FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 december 2013

Israël laat Palestijnen vrij en bouwt verder

De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft een beroep gedaan op de VS om bouwplannen van Israël in joodse nederzettingen tegen te houden. Israël weigert de bouw stop te zetten maar laat als 'teken van vertrouwen' wel een groep Palestijnse gevangenen vrij.

"De president vroeg om een Amerikaanse interventie om de Israëlische regering te laten stoppen met het aankondigen van nieuwe bouwprojecten om zo het vredesproces niet te laten ontsporen en de Amerikaanse inspanningen niet teniet te doen", aldus de Palestijnse toponderhandelaar Saeb Erekat vrijdag.

Abbas had zijn verzoek kenbaar gemaakt tijdens een bespreking met Amerikaanse regeringsfunctionarissen. Volgens Erekat maakt de bouw in nederzettingen het vredesproces kapot en kan het aan Palestijnse zijde een vergelding ontlokken.

In plaats van aan het verzoek van Abbas toe te geven heeft Israël echter besloten om, vermoedelijk maandag, een groep van circa 24 Palestijnse gevangenen vrij te laten. "We gingen er eerst vanuit dat ze zondag al vrij zouden komen, maar vanwege technische problemen is het een dag verplaatst", meldt het Witte Huis via een zegsman.

De bouw van ongeveer 1400 woningen op de Westelijke Jordaanoever zal dus gewoon doorgaan. Donderdag zei een bron bij de Israëlische regering dat volgende week nieuwe bouwprojecten worden aangekondigd. Er zouden onder meer nieuwe woningen gepland staan op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem, gebieden die door de Palestijnen worden geclaimd voor hun toekomstige staat.

Wereldrecord Mario Kart verbeterd

21 jaar na de officiële release van de allereerste Mario Kart, die uitkwam voor de Super Nintendo (SNES), is het gamer Sami Cetin gelukt om het wereldrecord te verbeteren op de allereerste track.

Cetin had al een buitengewone staat van dienst en staat op dit moment tweede op de wereldranglijst voor de PAL-versie van dit spel. Samen met andere gamers gebruikt hij boost-technieken van hoog niveau om zo snel mogelijk door alle bochten te scheuren. En met succes: met dit wereldrecord kwam hij voor het eerst onder de magische 58 seconden op Mario Circuit 1. Doe hem dat maar eens na!

Büchli verovert Nederlandse titel op de keirin

Baanwielrenner Matthijs Büchli heeft de Nederlandse titel op de keirin veroverd. Hij was vrijdagavond in Apeldoorn Hugo Haak de baas. Jeffrey Hoogland pakte het brons. Jenning Huizinga werd Nederlands kampioen op de individuele achtervolging. In de finale versloeg de Fries Dion Beukeboom.

Bij de vrouwen kroonde Elis Ligtlee zich tot Nederlands kampioen op de 500 meter tijdrit. De renster uit Eerbeek kwam tot een tijd van 34,620 seconden en daarmee hield ze Shanne Braspennincx en Yesna Rijkhoff ver achter zich. Kirsten Wild was de beste op de puntenkoers. Amy Pieters legde beslag op het zilver, voor Judith Bloem.

[OKT] Kramer tegenover Bergsma op 10.000 meter

Sven Kramer treft zaterdag bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen Jorrit Bergsma op de 10.000 meter. Dat heeft de loting in Thialf uitgewezen. Kramer en Bergsma komen in de voorlaatste rit in actie. Na hun race is het de beurt aan Bob de Jong en Jan Blokhuijsen.

Op basis van de prestatiematrix van de KNSB plaatsen de eerste drie schaatsers zich voor de Spelen. Kramer en Bergsma veroverden donderdag al een olympisch startbewijs op de 5000 meter. Ook Blokhuijsen, die als derde eindigde, is op die afstand zo goed als zeker van deelname in Sochi.

Margot Boer is in de negende en laatste rit van de 500 meter gekoppeld aan Annette Gerritsen. Nederlands kampioene sprint Marrit Leenstra en Laurine van Riessen verschijnen daarvoor op het ijs. In rit zeven neemt Thijsje Oenema het op tegen Mayon Kuipers. Alleen de winnaar van de kortste sprintafstand kwalificeert zich bij de vrouwen rechtstreeks voor de Spelen.

Jantje Smit vond het een mooi jaartje

Jantje Smit kan naar eigen zeggen terugkijken op een mooi jaar. "Ik heb leuke dingen gedaan en mooie successen geboekt", vertelde de Volendammer vrijdagavond in Show Vandaag. "En ik heb er natuurlijk een zoon bij."

Jantje en zijn vrouw Liza verwelkomden hun zoon Senn in augustus. De twee hadden al een dochter, de 3-jarige Emma. Uit een eerder huwelijk heeft Liza nog een dochter, Fem. "Wat ik van een zoon leer? Dat je er meteen een Pamper op moet leggen als je hem verschoont, anders plast hij tegen je aan. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.", grapte de 27-jarige zanger.

Traditiegetrouw brengt Smit de feestdagen door op Curaçao. "We zijn eerste kerstdag vertrokken en komen op nieuwjaarsdag weer terug", vertelde Jantje vanaf zijn vakantieadres. "De kinderen genieten hier lekker van het strand in plaats van de kou."

Ook dit jaar viert Smit zijn verjaardag in de Cariben. De Volendammer mag op oudejaarsdag 28 kaarsjes uitblazen. "Dat is altijd gezellig. Ik vier al zeven jaar mijn verjaardag met een vaste groep mensen. Irene Moors, Gerard Joling en Jeroen van der Boom zijn hier ook elk jaar."

Hogenkamp sterk van start in Auckland

Richel Hogenkamp heeft zich succesvol door de eerste kwalificatieronde van het WTA-toernooi in Auckland geslagen. De 21-jarige tennisster was vrijdag duidelijk een maatje te groot voor thuisspeelster Emma Hayman met tweemaal 6-1.

Op de wereldranglijst is het verschil tussen beide speelsters aanzienlijk. Hogenkamp staat 213e. Hayman, die een wildcard kreeg, is de mondiale nummer 715. De volgende tegenstander van de Doetinchemse is de Tsjechische Lucie Hradecka, die Maria Irigoyen uit Argentinië versloeg.

Hogenkamp sloeg zich in 2013 drie keer succesvol door de kwalificaties van een WTA-toernooi. Ze haalde als qualifier de kwartfinale in het Zweedse Bastad. In Guangzhou en Ningbo was de eerste ronde haar eindstation.

Michaëlla Krajicek doet ook mee aan de kwalificaties van het evenement in Nieuw-Zeeland. Zij stuit in de eerste ronde op de Française Irena Pavlovic.

Teller meldpunt vuurwerkoverlast op vijftienduizend

Bij het meldpunt voor vuurwerkoverlast dat vijftien lokale GroenLinks-fracties zondag openden zijn tot vrijdagavond vijftienduizend meldingen binnengekomen. Sinds het meldpunt weer bereikbaar is kwamen ruim vijfduizend nieuwe meldingen binnen, laat initiatiefnemer en fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam Arno Bonte vrijdagavond weten.

Het meldpunt was sinds woensdagavond uit de lucht door cyberaanvallen. Vrijdagmiddag was het weer bereikbaar en stroomden de meldingen volgens Bonte binnen.

Zo'n tachtig procent van de meldingen gaat over vuurwerkbommen. De knallen zijn volgens de melders harder en de schade is groter dan in andere jaren. Ruim tien procent van de meldingen komt van dierenbezitters. Verder gaan veel meldingen over vernielingen en gevaarlijke situaties op straat.

De initiatiefnemers willen de klachten bundelen en aanbieden aan de Tweede Kamer om maatregelen tegen vuurwerkoverlast af te dwingen. Meldingen kunnen nog tot 4 januari worden doorgegeven op vuurwerkoverlast.nl. Vorig jaar ontving het meldpunt tachtigduizend klachten.

Justin Bieber heeft een hond

Justin Bieber heeft weer een beest aangeschaft. Dit keer koos de 19-jarige zanger voor een viervoeter, bulldog Petey. Justin kocht de zeven weken oude Petey in een dierenwinkel in zijn geboorteland Canada, meldt entertainmentwebsite TMZ vrijdag.

Hoelang Bieber blij is met zijn nieuwe huisdier, is nog maar de vraag. Eerder gaf het tieneridool een hamster weg aan een willekeurige fan en liet hij een aapje achter bij de douane in Duitsland.

Vooralsnog lijkt Bieber het serieuzer aan te pakken met Petey. Hij kocht niet alleen de hond, maar ook hondenvoer, speelgoed en een riem. Mogelijk krijgt Bieber binnenkort heel veel tijd voor zijn viervoeter. De zanger heeft meerdere malen aangekondigd met pensioen te gaan, maar volgens zijn manager gaat het slechts om een pauze.

[PDC WK] Whitlock en Wright naar kwartfinale

Na het middagprogramma van vandaag was Alexandra Palace weer lekker opgewarmd en zat men klaar voor alweer een lekkere avond darts. Kerst is voorbij en het publiek had klaarblijkelijk nog niet genoeg alcohol op en hoste de hele avond vrolijk mee. Wie tussen al dat leuks nog op het podium keek kon daar The Wizard in actie zien tegen Kevin Painter. Ook Michael Smith (de darter die in de tweede ronde titelfavoriet Phil Taylor naar huis gooide) moest het opnemen tegen Peter Wright. De avond werd afgesloten met niemand minder dan Raymond van Barneveld tegen Mark Webster. Hieronder vind je de uitslagen.

Derde ronde: Simin Whitlock (4) 4 - 0 Kevin Painter (13)

Simon Whitlock is zonder setverlies doorgedrongen tot de kwartfinale van het PDC World Darts Championship. The Wizard leek aanvankelijk een zware kluif te krijgen aan Kevin Painter, maar dat bleek niet terecht. In een hoogstaande eerste set liet hij geen spaan heel van The Artist, om vervolgens scorend het verschil te maken: 4-0. In de kwartfinale wacht nu morgenavond Ian White, die eerder Richie Burnett opzij schoof.

Derde ronde: Michael Smith (32) 3 - 4 Peter Wright

Ook Peter Wright heeft met een  hoog niveau de kwartfinale bereikt. De Schot speelde de gehele partij met een hoog gemiddelde van 105 per beurt, maar kreeg Michael Smith maar niet van zich afgeschud, doordat deze de dubbels beter vond. Beide darters hielden elkaar goed in evenwicht waardoor de wedstrijd uiteindelijk beslist werd in de vijfde set. In de kwartfinale wacht zondag Wes Newton.

Later vanavond volgt nog de derde ronde partij tussen Raymond van Barneveld en Mark Webster.

Rebellenleider Zuid-Sudan ziet bestand niet zitten

De Zuid-Sudanese rebellenleider Riek Machar heeft vrijdag gezegd dat de omstandigheden nog niet rijp zijn voor een bestand. In een gesprek met de BBC zei hij dat hierover door beide partijen moet worden onderhandeld en dat er een mechanisme moet zijn om de naleving te controleren.

Vooralsnog lijkt de regering van president Salva Kiir niet voornemens Machar een plaats aan de onderhandelingstafel te gunnen. Op een beraad in Nairobi in het buurland Kenia kwamen de regering en leiders van Oost-Afrikaanse landen overeen dat er een eind moet komen aan de gevechten. Het samenwerkingsverband IGAD liet in een verklaring weten blij te zijn met de toezegging van de regering om de vijandelijkheden te staken en riep Machar op soortgelijke toezeggingen te doen. Tegelijkertijd veroordeelde IGAD 'iedere ongrondwettelijke actie' om de regering in Juba ten val te proberen brengen.

Machar was niet bij de bespreking van IGAD aanwezig. Hij wordt gezocht door het leger en zeker tien van zijn politieke bondgenoten zitten al vast vanwege hun rol in de samenzwering. Machar ontkent dat er sprake is van een couppoging. Sommige leden van de regerende partij houden vol dat het geweld uitbrak toen leden van de presidentiële garde die behoorden tot de Dinka-stam van Kiir probeerden gardisten van de Nuer-stam, waartoe Machar behoort, te ontwapenen. Dit zou volgens de partijleden hebben geleid tot gevechten tussen militairen langs etnische lijnen.

Machar is een invloedrijk politicus en het lijkt er op dat militairen die horen tot de Nuer-stam trouw aan hem zijn. Machar noemt Kiir een dictator en hij wil deelnemen aan de presidentsverkiezingen van 2015. In juli ontsloeg Kiir Machar als vicepresident na een machtsstrijd in de partij. Daarmee werden de etnische spanningen in het land opgestookt.

IGAD is gekant tegen een machtswissel in het land en wil dat Kiir nog voor de jaarwisseling met zijn rivalen in gesprek gaat om de kwestie op te lossen. De Keniaanse president Uhuru Kenyatta zei na afloop van de conferentie dat er 'een zeer kleine kans is op vrede in Zuid-Sudan'.

De Zuid-Sudanese minister van informatie Michael Makuei Lueth waarschuwde Machar dat hij moet inbinden. De vroegere vicepresident 'is op weg naar de hel als hij niet oppast' en zou na een krijgsraad de kogel kunnen krijgen, zei Lueth.

Het in de kern politieke conflict in Zuid-Sudan heeft etnische ondertonen gekregen. Er zijn meer dan duizend doden gevallen en meer dan 120 duizend mensen zijn op de vlucht geslagen. Vijfentwintigduizend mensen, voornamelijk Nuer, hebben toevlucht gezocht bij kampen van de Verenigde Naties in de hoofdstad Juba.

Analisten menen dat Machar nog niet wil onderhandelen, omdat hij eerst zijn positie wil versterken. Sudan-expert Eric Reeves is bezorgd dat Machar het op een akkoord zou willen gooien met Sudan. Het Sudanese leger zou hem omwille van de regionale veiligheid bescherming kunnen bieden in zijn rol als 'beheerder' van de olievelden in de deelstaat Unity. Die olie zou via Sudan naar de markt moeten vloeien en de regering in Khartoem zou het geld dat daarmee verdiend kan worden maar wat goed gebruiken.

Een woordvoerder van het Zuid-Sudanese leger sloot een aanval op Bentiu, de hoofdstad van Unity, niet uit. Het leger veroverde eerder vrijdag al de stad Malakal op de opstandelingen.

'Selena Gomez heeft auto-immuunziekte'

Selena Gomez is volgens geruchten ziek en heeft daarom een deel van haar wereldtournee af moeten gelasten. De zangeres maakte vorige week bekend niet in Azië en Australië te gaan toeren, maar tijd voor zichzelf te nemen. Gefluisterd wordt dat Gomez kampt met de auto-immuunziekte lupus, schrijft The Huffington Post. Een woordvoerder wil geen commentaar geven.

De 21-jarige Gomez zou al een paar jaar weten dat ze lupus heeft. De laatste tijd heeft ze volgens ingewijden van de entertainmentsite Popdust meer last van de ziekte. Zo zou Gomez vaak hoofd- en gewrichtspijn hebben, extreem moe zijn en kampt ze met zwellingen in haar gezicht.

"Selena heeft de laatste jaren erg hard gewerkt en dat merkt ze nu", klapt een bekende van Justin Biebers ex uit de school. "Ze weet dat ze het nu rustiger aan moet gaan doen en beter op zichzelf moet letten als ze een gezond leven wil."

Politie Istanbul treedt hard op tegen betogers

De politie in Istanbul is vrijdag hard opgetreden tegen betogers die demonstreerden tegen de regering van premier Recep Tayyip Erdogan. De demonstranten, die stenen en rotjes gooiden naar de politie, werden bestookt met waterkanonnen, traangas en rubberkogels.

De betogers riepen 'houd de dief!', een verwijzing naar het corruptieschandaal dat de regering in zijn greep heeft. In Ankara en Izmir werd eveneens gedemonstreerd, maar werd vooralsnog geen melding gemaakt van geweld. Ondertussen verzamelen aanhangers van Erdogan zich om het voor hem op te nemen.

De demonstraties herinneren aan de massale protesten van afgelopen zomer tegen de regering-Erdogan.

In verband met het corruptieschandaal zijn 24 personen opgepakt, onder wie de zonen van twee afgetreden ministers en de directeur van de Halkbank. Volgens berichten in de Turkse media betreft het onderzoek mogelijke illegale geldoverschrijvingen naar Iran en steekpenningen voor bouwprojecten. De officier van justitie die de zaak behandelt zou zijn onderzoek willen uitbreiden en daarin Erdogans zoon Bilal willen horen als verdachte. Hij liet donderdag in een verklaring aan de pers weten dat hij wordt tegengewerkt door de hoofdofficier van justitie en de politie.

Erdogan heeft gezegd dat het onderzoek tegen zijn persoon gericht is en hij herhaalde vrijdag de beschuldiging dat het onderdeel is van een buitenlandse samenzwering om Turkije en de Turkse economie te destabiliseren. Hij hekelde het optreden van de officier van justitie.

"Een officier die persberichten buiten een gerechtsgebouw verspreidt is een schande voor de rechtspraak", zei Erdogan. "Hoe kun je onschuldigen zwart maken?"

Openbaar aanklager Muammer Akkas heeft geklaagd dat hij in zijn onderzoek wordt tegengewerkt door de politie en de hoofdofficier van justitie in Istanbul, Turan Colokkadi. Colokkadi heeft inmiddels Akkas van de zaak gehaald, omdat hij informatie zou hebben gelekt naar de media. Akkas zou bovendien 'willekeurige onderzoeken' zijn gestart.

De regering-Erdogan werd vrijdag door de rechter op de vingers getikt omdat zij de richtlijnen voor het starten van corruptieonderzoeken wilde wijzigen. De regering heeft agenten ontslagen en regels aangepast om de corruptieonderzoeken via hoge functionarissen binnen politie en justitie te laten lopen. Het Bestuurlijke Hooggerechtshof besliste dat de regering de oude protocollen moet herstellen, hangende verdere beraadslagingen over de kwestie. Volgens deze oude richtlijnen mogen officieren van justitie onderzoeken beginnen en bijvoorbeeld de politie bevelen verdachten aan te houden zonder eerst goedkeuring van hun meerderen te vragen.

Drie leden van de partij van Erdogan hebben vrijdag hun lidmaatschap opgezegd. Zij menen dat de regering ongeoorloofde druk uitoefent op de rechterlijke macht en hadden felle kritiek op de wijze waarop de regering omgaat met het corruptieschandaal. De drie kregen bijval van de oppositie, die Erdogan en de zijnen ervan beschuldigt dieven te beschermen.

"We zijn in een tijdperk aangeland waarin dieven worden beschermd en openbaar aanklagers die achter de dieven aan gaan vleugellam worden gemaakt", aldus Kemal Kilicdaroglu, de leider van de oppositionele Republikeinse Volkspartij.

Platini niet populair door beslissingen UEFA

Michel Platini gelooft dat hij zich niet populair maakt door de strengere straffen die de UEFA oplegt aan clubs. De Europese voetbalbond is onder de Fransman harder op gaan treden tegen racisme, matchfixing en onbeheerste uitgaven. Platini vindt dat die aanpak noodzakelijk is om de sport eerlijker te maken.

"Alle maatregelen maken ons niet populair. Dat is duidelijk, maar het is niet mijn doel om populair te zijn. Ik wil verantwoordelijk zijn", vertelde Platini vrijdag in een eindejaarsbericht van de UEFA. "Die verantwoordelijkheid moet ik nemen in het belang van het voortbestaan van het voetbal en de toekomst van onze competities."

Het imago van het voetbal wordt volgens de UEFA-baas onder meer geplaagd door 'matchfixing, de extravagante bedragen die tussenpersonen krijgen bij transfers, de handel in minderjarige spelers en de gewelddadige en discriminerende excessen die de tribunes in sommige stadions vervuilen'.

