Friese CDA-afdeling betreurt ophef over ronselen

Het CDA in Het Bildt betreurt de ophef die is ontstaan over mogelijke ronselpraktijken van de partij. Dat heeft lijsttrekker Nel Haarsma zondag laten weten. De CDA-afdeling in de Friese gemeente bood in een verkiezingsfolder aan om machtigingen te regelen. "Als dat niet mag, spijt ons dat zeer", aldus Haarsma.

"Als het voor u niet mogelijk is zelf uw stem uit te brengen kunt u contact opnemen met Nel Haarsma. Uw eventuele machtiging kan in overleg worden geregeld", aldus de folder. Tot nu toe had niemand op die oproep gereageerd, aldus Haarsma. Als mensen zich alsnog bij de partij melden, dan zal ze daar niet op ingaan.

Het was volgens Haarsma de eerste keer dat het CDA in de gemeente deze oproep deed. Ze zegt dat de partij niet een legertje mensen had klaarstaan om machtigingen in ontvangst te nemen.

"We zouden hebben gewezen op de mogelijkheid om buren of een familielid te laten stemmen", houdt ze vol. Een machtiging die via de partij zou zijn 'geregeld' hoefde ook niet per se voor haar eigen partij te zijn.

Haarsma, momenteel wethouder in Het Bildt, geeft toe de Kieswet er niet op te hebben nageslagen. Daarin staat dat het verboden is stelselmatig kiezers aan te spreken of persoonlijk te benaderen hun stempas af te geven en daarmee anderen te machtigen voor hen te stemmen.

Burgemeester van de Friese gemeente Gerrit Krol, ook een CDA'er, gaat de Kiesraad advies vragen over de folder, zo werd zondag bekend. De passage zou zich in een 'grijs gebied' bevinden.

Eerder deze week trok PvdA-lijsttrekker in Soest Osman Suna zich terug omdat hij stempassen zou hebben gevraagd van moskeegangers die niet gaan stemmen. In Koggenland en Twenterand zijn de burgemeesters na geruchten ook extra alert op ronselpraktijken. De burgemeesters van Heusden en Roermond deden zelfs aangifte wegens ronselen.

Nederland is een buitenbeentje met de praktijk om mensen de mogelijkheid te geven een ander voor hen te laten stemmen. Daarmee doen ze afstand van hun kiesgeheim. Verkiezingswaarnemers in andere landen worden geacht uiterst alert te zijn op praktijken waarbij één persoon meerdere stemmen uitbrengt.