FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 juni 2013

Man op dak woning Rihanna gearresteerd

Een man die op het dak van Rihanna's villa was geklommen is in de boeien geslagen. Hij werd maandagavond op de woning van de zangeres gespot door beveiligers, die de politie inschakelden. De man is in de cel gegooid wegens verdenking van huisvredebreuk, weet de krant Los Angeles Times.

Rihanna bevond zich op het moment dat het incident plaatsvond niet in haar woning in Pacific Palisades, een wijk in Los Angeles. De zangeres trekt momenteel de wereld rond met haar tournee en staat zondag en maandag in de Amsterdamse Ziggo Dome.

De politie stond in april ook al bij de zangeres op de stoep. Toen was ze het slachtoffer van 'swatting', waarbij hulpdiensten uitrukken na een anoniem telefoontje om bij aankomst te ontdekken dat er niets aan de hand is.

Twee gewonden na grote vechtpartij in Rotterdam

Bij vechtpartij in Rotterdam waarbij zo'n tien tot vijftien mensen betrokken waren, zijn dinsdagavond twee mensen gewond geraakt. De twee werden neergestoken, meldt de politie. Een verdachte is aangehouden.

De vechtpartij ontstond rond 20.45 uur in de Paul Krügerstraat. Agenten troffen meerdere mensen aan, onder wie twee gewonden. Een raakte mogelijk ernstig gewond door een steekwond in zijn zij. Het andere slachtoffer bleek in zijn arm gestoken. Beiden zijn met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

De aanleiding van de vechtpartij is onduidelijk.

[HWL] Paumen na monsterscore: "Het ging uiteindelijk vanzelf"

De Oranjevrouwen behaalden dinsdagavond de tweede monsterzege op rij. Na de 10-0 zondagmiddag tegen Chili, verpulverde de Nederlandse equipe dinsdagavond India: 8-1. Maartje Paumen trof in het duel tweemaal doel.

De Oranje-captain was tevreden met het spel dat Nederland op de mat legde. "Op het eerste kwartier na dan. De Indiase vrouwen deden wat ze konden, vochten voor iedere bal. Hierdoor hadden wij het in het begin lastig. Uiteindelijk zijn we in zo’n hoog tempo gaan spelen dat we iedere keer via de buitenkant, naar binnen konden."

"In de tweede helft creëerden we veel, pakten we het goed op. We hielden het hoge tempo tot de laatste minuut vol. Of dat moeilijk was? Nee, want als het eenmaal draait, dan wil je ook zo blijven spelen. Je krijgt vleugels en dan gaat het eigenlijk vanzelf."

Wereldspeler van het Jaar
Ander goed nieuws dat Paumen dinsdag kreeg was dat ze genomineerd is voor de FIH-award Wereldspeler van het Jaar. "Ik kreeg het vanochtend te horen, toen ik wakker werd. Mijn kamergenootje (Eva de Goede) vertelde het me. Ja, dat was wel leuk wakker worden."

"De nominatie gaat over het jaar 2012. Dat was voor mij een heel mooi jaar waarin ik alle mooie prijzen gepakt heb die je kunt halen in het hockey. Ha, ja ik heb ook concurrentie van Kim (Lammers). Helemaal mooi, zo met z’n tweeën. Het is bijzonder om in dat rijtje te staan. En of je het nu uiteindelijk wordt of niet, het is écht al überhaupt een eer om genomineerd te zijn."

Gómez in beeld bij Atlético, Juve en City

Mario Gómez is hard op weg om Bayern München te verlaten. Behalve Fiorentina zijn ook Juventus, Atlético Madrid en Manchester City geïnteresseerd in de gewilde spits.

Zaakwaarnemer Uli Ferber bevestigt dat Gómez op veel interesse kant rekenen. Bij Bayern was de Duitser in het voorbije seizoen geen vaste basiskracht. Fiorentina leek lange tijd de belangrijkste kandidaat om Gómez over te nemen en ook Napoli werd genoemd. "Fiorentina is niet de enige geïnteresseerde club", zegt Ferber.

"Juventus, Atlético Madrid en Manchester City zijn dat ook. We gaan de beste oplossing voor Mario zoeken zodra hij terugkeert van vakantie", aldus de zaakwaarnemer van Gomez tegen Bild. De Duits international verloor de concurrentiestrijd van Mario Mandzukic, die vorig jaar zomer VfL Wolfsburg verliet voor Bayern.

[EK<21] Verratti: "Spanje was te goed voor ons"

Jong Italië treurt na de verloren EK-finale, maar middenvelder Marco Verratti toont zich ook realistisch. Spanje bleek een paar maten te groot voor de Azzurrini.

"We hebben er alles aan gedaan, maar Spanje was te goed", zei Verratti tegen diverse media. "We kwamen het veld op met de gedachte en het geloof dat we de finale konden winnen. We hebben alles gegeven, maar Spanje was een maatje te groot. Ze verdienen alle complimenten, terwijl wij langzaam maar zeker beter worden."

"Ik hoop dat wij het niveau van Spanje ook ooit kunnen bereiken", aldus het talent van Paris Saint-Germain. De Italiaanse bondscoach Devis Mangia was vooral trots. "Deze groep heeft iets speciaals bereikt en ik hoop dat zij daar toch een beetje van kan genieten."

"We misten vandaag ervaring en daar kunnen mijn spelers niets aan doen. Ervaring krijg je alleen door het spelen van wedstrijden. Ik kan mijn ploeg alleen maar complimenten geven", zei Mangia na de 2-4 nederlaag.

West Ham verlost Liverpool van Carroll

Liverpool neemt afscheid van Andy Carroll. De spits kwam in januari 2011 voor bijna veertig miljoen euro naar Anfield. Deze zomer verhuist hij naar West Ham United.

Carroll moest bij Liverpool Fernando Torres opvolgen, maar de boomlange spits, die overkwam van Newcastle United, kon de hoge verwachtingen niet waarmaken. De 24-jarige Carroll was daarna een blok aan het been voor The Reds. Vorig seizoen werd de aanvaller verhuurd aan West Ham, dat Carroll nu definitief overneemt.

De clubs hebben een akkoord bereikt over een transfersom van naar verluidt achttien miljoen euro. Carroll tekent naar verwachting een contract voor zes jaar. In het voorbije seizoen kwam hij voor West Ham tot zeven goals in 24 optredens. Carroll is na Razvan Rat en doelman Adrian de derde aanwinst voor The Hammers.

Maher: "Weet niet waar ik moet melden"

Over de toekomst van Adam Maher wordt veel gespeculeerd, maar de hoofdrolspeler weet zelf ook nog niet voor welke club hij volgend seizoen uitkomt.

Voor Maher is de vakantieperiode aangebroken na het EK onder 21 in Israël. De middenvelder werd met Jong Oranje uitgeschakeld in de halve finale. De speler van AZ lijkt op weg naar een grotere club, maar heeft nog een contract voor twee jaar in Alkmaar. Geïnteresseerde clubs moeten dus flink in de buidel tasten voor Maher.

