[Eredivisie] Uitslagen speelronde 28

Dit weekend stond de 28e speelronde op het programmaIn het duel om de tweede plaats behaalde PSV een belangrijke overwinning door te winnen van Vitesse. Zij zakken nu naar de derde plaats en laten FC Twente voorbij gaan, dat in de slotseconden wist te winnen van AZ. Koploper Ajax speelde gelijk tegen NAC Breda en staat nu zeven punten voor op Twente.

SC Cambuur en RKC Waalwijk openden het voetbalweekend op de vrijdagavond. Cambuur begon goed aan de wedstrijd, wat na een kwartier spelen werd beloond met een doelpunt van Schepers. Vier minuten later kwam RKC al op gelijke hoogte, toen Schet de bal afpakte bij Nienhuis. Vlak voor rust maakte Barto voor Cambuur de verdiende 2-1 toen de Waalwijkse defensie aan het prutsen was. Na rust kregen beide ploegen kansen op doelpunten. Eerst maakte Waalwijk voor de tweede maal gelijk via Braber en uiteindelijk Beaugeul. In de slotfase werd er opnieuw niet goed verdedigd door RKC en ditmaal wist Manu te profiteren: 3-1.

Nummer vijf PSV ging op bezoek bij Vitesse, de huidige nummer twee. Het onderlinge verschil is vijf punten. Na zeven minuten spelen ging Vitessedoelman Velthuizen enorm de fout in en leverde hij de bal in bij Locadia, die makkelijk binnen kon schieten. Ondanks kansen op een grotere voorsprong voor PSV kwam Vitesse op gelijke hoogte door een mooi schot van Labyad. De oud-PSV'er wist even later niet de kans op de 2-1 te verzilveren. Na bijna een half uur spelen kreeg PSV een penalty omdat Willems werd neergehaald. Velthuizen stopte de strafschop van Depay, maar via Park kopte Depay de bal alsnog binnen. Vitesse ontsnapte in de tweede helft aan een penalty en een rode kaart. Eerst maakte Van der Struijk hands en even later maakte Ibarra een elleboogstoot in het gezicht van Depay. Pas in de slotfase kregen beide ploegen weer kansen op een doelpunt, Narsingh en Piazón waren dicht bij een treffer. PSV staat door de overwinning nog maar twee punten achter op Vitesse.

ADO Den Haag speelde in eigen huis tegen FC Groningen. De eerste helft was van beide kanten rommelig. De bezoekers hadden de grootste kans op een voorsprong, maar de volley van Van der Velden ging niet in het doel. Na een uur spelen kreeg ADO een omstreden penalty. Botteghin hield Alberg buiten de zestien vast, maar scheidsrechter Wiedemeijer besloot om Botteghin rood te geven en een penalty aan ADO toe te kennen. Deze werd niet gemist door Alberg. Groningen vocht terug en maakte via Zivkovic de verdiende 1-1. In de slotminuten maakte ADO alsnog de winnende treffer toen Malone op aangeven van Alberg binnenschoot.

Roda JC reisde af naar Almelo voor het treffen met Heracles Almelo. De ploeg uit Kerkrade begon goed en zette Heracles voor rust onder druk. Na een kwartier spelen was het dan ook Hupperts die zijn ploeg op voorsprong zette. De topscorer van Roda had zijn ploeg op 0-2 kunnen zetten maar hij stuitte op doelman Pasveer. Op slag van rust kwam Heracles opeens op gelijke hoogte toen Linssen de eerste echte kans van de Heraclieden wist te benutten. Na rust werd Roda weggespeeld door de thuisploeg. Kansen van Bruns, Uth en Tanane werden gemist, maar het was opnieuw Linssen die wel wist te scoren en de 2-1 op het bord zette.

