FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 december 2013

Wall Street stijgt na daling ww-aanvragen

De aandelenbeurzen in New York stegen donderdag dankzij een sterker dan verwachte daling van het aantal eerste uitkeringsaanvragen vorige week. Een verdere stijging van de Japanse Nikkei-index, die woensdag voor het eerst sinds 2007 boven 16.000 punten kwam, gaf eveneens steun aan de handel.

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent hoger op 16.479,88 punten en ook de S&P 500 bereikte een nieuwe recordstand met een winst van 0,5 procent tot 1842,02 punten. De Nasdaq ging 0,3 procent vooruit tot 4167,18 punten. De door technologiefondsen gedomineerde index is nog ver verwijderd van de hoogste stand ooit: 5048,62 punten in maart 2000.

Een uur voor de handelsaanvang werd bekendgemaakt dat vorige week 338.000 Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvroegen. Dat is een daling van 42.000 ten opzichte van een week eerder. Economen rekenden gemiddeld op 345.000 aanvragen.

"De aandelenmarkten worden gevoed door de sterkere trend die we zien in de macrocijfers", aldus een beleggingsstrateeg. "De koersen stijgen nu op basis van fundamentele ontwikkelingen in plaats van de steun van de Fed. Dat is een gezonde ontwikkeling die voorlopig aan zal houden."

De verbetering op de Amerikaanse banenmarkt is een van de belangrijkste redenen waarom de Federal Reserve onlangs besloot het bedrag aan maandelijkse steun voor de economie met 10 miljard dollar te verlagen naar 75 miljard dollar.

Tesla steeg 2,7 procent nadat de producent van elektrische auto´s had aangegeven zich volgend jaar te zullen richten op het vergroten van het aantal showrooms in China. Sinds de opening van een filiaal in Peking in november stroomden er honderden bestellingen bij het bedrijf binnen.

T-Mobile US ging 2,3 procent vooruit. Japanse media berichtten dat het Japanse telecombedrijf Softbank er waarschijnlijk in slaagt om de financiering rond te krijgen voor de overname van de Amerikaanse dochter van Deutsche Telekom.

Online veilingsite eBay (min 2 procent) was de sterkste daler in de S&P nadat bleek dat de omzetgroei bij het bedrijf in de afgelopen dagen is afgenomen.

De euro was 1,3692 dollar waard, tegen 1,3680 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 99,62 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder, op 111,98 dollar.

Wall Street stijgt na daling ww-aanvragen
Wall Street stijgt na daling ww-aanvragen (Foto: ANP)

Weer luchtaanvallen Israël op Gazastrook

De Israëlische luchtmacht heeft donderdag opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook. Dat gebeurde als vergelding voor het afvuren van twee mortieren vanaf Palestijns gebied. De mortieren kwamen neer in open veld en veroorzaakten geen schade. Door de luchtaanvallen, waarbij twee munitiedepots het doelwit waren, viel wel een gewonde.

Dinsdag waren er ook Israëlische luchtaanvallen. Die werden uitgevoerd nadat een sluipschutter een Israëliër had doodgeschoten bij de grens. Door die luchtaanvallen kwam volgens Palestijnse medici een kind van 4 om het leven.

Weer luchtaanvallen Israël op Gazastrook
Weer luchtaanvallen Israël op Gazastrook (Foto: ANP)

'Amazon: hier is je kerstpakket, ontslag'

Twee dagen voor de kerst begint te horen krijgen dat je ontslagen bent, is geen fijn nieuws. Dit onaangename nieuws viel veel Duitse Amazon distributiemedewerkers ten deel, bericht Het Laatste Nieuws.

Verdi vakbondslid Stefanie Nutzenberge zegt woedend dat het Duitse distributiecentrum van de grote webwinkelier, dat pas sinds november is geopend, 600 personeelsleden ontslagen heeft vlak nadat de bestellingen van de kerstdrukte met man en macht waren weggewerkt. De Amerikaanse webwinkeltycoon weigerde eerder al loonsverhogingen, aldus Stefanie.

Afgelopen maandag hebben ongeveer 650 medewerkers hun ongenoegen geuit door te staken. Bij Amazon Duitsland werken 9.000 vaste werknemers en 14.000 tijdelijke krachten. De Duitse vestiging is de tweede in grootte na de Verenigde Staten.

VS binden strijd aan met misbruik in leger

De Amerikaanse regering neemt een reeks maatregelen om het seksueel geweld in het leger terug te dringen. President Barack Obama ondertekende het pakket donderdag op kerstvakantie in Hawaï.

Commandanten kunnen met de nieuwe wetgeving veroordelingen voor seksueel geweld niet meer op eigen houtje terugdraaien. Als bevelhebbers weigeren vervolging in te stellen moet de zaak voortaan worden voorgelegd aan een reguliere aanklager. Zedendelicten verjaren niet meer en wie veroordeeld wordt wacht in het vervolg oneervol ontslag.

Het Pentagon schat dat vorig jaar 26 duizend militairen het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Van hen stapten er maar 3400 naar de militaire politie. De wet beschermt daarom voortaan ook de aangever. Wraak op de boodschapper is nu strafbaar.

Vanaf zijn vakantieadres bekrachtigde Obama donderdag ook de nieuwe overheidsbegroting. Het compromisstuk werd twee weken geleden, na schier eindeloos getouwtrek tussen Republikeinen en Democraten, aangenomen door het Congres.

Door het zwaarbevochten akkoord worden automatische bezuinigingen ter waarde van 63 miljard dollar teruggedraaid. De inkomsten die de overheid daardoor misloopt worden opgevangen met een pakket bezuinigingen en belastingverhogingen van in totaal 85 miljard dollar. De dreiging van een nieuwe 'shutdown' van de overheid is voorlopig afgewend.

VS leveren Irak Hellfire-raketten en drones

Het Iraakse leger heeft Amerikaanse lucht-grondraketten en drones gekregen voor de strijd met moslimextremisten in het westen van het land. De eerste 75 Hellfire-raketten zijn vorige week geleverd, melden ingewijden in Bagdad en Washington.

Vier Iraakse vliegtuigen zijn met de raketten uitgerust en meteen maar ingezet tijdens een geslaagde operatie in de ordeloze grensstreek tussen Irak en Syrië. Vier opstandelingenkampen zijn verwoest, zei een inlichtingenman die tot nader order anonimiteit bedong.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken bevestigde donderdag dat de VS raketten en onbemande vliegtuigjes naar Irak verschepen. De drones van het type Scaneagle zijn bedoeld voor inlichtingenwerk.

De Iraakse krijgsmacht heeft afgelopen week de aanval ingezet op moslimextremisten in de westelijke provincie Anbar. Vorig weekeinde sneuvelden daar een belangrijke legercommandant, een kolonel en vijf soldaten. Terreurnetwerk Al-Qaida en zijn medestanders lijken profijt te trekken uit de burgeroorlog in Syrië en proberen vanuit het buurland ook in Irak weer voet aan de grond te krijgen.

Premier Nouri al-Maliki zei maandag dat de operatie doorgaat tot de woestijnprovincie 'met de hulp van het Iraakse volk is gezuiverd van terroristen'.

The Hobbit meest bezochte kerstvakantiefilm

De film The Hobbit is bij Pathé-bioscopen de meest bezochte film in de kerstvakantie tot nu toe. Verder trekken de Nederlandse films Soof, Mees Kees, Mannenharten en Midden in de winternacht veel mensen naar de bioscopen.

Volgens een woordvoerster hebben de 22 Pathé-bioscopen in ons land in de eerste week van de kerstvakantie al meer dan een half miljoen bezoekers ontvangen.

Ook een komische Turkse film, Dugun Dernek, loopt volgens de woordvoerster erg goed. Deze trekt volgens haar alleen maar volle zalen.

'The Hobbit meest bezochte kerstvakantiefilm’
The Hobbit meest bezochte kerstvakantiefilm (Foto: ANP)

Schutter vliegveld LA ontkent

Een man die op 1 november een veiligheidsbeambte doodschoot op het vliegveld van het Amerikaanse Los Angeles, heeft zich donderdag voor de rechtbank onschuldig verklaard. Zijn zaak staat nu voor 11 februari op de rol, aldus de BBC donderdag.

De 23-jarige Paul Anthony Ciancia opende met een aanvalsgeweer het vuur op het beveiligingspersoneel van de luchthaven. Een 39-jarige man kwam om, zeven anderen raakten gewond. De politie schoot Ciancia neer en hij raakte zwaargewond.

De schutter had een briefje bij zich waarin stond dat hij meerdere beveiligingsmedewerkers van de Transportation Security Administration (TSA) wilde vermoorden. Het is niet duidelijk waarom hij dat wilde.

Sinds de vorming van de TSA in 2001 was er nog nooit iemand omgekomen tijdens het werk voor de organisatie.

Meldpunt vuurwerkoverlast bijna etmaal offline

Het meldpunt voor vuurwerkoverlast is sinds woensdagavond praktisch onbereikbaar vanwege cyberaanvallen. Uit welke hoek die komen is onduidelijk, maar het zijn ongetwijfeld geen sympathisanten, laat initiatiefnemer en GroenLinks-fractievoorzitter in Rotterdam Arno Bonte donderdagavond weten. Hij hoopt dat vuurwerkoverlast.nl vrijdagochtend weer functioneert.

De aanvallen begonnen woensdagavond. "Vanochtend heeft de site twee of drie uur gedraaid, maar aan het eind van de ochtend begon het weer", zegt Bonte. "De site is nu al bijna een etmaal uit de lucht." De webmaster is hard bezig het probleem op te lossen. "Voor ons is belangrijk dat ie online gaat, mensen willen meldingen doen. Dat kon vandaag nauwelijks, sommige mensen mailen ons."

Donderdagochtend waren iets meer dan tienduizend klachten binnengekomen, een aantal dat vergelijkbaar is met vorig jaar kerst. "Dat betekent dat de overlast even groot is als een jaar geleden", is de analyse van de GroenLinkser. "Mensen zeggen nu wel dat het harde geknal soms al maanden gaande is. Wij hebben de indruk dat de overlast eerder is begonnen."

Vijftien lokale GroenLinks-fracties openden het meldpunt zondag voor het tweede jaar op rij. Zij vinden dat de overheid nog altijd te weinig doet tegen overlast. Vorig jaar kwamen bijna tachtigduizend klachten binnen.

Overlast kan tot 4 januari worden doorgegeven. De meldingen worden daarna gebundeld in een rapport dat aan de Tweede Kamer en de burgemeesters van de vijftien gemeenten wordt aangeboden. "Ik hoop dat de Tweede Kamer overlast door vuurwerk nu eindelijk serieus neemt", verzucht Bonte.

Kerstwonder: Maria verschijnt op t-shirt

Hoewel de penis van één meter tachtig voorbehouden is aan een andere god, is de christelijke God toch groot en machtig. Hij doet dan ook regelmatig wonderen, al is het sinds de uitvinding van de foto een beetje afgenomen. Maar nu heeft hij het 'm toch weer geflikt: hij heeft zijn moeder laten verschijnen op een t-shirt.

En waar anders zou Maria verschenen moeten zijn dan in dat ene land, onder God? Tim Symonds uit Florida had juist zijn t-shirt geverfd toen hij zag dat op wonderlijke en totaal onverklaarbare manier een afbeelding van de Moeder Gods was verschenen.

Hij ziet wel vaker vormpjes in z'n geverfde shirts en die komen volgens hem duidelijk van de Hand van God: "Ik weet ongeveer hoe het shirt eruit zal komen te zien, maar ik zeg iedereen dat God het echte kunstwerk maakt omdat hij bepaalt hoe het shirt vouwt en hoe de verf uitloopt, en dat maakt vaak verschillende beelden."

Deze keer heeft het de HEERE behaagd om een zijner naasten te laten verschijnen: "Toen ik het shirt uiteenvouwde, zag ik dat Moeder Maria in het midden bij het hart stond." Volgens de lokale priester hoeft dat helemaal niet raar te zijn: "Ik mag niet oordelen. God verschijnt op veel verschillende manieren."

De priester stelt dat wat je met de ervaring doet, belangrijker is. Dat is ook precies wat Symonds gaat doen: "Het doet me enkele dingen herbekijken die ik de laatste jaren over het christendom heb gedacht." Wat Symonds met het shirt gaat doen, weet hij nog niet.

Een foto van het Heilige T-shirt van Florida kun je hier vinden. Pas wel goed op, want al te heilige dingen kunnen bliksemschichten veroorzaken en je gezicht doen smelten.

[PL] Liverpool verliest en raakt koppositie kwijt

Liverpool heeft op Boxing Day de koppositie in de Premier League verspeeld. De ploeg van trainer Brendan Rodgers verloor met 2-1 bij Manchester City en duikelt daardoor op de ranglijst van de eerste naar de vierde plaats. Arsenal, dat eerder op de dag met 3-1 won van West Ham United, staat nu bovenaan, op de voet gevolgd door Manchester City en Chelsea.

De negende opeenvolgende thuiszege voor City kwam met het nodige geluk tot stand. Vroeg in de wedstrijd werd Raheem Sterling van Liverpool oog in oog met doelman Joe Hart ten onrechte teruggefloten voor buitenspel. De voorsprong voor de bezoekers kwam er in de 24e minuut alsnog toen Philippe Coutinho aan het eind stond van een snelle combinatie.

Nog voor rust had City de achterstand omgebogen in een 2-1 voorsprong. Aanvoerder Vincent Kompany kopte na een halfuur spelen raak uit een corner, waarna Alvaro Negredo dankzij een fout van doelman Simon Mignolet in de blessuretijd van de eerste helft de winnende treffer maakte.

De spanning in de top van de Premier League is bijna halverwege het seizoen om te snijden. Arsenal heeft met 39 punten een minimale voorsprong op Manchester City (38), Chelsea (37) en Liverpool (36). Kampioen Manchester United is na een dramatische start voorzichtig aan een opmars bezig en staat nu zevende met een achterstand van acht punten.

Pedofielhelpende kerkleider in VS vrij

Een hoge Amerikaanse rechtbank heeft een monseigneur op vrije voeten gesteld die eerder was veroordeeld omdat hij jarenlang seksueel misbruik van kinderen door priesters in de Rooms-Katholieke Kerk met de mantel der liefde had bedekt. William Lynn, die in juli vorig jaar nog 6 jaar kreeg, kon donderdag de rechtbank in Philadelphia als vrij man verlaten, aldus Amerikaanse media.

Lynn was de eerste Amerikaanse geestelijke die werd aangeklaagd vanwege de manier waarop de kerk met misbruik was omgegaan. De drie rechters waren het niet eens met het argument van de aanklagers dat Lynn verantwoordelijk was voor het persoonlijk welzijn van de kinderen. Het eerdere vonnis werd teruggedraaid.

Extra blauwhelmen binnen twee dagen in Zuid-Sudan

De versterkingen voor de vredesmacht van de Verenigde Naties in Zuid-Sudan arriveren binnen 48 uur. Daarop rekent Hilde Johnson, de speciale vertegenwoordiger van de VN ter plaatse.

De extra manschappen en materieel zijn nodig om de meer dan vijftigduizend burgers te beschermen die naar VN-posten in Zuid-Sudan zijn gevlucht. De VN schatten dat het dodental na elf dagen van geweld 'de duizend ruimschoots is gepasseerd', zei Johnson donderdag vanuit de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba. Vooral in Malakal, de hoofdstad van de olierijke deelstaat Boven-Nijl, wordt volgens de VN-gezant op dit ogenblik hevig gevochten.

De Veiligheidsraad besloot dinsdag tijdelijk nog eens zesduizend blauwhelmen naar het land te sturen. De VN willen er straks kunnen beschikken over veertienduizend agenten en militairen. Ook krijgt de vredesmacht versterking van gevechtshelikopters en ander materieel.