Centraal tijdens Platini's voorzitterschap staat echter de strijd voor Financial Fair Play. "Wij zijn in staat maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn voor het welzijn van het voetbal", waarschuwde hij nog maar eens clubs die vanwege het niet op orde hebben van de financiën moeten vrezen voor Europese uitsluiting.

Dat er nog een lange weg is te gaan voordat de UEFA zijn doelen heeft bereikt, erkent Platini. "In de laatste maanden heeft voetbal zich niet altijd van zijn beste kant laten zien. Praktijken die moreel verwerpelijk zijn bestaan nog steeds, ondanks de inspanningen om ze uit te roeien", besluit Platini, die sinds 2007 hoofd van de UEFA is.

Aanhangers broederschap Egypte massaal gepakt

Minstens 300 aanhangers van de Moslim Broederschap in Egypte zijn gearresteerd sinds die organisatie woensdag door de regering als terroristische organisatie werd bestempeld.

Alleen al vrijdag werden volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken 265 mensen aangehouden die gevolg hadden gegeven aan de oproep van de broederschap om na het vrijdaggebed te demonstreren.

In het hele land vonden betogingen plaats. Op sommige plekken kwam het tot gevechten tussen aanhangers van de broederschap en de politie. Daarbij vielen zeker drie doden.

Tientallen jihadisten gedood door Syrisch leger

Syrische regeringstroepen hebben bij vrijdag het christelijke dorp Maaloula ten noorden van Damascus tientallen jihadisten van het met Al-Qaida verbonden Nusra-front gedood. Dat melden de Syrische staatstelevisie en activisten van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De regeringssoldaten verrasten de Nusra-strijders in een hinderlaag, berichtte de televisie.

Maaloula viel eind november voor de tweede keer dit jaar in handen van opstandelingen. Voordien was het historische christelijke dorp stevig in handen van regeringsstrijdkrachten.

Maaloula ligt zestig kilometer van Damascus aan de rand van bergachtige regio Qalamoun, waar het regeringsleger al enkele weken bezig is met een offensief.

'Medewerker kinderopvang nog vaak alleen'

Medewerkers van kinderdagverblijven zijn nog steeds vaak alleen met een groep kinderen. Volgens het zogenoemde vierogenprincipe zou een tweede volwassene toezicht moeten houden, maar in de praktijk is dat toezicht er in veertien procent van de kinderdagverblijven niet. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Abvakabo FNV.

Sinds juli moeten bij kinderdagverblijven twee volwassenen aanwezig zijn die de kinderen in een groep kunnen zien of horen. Het vierogenprincipe is ingesteld in reactie op de zedenzaak in Amsterdam. Robert Mickelson, een medewerker van kinderdagverblijven, misbruikte meer dan tachtig kinderen. Het tweede paar ogen zou de veiligheid voor kinderen moeten vergroten.

Sinds de invoering van het vierogenprincipe zijn bij 66 procent van de ondervraagde organisaties maatregelen getroffen. De maatregelen variëren van het in de gaten houden van elkaars groepen en het plaatsen van babyfoons tot het anders inroosteren van medewerkers en het plaatsen van ramen, deuren of glazen wanden.

Twintig procent van de 1300 ondervraagde medewerkers in de kinderopvang geeft aan dat er niets is veranderd omdat de organisatie al aan de eisen voldeed. Bij veertien procent is niets veranderd terwijl de opvang niet aan het principe voldoet.

Veel medewerkers geven in het onderzoek ook aan niet altijd in staat te zijn om mee te luisteren of mee te kijken met een andere groep. Tien procent geeft aan altijd in staat te zijn om toezicht te houden op een andere groep en 54 procent zegt dat meestal te kunnen. 34 procent zegt echter meestal geen toezicht te kunnen houden op de andere groep en twee procent zegt de andere groep nooit in de gaten te kunnen houden.

Abvakabo FNV vindt dat het principe aangescherpt moet worden. "Het heeft totaal geen zin dat er glazen ramen tussen groepen worden geplaatst als ze vervolgens worden volgeplakt met tekeningen of als de aangrenzende groep die dag niet bezet is", zegt bestuurder Ilse van der Weiden. "Ja, het voldoet hiermee aan de eisen, maar het is niet meer dan schijnveiligheid."

Meer Persona Q te zien in trailer

Onlangs is Persona Q aangekondigd voor Nintendo 3DS en Atlus heeft nu een nieuwe trailer online gezet die hieronder is te bekijken. Q is een spin-off van de gewone Persona-reeks en bevat personages uit eerdere delen in een 'chibi'-uiterlijk. 

De Persona-games zijn RPG's met de typische Japanse anime-stijl. Sinds het vierde deel een remake kreeg voor PlayStation Vita is de populariteit ontzettend gegroeid.

[OKT] Benadeelde Nauta: "Gewoon van de baan gereden"

Yvonne Nauta liep vrijdag op bijzonder pijnlijke wijze een olympisch startbewijs voor de 3000 meter in Sochi mis. De Friezin werd tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in haar rit tot tweemaal toe gehinderd door opponente Linda de Vries en kwam uiteindelijk drie honderdsten tekort voor een ticket.

"Ik word hier gewoon van de baan gereden", reageerde een geëmotioneerde Nauta voor de camera van de NOS. "Ik kan hier zelf helemaal niets aan doenAchteraf praten is altijd makkelijk, maar het is duidelijk dat dit verre van ideaal is. Er gaat op dit moment van alles door me heen en heb momenteel niet alles onder controle."

Nauta ondervond in twee verschillende ronden last van De Vries, die in beide gevallen over aanzienlijk minder snelheid beschikte. "Ik moest eerst al inhouden. Vervolgens probeerde ik weer in mijn slag te komen en word ik daarna gewoon van de baan gereden. Dan moet je opnieuw omschakelen en dat kost gewoon enorm veel energie. Uiteindelijk rijd ik nog een goede tijd, maar ik had veel harder gekund."

De Vries bood haar excuses aan, maar veel had Nauta daar niet aan. "Fouten maken is menselijk, maar dit had beter opgelost moeten worden." Nauta richtte meteen haar pijlen op de 5000 meter van maandag. "Dat is meer mijn afstand. Ik ga er alles aan doen om iedereen frontaal naar huis te rijden en te laten zien wat ik werkelijk kan."

Greenpeace-activisten weer in Nederland

De Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels zijn weer in Nederland. Het toestel uit Sint-Petersburg waarin de Nederlanders zaten landde vrijdag rond 19.45 uur op Schiphol. De twee werden op de Amsterdamse luchthaven opgewacht door vrienden en pers.

Oulahsen en Ubels waren al sinds eind vorige maand op borgtocht vrij, maar moesten in Sint-Petersburg blijven. Ze kregen vorige week te horen dat Rusland de aanklachten tegen hen heeft laten vallen wegens een amnestiewet die het Russische parlement heeft aangenomen.

De Nederlanders en 28 andere opvarenden van de Arctic Sunrise werden in eerste instantie aangeklaagd voor piraterij, waar in Rusland een celstraf van vijftien jaar cel voor kan worden gegeven. Later werd de aanklacht afgezwakt naar vandalisme, waar alsnog maximaal zeven jaar op staat.

Politie Egypte schakelt burgers in

De Egyptische veiligheidsdiensten schakelen burgers in om protesten van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi en andere islamisten de kop in te drukken. In zeker zeven provincies zijn regeringsgezinde clans opgeroepen de politie te komen helpen bij het bewaken van politiebureaus en kerken. In de wijk Alf Maskan in Caïro was vrijdag te zien dat burgers aan de kant van de politie stenen gooiden naar aanhangers van de Moslimbroederschap die de politie met molotovcocktails en vuurwerk bestookten.

Op verschillende plaatsen in het land kwam het vrijdag tot botsingen. Daarbij kwamen volgens het ministerie van binnenlandse zaken ten minste drie mensen om het leven. Ook werden zeker drie politievoertuigen in brand gestoken. Bij de ongeregelheden werden 265 mensen gearresteerd, zei het ministerie.

De botsingen deden zich onder meer voor bij de Al Azhar Universiteit in Caïro en in Assiut, 320 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. De politie had in verschillende steden hoofdpleinen en stadscentra met het oog op verwachte protesten met pantserwagens afgesloten.

Aanhangers van de Moslimbroederschap zijn kwaad omdat de regering hun organisatie als terroristisch heeft bestempeld. Het etiket is bedoeld om de broederschap te verlammen in de aanloop naar de stemming over de nieuwe grondwet op 14 en 15 januari. Deelnemers aan bijeenkomsten van de Moslimbroederschap kunnen voortaan vijf jaar gevangenisstraf krijgen en leiders van de groep kunnen op grond van de antiterrorismewetgeving zelfs ter dood worden veroordeeld.

[OKT] Mulder en Mulder naar Sochi op 500 meter

Ronald en Michel Mulder hebben zich op de 500 meter gekwalificeerd voor de Winterspelen in Sochi. Na de eerste ronde stond Ronald Mulder bovenaan het klassement met een nieuw baanrecord, maar in de tweede ronde was het Michel Mulder die met een tijd van 34,31 seconden niet alleen een baanrecord reed maar ook een wereldrecord op de laaglandbaan. Ronald Mulder eindigde de tweede rit in een tijd van 34,66 seconden. 

Derde werd Jan Smeekens in het klassement met een tijd in de tweede rit van 34,80 seconden. Jesper Hospes verbeterde zijn tijd naar 35,04 en staat nu vierde. Voor Smeekens en Hospes is plaatsing voor de Spelen nog niet zeker en zullen de rest van de week af moeten wachten op de andere uitslagen. 

Uitslag tweede 500 meter:

# Naam Tijd
1 Michel Mulder 34,31
2 Ronald Mulder 34,66
3 Jan Smeekens 34,80
4 Jesper Hospes 35,04
5 Hein Otterspeer 35,06
6 Kjeld Nuis 35,10
7 Sjoerd de Vries 35,13
8 Gerben Jorritsma 35,19
9 Stefan Groothuis 35,30
10 Jacques de Koning 35,50
11 Lennart Velema 35,51
12 Kai Verbij 35,58

Klassement na twee 500 meters:

# Naam Tijd
1 Michel Mulder 69,06
2 Ronald Mulder 69,25
3 Jan Smeekens 69,53
4 Jesper Hospes 70,09
5 Kjeld Nuis 70,29
6 Hein Otterspeer 70,38
7 Sjoerd de Vries 70,42
8 Stefan Groothuis 70,51
9 Gerben Jorritsma 70,64
10 Lennart Velema 70,89
11 Jacques de Koning 70,95
12 Thomas Krol 71,03

Aanslag op kritische krant Montenegro

De politie van Montenegro onderzoekt een bomaanslag bij het kantoor van het onafhankelijke dagblad Vijesti in de hoofdstad Podgorica. Bij de explosie donderdagnacht raakte geen van de vijftien aanwezigen gewond. De krant liet vrijdag weten dat het een terroristische aanslag was en een poging tot moord op hoofdredacteur Mihail Jovicic.

De bom was geplaatst onder het raam van het kantoor van Jovicic. Het raam en de kelder werden beschadigd.

Vijesti is kritisch op de regering van Montenegro, die zij van misdaad en corruptie beticht. Kantoren en journalisten van de krant zijn vaker doelwit geweest van geweld.

Regeringsfunctionarissen hebben de aanslag veroordeeld en aangedrongen op een snel onderzoek. Montenegro hoopt toe te kunnen treden tot de Europese Unie.

Zwakbegaafde Brandon vast voor inbraak

De verstandelijk gehandicapte Brandon, die twee jaar geleden in het nieuws kwam toen bleek dat hij in een instelling aan een muur werd vastgebonden, heeft de kerst doorgebracht in een politiecel. Hij werd op eerste kerstdag betrapt bij een woninginbraak. Dat meldt het tv-programma De Vijfde Dag vrijdag.

Brandon ontsnapte woensdag uit de zorginstelling in Sliedrecht waar hij verblijft, vertelde zijn moeder aan het EO-programma. Vervolgens werd hij op heterdaad betrapt toen hij wilde inbreken bij een huis. Eerder deze week ontsnapte hij ook al en brak hij ook bij een woning in. Hij zegt daarbij kleding te hebben gestolen.

Volgens De Vijfde Dag bracht Brandon twee nachten door in een cel op het politiebureau in Dordrecht en wordt hij maandag voorgeleid.

De EO zond drie jaar geleden beelden van de toen 18-jarige Brandon uit waarop te zien was hoe hij in de instelling in Ermelo waar hij verbleef met een tuigje werd vastgebonden aan de muur. Het personeel was bang voor Brandons onvoorspelbare gedrag en daarom zat hij vast. Hij leefde al drie jaar zo.

De uitzending leidde tot veel verontwaardigde reacties van onder anderen politici. Hij woont inmiddels al een paar jaar bij ASVZ in Sliedrecht.

'Nog vaak geweld tegen brandweerlieden'

Brandweerlieden krijgen nog net zo vaak te maken met geweld als drie jaar geleden, toen beloftes voor verbetering en maatregelen werden gedaan. Dat meldt de NOS vrijdag. De Vakvereniging van Brandweervrijwilligers (VBV) maakt zich met het oog op de jaarwisseling zorgen.

Uit een onderzoek dat de NOS in 2010 deed bleek dat 59 procent van de brandweerlieden te maken had gehad met geweld. De vakvereniging schreef daarop een brandbrief naar het kabinet.

Een nieuwe steekproef wijst uit dat ruim de helft van de brandweerlieden de afgelopen drie jaar te maken kreeg met geestelijk of lichamelijk geweld. Sommigen hebben daar nog steeds last van tijdens hun werk. Driekwart verwacht de komende jaren bovendien meer geweld te ervaren.

Volgens de vakvereniging is in 2010 afgesproken dat de brandweerkorpsen hun personeel een weerbaarheidstraining zouden aanbieden, maar is dat nauwelijks gebeurd. De VBV wil nu dat werkgevers werk maken van ondersteuning van hun personeel.

[OKT] Wüst wint 3000 meter

Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Annouk van der Weijden hebben zich gekwalificeerd voor Sochi op de 3000 meter. De drie dames deden dit tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen. Wüst won de 3000 meter in 3.59,45 en ging als enige vrouw onder de vier minuten.

Nummer twee werd de 18-jarige De Jong. In een tijd van 4.03,56 heeft ook zij zich gekwalificeerd voor Sochi. Van der Weijden is de verrassing van de dag. Met een tijd van 4.03,70 bleef ze Yvonne Nauta slechts drie honderdste voor en zal als derde dame aantreden op de drie kilometer in Sochi.

Nauta reed in rit vijf tegen Linda de Vries en werd met nog anderhalf rondje te gaan gehinderd door De Vries. Hoogstwaarschijnlijk wordt De Vries hiervoor gediskwalificeerd, maar haar 4.07,03 was alsnog niet genoeg geweest voor kwalificatie. Jorien ter Mors stelde teleur met 4.05,27 en mist hier een startbewijs voor Sochi. 

Uitslag 3000 meter:

# Naam Tijd
1 Ireen Wüst 3:59.45
2 Antoinette de Jong 4:03.56
3 Annouk van der Weijden 4:03.70
4 Yvonne Nauta 4:03.73
5 Marije Joling 4:04.25
6 Diane Valkenburg 4:04.97
7 Jorien ter Mors 4:05.27
8 Jorien Voorhuis 4:06.36
9 Carlijn Achtereekte 4:07.07
10 Lisa van der Geest 4:07.43
11 Carien Kleibeuker 4:08.00
12 Pien Keulstra 4:09.55

[PDC WK] Newton wint van Thornton, White verslaat Burnett

Kerst is voorbij en het wereldkampioenschap darten werkt toe naar de finale. Er werd vanmiddag nog één duel uit de tweede ronde gespeeld. Verder stonden er nog twee duels van de derde ronde op het programma. Later vanavond speelt Raymond van Barneveld tegen Mark Webster. 

Tweede ronde: Justin Pipe (11) - Devon Petersen*

Het WK darts begon vandaag met een grote verrassing. De Zuid-Afrikaanse qualifier Devon Petersen versloeg de als elfde geplaatste Justin Pipe met 1-4. Pipe mocht de partij beginnen. Hij kreeg kansen om de eerste set te pakken, maar faalde op dubbel achttien. Met een 96 en een 68 finish ging de set alsnog naar Petersen (2-3). 

Petersen ging door en gooide een leg later direct 121 uit. Hij pakte de tweede set met 0-3. In de derde set wilden de dubbels niet vallen bij de Zuid-Afrikaan en daardoor won Pipe set drie met 3-0. In de beslissende leg van de vierde set is het Pipe komt op 161 staat en zijn score goed weet weg te zetten door 36 te laten staan. Maar Petersen wist de leg met een verbluffende 130 finish op de bull af te snoepen en zijn tegenstander verstomd de pauze in te sturen (2-3). 

Pipe kon niet meer bijschakelen en verloor de vijfde set met 1-3. Het is voor Petersen de eerste keer dat hij de derde ronde haalt op het wereldkampioenschap. 

Derde ronde: Wes Newton (8)* - Robert Thornton (9)

Wes Newton is de eerste kwartfinalist van dit WK. Hij versloeg Robert Thornton met 4-1. In de openingset was het nog spennend. Thornton kreeg drie kansen op dubbel achttien, maar gooide die niet uit. Uiteindelijk ging Newton via dubbel tien met de voorsprong de eerste pauze in. 

In de derde set vocht Thornton zich namelijk terug van een 2-0 achterstand in legs en kwam zo terug tot 2-1 in sets. Dit was de laatste opleving van Thornton. Met 3-0 en 3-1 gingen sets vier en vijf naar The Warrior. Voor Newton wordt het zijn derde kwartfinale in vier jaar tijd. Hij wist echter nog nooit de halve finale te halen.

Richie Burnett (28) - Ian White (21)* 

Richie Burnett kwam 3-1 voor, maar het is Ian White die zich mag gaan melden bij de laatste acht. White won de partij met 3-4. White begon scorend wel goed aan de partij, maar op de dubbels liet hij zijn kansen liggen. De eerste set ging met 3-1 naar Burnett. Set twee ging met dezelfde cijfers naar White. 

Het missen van dubbels speelde bij White halverwege de partij nog steeds. Sets drie en vier gingen met 3-0 en 3-2 naar The Prince of Wales. De vijfde set mocht White beginnen en daarin leek hij te gaan voor zijn laatste kans. De Engelsman nam een 0-2-voorsprong, waarna Burnett toch weer terug wist te breken. In zijn eigen leg liep de Welshman gelijk weer achter de feiten aan, tot White wederom een volle beurt op de dubbels miste. Burnett liet de kans op een vijfde leg glippen en The Diamond pakte met zijn derde pijl alsnog dubbel acht voor 3-2 in sets. 

Bij Burnett sloeg de motor af en White gooide in het slot van de wedstrijd wel alles. Sets zes en zeven gingen met 1-3 naar White. In de kwartfinale wacht Simon Whitlock of Kevin Painter.

Lammers toch niet in Le Mans

Autocoureur Jan Lammers ziet af van het plan om volgend jaar met een eigen team mee te doen aan de 24 uur van Le Mans. Dat zei de 57-jarige oud-winnaar vrijdag in de Nationale Autoshow op BNR. "Het idee kwam spontaan, maar komend jaar gaat het nog niet lukken. Hopelijk in 2015 wel", aldus de Zandvoorter.

Lammers meldde in juni tijdens de editie van dit jaar graag weer te starten in de GT-klasse. Het zou de 23e keer zijn dat de voormalig formule 1-coureur zou meedoen in het autosportevenement dat hij in 1988 won. Hij was destijds samen met Andy Wallace en Johnny Dumfries de snelste in een Jaguar.