"Ik weet niet wanneer ik me moet melden na mijn vakantie of waar ik me moet melden", zegt Maher tegen Eredivisie Live. "Ik wacht het gewoon af en ga lekker vakantie vieren. Zoals ik wel eerder heb gezegd, denk ik dat ik eerst in Nederland blijf. Maar we zullen wel zien wat er op mijn pad komt", besluit de gewilde technicus.

[EK<21] Thiago: "We willen alles winnen"

Thiago Alcantara leidde Jong Spanje dinsdag met drie goals naar de Europese titel. Wat opviel was het volwassen spel van de Spaanse ploeg. "Ik denk dat we mooi voetbal gespeeld hebben", zei de 22-jarige middenvelder van Barcelona na afloop tegen Novum Nieuws. "We zijn een jong team, maar we willen alles winnen."

Jong Spanje, dat zijn eigen Europese titel prolongeerde, is niet de enige Spaanse jeugdploeg die succesvol is. Ook de selectie onder 19 jaar won de laatste twee EK's. Een verklaring daarvoor is volgens Thiago het goede werk van de Spaanse bond. "Ze willen kinderen al heel jong aan het voetballen krijgen."

Thiago scoorde in de eindstrijd tegen Italië drie keer, een keer met links, een keer met rechts en een keer met het hoofd. "Ik denk dat ik 8 of 10 was toen ik voor het laatst drie keer scoorde", lacht de Spanjaard met Braziliaans bloed. "Het was een speciaal moment. Maar bovenal wonnen we natuurlijk de titel.

FIFA pakt Nigeriaan Echiejile goal af

De openingsgoal van Nigeria in het met 6-1 gewonnen duel tegen Tahiti bij de Confederations Cup werd niet door Uwa Echiejile, maar door de Tahitiaanse aanvoerder Nicolas Vallar gescoord. Dat heeft de FIFA bepaald na 'zorgvuldige bestudering' van de beelden.

Echiejile zag zijn schot in de vijfde minuut via Vallar het doel invliegen. In de slotfase nam Echiejile wel de zesde Nigeriaanse treffer voor zijn rekening.

Vallar is nu de tweede Tahitiaan die een eigen doelpunt op zijn naam heeft. Jonathan Tehau passeerde ook zijn eigen doelpunt tegen de Nigerianen. Tehau scoorde ook de enige Tahitiaanse treffer. Nnamdi Oduamadi scoorde een hattrick voor Nigeria.

G8 wil belastingontwijking multinationals aanpakken

Belastingontwijking moet internationaal worden bestreden. Belastingdiensten moeten daarom meer gegevens met elkaar gaan delen. Dat hebben de regeringsleiders van de G8 dinsdag verklaard in Noord-Ierland. In hun verklaring spreken ze van een 'plaag'.

Multinationals moeten hun winsten moeilijker kunnen doorschuiven naar landen met een gunstiger belastingklimaat, zo stellen de leiders van de G8. Ook moeten ze in de toekomst openbaar maken hoeveel belasting ze betalen in de landen waar ze actief zijn.

De regeringsleiders hebben geen concrete maatregelen voorgesteld. De voornemens worden verder uitgewerkt tijdens een top van de G20 later dit jaar. Groot-Brittannië, gastheer van de G8-top, noemt het gezamenlijke voornemen een 'goede eerste stap' voor meer transparantie van multinationals.

Het gebruik van gunstige belastingroutes door multinationals riep de afgelopen maanden veel protesten op. Vorig jaar raakte Starbucks in opspraak omdat het via Nederland belasting in Groot-Brittannië ontweek. Ook bedrijven als Apple en Google worden bekritiseerd vanwege hun belastingconstructies.

Brand liet Perry per sms weten te willen scheiden

Russell Brand heeft Katy Perry in een sms'je laten weten dat hij een scheiding wilde. Dat heeft de 28-jarige Amerikaanse zangeres onthuld in tijdschrift Vogue, bijna een jaar nadat haar scheiding met de 38-jarige Britse komiek in kannen en kruiken was.

"Hij is heel slim en ik was verliefd op hem toen ik met hem trouwde", vertelt ze. "Maar ik heb niets meer van hem gehoord sinds hij me op 31 december 2011 een sms stuurde met de mededeling dat hij van me ging scheiden."

Brand vroeg Perry eind 2009 in India ten huwelijk. De twee beloofden elkaar eeuwige trouw in het najaar van 2010, op dezelfde plek waar het aanzoek plaatsvond. In juli vorig jaar was hun scheiding rond.

Nog geen naam voor vondeling Roermond

De baby die dinsdagochtend werd gevonden in een plantsoen in Roermond heeft nog geen naam. Dat meldt een woordvoerder van burgemeester van Roermond Peter Cammaert (CDA) dinsdagavond desgevraagd. Het jongetje komt woensdag uit het ziekenhuis.

De baby werd gevonden in een plantsoen aan de Wilhelminalaan in het stadsdeel Maasniel. Hij lag in een handdoek. Het jongetje werd naar een ziekenhuis gebracht, waar geconstateerd werd dat hij het naar omstandigheden goed maakt. De politie gaf dinsdag een foto van de baby vrij.

De moeder heeft zich nog niet gemeld, laat een politiewoordvoerder weten. Wel zijn inmiddels vijf tips binnengekomen. Die hebben helaas niet geleid tot het vinden van de moeder, aldus de zegsvrouw.

Over de naam moet nog goed worden nagedacht, vindt de burgemeester. Cammaert wil voorkomen dat het kind voor de rest van zijn leven wordt herinnerd aan dat hij te vondeling is gelegd. Als het jongetje woensdag uit het ziekenhuis komt, gaat hij naar een pleeggezin.

Obama voor eendaags bezoek in Berlijn

De Amerikaanse president Barack Obama is dinsdag in Berlijn aangekomen voor een eendaags bezoek aan Duitsland. Obama sluit zijn bezoek af met een toespraak bij de Brandenburger Tor in Berlijn.

Op Obama's agenda staan onder meer gesprekken met bondskanselier Angela Merkel en andere Duitse regeringsfunctionarissen. Het is niet de eerste keer dat Obama Berlijn aandoet. In 2008 gaf hij, toen nog als presidentskandidaat, een toespraak bij de Siegessäule. Tweehonderdduizend Duitsers waren toen de straat opgegaan om Obama te horen spreken.

'Fyra-garantie NS rust op drijfzand'

De vandaag door NS-directeur Bert Meerstadt gegeven garantie dat de NS gaat zorgen voor een goed alternatief voor het mislukte Fyra-project is op niets gebaseerd. Met deze schromelijke zelfoverschatting laat de NS weten, nog steeds volkomen te zijn losgezongen van de realiteit. Dat zegt voorzitter Rikus Spithorst van de Maatschappij Voor Beter OV.

"De prestaties van de NS op het vlak van hogesnelheidstreinen van de afgelopen jaren, met name het nemen van onjuiste beslissingen die zijn ingegeven in een onterecht vertrouwen in de V250-treinen van AnsaldoBreda maakt duidelijk dat de NS de realiteitszin mist, die nodig is voor een behoorlijke exploitatie van een hogesnelheidsverbinding", aldus de reizigersclub.

Ook het aanhoudende gepoch tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer door de NS met '175 jaar ervaring' schiet Voor Beter OV in het verkeerde keelgat. "Een ervaren spoorbedrijf had nooit de populaire Beneluxtrein opgeheven zonder dat was bewezen dat de V250 goed kon functioneren."

