Damrak doorbreekt 400 puntengrens

Het Damrak is vrijdag boven de psychologische 400 puntengrens en op het hoogste niveau van 2013 gesloten. De AEX sloot op 400,99 punten, een winst van 1,1 procent.

Met deze slotkoers overtreft de Amsterdamse graadmeter de slotstand voor het faillissement van Lehman Brothers van 399,57 punten. Op weekbasis boekte de AEX een winst van 1,4 procent.

Binnen een overwegend groen gekleurde AEX nam zwaargewicht ArcelorMittal de leiding. De staalreus sloot 3,3 procent hoger. Daarop volgde Air France-KLM met een winst van 2,0 procent.

Unilever won 1,7 procent. Het voedingsmiddelenconcern zal volgens Het Financieele Dagblad een grote overname moeten doen om de doelstelling die CEO Paul Polman een jaar na zijn aantreden in 2009 formuleerde, namelijk een omzetverdubbeling en een halvering van de impact op het klimaat, te realiseren.

Bij het handjevol dalers was KPN hekkensluiter. Het telecombedrijf leverde 0,3 procent in.

In de Midkap (+0,4 procent) was uitzender USG People met een winst van 3,7 procent. Nutreco droeg vrijdag de rode lantaarn en verloor 1,6 procent.

In de Smallcap zijn meerdere blikvangers. Kardan was koploper met een plus van bijna 7 procent, gevolgd door Cryo Save Groep met een stijging van 3,9 procent. Ordina steeg de laatste handelsdagen fors en dikte weer 5,7 procent aan.