Lammers sluit deelname aan de befaamde Franse autorace niet helemaal uit. "Als iemand mij vraagt of ik moet invallen, dan ben ik er klaar voor."

Lammers toch niet in Le Mans
Lammers toch niet in Le Mans (Foto: ANP)

Damrak doorbreekt 400 puntengrens

Het Damrak is vrijdag boven de psychologische 400 puntengrens en op het hoogste niveau van 2013 gesloten. De AEX sloot op 400,99 punten, een winst van 1,1 procent.

Met deze slotkoers overtreft de Amsterdamse graadmeter de slotstand voor het faillissement van Lehman Brothers van 399,57 punten. Op weekbasis boekte de AEX een winst van 1,4 procent.

Binnen een overwegend groen gekleurde AEX nam zwaargewicht ArcelorMittal de leiding. De staalreus sloot 3,3 procent hoger. Daarop volgde Air France-KLM met een winst van 2,0 procent.

Unilever won 1,7 procent. Het voedingsmiddelenconcern zal volgens Het Financieele Dagblad een grote overname moeten doen om de doelstelling die CEO Paul Polman een jaar na zijn aantreden in 2009 formuleerde, namelijk een omzetverdubbeling en een halvering van de impact op het klimaat, te realiseren.

Bij het handjevol dalers was KPN hekkensluiter. Het telecombedrijf leverde 0,3 procent in.

In de Midkap (+0,4 procent) was uitzender USG People met een winst van 3,7 procent. Nutreco droeg vrijdag de rode lantaarn en verloor 1,6 procent.

In de Smallcap zijn meerdere blikvangers. Kardan was koploper met een plus van bijna 7 procent, gevolgd door Cryo Save Groep met een stijging van 3,9 procent. Ordina steeg de laatste handelsdagen fors en dikte weer 5,7 procent aan.

Koninklijke Luchtmacht wil de ruimte in

De Nederlandse luchtmacht heeft de ambitie om de ruimte in te gaan. Het Air and Space Warface Center (ASWC) wil de opties gaan bestuderen of Defensie daarvoor de middelen moet krijgen.

Luchtmachtgeneraal Van Deventer vindt dat Defensie de kans aan moet grijpen om de ruimte in te gaan wanneer die optie zich voordoet. Volgens hem moet een technologisch hoogwaardige krijgsmacht 'de grenzen naar nog hoger verleggen' om 'Nederlandse belangen in de stratosfeer te verdedigen'. Van Deventer beweert dat 'Star Wars' geen sciencefiction meer is en dat er op deze manier snel manschappen naar de andere kant van de wereld verplaatst kunnen worden.

Defensie bekijkt meerdere opties, zoals het aanschaffen van een eigen ruimtevliegtuig. Dit zou een veelzijdige rol kunnen krijgen zoals het om een baan om de aarde brengen van satellieten.

Een van de mogelijke kandidaten is het Nederlandse bedrijf Space Expedition Corporation dat een ruimtevaartuig ontworpen heeft voor commerciële ruimtevaart, de Lynx.  Het bedrijf heeft als doel om volgend jaar vanaf Curaçao de eerste testvluchten te maken. Met een aantal aanpassingen zou het ruimtevliegtuig ook geschikt zijn voor militaire doeleinden.

Nederland werkt binnen het NAVO-verband met Noorwegen en Duitsland al samen op het gebied van ruimtevaarttechnologie. Noorwegen heeft recentelijk al een eigen testsatelliet in een baan rond de aarde laten brengen. De Luchtmacht is momenteel ook bezig met de aanschaf van drones en de omstreden Joint Strike Fighter.

Voorbeeld van de Lynx (Bron: Wikipedia)Een test-Lynx (Bron:Wikipedia)

Rechter: aftappen telefoongegevens NSA is legaal

Een federale rechter in New York heeft vrijdag bepaald dat het massaal verzamelen van telefoongegevens door de Amerikaanse geheime dienst NSA niet in strijd is met de wet. Het programma van de NSA is volgens rechter William Pauley 'de tegenstoot van de regering' om het terreurnetwerk van Al-Qaida uit te schakelen.

In zijn vonnis wijst de rechter op de aanslagen van 11 september 2001. De wijze waarop de NSA telefoongegevens verzamelt had onderzoekers in staat gesteld om al voor de aanslagen verschillende informatie met elkaar in verband te brengen.

De rechtszaak tegen de verzamelwoede van de NSA was aangespannen door de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU.

Rusland: deadline Syrië wordt niet gehaald

De verwijdering van de giftigste stoffen van het Syrische chemischewapenarsenaal voor 31 december is niet haalbaar. Dat heeft de Russische diplomaat Michail Oeljanov vrijdag gezegd.

Eerder werd een tijdspad opgesteld door de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), waarin werd vastgelegd dat de operatie voor het einde van het jaar moest zijn voltooid. Ahmet Üzümcü, hoofd van de OPCW, had echter al aangegeven dat vertragingen als gevolg van de strijd in het land niet uit te sluiten waren.

Oeljanov, die aan het hoofd van het departement ontwapening van het ministerie van buitenlandse zaken staat, zei vrijdag dat de deadline 'uiteraard' niet wordt gehaald. Het is niet duidelijk wanneer een begin kan worden gemaakt met het vervoer van de gifstoffen, zoals de zenuwgassen VX en sarin. Bovendien wilde Oeljanov daar niks over zeggen, om te voorkomen dat de rebellen het transport onmogelijk maken.

GRATIS retro-spelletjes spelen!

Liefhebbers van antieke computerspelletjes kunnen voortaan gratis en geheel kosteloos aan hun trekken komen. Een paar liefhebbers die zich verenigd hebben in The Internet Archive bieden namelijk spellen uit de jaren '70 en’'80 online voor niets aan. Gratis dus.

Het betreft hier gratis spellen van vijf oeroude consoles, die we vroeger 'spelletjeskomjoeter' pleegden te noemen. De namen van de volgende consoles zullen veel oudere jongeren geestelijk terugbrengen naar de tijd toen twee streepjes met een vierkantje ertussenin nog tennis genoemd mocht worden en vier streepjes met een vierkantje ertussen opeens ijshockey was. Het betreft namelijk gratis spellen van de Atari 2600, de Colecovision, de Atari 7800, de Astrocade en de Magnavox Odyssey. Deze laatste is in Europa beter bekend als de Philips Videopac G7000, een legendarische spelcomputer.

Lange tijd hebben hobbyisten retro-spellen opgeslagen via zogenaamde ROM-images (ook wel rommetjes genoemd) en konden deze spellen via een emulator op een PC gespeeld worden. In veel gevallen was dit natuurlijk hartstikke illegaal en ook nog eens onhandig. Vooral Sega en Nintendo kunnen enorm zeiken over spellen die je nergens meer kan kopen. Maar handige amateurs die inventief zijn en ze alsnog spelen: dat mag niet. Gelukkig vallen nog oudere spelletjes (wie is er niet groot mee geworden) binnen het 'grijze gebied'. Deze (gratis) spellen zijn bij elkaar getrommeld door een paar verslaafden van Pac-man en Space Invaders en worden nu dus hierrr GRATIS aangeboden. Klikken en spelen.

Had ik al gezegd dat het gratis is?

Hoewel de lijst nu al behoorlijk indrukwekkend is, hopen de betrokkenen dat de verzameling zich nog veel meer gaat uitbreiden. Dat zal waarschijnlijk een kwestie zijn van nog meer cartridges van zolderkamers aftrekken en ook hier een 'afdrukje' van maken.

Met de komst van de smartphone hebben veel ontwikkelaars het plan opgevat om prehistorische spelletjes weer uit de kast te trekken, hier een lapje overheen te halen en weer aan te bieden via de Playstore of iTunes. Op deze manier hopen ze spelletjes dus meerdere malen te verkopen aan dezelfde gebruikers. Via deze site kan je alvast oefenen.

'Nederlandse rechter klaagt Argentijnse staat aan'

De Argentijns-Nederlandse rechter Pedro Federico Hooft, die wordt verdacht wordt van mensrechtenschendingen, klaagt de Argentijnse staat aan. Hij heeft volgens lokale media onlangs een klacht ingediend bij het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens.

De 71-jarige Hooft werd zeven maanden geleden geschorst uit zijn ambt omdat hij tijdens de Argentijnse Vuile Oorlog (1976-1983) betrokken zou zijn geweest bij misdaden tegen de menselijkheid. De rechter, die in Nederland is geboren maar in 1965 tot Argentijn werd genaturaliseerd, zegt onschuldig te zijn. Hij zou het slachtoffer zijn van een persoonlijke vete.

Mensenrechtenorganisaties stellen dat hij nalatig is geweest bij zaken van tegenstanders van de toenmalige dictatuur. Sommige betrokkenen zijn uiteindelijk vermoord of verdwenen. Ook zou hij in zijn functie als rechter illegale detentiecentra hebben bezocht.

Hooft werkte sinds 1966 bij de rechterlijke macht in Argentinië, tot zijn schorsing als rechter in de stad Mar del Plata. Tegen hem loopt nu een gerechtelijk vooronderzoek, maar hij weigert mee te werken omdat hij meent dat zijn rechten zijn geschonden. Naast de Argentijnse staat, klaagt Hooft ook de rechter die zijn zaak behandelt en het Openbaar Ministerie aan.

Tribunaal houdt Fluminense op hoogste niveau

Fluminense blijft definitief actief op het hoogste Braziliaanse voetbalniveau. Het Braziliaanse sporttribunaal veegde vrijdag het beroep van concurrent Portuguesa van tafel om vier punten in mindering ongedaan te maken.

Die straf werd vorige week opgelegd vanwege het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler. Zonder de punten in mindering was niet Portuguesa, maar Fluminense gedegradeerd.

Portuguesa maakte in de laatste speelronde tegen Grêmio een grove fout door een geschorste speler in te laten vallen. Tijdens de behandeling van het beroep zei de club uit São Paulo in de veronderstelling te verkeren dat Heverton niet voor twee, maar voor één duel was geschorst. Dat argument vond echter geen gehoor bij het tribunaal.

Zodoende blijft Fluminense een afgang bespaard. De grootmacht uit Rio de Janeiro zou de eerste club zijn geweest die als landskampioen was gedegradeerd. Fluminense, waar oud-Olympique Lyon-spits Fred tegenwoordig zijn geld verdient, werd ook in 1970, 1984 en 2010 kampioen.

Slomka ontslagen door Hannover

Mirko Slomka is ontslagen als trainer van Hannover 96. De 46-jarige coach stond sinds 2010 aan het roer bij Hannover. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de tegenvallende prestaties in de Bundesliga.

De club staat momenteel dertiende met achttien punten uit zeventien duels. De laatste wedstrijd voor de winterstop ging vorige week met 2-1 verloren bij SC Freiburg. "We hebben deze beslissing niet licht genomen", zegt sportdirecteur Dirk Dufner vrijdag op de clubsite. "Maar wij zijn van mening dat er iets moet veranderen."

Slomka werd in januari 2010 aangesteld bij Hannover. Eerder was hij eindverantwoordelijke bij Schalke 04. De clubleiding hoopt de komende dagen een opvolger te vinden. Slomka is de vierde coach in Duitsland die dit seizoen op straat is gezet. Bruno Labbadia (VfB Stuttgart), Thorsten Fink (Hamburger SV) en Michael Wiesinger (FC Nürnberg) kregen eerder hun congé.

Bolt voelt dopingperikelen Jamaica in portemonnee

Usain Bolt is de dopingzaken die de atletiekwereld afgelopen seizoen teisterden meer dan beu. Dat zei de sprintlegende tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad. "Ik hoop dat alle instanties nu eens alles klaar en duidelijk op een rijtje zetten, want die dopingperikelen kosten me geld", aldus de zesvoudig olympisch kampioen.

Afgelopen jaar werden de Jamaicaanse topsprinters Asafa Powell, Veronica Campbell-Brown en Sherone Simpson betrapt op doping. Het antidopingagentschap van Jamaica kwam onder grote druk te staan toen bleek dat er maar één controle buiten de competitie was uitgevoerd in aanloop naar de Olympische Spelen van 2012. Dat resulteerde vorige maand in het vertrek van het volledige bestuur van het agentschap.

De dopingaffaires in Jamaica kostten Bolt naar eigen zeggen een sponsor. De potentiële geldschieter trok zich terug toen hij hoorde dat het wereldantidopingagentschap WADA erover dacht Jamaica te weren van de Spelen als het land zijn dopingbeleid niet op orde zou krijgen. "Dat gerucht klopte totaal niet", tekende de krant op uit Bolts mond.

"Met dat soort uitspraken moet je voorzichtig zijn", constateert de wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter. "Omdat ze, in mijn geval, mij problemen bezorgen als ik met mijn sport geld wil verdienen."

Edberg gaat Roger Federer coachen

Stefan Edberg gaat komend seizoen Roger Federer coachen. Dat meldt de Zwitserse tennisser vrijdag op zijn website. De 47-jarige Zweed is minimaal tien weken beschikbaar voor zijn nieuwe pupil. De rest van de tijd blijft Severin Lüthi Federer coachen. Edberg staat volgende maand Federer voor het eerst bij tijdens de Australian Open.

Federer is in zijn nopjes met zijn nieuwe coach. "Stefan was mijn jeugdheld en ik kijk er erg naar uit om van hem te leren." Edberg stelt de doelen hoog. "Ik hoop dat we samen Rogers beste tennis naar boven kunnen halen."

[OKT] Eerste 500 meter voor Ronald Mulder in baanrecord

Tijdens het olympisch kwalificatietoernooi schaatsen in Thialf heeft Ronald Mulder de eerste 500 meter gewonnen in een baanrecord van 34,59 seconden. Mulder heeft hiermee een ruime voorsprong op Jan Smeekens en Michel Mulder. 

Smeekens en Michel Mulder finishten in een onderlinge race in respectievelijk 34,73 en 34,75 seconden en staan hiermee op ruime afstand van Ronald Mulder. Jesper Hospes werd vierde in 35,05 seconden. Later vanavond wordt de tweede 500 meter verreden. Wie het snelst is over twee races zal zich kwalificeren voor Sochi. 

Uitslag eerste 500 meter:

# Naam Tijd
1 Ronald Mulder 34,59
2 Jan Smeekens 34,73
3 Michel Mulder 34,75
4 Jesper Hospes 35,05
5 Kjeld Nuis 35,19
6 Stefan Groothuis 35,21
7 Sjoerd de Vries 35,29
8 Hein Otterspeer 35,32
9 Lennart Velema 35,38
10 Thomas Krol 35,40
11 Jacques de Koning 35,45
12 Gerben Jorritsma 35,45

Artilleriegranaten treffen rouwtent Jemen: 13 doden

Bij de inslag van vier artilleriegranaten in Dali in het zuiden van Jemen zijn vrijdag dertien mensen om het leven gekomen. De granaten troffen een tent waar mensen de nabestaanden kwamen condoleren van een man die was omgekomen bij gevechten tussen veiligheidstroepen en strijders van een regionale beweging. Dat hebben een veiligheidsfunctionaris en een lokale politieke leider die ooggetuige was meegedeeld.

De autoriteiten stellen een onderzoek in naar de beschieting.

In het zuiden van Jemen leeft een sterke beweging die grotere autonomie wil. Veel Zuid-Jemenieten voelen zich sinds zij in 1990 hun zelfstandige staat opgaven door het noorden gemarginaliseerd en gediscrimineerd.

Nederlander in GB vast voor drugssmokkel

Een 57-jarige Nederlander is deze maand in de haven van Newcastle aangehouden voor drugssmokkel. De man had allerlei drugs bij zich met een straatwaarde van 1,8 miljoen euro, schrijven Britse media vrijdag.

De Nederlander, die in IJmuiden op de ferry was gestapt, had 110 kilo heroïne en cocaïne, 170 kilo cannabis en vijftig kilo amfetamine bij zich. De drugs zaten in een bestelbusje en werden ontdekt bij een controle van de Britse douane.

Peuter kritiek na aanrijding op boerenerf

Een 2-jarig jongetje uit Barneveld is vrijdagmiddag ernstig gewond geraakt bij een ongeluk in Ede. De peuter was op bezoek bij een boerenbedrijf en werd daar op het erf aangereden. Hij is in kritieke toestand naar een ziekenhuis in Utrecht vervoerd, laat de politie weten.

Het ongeluk op het boerenerf aan de Krommesteeg gebeurde even voor 13.00 uur. De politie onderzoekt wat zich precies heeft afgespeeld.

KLM mag Martinair-piloten niet aannemen

KLM mag de piloten van dochteronderneming Martinair niet in dienst nemen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald in een kort geding. De piloten - gegroepeerd in de stichting Algemeen Vlieger Belang (AVB) - krijgen daardoor niet dezelfde rechten als hun collega's van KLM, zoals eerder in hun cao was afgesproken.

De Martinair-piloten hadden afgesproken dat ze per 1 januari bij KLM 'horizontaal' zouden kunnen instromen. Op die manier hoefden ze niet onder aan de ladder te beginnen, maar werden ze tussen de KLM-vliegeniers geplaatst, onder meer op basis van het aantal dienstjaren en hun ervaring.

Voor de KLM-piloten was die afspraak echter problematisch. Hoe hoger een piloot op de 'ervaringsranglijst' staat, hoe groter de kans op promotie, meldde onderzoekssite Follow the Money halverwege december. De instroom van ervaren Martinair-personeel vertraagt en onderbreekt daarom de loopbaan van de huidige KLM-piloten, zo vrezen zij.

De cao voor het Martinair-personeel werd in 2011 na veel gesteggel gesloten tussen KLM, Martinair en pilotenvakbond Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). Bij die vakbond zijn zowel piloten van KLM als van Martinair aangesloten. De KLM'ers zijn echter ruim in de meerderheid.

Het was echter diezelfde VNV die eind oktober besloot de cao voor de aangesloten Martinair-piloten op te zeggen. Verenigingsvoorzitter Steven Verhagen noemde dat tegen Follow the Money 'noodzakelijk'. "Anders zouden de belangen van een grote groep KLM-piloten zijn geschaad door de instroom van voormalige Martinair-collega's", stelde hij.

Het Martinair-personeel voelt zich verraden door het VNV-besluit en stapte naar de rechter, gegroepeerd in de AVB. Zij vinden dat de vakbond veel te laat besloot de cao-afspraken op te zeggen. De rechter wees de piloten er vrijdag echter op dat in de contracten geen opzegtermijn was afgesproken en de VNV de cao dus op tijd heeft opgezegd.

'Turkse regering hindert onderzoek'

Een openbaar aanklager in Turkije heeft vrijdag gezegd dat de regering hem verhindert om een onderzoek naar grootschalige corruptie uit te breiden. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en zijn regering komen door de beschuldiging van het openbaar ministerie opnieuw onder vuur te liggen. Zij zouden proberen het corruptieschandaal in de doofpot te krijgen.

Deze week herschikte Erdogan zijn regering nadat drie ministers hun vertrek bekendgemaakt hadden. De zonen van de ministers werden in het kader van het onderzoek naar corruptie opgepakt. Erdogan meent dat het onderzoek een samenzwering is die erop gericht is zijn regering ten val te brengen. De regering heeft agenten ontslagen en regels aangepast om de corruptieonderzoeken via hoge functionarissen binnen politie en justitie te laten lopen.

Critici beschuldigen Erdogan ervan het onderzoek te hinderen en de rechter heeft zich hier bij aangesloten. Die bepaalde vrijdag dat de wijzigingen in de regels opgeschort worden hangende een nader onderzoek.

