Directeur Groene Amsterdammer stapt op om lening
Teun Gautier treedt per direct terug als directeur van uitgeverij De Groene Amsterdammer. Vorige week bleek dat hij Edwin de Roy van Zuydewijn in het voorjaar van 2012 zeventienduizend euro had geleend om een boek te schrijven, en dat schoot in het bestuur en de redactie van het weekblad in het verkeerde keelgat.
De 45-jarige Gautier en zijn collega's hebben een fundamenteel verschil van inzicht over de kwestie, staat in een verklaring op de site van de Groene. Het geld is overigens, zoals overeengekomen, in 'zeer korte termijn' terugbetaald.
Het bedrag was bedoeld voor een initiatief dat moest leiden tot publicatie van een boek van de hand van De Roy van Zuydewijn, de ex-man van van prinses Margarita. Het werk zou kwesties rondom het koningshuis behandelen. Hij heeft eerder aangekondigd zijn licht te laten schijnen over een aantal kwesties rond de Oranjes.
Omdat De Roy van Zuydewijn onderwerp is van journalistiek en politiek debat, kan de lening die Gautier verstrekte in verband worden gebracht met de redactionele afwegingen van De Groene. "De redactionele onafhankelijkheid en de integriteit van het blad zijn daarmee in het geding en dat is voor bestuur en redactie niet acceptabel", aldus de verklaring.
Gautier en De Groene Amsterdammer gaan wel 'in goed overleg' uit elkaar. De oplage van het weekblad groeide de afgelopen jaren gestaag en het blad staat er financieel goed voor. Alle betrokkenen betreuren het dat ze afscheid moeten nemen van een 'gewaardeerde directeur'. Er is nog geen opvolger in beeld.
Gautier was sinds mei 2009 directeur van het blad. Gautier was eerder onder meer directeur Reed Exhibitions Benelux, adjunct-directeur bij Elsevier Business, medeoprichter van PM Den Haag en chef van Telegraaf Expomedia. Hij was als uitgever van De Groene ook betrokken bij online publicatie De Correspondent.
De Roy van Zuydewijn kwam onlangs weer in het nieuws toen bleek dat prins Bernhard had aangedrongen op een onderzoek naar hem door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. D66 drong vervolgens aan op een onderzoek, maar premier Mark Rutte (VVD) liet weten daar geen behoefte aan te hebben. Wat hem betreft liggen alle feiten op tafel en kan het dossier worden gesloten.