Moslims schieten scholieren dood

Vermoedelijke extremisten in het noordoosten van Nigeria hebben maandag negen scholieren doodgeschoten op een middelbare school. Dat hebben ooggetuigen dinsdag gezegd. De leerlingen waren op het moment van de aanval examens aan het maken.

Het was de tweede aanval van islamitische extremisten op een school in Nigeria deze week. Zondag schoten extremisten dertien mensen, onder wie zeven scholieren, dood op een school. Die aanval was volgens een scholier die het voorval overleefde het werk van de radicaalislamitische sekte Boko Haram.

Viktor met zijn kokosnoten

Brazilië, ik kom er niet vaak, maar wel graag. Brazilië is nu wat Frankrijk voor mij als kind was. Een ver land waar ik de taal nauwelijks spreek en waar je jezelf maar moet zien te redden. Dat zijn dan ook meteen de enige overeenkomsten die er zijn. Het land maakt een enorme groei door en er is veel rijkdom, maar tegelijkertijd is er natuurlijk nog steeds veel ongebreidelde armoede. Miljoenen mensen leven in huisjes van golfplaten in de favela's en hebben nauwelijks toegang tot onderwijs en gezondheidszorg.

Explosies in Russische munitiedepot

In een munitiedepot in het zuiden van Rusland hebben zich dinsdag diverse explosies voorgedaan. De explosies hebben tot een brand geleid, die vervolgens weer meer munitie deed ontploffen.

Niemand is door de explosies omgekomen of gewond geraakt, aldus de nooddiensten. Wel zijn vierduizend mensen in de dorpen rondom het depot in de regio Samara geëvacueerd. De oorzaak van de explosies is nog onbekend.

Russische munitie, die grotendeels nog uit het Sovjet-tijdperk stamt, is de afgelopen jaren vaker geëxplodeerd. De daaropvolgende branden woedden vaak nog dagen voort. In oktober veroorzaakte een militair een gigantische brand in een munitiedepot toen hij een sigaret liet vallen.

Meer mensen laten pillen testen na xtc-doden

Bij de Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron hebben zich de afgelopen twee weken flink meer mensen gemeld om xtc-pillen te laten testen. Op alles zes locaties van de instelling was sprake van een ruime verdubbeling van het gemiddelde aantal testers, meldt een woordvoerder van de instelling.

Ruim een week geleden overleed een 21-jarige Bosschenaar door vervuilde xtc. Begin deze maand kwam een 17-jarig meisje uit Tilburg om het leven na xtc-gebruik. "Vermoedelijk heeft de media-aandacht rond deze zaken voor de stijging gezorgd", aldus de zegsvrouw.

Waar op de locatie in Den Bosch wekelijks zo'n vijf mensen hun pillen laten testen, melden zich daar afgelopen week twaalf personen. In Eindhoven melden zich er gemiddeld acht, vorige week liep dit aantal op naar 27.

Ook in Roosendaal, Breda, Tilburg en Oss was een duidelijk stijging zichtbaar, aldus de zegsvrouw. In Tilburg meldden de medewerkers van de testservice dat er sprake was van 'veel nieuwe gezichten'.

Novadic-Kentron riep op tot het testen van xtc nadat bekend werd dat twee doden waren gevallen. Ook werd in het centrum van Den Bosch in het weekeinde een flyeractie gehouden om feestgangers te wijzen op de pillen.

De 21-jarige man uit Den Bosch had waarschijnlijk xtc geslikt met daarin de levensgevaarlijke stof PMMA. Die stof wordt soms in plaats van MDMA, de werkzame stof in xtc, in pillen verwerkt zonder dat gebruikers het weten. De stof is gevaarlijk omdat die langzaam in werking treedt en bij een kleine hoeveelheid al een overdosis kan optreden. Het gaat om beige pillen met een doodshoofdje.

[HWL] Oranjevrouwen vermorzelen arm India in kwartfinale

De Nederlandse vrouwen hebben zich dinsdagavond geplaatst voor de halve finale van de Hockey World League in Rotterdam. In de kwartfinale was de ploeg van coach Max Caldas te sterk voor India: 8-1. Door de overwinning komt Oranje ook in actie op de finaleronde van de HWL, die van 30 november tot en met 8 december in Argentinië wordt gehouden.

Nederland had minder gemakkelijk met India dan de eindstand doet vermoeden. De Oranjevrouwen hadden moeite om langs de sterk verdedigende Aziaten te komen. Te vaak werd er aan de Nederlandse kant een actie te veel gemaakt of was het laatste passje niet scherp genoeg. Desondanks openden de gastvrouwen in de 21ste minuut de score. Frederique Derkx stoomde langs de zijlijn op, gaf de bal aan Kitty van Male die deze vervolgens met een snoekduik voorgaf op Kim Lammers. De routinier reageerde attent en tikte de bal binnen: 1-0.

Vervolgens kwam Nederland beter in het spel, er werd mooi gecombineerd, maar het vizier was nog niet scherp genoeg om de aanvallen te belonen met doelpunten. Pas in de 32ste minuut was het opnieuw raak. Paumen pushte feilloos raak uit de inmiddels vierde corner: 2-0.

Na rust bleef Oranje druk zetten, maar opnieuw vond de ploeg het lastig om de kansen te verzilveren. Naarmate de tweede helft vorderde, kwam de doelpuntenmachine op gang. Ellen Hoog breidde de stand via een hard backhandschot uit: 3-0. Nog geen drie minuten later, pikte India ook een goaltje mee. Vandana Katariya tipte de bal prachtig achter Joyce Sombroek. Lang konden de Aziaten niet van hun doelpunt genieten. Valerie Magis tekende binnen een minuut voor de 4-1. Haar eerste treffer voor Oranje.

Daarna ging het plotseling hard. Eva de Goede maakte er ruim vijf minuten later 5-1 van, door de elfde corner van Nederland te benutten. Zeven minuten voor het einde van de wedstrijd tilde Sabine Mol de stand naar 6-1. Paumen deed er even later nog een schepje bovenop door via een corner de 7-1 op haar naam te schrijven. Eén minuut voor tijd bepaalde De Goede met haar tweede de eindstand op 8-1.

Nederland neemt het in de halve finale van de HWL het op tegen Nieuw-Zeeland. Dit duel staat op donderdag 20 juni gepland om 20.00 uur.

[WBD] Venus Williams meldt zich af met rugblessure

Venus Williams doet volgende week niet mee aan Wimbledon. De vijfvoudig kampioene heeft een rugblessure. Dat heeft ze dinsdag bekendgemaakt op haar Facebook-pagina. De 33-jarige Amerikaanse zou voor de zeventiende keer op rij deelnemen aan het Engelse grandslamtoernooi.

"Helaas kan ik dit jaar niet meedoen aan Wimbledon", schrijft de nummer 34 van de wereld. "Ik ben erg teleurgesteld, want ik heb altijd van het toernooi gehouden maar ik heb tijd nodig om mijn rug te laten genezen."