Openbaar aanklager Muammer Akkas, die de leiding heeft over het corruptieonderzoek, beklaagde zich erover dat agenten een bevel om een aantal mensen te arresteren hebben genegeerd. Die zouden dit hebben nagelaten op verzoek van de hoogste aanklager en de politietop. De hoogste aanklager, Turan Colakkadi, heeft inmiddels Akkas van de zaak gehaald, omdat hij informatie zou hebben gelekt naar de media. Akkas zou bovendien 'willekeurige onderzoeken' zijn gestart.

Drie leden van de partij van Erdogan hebben vrijdag hun lidmaatschap opgezegd. Zij menen dat de regering druk uitoefent op de rechterlijke macht en hadden felle kritiek op de wijze waarop de regering omgaat met het corruptieschandaal. De drie kregen bijval van de oppositie die Erdogan en de zijnen ervan beschuldigt dieven te beschermen.

"We zijn in een tijdperk aangeland waarin dieven worden beschermd en openbaar aanklagers die achter de dieven aan gaan vleugellam worden gemaakt", aldus Kemal Kilicdaroglu, de leider van de oppositionele Republikeinse Volkspartij.

Lobkov pakt Russische titel op 500m

Bij de Russische afstandskampioenschappen in Sochi is Dmitry Lobkov kampioen op de 500 meter bij de mannen geworden. Lobkov was over twee 500 meters de snelste (35,04 en 35,26). Alexei Yesin pakte zilver, het brons ging naar Artem Kuznetsov.

De 5.000 meter voor mannen was een prooi voor Denis Yuskov die gisteren ook al de 1.500 meter won. Yuskov zegevierde in 6.18,89. Alexandr Rumyantsev (6.23,66) eindigde als tweede. Ivan Skobrev (6.24,11) pakte de bronzen plak.

Bij de vrouwen pakte Olga Fatkulina haar tweede titel. Na de 500 meter was ze ook de beste op de kilometer. Fatkulina ging in een winnende tijd van 1.15,97 over de meet.

Gewilde Dost wil in Bundesliga blijven

Feyenoord en Vitesse dingen naar verluidt naar zijn hand, maar Bas Dost is niet van plan om te wijken uit de Bundesliga. De boomlange aanvaller moet bij VfL Wolfsburg genoegen nemen met een rol op het tweede plan, en is naarstig op jacht naar speelminuten.

Die minuten maakt hij bij voorkeur in de Bundesliga, zo laat hij het Algemeen Dagblad optekenen. "Ik wil hier niet klaar zijn. De Bundesliga is de beste competitie die er is", stelt hij in gesprek met de ochtendkrant. Na een periode van blessureleed hoopt Dost snel het vertrouwen van trainer Dieter Hecking te winnen.

"Ik sta te popelen. Je kunt veel zeggen van die Duitse clubs, maar je traint je het apezuur. Ik ben daarom hartstikke fit. Ik wil door, man. Alleen door in te vallen en te scoren, kan ik de druk opvoeren. Ik baal dat het nu winter is. Maar mocht ik hier niet kunnen spelen en ergens anders wel, dan moet ik daar goed over nadenken."

Bij Wolfsburg heeft de oud-aanvaller van FC Emmen, Heracles Almelo en sc Heerenveen te kampen met concurrentie van Ivica Olic. "Je moet ook wat geluk hebben. Ik kwam net terug van mijn blessure en toen maakte Olic een wereldgoal tegen Dortmund. Wat wil je dan doen? Dan moet je gewoon gaan zitten en je bek houden. Zo is voetbal. Je moet ook niet vergeten dat Olic niet een of andere pipo is die net komt kijken. Dat telt hier allemaal mee."

Dost heeft bij Wolfsburg gezelschap van een Nederlandse assistent-trainer, Andries Jonker. De Amsterdamse oefenmeester deelt de mening van Dost en hoopt op een oplossing. "Bas is een fantastische speler", zegt hij.

"Maar hij snapt ook dat er geen aanleiding is om Olic te passeren. Hij moet op zijn beurt wachten en zien dat hij een spits van 34 eruit speelt. Wat voor hem het beste is? Ik heb hem gezegd dat hij moet gaan praten met technisch directeur Allofs. Bas kan een geweldige spits worden, maar hij moet wel perspectief hebben."

Eerder suggereerden diverse media dat zowel Vitesse als Feyenoord Dost op de korrel hebben. Beide ploegen zouden overwegen in januari tot actie over te gaan voor de 24-jarige aanvaller.

'Britney Spears heeft jeuk'

Britney Spears vindt het erg spannend dat vrijdagavond haar eerste show in Las Vegas plaatsvindt. "Ik heb kriebels in mijn buik", twitterde de zangeres. Spears treedt de komende twee jaar meerdere keren per maand op in Planet Hollywood in Las Vegas.

"Ik kan niet geloven dat de eerste show eraan komt." De zangeres oefende haar optreden donderdag voor vrienden en familie. Spears plaatste ook een foto van zichzelf tijdens de generale repetitie op Twitter. Zo is te zien dat een van haar outfits bestaat uit een glitter-bh met glimmende broek.

De 32-jarige Spears brengt volgens de Amerikaanse krant USA Today hits als Baby One More Time, Oops! I Did It Again, Slave 4 U en Work Bitch ten gehore. Voor de optredens van de show, die Britney: Piece of Me heet, zijn nog kaarten te koop. Eerder werd al duidelijk dat de verkoop een stuk minder hard ging dan werd verwacht.

Miley wisselt speeksel uit met Cara

Miley Cyrus en Cara Delevingne kunnen het heel goed met elkaar vinden. Miley twitterde donderdag een foto waarop te zien is dat ze de tong van het 21-jarige model likt. "We hebben het rolletje eindelijk laten ontwikkelen", schreef Cyrus bij het kiekje.

Volgens entertainmentzender E! is de foto gemaakt in Amsterdam. Miley was vorige maand in Nederland voor de MTV EMA en dook met meerdere sterren de coffeeshops in. Ook Cara werd door Miley op sleeptouw genomen.

Regering Z-Sudan bereid tot staken geweld

De Zuid-Sudanese regering is bereid het geweld in het land te staken. Dat hebben Oost-Afrikaanse regeringsleiders vrijdag gezegd in een verklaring. De Oost-Afrikaanse landen, die zich verenigd hebben in het samenwerkingsverband IGAD, zeiden 'blij te zijn met de toewijding van de regering van Zuid-Sudan aan een directe staking van de gewelddadigheden'.

In de verklaring wordt er bij Riek Machar, de voormalige vicepresident die ervan wordt beschuldigd een complot tegen president Salva Kiir te hebben beraamd, op aangedrongen om 'vergelijkbare toezeggingen' te doen. IGAD is gekant tegen een machtswissel in het land en wil dat Kiir nog voor de jaarwisseling met zijn rivalen in gesprek gaat om de kwestie op te lossen.

December in top tien warmste maanden

December van dit jaar staat op een gedeelde zesde plaats in de top tien van warmste decembermaanden ooit gemeten. De gemiddelde temperatuur lag in De Bilt op ongeveer 5,8 graden, terwijl het normaal 3,7 graden is, meldt het KNMI vrijdag in zijn jaaroverzicht.

Het kwik steeg deze maand meerdere keren tot boven de 10 graden en in het Limburgse Ell werd het op 16 december zelfs 13,5 graden. De lente viel dit jaar juist een stuk kouder uit. In veertig jaar was het voorjaar niet zo koud. De koudste temperatuur werd in januari in het Gelderse Herwijnen gemeten. Het werd daar toen -18 graden.

Dit jaar waren er dertien ijsdagen, waarbij het de hele dag onder de nul graden blijft, tegenover acht gemiddeld. Het aantal dagen waarin de temperatuur onder het vriespunt dook kwam uit op 64, tegenover 58 normaal. Tegelijk was er meer zon dan gebruikelijk. De zon liet zich 1705 uur zien, tegenover 1639 gemiddeld. In Den Helder scheen de zon met 1880 uur het meest. Het Gelderse Deelen had met 1480 uur de minste zon.

Dit jaar regende en sneeuwde het minder dan in andere jaren. Er viel in totaal 750 millimeter tegenover 849 millimeter normaal. De meeste neerslag viel in Hoek van Holland, waar 895 millimeter werd opgevangen. Den Helder valt ook hier in gunstig opzicht op: daar viel slechts 620 millimeter.

Andy Schleck zet in op terugkeer naar wereldtop

Andy Schleck heeft goede hoop dat hij in 2014 weer terugkeert aan de top van het mondiale wielrennen. De Luxemburger is vol vertrouwen nu hij blessurevrij is en herenigd met broer Fränk. "Het is een nieuwe start, met een nieuw team", zegt Schleck tegen Cyclingnews over Trek. "Dat Fränk terugkeert is natuurlijk belangrijk voor mij."

Schleck wil na twee rampjaren niet te hoog van de toren blazen. "Iedereen die mij kent, weet wat ik kan. Ik heb grote ambities, maar na de afgelopen twee jaar wil ik niet zeggen dat ik Luik-Bastenaken-Luik ga winnen. Ik wil eerst mijn goede vorm terugkrijgen en daarna zien we wel."

De 28-jarige Schleck zegt zich eerst te concentreren op de voorjaarsklassiekers in de Ardennen. "En daarna ga ik me focussen op een goede Tour de France. Momenteel kan ik pijnvrij rijden en voel ik me goed."

De afgelopen twee jaar kon Schleck weinig indruk maken. Geteisterd door blessureleed moest hij vorig jaar zomer de Tour missen. Eenmaal terug was Schleck geen schim van de renner die de jaren daarvoor indruk maakte. De twintigste plaats in het eindklassement van de recentste Ronde van Frankrijk was zijn belangrijke wapenfeit.

Schleck eindigde driemaal als tweede in de Tour de France. Door de dopingschorsing van Alberto Contador mocht de klimmer de eindzege van 2010 op zijn naam schrijven.

Oulahsen onderweg naar Nederland

De Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen is onderweg naar Nederland. Dat heeft de Nderlandse vrijdagmiddag laten weten op Twitter. Oulahsen haalde eerder op de dag al haar visum op waarmee ze Rusland kan verlaten.

De activiste werd in september met 29 andere opvarenden van de Arctic Sunrise gearresteerd tijdens een protestactie. Rusland liet vorige week weten de aanklacht tegen hen te laten vallen door een amnestiewet die door het Russische parlement werd aangenomen.

Arnhemse haven weer open na dieselschoonmaak

Schepen kunnen vanaf vrijdagmiddag weer gebruikmaken van de haven van Arnhem. De tienduizend liter dieselolie die in de Nieuwe Haven was gelekt, is grotendeels opgeruimd.

"De haven kan weer open", laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdag weten. "Het waait hard, dus er kan nog olie worden gevonden in hoeken, maar het grootste deel is opgeruimd."

Een voorbijganger merkte de diesel woensdag op. Donderdag werd duidelijk dat het ging om ongeveer tienduizend liter dieselolie, waarop de schoonmaak van start ging. De bewoners van woonboten in de haven, hadden volgens de zegsvrouw veel stankoverlast te verduren.

Een onderzoek naar de oorzaak van de verspilling is in volle gang. Rijkswaterstaat sluit niet uit dat het ging om een illegale olielozing.

Djokovic wint eerste partij van seizoen

Novak Djokovic heeft bij het demonstratietoernooi van Abu Dhabi de finale bereikt. De Serviër won vrijdag met 7-6 (5) en 6-3 van Jo-Wilfried Tsonga in de halve eindstrijd. Voor Djokovic was het zijn eerste wedstrijd van het tennisjaar 2014. In de eindstrijd op zaterdag wacht David Ferrer. Tsonga speelt tegen Rafael Nadal om de derde plek.

Djokovic nam op het hardcourt al in de derde game de regie in de wedstrijd in handen. Vijf games later brak Tsonga, die donderdag in zijn eerste partij van Andy Murray won, terug en de Fransman dwong zo een tiebreak af waarin hij met 7-5 voor Djokovic boog.

In het tweede bedrijf plaatste Djokovic in de zesde game een break en kwam zo op 4-2 voor. Het lukte Tsonga niet meer om terug te komen. Op 5-3 serveerde Djokovic voor de wedstrijd en dat deed hij op love.

Standard eist 1,65 miljoen van Leuven

Standard Luik wil via een gang naar de rechter 1,65 miljoen euro zien te krijgen van Oud-Heverlee Leuven voor de blessure van Mehdi Carcela. Dat bedrag staat volgens de Belgische zender Sporza in de dagvaarding die Luik naar zijn competitiegenoot stuurde. De koploper van de Belgische competitie had donderdag al aangekondigd een rechtszaak te beginnen.

Standard wil een vergoeding voor de enkelblessure die Carcela opliep in de wedstrijd tegen Leuven op 8 december na een overtreding van Bjorn Ruytinx. Carcela's blessure zorgt bij de speler voor een waardevermindering van tien procent, zo stelt Standard.

Ook is volgens de Luikenaren Carcela een kans op een stap hogerop en de daarmee gepaard gaande salarisverhoging ontnomen. De club en speler willen die schade nu verhalen op Leuven. Standard denkt zelf recht te hebben op 1,4 miljoen euro, naast 250 duizend euro voor Carcela.

Carcela deelde na de overtreding nog een klap uit aan Ruytinx en ontving rood. Carcela kreeg vier wedstrijden schorsing opgelegd, Ruytinx één. Carcela is naar verwachting maanden uit de roulatie.

Directeur Groene Amsterdammer stapt op om lening

Teun Gautier treedt per direct terug als directeur van uitgeverij De Groene Amsterdammer. Vorige week bleek dat hij Edwin de Roy van Zuydewijn in het voorjaar van 2012 zeventienduizend euro had geleend om een boek te schrijven, en dat schoot in het bestuur en de redactie van het weekblad in het verkeerde keelgat.

De 45-jarige Gautier en zijn collega's hebben een fundamenteel verschil van inzicht over de kwestie, staat in een verklaring op de site van de Groene. Het geld is overigens, zoals overeengekomen, in 'zeer korte termijn' terugbetaald.

Het bedrag was bedoeld voor een initiatief dat moest leiden tot publicatie van een boek van de hand van De Roy van Zuydewijn, de ex-man van van prinses Margarita. Het werk zou kwesties rondom het koningshuis behandelen. Hij heeft eerder aangekondigd zijn licht te laten schijnen over een aantal kwesties rond de Oranjes.

Omdat De Roy van Zuydewijn onderwerp is van journalistiek en politiek debat, kan de lening die Gautier verstrekte in verband worden gebracht met de redactionele afwegingen van De Groene. "De redactionele onafhankelijkheid en de integriteit van het blad zijn daarmee in het geding en dat is voor bestuur en redactie niet acceptabel", aldus de verklaring.

Gautier en De Groene Amsterdammer gaan wel 'in goed overleg' uit elkaar. De oplage van het weekblad groeide de afgelopen jaren gestaag en het blad staat er financieel goed voor. Alle betrokkenen betreuren het dat ze afscheid moeten nemen van een 'gewaardeerde directeur'. Er is nog geen opvolger in beeld.

Gautier was sinds mei 2009 directeur van het blad. Gautier was eerder onder meer directeur Reed Exhibitions Benelux, adjunct-directeur bij Elsevier Business, medeoprichter van PM Den Haag en chef van Telegraaf Expomedia. Hij was als uitgever van De Groene ook betrokken bij online publicatie De Correspondent.

De Roy van Zuydewijn kwam onlangs weer in het nieuws toen bleek dat prins Bernhard had aangedrongen op een onderzoek naar hem door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. D66 drong vervolgens aan op een onderzoek, maar premier Mark Rutte (VVD) liet weten daar geen behoefte aan te hebben. Wat hem betreft liggen alle feiten op tafel en kan het dossier worden gesloten.

Pussy Riot nog altijd uit op vertrek Poetin

Twee leden van de Russische punkband Pussy Riot die bijna twee jaar in een strafkamp doorbrachten vanwege een protestactie tegen de Russische president Vladimir Poetin zijn nog altijd van plan om Poetin uit het zadel te krijgen. Dat hebben zij vrijdag gezegd op een persconferentie. Hoe ze precies te werk willen gaan hebben ze niet gezegd.

Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina kwamen eerder deze week vrij. Ze hebben amnestie gekregen. Op de persconferentie in Moskou zeiden de vrouwen dat hun houding ten aanzien van Poetin en de manier waarop hij het land bestuurt niet is veranderd. "Wat betreft Vladimir Poetin: we denken nog altijd hetzelfde over hem", zei Tolokonnikova.

"Moeder van God, verdrijf Poetin", voegde ze Tolokonnikova aan toe, verwijzend naar het protestlied dat hen in de cel deed belanden. "Het engste aan het Rusland van Poetin is het feit dat het onmogelijk is je stem te laten horen en gehoord te worden." Ze noemde de voormalige olietycoon Michail Chodorkovski, die eerder deze week na tien jaar cel vrijkwam, een betere president dan Poetin.

Tolokonnikova en Aljochina spraken op de persconferentie vooral over hun plannen voor het opzetten van een organisatie die Russische gevangenen gaat bijstaan. De Russische oppositieleider Aleksej Navalny helpt bij het werven van fondsen voor de organisatie.

Cocu ziet eerste seizoenshelft als wijze les

Terugblikkend op de eerste seizoenshelft kan Phillip Cocu onmogelijk tevreden zijn. De 43-jarige oefenmeester hoopt dat zijn spelers lering trekken uit de teleurstellingen. Na een ijzersterke start raakte al snel de klad erin.

Met achttien speelronden achter de rug bekleden de Eindhovenaren een teleurstellende zevende plaats op de ranglijst. Bovendien werd al snel afscheid genomen van de Europa League en de KNVB beker. De winstratio (zeven uit achttien Eredivisie-duels werden gewonnen) en het doelsaldo (35 voor, 25 tegen) stemmen ook al somber. "Dat moet beter, daar hoeven we niet omheen te draaien", laat Cocu in gesprek met PSV TV weten.

"De balans in resultaten moeten we omhoog krijgen en het aantal doelpunten voor is aan de magere kant voor PSV-begrippen", vervolgt hij. "We weten dat we dat moeten verbeteren en hebben er ook alle vertrouwen in dat het gaat gebeuren."

Cocu had liever gezien dat zijn spelers minder steken hadden laten vallen, maar ziet de afgelopen zes maanden niet als een verloren halfjaar. "De bagage en de leermomenten die we hebben gehad, zijn soms wel kostbaar en duur geweest, maar dat neem je toch mee. Als je sterk in je hoofd bent, dan word je daar beter van."

Volgens Cocu heeft een korte termijnvisie bij PSV plaatsgemaakt voor een blik op de lange termijn. "Daarin ligt de nadruk op doorontwikkelen en ook echt een kans geven aan spelers uit de eigen jeugd", legt hij uit. "De leeftijdscategorie is wat verschoven. Daardoor heb je die extremen."

Toch is de lage gemiddelde leeftijd in de ogen van de voormalig assistent-bondscoach niet de enige oorzaak voor de teleurstellende prestaties. In de zomer maakte de selectie een metamorfose door. "We hebben een nieuw elftal. Er zijn veel spelers verkocht."

Cocu is niet van plan om van de uitgestippelde koers af te wijken. De aanpak blijft hetzelfde. "Ik denk dat we de lijn moeten doortrekken wat betreft het voetbal. Dat moet herkenbaar zijn, dat moet enthousiasme, lef en durf uitstralen. Daarbinnen moeten we heel veel dingen verbeteren en één aspect daarvan is het rendement. Dat zie je aan de cijfers. Als je het aantal doelpunten afzet tegen de kansen die we creëren, dan moet dat omhoog."