Lukaku wil na dit seizoen terug naar Chelsea

Romelu Lukaku verwacht volgend seizoen voor Chelsea te spelen. De spits wordt momenteel verhuurd aan Everton en liet doorschemeren daar te willen blijven. Dat zorgde voor irritaties bij Chelsea-manager José Mourinho, die stelde dat hij bepaalde waar de toekomst van Lukaku ligt.

Dat leverde een woordenwisseling op tussen beiden die volgens de Belgische spits uit zijn verband is getrokken. "In bepaalde artikelen zijn mijn woorden verdraaid", legt Lukaku uit. "Ik heb geen enkel probleem met Mourinho. Ik ga er vanuit dat ik volgend seizoen bij Chelsea speel. Waarom zou ik anders een contract voor vijf seizoenen bij die club getekend hebben?", aldus de spits, die bij Everton al acht treffers heeft gescoord.

Dat is aanzienlijk meer dan de vijf competitiedoelpunten die de Chelsea-spitsen Fernando Torres, Demba Ba en Samuel Eto'o gezamenlijk hebben gemaakt. Lukaku hoopt volgend seizoen in aanmerking te komen voor een basisplaats op Stamford Bridge. "Ik weet zeker dat ik naar Chelsea zal terugkeren als een van de beste spitsen ter wereld."

Lukaku staat met zijn Everton momenteel op gelijke hoogte met Chelsea. Beiden clubs hebben 34 punten uit zeventien wedstrijden. Chelsea staat door een beter doelsaldo op de vierde plek, Everton moet het met de vijfde positie doen.

[OKT] Wüst vooral opgelucht

Ireen Wüst werd vandaag op de 1.000 meter bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen derde. De schaatsster van TVM was na afloop vooral opgelucht. "Het eerste ticket is binnen”.

Op de kilometer heeft ons land vier startbewijzen voor Sochi. Wüst heeft zich officieel nog niet geplaatst. Op de prestatiematrix van de KNSB neemt de derde plek op de kilometer namelijk een lage plek in.

"Je kunt niets winnen, alleen maar verliezen. In mijn geval is dat tenminste zo”, aldus Wüst die deze week ook nog uitkomt op de 1.500, 3.000 en 5.000 meter. "Vorige keer had ik nog een beschermde status bij dit toernooi. Nu is dat anders. Het is alles of niets.”

CSKA voelt zich belazerd door Honda

CSKA Moskou is absoluut niet blij met de handelwijze van Keisuke Honda. De Russen hoopten iets te verdienen aan de Japanner, maar zien hem nu transfervrij vertrekken naar AC Milan. CSKA betaalde in 2010 nog zo'n zes miljoen euro voor de toenmalig speler van VVV-Venlo.

Winst kan de club wel op zijn buik schrijven. "Ik ben het niet gewend om belazerd te worden", zegt president Evgeny Giner. Volgens de voorzitter had Honda toegezegd een nieuw contract te ondertekenen.

"In juni beloofden Honda en zijn broer aan mij dat ze een nieuwe verbintenis zouden ondertekenen. Vervolgens hoorde ik dat Honda en zijn broer gesproken hadden met AC Milan, maar dat ontkenden ze vervolgens. Uiteindelijk bleek het dus wel zo te zijn en konden we hem in de zomer niet meer aan een andere club verkopen, doordat hij alleen nog maar naar Milan wilde", aldus Giner.

De voorzitter zet ook op sportief vlak twijfels bij de keuze van Honda. "Ik denk niet dat hij daar veel aan spelen toe gaat komen." De Japanner tekende eerder deze maand een contract tot de zomer van 2017 in Milaan. Hij zal zich op 3 januari melden in Italië. Bij AC Milan zal hij het shirt met rugnummer tien dragen.

McDonald's haalt adviessite uit de lucht

Fastfoodketen McDonald's heeft een speciale website die adviezen gaf aan het personeel uit de lucht gehaald, omdat daarop ook de eigen producten werden afgeraden. Dat meldden diverse Amerikaanse media donderdag.

Op McResource konden personeelsleden hulp en advies krijgen om bijvoorbeeld stress te voorkomen en de gezondheid te bevorderen. Zo werd een maaltijd, die verdacht veel leek op een doorsnee hap bij de fastfoodketen als "ongezonde keus" bestempeld. Eerder had de website al in het algemeen geadviseerd geen fastfood te nuttigen, iets waarmee de restaurantgigant zich behoorlijk voor schut zette.

McDonald's haalt adviessite uit de lucht
McDonald's haalt adviessite uit de lucht (Foto: ANP)

Luiz heeft hoge verwachtingen van WK

David Luiz kan niet wachten op het WK van 2014 in Brazilië. De verdediger van het gastland voorspelt dat dit eindtoernooi het beste WK in tijden gaat worden. "Er is geen enkel gerenommeerd land dat ontbreekt", stelt Luiz. "Het wordt het mooiste en het beste WK van de laatste decennia. Het gaat ook een historische gebeurtenis worden voor de supporters."

"Buitenlandse fans zullen niet weten wat ze meemaken", vervolgt de verdediger van Chelsea. "De Brazilianen zullen hen hartelijk ontvangen, nieuwe vrienden van ze worden en samen feest met ze vieren. Ik ben heel trots en blij dat mijn land na 64 jaar weer gastheer mag zijn van het WK."

Brazilië kan veel profijt hebben van het thuisvoordeel, meent Luiz. "Wij zijn het gewend de ene keer bij 45 graden te spelen en de andere keer bij 15. Ik kan me voorstellen dat dit moeilijk is voor landen die daaraan niet gewend zijn. Vooral het reizen van de ene naar de andere kant van het land kan voor landen zwaar worden. Wij lopen niet weg voor de favorietenrol. We beginnen met maar één doel: we gaan voor die zesde ster op ons shirt."

Brazilië zit tijdens het WK in de poule met Kroatië, Mexico en Kameroen. De openingswedstrijd wordt op donderdag 12 juni gespeeld in Sao Paulo tegen Kroatië.

[KPV] Winnaar 25 december

Kerst is alweer bijna afgelopen maar op FOK!games gaan we gewoon door met de festiviteiten! Gisteren, Eerste Kerstdag, konden jullie meedoen met de prijsvraag om FIFA 14 te winnen met wat kleine goodies.

Er kan er maar één de winnaar zijn en dat is user: Archibaltus

Gefeliciteerd met het FIFA-pakket! Morgen maken we de winnaar bekend van New Super Mario Bros. U die vandaag nog te winnen is.

Duizenden anti-islamstickers besteld bij PVV

De Partij voor de Vrijheid heeft de afgelopen week duizenden aanvragen voor een anti-islamsticker ontvangen. Geert Wilders vindt de actie een groot succes en heeft extra stickers laten drukken, laat hij donderdagavond weten via Twitter. De PVV-leider heeft nu ook een digitale versie in de aanbieding.

"De islam is een leugen, Mohammed een crimineel, de Koran is vergif", staat in het Arabisch geschreven op de groene sticker, die gratis is te verkrijgen. Wilders kreeg vorige week donderdag verontwaardigde reacties toen hij de sticker op de deur van zijn kamer in het parlement plakte.

Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) sprak van een 'walgelijke actie' en GroenLinks- fractievoorzitter Bram van Ojik van een 'haatzaaisticker'. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zie dat het beledigen van de islam niet bijdraagt aan de bestrijding van extremisme, maar extremisten juist in de kaart speelt. "Daar neemt de Nederlandse regering afstand van", zei hij tegenover de NOS.

De afbeelding op de sticker is een variant op de vlag van Saudi-Arabië. Op de echte staat: 'Er is geen god behalve Allah en Mohammed is zijn profeet'.

[OKT] Wüst tegen A. De Jong in slotrit 3000 meter

Vrijdag, op dag twee van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen, rijden de mannen twee keer de 500 meter en komen de dames in actie op de 3000 meter. De beste twee heren en de beste drie dames zullen volgens de prestatiematrix zeer waarschijnlijk naar Sochi mogen. 

Bij de heren gaat het in rit zeven tussen Jan Smeekens en Michel Mulder. De ritten later zijn Kjeld Nuis - Mark Tuitert (8), Pim Schipper - Jesper Hospes (9) en Stefan Groothuis - Ronald Mulder. De heren rijden hun eerste rit om 17.15 uur. De tweede rit volgt om 19.15 uur. 

De 3000 meter wordt hij de dames afgesloten door Antoinette de Jong en olympisch kampioene in 2006 Ireen Wüst. Jorien ter Mors en Jorien Voorhuis komen een rit eerder de baan op. De drie kilometer staat gepland voor 17.55 uur.  

500 meter mannen

# Naam Naam
1 Joost Born Lieuwe Mulder
2 Arvin Wijsman Daidai Ntab
3 Gerben Jorritsma Sjoerd de Vries
4 Kai Verbij Lennart Velema
5 Hein Otterspeer Thomas Krol
6 Aron Romeijn Jacques de Koning
7 Jan Smeekens Michel Mulder
8 Kjeld Nuis Mark Tuitert
9 Pim Schipper Jesper Hospes
10 Stefan Groothuis Ronald Mulder

3000 meter vrouwen 

# Naam Naam
1 Janneke Ensing Imke Vormeer
2 Lisa vd Geest Elma de Vries
3 Diane Valkenburg Carlijn Achtereekte
4 Pien Keulstra Carien Kleibeuker
5 Yvonne Nauta Linda de Vries
6 Marije Joling Annouk vd Weijden
7 Jorien ter Mors Jorien Voorhuis
8 Antoinette de Jong Ireen Wüst

België pakt verdachte diamantroof Brussel

De Belgische politie heeft een 43-jarige man aangehouden in verband met de spectaculaire diamantroof op het Brusselse vliegveld Zaventem in februari. De man was al eerder opgepakt en verhoord, maar was daarna vrijgelaten. Volgens diverse Belgische media donderdag is de man op basis van nieuw DNA-onderzoek opnieuw gearresteerd.

De overval op 18 februari op de luchthaven werd door acht zwaarbewapende en gemaskerde daders uitgevoerd. Ze reden met twee voertuigen door de opengeknipte omheining van het vliegveld naar een voor vertrek naar Zwitserland klaarstaand vliegtuig. Door personeel te bedreigen, wisten de daders in totaal ruim 120 pakketjes met diamanten te stelen. Amper 5 minuten na het binnenrijden verlieten de overvallers weer het terrein.

België pakt verdachte diamantroof Brussel
België pakt verdachte diamantroof Brussel (Foto: ANP)

[OKT] De Jong: "Nu vol voor de 10.000m"

Bob de Jong slaagde er op de eerste dag van het Olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen niet in zich te plaatsen voor de 5.000 meter in Sochi. De veteraan eindigde als vierde op de vijf kilometer vanmiddag.

"Ik heb gewoon een puike race gereden”, aldus De Jong na afloop. De schaatser van BAM had als nadeel dat hij als een van de eersten van de kanshebbers het ijs op moest. "Ik heb gedaan wat ik moest doen. Maar goed, de 10 kilometer is mijn afstand. Daar ga ik nu vol voor.” 

VN: 120 miljoen euro extra voor Zuid-Sudan

De Verenigde Naties stellen 166 miljoen dollar (ruim 120 miljoen euro) extra beschikbaar voor de vredesmissie in Zuid-Sudan. Hilde Johnson, het hoofd van de missie, wil binnen 48 uur al militair materieel en personeel in het door geweld geteisterde land leveren. Dat heeft ze donderdagavond in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba gezegd.

Sinds half december zijn naar verluidt al duizenden mensen omgekomen door een stammenstrijd. 50.000 anderen zouden zijn gevlucht.

"We werken 24 uur per dag om de spullen beschikbaar te krijgen die ons snel kunnen helpen in de huidige crisis", aldus Johnson "We werken aan 48-uurslevering van een aantal zeer nodige goederen."

Greenpeace-duo mogelijk zaterdag in Nederland

De Nederlandse Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels komen op zo kort mogelijke termijn terug naar Nederland. Donderdagavond en vrijdag boekt de milieuorganisatie tickets voor de opvarenden van de Arctic Sunrise, laat een woordvoerder van Greenpeace weten.

De eerste buitenlandse bemanningsleden kregen donderdag hun uitreisvisum uitgereikt. Ubels haalde het document donderdagmiddag op in Sint-Petersburg en Oulahsen doet dat vrijdag.

De Arctic Sunrise werd op 19 september tijdens een protestactie in de Petsjorazee geënterd door de Russen, die de dertig opvarenden arresteerden. Ze kwamen eind vorige maand op borgtocht vrij.

"Het is een hechte groep mensen geworden, ze houden rekening met elkaar en proberen gelijktijdig te vertrekken", zegt de woordvoerder. "Als ze zaterdag zouden vertrekken in plaats van morgen is dat geen probleem." De Zweeds-Amerikaanse Dima Litvinov is inmiddels overigens per trein op weg naar naar huis.

Mogelijk wordt er iets georganiseerd op Schiphol, maar het is nog niet helemaal duidelijk of de twee Nederlanders behoefte hebben aan veel aandacht van de pers. "Ze hadden het de afgelopen dagen ontzettend druk", vervolgt de zegsvrouw. "Ik sprak Faisah vandaag terwijl ze onderweg was naar haar advocaat. Het gaat goed met haar."

Oulahsen heeft aangegeven op Schiphol eerst familie en vrienden te willen begroeten. "Misschien zegt ze dat ze het privé wil houden."

De opvarenden kwamen eind vorige maand op borgtocht vrij, maar mochten Rusland niet verlaten omdat de strafzaak nog liep. Ze stonden terecht voor vandalisme. Eerder deze maand nam het Russische parlement een amnestiewet aan die ook geldt voor de bemanningsleden. Nu de uitreisvisa zijn uitgereikt, kunnen zij het land na een onvrijwillig verblijf van ruim drie maanden eindelijk verlaten.

Opnieuw Libische officier doodgeschoten in Benghazi

In de Oost-Libische stad Benghazi zijn met kerst een hoge officier en een commando doodgeschoten. De moordenaars ontkwamen.

Onbekenden openden donderdag het vuur op luitenant-kolonel Ahmed Sweiry in de wijk Al-Birkah. Sweiry, die een bureaubaan had bij het leger, was op slag dood. Woensdag trof een lid van de commandotroepen hetzelfde lot.

Bestuurders en veiligheidsmensen in het chaotische Libië moeten al jaren vrezen voor hun leven. Moordaanslagen zijn er aan de orde van de dag. Benghazi, dat veel veteranen uit de opstand tegen wijlen Moammar Gadhafi telt, is al helemaal onveilig.

'Economie NL tuimelt naar plaats 30'

De Nederlandse economie tuimelt tussen nu en 2028 van de achttiende naar de dertigste plaats op de mondiale ranglijst. Die voorspelling deed het Centre for Economic and Business Research (CEBR) donderdag. Nederland zou, evenals Duitsland, beter af zijn zonder de euro omdat de groei wordt beknot door zwakke prestaties in andere eurolanden.

Het CEBR merkt wel op dat de val van Nederland, een van de grootste in de ranglijst, misleidend is. Een groot aantal opkomende landen, dat nu al een vergelijkbaar bruto binnenlands product heeft, streeft Nederland voorbij.

De Britse denktank verwacht dat het Verenigd Koninkrijk in 2030 Duitsland aflost als grootste economie van Europa, mede dankzij een aanhoudende bevolkingsgroei die leidt tot een snellere expansie van de economie.

Belegerde rebellen Syrië door knieën voor voedsel

Een door het Syrische leger uitgehongerde voorstad van Damascus heeft donderdag de regeringsvlag gehesen in ruil voor voedsel. De regeringstroepen bedongen behalve dat onderwerpingsgebaar ook de overdracht van zware wapens en de uitzetting van strijders van elders, meldt het gemeentebestuur van Moadamiyeh.