Haase en Krajicek al vroeg in actie in Rosmalen

Robin Haase en Michaëlla Krajicek komen woensdag bij de Topshelf Open in Rosmalen al vroeg in actie. Haase speelt om 11.00 uur op Centre Court tegen de Rus Evgeny Donskoy. Aansluitend neemt Krajicek het op dezelfde baan op tegen de Belgische Kirsten Flipkens.

Haase en Krajicek zijn de enige overgebleven Nederlandse tennissers in het enkelspel. Bij winst zijn ze zeker van een plaats in de kwartfinale.

Na de partijen van de Nederlanders zijn op Centre Court twee buitenlandse toppers te zien. De Zwitser Stanislas Wawrinka (2) neemt het op tegen Paolo Lorenzi. De nummer één bij de vrouwen, Roberta Vinci, speelt de afsluitende partij tegen Simona Halep.

Spaanse club Salamanca failliet

De Spaanse voetbalclub UD Salamanca is failliet. De club uit de Segunda Division B, het derde Spaanse niveau, heeft volgens Spaanse media een schuld van 23 miljoen euro. Salamanca bestond in februari negentig jaar.

Michel Salgado en Pauleta zijn de bekendste spelers die voor de club uitkwamen. De Spaanse bondscoach Vicente del Bosque speelde voor de jeugdploeg. Ook de Roemeen Ovidiu Stinga, die in Nederland voor PSV en Helmond Sport speelde, stond bij de ploeg onder contract.

In totaal speelde Salamanca twaalf seizoenen op het hoogste niveau, waarvan het merendeel in de jaren zeventig. In 1999 degradeerde de ploeg voor het laatst vanuit de Primera Division.

'Erdogan in gesprek met Hamas'

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan treedt dinsdag in gesprek met de leiders van de Palestijnse Hamas-beweging. Dat heeft een bron in het kantoor van Erdogan bekendgemaakt. Erdogan heeft gesprekken met Hamas-chef Khalid Mashaal en met premier Ismail Haniyeh van Gaza op de agenda staan. Waar de gesprekken worden gehouden zei de bron niet.

Onderwerp van gesprek is volgens de bron verzoening tussen Hamas en de Fatah-beweging, die de dienst uitmaakt op de Westelijke Jordaanoever. De bron sluit niet uit dat Erdogan ook een bezoek brengt aan de Gazastrook. Erdogan heeft eerder gezegd Gaza te willen bezoeken, ondanks herhaaldelijke verzoeken van de Verenigde Staten om dit niet te doen.

Cliffy B ziet developers als rocksterren

Voormalig design director bij Epic Games Cliff Blezinski, ook bekend als Cliffy B, is van mening dat grote developers zoals Ken Levine vaker in het spotlicht mogen staan.

Levine, bekend van onder andere Bioshock Infinite, is volgens Blezinski een rockster die meer mainstream aandacht mag genieten. Dit zou beter zijn voor de gehele gamesindustrie. Op het moment dat developers wat meer bekend worden, zullen mensen meer over ze opzoeken en dus meer te weten komen.

Een andere developer die Blezinski als een soort Gene Simmons ziet, is David Jaffee. Deze man heeft gewerkt aan Twisted Metal en God of War I & II en zit al meer dan achttien jaar in het vak. Volgens Blezinski verdient ook deze man het om meer bekend te zijn bij het volk.

Wat is jullie mening? Is het belangrijk voor een developer om alom bekend te zijn zoals Cliff Blezinski, Hideo Kojima en vele anderen, of neemt het in de spotlicht staan van de developer aandacht weg van de games die ze maken?

Met een kettingzaag-geweer in je handen vang je genoeg zonlicht

 

Woede om staatsbezoek Bouterse aan China

Het aanstaande staatsbezoek van president Desi Bouterse aan China zet kwaad bloed in Suriname. Niet omwille van het feit dat Bouterse komende zaterdag naar Beijing reist om er zijn Chinese ambtsgenoot te ontmoeten, maar om de manier waarop.

Het kabinet van Bouterse besloot om voor het staatsbezoek een halve week lang de enige airbus te charteren van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). Met het toestel zal het Surinaamse staatshoofd van Paramaribo naar Beijing vliegen. Onderweg wordt een tussenstop gemaakt in de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

President Bouterse vermijdt op die manier te reizen via Schiphol, wat de meest logische route tussen Suriname en China zou zijn. De voormalige legerleider moet in Nederland nog een celstraf uitzitten voor drugssmokkel.

Doordat Bouterse het vliegtuig van de SLM opeist, kan de maatschappij enkele dagen lang zijn reguliere dienst tussen Amsterdam en Paramaribo niet afwerken. De op vrijdag geplande vlucht tussen Schiphol en Zanderij is alvast geannuleerd. De passagiers worden overgeboekt naar een inderhaast gehuurd toestel.

Surinaamse exporteurs van bloemen en fruit reageren woedend. De vertraging betekent volgens hen een verlies van wel veertig procent van de omzet, omdat hun producten niet tijdig op de veiling in Nederland zullen belanden.

Tegen de kostprijs van de hele operatie wordt eveneens geprotesteerd. Aangezien SLM een staatsbedrijf is, draait de belastingbetaler voor alles op. Het kabinet van Bouterse zegt niet te kunnen aangeven hoe hoog de rekening zal zijn. Luchtvaartdeskundigen spreken echter over 'vele honderdduizenden dollars'. Dat terwijl vicepresident Robert Ameerali begin april alle ministers nog opriep om heel zuinig om te springen met staatsmiddelen.

Oppositielid Carl Breeveld spaart tegenover Novum Nieuws zijn kritiek niet. "Deze actie komt heel slordig en zelfs schofterig over. Het parlement is hierover nooit geïnformeerd. Het is goed voor Suriname dat de president een staatsbezoek brengt aan China. De manier waarop is echter ontzettend jammer. De president gaat sier maken in het buitenland, terwijl hij in eigen land niet alles op orde heeft. Sommige leerkrachten zijn al sinds december niet meer betaald."

Het kabinet van Bouterse noemt de opmerkingen van de oppositie 'rotzooi'. "De president mag toch zelf kiezen hoe hij wil reizen? En er rijdt geen bus van Suriname naar China. Moet hij dan misschien lopen?"

[WBD] Middelkoop mist hoofdtoernooi

Matwé Middelkoop is in de tweede kwalificatieronde van Wimbledon uitgeschakeld. De Leerdamse tennisser had dinsdag weinig in te brengen tegen Michael Berrer uit Duitsland. De nummer 31 van de plaatsingslijst gunde Middelkoop maar drie games: 6-2, 6-1.

Middelkoop had in de eerste ronde nog in drie sets van de Italiaan Alessio di Mauro gewonnen. Door de nederlaag van Middelkoop blijft het aantal Nederlandse deelnemers op zes. Bij de mannen vertegenwoordigen Robin Haase, Igor Sijsling en Thiemo de Bakker Nederland, bij de vrouwen komen Kiki Bertens, Arantxa Rus en Michaëlla Krajicek in actie.

Wrak Baltic Ace lekt olie in zee

Het wrak van de Baltic Ace lekt olie in de Noordzee. Dat heeft de kustwacht geconstateerd tijdens een reguliere controle, meldt Rijkswaterstaat dinsdag. Rijkswaterstaat neemt maatregelen om het lek, dat vrijdag werd ontdekt, op te sporen en indien mogelijk te dichten.

