaatsvinden.

Overzicht evenementen:

Tijd (NL) Sport Onderdeel Medaille
06.30 uur Alpineskiën Vrouwen, visueel beperkt, reuzenslalom 1ste run Nee
06.55 uur Alpineskiën Vrouwen, staand, reuzenslalom 1ste run Nee
07.00 uur Langlaufen Mannen, visueel beperkt, 10 kilometer vrije stijl Ja
07.20 uur Langlaufen Mannen, staand, 10 kilometer vrije stijl Ja
07.35 uur Alpineskiën Vrouwen, zittend, reuzenslalom 1ste run Nee
08.23 uur Langlaufen Vrouwen, staand, 5 kilometer vrije stijl Ja
08.40 uur Langlaufen Vrouwen, visueel beperkt, 5 kilometer vrije stijl Ja
09.30 uur Langlaufen Vrouwen, zittend, 5 kilometer Ja
09.45 uur Langlaufen Mannen, zittend, 10 kilometer Ja
10.00 uur Alpineskiën Vrouwen, visueel beperkt, reuzenslalom 2de run Ja
10.15 uur Alpineskiën Vrouwen, staand, reuzenslalom 2de run Ja
10.45 uur Alpineskiën Vrouwen, zittend, reuzenslalom 2de run Ja

Nederlanders in actie:

Op de laatste dag zal vlaggendraagster Anna Jochemsen nog een keer in actie komen op de reuzenslalom in de categorie staand. De eerste run zal rond 06.55 uur Nederlandste tijd plaatsvinden, de tweede run rond 10.15 uur. Jochemsen wil hier haar wat teleurstellende Paralympics goed afsluiten. 

Prominenten:

De prominenten bij Jochemsen in haar categorie zijn de Franse Marie Bochet en de Duitse Andrea Rothfuss. Beide dames hebben al medailles binnen hier in Sochi en zullen daar zeker weer een aan willen toevoegen. Andere dames waarmee rekening moet worden gehouden: Inga Medvedeva (RUS) en Allison Jones (USA).

In het langlaufen kan de Rus Roman Petushkov zorgen voor zijn zevende goud op deze Spelen. Als hem dat lukt staat hij gedeeld eerste op de lijst met meeste medailles op één Paralympische Winterspelen. Momenteel staat de Noor Knut Lundstrøm op plek één met zeven medailles. De enige concurrentie die Petushkov zou kunnen verwachten komt uit eigen land. 

Roman Petushkov (RUS)

Oekraïense hackers leggen NAVO-websites plat

Oekraïnse cybercriminelen van de hackersorganisatie CyberBerkoet hebben drie websites van de NAVO zaterdagavond platgelegd door middel van een zogeheten DDoS-aanval. Dat verklaart de club op zijn website.

De club heeft de aanval uitgevoerd omdat de hackers het niet eens zijn met de bemoeienis van de NAVO in Oekraïne. "Wij, CyberBerkoet, staan de aanwezigheid van de NAVO op ons grondgebied niet toe", staat in het bericht. De naam van de organisatie is gelinkt aan de voormalige Oekraïense oproerpolitie Berkoet die het de afgelopen maanden aan de stok kreeg met prowesterse actievoerders in Kiev.

De NAVO-websites Nato.int, Nato-pa.int en ook Ccdcoe.org (van het cyberdefensiecentrum van de NAVO) zijn sinds zaterdagavond 18.00 uur niet bereikbaar. Bij een DDoS-aanval wordt een bepaalde website gebombardeerd met verbindingsverzoeken van talloze computers, waardoor de server het verkeer niet meer aankan en vastloopt.

[JL] Jong Ajax na zege in linker rijtje

Jong Ajax staat na een 2-1 zege op Achilles '29 in het linker rijtje in de Eerste Divisie. De Amsterdammers zijn opgeklommen naar de tiende positie. Sparta Rotterdam zakte juist verder weg. De door onrust geteisterde club verloor in eigen huis met 1-0 van Almere City FC en is nu de nummer dertien.

Achilles opende in Amsterdam wel de score. Die eer was in de 54e minuut voor Thijs Hendriks weggelegd. Acht minuten later was de stand weer gelijk na een doelpunt van Dejan Meleg. Lucas Andersen besliste in de 71e minuut de wedstrijd in het nadeel van de hekkensluiter.

Ricardo Kip was de man die Sparta in rouw dompelde. Hij scoorde in de negentigste minuut voor Almere City en toverde zo een vrijwel zeker gelijkspel om in een zege voor de Flevolanders. Almere is nu achttiende.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.