De overeenkomst is maar tijdelijk, zei het lid van de Syrische oppositie dat namens de opstandige voorstad het woord voert. Er is afgesproken dat de belegeraars voorlopig elke dag wat voedsel doorlaten, maar tot dusver is er nog niets aangekomen, zei de woordvoerder, die zich bedient van de schuilnaam Qusai Zakarya.

De inwoners spreken van een bittere pil. Moadamiyeh wordt al een klein jaar haast onafgebroken belegerd en gebombardeerd. Het leger houdt de voorstad omsingeld en weigert voedsel, drinkwater en brandstof door te laten.

''In ons leeft verdriet, maar we hebben de vlag gehesen omdat niemand ons te hulp schoot of de hand reikte'', zei inwoner Ahmad. Uit vrees voor represailles hield hij het bij zijn voornaam. ''We kiezen ervoor de levens van hongerige kinderen te redden. Er is geen brood meer in Moadamiyeh. Zelfs geen rijstkorreltje, al drie maanden lang.''

Donderdag wapperde de Syrische vlag, met een rode, zwarte en witte baan en twee groene sterren, boven de voorstad, die ten zuidwesten van Damascus ligt. De tegenstanders van president Bashar Assad beschouwen de driekleur niet als die van alle Syriërs. Ze zien de vlag als symbool van Assads gehate Baathpartij en vechten liever onder hun eigen vlag, met groene, witte en zwarte banen en drie rode sterren.

Volgens parlementariër George Nakhleh moeten de opstandelingen in Moadamiyeh hun zware wapens afstaan en het veld ruimen voor burgerwachten. Die moeten er de orde gaan bewaken. Ondertussen hervatten overheidsinstellingen ter plaatse hun werk. Rondom de voorstad blijven ter bescherming militairen gelegerd, zei Nakhleh.

Activisten ter plaatse luidden al maanden de noodklok over de honger onder de achtduizend inwoners van Moadamiyeh. Die zou al aan meerdere vrouwen en kinderen het leven hebben gekost.

[PL] Arsenal komt tegen West Ham terug van achterstand

Arsenal blijft zich handhaven in de top van de Premier League. De ploeg van Arsène Wenger versloeg West Ham United donderdag in de stadsderby met 3-1. Nadat de Hammers kort na rust brutaal de leiding hadden genomen, stelden Theo Walcott (twee treffers) en de van een blessure terugkerende Lukas Podolski alsnog orde op zaken.

Arsenal mag zich voor minimaal een paar uur koploper noemen. De Londense ploeg heeft drie punten meer dan Liverpool, dat later op Boxing Day aantreedt tegen Manchester City. Die ploeg staat op vier punten van de Londenaren.

Chelsea blijft Arsenal op twee punten volgen. De equipe van José Mourinho won dankzij matchwinner Eden Hazard op Stamford Bridge met 1-0 van Swansea City. Jonathan de Guzman viel in de 61e minuut in bij de Swans, Dwight Tiendalli bleef de hele wedstrijd op de bank zitten. Doelman Michel Vorm ontbrak door een knieblessure.

Everton raakte Arsenal uit zicht. De ploeg uit Liverpool verloor thuis met 1-0 van Sunderland, onder meer door een vroege rode kaart voor goalie Tim Howard. De Amerikaan moest na 23 minuten na een overtreding in het zestienmetergebied het veld verlaten. Sung-Yong Ki schoot vervolgens vanaf elf meter de winnende treffer binnen. Everton volgt Arsenal op vijf punten.

Tim Krul en Vurnon Anita haalden met Newcastle United uit tegen negen man van Stoke City: 5-1. Door rode kaarten voor Glenn Whelan en Marc Wilson moest de ploeg van Erik Pieters het vanaf de 43e minuut doen met negen man. Onder anderen Loïc Rémy profiteerde en schoot daarna tweemaal raak. Voormalig Heerenveen-aanvaller Oussama Assaidi scoorde Stoke's enige goal.

Fulham won voor de tweede keer onder leiding van René Meulensteen. De bezoekers versloegen Norwich City met 2-1 door een late treffer van Scott Parker. Ricky van Wolfswinkel viel in en maakte zo zijn rentree bij Norwich na een teenblessure. Leroy Fer speelde de hele wedstrijd.

Trainer Tim Sherwood kon Tottenham Hotspur niet naar een tweede competitiezege op rij loodsen. De Londenaren verspeelden op White Hart Lane punten door met 1-1 gelijk te spelen tegen West Bromwich Albion. Sherwood werd maandag aangesteld als opvolger van de ontslagen André Villas-Boas, na eerder al als interim-trainer op de bank gezeten te hebben.

Oud-Ajacied Christian Eriksen had de Spurs met een fraaie vrije trap in de 36e minuut nog wel op voorsprong geschoten. Oud-NEC'er Jonas Olsson zorgde twee minuten later alweer voor de gelijkmaker. De Spurs hebben acht punten minder dan Arsenal en staat achtste.

Overige resultaten:

Aston Villa - Crystal Palace 0-1

Cardiff City - Southampton 0-3

Fleetwood Mac volgend jaar niet op Glastonbury

Fleetwood Mac is komende zomer niet een van de hoofdacts op het Britse festival Glastonbury. Dat zei festivaldirecteur Michael Eavis tegen The Guardian. "We hopen dat ze in 2015 komen, maar volgend jaar in ieder geval niet", reageerde Eavis op geruchten.

Vorige week werd bekend dat de Canadese band Arcade Fire, die ook op Pinkpop staat, wel naar Glastonbury afreist. Eavis zei afgelopen zomer dat de headliners voor de komende editie al gecontracteerd zijn.

De kaarten voor het festival gingen begin oktober in recordtempo van de hand. In minder dan anderhalf uur gingen zo'n 120 duizend tickets over de toonbank, nadat in de voorverkoop al vijftienduizend toegangsbewijzen waren verkocht.

Volgens de Britse boulevardkrant The Sun geeft Dolly Parton ook een concert op Glastonbury, dat plaatsvindt van 25 tot en met 29 juni.

Twee parelvondsten in Zeeuwse oesters

Twee mensen hebben op kerstavond in Yerseke een parel in een oester aangetroffen. Dat meldt Omroep Zeeland op tweede kerstdag. De kans dat een oester een parel bevat is een op 35 duizend.

Woensdag werd bekend dat Hannah van den Boom een dubbele parel in een kerstoester had gevonden. Zij wil de parel in een ring laten zetten.

De tweede melding werd gedaan door Patrick van de Endt, die met vrienden aan het kerstdiner zat toen een van hen op iets hards beet. Een van de eters grapte nog over een schelp in de oester, maar het bleek een heuse parel. Het kleinood is voorlopig opgeborgen in een doosje.

Eerder dit jaar werden parels in Zeeuwse oesters aangetroffen in een bistro in Colijnsplaat en een hotel in Nijmegen, weet de regionale omroep.

Nierdonatie aan vreemde verzevenvoudigd

Het aantal mensen dat nog bij leven een nier afstaat aan een onbekende is de afgelopen zes jaar bijna verzevenvoudigd. Het waren er dit jaar 41, terwijl er in 2007 nog zes zogenoemde altruïstische donoren waren. Dat meldt de NOS donderdag op basis van cijfers van de Transplantatiestichting.

Steeds meer mensen horen van de mogelijkheid, is een mogelijke verklaring voor de stijging. Anton Dautzenberg schreef twee jaar geleden de dialoogroman Samaritaan over zijn keuze om een nier aan een onbekende af te staan.

Jaarlijks worden meer dan vierhonderd nieren van levende donoren getransplanteerd. De kwaliteit van zo'n nier is beter dan die van een overleden donor. Een 'postmortale nier' functioneert na transplantatie gemiddeld tien jaar en die van een levende donor twintig jaar.

Leger Brazilië rukt uit voor watersnoodslachtoffers

Het Braziliaanse leger is donderdagochtend de slachtoffers van de watersnood in de deelstaat Espirito Santo te hulp geschoten. Honderdzeventig militairen zijn naar de zuidoostelijke streek gezonden om er voedsel, water en medicamenten uit te delen. In hun kielzog volgen genietroepen die de vele vernielde wegen en bruggen gaan repareren, meldt nieuwszender G1 op gezag van een majoor.

Aanhoudende slagregens, overstromingen en modderlawines hebben in Espirito Santo en buurstaat Minas Gerais de afgelopen anderhalve week respectievelijk 21 en negentien levens geëist. Meer dan vijftigduizend mensen hebben door het noodweer huis en haard moeten verlaten.

Tsonga in Abu Dhabi maatje te groot voor Murray

Jo-Wilfried Tsonga heeft op het demonstratietoernooi in Abu Dhabi voor een kleine verrassing gezorgd. De Fransman, de nummer tien van de wereld, versloeg Andy Murray (4) donderdag in de kwartfinale met 7-5, 6-3. Tsonga treft Novak Djokovic (2) in de halve finale.

David Ferrer (3) neemt het in de andere halve finale op tegen zijn landgenoot Rafael Nadal (1). De Spanjaard kende geen enkele moeite met Stanislas Wawrinka (8): 7-5, 6-1. De Zwitser treft Murray in de strijd om de vijfde plek.

[OKT] Van Beek verrassend naar winst 1.000m

Bij het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen heeft Lotte van Beek verrassend de 1.000 meter voor vrouwen gewonnen. Van Beek zegevierde in 1.15,18 en is daarmee zeker van de Olympische Spelen in Sochi.

Marrit Leenstra, die tweede werd in 1.15,26, is zo goed als zeker van Sochi. Ireen Wüst stelde ietwat teleur door in 1.15,47 derde te worden voor Margot Boer en Jorien ter Mors.

Uitslag

# Naam Tijd
1 Lotte van Beek 1:15.18
2 Marrit Leenstra 1:15.26
3 Ireen Wüst 1:15.47
4 Margot Boer 1:15.52
5 Jorien ter Mors 1:16.30
6 Laurine van Riessen 1:16.42
7 Thijsje Oenema 1:16.43
8 Manon Kamminga 1:16.57
9 Antoinette de Jong 1:16.69
10 Diane Valkenburg 1:16.82
11 Anice Das 1:16.83
12 Annette Gerritsen 1:16.99

Starre Haagse ambtenaren reguleren familiebedrijf kapot

De Haagse dwangregelaars leven vlak voor oud en nieuw nog even hun ongebreidelde regelzucht uit. Wegens het millimetrisch rechttoe, rechtaan herstructureren van de looppaden op de markt moet de lunchroom van de familie Otten wijken wegens 800 millimeter overschrijding van een rechtlijnig gepland looppad, weet Hart van Nederland te melden.

Otten, die in eerste instantie nog zijn hoop had gevestigd op het gezond verstand van de rechter, kwam van een koude markt thuis nu de rechter de gemeenteambtenaren in het gelijk stelt.

Per oudejaarsnacht wordt er van Otten verwacht dat hij de lunchroom zelf doet verdwijnen. Of hij zijn ziel en zaligheid, waar al drie generaties Otten een werkplek vinden, in een oudejaarsvreugdevuur doet opgaan of het op andere wijze rap doet verdwijnen hebben de millimeterende ambtenaren geen boodschap aan.

Of ook de marktbezoeker de niet helemaal haakse wandelpaden als een grote ergernis ervaart, die dringend aanpak behoeft, is evenmin bekend. De rechtlijnige efficiëntieverslaafde gemeentebaasjes verschuilen zich in ieder geval achter een muur van onbereikbaarheid.

Er is inmiddels wel een handtekeninginitiatief gestart om de werkgelegenheid voor het familiebedrijf -waarin zelfs de kleinsten alvast op vrijwillige basis wat arbeidsritme en arbeidsintegratie opdoen- te behouden.

[OKT] Kramer, Bergsma en Blokhuijsen naar Sochi op 5.000m

Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen zijn zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Sochi. De eerste afstand van het olympisch kwalificatietoernooi in Heerenveen, de 5.000 meter voor mannen, werd gewonnen door Sven Kramer. De huidig olympisch kampioen op deze afstand reed een tijd van 6.10,98.

Bergsma werd met een tijd van 6.12,66 tweede. Blokhuijsen eindigde als derde in 6.14,67. De verliezer van de dag was Bob de Jong die met 6.14,98 als vierde eindigde.

Uitslag

# Naam Tijd
1 Sven Kramer 6:10.97
2 Jorrit Bergsma 6:12.66
3 Jan Blokhuijsen 6:14.67
4 Bob de Jong 6:14.98
5 Koen Verweij 6:18.56
6 Douwe de Vries 6:19.07
7 Rob Hadders 6:21.95
8 Frank Vreugdenhil 6:22.42
9 Bob de Vries 6:23.59
10 Renz Rotteveel 6:23.94
11 Christijn Groeneveld 6:24.00
12 Ted-Jan Bloemen 6:25.61
13 Arjen van der Kieft 6:27.90
14 Simon Schouten 6:31.05
15 Arjan Stroetinga 6:32.08
16 Robert Bovenhuis 6:33.36

Doden door vliegtuigcrash Rusland

Negen mensen zijn om het leven gekomen doordat een transportvliegtuig neerstortte bij de Russische stad Irkoetsk. Dat hebben plaatselijke autoriteiten donderdag laten weten. Het toestel kwam neer op een militair terrein waar twee gebouwen werden vernield.

De doden zijn zes bemanningsleden en drie technici. Niemand overleefde de crash. Het gaat om een toestel van het type Antonov An-12. Het vliegtuig was vanuit een vliegtuigfabriek in Novosibirsk onderweg naar een fabriek bij Irkoetsk.

Doden door vliegtuigcrash Rusland
Doden door vliegtuigcrash Rusland (Foto: ANP)

Voetvolk en spil terreurnetwerk Marokko opgerold

De Marokkaanse politie heeft een terreurcel opgerold en een man opgepakt die zij voor een spil van het Marokkaanse terrorismecircuit houdt. Dat liet het ministerie van binnenlandse zaken donderdag weten.

Verscheidene arrestanten 'zijn door terreurorganisaties getraind in de omgang met verschillende wapens en explosieven', verklaarde het ministerie. De politie zou daarnaast een eerder voor terrorisme veroordeelde man hebben aangehouden die nu terreuroperaties in heel het land coördineerde. De verdachte zamelde volgens het ministerie geld in en wierf rekruten.

De terreurcel is de vijfde die dit jaar in Marokko is ontmanteld, zegt binnenlandse zaken.

Records op Wall Street verder uitgebouwd

De aandelenbeurzen in New York openden donderdag licht hoger, waarmee de records voor de Dow-Jones en de S&P 500 verder werden uitgebouwd. De positieve stemming was te danken aan een sterker dan verwachte daling van het aantal eerste uitkeringsaanvragen vorige week.

Kort na de opening stond de Dow 0,4 procent hoger op 16.413 punten en koerste de S&P500 0,3 procent in de plus op 1837 punten. De Nasdaq, die nog ver verwijderd is van de hoogste stand ooit, ging 0,3 procent vooruit tot 4166 punten.

Een uur voor de handelsaanvang werd bekendgemaakt dat vorige week 338.000 Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aanvroegen. Dat is een daling van 42.000 ten opzichte van een week eerder. Economen rekenden gemiddeld op 345.000 aanvragen.

De verbetering op de Amerikaanse banenmarkt is een van de belangrijkste redenen waarom de Federal Reserve onlangs besloot het bedrag aan maandelijkse steun voor de economie met 10 miljard dollar te verlagen naar 75 miljard dollar.

Tesla steeg 3,3 procent nadat de producent van elektrische auto's aangaf zich volgend jaar te zullen richten op het vergroten van het aantal showrooms in China. Sinds de opening van een filiaal in Peking in november stroomden er honderden bestellingen bij het bedrijf binnen.