De Baltic Ace, beladen met ruim veertienhonderd auto's, zonk begin december na een aanvaring met een containerschip. Dat gebeurde zo'n 65 kilometer van de Zeeuwse kust. Elf bemanningsleden kwamen om het leven.

Sinds de ontdekking van het lek houdt de kustwacht extra inspecties rond het wrak. Maandag zijn er monsters van de olie genomen. Door de harde wind en hoge golven was het afgelopen weekend niet mogelijk de olie op te ruimen. Inmiddels is door natuurlijke afbraak nog zo'n duizend liter zichtbare olie over. Rijkswaterstaat verwacht niet dat de olie de kust zal bereiken.

Rijkswaterstaat heeft een bergingsbedrijf in de hand genomen om het lek verder te onderzoeken en te dichten. Woensdag wordt hiermee begonnen. Er wordt al langer gesproken met de eigenaar over de maatregelen om het wrak te bergen.

Twee doden gevonden in Groningen

De politie heeft dinsdagavond in de provincie Groningen twee stoffelijke overschotten aangetroffen. Een lichaam werd gevonden in het water bij de plaats Vlagtwedde, het andere in het Van Starkenborghkanaal in Groningen. De zaken hebben vrijwel zeker niets met elkaar te maken, aldus een politiewoordvoerder.

Er zijn tot dusverre geen aanwijzingen voor een misdrijf. De politie doet nader onderzoek. Over de identiteit van de doden is nog niets bekend.

Beide lichamen werden aan het begin van de avond aangetroffen. Het lijk in het Van Starkenborghkanaal werd gevonden tussen de Gerrit Krolbrug en de Noordzeeweg. Het lichaam in Vlagtwedde werd aangetroffen in een water aan de Vledderweg.

Beide lichamen liggen nog in het water. Duikploegen zijn onderweg voor nader onderzoek. Vervolgens zullen de lichamen uit het water worden gehaald voor verder forensisch onderzoek, aldus de zegsman.

Trein op station Utrecht ontruimd na brandje

Een trein op station Utrecht Centraal is dinsdagavond ontruimd vanwege een kleine brand. Alle reizigers hebben de trein veilig kunnen verlaten, meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Waar de brand precies ontstond en wat de toedracht was wist de zegsman niet. Niemand raakte gewond.

Om 19.50 uur kwam een melding van rookontwikkeling binnen van een passagier in een trein op spoor 12. Daarop werd de trein ontruimd. Een kwartier na de melding was de brand onder controle. De toedracht van de brand wordt onderzocht.

Veronica woont samen met rapper

Veronica van Hoogdalem en haar vriend wonen sinds kort samen. De 23-jarige Veronica-presentatrice heeft een relatie met Nigel Williams, beter bekend als rapper Digitzz. "Het ging best snel allemaal", laat ze weten aan RTL Boulevard.

"We kennen elkaar een jaar en wonen sinds een maand samen", vervolgt Van Hoogdalem. De inrichting van de woning is soepel verlopen. "Ik heb een inloopkast van hem gekregen, dus dan zit het helemaal goed."

[EK<21] Klinkende zege Spanje in finale

Spanje heeft dinsdag het EK voor spelers onder 21 jaar gewonnen. In de finale in Jeruzalem werd Italië overtuigend verslagen: 4-2. Drie van de vier Spaanse doelpunten werden gescoord door Thiago Alcantara. Isco nam het laatste doelpunt voor zijn rekening. Ciro Immobile scoorde de 1-1 voor de Azzurrini, Fabio Borini verzorgde het slotakkoord.

Spanje was bij voorbaat al de favoriet, maar maakte dat in de eindstrijd ook direct waar. Al na zes minuten kopte aanvoerder Thiago op aangeven van Alvaro Morata raak. Vier minuten later maakte de weggestuurde Immobile alweer gelijk door de bal over de Spaanse doelman David de Gea heen te wippen.

Van de wijs brengen liet Spanje zich echter niet en de ploeg bleef de bovenliggende partij. Thiago schoot na ruim een halfuur zo hard dat de Italiaanse doelman Francesco Bardi de bal niet kon keren, ook al kreeg hij zijn handen er nog tegenaan.

Nog voor rust kreeg Spanje bovendien een strafschop toen Cristian Tello werd neergelegd. Thiago eiste de bal op en voltooide zijn hattrick.

Na de thee geloofde Spanje het wel. De favoriet controleerde het duel vooral, maar liet weinig spannend aanvalsspel meer zien. In de 65e minuut kreeg Spanje weer een penalty, nu nadat Martin Montoya was neergehaald. Isco mocht nu aanleggen.

Met een 4-1 stand op het scorebord was de wedstrijd helemaal gespeeld. Toch wilde Italië nu nog even laten zien dat ze wat konden. Tien minuten voor tijd bezorgde Borini, die in de halve finale Jong Oranje de das om had gedaan, de score een iets draaglijker aanzien.

In blessuretijd werd de wedstrijd nog ontsierd door een aantal fans die het veld bestormden. Het was het eerste incident tijdens het EK in Israël.

'PSV hervat gesprekken over Maher'

PSV heeft de komst van Adam Maher nog niet uit het hoofd gezet. De Eindhovenaren hebben weer contact opgenomen met zaakwaarnemer Sigi Lens.

PSV is benieuwd of Maher nog altijd open staat voor een vertrek naar Eindhoven en heeft daarom de gesprekken met zaakwaarnemer Lens weer geopend, weet Voetbal International. De Brabantse club in de winterstop van vorig seizoen ook al een poging om de spelmaker van AZ los te weken.

Destijds kwam het niet tot een overgang. Het is twijfelachtig of dat nu wel het geval zal zijn, want AZ wil een hoge transfersom vangen voor Maher. De speler heeft bovendien in zijn contract laten opnemen een fors percentage van de transfersom te zullen ontvangen bij een doorverkoop.

PSV heeft in de strijd om Maher nog altijd serieuze concurrentie van Ajax. De afgelopen dagen verschenen berichtgevingen dat de regerend landskampioen al een mondeling akkoord had bereikt met de Oranje-international, maar daar is volgens Lens geen sprake van.

Real biedt recordsalaris om Ronaldo te behouden

De Portugese superster Cristiano Ronaldo is in vergevorderde onderhandeling over een nieuw contract. Deze verbintenis wordt dan de meest lucratieve in de voetbalgeschiedenis.

Cristiano Ronaldo is dicht bij een nieuwe overeenkomst met zijn club Real Madrid. Het nieuwe contract maakt van de Portugees de best verdienende voetballer ter wereld, weet Goal te melden. De gesprekken met de vetegenwoordigers van Ronaldo zijn inmiddels al in een vergevorderd stadium.

Het nieuwe contract heeft een looptijd van vijf seizoenen en biedt een salaris van in totaal 155 miljoen euro. Dat betekent dat Ronaldo na aftrek van belastingen een jaarlijks honorarium van vijftien miljoen euro gaat opstrijken. Nog nooit verdiende een voetballer een dergelijk hoog nettosalaris.

