Cocu ziet eerste seizoenshelft als wijze les

Terugblikkend op de eerste seizoenshelft kan Phillip Cocu onmogelijk tevreden zijn. De 43-jarige oefenmeester hoopt dat zijn spelers lering trekken uit de teleurstellingen. Na een ijzersterke start raakte al snel de klad erin.

Met achttien speelronden achter de rug bekleden de Eindhovenaren een teleurstellende zevende plaats op de ranglijst. Bovendien werd al snel afscheid genomen van de Europa League en de KNVB beker. De winstratio (zeven uit achttien Eredivisie-duels werden gewonnen) en het doelsaldo (35 voor, 25 tegen) stemmen ook al somber. "Dat moet beter, daar hoeven we niet omheen te draaien", laat Cocu in gesprek met PSV TV weten.

"De balans in resultaten moeten we omhoog krijgen en het aantal doelpunten voor is aan de magere kant voor PSV-begrippen", vervolgt hij. "We weten dat we dat moeten verbeteren en hebben er ook alle vertrouwen in dat het gaat gebeuren."

Cocu had liever gezien dat zijn spelers minder steken hadden laten vallen, maar ziet de afgelopen zes maanden niet als een verloren halfjaar. "De bagage en de leermomenten die we hebben gehad, zijn soms wel kostbaar en duur geweest, maar dat neem je toch mee. Als je sterk in je hoofd bent, dan word je daar beter van."

Volgens Cocu heeft een korte termijnvisie bij PSV plaatsgemaakt voor een blik op de lange termijn. "Daarin ligt de nadruk op doorontwikkelen en ook echt een kans geven aan spelers uit de eigen jeugd", legt hij uit. "De leeftijdscategorie is wat verschoven. Daardoor heb je die extremen."

Toch is de lage gemiddelde leeftijd in de ogen van de voormalig assistent-bondscoach niet de enige oorzaak voor de teleurstellende prestaties. In de zomer maakte de selectie een metamorfose door. "We hebben een nieuw elftal. Er zijn veel spelers verkocht."

Cocu is niet van plan om van de uitgestippelde koers af te wijken. De aanpak blijft hetzelfde. "Ik denk dat we de lijn moeten doortrekken wat betreft het voetbal. Dat moet herkenbaar zijn, dat moet enthousiasme, lef en durf uitstralen. Daarbinnen moeten we heel veel dingen verbeteren en één aspect daarvan is het rendement. Dat zie je aan de cijfers. Als je het aantal doelpunten afzet tegen de kansen die we creëren, dan moet dat omhoog."