T-Mobile US ging 1,6 procent vooruit. Japanse media berichtten dat het Japanse telecombedrijf Softbank er waarschijnlijk in slaagt om de financiering rond te krijgen voor de overname van de Amerikaanse dochter van Deutsche Telekom.

Records op Wall Street verder uitgebouwd
Records op Wall Street verder uitgebouwd (Foto: ANP)

Wat was de ster van Bethlehem?

Wetenschappers zijn het al een tijdje –een jaar of tweeduizend- oneens over wat nu precies de beroemde ster van Bethlehem was. De ster van Bethlehem was namelijk niet alleen de een plaatselijke profeet die nogal in het nieuws gekomen is, maar ook een vermeend fysiek verschijnsel aan de hemel.

Schrijver en historicus Jona Lendering denkt dat het beeld dat men heeft van het verschijnsel een stuk beter opgehelderd zou kunnen worden, wanneer verschillende wetenschappelijke disciplines wat meer sjoege van elkaars gebied zouden hebben. De kritische onderzoeker vindt dat op dit moment niet het geval is.

Neem nu de kwestie van de Griekse spiegels. Volgens de overlevering zou ingenieur Archimedes spiegels hebben ontworpen waarmee Romeinse schepen in de hens gezet zouden zijn. Een niet-kritische student geschiedenis zou dit makkelijk als waarheid kunnen aannemen. 'Niets van waar' menen natuurwetenschappers, 'dat is natuurkundig onmogelijk'. Gelukkig leren studenten dan ook informatie uit oude bronnen niet klakkeloos aan te nemen. Hetzelfde principe past men toe op het lezen van de bijbel; een oud geschrift van verschillende schrijvers, gebundeld door mensen die daar baat bij hadden. Veel verhalen in de bijbel zijn vaak verwijzingen naar andere, oude verhalen. Een mooi voorbeeld hiervan is de bergrede van Jezus. Na wat filteringen blijkt dit een verwijzing te zijn naar Mozes als wetgever en niet zozeer een historische gebeurtenis.

Dezelfde methode kan je loslaten op het geboorteverhaal van de uit een maagd geboren zoon van God. Om de vervulling van het Oude Testament een beetje kloppend te maken op het gewenste tijdstip, was het nodig dat de Messias geboren zou worden in het dorpje Bethlehem. Om die reden heeft de apostel Matteüs Jezus van Nazareth ter wereld laten komen onder armoedige omstandigheden in Bethlehem. Volgens eerdere profetieën zou de Messias worden geboren onder een ster: Matteüs (geen familie van Lothar) voegt een ster toe. Ook drie wijzen uit het Oosten kwamen goed van pas. Het goud, de playstation mirre en het wierook zouden duiden op het herstel van Israel. Eenheid komt goed van pas, plus het past wel bij een heiland om volkeren te binden. Op deze wijze liet de schrijver de profetieën van Bila, MIcha en Jesaja in vervulling gaan, aldus Jona. Opvallend detail is overigens dat er alleen bijbelse bronnen zijn van de zogenoemde ster van Bethlehem. Buiten de hoofdpersonen in het verhaal, heeft niemand dat ding gezien.

Als we meneer Lendering mogen geloven, is de vraag of de ster van Bethlehem nu een supernova, de planeet Uranus of een conjunctie van planeten is vrij overbodig, maar dit is slechts de mening van een historicus. Aankomend jaar is er in Groningen een congres over het verschijnsel en Jona is van mening dat de uitkomst erg voorspelbaar zal zijn: men zal het er over eens zijn dat ze weinig van elkaars discipline begrijpen.

Amerikanen vragen minder uitkeringen aan

Het aantal eerste steunaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week met 42 duizend gedaald tot 338 duizend. Dit heeft het ministerie van arbeid gemeld. Het cijfer van de voorafgaande week werd opwaarts bijgesteld naar 380 duizend.

Het vierwekelijks voortschrijdende gemiddelde voor de eerste steunaanvragen, dat minder volatiel is dan de wekelijkse aanvragen, nam toe met 4250 tot 348 duizend. Het aantal verlengde steunaanvragen steeg met 46 duizend tot ruim 2,9 miljoen.

Zeeuw de cel in voor zelfgemaakte mortierbommen

In de woning van een 53-jarige man uit Zierikzee is maandag een flinke hoeveelheid illegaal vuurwerk gevonden. Agenten troffen dozen aan met 170 kilo fabrieks- en zelfgemaakt vuurwerk, waaronder dertig zelfgemaakte mortierbommen waarmee volgens experts een auto kon worden opgeblazen. De man is na verhoor in een cel gezet.

De politie had informatie binnengekregen dat in de woning aan de Lange Groendal illegaal vuurwerk lag. Het fabrieksvuurwerk werd direct in beslag genomen. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie hebben het zelfgemaakte vuurwerk en het losse kruit onderzocht en stelden vast dat de Zeeuw zijn omgeving ernstig in gevaar heeft gebracht.

[PL] United zonder Van Persie nipt langs Hull City

Manchester United heeft het competitieduel bij Hull City donderdag met 3-2 gewonnen. De ploeg van trainer David Moyes kwam binnen dertien minuten op een 2-0 achterstand, waarna Chris Smalling, Wayne Rooney en James Chester (eigen doelpunt) United een zege bezorgden.

Robin van Persie maakte zijn rentree nog niet. Moyes zei dinsdag op een kerstwonder te hopen en de Oranjespits tegen Hull te kunnen laten terugkeren. De wedstrijd tegen Norwich City van zaterdag is de volgende mogelijkheid.

Rooney scoorde de 150e Premier League-treffer in zijn carrière. De aanvaller was er met zijn druk op Chester bovendien deels verantwoordelijk voor dat de verdediger in de 66e minuut de winnende treffer in eigen doel kopte.

United, dat de wedstrijd door een rode kaart voor Antonio Valencia met tien man afmaakte, lijkt de weg omhoog te hebben ingezet. De regerend landskampioen won zijn laatste drie competitieduels en staat nu zesde. Hull neemt de twaalfde plek in.

Weer aanval op vuurwerkoverlast.nl

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl ligt er weer uit. Woensdagavond had de site ook al te maken met een cyberaanval waardoor het meldpunt een paar uur uit de lucht was. Volgens een initiatiefnemer lijkt het erop dat er weer een aanval gaande is. "Onze webmaster is er druk mee bezig."

Eerder op de dag stond de teller van het meldpunt op iets meer dan 10.000. Uit het hele land komen meldingen binnen van overlast door harde knallen en vernielingen door vuurwerk, aldus Arno Bonte, GroenLinks-fractievoorzitter in Rotterdam en een van de initiatiefnemers van het meldpunt.

Vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van 15 lokale GroenLinks-fracties en krijgt steun van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Tot 4 januari kan vuurwerkoverlast op de website worden gemeld. Van de resultaten maken de initiatiefnemers een rapport dat ze gaan aanbieden aan de Tweede Kamer en 15 burgemeesters.

Vorig jaar kwamen in een paar weken tijd ruim 82.000 meldingen binnen.

Meldpunt vuurwerkoverlast ligt er weer uit
Meldpunt vuurwerkoverlast ligt er weer uit (Foto: ANP)

Travestiet kuiert over startbanen New Jersey

Een als vrouw verklede man wandelde woensdag over het platform van vliegveld Newark in het Amerikaanse New Jersey. Op zijn dooie akkertje stak hij twee startbanen over voordat een luchthavenmedewerker hem eindelijk opmerkte, meldt de New York Post donderdag.

Een peperduur speciaal camera- en sensorensysteem had de indringer al moeten ontdekken toen hij over de omheining klom, maar dat bleek niet te werken. Waarom de techniek faalde, wordt nog onderzocht. Ook het prikkeldraad boven het hekwerk hield de 24-jarige Siyah Bryant uit Jersey City niet tegen.

De man had woensdagmiddag een afspraakje met een andere man. Hij stapte bij hem in de auto, maar toen de benzine op raakte en zijn metgezel een derde man belde voor hulp, nam Bryant vlakbij de luchthaven de benen. Nadat de politie hem uiteindelijk arresteerde, is de man aangeklaagd voor het betreden van verboden terrein.

Travestiet kuiert over startbanen New Jersey
Travestiet kuiert over startbanen New Jersey (Foto: ANP)

Jumbo tevreden over kerstopenstelling

Jumbo is tevreden over de openstelling van 25 supermarkten op eerste kerstdag. In de ene winkel was het drukker dan de andere, laat een woordvoerder donderdag weten. "Vooropstond dat hiermee op de behoefte van de klant werd ingespeeld." De supermarktketen wil geen cijfers vrijgeven. Op Nieuwjaarsdag zijn 27 van de driehonderd Jumbo-filialen geopend.

Sommige klanten kwamen nog snel wat vergeten ingrediënten voor hun kerstmenu of een extra fles wijn halen, terwijl anderen hun winkelwagen vulden met 'gewone' boodschappen. Het winkelpersoneel was gedreven om tijdens de feestdagen voor de klant klaar te staan, verzekert de zegsvrouw.

Albert Heijn had op 25 december ongeveer dertig supermarkten open. Het concern, dat ruim 930 vestigingen telt, kon donderdag nog geen terugblik geven op eerste kerstdag. In de dagen voor kerst waren er tussen de 1200 en 1500 vrachtwagens op de weg om de Albert Heijn-winkels te bevoorraden. Normaal zijn dit er ongeveer duizend.

Tsjadische militairen gedood in CAR

Zes Tsjadische militairen van de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn gedood nadat ze woensdag in de chaotische hoofdstad in Bangui in een hinderlaag waren gelopen. Vijftien andere Tsjadiërs raakten gewond, zei een woordvoerder van de AU donderdag.

Het is onduidelijk wie de aanval uitvoerde. Het Tsjadische contingent, dat bestaat uit Arabisch sprekende moslims, is door christelijke groepen beschuldigd van partijdigheid in het conflict in de CAR.

De aanval onderstreept het troebele karakter van het conflict in het land, waar troepen van de Afrikaanse Unie en voormalig kolonisator Frankrijk proberen de orde te herstellen nadat de afzetting van de christelijke president door overwegend islamitische opstandelingen in het voorjaar tot chaos had geleid.

Op hun beurt hebben de Fransen in de CAR te maken met een vijandige houding van de moslims.

Paulien Huizinga viert kerst in India

Paulien Huizinga zit tijdens de feestdagen in het buitenland. De presentatrice gaat met haar puberzoon naar India, vertelde ze aan Novum Nieuws. "Daar gaan we kerst en oud en nieuw vieren. We gaan het land bekijken en hopelijk heel veel leren en ontzettend genieten."

De 42-jarige Huizinga was al eens eerder in India. "Ik wil heel graag het land aan mijn kinderen laten zien. De mooie en de afschuwelijke kanten. En ik wil ze graag meegeven dat ze ontzettend gelukkig mogen zijn hier en van alles mogen genieten, maar zich wel moeten realiseren dat het echt heel anders kan. Om dat met eigen ogen te zien is heel belangrijk", vindt ze. De presentatrice wil uiteindelijk met alle drie haar kinderen een keer naar India.

Theaterdirecteur schampt hek van Elysée

Een man heeft donderdag in Parijs met zijn auto een hek van het paleis van de Franse president François Hollande geschampt. De man is aangehouden en niemand is gewond geraakt.

De autoriteiten onderzoeken het motief van de man. Tegen Franse media zei de politie dat de 67-jarige verdachte directeur is van een Italiaans theater in de Franse hoofdstad, die met zijn actie de aandacht wilde vestigen op financiële problemen. Hij zou op eerste kerstdag rond 17.00 uur ook al staande zijn gehouden en ondervraagd in de omgeving van het Elysée. Hij had daar een etalagepop met terpentine overgoten en in brand gestoken en pamfletten uitgedeeld waarin hij protesteerde tegen een verlaging van de subsidies voor zijn theater.

Ontvoerde Amerikaan Pakistan richt zich tot Obama

Van een twee jaar geleden in Pakistan ontvoerde Amerikaanse ontwikkelingswerker is donderdag weer een video opgedoken. In de dertien minuten durende boodschap zegt de 72-jarige Warren Weinstein zich 'volledig in de steek gelaten en vergeten' te voelen en dringt hij er bij president Barack Obama op aan te onderhandelen over zijn vrijlating.

Het is de eerste videoboodschap van Weinstein sinds twee boodschappen in september 2012, waarin Weinstein de joodse gemeenschap en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu om hulp vroeg. Hij werd in augustus 2011 uit zijn woning in de oostelijke stad Lahore ontvoerd. Weinstein werkte in Pakistan voor een Amerikaans bedrijf dat Pakistaanse bedrijven en overheidsinstanties adviseert.

"Negen jaar geleden kwam ik naar Pakistan om mijn regering te helpen, in een tijd waarin de meeste Amerikanen hier niet zouden komen, en nu ik mijn regering nodig heb, lijkt het alsof ik volledig in de steek gelaten en vergeten ben", zegt Weinstein in de video, die met een begeleidende brief anoniem aan journalisten in Pakistan werd gemaild. De video droeg het label As-Sahab, de mediatak van Al-Qaida, maar de authenticiteit kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. De brief was gedateerd op 3 oktober 2013 en in de video zegt Weinstein dat hij twee jaar gevangen wordt gehouden.

Al-Qaida heeft laten weten dat Weinstein wordt vrijgelaten als de Verenigde Staten stoppen met hun droneaanvallen in Afghanistan, Pakistan, Somalië en Jemen. Ook eist Al-Qaida de vrijlating van alle Al-Qaida- en Talibanverdachten in de wereld. Het Witte Huis heeft gezegd niet met Al-Qaida te onderhandelen.

Bij een nieuwe droneaanval in het noordwesten van Pakistan werden woensdagnacht volgens bronnen bij Pakistaanse inlichtingendiensten ten minste drie Arabieren gedood. De aanval vond plaats in Qutab Khel in Noord-Waziristan, een tribaal gebied aan de grens met Afghanistan waar zich veel extremisten uit binnen- en buitenland ophouden. De Pakistaanse regering heeft de aanval veroordeeld als een inbreuk op de Pakistaanse soevereiniteit. Zij waarschuwt dat zulke aanvallen nadelige gevolgen kunnen hebben voor haar pogingen vrede en stabiliteit te brengen in de regio.

Russen en Syriërs sluiten oliedeal

Het Syrische Ministerie van Petroleum heeft op Eerste Kerstdag een contract getekend met het Russische oliebedrijf Soyuzneftegaz. Dat meldde de Syrische staatspers woensdag. 

De deal betreft het zogeheten 'Blok No. 2', een olierijk gebied voor de kust van Syrië. Het ligt ongeveer in de wateren tussen de steden Tartous en Banyas en beslaat bijna 2200 vierkante kilometer.

De Russen mogen dankzij de Syrische krabbel onder het contract het kustgebied gaan verkennen om uit te zoeken waar de boorplatformen het best neergezet kunnen worden. Deze fase is voorlopig beraamd op kosten van 15 miljoen dollar.

De tweede fase zal het boren van minstens één testbron inhouden en gepaard gaan met kosten van ten minste 75 miljoen dollar. Als de test succesvol blijkt zullen er meer bronnen worden aangeboord.

De Russische ambassadeur in Syrië prijst het contract als bewijs van de sterke economische banden tussen de twee landen.

Landen om Indische Oceaan herdenken tsunami

Negen jaar na de verwoestende tsunami hebben onder anderen overlevenden en nabestaanden in landen rond de Indische Oceaan de slachtoffers herdacht. Dat gebeurde onder meer in Indonesië, Thailand en India.

In de Indonesische provincie Atjeh op het eiland Sumatra hingen de vlaggen halfstok. In de provinciehoofdstad Banda Atjeh, die op 26 december 2004 vrijwel volledig werd verwoest door de metershoge vloedgolven, bezochten honderden mensen massagraven om te bidden. ,,Het is al 9 jaar geleden, maar het voelt alsof het gisteren was", zei Makmun Adam, die zijn vrouw en twee kinderen verloor.