Vos wint cross in Loenhout

Marianne Vos heeft vrijdag de Azencross van Loenhout gewonnen. De Brabantse werd op het podium geflankeerd door de Amerikaanse Katie Compton en de Britse Helen Wyman. Vos werd de afgelopen twee wedstrijden afgetroefd door Compton.

Vos, die vorige week voor de derde keer in haar carrière tot sportvrouw van het jaar werd gekozen, reed vorige week haar eerste wedstrijd na twee maanden pauze vanwege een buikoperatie. Ze rijdt de komende weken nog zes wedstrijden ter voorbereiding op het WK in Hoogerheide eind februari.

Cardiff-coach Mackay dan toch ontslagen

Premier League-club Cardiff City heeft coach Malky Mackay vrijdag ontslagen. De Schot leefde al enige tijd in onmin met clubeigenaar Vincent Tan. De Maleisiër had Mackay vorige week per e-mail laten weten dat hij op moest stappen of ontslagen zou worden. Mackay weigerde dat en zat nog twee wedstrijden, de nederlagen tegen Liverpool en Southampton, op de bank.

Een opvolger van Mackay wordt volgens Cardiff City te zijner tijd aangesteld. Wie er zaterdag tegen Sunderland op de bank zit is nog niet bekendgemaakt.

Mackay was anderhalf jaar trainer van de ploeg uit de Welshe hoofdstad en leidde de formatie naar de Premier League. De promovendus staat momenteel zestiende in de hoogste Engelse competitie. Het verschil met de gevarenzone beslaat nog slechts een punt.

Na de mail van Tan kreeg Mackay veel steun van collega-trainers en de fans van Cardiff. De supporters hebben Tan sowieso niet hoog zitten, want hij veranderde de clubkleur van blauw naar rood en verving de zwaluw in het clublogo voor een Welshe draak. Ook stelde hij een 23-jarige vriend van zijn zoon aan als technisch directeur, maar die vertrok onlangs al.

Frankrijk wil verbod op shows van komiek

De Franse regering wil de voorstellingen van komiek Dieudonné (47) verbieden, omdat die racistisch en antisemitisch van aard zouden zijn. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet weten alle juridische wegen te bestuderen die een verbod mogelijk maken. Volgens het ministerie hebben de voorstellingen van Dieudonné geen creatieve dimensie, maar vormen ze een bedreiging voor de openbare orde.

Dieudonné kreeg vorige maand een boete van 28.000 euro voor laster, smaad en het aanzetten tot rassenhaat en discriminatie vanwege een lied waarin hij de slachtoffers van de Holocaust bespotte. Onlangs zei hij over radiojournalist Patrick Cohen van France Inter dat elke keer wanneer hij hem hoort praten, hij het jammer vindt dat er geen gaskamers meer zijn.

Frankrijk wil verbod op shows van komiek
Frankrijk wil verbod op shows van komiek (Foto: ANP)

'Rihanna plant chic oud-en-nieuwfeestje'

Rihanna is van plan een extravagant feest te geven tijdens de jaarwisseling. Ingewijden vertellen aan The New York Post dat de zangeres een privésuite heeft gereserveerd in de nachtclub van Jay-Z in New York.

Rihanna heeft volgens de krant vijftig vrienden en familieleden uitgenodigd om in de 40/40 Club te feesten. De privékamers kosten rond de zevenduizend dollar. Dat is inclusief bediening en het gebruik van twee televisies en een pooltafel. De gasten kunnen bovendien voor drieduizend dollar aan hapjes en drankjes wegwerken.

De 25-jarige zangeres heeft kerst gevierd in haar geboorteland Barbados. Rihanna plaatste meerdere foto's van zichzelf en familie en vrienden op Instagram. Zo is te zien hoe ze cadeautjes uitpakt, is ze verkleed als rendier en staat ze in bikini op een boot.

Operettezangeres Marta Eggerth (101) overleden

De Oostenrijks-Hongaarse operettezangeres en actrice Marta Eggerth is donderdag in New York op 101-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie laten weten aan het Oostenrijkse persbureau APA.

Eggerth werd geboren in Boedapest en groeide in de jaren dertig uit tot een bekende actrice en zangeres op het podium, maar ook in operettefilms. Als jonge zangeres verhuisde ze van Hongarije naar Wenen, waar ze samenwerkte met componisten als Richard Strauss, Robert Stolz en Franz Lehar.

Eggerth trad ook geregeld op met haar partner Jan Kiepura. Het echtpaar vluchtte in 1938 voor de nazi's naar de Verenigde Staten. Ook daar groeide de populariteit van Eggerth. De zangeres blijft na de oorlog voor optredens terugkeren naar Europa. Zo trad ze op in het Oostenrijkse Theater an der Wien. In 1999 speelde ze een rol in een aflevering van de Duitse misdaadserie Tatort.

Tientallen doden door overstromingen Brazilië

Overstromingen en aardverschuivingen in het zuidoosten van Brazilië hebben aan zeker 41 mensen het leven gekost. Meer dan zeventigduizend mensen zijn op de vlucht geslagen, zeiden de autoriteiten vrijdag.

De staten Minais Gerais en Espirito Santo worden al meer dan tien dagen geteisterd door hevige regenval. Achttien doden vielen in Minas Gerais en 23 in Espirito Santo.

Het leger is ter plaatse om voedsel, water en medicijnen uit te delen in de getroffen gebieden. Genietroepen worden ingezet om wegen en bruggen te repareren die door het water zijn beschadigd.

Jennifer Lawrence bijna gestikt

Jennifer Lawrence is tijdens de opnames van de nieuwe Hunger Games-film Mockingjay bijna gestikt. Dit heeft The National Enquirer bekendgemaakt. 

Tijdens de opnames van een opstandscène voor de laatste film uit de reeks blokkeerde een rookmachine, waardoor Lawrence vast kwam te zitten in een tunnel gevuld met rook. 

Na een paar minuten kon een reddingsteam de hoofdrolspeelster lokaliseren en bevrijden. Het leek mee te vallen qua verwondingen, wel bleef Lawrence klagen over duizeligheid.

Jennifer Lawrence bijna gestikt (Foto: Novum)
Jennifer Lawrence bijna gestikt (Foto: Novum)

Ronald de Boer: "Niet alleen op kampioenschap focussen"

Na een moeizame start is Ajax de voorbije weken opgeklommen naar de koppositie in de Eredivisie. Ronald de Boer gelooft in een nieuw kampioenschap. De broer van Ajax-trainer Frank de Boer maakte de voorbije drie seizoen van dichtbij mee hoe Ajax na een lange inhaalrace de titel greep, en verwacht dat de formatie van zijn broer dat kunststukje kan herhalen.

Volgens De Boer is de vierde opeenvolgende titel binnen handbereik. "In deze vorm kun je iedereen verslaan", steekt hij van wal ten overstaan van AT5. "Daar gaat het om en dat besef en dat geloof moet er zijn. Als we zo spelen dan worden we kampioen."

Het kampioenschap is echter niet het enige doel dat Ajax dit seizoen nastreeft. Overwintering in de Champions League werd op de valreep gemist, maar de doorstroom van talenten verloopt naar wens.

De Boer vindt dat Ajax zich ook buiten de landsgrenzen moet laten gelden, ook al moest Ajax afscheid nemen van het hoogste Europese podium. "Ik denk dat het ook voor de fans geweldig is wanneer je zo ver mogelijk reikt in de Europa League."

"Ik denk dus dat we niet moeten denken van, 'nou lekker belangrijk' en ons alleen maar op het kampioenschap moeten richten. Het kampioenschap is wel heel belangrijk, want de Champions League lonkt dan ook weer."

Met achttien speelronden achter de rug gaat Ajax aan kop in de Eredivisie. Naaste belager Vitesse verzamelde net als de Amsterdammers 37 punten, maar beschikt over een minder doelsaldo.

Doden door noodweer Canarische Eilanden

Noodweer heeft op de Canarische Eilanden twee levens geëist. Dat hebben de Spaanse autoriteiten vrijdag gezegd. De Canarische Eilanden worden al enkele dagen geteisterd door harde wind en zware regenval.

De twee slachtoffers, een man van 47 en een meisje van 11, waren badgasten. Ze werden donderdag op het eiland La Graciosa meegesleurd door hoge golven en verdronken. Twee andere gezinsleden, een kind van 16 en een van 12, konden met boten uit zee worden gevist.

Ferrer klopt Nadal en bereikt finale

David Ferrer heeft zich vrijdag naar de finale van het demonstratietoernooi van Abu Dhabi geslagen. In een Spaans onderonsje klopte hij de nummer één van de wereld Rafael Nadal met 6-4 en 6-4. Ferrer won donderdag in de eerste ronde al van Stanislas Wawrinka, Nadal speelde in de halve finale zijn eerste duel.

Ondanks breakpunten over en weer gingen de twee Spanjaarden op het hardcourt in het Midden-Oosten lang gelijk op. Pas bij een 5-4 voorsprong voor Ferrer wist hij een breakpunt te benutten en zo de set naar zich toe te trekken. De tweede set kende een vergelijkbaar verloop. Bij 5-4 voor brak Ferrer de opslagbeurt van zijn tegenstander opnieuw.

In de finale treft Ferrer zaterdag de winnaar van de partij tussen Jo-Wilfried Tsonga en Novak Djokovic. De verliezer van die wedstrijd strijdt tegen Nadal om de derde plaats. Eerder vrijdag werd Andy Murray al vijfde door Wawrinka in twee sets te verslaan.

Weer vredesmilitairen gedood in CAR

Twee Afrikaanse vredesmilitairen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag in de Centraal-Afrikaanse Republiek om het leven gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie vrijdag gezegd. Eerder deze week verloren al zes vredesmilitairen uit Tsjaad het leven.

De twee militairen, die uit Congo kwamen, kwamen om toen hun eenheid werd aangevallen tijdens een patrouille in de hoofdstad Bangui. Wie er achter de aanval zit kon de woordvoerder niet zeggen.

De huidige islamitische regering in de CAR greep in maart de macht. Deze maand is de strijd tussen aanhangers van de oude christelijke regering en de huidige machthebbers opgelaaid. De Afrikaanse vredesmilitairen, die veelal moslims zijn, worden er door christelijke milities van beticht de regering te steunen. Frankrijk heeft echter ook troepen naar het land gestuurd, en die worden er door moslims weer van beschuldigd te heulen met de christelijke milities.

"Seedorf nog niet klaar voor AC Milan"

Volgens diverse berichtgevingen is Clarence Seedorf de gedroomde kandidaat om Massimiliano Allegri op te volgen als hoofdtrainer van AC Milan. Als Fabio Capello het voor het zeggen zou hebben in Milaan zou hij een andere keuze maken. Volgens de huidige bondscoach van Rusland is Seedorf nog niet klaar voor het trainerschap bij de Milanese topclub.

Naar eigen zeggen heeft Capello al eerder een rol gespeeld in de loopbaanplanning van de Nederlandse middenvelder. "Een jaar geleden heb ik hem geadviseerd om naar Brazilië te gaan, in plaats van naar Arabische landen of Rusland" zo vertrouwt hij La Gazzetta dello Sport toe.

Inmiddels speelt Seedorf al anderhalf jaar voor Botafogo. "Maar een onmiddelijke stap naar het trainerschap bij AC Milan is van een heel andere orde", aldus Capello, die zelf zes jaar lang op de bank zat bij Milan. Hij deed dat verspreid over twee perioden.

Volgens de ervaren oefenmeester zijn de teleurstellende prestaties van Milan voor een groot deel toe te wijzen aan economische redenen. Allegri is in zijn optiek niet de grote schuldige. "Juventus en Roma zijn top omdat zij de voorbije jaren meer geïnvesteerd hebben. Dat geldt niet voor i Rossoneri. In mijn ogen heeft Allegri zijn werk goed gedaan en verdient hij weinig kritiek."

Waar de beperkte financiële mogelijkheden in Nederland mogelijkheden bieden voor talenten van eigen kweek, houdt Capello er voor de Italiaanse competitie een heel andere lezing op na. Volgens hem betekent het uitblijven van grote buitenlandse transfers het failliet van de Serie A.

"Het echte probleem is de uitputting van onze competitie", doceert Capello. "In mijn tijd kwamen de beste talenten ter wereld naar Italië, en konden onze eigen spelers aan hun zijde groeien. Zij konden hun geheimen stelen. Nu is er een gebrek aan referentiepunten."

Curator hoopvol over doorstart Pouw

Het lijkt erop dat de failliet verklaarde noordelijke dealerbedrijven van Pouw een doorstart maken. Curator Hans Silvius zegt vrijdag hier 'goede hoop' over te hebben. In afwachting van de gesprekken 'met verschillende partijen' openen de werkplaatsen van de twee dealers maandag hun deuren weer, laat Silvius weten. Hij verwacht volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven over de eventuele doorstart.

De noordelijke locaties van autobedrijf Pouw werden dinsdag failliet verklaard. Doordat de laatste auto's de week ervoor uit de showrooms waren gehaald, was een normale bedrijfsvoering niet meer mogelijk, lichtte een woordvoerder de stap naar de faillissementsrechter toe.

Pouw, dat in de rest van het land nog achttien naar eigen zeggen gezonde dealers heeft, kampte in het noorden van het land met financiële problemen. De dealerbedrijven, Van der Molen in Groningen en Haren en Wander in Assen, werden respectievelijk in 2011 en 2012 overgenomen. Die overnames werden met veel geleend geld gefinancierd, schreef Het Financieele Dagblad al eerder.

In overleg met de importeurs was begin van deze maand de voorraad van de dealers in het noorden al teruggebracht. Bovendien werd de vestiging in Haren gesloten. Dat gaf echter toch niet voldoende financiële lucht. Vrijdag werden daarom de laatste auto's uit de showrooms weggehaald.

Beatrix-beelden naar Drenthe

Sculpturen van prinses Beatrix worden vanaf mei tentoongesteld in Beeldenpark De Havixhorst in De Schiphorst, in de gemeente Meppel. De beelden zijn afkomstig uit Nederlandse overheidsgebouwen. "We verwachten tweehonderd beelden te kunnen tentoonstellen", laat conservator Han van Hagen vrijdag weten. "Maar we mikken op meer."

Met de troonswisseling zijn de beelden van de voormalige vorstin in raadszalen, provinciehuizen en andere openbare gebouwen vervangen door afbeeldingen van koning Willem-Alexander. "We willen deze beelden symbolisch redden van het depot", aldus Van Hagen. De bereidheid bij de overheidsinstellingen om mee te werken is groot.

"Het kapsel lijkt altijd", vertelt de conservator over de beelden van Beatrix, die zelf ook beeldhouwt. "Het is vooral spannend hoe de kunstenaar haar gezicht verbeeldt." Van Hagen hoopt onder meer werk van beeldhouwer Pieter d'Hont te kunnen tonen. "Hij maakte portretten van Beatrix in haar eigen atelier, terwijl de meeste kunstenaars het met een foto moesten doen."

De beelden worden aan het begin van het nieuwe jaar van hun originele plek gehaald en overgebracht naar het beeldenpark. De tentoonstelling Beatrix in Beelden duurt tot en met augustus.

Directeur Nürnberg bezorgder dan Verbeek

Na zeventien speelronden wacht het 1. FC Nürnberg van Gertjan Verbeek nog altijd op de eerste competitieoverwinning van het seizoen. De Nederlandse oefenmeester is er sinds zijn komst eerder dit seizoen nog niet in geslaagd om het tij te keren voor de Duitse ploeg. Alle elf verzamelde punten zijn het gevolg van gelijke spelen.

De formatie van Verbeek hoeft dus vaak niet onder te doen voor de tegenstander, maar grijpt telkens net naast de winst. Volgens de Nederlandse oefenmeester duidt dit niet op een gebrek aan kwaliteit binnen de spelersgroep.

"De groep is goed genoeg", zo citeert Bild de eerder dit seizoen bij AZ ontslagen trainer. Verbeek gelooft dat hij zijn ploeg weer op de rails kan helpen. "In de breedte hebben we genoeg kwaliteit. Dat laten de jongens steeds weer zien."

Die visie wordt niet gedeeld door een collega van Verbeek. Directeur Martin Bader maakt zich meer zorgen dan de Nederlander. "Heel mooi dat de trainer in de jongens gelooft, maar we hebben slechts 11 punten en geen enkele overwinning behaald", zegt hij tegenover hetzelfde medium. "Als we nou 20 punten hadden, zou ik zeggen: het is okay."

Met zeventien speelronden achter de rug bezet Nürnberg de voorlaatste plaats in de Bundesliga. Alleen Eintracht Braunschweig deed het slechter. Ook die ploeg verzamelde elf punten, maar Nürnberg beschikt over een beter doelsaldo.

Meldpunt vuurwerkoverlast weer bereikbaar

Het meldpunt voor vuurwerkoverlast is weer bereikbaar. Dat meldt initiatiefnemer en fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam Arno Bonte vrijdag. De website was sinds woensdagavond uit de lucht door cyberaanvallen. Wie daarachter zat, is nog niet bekend.

"We hebben de beveiliging van de site opgeschroefd", zo meldt Bonte in een verklaring. De fractievoorzitter verwacht dat de problemen daarmee nu achter de rug zijn. Hij roept mensen die tijdens de kerstdagen een klacht wilden indienen op dat alsnog te doen.

Op het moment dat de site onbereikbaar werd, waren ruimen tienduizend klachten binnengekomen. Dat is ongeveer evenveel als vorig jaar op hetzelfde moment. Het meldpunt is een initiatief van vijftien lokale GroenLinks-fracties en is nog tot 4 januari open.

Britse investeerder koopt Free Record Shop België

De Britse investeerder Hilco neemt de failliete Belgische tak van Free Record Shop (FRS) over. Dat bevestigt curator Thierry Van Doosselaere vrijdag tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad. Hilco koopt 67 van de 68 Belgische winkels van de entertainmentketen. Hoeveel de investeringsmaatschappij voor de winkels betaalt, wordt niet bekendgemaakt.

Hilco was al sinds eind november verantwoordelijk voor het draaiende houden van de winkels. De investeerder nam toen de voorraad van vestigingen over en ging ook nieuwe producten leveren. Op die manier kon Hilco een maand 'snuffelen' in de winkels en vervolgens besluiten of het interesse had in Free Record Shop België.

Omdat de Britse maatschappij eind december nog altijd niet met een bod was gekomen, zette curator Van Doosselaere de inboedel van de winkels dinsdag nog in de etalage bij een online veilinghuis. Kort voor het sluiten van de veiling besloot Hilco vrijdag alsnog met een overnamebod voor de 67 winkels te komen.

Alleen de winkel in Tielt-Winge wordt afgestoten, omdat daarvoor al een andere eigenaar is gevonden, zo meldt Het Nieuwsblad. Helemaal besloten is de overname overigens nog niet. De investeerder moet nu nog overleggen met de eigenaren van de winkelpanden. Alle panden van FRS in België zijn namelijk in huurpanden gevestigd.

Vlemmings: "De Boer en Cocu hadden ook geen ervaring"

De Eredivisie is de voorbije jaren uitgegroeid tot een kweekvijver voor jong trainerstalent. Jon Dahl Tomasson is de volgende oefenmeester die voor de leeuwen wordt geworpen. De Deense oud-aanvaller van onder meer sc Heerenveen, Feyenoord en AC Milan krijgt bij Roda JC de kans om zijn kwaliteiten op Eredivisie-niveau te tonen.

Pas sinds dit seizoen had hij de teugels in handen bij Excelsior. Leon Vlemmings, die dezelfde functie bij de Rotterdammers bekleedde maar inmiddels bij Roda op de technisch directeurstoel zit, maakt zich geen zorgen om de gebrekkige ervaring van zijn nieuwe hoofdtrainer.

