Vlemmings: "De Boer en Cocu hadden ook geen ervaring"

Maarten (rubbereend)

De Eredivisie is de voorbije jaren uitgegroeid tot een kweekvijver voor jong trainerstalent. Jon Dahl Tomasson is de volgende oefenmeester die voor de leeuwen wordt geworpen. De Deense oud-aanvaller van onder meer sc Heerenveen, Feyenoord en AC Milan krijgt bij Roda JC de kans om zijn kwaliteiten op Eredivisie-niveau te tonen.

Pas sinds dit seizoen had hij de teugels in handen bij Excelsior. Leon Vlemmings, die dezelfde functie bij de Rotterdammers bekleedde maar inmiddels bij Roda op de technisch directeurstoel zit, maakt zich geen zorgen om de gebrekkige ervaring van zijn nieuwe hoofdtrainer.

Hij wijst naar collega's van Tomasson. "Frank de Boer had ook geen ervaring toen hij bij Ajax werd aangesteld en hetzelfde geldt voor Phillip Cocu", zo laat de Noord-Brabantse sportbestuurder De Telegraaf optekenen.

"Het is een goede ontwikkeling in het Nederlandse voetbal om jonge trainers met een rijk voetbalverleden aan te stellen. Veel belangrijker vind ik dat Jon Dahl een winnaar is die de eigenschappen heeft van een moderne trainer."

Ten tijde van zijn trainerschap bij Excelsior, werd Vlemmings bijgestaan door Tomasson. Laatstgenoemde bekleedde toen de positie van assistent. Vlemmings is dan ook goed op de hoogte van de kwaliteiten van Tomasson en gelooft in een opwaartse lijn in de prestatiecurve van Roda.

Het spelersmateriaal rechtvaardigt dat vertrouwen, zo stelt hij. "Wij hebben een selectie die makkelijk in staat moet zijn om hoger te eindigen dan de vijftiende plaats waar we nu staan."