Ook in Thailand werd de tsunami herdacht. Op Phuket verzamelden zich bewoners van het eiland en toeristen zich bij de Muur van Herinnering, het gedenkteken voor de ramp, die in Thailand aan bijna 8000 mensen het leven kostte. Op de muur wapperden vlaggen van alle landen waaruit de doden afkomstig waren. Tijdens een interreligieuze plechtigheid legden veel mensen bloemen bij de muur.

Verscheidene duizenden mensen staken in de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu kaarsen aan en gooiden boeketten in de zee. Daar kwamen in 2004 meer dan 9000 mensen om. Volgens het Indiase persbureau IANS had de ramp ook positieve effecten. Zo accepteren de inwoners meer dan vroeger dat weduwen hertrouwen. Vissers stuurden hun kinderen naar school, zodat die een ander beroep kunnen kiezen.

Bij de tsunami in 2004 kwamen ongeveer 230.000 mensen om het leven in dertien landen, onder wie 36 Nederlanders. Indonesië werd met 166.000 doden het zwaarst getroffen.

Landen om Indische Oceaan herdenken tsunami
Landen om Indische Oceaan herdenken tsunami (Foto: ANP)

Standard Luik wil schadevergoeding in zaak-Ruytinx

Standard Luik wil via de rechter een schadevergoeding van Bjorn Ruytinx en diens club Oud-Heverlee Leuven afdwingen. Ruytinx maakte twee weken geleden een harde overtreding op Luik-speler Mehdi Carcela. "Zulke weloverwogen daad met voorbedachten rade, kan juridisch worden gekwalificeerd als een misdrijf", stelt Standard donderdag op de clubwebsite.

Carcela is enkele maanden uitgeschakeld als gevolg van de overtreding. Omdat 'een dergelijke blessure altijd een waardevermindering van de speler' veroorzaakt vindt Standard het terecht dat er een schadevergoeding wordt uitgekeerd. Over de hoogte van het bedrag rept de club niet.

Carcela sloeg Ruytinx na de overtreding in zijn gezicht. Beide voetballers werden voor vier duels geschorst. Ruytinx' straf werd in hoger beroep verlaagd tot een duel schorsing.

Gijs Staverman wil clip Last Christmas naspelen

Gijs Staverman hoopt de clip bij Last Christmas van Wham! ooit nog eens dunnetjes over te doen. "Alle kerstmuziek vind ik leuk", zegt de dj tegen Novum Nieuws. "Ik heb nog steeds het gevoel dat ik met een stel vrienden ooit een keertje Wham! met Last Christmas moet naspelen in de sneeuw". In de clip uit 1984 viert zanger George Michael kerst met een groep vrienden in een skioord.

De dj vindt het nummer 'de ultieme kerstplaat', maar zet hem ook bovenaan zijn lijstje van slechtste kerstnummers. "Laat ik het zo zeggen: ik heb een haat-liefdeverhouding met Wham!", zegt Staverman. "Ik vind het het leukste om Wham! te luisteren met Last Christmas en ik vind het ook misschien wel de verschrikkelijkste plaat. Echt een guilty pleasure: het mag eigenlijk niet meer."

De dj juicht artiesten die een poging doen het nummer te doen vergeten toe. "Heel veel artiesten die proberen het wel. Elk jaar proberen ze weer een nieuw kerstnummer op te nemen", zegt hij. "Een nieuwe Wham! met de nieuwe Last Christmas, ik denk dat iedereen daar voor openstaat. Maar ja, doe het maar eens."

Last Christmas staat dit jaar op nummer 743 in de Top 2000. De lijst van Radio 2 werd op eerste kerstdag geopend door Staverman. Hij mag hem op 31 december ook weer afsluiten.

[Upd] FOK! organiseert tiende Kerstverhalenwedstrijd

Dit jaar organiseert FOK! voor de tiende keer de Kerstverhalenwedstrijd. Het thema is 'De magie van Kerst'. Dit onderwerp mag je zo ruim interpreteren als je zelf wilt, zolang het maar wel duidelijk herkenbaar is in het verhaal. Wil je meedoen, dan kun je tot en met woensdag 18 december, 23.59 uur je verhaal insturen.

Een FOK!-jury kiest vervolgens uit alle inzendingen de 10 beste verhalen. Op 20 december zullen de genomineerden bekend worden gemaakt. Op deze verhalen kan daarna tot en met 23 december door iedereen gestemd worden om de uiteindelijke top 5 te bepalen.

Ook dit jaar is er voor de schrijvers weer het speciale themaforum KSW geopend. Meer informatie over de wedstrijd vind je daar in het wedstrijdtopic.

Winnen!
Bij een wedstrijd horen natuurlijk ook prijzen. Uitgeverij Signatuur stelt voor de vijf beste verhalen, bepaald op basis van de userstemronde, een boekenpakket beschikbaar. Het pakket bestaat uit de volgende titels:

Jonas Jonasson – De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje
Atoombommen, Mossad en Zweedse politie, een drankzuchtige ingenieur, een kussenfabriek, een kist antilopevlees, een domme, impulsieve broer: Jonas Jonasson mengt deze ingrediënten – en nog veel meer – onnavolgbaar door elkaar tot een verhaal dat vooral géén gewoon verhaal wil zijn. In hoog tempo volgen de verwikkelingen elkaar op en in voortvarendheid en slimheid doen Nombeko en Holger 2 niet onder voor de 100-jarige Allan uit De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween.

Een waardige én vermakelijke opvolger van Jonassons zeer succesvolle debuut!

Charles Lewinsky – Tien-en-een-nacht
In het vervallen Palace Hotel bezoekt een ordinaire schurk een wat oudere prostituee om haar verhalen te laten vertellen. Dat kan ze namelijk uitstekend.

Tien-en-een verhalen vertelt deze moderne Sheherazade aan haar klant. Over een zelfmoordenaar die helemaal niet blij is met zijn redding; over iemand die al gestorven is maar dat zelf nog niet doorheeft; over een man met twee hoofden die ongewone gesprekken voeren. Wat je zoal vertelt om een klant in een goed humeur te houden. En allemaal cirkelen ze om de vraag: wat maakt een mensenleven – en waarom is het verzinsel vaak waarachtiger dan de werkelijkheid? Komisch en vol leedvermaak, sarcastisch en melancholisch, en vooral verrassend.

Jonas Jonasson – De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien.

Update 23 december 8.00 uur:

De genomineerde verhalen zijn bekend. Uit deze 10 verhalen wordt via een publieke stemronde de top 5 gekozen. De auteurs van deze verhalen winnen het boekenpakket. Stemmen kan eenvoudig in het stemtopic

Iedereen kan nog tot en met 24 december 12:00 uur zijn eigen top 5 posten. De nummer 1 krijgt daarbij 5 punten, de nummer 2 krijgt 4 punten, en zo tellen we terug tot de nummer 5, die 1 punt krijgt.

Je kunt ook een kleinere lijst met favoriete verhalen posten, maar dan krijgt je nummer 1 wel minder punten. Post je bijvoorbeeld maar 3 verhalen, dan krijgt je nummer 1 maar 3 punten.

Per persoon mag er 1 keer (en met 1 account) gestemd worden. Stemmen op je eigen verhaal, onder het account waarmee je het hebt ingestuurd of een ander account is uiteraard niet toegestaan.

Op 24 december zal de uitslag bekend worden gemaakt.

Update 26 december 14:00 uur:

Na het optellen van alle uitgebrachte stempunten, is dit de einduitslag van de Kerstverhalenwedstrijd 2013 geworden:

De winnaars zijn:
1 Poeha (van Hungry_Joe)
2 Spookachtige eenzaamheid (van Hexagon)
3 Chef (van Simpleton)
4 Het mooiste kerstcadeau ooit (van Frutch)
5 Blote voeten (van Biancavia)

De rest van de top 10 ziet er als volgt uit:
6 Dat zou geestig zijn (van takkfyrir)
6 Een kerstverhaal (van Ser_Ciappelletto)
6 Historie van vergane glorie (van Lutte)
7 Augurken in een plakje achterham (van Mainport)
8 Verlichting (van Sdivad)

TJ Jackson boos op neef vanwege voogdijzaak

TJ Jackson, die het voogdijschap heeft over de drie kinderen van Michael Jackson, is niet blij met zijn neef Anthony Jackson II. Volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ probeert de man de voogdij van hem over te nemen.

Anthony Jackson II heeft bij de rechtbank papieren ingediend waarin hij zijn wens kenbaar maakt. Volgens TJ, het neefje van Michael Jackson, is echter niet duidelijk waarom Anthony Jackson II zo graag voor Paris, Blanket en Prince wil zorgen.

Anthony is de zoon van Debra Jackson. Zij was getrouwd met Lawrence Jackson, een broer van Michaels vader Joe. Lawrence overleed toen Anthony nog maar 7 jaar oud was en Michael Jackson speelde vanaf die tijd een grote rol in Anthony's leven.

TJ deelt de voogdij over de kroost van de overleden King of Pop met Michaels moeder Katherine sinds vorig jaar augustus. Volgens TJ, een zoon van Tito Jackson, zijn Paris, Blanket en Prince tevreden met hoe het nu gaat.

Thaise regering weigert uitstel verkiezingen

De Thaise regering weigert de vervroegde parlementsverkiezingen van begin februari uit te stellen, hoewel de nationale kiesraad dat donderdag had geadviseerd. De raad vond het in de huidige situatie "onmogelijk" te garanderen dat de stembusgang eerlijk en vreedzaam verloopt. De stembusgang zal echter gewoon doorgaan, liet de vicepremier vervolgens weten.

De raad kwam met het advies nadat de politie donderdag traangas en rubberen kogels had afgevuurd op demonstranten die probeerden de voorbereidingen voor de verkiezingen te verstoren. Daarbij raakten zeker 48 mensen gewond, deelden de autoriteiten mee.

De confrontatie tussen de politie en demonstranten vond plaats bij een sporthal waar de kiesraad kandidaten voor de aanstaande verkiezingen registreerde. De politie waarschuwde de betogers om het gebouw niet te betreden. Toen de demonstranten toch probeerden binnen te dringen, schoot de politie met traangas en rubberen kogels. Een 45-jarige politieman kwam om het leven toen hij zelf werd beschoten. Onduidelijk is of dat een verdwaald politieschot of een gericht schot van een actievoerder was.

Het is al weken onrustig in Bangkok. De demonstranten keren zich niet alleen tegen premier Yingluck Shinawatra en haar regering, maar zetten zich ook af tegen Yinglucks broer, de in 2006 afgezette premier Thaksin Shinawatra. De in ballingschap levende oud-premier oefent volgens de betogers achter de schermen grote invloed op de regering uit.

Pizzi volgt Djukic op bij Valencia

Juan Antonio Pizzi is de nieuwe trainer van Valencia. Dat laat de zesvoudig Spaans kampioen donderdag weten. De 45-jarige Argentijn volgt de vorige week ontslagen Miroslav Djukic op.

Pizzi komt over van San Lorenzo, dat hij dit jaar naar het Argentijnse kampioenschap leidde. Als speler kwam hij in het seizoen 1993-1994 uit voor Valencia. Verder verdedigde de 22-voudig international in Spanje ook de kleuren van FC Barcelona en Villarreal.

Djukic had sinds afgelopen zomer de leiding bij Valencia, maar vanwege tegenvallende resultaten moest de Serviër al snel het veld ruimen. Valencia bezet momenteel de elfde plek met 26 punten achterstand op koplopers Barcelona en Atlético Madrid. De ploeg is daarnaast nog actief in de Europa League.

Gouden film voor Midden in de Winternacht

Midden in de Winternacht is bekroond met een Gouden Film. De kinderfilm over de 10-jarige Max, die vriendschap sluit met een pratende eland, is door meer dan honderdduizend mensen bezocht. Dat maakte het Nederlands Film Festival, dat de Gouden Films uitreikt, donderdag bekend.

"Ik had geen mooier moment kunnen bedenken waarop Midden in de Winternacht de status van Gouden Film zou behalen dan met kerst", reageert regisseur Lourens Blok in een verklaring. De film, met onder anderen Jelka van Houten en Arjan Ederveen, draait momenteel in 126 Nederlandse bioscoopzalen.

Leiders China eren Mao op geboortedag

Chinese leiders hebben op ingetogen wijze eer bewezen aan Mao Zedong, de grondlegger van de Chinese Volksrepubliek die donderdag 120 jaar geleden ter wereld kwam. President Xi Jinping en andere leiders bezochten het mausoleum op het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing waar het gebalsemde lichaam van de Grote Roerganger ligt opgebaard.

Zij bogen drie keer voor het standbeeld van Mao en brachten diens 'glorieuze verworvenheden in herinnering', schreef het staatspersbureau Xinhua. In een toespraak zei Xi dat diens fouten moeten worden gezien in het licht van de tijd waarin hij leefde.

"Wij moeten onze leiders niet beoordelen op basis van de omstandigheden, de mate van ontwikkeling of het niveau van nu, noch aan hen de buitensporige eis te stellen dat zij hadden moeten bereiken wat alleen de volgende generaties konden bereiken", zei Xi.

Tijdens industrialiseringscampagnes en de Culturele Revolutie van Mao kwamen tientallen miljoenen Chinezen door honger of vervolging om het leven. Pas na zijn dood in 1976 werden hervormingen doorgevoerd waardoor de marktwerking meer ruimte kreeg en China zijn huidige economische opmars begon. Volgens de Chinese historicus Zhang Lifan ging Xi er in zijn toespraak aan voorbij dat de modernisering in China door Mao's toedoen minstens twintig jaar later begon dan in omliggende landen.

Het Volksdagblad van de Chinese Communistische Partij besteedde op de voorpagina geen aandacht aan de verjaardag van Mao. Pas op pagina 7 stond een groot artikel, waarin Mao als een briljante 'proletarische revolutionair, strateeg en theoreticus' werd geprezen. In een begeleidend commentaar werd opgemerkt dat hij 'het best herinnerd' kon worden door voort te gaan met de hervormingen die door zijn opvolger werden ingezet.

Op Chinese sociale media hadden censors het druk het schrappen van kritiek op Mao. Boodschappen waarin vraagtekens werden geplaatst bij diens nalatenschap waren binnen enkele minuten weer verwijderd.

Sneeuw, storm en lawinegevaar in de Alpen

Hevige sneeuwval, lawinegevaar en een flinke storm verstoren donderdag het weg-, spoor- en vliegverkeer in Zwitserland, Oostenrijk en Noord-Italië. Veel vluchten en treinen vertrekken veel te laat of zelfs helemaal niet, een aantal bergpassen is afgesloten en veerboten kunnen niet overal aanleggen.

In het Oostenrijkse Tirol ontspoorde woensdag een kabelbaan met daarin 21 wintersporters. Niemand raakte gewond en iedereen is veilig uit de cabine gehaald, meldde de politie donderdag. Uit voorzorg blijven veel andere kabelbanen en sommige skigebieden donderdag gesloten.

In Lombardije (Noord-Italië) raakten twee mensen gewond bij een aardverschuiving. De wind tilde ook een zomerhuisje in het Zwitserse Rheineck op, dat vervolgens neerviel op het spoor en daar flink beschadigd raakte door een aanstormende trein, zo melden lokale media.

Sneeuw, storm en lawinegevaar de Alpen
Sneeuw, storm en lawinegevaar de Alpen (Foto: ANP)

Ik háát de voorbereidingen...

Op het moment dat de gasten er zijn, dat de visite is gearriveerd , of dat we onderweg zijn naar onze vakantiebestemming, begint het genieten pas bij mij. Voor die tijd loop ik grimmig rond met afvinklijstjes en vraag ik me af waarom ik in vredesnaam mensen heb uitgenodigd of waarom we zo nodig ergens vakantie moeten gaan vieren. Gezinsleden blijven angstvallig uit mijn buurt, als de dood dat ze een sneer van mij krijgen. Maar zodra de deadline is behaald, verander ik weer in de vriendelijke, aardige, gezellige vrouw die ik normaalgesproken altijd ben.

