Weer een Afghaanse presidentskandidaat minder

Redactie

Oud-minister van defensie Abdul Rahim Wardak is zondag als tweede kandidaat afgehaakt in de strijd om het presidentschap van Afghanistan. Qayyum Karzai, de broer van de huidige president Hamid Karzai, trok zich al eerder terug. Maar waar deze zich schaarde achter de kandidatuur van de vroegere minister van buitenlandse zaken Zalmai Rassoul, gaf Wardak geen verklaring voor zijn besluit en gaf hij geen steunverklaring af voor een van de overgebleven kandidaten.

De verkiezingen worden 5 april gehouden. Er is nog een veld van negen kandidaten over. Als geen van hen in de eerste ronde meer dan vijftig procent van de stemmen behaalt moet er een tweede ronde worden gehouden tussen de twee kandidaten die de meeste stemmen kregen.

De in de Verenigde Staten opgeleide Wardak werd niet gezien als een grote kanshebber. In 2012 stuurde het Afghaanse parlement hem met een motie van wantrouwen naar huis.

De Taliban hebben kiezers gewaarschuwd weg te blijven van de stembus en hebben gedreigd de verkiezingen 'met alle geweld' te verstoren. Hamid Karzai zwaait na de verkiezingen overigens af.