Producent Soldaat van Oranje wil vijf jaar halen

Musicalproducent Fred Boot hoopt dat Soldaat van Oranje vijf jaar vol kan maken. "Dat lijkt me heel interessant omdat de Tweede Wereldoorlog vijf jaar duurde", zegt Boot tegen Novum Nieuws. "Dan kun je zeggen dat we vijf jaar nodig hebben gehad om te laten zien wat voor impact de oorlog heeft gehad op de geschiedenis."

De musical Soldaat van Oranje is sinds 2010 te zien in de speciaal voor de voorstelling gebouwde Theaterhangaar op vliegbasis Valkenburg in Katwijk. De musical, gebaseerd op de gelijknamige film die het verhaal vertelt van de Nederlandse verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema, werd door ruim 1,2 miljoen mensen bezocht. Dinsdag is de musical de langstlopende voorstelling uit de Nederlandse theatergeschiedenis.

Boot, die in 2005 de musicalrechten verkreeg, wil ook graag de grens van twee miljoen bezoekers passeren. "Dat is een mooi streven." Toch vindt de musicalproducent het belangrijker dat het publiek wordt geraakt en zich met het verhaal kan identificeren. "Qua mijlpalen ben ik bijzonder bevredigd. Het is goed zo", zegt hij.

Matteo van der Grijn, die de hoofdrol van Erik speelt, denkt dat de musical een succes is omdat mensen de vaderlandse geschiedenis willen zien. "Het is een verhaal dat mensen echt hebben meegemaakt. Het gaat niet over een berg in een fictief dorpje", legt de 32-jarige acteur uit. Boot is het daarmee eens. "De voorstelling geeft daarom reden tot identificatie. Je denkt: wie zou ik zijn in dit verhaal?"

Van der Grijn is al sinds het begin, met een pauze waarin hij in twee andere voorstellingen speelde, te zien in de musical. De acteur zegt dat hij na ruim drie jaar nog steeds uitdaging vindt in de rol. "Ik kan van alles spelen. Van de onzekerheid in het begin van het stuk tot verdriet, woede en bravoure." De musical is vooralsnog tot volgend jaar augustus te zien. Matteo wil dat zeker afmaken. "Het is een drukke baan, maar een hele leuke baan."

Hoewel Van der Grijn nog steeds plezier beleeft aan het stuk, was het in het begin erg zwaar voor zijn vriendin Marye. "Ze was zwanger toen ik hoorde dat ik de rol had. Dus ik heb haar wel gevraagd of ik het kon doen", vertelt de acteur. Zijn vriendin Marije, met wie hij twee kinderen heeft, vond dat hij het moest doen. "Ze is heel sterk geweest en heeft veel opgeofferd. Het waren hele heftige eerste weken, maar nu is het rustiger."

Boot, die al werkt aan een nieuw stuk, over de ontstaansgeschiedenis van New York, ziet op tegen het moment dat Soldaat van Oranje stopt. "Ik kan me mijn leven zonder Soldaat niet voorstellen. Er komt een dag dat het stopt. Het afscheid van de musical en de plek wordt afschuwelijk." Toch is dat voorlopig nog toekomstmuziek. "Soldaat verrast ons elke keer."