Ronaldo speelt inmiddels vier seizoenen bij Real Madrid en scoorde in 199 duels maar liefst 201 doelpunten. De Portugees liet de alarmbellen in Madrid afgaan toen hij een bericht op Twitter plaatste met daarin de volgende boodschap: "Al het nieuws rondom mijn contractverlenging bij Real Madrid is onjuist." Enkele dagen daarvoor gaf hij nog aan dat hij graag in de Spaanse hoofdstad wil blijven, ook na zijn huidige contract dat tot 2015 doorloopt.

Nadat Portugal vorige week met 1-0 won van Rusland in de WK-kwalificatie zei Ronaldo het volgende: "Ik heb met nog niemand gesproken, maar ik weet wel dat we tot een overeenkomst zullen komen. Het belangrijkste is nu even het nationale team." Ook verbond hij zijn toekomst niet aan die van landgenoot en inmiddels ex-trainer van Real José Mourinho. "Ik maak me niet druk om wat Mourinho doet. Ik houd me bezig met Real Madrid en mijn eigen toekomst." De twee konden aanvankelijk goed met elkaar overweg, maar na een tactische beslissing van Mourinho in het duel met Valencia in januari raakte de relatie bekoeld.

Ronaldo's houding bij de club is inmiddels wel veranderd. Aan het begin van afgelopen seizoen zei de aanvaller dat hij "verdrietig" was omdat hij te weinig steun voelde van zijn club in de race om de Gouden Bal. Ook had hij onenigheid met teamgenoot Marcelo, toen deze had gezegd dat niet Ronaldo, maar Lionel Messi de beste speler ter wereld is.

Maar inmiddels gaat het tussen Real en Ronaldo weer goed. De Portugees international kwam in de zomer van 2009 voor 94 miljoen euro over van Real Madrid en geldt sindsdien als dé sterspeler van de Madrilenen. De transfer van Ronaldo was het speerpunt van de campagne die Florentino Pérez weer de voorzittershamer moest bezorgen. De technicus werd direct een nettosalaris van ongeveer tien miljoen euro aangeboden.

Destijds was echter nog de zogeheten 'Beckham-wet' van kracht in Spanje. Dit hield in dat een buitenlander die minder dan tien jaar in Spanje woont en een jaarsalaris van meer dan 120 duizend euro verdient, geen 45% maar 23% belasting betaalt. Deze regeling heeft deze naam gekregen omdat David Beckham de eerste was die in 2003 onder deze wet viel.

De regering in Spanje kan zich het nu niet meer veroorloven om grootverdieners deze uitzonderingspositie te geven. Daarom zal Ronaldo in zijn nieuwe contract 52 procent belasting moeten betalen. Dit is vooral voor Real Madrid een flinke kostenpost, omdat zijn bruto jaarsalaris nu 31 miljoen euro bedraagt, zodat hij na belasting de gevraagde vijftien mijloen overhoudt.

Maar een langer verblijf van Ronaldo is van levensbelang voor de clubleiding van Real. Onlangs koos Neymar voor rivaal FC Barcelonaen ook de jacht op Ilkay Gündogan en Robert Lewandowski levert vooralsnog geen succes op. Targets als Sergio Agüero en Radamel Falcao komen ook niet naar Madrid, terwijl de komst van Gareth Bale een flinke zak geld zal kosten. Voor Edinson Cavani is De Koninklijke niet bereid om heel diep in de buidel te tasten. Om bovengenoemde redenen wordt van een nieuw contract voor Ronaldo een halszaak gemaakt.

Voorzitter Pérez heeft al gezegd dat de nieuwe ploeg in Madrid om Ronaldo zal draaien. "Ik wil het team om Ronaldo heen bouwen", aldus de bestuurder afgelopen maand. "En ik wil dat hij de bestbetaalde speler ter wereld wordt."

Madrid is klaar om aan Ronaldo's salariseisen te voldoen, zodat de Portugees meer gaat verdienen dan Lionel Messi. De Argentijn krijgt van Barcelona ongeveer dertien miljoen euro per jaar, al kan dit bedrag hoger oplopen door bonussen. Falcao verdient momenteel veertien miljoen euro per jaar bij Monaco, Samuel Eto'o verdient twintig miljoen euro bij Anzhi Makhachkala, maar de contractduur van de Kameroener is drie jaar. Als Ronaldo voor vijf jaar bijtekent is zijn totale salaris hoger dan dat van de voormalig speler van Internazionale.

Het struikelblok in de onderhandelingen zijn de portretrechten van de speler. Ronaldo heeft momenteel zestig procent van deze rechten in handen, waarvan hij weer een derde afdraagt aan zaakwaarnemer Jorge Mendes. De Portugees wil een hoger deel van deze rechten krijgen. De eerdergenoemde tweet en de portretrechten worden door media gezien als trucjes van Mendes om druk uit te oefenen op de club. Toch lijkt het er wel op dat Ronaldo en Real in de komende weken de nieuwe verbintenis zullen ondertekenen.

Wawrinka verslaat lucky loser Darcis

Stanislas Wawrinka heeft dinsdag de tweede ronde van het Topshelf Open bereikt. De als tweede geplaatste Zwitser zou eigenlijk Igor Sijsling tegenover zich treffen, maar omdat de Nederlander vanwege maagklachten afhaakte klopte hij Steve Darcis uit België: 7-6 (5), 6-4.

Het grastoernooi in Rosmalen, dat eerder dinsdag David Ferrer (1) kwijtraakte, moet na twee dagen ook verder zonder de nummer vier van de plaatsingslijst. Benoît Paire uit Frankrijk gaf na drie verloren games tegen zijn landgenoot Michaël Llodra al op.

Bij de vrouwen staan Carla Suarez Navarro (3), Urszula Radwanska (7) en Tsvetana Pironkova al in de kwartfinale. Suarez Navarro klopte Sofia Arvidsson uit Zweden met 6-3, 6-4, terwijl Radwanska Magdalena Rybarikova bij een 4-3 stand zeg opgeven. Rybarikova klopte in de eerste ronde Arantxa Rus. De Bulgaarse Pironkova was te sterk voor Irina-Camelia Begu uit Roemenië: 7-6 (7), 6-2.

'ICC moet Gadhafi junior redden van doodstraf'

Met de aankondiging Seif al-Islam Gadhafi in augustus eigenhandig te berechten toont Libië ronduit dat het land zich niets aan het Internationaal Strafhof (ICC) gelegen laat liggen. Dat stelt de advocaat van de tweede zoon van wijlen de Libische leider Moammar Gadhafi.

Seifs Britse raadsman John Jones heeft het ICC dinsdag dringend gevraagd het beroep af te wijzen dat Libië heeft aangetekend tegen het ICC-bevel Gadhafi junior aan het Haagse hof uit te leveren. Tegen de tijd dat de beroepsprocedure is afgerond kan Seif al zijn terechtgesteld, waarschuwt Jones.

Het ICC heeft de voormalige kroonprins van Gadhafi aangeklaagd voor zijn aandeel in oorlogsmisdaden die zijn gepleegd tijdens de opstand tegen zijn vaders bewind in 2011. Libië wil Seif zelf berechten, maar het ICC heeft er geen vertrouwen in dat hem thuis een eerlijk proces wacht.

