Pussy Riot nog altijd uit op vertrek Poetin

Twee leden van de Russische punkband Pussy Riot die bijna twee jaar in een strafkamp doorbrachten vanwege een protestactie tegen de Russische president Vladimir Poetin zijn nog altijd van plan om Poetin uit het zadel te krijgen. Dat hebben zij vrijdag gezegd op een persconferentie. Hoe ze precies te werk willen gaan hebben ze niet gezegd.

Nadezjda Tolokonnikova en Maria Aljochina kwamen eerder deze week vrij. Ze hebben amnestie gekregen. Op de persconferentie in Moskou zeiden de vrouwen dat hun houding ten aanzien van Poetin en de manier waarop hij het land bestuurt niet is veranderd. "Wat betreft Vladimir Poetin: we denken nog altijd hetzelfde over hem", zei Tolokonnikova.

"Moeder van God, verdrijf Poetin", voegde ze Tolokonnikova aan toe, verwijzend naar het protestlied dat hen in de cel deed belanden. "Het engste aan het Rusland van Poetin is het feit dat het onmogelijk is je stem te laten horen en gehoord te worden." Ze noemde de voormalige olietycoon Michail Chodorkovski, die eerder deze week na tien jaar cel vrijkwam, een betere president dan Poetin.

Tolokonnikova en Aljochina spraken op de persconferentie vooral over hun plannen voor het opzetten van een organisatie die Russische gevangenen gaat bijstaan. De Russische oppositieleider Aleksej Navalny helpt bij het werven van fondsen voor de organisatie.