Platini niet populair door beslissingen UEFA

Peterselieman

Michel Platini gelooft dat hij zich niet populair maakt door de strengere straffen die de UEFA oplegt aan clubs. De Europese voetbalbond is onder de Fransman harder op gaan treden tegen racisme, matchfixing en onbeheerste uitgaven. Platini vindt dat die aanpak noodzakelijk is om de sport eerlijker te maken.

"Alle maatregelen maken ons niet populair. Dat is duidelijk, maar het is niet mijn doel om populair te zijn. Ik wil verantwoordelijk zijn", vertelde Platini vrijdag in een eindejaarsbericht van de UEFA. "Die verantwoordelijkheid moet ik nemen in het belang van het voortbestaan van het voetbal en de toekomst van onze competities."

Het imago van het voetbal wordt volgens de UEFA-baas onder meer geplaagd door 'matchfixing, de extravagante bedragen die tussenpersonen krijgen bij transfers, de handel in minderjarige spelers en de gewelddadige en discriminerende excessen die de tribunes in sommige stadions vervuilen'.

Centraal tijdens Platini's voorzitterschap staat echter de strijd voor Financial Fair Play. "Wij zijn in staat maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn voor het welzijn van het voetbal", waarschuwde hij nog maar eens clubs die vanwege het niet op orde hebben van de financiën moeten vrezen voor Europese uitsluiting.

Dat er nog een lange weg is te gaan voordat de UEFA zijn doelen heeft bereikt, erkent Platini. "In de laatste maanden heeft voetbal zich niet altijd van zijn beste kant laten zien. Praktijken die moreel verwerpelijk zijn bestaan nog steeds, ondanks de inspanningen om ze uit te roeien", besluit Platini, die sinds 2007 hoofd van de UEFA is.