'Turkse regering hindert onderzoek'

Een openbaar aanklager in Turkije heeft vrijdag gezegd dat de regering hem verhindert om een onderzoek naar grootschalige corruptie uit te breiden. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en zijn regering komen door de beschuldiging van het openbaar ministerie opnieuw onder vuur te liggen. Zij zouden proberen het corruptieschandaal in de doofpot te krijgen.

Deze week herschikte Erdogan zijn regering nadat drie ministers hun vertrek bekendgemaakt hadden. De zonen van de ministers werden in het kader van het onderzoek naar corruptie opgepakt. Erdogan meent dat het onderzoek een samenzwering is die erop gericht is zijn regering ten val te brengen. De regering heeft agenten ontslagen en regels aangepast om de corruptieonderzoeken via hoge functionarissen binnen politie en justitie te laten lopen.

Critici beschuldigen Erdogan ervan het onderzoek te hinderen en de rechter heeft zich hier bij aangesloten. Die bepaalde vrijdag dat de wijzigingen in de regels opgeschort worden hangende een nader onderzoek.

Openbaar aanklager Muammer Akkas, die de leiding heeft over het corruptieonderzoek, beklaagde zich erover dat agenten een bevel om een aantal mensen te arresteren hebben genegeerd. Die zouden dit hebben nagelaten op verzoek van de hoogste aanklager en de politietop. De hoogste aanklager, Turan Colakkadi, heeft inmiddels Akkas van de zaak gehaald, omdat hij informatie zou hebben gelekt naar de media. Akkas zou bovendien 'willekeurige onderzoeken' zijn gestart.

Drie leden van de partij van Erdogan hebben vrijdag hun lidmaatschap opgezegd. Zij menen dat de regering druk uitoefent op de rechterlijke macht en hadden felle kritiek op de wijze waarop de regering omgaat met het corruptieschandaal. De drie kregen bijval van de oppositie die Erdogan en de zijnen ervan beschuldigt dieven te beschermen.

"We zijn in een tijdperk aangeland waarin dieven worden beschermd en openbaar aanklagers die achter de dieven aan gaan vleugellam worden gemaakt", aldus Kemal Kilicdaroglu, de leider van de oppositionele Republikeinse Volkspartij.