[WK] WK-zilver voor Knegt

Vier van de vijf Nederlanders hebben zich op het WK shorttrack geplaatst voor de kwartfinales op de 1000 meter. Alleen Daan Breeuwsma redde het niet.

Bij de vrouwen wisten Yara van Kerkhof en Jorien ter Mors zich zonder grote problemen te plaatsen. Een plek bij de eerste twee was de eis, en daar voldeden ze beiden aan. Van Kerkhof werd in haar serie tweede achter de Chinese Kexin Fan. Ter Mors overtuigde en won makkelijk haar serie, voor de Française Véronique Pierron.

De eerste Nederlandse man die in actie kwam was Daan Breeuwsma, maar hij haalde het niet. Hij werd in zijn heat vierde, ver achter de beste twee.

Sjinkie Knegt kende beduidend minder problemen. Knegt, in Sochi goed voor brons op deze afstand, zat in de serie met legende Viktor An en wist samen met de Rus makkelijk door te dringen tot de kwartfinales.

Ook voor Freek van der Wart was het geen probleem om bij de eerste twee te eindigen. Hij werd achter de Rus Semen Elistratov tweede.

Update 18.32

Ter Mors zag er in haar kwartfinale goed uit, totdat Arianna Fontana er met geweld voorbij probeerde te komen. Dit slaagde gedeeltelijk, maar op het eerstvolgende rechte stuk ging Ter Mors onderuit. Er werd door de jury nog kort gekeken naar de actie van Fontana, de eeuwige rivale van Ter Mors, maar daar bleek niks aan de hand. Suk-Hee Shim uit Zuid-Korea won de kwartfinale.

Van Kerkhof was simpelweg niet goed genoeg. Ze kreeg weliswaar een duw, maar ook daarvoor zat ze al niet bij de beste twee. Haar kwartfinale werd gewonnen door de Britse Elise Christie.

De twee overgebleven mannen, Knegt en Van der Wart, komen later nog in actie in hun kwartfinales.

Update 18.41

Knegt had een relatief lastige kwartfinale, met Elistratov, Han-Bin Lee en Dajing Wu. De Chinees Wu stond in het klassement op de tweede plek en leek de enige te zijn die Hamelin nog van de wereldtitel af kan houden. In de kwartfinale ging hij echter onderuit, waardoor Knegt een grote concurrent minder had op de 1000 meter. Achter Elistratov hield Knegt knap de Koreaan Lee achter zich en plaatste hij zich voor de halve finale.

Update 18.55

Van der Wart haalde het net als Ter Mors en Van Kerkhof niet. In zijn kwartfinale zat hij ingedeeld bij onder meer de Rus Viktor An, en hoewel hij goed meedeed lukte het hem niet. Twee ronden voor het einde deed Van der Wart een furieuze poging om An en de Canadees Charles Cournoyer in te halen. Daarbij kwamen ze allemaal wat in de problemen, uiteindelijk kon alleen An standhouden. De Chinees Tianyu Han profiteerde en plaatste zich ook voor de halve finale.

Update 19.19

Knegt heeft zich weten te plaatsen voor de finale op de 1000 meter. In zijn halve finale lag hij lang op de tweede plek, achter de Chinees Han, maar in de slotronde kwam de winnaar van olympisch brons in de problemen. De Amerikaan JR Celski viel aan en ook de rus Elistratov deed nog een verwoede poging om bij de beste twee te komen. In de laatste meters wist Knegt zijn schaats echter toch als tweede over de streep te drukken, 0,002 seconden voor Celski.

Update 19.50

Knegt heeft, net als op het WK 2013, de zilveren medaille gepakt op de 1000 meter. In een zeer spannende finale ging hij lang aan de leiding, maar aan het eind moest hij zich toch gewonnen geven tegenover de Rus Viktor An. Het gevecht met de Chinezen achter hem wist hij echter te winnen. Brons was voor de Zuid-Koreaan Se-Yeong Park. In het algemeen klassement stijgt Knegt naar plek zeven, waardoor hij de superfinale mag rijden.

De wereldtitel bij de vrouwen ging naar Suk-Hee Shim. De Zuid-Koreaanse, die eerder al de 1500 meter won, gaat daardoor na drie afstanden aan de leiding. Die positie moet ze wel delen met haar landgenote Seung-Hi Park, die tweede werd op de 1000 meter. De Canadese Valérie Maltais pakte het brons. In het klassement staat Ter Mors nu op plek zeven, waardoor ze de afsluitende superfinale over 3000 meter mag rijden.