[WK] Zesde wereldtitel An, eerste voor Shim

Viktor An is voor de zesde keer in zijn carrière wereldkampioen shorttrack geworden, waarmee hij zijn eigen record aanscherpt. In de zogenaamde superfinale wist hij in de beslissende sprint af te rekenen met de Canadees Charles Hamelin, die opnieuw naast de titel greep.

De superfinale werd gewonnen door de Amerikaan JR Celski, voor de Chinees Jingjan Shi. Door zijn winst schoof Celski op naar de tweede plaats in het eindklassement. Daar had hij echter Hamelin voor te danken, want de Canadees ging in de laatste meters onderuit. Hij was in een felle sprint met An verwikkeld voor de wereldtitel, maar nam teveel risico en viel.

Voor An was het de zesde wereldtitel in zijn lange loopbaan. De vorige keer was echter al lang geleden, want hij won zijn vorige vijf titels in 2003, 2004, 2005, 2006 en 2007, destijds nog als de Zuid-Koreaan Hyun-Soo Ahn. Hamelin viel door zijn val terug naar de derde plek in het klassement, Sjinkie Knegt werd namens Nederland achtste.

Bij de vrouwen ging de strijd tussen de Zuid-Koreaanse landgenoten Seung-Hi Park en Suk-Hee Shim. In de superfinale, waar alleen punten en geen wereldtitel te verdienen valt, ging Ter Mors al vanaf de eerste meters in de aanval. Ze probeerde zo een gat te slaan om de punten voor de tussensprint te pakken, maar dat plan mislukte. 

Uiteindelijk lag iedereen behalve de drie Zuid-Koreaanse vrouwen een ronde voor, maar in de slotfase dichtte het trio het gat weer. Kort voor het einde trok Shim ten aanval, en doordat ze in de laatste meters de Amerikaanse Jessica Smith en de Canadese Valérie Maltais inhaalde won ze de superfinale. Dit leverde haar genoeg punten op voor de wereldtitel. Park, de wereldkampioene van 2010, werd net als een jaar eerder tweede. Brons ging uiteindelijk naar Maltais.