Door het verlies van Vitesse kon nummer drie FC Twente een plekje opschuiven op de ranglijst. Hiervoor moest dan wel worden gewonnen van AZ. De thuisploeg had voor rust een duidelijk overwicht, maar dat leverde weinig gevaar op. Aan de andere kant was het AZ dat vijf minuten voor rust opeens op voorsprong kwam via een vrije trap van Berghuis. Na de thee verhoogde Twente het tempo en was het dicht bij de 1-1, maar Promes schoot op de paal. Met nog twintig minuten te spelen tikte Mokhtar op aangeven van Tadic de bal in het doel. De druk van de Enschedeërs bleef, maar kansen werden niet afgemaakt. Tot de slotseconden van het duel, toen Tadic het doel wist te vinden.

sc Heerenveen ging op bezoek bij Feyenoord, dat goede zaken kon doen in de strijd om de tweede plaats. Schaken en Immers kregen al snel kansjes, maar Schaken werd tegengehouden door Van Anholt en Immers miste beide kopballen. Na een half uur kreeg Feyenoord zijn echte goede kans, maar de kopbal van De Vrij na een hoekschop ging net niet in het doel. Vlak na rust viel er eindelijk een doelpunt. Vormer schoot een vrije trap fraai binnen. Na meer dan een uur spelen schoot Immers na een mooie aanval de 2-0 binnen. Tien minuten later kon de ploeg zelfs op 3-0 komen, maar een penalty na een overtreding van Kum werd gemist door Vilhena. Kum kreeg hierbij een rode kaart, tot woede van trainer Marco van Basten.

Na de 4-1 nederlaag in december was het aan PEC Zwolle om in de thuiswedstrijd van de IJsselderby tegen Go Ahead Eagles revanche te nemen. In de eerste helft waren de kansen schaars, maar het was een aantrekkelijk duel. Antonia kreeg namens Go Ahead een kans, maar Boer hield zijn schot tegen. Vlak voor rust kreeg PEC een grote kans op de voorsprong en de bal ging er via Drost in. In de tweede helft kreeg Go Ahead meer kansen op de 1-1, onder andere via een penalty. Deze penalty genomen door Van der Linden werd echter gestopt door Boer. In de slotfase ging ook een omhaal van doelman Andersen niet in het doel en verdubbelde Fernandez diep in de blessuretijd de voorsprong en zette de eindstand op 2-0.

Onderin de Eredivisie speelden hekkensluiter N.E.C. Nijmegen en FC Utrecht (14e) tegen elkaar. Voorafgaand aan het duel was het onderlinge verschil maar vijf punten, waardoor het voor beide ploegen een belangrijke wedstrijd was. Halverwege de eerste helft kwam Utrecht via een kopbal van Bulthuis op voorsprong. Twee minuten later kwam N.E.C. op gelijke hoogte nadat Higdon een vrije trap van Koolwijk binnenkopte. Op slag van rust kwam Utrecht weer op voorsprong door een schot van Toornstra. In het vervolg van de wedstrijd kregen beide ploegen kansen, maar alleen de voorzet van Hemlein werd verzilverd door Jantscher. Utrechtdoelman Ruiter hield inzetten van Gravenberch en Jahanbakhsh succesvol uit zijn doel, waardoor beide ploegen een punt overhouden aan het duel. Door de negerlaag van Roda staat N.E.C. de laatste plaats af aan de ploeg uit Kerkrade.

Koploper Ajax ging op bezoek bij NAC Breda, de nummer tien van de Eredivisie. Na zes minuten kreeg Ajax via De Jong de eerste kans van de wedstrijd. Hij miste en blesseerde zich bij de actie waardoor hij moest worden gewisseld. Invaller Sigthórsson was na een half uur spelen dicht bij de openingstreffer, maar hij kon van dichtbij niet goed uithalen. Vlak daarna brak NAC uit via de counter, maar twee inzetten van De Roover werden allebei gered door Cillessen. Na rust ging het spel meer op en neer, maar Ajax had het overwicht in Breda. Het leverde echter niks op, waardoor beide ploegen een punt overhouden aan het duel. Ajax staat nu zeven punten voor op de nummer twee FC Twente.

PSV-speler Bryan Ruiz en Zakaria Labyad (Vitesse) in duel. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)