[PDC WK] Newton wint van Thornton, White verslaat Burnett

Boris (borisz)

Kerst is voorbij en het wereldkampioenschap darten werkt toe naar de finale. Er werd vanmiddag nog één duel uit de tweede ronde gespeeld. Verder stonden er nog twee duels van de derde ronde op het programma. Later vanavond speelt Raymond van Barneveld tegen Mark Webster. 

Tweede ronde: Justin Pipe (11) - Devon Petersen*

Het WK darts begon vandaag met een grote verrassing. De Zuid-Afrikaanse qualifier Devon Petersen versloeg de als elfde geplaatste Justin Pipe met 1-4. Pipe mocht de partij beginnen. Hij kreeg kansen om de eerste set te pakken, maar faalde op dubbel achttien. Met een 96 en een 68 finish ging de set alsnog naar Petersen (2-3). 

Petersen ging door en gooide een leg later direct 121 uit. Hij pakte de tweede set met 0-3. In de derde set wilden de dubbels niet vallen bij de Zuid-Afrikaan en daardoor won Pipe set drie met 3-0. In de beslissende leg van de vierde set is het Pipe komt op 161 staat en zijn score goed weet weg te zetten door 36 te laten staan. Maar Petersen wist de leg met een verbluffende 130 finish op de bull af te snoepen en zijn tegenstander verstomd de pauze in te sturen (2-3). 

Pipe kon niet meer bijschakelen en verloor de vijfde set met 1-3. Het is voor Petersen de eerste keer dat hij de derde ronde haalt op het wereldkampioenschap. 

Derde ronde: Wes Newton (8)* - Robert Thornton (9)

Wes Newton is de eerste kwartfinalist van dit WK. Hij versloeg Robert Thornton met 4-1. In de openingset was het nog spennend. Thornton kreeg drie kansen op dubbel achttien, maar gooide die niet uit. Uiteindelijk ging Newton via dubbel tien met de voorsprong de eerste pauze in. 

In de derde set vocht Thornton zich namelijk terug van een 2-0 achterstand in legs en kwam zo terug tot 2-1 in sets. Dit was de laatste opleving van Thornton. Met 3-0 en 3-1 gingen sets vier en vijf naar The Warrior. Voor Newton wordt het zijn derde kwartfinale in vier jaar tijd. Hij wist echter nog nooit de halve finale te halen.

Richie Burnett (28) - Ian White (21)* 

Richie Burnett kwam 3-1 voor, maar het is Ian White die zich mag gaan melden bij de laatste acht. White won de partij met 3-4. White begon scorend wel goed aan de partij, maar op de dubbels liet hij zijn kansen liggen. De eerste set ging met 3-1 naar Burnett. Set twee ging met dezelfde cijfers naar White. 

Het missen van dubbels speelde bij White halverwege de partij nog steeds. Sets drie en vier gingen met 3-0 en 3-2 naar The Prince of Wales. De vijfde set mocht White beginnen en daarin leek hij te gaan voor zijn laatste kans. De Engelsman nam een 0-2-voorsprong, waarna Burnett toch weer terug wist te breken. In zijn eigen leg liep de Welshman gelijk weer achter de feiten aan, tot White wederom een volle beurt op de dubbels miste. Burnett liet de kans op een vijfde leg glippen en The Diamond pakte met zijn derde pijl alsnog dubbel acht voor 3-2 in sets. 

Bij Burnett sloeg de motor af en White gooide in het slot van de wedstrijd wel alles. Sets zes en zeven gingen met 1-3 naar White. In de kwartfinale wacht Simon Whitlock of Kevin Painter.