Hij wijst naar collega's van Tomasson. "Frank de Boer had ook geen ervaring toen hij bij Ajax werd aangesteld en hetzelfde geldt voor Phillip Cocu", zo laat de Noord-Brabantse sportbestuurder De Telegraaf optekenen.

"Het is een goede ontwikkeling in het Nederlandse voetbal om jonge trainers met een rijk voetbalverleden aan te stellen. Veel belangrijker vind ik dat Jon Dahl een winnaar is die de eigenschappen heeft van een moderne trainer."

Ten tijde van zijn trainerschap bij Excelsior, werd Vlemmings bijgestaan door Tomasson. Laatstgenoemde bekleedde toen de positie van assistent. Vlemmings is dan ook goed op de hoogte van de kwaliteiten van Tomasson en gelooft in een opwaartse lijn in de prestatiecurve van Roda.

Het spelersmateriaal rechtvaardigt dat vertrouwen, zo stelt hij. "Wij hebben een selectie die makkelijk in staat moet zijn om hoger te eindigen dan de vijftiende plaats waar we nu staan."

VN: 120 duizend vluchtelingen in Zuid-Sudan

Meer dan 120 duizend mensen zijn inmiddels op de vlucht geslagen voor het geweld in Zuid-Sudan. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag bekendgemaakt. De helft van de vluchtelingen heeft zijn toevlucht gezocht op VN-bases in het land.

Het aantal ontheemde Zuid-Sudanezen loopt razendsnel op. Donderdag stond de teller nog op 92 duizend. Hulpverleners zeggen omgerekend zeker 121 miljoen euro nodig te hebben om alle vluchtelingen te helpen.

Het geweld in Zuid-Sudan begon 15 december in de hoofdstad Juba. Sindsdien heeft het zich verspreid naar andere delen van het land. Volgens president Salva Kiir hebben aanhangers van zijn voormalige vicepresident Riek Machar geprobeerd een staatsgreep te plegen. Machar werd eerder dit jaar door Kiir ontslagen. De onmin tussen de twee rivalen is inmiddels ontaard in een stammenstrijd tussen Kiirs Dinka en Machars Nuer.

Hackerscongres begint met oproep tot verzet

Internetactivisten, computerexperts en hackers zijn vrijdag in Hamburg bijeengekomen voor het dertigste 'hackerscongres', het Chaos Communication Congress. Het congres werd geopend door organisator Tim Pritlove, die opriep tot verzet tegen de controledwang van de overheid.

"We zijn ontwaakt uit een nachtmerrie en terechtgekomen in een werkelijkheid die nog veel erger is. We moeten het internet opnieuw uitvinden, we moeten op een nieuwe manier nadenken over internet", zei Pritlove. Middels videobeelden werd teruggeblikt op 1984, het jaar waarin het eerste Chaos Communication Congress plaatshad en tegelijkertijd de titel van het boek van George Orwell, waarin de auteur een wereld beschrijft waar de overheid alle facetten van het leven in de gaten houdt. Volgens Pritlove moet het boek van Orwell niet worden gezien als een handleiding, maar als een waarschuwing voor de praktisch onbegrensde mogelijkheden van de geheime diensten.

Pritlove riep de aanwezigen op zich te verzetten. Digitale afluistermethoden zijn in rap tempo in de praktijk gebracht en dit moet volgens Pritlove worden afgeremd. "Heb plezier en red de wereld", zei hij ter afsluiting. Het hackerscongres duurt nog tot maandag. Vrijdagavond spreekt journalist Glenn Greenwald, die nauw samenwerkt met de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden, het 'hackerscongres' toe.

De CGI achter The Lone Ranger

Hoewel de critici afgelopen zomer niet erg te spreken waren over The Lone Ranger, blijkt er wel degelijk nagedacht te zijn over de gebruikte effecten in deze film.

Dit filmpje werd pas vrijgegeven door VFX-studio Industrial Light & Magic. De video schetst bepaalde scenes uit de westernfilm.

In The Lone Ranger speelt Johnny Depp de indiaan Toto, die samen met John Reid (Armie Hammer) misdaad bestrijdt in het Wilde Westen.

Moyes houdt geloof in titelprolongatie

De start van David Moyes bij Manchester United is niet om over naar huis te schrijven. Donderdag ontsnapten The Mancunians aan een deceptie bij Hull City. United toonde karakter en vocht zich terug na een 2-0 achterstand in Hull.

Dankzij doelpunten van Chris Smalling, Wayne Rooney, en een eigen treffer van James Chester gingen de bezoekers alsnog met de drie punten aan de haal. Na afloop besefte Moyes dat zijn team door het oog van de naald is gekropen. "Het is een fantastische resultaat, wanneer je zo terugkomt van een 2-0 achterstand", stak hij van wal ten overstaan van BBC Sport.

De Schotse oefenmeester rekende na de 2-0 niet meer op een positief besluit van Boxing Day. "Ik dacht toen dat het een lange, zware terugreis naar Manchester zou worden. Gelukkig wisten mijn spelers de score alsnog om te draaien, zoals ze dat al vaker hebben gedaan."

Met de zevende plek na achttien speelronden in de Premier League kan Moyes onmogelijk tevreden zijn. Vorig seizoen kroonde United zich onder leiding van Sir Alex Ferguson nog tot kampioen van Engeland. Moyes weigert titelprolongatie uit zijn hoofd te zetten.

De achterstand op koploper Arsenal bedraagt momenteel acht punten. "We blijven proberen dat gat zo klein mogelijk te maken. Er is nog een lange weg te gaan in de competitie en we moeten punten blijven verzamelen. Er is nog veel werk voor de boeg, maar we blijven aan de gang. In mijn ogen kunnen wij iedereen in de top aan."

De overwinning op Hull betekende de derde zege op rij voor de regerend landskampioen. Met Kerst kan de club buigen op uitstekende cijfers. Van de laatste achttien duels op Boxing Day werden er zeventien in winst omgezet.

'Feyenoord mengt zich in strijd om Dost'

Ofschoon Feyenoord niet van plan is om Graziano Pellè van de hand te doen, weigert de Rotterdamse clubleiding een vertrek uit te sluiten. Achter de schermen bereidt Feyenoord zich voor op een mogelijke transfer van de Italiaanse sterspeler.

Wanneer een buitenlandse club een niet te weigeren bod op tafel legt, zullen de Rotterdammers zich richting de transfermarkt begeven. Een schaduwlijst is inmiddels opgesteld. Op die lijst prijkt de naam van Bas Dost, zo weet het Algemeen Dagblad vrijdag te melden. Volgens het ochtendblad houdt Feyenoord de verrichtingen van de aanvaller van VfL Wolfsburg nauwgezet in de gaten.

Sinds zijn transfer van sc Heerenveen naar Duitsland wist de boomlange spits slechts mondjesmaat te presteren. Mede als gevolg van blessureleed moest hij vaker toekijken dan hem lief was.

Vorige week hielp Dost zijn team als invaller met een doelpunt tegen Borussia Mönchengladbach nog aan een punt. "Ik ben natuurlijk blij dat ik gescoord heb, maar ook geïrriteerd over het feit dat ik vandaag maar weer twaalf minuten heb gespeeld", zei hij toen. "Als je met 2-1 achter staat, moet je mij in mijn ogen direct brengen."

Destijds meldde het Algemeen Dagblad dat Vitesse voorzichtige belangstelling had voor zijn diensten. Mogelijk kan Dost tijdens de winterse transferperiode dus kiezen tussen aanbiedingen van Feyenoord en Vitesse. Zijn contract bij Wolfsburg loopt in 2017 ten einde.

Faiza Oulahsen klaar voor vertrek

Ook de Nederlandse Greenpeace-activise Faiza Oulahsen heeft haar visum waarmee ze Rusland kan verlaten opgehaald. In Sint-Petersburg toonde ze het uitreisvisum aan de pers.

De andere Nederlandse opvarende van de Arctic Sunrise, Mannes Ubels, haalde zijn document donderdag al op. De milieuorganisatie verwacht dat de twee snel naar Nederland komen. Zes opvarenden, vijf Britten en een Canadees, hebben het land vrijdag verlaten.

De Arctic Sunrise werd op 19 september tijdens een protestactie in de Petsjorazee geënterd door de Russen, die de dertig opvarenden arresteerden. Ze kwamen eind vorige maand op borgtocht vrij. De Zweeds-Amerikaanse Dima Litvinov ging donderdag al per trein naar huis.

Station Antwerpen ontruimd om bommelding

Station Antwerpen Centraal is vrijdagmiddag ontruimd na een bommelding. Dat melden de Belgische spoorwegen en de Antwerpse politie op Twitter.

De politie schrijft dat ook enkele straten rondom het station, zoals de Plantin Moretuslei en De Keyserlei worden afgesloten. Volgens de NMBS is er een bomhond onderweg. De bommelding werd gedaan bij de Nederlandse politie, aldus een politiewoordvoerder tegen de Gazet van Antwerpen.

[NBA] Portland wint en blijft bovenaan

Portland Trail Blazers heeft donderdag gewonnen van Los Angeles Clippers en blijft daardoor aan de leiding in de Western Conference van de NBA. De Trail Blazers trokken in een spannende wedstrijd aan het langste eind. De basketbalploeg uit Portland won thuis na verlenging met 116-112.

Met nog minder dan tien seconden te spelen in de reguliere speeltijd leidden de Clippers met 101-98. Nicolas Batum scoorde vlak voor tijd de gelijkmakende driepunter. Chris Paul kreeg nog een kans op de winnende voor de Clippers, maar zijn schot raakte de rand van de basket. In de verlenging pakte Portland toch nog de winst.

Bij de Trail Blazers was LaMarcus Aldridge topscorer met 32 punten. Daarnaast pakte hij nog tien rebounds. Bij de Clippers, die vierde staan op de westelijke ranglijst, was Blake Griffin met 35 punten op dreef, terwijl Chris Paul een puntje minder scoorde.

San Antonio Spurs blijft derde na de 116-107 winst op Dallas Mavericks. Bij de Spurs was Tony Parker topscorer met 23 punten. Tim Duncan eindigde op 21 punten en dertien rebounds. Dirk Nowitzki scoorde 25 punten voor de Mavericks. De ploeg uit Dallas staat achtste in de Western Conference.

Alle uitslagen van donderdag:

Cleveland - Atlanta 125- 127 wnv
Houston - Memphis 100 - 92
Dallas - San Antonio 107 - 116
Portland - LA Clippers 116 - 112 wnv

Verdachten oorlogsmisdaden opgepakt in Bosnië

De politie in Bosnië heeft zeven voormalige militairen opgepakt die verdacht worden van oorlogsmisdaden. Dat heeft het openbaar ministerie in Bosnië bekendgemaakt.

De zeven zouden tijdens de oorlog in 1992 een groep vluchtende burgers hebben aangevallen en twintig Bosnische Serviërs hebben gedood. De meeste slachtoffers waren vrouwen, kinderen en bejaarden. Volgens het OM gaat het om de ergste oorlogsmisdaad die in Oost-Bosnië tegen Serviërs is begaan.

Game of Thrones meest gedownloade tv-serie

De slotaflevering van het derde seizoen van Game of Thrones is dit jaar het vaakst gedownload zonder dat ervoor werd betaald. De episode werd volgens nieuwswebsite Torrentfreak zeker 5,9 miljoen keer uitgewisseld via Bittorrent-software. Game of Thrones houdt daarmee net als vorig jaar hitseries als Breaking Bad en The Walking Dead achter zich.

Torrentfreak verklaart de populariteit van Game of Thrones als torrent met het beleid van betaalzender HBO. De zender zou er alles aan doen om Game of Thrones exclusief te houden.

Het hoogste aantal downloads van Breaking Bad, over de avonturen van scheikundeleraar Walter White als drugsbaron Heisenberg, lag dit jaar op 4,2 miljoen. De meest verspreide aflevering van The Walking Dead piekte op 3,6 miljoen downloads.

Overheden en belangenorganisaties proberen de illegale verspreiding terug te dringen. Er worden blokkades opgeworpen om websites die toegang bieden tot torrents te blokkeren. Ook spannen filmmaatschappijen rechtszaken aan om de gratis beschikbaarheid van hun films op internet tegen te gaan.

De bekende torrentwebsite The Pirate Bay is bij een aantal grote Nederlandse internetaanbieders op last van de rechtbank van Den Haag geblokkeerd. Het hoger beroep dat internetaanbieders Ziggo en XS4ALL hiertegen aantekenden loopt nog. Daarnaast ging torrentwebsite isohunt.com in oktober na tien jaar op zwart door een uitspraak van een Amerikaanse federale rechtbank.

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam concludeerden in augustus overigens dat de blokkade van The Pirate Bay in Nederland weinig vruchten afwerpt.

Tussen de twintig en 25 procent van de The Pirate Bay-gebruikers gaven aan te zijn gestopt met het downloaden en verspreiden van bestanden nadat de website offline werd gehaald in Nederland. Het aantal internetters dat aangeeft wel eens iets te downloaden in plaats van te kopen, steeg na de instelling van de blokkade echter met zo'n drie procent.

Ook Nederlandse en Britse internetaanbieders constateerden na de blokkering van The Pirate Bay vorig jaar zomer geen afname in het bittorrentverkeer. XS4ALL zag toen zelfs een toename in het gebruik van de bestandsuitwisselingssoftware.

Jongen (13) mishandelt agent

Een 13-jarige jongen heeft dinsdagavond een agent mishandeld in een poging zijn moeder te helpen. De 43-jarige vrouw had in Leidschendam een bekeuring gekregen, maar weigerde haar persoonsgegevens verstrekken. De agent zag zich genoodzaakt de vrouw aan te houden, waarna ze de hulp van haar zoon inriep.

De jongen werd vervolgens gewelddadig. Met hulp van toegesnelde agenten en een omstander konden de vrouw en haar zoon worden aangehouden. Beiden zijn de afgelopen dagen gehoord over hun aandeel in het geweld. Moeder en zoon zijn op last van het Openbaar Ministerie in voorlopige vrijheid gesteld.

Het voorval speelde zich rond 17.40 uur af op de Berberis. De 27-jarige agent is behandeld door een arts en heeft zich ziek gemeld. De politie zet het onderzoek voort.

Jet Li behandeld voor overactieve schildklier

Jet Li ondergaat behandeling voor een overactieve schildklier. Dat liet de 50-jarige kungfuster weten in een Chinees talentenjachtprogramma. De aandoening veroorzaakt veranderingen in de stofwisseling en hartritmestoornissen, maar is goed te behandelen met medicijnen.

Tot de symptomen behoren ook gewichtsschommelingen, waardoor de acteur er de laatste tijd wat gezetter uitziet dan voorheen. "Ik ben dik, ik heb de tijd niet er iets aan te doen", grapte Li. Hij legde uit dat hij met zijn huidige medicatie niet te veel mag sporten en dus meer problemen heeft op gewicht te blijven.

De aandoening werd al in 2010 bij Li vastgesteld, waarna hij medicijnen kreeg en alles onder controle leek. Recentelijk stak de ziekte echter weer de kop op, heftiger dan ooit.

"Ik doe mijn best ermee te leven", zei Li bescheiden. "Ik ben niet een van die grote helden uit mijn films, ik ben een gewone man, net als iedereen." Wel gaf hij aan gewoon door te kunnen werken. "Ik heb wel pijn maar ik lijd niet. Ik ben gelukkig."

Li was in de jaren zeventig een gevierd vechtsporter en maakte in 1980 zijn overstap naar film. Hij speelde zich in de kijker met de Once Upon a Time in China-films, maar brak internationaal pas echt door met zijn schurkenrol in Lethal Weapon 4 uit 1998. Daarna volgden rollen in Romeo Must Die en Kiss of the Dragon. Meer recentelijk was hij te zien in The Expendables en The Expendables 2.


Jet Li behandeld voor overactieve schildklier (Foto: Novum)

Filedruk Rotterdam stijgt tegen landelijke trend in

Het aantal files in Rotterdam is het afgelopen jaar met vijf procent toegenomen terwijl landelijk sprake was van een daling van acht procent. Vooral in de avondspits staat het verkeer vaker stil, meldt de ANWB vrijdag.

In de landelijke filetoptien staat knooppunt Kleinpolderplein bij Rotterdam op de eerste plaats. Het knooppunt stond vorig jaar nog op de tweede plaats. Die wordt nu bezet door knooppunt Vaanplein, ook bij Rotterdam.

Dat de filedruk landelijk afnam, kwam volgens de ANWB door afgeronde wegwerkzaamheden die bijvoorbeeld meer rijstroken opleverden en door betere weersomstandigheden. Wel zijn er naast Rotterdam andere regio's waar het verkeer daar weinig van merkt. Zo blijven de problemen rond Amsterdam tijdens de ochtendspits onverminderd groot, concludeert de ANWB. Bij de knelpunten op de A7, A8 en A9 staat het nog dagelijks vast.

De nummer 1 van vorig jaar, de A50 tussen Arnhem en Eindhoven, is gezakt naar de zevende plaats. Dat zou komen door de opening van de Tacitusbrug bij Ewijk. Eind volgend jaar moet de verbreding van de A50 voltooid zijn en verdwijnt het knelpunt.

De filezwaarte is nog ver van het niveau van voor de economische crisis. Als wordt vergeleken met de afgelopen zeven jaar stond dit jaar veertig procent minder file. De drukste spits was die van 15 januari, toen er 1007 kilometer file stond. Daarmee werd het record van 8 februari 1999 gebroken, al moet daarbij worden aangetekend dat toen eigenlijk meer file stond. Omdat files nog niet op zo veel wegen als nu werden geregistreerd, stond er op papier minder file.

Bovag wil ongure rijinstructeurs weren

Instructeurs van rijscholen die lid willen worden of blijven van de Bovag moeten vanaf medio volgend jaar een verklaring omtrent het gedrag (vog) laten zien. De brancheorganisatie zegt daarmee te willen voorkomen dat onfrisse instructeurs lid worden. Het aantal rijscholen is de laatste jaren flink toegenomen.

De directe aanleiding om voortaan een vog te eisen is een ruzie tussen twee rijinstructeurs in Rijswijk. Bij een van hen werd een vuurwapen aangetroffen. "Dat gaat te ver," vertelt een woordvoerder van de Bovag. "Leerlingen zijn vaak jong en ouders moeten erop kunnen vertrouwen dat hun kinderen in goede handen zijn."

In eerste instantie moeten nieuwe leden een vog laten zien. Daarna wordt ook van instructeurs van de duizend huidige leden een bewijs van goed gedrag gevraagd. Wie dat niet kan of wil laten zien, wordt eruit geknikkerd.

"De meeste rijschoolhouders kunnen zich hierin vinden", vertelt de zegsman. Voordat de maatregel van kracht kan worden, moeten eerst de statuten worden aangepast. Van de zevenduizend rijscholen in Nederland zijn er duizend aangesloten bij de Bovag.

Bovag hoopt met de maatregel een begin te kunnen maken met de aanscherping van de beroepseisen van rijinstructeurs in het algemeen. De vereniging heeft naar eigen zeggen meerdere keren tevergeefs aangeklopt bij minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) om het toelatingsbeleid van nieuwe rijscholen en instructeurs landelijk aan te pakken.

"Schultz vindt dat het een probleem is dat we zelf moeten oplossen", aldus de woordvoerder. "Het bevreemdt ons dat de minister de kop in het zand steekt."

De Vereniging Rijschool Belang (VRB) trok eerder deze maand al aan de bel omtrent het grote aantal rijinstructeurs dat de verplichte opfriscursus niet meer volgt. Tien tot vijftien procent van de instructeurs zouden de cursus laten schieten, onder meer vanwege de hoge kosten.

