Langlaufster Johaug wint World Cup

heywoodu

Langlaufster Therese Johaug heeft in het Zweedse Falun de laatste wedstrijd van het seizoen op haar naam geschreven. Door haar zege veroverde de 25-jarige Noorse voor het eerst in haar loopbaan de World Cup.

Johaug mocht de afsluitende wedstrijd, 10 kilometer achtervolging in vrije stijl, als eerste starten. Na de sprint en de skiatlon stond ze op kop van het klassement over het weekeinde in Zweden. De tweede plek was voor haar concurrente Marit Bjørgen. De Noorse startte met een achterstand op Johaug, en in plaats van in te lopen verloor ze steeds meer tijd. Uiteindelijk kwam ze een halve minuut na Johaug over de streep. De derde plek ging naar Heidi Weng, eveneens een Noorse, die de Finse Kerttu Niskanen op de streep nog passeerde.

Voor Johaug is het de eerste keer dat ze de World Cup wint, maar het is geen verrassing. In de vorige drie seizoenen werd ze eerst vierde, daarna derde en vorig seizoen werd ze al tweede. Bjørgen won de titel al drie keer in haar carrière, in 2004, 2005 en 2012. Doordat Astrid Jacobsen namens Noorwegen derde werd stonden er voor de eerste keer in bijna twintig jaar drie landgenoten op het podium. In het seizoen 1994/95 pakten de Russische dames de eerste drie plekken.

Johaug op de 10 kilometer klassiek in Sochi, waar ze brons pakte (Foto: Pro Shots/GEPA)
Johaug op de 10 kilometer klassiek in Sochi, waar ze brons pakte (Foto: Pro Shots/Bildbyran)