Vul nu de EU-poll over auteursrechten in!

De Europese Commissie wil de auteursrechtenwetgeving hervormen en internationaal gelijkschakelen. Om inzicht te krijgen in wat er moet gebeuren, hebben ze besloten een poll te houden onder alle belanghebbenden. En het is van het grootste belang dat jullie die invullen.

Belanghebbenden zijn namelijk niet alleen de burgers, maar ook auteursrechtenclubjes als BREIN, Buma-Stemra en SABAM. Die krijgen pardoes kloppende roedes van zo'n mooie kans om te kunnen lobbyen voor nog minder vrijheid. Het is enorm belangrijk om een tegengeluid te laten horen tegen de rechtenmaffia!

Maar, omdat de EU de EU niet zou zijn als de schijnbare democratie niet gedwarsboomd zou worden, is de ellenlange poll geheel in ambtenarentaal opgesteld. Hij is daarmee volledig onbegrijpelijk voor niet-ingewijde maar wel geïnteresseerde burgers die hun mening willen geven. Gelukkig schiet de PiratenPartij ons te hulp.

Zij hebben namelijk een grote handleiding voor het invullen van de zogenaamde auteursrechtenconsultatie gemaakt. Ze stellen dat iedereen mee kan doen, ook mensen die geen tijd hebben om 80 open vragen te beantwoorden: "Ja, de consultatie bestaat uit maar liefst 80 vragen, maar dat betekent niet dat je ze allemaal hoeft te lezen, laat staan ze allemaal moet beantwoorden!"

Helaas voor de meeste luie mensen onder ons, toch zul je nog wat werk moeten doen: "De commissie hecht meer waarde aan jouw visie als je jouw antwoord in je eigen woorden schrijft." Tijdens vorige consultaties werden copy/paste-reacties ook terzijde geschoven. Gelukkig mag je de antwoorden wel in het Nederlands schrijven!

Kortom, als vrijheid van ideeën en een vrij internet je aan het hart gaan, haast je dan als de bliksem naar de site van de PiratenPartij en vul met hun hulp de poll in. Laat de rechtenmaffia niet ook deze poll monopoliseren!

Tomasson nieuwe trainer Roda JC

Roda JC heeft met Jon Dahl Tomasson een nieuwe trainer. Dit meldt FOX sports. Naar verluidt zal de Deen een contract voor 3,5 jaar in Kerkrade tekenen. Later vandaag volgt nog een persconferentie.

De technisch manager van Roda JC, Leon Vlemmings, kent de 37-jarige Deen nog uit zijn tijd bij Feyenoord. Tomasson is de opvolger van Ruud Brood die vorige week de laan werd uitgestuurd.

Tomasson was sinds begin dit seizoen trainer bij Excelsior. Met de Rotterdammers staat hij op een gedeelde zesde plaats in de Jupiler League.

Bertens tegen Kovinic in Brisbane

Kiki Bertens zal vrijdag in Brisbane op het hoogste niveau haar rentree maken. Zij speelt in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi tegen Danka Kovinic uit Montenegro. De als vierde geplaatste Wateringse probeert via de kwalificaties het hoofdtoernooi van het WTA-toernooi in Brisbane te halen.

Bertens liet zich na de US Open in augustus opereren aan haar enkel. Ze kampte al jaren met een chronische blessure. Vorige week speelde ze in Rotterdam haar eerste wedstrijden na de revalidatie. Ze won toen opnieuw de KNLTB Tennis Masters.

Ook Arantxa Rus moet zich kwalificeren voor het hoofdtoernooi in Brisbane. Ze speelt in de eerste ronde tegen de als vijfde geplaatste Japanse Misaki Doi.

Aanhouding voor ontvoeren Nederlander Filipijnen

Een man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van een Nederlandse vogelaar is woensdagavond opgepakt in de Filipijnen. Dat hebben de Filipijnse autoriteiten gemeld. De opgepakte strijder, Haik Asgali, maakt deel uit van de radicale moslimgroepering Abu Sayyaf.

De Nederlander Ewold Horn en de Zwitser Lorenzo Vinciguerra, ook een vogelliefhebber, werden vorig jaar februari ontvoerd in de zuidelijke provincie Tawi Tawi. Een poging om ze langs de weg van onderhandelingen vrij te krijgen mislukte in januari.

Behalve de Nederlander en de Zwitser worden ook andere buitenlanders gegijzeld. Onder hen een Japanse schatzoeker, een Jordaanse journalist, een Maleisiër en twee Filipijnen. Zij werden in de loop der jaren door Abu Sayyaf op het eiland Jolo gevangengenomen.

Kerstpakjes komen niet op tijd

De Amerikaanse pakketjesbezorger UPS heeft onderschat hoeveel cadeaus dit jaar online zijn aangeschaft en kwam in de dagen voor Kerstmis capaciteit te kort om alles op tijd te bezorgen. Onlinewinkel Amazon biedt klanten in de VS die hun bestellingen niet voor kerst binnen hadden bonnen en teruggave van hun verzendkosten aan, zo bleek donderdag.

Amazon liet weten de prestatie van UPS nu te onderzoeken. UPS maakte eerder bekend te rekenen op 132 miljoen pakketjes in de week voor kerstmis. Uiteindelijk speelde vooral de ontoereikende luchtcapaciteit de bezorger parten.

Analisten hadden eerder voorspeld dat de waarde van online-aankopen voor de feestdagen dit jaar met 15 procent zou toenemen tot ruim 78 miljard dollar.

Chinese economie groeit met 7,6 procent

De Chinese economie groeit dit jaar met 7,6 procent. Dat zei donderdag een Chinese topambtenaar, zo schrijft zakenkrant The Wall Street Journal.

Het percentage is iets hoger dan de verwachting van 7,5 procent die de Chinese overheid eerder uitsprak. Maar vermoedelijk heeft de economische expansie in de laatste maanden van het jaar wel iets aan kracht verloren.

In derde kwartaal groeide de economie nog met 7,8 procent, na een expansie van respectievelijk 7,7 en 7,5 procent in het eerste en tweede kwartaal. In de periode tussen juli en september nam de overheid een aantal maatregelen om de groei te stimuleren. Dat gebeurde onder meer met investeringen in de spoor- en wegenbouw en belastingvoordelen.

'Chinese economie groeit met 7,6 procent'
'Chinese economie groeit met 7,6 procent' (Foto: ANP)

Nick Schilder raadt artiesten kerstplaat aan

Nick Schilder denkt dat elke artiest baat kan hebben bij het maken van een kerstalbum. "Ik kan het iedere artiest aanraden want het is echt een genot om het op te nemen", zegt de zanger, die in oktober samen met Simon Keizer kerstalbum Christmas With Nick & Simon uitbracht, tegen Novum Nieuws.

Nick weet alleen niet of iedere artiest het in zich heeft om kerstliedjes op te nemen. "Ik weet niet of het voor iedereen is weggelegd, want je moet echt affiniteit hebben met Kerstmis. Anders merk je dat meteen."

De 30-jarige zanger heeft zelf zeker affiniteit met kerst. "Ik houd er echt van en van de clichés die erbij horen. Toen ik jong was luisterde ik al graag naar kerstalbums van Dean Martin en Frank Sinatra", vertelt Nick.

De zanger viert kerstavond met familie en gaat op eerste en tweede kerstdag stappen met vrienden in Volendam. "Dat is bij ons de traditie, dan is echt iedereen in feeststemming." Ook is het in Volendam een traditie om zo snel mogelijk de kerstboom op te zetten. "Mensen bellen elkaar ook echt om te vragen of de boom al staat. Dat is wel echt de Volendamse gekte."

Russen: Arafat stierf natuurlijke dood

Een Russisch medisch en biologisch bureau heeft in zijn onderzoek naar de dood van Yasser Arafat geen aanwijzingen gevonden dat de Palestijnse leider radioactief is vergiftigd, melden Russische staatspersbureaus donderdag.

Zij haalden directeur Vladimir Oeiba van het Federale Medisch en Biologisch Bureau aan, die zei dat het overlijden van Arafat negen jaar geleden 'natuurlijk was en niet veroorzaakt door straling'.

De Palestijnen vermoedden dat Arafat, die in 2004 in een Frans legerziekenhuis in Parijs overleed, werd vergiftigd door Israël. Zij vroegen onderzoekslaboratoria in Frankrijk, Rusland en Zwitserland uit te zoeken of hij kon zijn vergiftigd met polonium, een zeldzaam en uiterst giftig element. Het Zwitserse lab concludeerde dat Arafat waarschijnlijk was vergiftigd, maar de Franse onderzoekers meenden net als nu de Russen van niet.

Israël ontkent in de dood van Arafat de hand te hebben gehad.

Rusland verstrekt eerste uitreisvisa Greenpeace

De eerste buitenlandse opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise kunnen Rusland verlaten. Anthony Perrett kreeg donderdag als eerste zjin uitreisvisum uitgereikt, meldt de Russische tak van Greenpeace via Twitter. Iets later volgde een tweede Brit. De overige buitenlandse activisten zouden donderdag of vrijdag hun uitreispapieren nog moeten krijgen.

Perrett is volgens Greenpeace nog voor oud en nieuw thuis. De milieuorganisatie meldt dat donderdag ook de laatste strafrechtelijke procedure werd stopgezet. De Italiaan Cristian d'Alessandro kreeg te horen dat ook zijn rechtszaak van de baan is. Zijn zaak duurde iets langer, omdat er woensdag geen bevoegde tolk was.

Greenpeace Nederland laat donderdag weten dat ook de Nederlandse opvarenden Fazia Ouhlasen en Mannes Ubels nog voor de jaarwisseling weer in Nederland zouden moeten zijn. Wanneer de twee precies in Nederland arriveren is niet bekend.

De Arctic Sunrise werd op 19 september tijdens een protestactie in de Petsjorazee door de Russen geënterd. De dertig opvarenden werden opgepakt en het schip werd aan de ketting gelegd. Ze kwamen eind vorige maand op borgtocht vrij. Omdat de strafzaak niet was stopgezet, mochten ze Rusland echter niet verlaten.

Eerder deze maand nam het Russische parlement een amnestiewet aan die ook geldt voor de bemanningsleden, die werden vervolgd vanwege vandalisme.

Andretti bang voor V6-motor

De V6-turbomotor neemt wellicht de charme van de Formule 1 voor een deel weg. Dat is de angst van Mario Andretti nu de V8-motor voorgoed het zwijgen wordt opgelegd.

De oud-wereldkampioen sprak met GPUpdate.net over de veranderingen. "Ik ben helemaal verliefd op het geluid van de hedendaagse Formule 1, maar vrees dat hier volgend jaar een einde aan komt. Het is misschien een beetje plat, maar ik vind dat het geluid bijdraagt aan de romantiek van de sport. Ik had het hier laatst nog met Bernie Ecclestone over. Hij zei me dat het een verkeerde beslissing was om van motor te veranderen. Natuurlijk moet de sport technologisch vooruit blijven gaan, met KERS en al dat soort zaken. Dat zijn ook interessante ontwikkelingen. Maar ik houd mijn hart vast als het gaat om het geluid van de nieuwe motor."

Zelf reed Andretti in het eerste turboperiode in de F1. "Het geluid van de Formule 1 is altijd indrukwekkend geweest. Zelfs mensen die niets met de sport hebben, hebben ontzag voor het lawaai dat deze motoren maken. Het geluid heeft naar mijn mening een belangrijk aandeel in de charme van deze sport en ik zou dan ook niet graag zien dat dit minder wordt."

Na rammen politieauto al spookrijdend verder op A12

De politie heeft woensdagnacht twee mannen ingerekend die op de A12 tussen Gouda en Utrecht een politieauto ramden en daarna spookrijdend probeerden te ontkomen. De Volkswagen Golf van de twee en de geramde politieauto waren daarvoor op de snelweg tot stilstand gekomen, wat tot gevaarlijke situaties leidde.

De politie wilde de auto van de twee - een 21-jarige Rotterdammer en een 20-jarige man uit Waddinxveen - controleren omdat het achterlicht niet brandde. De bestuurder draaide een parkeerplaats op, maar ging ervandoor voor de politie de controle kon uitvoeren. Daarop werd de achtervolging ingezet.

Iets verderop reed toevallig een tweede politiewagen. Toen de twee die in het vizier kregen begonnen ze te slingeren en wilden ze het voertuig over de vluchtstrook inhalen. Na een botsing stonden beide voertuigen op de snelweg stil. De bestuurder van de Golf ging er spookrijdend vandoor, maar na een paar honderd meter begaf de auto het.

De twee konden uiteindelijk worden ingerekend op een industrieterrein dat door meerdere politie-eenheden was afgezet. Of de twee er alleen vandoor gingen omdat het achterlicht stuk was is niet duidelijk. De politie onderzoekt de zaak.

Afrikaanse bemiddelingspoging in Zuid-Sudan

De presidenten van Kenia en Ethiopië zijn donderdag in Zuid-Sudan aangekomen om te proberen te bemiddelen tussen de president van dat land en zijn politieke rivalen. Hun conflict heeft tot etnisch geweld geleid dat het in 2011 onafhankelijk geworden Zuid-Sudan dreigt te verscheuren.

De Keniaanse president Uhuru Kenyatta en de Ethiopische president Hailemariam Desalegn worden later donderdag door president Salva Kiir ontvangen, zei minister van informatie Michael Makuei Lueth. Kiir heeft in een kerstboodschap gezegd dat hij open staat voor een 'dialoog' met al zijn tegenstanders, maar volgens Lueth is er nog altijd geen formeel contact gewest met de vroegere visepresident Riek Machar. De regering beschuldigt hem van een poging tot staatsgreep en staat er op dat 'de rebel' eerst geweld afzweert. "Wat ons betreft, wij praten niet met hem", zei de minister van informatie.

Van Machar, die eerder dit jaar door Kiir werd ontslagen, is nog altijd niet bekend waar hij zich ophoudt. Regeringstroepen hebben eerder deze week Bor, de hoofdstad van de deelstaat Jonglei, op opstandige troepen heroverd en trekken nu op naar Bentiu, de hoofdstad van de deelstaat Unity. Volgens Lueth werd er ook gevochten om Malakal, de hoofdstad van de staat Upper Nile. Beide deelstaten vormen het hart van de oliewinning in Zuid-Sudan, nagenoeg de enige bron van inkomsten voor de regering.

De politieke strijd is ook verweven met een etnisch conflict tussen de Dinka, de bevolkingsgroep waar Kiir toe behoort en de Nuer van Machar. Volgens de humanitaire gezant van de Verenigde Naties in Zuid-Sudan, Toby Lanzer, was het dodental maandag de duizend al gepasseerd. Hoewel het in de hoofdstad Juba nu weer rustig is, lijkt de strijd zich over het land te verspreiden. Hulporganisaties komen handen tekort en hebben extra geld nodig, volgens de VN ruim 120 miljoen euro.

Door het geweld zijn volgens de VN ruim 92 duizend mensen op de vlucht geslagen, van wie 58 duizend toevlucht hebben gezocht bij VN-bases in het land. De Veiligheidsraad besloot vorige week de vredesmacht in Zuid-Sudan uit te breiden.

El Hamdaoui moet afvallen, anders geen speeltijd

Mounir El Hamdaoui moet flink aan de bak. Wil hij bij Málaga nog aan spelen toekomen dan moeten er er een aantal kilo's af. De 29-jarige speler werd afgelopen zomer door Fiorentina verhuurd aan Málaga. El Hamdaoui begon bij de Spaanse club met een hattrick tegen Rayo Vallecano, daarna ging het al snel bergafwaarts met de Nederlandse Marokkaan.