Libië liet maandag weten dat Seif, de gewezen inlichtingenchef Abdullah al-Senoussi, oud-premier al-Baghdadi al-Mahmoudi en ex-woordvoerder Milad Daman in augustus worden berecht. Seif werd in de nasleep van de Libische opstand in Zintan opgepakt door een plaatselijke militie en zit daar sindsdien gevangen.

Dekker: nog geen sluiting Ibn Ghaldoun

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) wil zich nog niet uitspreken over de toekomst van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Dekker wacht de uitkomst af van de onderzoeken van de politie en de Inspectie van het Onderwijs.

"Ik wil best pittige uitspraken doen, maar dan wil ik ze wel goed en gefundeerd doen", zei Dekker. "Natuurlijk heeft de school een probleem als blijkt dat er van alles aan de hand is." Hij reageerde op pleidooien van de PVV en de PvdA. De PVV wil dat Dekker de school sluit. De PvdA vindt dat het schoolbestuur dat zelf moet doen.

Of Dekker de school kan sluiten, is de vraag. Zijn mogelijkheden zijn beperkt. Ingrijpen kan alleen als sprake is van financieel wanbeheer of zeer slecht onderwijs. Dekker zei dat hij haast wil maken met wetsvoorstellen die zijn bevoegdheden verruimen.

Het onderzoek van de inspectie naar Ibn Ghaldoun is pas na de zomer klaar. Indien nodig zal Dekker al eerder in actie komen, zei hij. "Als er dingen uit naar voren komen waarvan ik het gevoel heb: hier is echt iets niet in de haak, dan heb ik de maatschappelijke verantwoordelijkheid om een stevig gesprek te voeren met het bestuur."

Dekker zei verder dat hij verwacht dat de komende tijd scholieren tegen de lamp zullen lopen die gestolen examens hebben gebruikt, maar zich niet hebben gemeld. Hij heeft 'zeer goede aanwijzingen' dat er meer frauderende scholieren zijn geweest dan de 26 die zich hebben gemeld met een beroep op de zogeheten inkeerregeling.

De scholieren die worden gepakt, raken hun diploma kwijt. Ook kunnen ze worden vervolgd. Dekker zei dat ze kunnen worden opgespoord aan de hand van onder meer getuigenverklaringen en digitale informatie, bijvoorbeeld over het kopiëren of versturen van bestanden.

Dekker brengt binnenkort een bezoek aan de school, zei hij verder. Hij wil praten met de directeur en het bestuur.

Trost wil sfeer bij VVV veranderen

René Trost wil als nieuwe trainer van VVV-Venlo de sfeer veranderen. De Limburger geeft daarbij aan uit te kijken naar zijn nieuwe klus als hoofdcoach.

Aan Voetbal International laat hij weten dat zin te hebben in zijn nieuwe baan. "Ik heb enorm veel zin om deze club weer omhoog te helpen. Ik weet dat niet veel spelers hier zomaar naar binnen lopen na de degradatie van vorig jaar. Daarbij moeten we eerst de sfeer omdraaien, om zo de boel weer op te bouwen."

Toch zien Trost veel mogelijkheden bij VVV. Zijn doel is namelijk om na één seizoen Jupiler League alweer terug te keren naar het hoogste Nederlandse niveau. Een ambitieuze doelstelling weet ook Trost. "Als je kijkt naar De Graafschap en Sparta Rotterdam, dan zie je dat het enorm kan tegenvallen."

Het maakt Trost overigens niet uit dat hij maar een contract voor één jaar heeft getekend. "Dat houdt me scherp", sluit hij af. Trost heeft overigens wel een clausule in zijn contract dat bij zijn verbintenis met een jaar kan worden verlengd.

'BMG wil familiekoppel met Siem en Luuk de Jong'

Borussia Mönchengladbach wil Siem de Jong samen met zijn broer Luuk laten spelen. De Duitsers hebben volgens Bild veel interesse in de aanvoerder van Ajax.

Dat de Duitse competitie lonkt voor De Jong is al langer duidelijk. Hij gaf immers eerder al aan die competitie erg interessant te vinden. De aanvallende middenvelder kan dan ook rekenen op een brede interesse. Zo meldt het Duitse medium ook de belangstelling van FC Schalke 04.

Vorig seizoen werd broer Luuk de Jong al toegevoegd aan de selectie van de nummer acht van Duitsland. Hij maakte echter geen goed seizoen door. In 23 wedstrijden wist hij slechts zes keer het net te vinden. Daarmee kon hij zijn belofte nog niet waarmaken. Het is dan ook de vraag of Siem de Jong daadwerkelijk de overstap maakt richting de subtopper.

Wel lijkt zeker dat Siem de Jong Ajax deze zomer verlaat. De middenvelder annex aanvaller gaf eerder al toe open te staan voor een nieuwe stap in zijn carrière. De Jong zou in dat geval een succesvolle periode bij de Amsterdammers afsluiten.

Zo werd hij achtereenvolgens drie keer kampioen, en maakte hij persoonlijk indruk in de Champions League. Daarbij maakte hij onlangs in de interland tegen Indonesië zijn eerste twee doelpunten voor het Nederlandse elftal. Tot nog toe speelde De Jong 149 competitiewedstrijden voor Ajax, waarin hij vijftig keer wist te scoren.

Kut, de piemel wordt steeds kleiner!

FOK!kers hebben er gelukkig geen last van, maar wereldwijd neemt de gemiddelde penis in lengte af. En hard ook. In slechts tien jaar tijd is de liefdeslans zo'n tweeënhalve centimeter gekrompen.

Deze schokkende conclusie valt te trekken uit Brits onderzoek. Wereldwijd hebben 20.000 kerels hun broek laten zakken en naar eer en geweten de lengte ingevuld. En daar worden we nu niet echt vrolijk van.

Was de gemiddelde stompe stengel tien jaar geleden nog 15,4 centimeter (haha), tegenwoordig meet deze een schamele 12,95 centimeter. In werkhouding, welteverstaan. En dat is dus mooi kloten.

Niet alleen kloppende roedes zijn gekrompen, ook een ontspannend lid is gekrompen. Volgens Italiaans onderzoek is het van 97 millimeter in 1948, gekrompen naar een 89 millimeter heden ten dage.

Hormonen in voeding en overgewicht krijgen de zwarte piet toegespeeld. Een schrale troost: het treft hier een niet-wetenschappelijk onderzoek. En daarbij gaat het om de dikte, niet om de lengte.

'NSA voorkwam 50 aanslagen'

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft naar eigen zeggen sinds 11 september 2001 zeker 50 potentiële terreuraanslagen kunnen voorkomen door gegevens van burgers te verzamelen uit telefoongesprekken en internetgedrag. Dat zei NSA-directeur Keith Alexander dinsdag.

"Samen met andere inlichtingendiensten hebben deze programma's de Verenigde Staten en onze bondgenoten beschermd tegen terreurdreigingen over de hele wereld", zo meldde hij in een verklaring aan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Alexander beloofde dat de inlichtingendienst woensdag documenten over mogelijke gevallen vrij zal geven om te bekijken en dat twee gedwarsboomde pogingen nog nader toegelicht zullen worden. Eén van de verijdelde aanslagen was een aanval op de beurs van New York (NYSE), aldus Sean Joyce, directeur van de FBI.