Leger Turkije wil zich niet mengen in schandaal

Het Turkse leger is niet van plan zich te bemoeien met de politiek en het corruptieschandaal dat heeft geleid tot het vertrek van diverse ministers. Dat heeft het leger vrijdag laten weten in een verklaring.

De Turkse politie pakte vorige week 24 mensen op in verband met corruptie. Ze worden beschuldigd van het aannemen of betalen van steekpenningen. Onder de verdachten zijn de zoons van drie ministers. De ministers zijn inmiddels opgestapt. Volgens premier Recep Tayyip Erdogan is het schandaal een internationaal complot om zijn regering in een kwaad daglicht te plaatsen. De regering heeft diverse politiechefs die bij het onderzoek betrokken zijn ontslagen.

De verklaring van het leger lijkt een reactie te zijn op een column van een vertrouweling van Erdogan. Die schreef dat het schandaal wellicht een voorbode voor een coup is. Het leger heeft sinds de jaren zestig drie keer een staatsgreep gepleegd. Erdogan heeft de macht van het leger de afgelopen tien jaar echter ingeperkt.

Schalke huurt verdediger van Bayern

Schalke 04 neemt Jan Kirchhoff op huurbasis over van Bayern München. De 23-jarige verdediger is tot de zomer van 2015 speler van de Königsblauen, zo maakte de Beierse club vrijdag bekend. Kirchhoff kwam afgelopen zomer transfervrij over van FSV Mainz en speelde dit seizoen elf wedstrijden voor Bayern.

Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge ziet de huurconstructie als de beste optie voor alle drie de partijen. "Bij Schalke kan hij wel de speeltijd krijgen die bij ons niet mogelijk is. Wij wensen hem veel geluk en hopen dat hij zich zo ontwikkelt dat hij in 2015 bij ons kan terugkeren."

Schutters vrijgesproken van schietincident

Twee mannen die in april aan de Nassaukade te Amsterdam een slechte western naspeelden, worden niet voor dit schietincident vervolgd. Beiden deden een beroep op noodweer en dit is ook door de rechter gehonoreerd.

Aanvankelijk had justitie zeven jaar gratis cursussen, sport en een eigen kamer cel geëist, maar Fahd en Abdel komen eraf met respectievelijk drie en vier maanden achter de tralies. Dit vanwege wapenbezit zonder vergunning.

De twee vonden het een goed idee om in een vol café elkaar vol lood te pompen. Hierbij troffen ze elkaar en raakte ook nog een andere man zwaargewond in zijn been.

'La Grande Bellezza en Borgman beste films 2013'

De Nederlandse filmpers heeft de Italiaanse tragikomedie La Grande Bellezza uitgeroepen tot beste bioscoopfilm van het afgelopen jaar. De zwarte komedie Borgman, van Alex van Warmerdam, werd gekroond tot beste Nederlandse film van 2013, dat maakte de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) vrijdag bekend.

De jury, die bestond uit 91 filmcritici, kozen de Amerikaanse film Gravity als de op een na beste bioscoopfilm. De Franse film La Vie d'Adèle werd als derde favoriet gekozen. Bij de Nederlandse films bleef Borgman de film Wolf en Matterhorn voor.

Het is de elfde keer dat de Nederlandse filmpers de beste film van het jaar kiest. Vorig jaar werd Amour gekozen tot beste bioscoopfilm en was Kauwboy de Nederlandse favoriet. Eerdere Nederlandse winnaars waren onder meer Rabat, Oorlogswinter en Alles Is Liefde.


'La Grande Bellezza en Borgman beste films 2013' (Foto: Novum)

Zes Greenpeace-activisten weg uit Rusland

Zes activisten van milieuorganisatie Greenpeace die sinds september vastzaten in Rusland hebben het land verlaten. Dat meldt de BBC vrijdag. De opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise zijn vrijgekomen onder een amnestiewet, die vorige week werd aangenomen.

De in totaal dertig activisten werden in september opgepakt tijdens een protestactie in de Petsjorazee. De zes die nu weg zijn uit Rusland zijn vijf Britten en een Canadees.

Een van de activisten, Anthony Perrett, zei er naar uit te kijken om weer thuis te komen in Wales. Hij zei tegen de BBC dat de protestactie de moeite waard was, maar dat de omstandigheden van zijn detentie hem deden denken aan een 'concentratiekamp'.

[OS 2014] Tomba la Bomba; Italiaanse playboy

Op 7 februari gaan de Olympische Spelen in Sochi van start. In aanloop naar de Winterspelen brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van dit grootse evenement. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Sochi, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Alberto Tomba was misschien wel de beste skiër van zijn generatie. De Italiaan was tussen 1985 en 1998 actief in de wereldbeker en won daarin 50 wedstrijden. Skiën was al vroeg de passie van de in 1966 geboren Tomba, die daarnaast ook actief was in onder andere tennis en voetbal.

Vierde storm blijft Nederland bespaard

De verwachte storm van vandaag komt toch niet. "We zien de windkracht overal al afnemen", zegt een lichtelijk teleurgestelde woordvoerder van weeronline.nl vrijdag. "We hadden de storm wel met een flinke slag om de arm aangekondigd, maar het is toch jammer als het er niet van komt."

Was er een windkracht van 9 beaufort gemeten, dan hadden wij voor de vierde keer dit jaar een storm gehad. "Aan de kust en op de Limburgse heuvels komen tot de eerste helft van de middag nog wel flinke windstoten voor", zegt de woordvoerder. De zwaarste windstoten zijn in de vroege ochtend gemeten aan de kust. In Zeeland zijn er windstoten van 93 kilometer per uur gemeten.

Het stormachtige weer komt uit Schotland overgewaaid. Daar hielden de metrologische instituten rekening met een orkaankracht 12. Maar hoger dan windkracht 11 is er niet gemeten. "Op de hoger gelegen delen kwamen daar windstoten van 178 kilometer per uur voor. Aan de westkust waren het stoten van 150 kilometer per uur."

Murray wint wel van Wawrinka in Abu Dhabi

Andy Murray heeft vrijdag zijn eerste zege geboekt sinds hij in september aan zijn rug werd geopereerd. Bij het demonstratietoernooi in Abu Dhabi was de Schotse wimbledonkampioen met 6-3 en 6-4 Stanislas Wawrinka de baas. Daarmee eindigde hij vijfde in het toernooi nadat Jo-Wilfried Tsonga hem donderdag had verslagen in zijn eerste wedstrijd na zijn operatie.

Later vrijdag staan de halve finales in Abu Dhabi op het programma. Rafael Nadal speelt daarin tegen landgenoot David Ferrer. Novak Djokovic neemt het op tegen Tsonga. Zaterdag zijn de wedstrijd om de derde plaats en de finale.

Nieuwjaarsduik kouder dan vorig jaar

De nieuwjaarsduik wordt iets kouder dan vorig jaar. Een lichtpuntje daarbij is dat de duik niet eerder zo warm was als vorig jaar. De watertemperatuur ligt met 7,5 graden op hetzelfde niveau als vorig jaar, maar de luchttemperatuur van 8 graden voelt door een vrij krachtige wind aan als 3,7 graden, verwacht weeronline.nl. Vorig jaar lag de luchttemperatuur op 12 graden.

Normaal ligt de watertemperatuur op 1 januari rond de 3 of 4 graden. Er is tijdens de duik kans op een buitje, maar dat is volgens een woordvoerder van weeronline.nl nog moeilijk te voorspellen.

De voor zover bekend koudste nieuwjaarsduik was in 1997, toen het 6,2 graden vroor. Een hoge drukgebied boven de Britse eilanden voerde toen koude poollucht aan. "Recent waren 2009 en 2010 ook behoorlijk koud, toen was het nauwelijks 2 graden boven nul", zegt de woordvoerder."

In totaal hebben meer dan 44 duizend mensen zich voor de nieuwjaarsduiken in het land aangemeld. De grootste is in Scheveningen, waar jaarlijks zo'n tienduizend mensen het water in springen.

Topscorer Topklasse naar PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft een akkoord bereikt met Excelsior '31 over een overgang van spits Denis Mahmudov. Dat meldt de club uit Rijssen vrijdag. De 24-jarige Macedoniër kwam eerder zelf al tot een overeenkomst met de eredivisionist. Of er een vergoeding is betaald voor de topscorer van de Topklasse maakte de club niet bekend.

Mahmudov was in het verleden dertien wedstrijden actief in het betaald voetbal bij AGOVV Apeldoorn. Daarin was hij een keer trefzeker. De spits is momenteel aan een goed seizoen bezig met negentien doelpunten in vijftien wedstrijden. Excelsior '31 staat zevende in de competitie.

Audi wil 22 miljard euro investeren

Autofabrikant Audi gaat de komende vijf jaar bijna 22 miljard euro investeren. Het is de bedoeling om de investering voornamelijk te gebruiken in nieuwe modellen, het vergroten van de productiecapaciteit en vernieuwingen.

Audi, een fabrikant van luxe auto's, denkt volgend jaar al nieuw personeel nodig te hebben. Hiervan willen ze onder meer zevenhonderd jongeren aannemen voor een opleiding in de Duitse fabrieken in Ingolstadt en Neckarsulm. Tevens wil de constructeur volgend jaar zijn eerste fabriek in Noord-Amerika openen. Het plan is dat in 2016 de eerste auto's van de band rollen.

Audi hoopt via deze weg in de komende jaren twee miljoen auto's te kunnen afleveren. "We hadden onszelf het doel gesteld om in 2015 jaarlijks anderhalf miljoen auto's te kunnen leveren", volgens topman Rupert Stadler. "Dat doel hebben we nu echter al ruim gehaald. Daarom gaan we door in de richting van de volgende mijlpaal."

Toch gaat het meeste geld van de investering niet in personeel zitten maar in de vernieuwingen. Bijna zeventig procent van het totale bedrag gaat op aan het ontwikkelen van nieuwe modellen en technieken.

Fries opgepakt voor ruim tweehonderd 112-belletjes

Een 47-jarige man uit Harlingen heeft op eerste kerstdag meer dan tweehonderd keer 112 gebeld. De Fries is aangehouden voor het onnodig bellen van het alarmnummer, meldt de politie vrijdag. Wat hem bezielde is onduidelijk.

Omdat de telefoonlijnen van de meldkamer Noord-Nederland roodgloeiend stonden, togen agenten naar de woning van de beller. De man werd gearresteerd en zijn telefoon in beslag genomen. De Harlinger mocht in de loop van tweede kerstdag het politiebureau verlaten en moet zich in het nieuwe jaar voor een rechter verantwoorden.

Ex-minister gedood bij aanslag Beiroet

Beiroet is vrijdag opgeschrikt door een krachtige bomaanslag.  Er vielen zeker 15 gewonden en een aantal doden, onder andere een voormalig minister van financiën Mohammed Chatah. De explosie vond vlakbij het hoofdkantoor van de regering en het parlementsgebouw plaats.

Een vertrouweling van ex-premier Saad Hariri, Chatah was een zoon van de in 2005 vermoorde premier Rafik Hariri. Meer details ontbreken op dit moment nog, hulpdiensten zijn onderweg naar het getroffen gebied. De overheid heeft ook besloten om het leger in te zetten.

De burgeroorlog in Syrië leidt dit jaar geregeld tot geweld in Libanon. Rebellen in Syrië strijden tegen de aanhangers van president Assad. Hier door slaat het geweld steeds vaker over naar  het buurland Libanon.

Hotelbewaker Bali gedood door python

Op het Indonesische eiland Bali is een hotelbewaker gedood door een python. De man probeerde de wurgslang te vangen, maar het reptiel wikkelde zich om de man heen en wurgde hem.


De vijf meter lange python is al vaker gezien rond het hotel op Bali. De bewaker was zo snugger om zich vrijwillig aan te bieden.  Hij wist de slang bij de kop en staart te pakken, en heeft deze daarna over zijn schouders gelegd. De python heeft zich om het lichaam van het slachtoffer gewikkeld en hem gewurgd.

Omstanders en de politie waren niet in staat om het slachtoffer uit zijn benarde positie te bevrijden. De python is nog steeds zoek.

Dode in Saudi-Arabië door MERS-virus

Een bejaarde man is bezweken aan het MERS-virus. Dit virus is een variant van het SARS-virus. Dit maakte het ministerie van volksgezondheid bekend.

Het slachtoffer, een 73 jarige man is afgelopen donderdag bezweken. Het virus heeft in totaal al 57 levens geëist en er zijn al 141 mensen besmet. Recentelijk zijn er drie mensen besmet die werkzaam zijn in de gezondheidszorg in Saoedi-Arabië.

Goede start Rus en Bertens in Brisbane

Tennissters Arantxa Rus en Kiki Bertens zijn het tennisjaar 2014 met een zege begonnen. Beiden overleefden vrijdag de eerste kwalificatieronde van het WTA-toernooi in het Australische Brisbane. Rus was met 6-3 en 6-2 te sterk voor Misaki Doi (5) uit Japan. Bertens, als vierde geplaatst in de kwalificatie, klopte de Montenegrijnse Danka Kovinic: 6-3 en 6-2.

Rus neemt het zaterdag in de tweede kwalificatieronde op tegen Alla Kudryavtseva uit Rusland. Voor Bertens wacht een ontmoeting met de Amerikaanse Victoria Duval. Drie zeges volstaan voor een plaats in het hoofdschema.

Iran werkt aan nieuwe centrifuges

Iran werkt aan een nieuwe generatie centrifuges voor uraniumverrijking. Er moeten echter nog meer tests worden gedaan voordat de centrifuges in gebruik kunnen worden genomen. Dat heeft Ali Akbar Salehi, de chef van het Iraanse atoomprogramma, donderdagavond gezegd.

Iran bereikte vorige maand een akkoord met de leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland over zijn atoomprogramma. Teheran heeft beloofd de komende zes maanden geen nieuwe centrifuges in gebruik te nemen. Centrifuges ontwikkelen en onderzoek vallen echter niet onder de overeenkomst.

André Rieu trekt meeste kijkers

De concertregistratie van André Rieu op het Vrijthof heeft donderdagavond de meeste kijkers getrokken. Ruim 1,7 miljoen mensen kropen op tweede kerstdag voor de buis om naar het optreden te kijken dat eerder dit jaar werd opgenomen in Maastricht, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

De theatershow van André van Duin was na het concert van Rieu het best bekeken programma van donderdag. De tweede helft van Ja Hoor... Daar Is Ie Weer! trok ruim anderhalf miljoen kijkers. Het eerste deel van de show, die van 2011 tot en met vorig jaar in theaters te zien was, werd twee maanden geleden al uitgezonden.

De top drie wordt gecompleteerd door een samenvatting van het kwalificatietoernooi schaatsen voor de Olympische Spelen in Sotsji. Daar keken ruim 1,3 miljoen mensen naar.

De eerste aflevering van Top 2000 a Gogo werd ook goed bekeken. Het muziekprogramma, gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk, trok 933 duizend kijkers. Woensdagavond was er al een overzicht van de afgelopen vijf seizoenen van de popquiz op televisie, waar 413 duizend mensen naar keken.

Bos: zorgkosten nog lang niet onder controle

De zorgkosten stijgen de komende jaren nog steeds harder dan de Nederlandse economie groeit. Daarvoor waarschuwt voorzitter van de raad van bestuur van het VUmc en voormalig minister van Financiën Wouter Bos vrijdag in Het Financieele Dagblad.

"Alle positieve geluiden over het beheersen van de zorgkosten in dit en vorig jaar zijn zwaar overdreven", zegt Bos in een interview met de krant. Recent berichtte het Centraal Planbureau dat de zorgkosten dit jaar voor het eerst minder hard stijgen. De verzekeraars signaleerden eerder dit jaar al een afvlakking.

Volgens Bos gaat het 'op zijn best' om een zekere afremming van de stijging. "De stijging die resteert, is twee keer zo groot als de groei van het nationaal inkomen. Dat stuit een keer op grenzen en dat hebben we nog lang niet onder controle."

Bos voorspelt dat als de economische crisis voorbij is, de zorgkosten het belangrijkste thema worden in de politiek. Volgens de bestuursvoorzitter van het Amsterdamse ziekenhuis zal nagedacht moeten worden over wat je individueel betaalt, en wat je solidair - via verzekeringen - regelt.

De voormalige PvdA-leider pleit daarbij voor een andere financiering van de zorg. Nu is het de paradox dat zorgaanbieders betaald krijgen, als ze iemand wel behandelen. "We moeten naar een systeem waarin het loont om mensen gezond te laten zijn, ook als je ze niet behandelt."

Regisseur Jeffrey Pollack (54) overleden

De Amerikaanse regisseur en producent Jeffrey Pollack is maandag op 54-jarige leeftijd overleden. De filmmaker zou onwel zijn geworden terwijl hij aan het hardlopen was in Californië, dat meldt het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

Pollack heeft veel invloed gehad op de carrière van Will Smith. De regisseur hielp de acteur met zijn tv-serie The Fresh Prince of Bel-Air, die van 1990 tot en met 1996 werd uitgezonden. Pollack schreef en produceerde de show. Ook richtte hij met zakenpartner Benny Medina, op wie het personage van Philip Banks uit Fresh Prince werd gebaseerd, een managementbedrijf op. De firma vertegenwoordigde onder anderen Mariah Carey, Tyra Banks en Jennifer Lopez.

Pollack werd in 1993 bekend door zijn eerste film Above the Rim, die hij schreef, produceerde en regisseerde. Vervolgens regisseerde hij de films Booty Call en Lost & Found. Ook produceerde hij onder meer de talkshow van Tyra Banks en de film The Fighting Temptations.

Essent verkoopt warmtenetwerk

Essent heeft zijn warmtenetwerk verkocht aan pensioenfondsbeheerder PGGM en het Franse energiebedrijf Dalkia. Dat heeft energiebedrijf bekendgemaakt, zonder financiële details te geven.

PGGM en Dalkia nemen ook de drie aan het warmtenetwerk gekoppelde warmtekrachtcentrales over van RWE Generation Nederland. Essent is onderdeel van RWE. De centrales, in Helmond, Eindhoven en Enschede, worden volgens Essent door de nieuwe eigenaren samengevoegd met het warmtenetwerk tot een nieuw bedrijf. PGGM was niet direct in staat om een toelichting te geven.

Essent verkoopt het collectieve warmtenetwerk omdat het zich wil concentreren op decentrale warmteprojecten. Volgens Essent verandert niets voor de klanten.

Dode bij gevechten in Caïro

Bij gevechten tussen voor- en tegenstanders van de Egyptische Moslimbroederschap in Caïro is donderdag een dode gevallen. Dat hebben bronnen bij de veiligheidsdiensten gezegd, meldt de BBC.

Op verschillende plaatsen in Egypte raakten jeugdige aanhangers en tegenstanders van de Broederschap slaags. In Nasr City, een wijk in Caïro, werden daarbij schoten gelost. Een van deze schoten werd een student fataal.

De Moslimbroederschap raakt steeds meer in het nauw. President Mohammed Morsi, lid van de Broederschap, werd op 3 juli afgezet door het leger. Woensdag gingen de autoriteiten nog een stap verder door de groep als terreurorganisatie te bestempelen. Door het besluit kunnen leden, financiers en aanhangers van de beweging nog harder worden aangepakt.

Cyrus haalde Jonas niet over wiet te roken

Miley Cyrus heeft Joe Jonas niet overgehaald een joint te roken. Jonas zei in een interview dat Cyrus en Demi Lovato hem zeven jaar geleden onder druk zetten om wiet te roken. "Je rookt geen wiet als je het niet wilt roken", zegt Miley in de krant The New York Times.