De laatste wedstrijd die El Hamdaoui speelde dateert alweer van twee maanden geleden. Trainer Bernd Schuster niet blij met de oud-speler van AZ en Ajax. In de Spaanse krant AS laat Schuster weten: "Of hij valt vijf of zes kilo af, of hij zal niet meer spelen." De oefenmeester heeft zelfs al laten weten dat hij een nieuwe spits gaat halen in januari.

El Hamdaoui kwam dit seizoen slechts acht competitiewedstrijden in actie voor Málaga. In vijf van de acht wedstrijden mocht hij in de basis beginnen. 

Mourinho vindt Arsenal een saaie ploeg

Chelsea-trainer José Mourinho vindt kritiek dat hij zijn ploeg saai voetbal laat spelen onterecht. De Portugees noemt Arsenal, waartegen maandag met 0-0 gelijk werd gespeeld, juist saai. "Ik vind een team dat thuis speelt en geen goal kan scoren saai is", zegt Mourinho in The Guardian.

"Dat is saai want je gaat naar je stadion om overwinningen te zien", gaat Mourinho verder. "Er is geen thuisfan bij welke club in de wereld dan ook die naar het stadion gaat en verwacht dat zijn team niet scoort of wint."

Mourinho werd er na het duel tegen Arsenal van beschuldigd dat hij de wedstrijd met zijn verdedigende tactiek tot een saai treffen had gemaakt. "Als er een team saai was, dan waren zij het, want Petr Cech maakte nul reddingen", zegt de Portugees over Arsenal, dat het doel van keeper Cech slechts een keer onder vuur nam.

De oud-trainer van Real Madrid en Internazionale was alleen teleurgesteld met het aanvallende spel van zijn ploeg tegen Arsenal. Hoewel geen Chelsea-aanvaller het afgelopen jaar in een uitwedstrijd heeft weten te scoren, wil Mourinho volgende maand geen nieuwe spits kopen. "De aanvallers moeten beter gaan spelen", zegt de Portugees, die voorin onder anderen over Fernando Torres, Demba Ba en Samuel Eto'o kan beschikken.

Recordaantal bezoekers bij cricketduel

Het cricketduel in Melbourne van The Ashes tussen Australië en Engeland heeft donderdag een recordaantal bezoekers getrokken. Volgens de Australische cricketbond kwamen in totaal 91.092 toeschouwers op de wedstrijd in de Melbourne Circket Ground af.

Dat is 292 bezoekers meer dan het oude record uit 1961. Het stadion biedt maximaal plaats aan 100.000 toeschouwers. Het complex wordt ook gebruikt voor voetbalwedstrijden van het nationale team en duels van het in Australië eveneens zeer populaire Australian football.

Kleine banken vechten Volcker-rule aan

Een groep van kleine Amerikaanse banken wil in de rechtszaal de invoering van de Volcker-rule aanvechten, die het nemen van extreme risico's door banken moet tegengaan. De banken vrezen door een onderdeel van de regels miljoenen aan verliezen te moeten nemen. Dat hebben Amerikaanse media gemeld.

De kleine banken worden door de Volcker-rule - genoemd naar voormalige voorman van de Federal Reserve Paul Volcker - gedwongen hun 'collateralized debt obligations ' (cdo's) per 1 januari te verkopen. In een cdo worden obligaties in een pakket verpakt en doorverkocht. Dit soort pakketten gebaseerd op hypotheken veroorzaakten grote problemen tijdens de kredietcrisis in 2008. De cdo's die de lokale banken nu moeten verkopen, zijn gebaseerd op andere langlopende financiële producten.

De American Bankers Association (ABA), waar de meeste lokale banken onder zijn verenigd, vreest dat de plotselinge verkoop ongeveer zeshonderd miljoen dollar verlies oplevert. De ABA vreest dat hierdoor per direct veel minder geld zal worden uitgeleend aan bedrijven en consumenten.

De strengere bankenregels werden eerder deze maand aangenomen door de Amerikaanse toezichthouders. De ADA waarschuwde al eerder voor de gevolgen. "We zijn teleurgesteld dat de toezichthouders geen oplossing hebben gevonden voor de ontwrichtende gevolgen van de Volcker-rule voor de kleine banken." Volgens ADA hadden de autoriteiten beloofd de kleine banken uit te zonderen van de regel, omdat ze geen groot risico vormen voor het financiële systeem.

De Volcker-rule moet het nemen van extreme risico's, zoals in aanloop naar de bankencrisis in 2008, beperken. Dat moet voorkomen dat de federale overheid of de Fed opnieuw moet bijspringen als banken dreigen om te vallen vanwege verkeerde beleggingen. Het belangrijkste aspect van de regel is dat consumentenbanken vrijwel niet meer met hun eigen geld mogen handelen om zo winst voor zichzelf te maken.

Nieuwe clip Miley Cyrus gelekt

De nieuwe videoclip van Miley Cyrus is uitgelekt. De video bij het nummer Adore You, die eigenlijk op tweede kerstdag zou verschijnen, was een dag eerder al te zien op Youtube.

"We weten allemaal dat de Smilers een nieuw record zouden breken als een of andere sukkel mijn video niet had gelekt", twitterde Cyrus, die haar fans Smilers noemt. De zangeres had de lancering van haar video groots aangekondigd. "Maar alles is goed. Blijf lachen."

De 21-jarige Miley zette een paar dagen geleden al een teaser van de clip online, waarin ze kronkelend en schaars gekleed te zien was en de suggestie werd gewekt dat ze in bed lag te masturberen. In de volledige clip, die ruim 4,5 minuut duurt, gebeurt niet veel meer dan dat.

De clip bij Adore You is de derde video van Cyrus' album Bangerz. In september kwam de video bij het nummer Wrecking Ball online, waarin de zangeres naakt op een sloopkogel zit. De video was op clipwebsite Vevo de best bekeken muziekvideo van het jaar. Begin deze maand was de clip al 371 miljoen keer bekeken.

Lange Frans viert kerst met ex

Daniëlle van Aalderen brengt tweede kerstdag door met Lange Frans. "Vandaag met mijn kids Willem en Danie en Lil Kleine naar de Winterefteling", twitterde Van Aalderen, waarna ze toevoegde dat naast rapper Lil Kleine ook Lange Frans mee zou gaan. De twee maakten vorige maand bekend na een huwelijk van vijf jaar uit elkaar te gaan.

"Ik wens iedereen nog een hele fijne tweede kerstdag toe", aldus Van Aalderen. "Geniet van elkaar en van het leven." Van Aalderen zei eerder dat ze niet uitsluit dat zij en Lange Frans, die momenteel in therapie is vanwege een drank- en drugsverslaving, ooit weer bij elkaar komen.

Valve geeft iedereen gratis zombies

Valve, het bedrijf achter onder andere Half-Life, geeft iedereen met een redelijke pc een kerstcadeautje! Het bedrijf geeft de uitstekende coöperatieve shooter Left 4 Dead 2 weg. Het enige wat je hoeft te doen is het installeren van Steam, het digitale platform van Valve en het installeren van de game.

Door Left 4 Dead 2 te installeren blijft de game voor altijd in je account, óók als je de game daarna weer verwijdert. Dan kun je er op een later moment altijd weer voor kiezen om de game gratis te installeren. Het spel is alleen vandaag nog tot 19:00 uur te downloaden, daarna krijgt de game weer zijn normale koopprijs.

Op het moment is er ook de Steam Holiday Sale bezig, dus als je al pc-gamer nog op zoek bent naar koopjes is dat zeker het bekijken waard.

Left 4 Dead 2 gratis

[NBA] Bosh en Wade leiden Miami langs Lakers

Miami Heat heeft Los Angeles Lakers woensdag in de NBA met 101-95 verslagen. Chris Bosh en Dwyane Wade scoorden op eerste kerstdag allebei 23 punten voor de ploeg uit Florida. LeBron James voegde daar met onder meer een aantal fraaie dunks negentien punten aan toe.

De regerend NBA-kampioen won in Californië zijn zesde wedstrijd op rij en moet alleen Indiana Pacers voor zich dulden in de Eastern Conference.

Nick Young werd bij de afwezigheid van de geblesseerde sterspeler Kobe Bryant met twintig punten topscorer bij de Lakers. Zijn ploeg verloor voor de derde keer op rij en staat twaalfde in de Western Conference.

San Antonio Spurs ging in eigen huis met 111-98 onderuit tegen Houston Rockets. Rockets-speler James Harden werd in het duel tussen de twee Texaanse ploegen topscorer met 28 punten, Dwight Howard kende met vijftien punten en twintig rebounds ook een goede dag. De Rockets staan vijfde op de westelijke ranglijst, de Spurs derde.

Overige resultaten:

Oklahoma City Thunder - New York Knicks 123-94

Golden State Warriors - Los Angeles Clippers 105-103

Chicago Bulls - Brooklyn Nets 95-78

Opnieuw onstuimig weer op komst

Na het onstuimige weer de dag voor kerst kan Nederland opnieuw de borst natmaken. Het hele land maakt vrijdag kans op zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Op de Wadden is zelfs kans op storm. Het KNMI heeft voor vrijdag code geel afgekondigd. Donderdag, tweede kerstdag, is het nog rustig: het is grijs en hier en daar valt wat regen.

De kans dat de zon zich donderdag laat zien is het grootst in het noorden van het land en in Zeeland, meldt weeronline.nl. In de avond klaart het op en de wind zwelt in de nacht van donderdag op vrijdag flink aan. Oorzaak is de komst van een nieuwe stormdepressie boven de Britse Eilanden.

Het onstuimige weer bereikt vrijdagochtend zijn hoogtepunt. De zwaarste windstoten worden verwacht in het noordwestelijk kustgebied. Op de Wadden bereikt de wind mogelijk windkracht 9. Aan zee en op het IJsselmeer waait het hard tot stormachtig, in het binnenland zijn zware windstoten mogelijk.

Als het vrijdag tot een storm komt, zou dat de vierde zijn dit kalenderjaar, en de derde deze maand. Behalve dinsdag stormde het ook eind oktober en op pakjesavond.

Kiescommissie Thailand wil uitstel verkiezingen

De Kiescommissie van Thailand heeft donderdag gepleit voor uitstel van de verkiezingen die de regering voor 2 februari heeft uitgeschreven. Volgens de commissie is er een gebrek aan 'rust' in het land. Bij botsingen tussen de politie en betogers tegen de regering kwam eerder donderdag een politieagent om het leven en raakten tientallen mensen gewond.

Betogers protesteren al maanden tegen de regering van premier Yingluck Shinawatra. Zij heeft de verkiezingen uitgeschreven in de verwachting dat zij herkozen zal worden met een nieuw mandaat, maar de oppositie wil dat zij vertrekt. De oppositie heeft gezworen de verkiezingen te verstoren als ze doorgaan.

Bij een stadion waar kandidaten loten moesten trekken om hun positie op de stembiljetten te bepalen kwam het donderdag tot heftige botsingen. Betogers gooiden en slingerden stenen naar de politie die rond het stadion een kordon had gelegd. De politie reageerde met traangas en rubberkogels. Bij de botsingen vielen meer dan zestig gewonden, onder wie een aantal politieagenten. Een agent overleed nadat hij met een helikopter naar het ziekenhuis was gebracht, zei een politiewoordvoerder.

Ondanks het tumult buiten ging de kandidatenloting in het stadion gewoon door. Vier leden van de Kiescommissie moesten het stadion echter met een helikopter verlaten en de commissie deed later een oproep aan de regering 'uitstel van de verkiezingen' te overwegen.

Commissievoorzitter Somchai Srisutthiyakorn ontkende dat de commissie zich hiermee in de politiek mengt. "Wij hebben goede bedoelingen en willen rust in dit land", zei hij.

De betogers eisen al sinds half oktober het aftreden van Yingluck. Zij zien haar als een verlengstuk van haar broer Thaksin, die in 2006 door het leger werd afgezet en in zelfgekozen ballingschap leeft omdat hij tot gevangenisstraf is veroordeeld wegens corruptie. De oppositie liet Yingluck grotendeels met rust, totdat zij in oktober een amnestiewet voorstelde die de terugkeer van haar broer naar Thailand mogelijk zou maken.

'Nederlanders bezuinigen op kerstoutfit om crisis'

Vanwege de crisis meten nog maar weinig Nederlanders zichzelf voor de feestdagen een compleet nieuwe garderobe aan. Dat idee heeft fashionondernemer Dyanne Beekman. "Ik merk aan alles: mensen zouden wel willen, maar kunnen niet", vertelt Beekman aan Novum Nieuws.

De fashionondernemer vindt het daarnaast jammer dat alle etalages al vol hangen met kleding die in de uitverkoop is. "Mensen gaan erg pragmatisch te werk. De etalages waren vroeger altijd het hoogtepunt van de feestdagen."

Volgens Beekman kunnen vrouwen een slimme zet doen door voor kerst en nieuwjaar een outfit te kopen die ze ook nog op een ander moment kunnen dragen. "Ik zou zeggen: investeer in een lange plissérok of een kokerrok. Die kun je na de feestdagen ook aan met een trui, of in de zomer tijdens een festival", legt de fashionondernemer uit. Ook de smoking is voor vrouwen een aanrader volgens Beekman. "Het is een duurzaam item en met een kleine aanpassing heb je al een heel andere look."

Kleding met goud en brokaat doet het ook altijd goed, stelt Beekman. "Het mag ook iets gebreids zijn. Als je je identiteit maar voor ogen houdt en iets draagt waar je je goed bij voelt. Je kunt ook een item met goud combineren met een skinny broek."

Voor hun kapsel mogen vrouwen tijdens de feestdagen wat meer moeite doen, vindt de fashionondernemer. "Als je minder investeert in kleding, pak dan uit met je kapsel. Vrouwen met lang haar hoeven het niet netjes te doen. En als je kort haar hebt, houd het dan authentiek en klassiek."

Stadsbus Caïro getroffen door explosie

Een stadsbus in de Egyptische hoofdstad Caïro is donderdag getroffen door een explosie toen hij door de oostelijke wijk Nasr City reed. Vijf inzittenden zijn daarbij gewond geraakt. Vermoedelijk werd er een explosief naar de bus gegooid of ontplofte er een vlakbij, zeggen veiligheidsfunctionarissen.

Sinds het afzetten van de islamistische president Mohammed Morsi en het daaropvolgende optreden van de autoriteiten tegen diens Moslimbroederschap hebben er in Egypte verschillende aanslagen plaatsgevonden die worden toegeschreven aan islamitische extremisten. Afgelopen dinsdag kwamen bij een zelfmoordaanslag met een autobom op een politiebureau in de stad Mansoura vijftien mensen om het leven.

Fernandes is voor het budgetplafond

Kostenbeperkende maatregelen zijn echt noodzakelijk aldus Tony Fernandes. De eigenaar van Caterham F1 is bang dat er anders nog maar vijf teams in de Formule 1 zullen overleven.

"Ik dénk niet dat we in een crisis zitten, ik weet het wel zeker. We horen nu al verhalen van mensen die hun salaris niet hebben gekregen en leveranciers die langer moeten wachten op hun geld. Dit zijn zeker geen vrolijke tijden. Als we op deze manier doorgaan, zijn er straks nog maar vijf teams," aldus Fernandes tegen Reuters.

In het verleden werd er al veel gesproken over een budgetplafond maar het sneuvelde toen. Nu heeft de FIA gezegd dat het er in 2015 toch komt.

Zlatan opnieuw Zweeds sporter van het jaar

Voor de vijfde maal op rij is Zlatan Ibrahimovic tot Zweeds sportman van het jaar uitgeroepen. In de verkiezing, georganiseerd door het dagblad Aftonbladet, kreeg de voetballer van Paris Saint-Germain ruim 58 procent van de stemmen.

