[PS] Schaffelhuber sluit Spelen af met vijfde goud

heywoodu

Zitskiester Anna Schaffelhuber heeft het skitoernooi op de Paralympische Spelen in Sochi afgesloten met winst op de reuzenslalom. Daarmee won ze ook het laatste onderdeel, waardoor ze terug naar Duitsland gaat als kampioene op alle vijf onderdelen.

De pas 21-jarige Schaffelhuber stond na de eerste run verrassend niet aan de leiding. De Canadese Kimberly Joines was 1,16 seconden sneller dan de wereldkampioene van 2011. In de tweede run leek de Duitse echter orde op zaken te stellen. Met een zeer sterke tweede run nam ze de leiding over, waarna het de beurt was aan Joines. De Canadese kon de druk echter niet aan en ging al snel onderuit. 

De Oostenrijkse Claudia Lösch, vijfde na de eerste run, wist zich op te werken naar het zilver. Het was haar tweede medaille van die kleur in Sochi, want eerder werd ze al tweede op de super-G. Brons ging naar Anna-Lena Forster, landgenote van Schaffelhuber. Zij won eerder al zilver op de slalom en de supercombinatie.

Voor Schaffelhuber (foto) betekende dit dat haar paralympische missie honderd procent geslaagd is. De Duitse, die bij een ski-ongeluk in 2007 gedeeltelijk verlamd raakte, won eerder al goud op de afdaling, super-G, slalom en supercombinatie. 

Bij de visueel beperkte atleten ging het goud, net als in 2010, naar de Slowaakse Henrieta Farkasova (foto). Met haar guide Natalia Subrtova bouwde ze al in de eerste run een enorme voorsprong op en die wist ze vervolgens nog uit te breiden. Na goud op de afdaling en brons op de slalom is het de derde medaille voor Farkasova in Sochi.

Zilver was er voor de Russische wereldkampioene Aleksandra Frantceva, die daarmee op elk onderdeel een medaille heeft gewonnen. Samen met haar guide Pavel Zabotin won ze eerder al goud op de slalom en supercombinatie, zilver op de super-G en brons op de afdaling. De Australische Jessica Gallagher pakte samen met guide Christian Geiger de bronzen medaille.

In de categorie staand pakte favoriete Marie Bochet (foto) de zege. De Française was in de eerste run al de beste, en stond haar voorsprong vervolgens niet meer af. Voor de pas twintigjarige Bochet, die op elk onderdeel wereldkampioene is, was het haar vierde gouden medaille in Sochi. Alleen de slalom won ze niet, daar kwam ze niet aan de finish.

Zilver ging naar de 24-jarige Duitse Andrea Rothfuss, die daarmee de achtste paralympische medaille in haar loopbaan won. De kersvers kampioene op de slalom moest een kleine seconde toegeven op Bochet. Solène Jambaqué veroverde het brons, na het zilver op de super-G de tweede medaille voor de Française.