Koninklijke Luchtmacht wil de ruimte in

De Nederlandse luchtmacht heeft de ambitie om de ruimte in te gaan. Het Air and Space Warface Center (ASWC) wil de opties gaan bestuderen of Defensie daarvoor de middelen moet krijgen.

Luchtmachtgeneraal Van Deventer vindt dat Defensie de kans aan moet grijpen om de ruimte in te gaan wanneer die optie zich voordoet. Volgens hem moet een technologisch hoogwaardige krijgsmacht 'de grenzen naar nog hoger verleggen' om 'Nederlandse belangen in de stratosfeer te verdedigen'. Van Deventer beweert dat 'Star Wars' geen sciencefiction meer is en dat er op deze manier snel manschappen naar de andere kant van de wereld verplaatst kunnen worden.

Defensie bekijkt meerdere opties, zoals het aanschaffen van een eigen ruimtevliegtuig. Dit zou een veelzijdige rol kunnen krijgen zoals het om een baan om de aarde brengen van satellieten.

Een van de mogelijke kandidaten is het Nederlandse bedrijf Space Expedition Corporation dat een ruimtevaartuig ontworpen heeft voor commerciële ruimtevaart, de Lynx.  Het bedrijf heeft als doel om volgend jaar vanaf Curaçao de eerste testvluchten te maken. Met een aantal aanpassingen zou het ruimtevliegtuig ook geschikt zijn voor militaire doeleinden.

Nederland werkt binnen het NAVO-verband met Noorwegen en Duitsland al samen op het gebied van ruimtevaarttechnologie. Noorwegen heeft recentelijk al een eigen testsatelliet in een baan rond de aarde laten brengen. De Luchtmacht is momenteel ook bezig met de aanschaf van drones en de omstreden Joint Strike Fighter.

Voorbeeld van de Lynx (Bron: Wikipedia)Een test-Lynx (Bron:Wikipedia)