Zlatan, die er met het Zweedse nationale elftal niet in slaagde om plaatsing voor het WK voetbal af te dwingen, bleef in de poll de skilopers Chalotte Kalla, Johan Olsson en Marcus Hellner voor.

Minder barrières VS voor Curaçaose producten

De export van Curaçaose producten naar de Verenigde Staten moet in de toekomst een stuk makkelijker worden. Door een besluit van de Amerikaanse president Barack Obama is het land dinsdag toegetreden tot het zogeheten Caribbean Basin Initiative. Landen die onder dat programma vallen genieten handels- en belastingvoordelen in de relatie met de VS.

De VS heffen op bepaalde goederen uit de Caribische regio geen invoerrechten of andere belastingen wanneer een land lid is van CBI. Welke goederen dat zijn voor Curaçao is nog niet bekend.

De VS zijn na Venezuela de belangrijkste handelspartner van Curaçao. De waarde van de export naar het land bedroeg in 2013 ongeveer 386 miljoen dollar; bijna geheel verdiend door de export van olieproducten. Maar ook landbouwproducten, zoals aloë vera, sorghum en pinda's worden uitgevoerd.

Curaçao is het achttiende land dat toetreedt tot het CBI. Onder andere Aruba, Barbados, Haïti en Jamaica gingen Curaçao voor. Voordat het besluit van Obama in werking treedt moet wel worden voldaan aan een aantal eisen op het gebied van douaneproceduers.

Japanse premier bezoekt omstreden monument

De Japanse premier Shinzo Abe heeft donderdag een bezoek gebracht aan een omstreden monument ter nagedachtenis aan de Japanse oorlogsdoden. Het bezoek leidde tot scherpe kritiek van China en Zuid-Korea, die vinden dat het monument het militaristische verleden van Japan verheerlijkt.

Het was het eerste bezoek van een zittend premier aan het monument Yasukuni sinds 2006. Abe wijkt met zijn bezoek af van de pragmatische lijn die hij eerder koos. Die was vooral gericht op de Japanse economische belangen en op het vermijden van irritaties bij de buren van het Aziatische land.

De Verenigde Staten reaeerden teleurgesteld op het bezoek van Abe aan het monument, dat is gewijd aan tweeënhalf miljoen gesneuvelde soldaten, onder wie veroordeelde oorlogsmisdadigers. Het land vreest dat het de spanningen met de buurlanden zal verhogen.

Abe zelf zei tegen verslaggevers te betreruren dat een bezoek aan Yasukuni een politieke en diplomatieke lading heeft gekregen. Hij zei slechts zijn respect te hebben willen betuigen aan de oorlogsslachtoffers. "Het is niet mijn bedoeling om het Chinese en het Koreaanse volk te kwesten."

Albert Heijn beplakt om schenden zondagsrust

Een Albert Heijn in 's-Gravendeel is op eerste kerstdag beplakt uit protest tegen het schenden van de zondagsrust. Dat meldt de filiaalhouder. In een niet-ondertekend pamflet worden klanten van het Albert Heijn-filiaal opgeroepen geen boodschappen meer te doen bij de supermarkt, omdat de winkel op zondag zijn deuren opende.

De supermarkt in de Hoekse Waard was de zondag voor kerst open, en wil ook komende zondag opengaan. Volgens de beplakkers zou de eigenaar van het Albert Heijn-filiaal eerder hebben beloofd de zondagsrust te respecteren.

De zondagsrust is een gevoelig thema in het vrij christelijke gebied tussen Rotterdam en Dordrecht. Afgelopen zondag was de openstelling volgens het bedrijf een 'geweldig succes'. "Er blijkt dus wel degelijk veel behoefte te zijn."

De filiaalhouder dreigt in een reactie na de feestdagen beelden van de beveiligingscamera's op internet te zetten.

België is diplomatieke foutparkeerders beu

De Belgische minister van buitenlandse zaken Didier Reynders heeft genoeg van diplomaten in Brussel die hun verkeersboetes niet betalen. Dat schrijft de zakenkrant De Tijd donderdag. De bewindsman nagelt medewerkers van ambassades, het hoofdkwartier van de NAVO en van Europese instellingen openlijk aan de schandpaal.

De afgelopen drie jaar zouden 971 verkeersboetes van diplomaten onbetaald zijn gebleven. Het bedrag dat ermee gemoeid is wordt niet genoemd.

Van de reguliere ambassades in de diplomatenstad zouden vooral Saudi's en Indiërs de bekeuringen voor het overtreden van de verkeer- en parkeerregels niet betalen. Bij de NAVO-diplomaten zijn de Turken de grootste boosdoeners.

Ook de diplomaten bij de Europese Unie blijken niet altijd hun boetes te voldoen. In een antwoord op Kamervragen noemt Reynders de permanente vertegenwoordigers van Cyprus, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Malta en Slovenië als wanbetalers.

Ook in Nederland maakt de politiek zich boos om diplomaten die hun bekeuringen verscheuren. Alleen al vorig jaar schreef de gemeente Den Haag in totaal 1095 parkeerbonnen uit, waarvan bijna zestig procent onbetaald bleef. De schade van deze niet-betaalde bonnen bedraagt zo'n veertigduizend euro.

Diplomaten zijn volgens het Verdrag van Wenen onschendbaar. Die onschendbaarheid geldt ook voor verkeersboetes, al moeten Nederlandse diplomaten hun verkeersboetes van het ministerie van Buitenlandse Zaken gewoon betalen.

Inbreker bewerkt bewoner met schroevendraaier

Een 26-jarige man uit Roermond is op eerste kerstdag gewond geraakt toen hij thuiskwam en slaags raakte met een inbreker. Die stak hem in het gezicht met een schroevendraaier. De inbreker wist te ontkomen, zo meldt de politie donderdag. Het slachtoffer moest in het ziekenhuis aan zijn verwondingen worden geholpen.

Het incident deed zich voor toen de man iets na 23.15 uur thuiskwam in zijn appartement aan de Zandbergstraat en de inbreker aantrof. Nadat hij bij de worsteling die ontstond in zijn gezicht was gestoken vluchtte hij naar zijn slaapkamer en belde de politie.

Ondanks een zoektocht met onder meer een politiehond is de verdachte nog niet aangetroffen.

"Dit mag Liverpool niet uit handen geven"

Steven Gerrard vindt dat Liverpool dit seizoen in de top-vier moet eindigen. Lukt dat niet, dan is het jaar voor de captain mislukt.

"Als we buiten de top-vier eindigen, dan mogen we mijn inziens spreken van een teleurstellend seizoen", zegt Gerrard. "Met het talent in onze selectie en de manier waarop we aan het seizoen begonnen zijn, hebben we onszelf een uitstekende kans gegeven om in de top-vier te eindigen. Als we dit uit handen geven, dan zal iedereen teleurgesteld zijn."

Liverpool staat momenteel aan kop in de Premier League. Donderdag kan het de koppositie versterken in een rechtstreekse confrontatie met achtervolger Manchester City. "Het is belangrijk om in de top-vier te eindigen", vindt Gerrard.

"Dat geeft de club financiële mogelijkheden om nieuwe spelers te halen en het maakt een einde aan een lange droogte. Als we met tien wedstrijden te gaan nog in de titelrace zijn, zijn we pas echt titelkandidaat", aldus de captain.

"We moeten geen te hoge verwachtingen scheppen na onze goede start. Maar ik heb vertrouwen en geloof in mijn teamgenoten dat we capabel genoeg zijn om een aantal mensen te verrassen dit seizoen."

FOK! wat een weer... Af en toe zon

De Kerst is inmiddels halverwege en het weer valt tot nog toe reuze mee. Alle ellende hebben we net vóór Kerst gehad. Overigens viel er tijdens het stormweer op dinsdag veel regen in het oosten. De hoeveelheden liepen daar op tot ruim 30 millimeter. Gisteren viel het gelukkig allemaal wel mee.

Met name in het noordoosten begon de dag nog bewolkt en miezerig, maar uiteindelijk heeft vrijwel iedereen de zon nog even gezien. Er waren wel enkele regen- en onweersbuien aanwezig boven zee, maar door de zuidelijke stroming bleven deze netjes daar hangen. Na een heldere nacht verloopt ook deze 2e Kerstdag overwegend droog. Opnieuw ontstaan er boven zee een paar buien, maar wederom lijken deze voornamelijk boven die grote plas water te blijven. Wel zijn er in de westelijke helft vrij veel wolkenvelden aanwezig. Meer naar het oosten toe is er ook ruimte voor de zon. De wind is zwak tot matig en blijft uit het zuiden komen. Het wordt maximaal 7 graden.

Morgen staat er weer wind en regen op het menu, maar het lijkt nu niet tot storm te gaan komen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Feestdagen

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Kerstvoorstelling Soldaat van Oranje gaat door

Soldaat van Oranje staat donderdag gewoon op de planken. Dinsdag werden twee voorstellingen van de musical afgelast nadat een deel van het theater stormschade opliep. De voorstelling van tweede kerstdag kan doorgaan, laat een woordvoerder woensdag weten. Voor eerste kerstdag waren geen voorstellingen gepland.

"De herstelwerkzaamheden verlopen voorspoedig", zegt de woordvoerder. De storm die begin deze week over Nederland trok, beschadigde het dak van de foyer. Daardoor konden de bezoekers van Soldaat van Oranje niet ontvangen worden in de Theaterhangaar op voormalig militair vliegveld Valkenburg.

Of de gasten daar donderdag wel terecht kunnen, is nog de vraag. "Mogelijk worden de bezoekers morgen ontvangen in hangaar twee in plaats van in de foyer. Dit is morgen pas duidelijk", aldus de woordvoerder.

Soldaat van Oranje zou dit weekeinde het record van langstlopende voorstelling in de Nederlandse theatergeschiedenis vestigen. Zaterdag zou de musical voor de 1095e keer worden opgevoerd. Door het schrappen van de twee shows van dinsdag laat dat record een paar dagen langer op zich wachten. De festiviteiten die voor zaterdag gepland staan, gaan wel gewoon door.

Toffe taxichauffeur brengt 3 ton terug en krijgt biefstuk

Een taxichauffeur in het Amerikaanse Las Vegas heeft de 300.000 dollar die hij vond op zijn achterbank teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. Volgens Gerardo Gamboa heeft hij geen moment getwijfeld toen hij het geld in een papieren zak vond. ,,Mijn waardigheid is niet te koop. Dat heb ik zo van mijn ouders geleerd."

Het geld, zes bundels met briefjes van 100 dollar, was van een 28 -jarige professionele pokerspeler, die anoniem wil blijven. Hij was volgens een woordvoerder van het taxibedrijf waar Gamboa werkt erg dankbaar, maar ,,kon zichzelf wel voor zijn kop schieten" toen hij doorhad dat hij zijn geld kwijt was.

Gamboa is door zijn actie benoemd tot taxichauffeur van het jaar, heeft duizend dollar gekregen en een tegoedbon voor een biefstukrestaurant.

Eerlijke taxichauffeur brengt 3 ton terug
Eerlijke taxichauffeur brengt 3 ton terug (Foto: ANP)

Piranha's verwonden 60 personen

In Argentinië zijn woensdag meer dan 60 mensen gewond geraakt nadat ze zijn aangevallen door piranha's. Dat gebeurde volgens lokale media in de rivier Paraná in de stad Rosario, ongeveer 300 kilometer ten noorden van de hoofdstad Buenos Aires.

,,Dit is de eerste keer dat zoiets in dit seizoen (zomer) is gebeurd. Het was zeer agressief.", aldus Gustavo Centurión, een arts. Hij kreeg mensen met wonden aan voeten en handen bij zich door de vissen. ,,Er waren slachtoffers bij wie de piranha's letterlijk kleine stukjes vlees hadden weggehapt."

Bij een 7-jarig kind moest een deel van een pink worden geamputeerd.

Duitser dood door vuurwerkbom

Een 52-jarige man is woensdag in het Duitse Winterspelt omgekomen door een zelfgemaakte vuurwerkbom. Volgens de politie wilde de man rotjes in een lanceerbuis laten ontploffen.

Kort nadat de man de lont had aangestoken ontplofte de boel, terwijl het slachtoffer nog gebogen over de bom stond. Zijn 17-jarige zoon filmde alles nietsvermoedend met zijn mobiele telefoon.

Duitser overleden door vuurwerkbom
Duitser overleden door vuurwerkbom (Foto: ANP)

Cyberaanval meldpunt vuurwerkoverlast

Het meldpunt vuurwerkoverlast ligt woensdagavond goeddeels plat door een cyberaanval. Dat meldde Arno Bonte, GroenLinks-fractievoorzitter in Rotterdam en een van de initiatiefnemers van het meldpunt dat te vinden is op vuurwerkoverlast.nl.

De website is door de zogenoemde DDoS-aanval maar zeer beperkt toegankelijk. "We werken er hard aan en hopen de website donderdagochtend weer helemaal draaiende te hebben", vertelde Bonte.

Tot nu toe zijn er zo'n 9000 meldingen van overlast gedaan. Dat had volgens Bonte hoger kunnen zijn, aangezien mensen op woensdagavond nauwelijks terecht konden op het meldpunt.

Cyberaanval op meldpunt vuurwerkoverlast
Cyberaanval op meldpunt vuurwerkoverlast (Foto: ANP)

Kerstwonder: baby geneest van hartkwaal

Een baby in Birmingham, Engeland heeft wel een heel opmerkelijk herstel gehad. De spruit is namelijk geboren met een hartafwijking en ‘iets’ lijkt hem een handje te helpen.

Oscar heeft de eerste honderd dagen van zijn zeer jonge leven gekoppeld aan allerlei slangetjes, machines en andere hulpmiddelen doorgebracht. De aderen van zijn hartje zitten precies verkeerd om en de zuigeling stond op een wachtlijst voor een donor. In de tussentijd werden de honneurs waargenomen door een kunsthart, maar de vooruitzichten die de uk had, waren niet om over naar huis te schrijven. Een donorhart bleef uit. De ouders waren doodbenauwd dat hun jongste telg kerst niet zou halen.

Maar het wurmpje heeft een opmerkelijk herstel doorgemaakt. Zelfs zo goed, dat de artsen het Oscar toegestaan hebben een dagje door te brengen in wat hopelijk het huis wordt waar hij verder normaal kan opgroeien: bij zijn ouders. Het hartje heeft zich als vanzelf hersteld. Een arts vermoedt dat het orgaan gebaat is geweest door de rust die het kunsthart geboden heeft.

Dezelfde arts grapt dat “iemand daarboven met een glimlach op Oscar neerkijkt”.

Kerstwonder: weldoener betaalt andermans rekeningen

Een lokale zakenman, die voor wat speelgoed aan het kijken was in een Walmart te Florida zou kunnen overwegen zijn baard te laten staan. Greg Parady was namelijk zo vriendelijk om openstaande rekeningen van diverse moeilijke betalers ter plekke te voldoen.

Toevallig ving Greg een gesprek op van een vrouw die binnen de gigagrootgrutter klaagde hoe zwaar het haar viel alle rekeningen te betalen. Binnen de Walmart bestaat het systeem van Layaway. Hierbij wordt een product apart gehouden, tot de klant het volledige bedrag heeft opgehoest. Dit kan dus in delen.

De wilde weldoener dacht geen twee keer na en trok zijn drie kredietkaarten. Hiermee rende hij naar verschillende kassa’s, om in zo’n kort mogelijk tijd zoveel mogelijk betalingen te kunnen doen. In totaal heeft hij hiermee 80 openstaande schulden van 200 dollar of meer betaald. Als bij elkaar opgeteld heeft hem dit ongeveer 20.000 dollar gekost.

Toeschouwers waren stomverbaasd dat de betaalkaarten niet spontaan in de hens vlogen, gezien de snelheid waarmee Greg ze hanteerde.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.