"Wij waren heel jong. Hoe kun je door ons onder druk zijn gezet?", vraagt de 21-jarige zangeres zich af. "Er is niets wat twee jonge meisjes kunnen doen om jou iets te laten doen wat je niet wilt", legt de zangeres uit. "Ik denk dat hij het misschien zei om stoer te worden gevonden."

Cyrus heeft naar eigen zeggen weinig vrienden die zelf beroemd zijn. "Ik heb het idee dat ze bang zijn met mij te geassocieerd te worden." De zangeres is zich ervan bewust dat haar imago effect kan hebben op het imago van andere sterren. Zo probeerde ze de 20-jarige zangeres Ariana Grande met haar op de foto te krijgen. "Als zij met mij wordt geassocieerd maakt dat haar meteen iets minder lief."

Cyrus komt de afgelopen maanden geregeld in het nieuws met haar pikante optredens en sexy videoclips. In haar nieuwste clip Adore You, die donderdag verscheen, ligt ze in bed te draaien en wekt ze de illusie te masturberen. Volgens Cyrus is haar stoute imago een rol. "Ik verkleed me in het echt niet als een teddybeer en twerk ook niet tegen Robin Thicke aan", zegt ze over haar optreden tijdens de MTV Video Music Awards in augustus.

De zangeres kijkt uit naar het moment dat er een nieuwe vrouwelijke artiest in het nieuws komt vanwege haar uitdagende gedrag. "Ik kan niet wachten om met die persoon samen te werken", zegt Cyrus. "Wie het ook is, ik sta achter haar."

Noodweer teistert Groot-Brittannië

Groot-Brittannië wordt vrijdag opnieuw geteisterd door stormweer. Er worden windstoten van meer dan 160 kilometer per uur gemeten en voor 75 locaties in Engeland, Wales en Schotland zijn overstromingswaarschuwingen afgegegeven, meldt de BBC. Zo'n 43 duizend mensen in Engeland en zeventigduizend in Ierland zitten nog zonder stroom. Het vlieg- en treinverkeer ondervond donderdagavond al veel last van het noodweer. Op verschillende plaatsen in het land zijn wegen afgesloten vanwege omgewaaide bomen.

Treinbedrijf Southeastern heeft laten weten dat er zeker tot het middaguur geen treinen rijden vanwege de harde wind. Andere treinmaatschappijen waarschuwen voor flinke vertragingen, onder meer vanwege omgevallen bomen. Luchthaven Gatwick heeft extra technici opgetrommeld om eventuele problemen zo snel mogelijk op te lossen.

Producent Soldaat van Oranje wil vijf jaar halen

Musicalproducent Fred Boot hoopt dat Soldaat van Oranje vijf jaar vol kan maken. "Dat lijkt me heel interessant omdat de Tweede Wereldoorlog vijf jaar duurde", zegt Boot tegen Novum Nieuws. "Dan kun je zeggen dat we vijf jaar nodig hebben gehad om te laten zien wat voor impact de oorlog heeft gehad op de geschiedenis."

De musical Soldaat van Oranje is sinds 2010 te zien in de speciaal voor de voorstelling gebouwde Theaterhangaar op vliegbasis Valkenburg in Katwijk. De musical, gebaseerd op de gelijknamige film die het verhaal vertelt van de Nederlandse verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema, werd door ruim 1,2 miljoen mensen bezocht. Dinsdag is de musical de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis.

Boot, die in 2005 de musicalrechten verkreeg, wil ook graag de grens van twee miljoen bezoekers passeren. "Dat is een mooi streven." Toch vindt de musicalproducent het belangrijker dat het publiek wordt geraakt en zich met het verhaal kan identificeren. "Qua mijlpalen ben ik bijzonder bevredigd. Het is goed zo", zegt hij.

Matteo van der Grijn, die de hoofdrol van Erik speelt, denkt dat de musical een succes is omdat mensen de vaderlandse geschiedenis willen zien. "Het is een verhaal dat mensen echt hebben meegemaakt. Het gaat niet over een berg in een fictief dorpje", legt de 32-jarige acteur uit. Boot is het daarmee eens. "De voorstelling geeft daarom reden tot identificatie. Je denkt: wie zou ik zijn in dit verhaal?"

Van der Grijn is al sinds het begin, met een pauze waarin hij in twee andere voorstellingen speelde, te zien in de musical. De acteur zegt dat hij na ruim drie jaar nog steeds uitdaging vindt in de rol. "Ik kan van alles spelen. Van de onzekerheid in het begin van het stuk tot verdriet, woede en bravoure." De musical is vooralsnog tot volgend jaar augustus te zien. Matteo wil dat zeker afmaken. "Het is een drukke baan, maar een hele leuke baan."

Hoewel Van der Grijn nog steeds plezier beleeft aan het stuk, was het in het begin erg zwaar voor zijn vriendin Marye. "Ze was zwanger toen ik hoorde dat ik de rol had. Dus ik heb haar wel gevraagd of ik het kon doen", vertelt de acteur. Zijn vriendin Marije, met wie hij twee kinderen heeft, vond dat hij het moest doen. "Ze is heel sterk geweest en heeft veel opgeofferd. Het waren hele heftige eerste weken, maar nu is het rustiger."

Boot, die al werkt aan een nieuw stuk, over de ontstaansgeschiedenis van New York, ziet op tegen het moment dat Soldaat van Oranje stopt. "Ik kan me mijn leven zonder Soldaat niet voorstellen. Er komt een dag dat het stopt. Het afscheid van de musical en de plek wordt afschuwelijk." Toch is dat voorlopig nog toekomstmuziek. "Soldaat verrast ons elke keer."

Aanval op presidentieel paleis CAR

Gewapende lieden hebben donderdagavond het presidentieel paleis in de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek aangevallen. Het leger wist de aanval uiteindelijk af te slaan, liet een woordvoerder van president Michel Djotodia weten. De aanval was waarschijnlijk het werk van christelijke milities.

Volgens de woordvoerder was de strijd heftig, maar konden de militairen bij het paleis de aanvallers uiteindelijk terugdringen. Wie er precies achter de aanval zat is niet zeker. De verdenking gaat uit naar de christelijke milities die in een strijd zijn verwikkeld met de islamitische regering, die in maart de macht greep. De milities zouden al wekenlang een nieuwe coup aan het plannen zijn, aldus de woordvoerder.

Opnieuw meer moorden in Venezuela

Het aantal moorden in Venezuela is opnieuw gestegen in 2013. Volgens het Venezolaanse Observatorium voor Geweld werden er afgelopen jaar bijna 25.000 moorden gepleegd. De afgelopen vijftien jaar is het aantal moorden verviervoudigd.

Met nog enkele dagen te gaan tot het nieuwe jaar staat de teller voor 2013 op 24.763 moorden. Dat komt neer op 79 moorden per honderdduizend inwoners. Vorig jaar was dat nog 73 per honderdduizend en in 1998 negentien moorden per honderdduizend.

Naar mate het moordcijfer de afgelopen jaren steeg heeft de Venezolaanse regering er steeds minder informatie over vrijgegeven. Het rapport van het Venezolaanse Observatorium voor Geweld is onder meer gebaseerd op nieuwsberichten, interviews en bronnen bij de autoriteiten.

Minister van binnenlandse zaken Miguel Rodriguez Torres zei vorige week dat het moordcijfer het afgelopen jaar juist is gedaald, van vijftig per honderdduizend naar 39. Hij wilde echter geen verdere details geven.

Lenie 't Hart wil nog een zeehondencrèche

Lenie 't Hart hoopt een tweede zeehondencrèche te kunnen openen op de Zuid-Hollandse eilanden. De dierenactivist wil de opvang beginnen in Oostvoorne, Stellendam of Ouddorp. Ze is bereid ervoor naar Zeeland te verhuizen, zegt 't Hart vrijdag in het AD.

Vrijwilligers van de Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ) moeten zwakke dieren nu nog vaak afleveren in de crèche in het Groningse Pieterburen. "De hoeveelheid zeehonden die daar hulp nodig heeft, is zo groot dat de tijd er rijp voor is dat de vrijwilligers het zelf gaan doen", aldus 't Hart. Jaarlijks worden zo'n honderd zwakke zeehonden uit de streek naar Groningen gebracht.

Ook de EHBZ is enthousiast over de zeehondencrèche in Zuid-Holland. "De zeehondenpopulatie is de laatste jaren flink toegenomen." De 72-jarige 't Hart begon in 1971 de opvang van zwakkere zeehonden uit de Waddenzee. Ze stopte vorig jaar als directeur.

Thaise legerchef sluit coup niet uit

De chef van het Thaise leger sluit een coup niet langer uit als oplossing voor de voortslepende politieke crisis in het land. Evenwel riep generaal Prayuth Chan-ocha de voor- en tegenstanders van de regering vrijdag op zich terughoudend op te stellen.

Betogers protesteren al maanden tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra. Zij heeft nieuwe verkiezingen uitgeschreven in de verwachting dat zij wordt herkozen met een nieuw mandaat, maar de oppositie wil dat zij vertrekt. De oppositie heeft gezworen de verkiezingen te verstoren als ze doorgaan.

Tot dusver heeft het leger geen partij gekozen. De legerchef werd vrijdag door journalisten gevraagd of het leger overweegt in te grijpen. "Die deur is open noch dicht", zei Prayuth. Hij trad verder niet in detail.

Betogers raakten donderdag opnieuw slaags met de politie. Daarbij kwam een politieagent om het leven. Tientallen mensen raakten gewond.

Politie gebruikt OV-chipdata

De politie speurt vermiste personen onder meer op met gegevens van de OV-chipkaart. Het bedrijf achter de kaart, Trans Link Systems, speelt meerdere keren per week vertrouwelijke data van klanten door naar de politie, meldt De Telegraaf vrijdag. De politie maakt volgens de krant ook gebruik van de databank van parkeerorganisatie SHPV.

Reisgegevens worden een jaar bewaard en kunnen ook aan een naam worden gekoppeld. De politie kan zo zien wie van waar naar waar ging.

Blacklight-voortgang op PS4 blijft behouden

Gamers die op dit moment deelnemen aan de PlayStation 4-bèta van Blacklight: Retribution kunnen zonder angst door blijven gamen. Kael Hammond, associate producer bij ontwikkelaar Zombie Games, heeft via het PlayStation Blog laten weten dat alles uit de bèta wordt meegenomen naar het uiteindelijke spel.

De mededeling komt als antwoord op de vele vragen die blijkbaar via diverse kanalen zijn afgevuurd op de ontwikkelaar. Hammond geeft aan dat alle voortgang in het spel en alle dingen die bètaspelers hebben aangeschaft worden meegenomen naar het uit te brengen spel.

Er wordt ook geen onderscheid gemaakt in spullen die zijn gekocht met GP, de verdiende ingame-valuta, of met ZCoin, de valuta die met echt geld wordt gekocht. Alles gaat mee. Alle ZCoins die spelers nog hebben met de launch worden omgezet naar GP, zodat deze na de release alsnog kunnen worden gebruikt.

Final Fantasy X-3 een mogelijkheid

Final Fantasy X|X-2 HD is uitgekomen in Japan en daarbij zat een boek. In dat boek zat een interview met Kazushige Nojima die de scenario's voor de spellen heeft geschreven. Hij geeft aan dat Final Fantasy X-3 een mogelijkheid kan zijn en die graag als sequel ziet.

Volgens de schrijver moet er wel genoeg vraag naar de game zijn voordat Square Enix overweegt wat met het spel te doen. Final Fantasy X|X-2 HD komt 21 maart in Europa uit.

Batman-aankondiging op oudjaarsdag

Er staat iets aan te komen rondom de Batman Arkham-serie. Wat er precies gaat gebeuren is nog geheel onduidelijk, maar volgens een post op de Facebook-pagina van Batman Arkham komt er op 31 december een speciale aankondiging.

De teaser bestaat uit onderstaand plaatje en de mededeling dat de aankondiging op dezelfde plek wordt gedaan. Een nieuwe Batman Arkham-game? Nieuwe DLC voor Batman: Arkham Origins? We zullen nog vier dagen moeten wachten voor we het weten.

'Mailaccount islamsticker geblokkeerd'

PVV-leider Geert WIlders is boos op Gmail. Hij laat via Twitter weten dat Gmail het mailaccount islamsticker@gmail.com heeft geblokkeerd en ,,dus onbruikbaar" heeft gemaakt. ,,We zullen zo snel mogelijk een nieuw e-mailadres maken. Klaarblijkelijk was klacht Mohammed Rabbae dus succesvol."

Wilders doelt op een klacht die het Landelijk Beraad Marokkanen, dat door Rabbae wordt geleid, heeft ingediend bij Google. Het beraad vroeg Google om in te grijpen zodat er geen 'haatzaaiend materiaal' van Wilders meer kan worden verspreid.

Op het bewuste e-mailadres konden mensen een sticker bestellen met de tekst 'De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif'. Wilders wil naar eigen zeggen mensen niet kwetsen, maar bevrijden van het juk van de islam.

NK wielrennen in Ootmarsum gaat door

Het NK wielrennen in Ootmarsum gaat volgend jaar toch door. Eerder had de organisatie afgezien van het NK omdat er 50.000 euro ontbrak in de begroting. Er werd onder andere een toerrit gehouden om aandacht te schenken aan het geldprobleem. Dankzij het bedrijfsleven is het ontbrekende geld nu alsnog binnen. 

In eerste instantie wilden overheden niet bijspringen om het evenement finiancieel te ondersteunen. De organisatie sluit niet uit dat er na het komend NK in juni nog meer nationale kampioenschappen in Ootmarsum worden gehouden.

'Vrijwel geen allochtonen in top bedrijven'

In de top van het Nederlandse bedrijfsleven zitten nauwelijks allochtonen. Dat meldde de Volkskrant vrijdag.

De krant bekeek aan de hand van deskundigen en eigen onderzoek bij 34 grote bedrijven wat de stand van zaken is, 10 jaar na het afschaffen van het voorkeursbeleid.

De conclusie is dat terwijl de opmars van vrouwen door jarenlange campagnes en streefcijfers geleidelijk aan vaart begint te krijgen, het aandeel van allochtonen blijft steken op hooguit 2 procent.

'Vrijwel geen allochtonen in top bedrijven'
'Vrijwel geen allochtonen in top bedrijven' (Foto: ANP)

Vlaamse steden vrezen Bulgaren en Roemenen

Een nieuwe toestroom van Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten kan de Vlaamse stad Antwerpen veel geld gaan kosten. Daar heeft de plaatselijke maatschappelijk werkorganisatie OCMW vrijdag voor gewaarschuwd.

"Het probleem is niet dat die mensen hier werk komen zoeken", aldus voorzitter Liesbeth Homans tegen de krant De Standaard. "Wel dat ze niet allemaal werk zullen vinden of hun job na een tijdje zullen verliezen. Dan komen ze in het circuit van de sociale zekerheid terecht of voor bijstand".

Burgemeester Daniël Termont van Gent sprak deze maand ook zijn vrees uit voor de komst van duizenden Bulgaren naar zijn stad. In Nederland zijn Rotterdam en Den Haag bang voor een toename van overlast van Roemenen en Bulgaren als zij vanaf januari vrije toegang hebben tot de arbeidsmarkt.

'Illegaal vuurwerk steeds zwaarder'

Het illegale vuurwerk dat de politie in beslag neemt wordt steeds zwaarder. Vooral het gebruik van flitspoeder zorgt voor grotere risico's, zeggen vuurwerkexperts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie en de politie vrijdag in het AD en de Volkskrant. Ook vuurwerk dat wel door consumenten mag worden afgestoken zou door soepelere regelgeving zwaarder worden.

Flitspoeder knalt vijftien tot twintig keer zo hard als zwart buskruit en is lichter ontvlambaar. Lange tijd gold vuurwerk als zwaar als er zo'n veertig gram flitspoeder in zat. Tegenwoordig komt de politie vaak vuurwerk tegen met tachtig tot honderd gram. Vorig jaar stuitte de politie op een vuurwerkstuk met driehonderd gram flitspoeder. "Daarmee kun je een auto opblazen", zegt vuurwerkexpert van de Nationale Politie Ad Nieuwdorp in de Volkskrant.

Negentig procent van het vuurwerk komt volgens Nieuwdorp uit China. De importeurs mogen zelf aangeven welk herkomstland er op het etiket staat. Via de havens van Antwerpen, Hamburg en Rotterdam komt het Europa binnen. Vervolgens reist het naar onder meer Italië, Polen en Tsjechië. Daarna keert het terug naar de West-Europese markt. Illegaal vuurwerk voor de Nederlandse markt wordt vaak opgeslagen in oude NAVO-bunkers, vlak over de grens in België.

Rotterdammer wint oliebollentest voor negende keer

De oliebollen van Rotterdammer Richard Visser komen voor de negende keer als beste uit de bus in de jaarlijkse oliebollentest van het AD. Vorig jaar werd Visser tweede en werd de test gewonnen door bakker Olink uit Maarssen.

Visser won de test voor het eerst in 1999. Sindsdien draait zijn leven om oliebollen. Het bracht hem volgens de krant bekendheid en financieel gewin, maar ook ellende waarover hij weinig kwijt wil. De afgunst van collega's zou het minste probleem zijn.

Een belangrijke rol bij het op peil houden van de oliebollen is volgens Visser weggelegd voor zijn 82-jarige moeder. Zij kan door een heupoperatie niet meer in zijn kraam staan, daarom levert hij iedere avond enkele oliebollen bij haar in. De volgende ochtend krijgt hij een beoordeling.

Achter de kraam is Visser volgens de krant een beminnelijke man, maar achter zijn machines verandert hij volgens eigen zeggen in een 'dictatortje'. Hij is dan druk in de weer met weegschalen, thermometers en stopwatches. In de kraam ligt ook een injectiespuit met een 'geheim natuurlijk ingrediënt' dat aan het beslag kan worden toegevoegd.

De komende dagen rekent Visser op een gekkenhuis bij zijn kraam. Wachttijden van twee uur zijn volgens hem geen uitzondering. Klanten zouden onder meer uit Duitsland en België komen. De volledige uitslag staat zaterdag in de krant.

FOK! wat een weer... Opnieuw veel wind en regen

Welkom! De volgende depressie is alweer in onze streken aangekomen en dit levert opnieuw weer veel regen en wind op. Langs de kust staat een harde tot stormachtige wind en buitengaats stormt het weer even. Uiteraard komen er ook weer zware windstoten voor van 80 tot 95 km/u. De windrichting is ook deze keer weer zuid.

Verder is het bewolkt en zijn er perioden met regen. Pas later in de middag neemt de wind iets af, maar het blijft nog wel een tijdje doorregenen. De temperatuur loopt op naar 9 graden.

Ook de komende dagen is de winter nog niet van plan om ons land met een bezoekje te gaan vereren. Het blijft wisselvallig en met 7 graden ook aanhoudend zacht.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 ZL1
Vanuit Zuid-Limburg maakte Nathalie deze twee mooie foto's van Maretak in de bomen.

 
ZLN2
Heel toepasselijk in deze tijd. De foto's zijn gemaakt in het Vijlenerbos. nabij Mechelen.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

[KPV] 27 december, dag 5

Na een aantal prijsvragen zijn we nog steeds bezig en hebben we genoeg dingen om te vergeven. Zo hebben we vandaag Resident Evil: The Mercenaries voor de Nintendo 3DS en een beeldje van The Normandy, een ruimteschip uit de Mass Effect-serie.

Wil je het 3DS-spel Resident Evil: The Mercenaries winnen, beantwoordt dan deze prijsvraag.
Wil je het Normandy-beeldje uit de Mass Effect-serie winnen, beantwoordt dan deze prijsvraag.

Meedoen kan alleen vandaag, 27 december.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.