El Hassnaoui verruilt De Graafschap voor Sparta

Soufian El Hassnaoui speelt de komende twee seizoenen voor Sparta Rotterdam. De 23-jarige aanvaller komt over van De Graafschap, waar zijn contract werd ontbonden. El Hassnaoui kwam de afgelopen vier seizoenen tot 74 competitiewedstrijden en negentien goals in Doetinchem.

El Hassnaoui ziet zijn transfer als een stap voorwaarts. "Als je bij Sparta rondloopt ben je eigenlijk bij een Eredivisieclub die in de Jupiler League speelt. We hebben komend seizoen een mooie uitdaging om Sparta hogerop te brengen."

Ook directeur Wiljan Vloet toonde zich content. "Soufian is behendig en kan voor meer creativiteit zorgen in ons team. Tevens is hij op meerdere posities inzetbaar." Volgens Vloet nadert de selectie van Sparta zijn voltooiing. Er wordt enkel nog gezocht naar twee, bij voorkeur linksbenige, verdedigers.

PVV: top NS moet op de schop

De hele top van de NS moet per direct oneervol worden ontslagen vanwege de rampspoed rond de Fyra. Dat gaat PVV-Tweede Kamerlid Machiel de Graaf woensdag voorstellen tijdens het debat over de kwestie met staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA), laat hij dinsdag weten.

"Het Fyra-debacle heeft in elk geval duidelijk gemaakt dat er bij directeuren en commissarissen van de NS een cultuurprobleem heerst. Het gedrag van deze zonnekoningen heeft mede geleid tot dit schandaal", laat de voormalige fysiotherapeut weten.

President-directeur Bert Meerstadt kondigde begin deze maand zijn vertrek al aan. Maandag werd bekend dat hij weliswaar geen vertrekpremie krijgt, maar nog wel een halfjaar betaald als adviseur aan het bedrijf verbonden blijft.

"Dat directeur Meerstadt de kans krijgt zijn vertrekpremie binnen te halen middels een adviesrol, is een schande en daar moeten we als Kamer een stokje voor steken", aldus de PVV'er.

[HWL] Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Duitsland naar halve finale

De hockeydames van Nieuw-Zeeland, Duitsland en Zuid-Korea zijn de eerste halve finalisten van de Hockey World League in Rotterdam. Deze halve finalisten zijn tevens geplaatst voor het wereldkampioenschap hockey volgend jaar in Den Haag. Oranje speelt nog om 20 uur tegen India. 

Nieuw-Zeeland - Japan

In de eerste kwartfinale van de Hockey World League bij de vrouwen was Nieuw-Zeeland sterker dan Japan. De Black Sticks wonnen het duel met 3-1. Met deze overwinning plaatsen de Kiwi’s zich voor de halve finale van de HWL, maar ook voor het Wereldkampioenschap 2014 in Den Haag.

Nieuw-Zeeland kwam ongelukkig via een eigen doelpunt op achterstand, terwijl het de hele eerste helft domineerde. De statistieken bevestigden dit. In de eerste helft kreeg Nieuw-Zeeland acht doelpogingen en vier strafcorners, tegenover slechts één doelpoging en geen enkele strafcorner voor Japan.

Pas in de tweede helft vielen de treffers aan Nieuw-Zeelands zijde. Alle drie de doelpunten kwamen voort uit strafcorners.

Duitsland - Chili

De Duitse vrouwen hebben zich geplaatst voor de halve finale van de Hockey World League, door te winnen van Chili. De overwinning ging een stuk minder makkelijk dan verwacht. In de drie voorgaande wedstrijden in Rotterdam schoten onze oosterburen al dertien keer raak. Chili eindigde als vierde in hun poule en moest dit toernooi reeds vijftien keer vissen. Dinsdag bleef de schade beperkt voor de Zuid-Amerikanen: 2-0.

Maike Stöckel opende de score na 21 minuten. Lange tijd bleef het bij 1-0. Aan de kansen lag het niet, Duitsland was continu in de aanval en kreeg liefst tien strafcorners. Chili kreeg er slechts één. Drie minuten voor tijd was het Marie Mävers die een strafcornervariant kon binnenglijden. Met dit tweede doelpunt was de wedstrijd beslist.

Met deze overwinning is Duitsland tevens geplaatst voor het Wereldkampioenschap in Den Haag volgend jaar

België - Zuid-Korea

De Belgische vrouwen hebben een uitgelezen kans op kwalificatie voor het WK van 2014 laten liggen. Winst op Zuid-Korea was genoeg voor de eerste deelname sinds 1981, maar de Aziaten bleken een onneembare horde voor het keurkorps van bondscoach Pascal Kina: 1-2.

De Belgen begonnen furieus en namen binnen de minuut een 1-0 voorsprong. Barbara Nelen volleerde de eerste de beste kans achter keeper Sin Hye Lee. Daarna gaven de Red Panthers het initiatief echter uit handen, wat na twee gemiste kansjes resulteerde in de gelijkmaker. Het doelpunt werd in eerste instantie afgekeurd vanwege vermeend shoot, maar nadat videobeelden aantoonden dat de bal via een Belgisch been in het doel was beland, werd de treffer alsnog toegekend.

Een kwartier voor rust kwamen de Zuid-Koreanen voor het eerst op voorsprong en weer was het een Belgische die de bal achter haar eigen keeper werkte. Jong Eun Kim trok de bal voor na een mooie actie en zag de bal via een stick van de tegenstander in het doel verdwijnen: 2-1.

Na rust probeerden de Red Panthers het wel, maar werden eigenlijk zelden gevaarlijk. De Zuid-Koreanen in de counter wel, maar keeper Aisling d'Hooghe sleepte haar land er een paar keer goed doorheen. Tien minuten voor tijd kreeg België de beste kans op de gelijkmaker, via de eerste Belgische corner van de wedstrijd. De bal belandde echter buiten bereik van de keeper op de paal.

Ook een wanhoopsoffensief bood geen uitkomst, waardoor Zuid-Korea zeker is van het WK in Den Haag van volgend jaar. Voor de Belgen hangt nu alles af van het EK in eigen land, later dit jaar.

Mini-Armin draait in Madurodam

Waar je eerder een levensgrote Roel van Velzen verwacht is het een miniatuur van Armin van Buuren die een plekje heeft gekregen in Madurodam. Een klein evenbeeld van de dj is te bewonderen bij de nieuwe interactieve dj-tafel in het Haagse miniaturenpark. De Leidse dj is 'vereerd' met zijn plekje.

"Armin is met zijn wereldwijde succes een echt Nederlands hoogtepunt en is daarom vanaf nu in Madurodam te zien", laat het park dinsdag weten. Ook Van Buuren reageert verheugd. "Dit is wederom een bevestiging dat dancemuziek en Nederland onlosmakelijk verbonden zijn."

FOK!filmtips van de dag: Papillon

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

De mooie en populaire Bianca wil dolgraag uitgaan maar mag dit van haar vader pas als haar oudere zus Kat ook een date heeft. Het probleem is dat Kat altijd chagrijnig is en alle sociale regels aan haar laars lapt. Één van Bianca's aanbidders heeft echter een plannetje bedacht en stuurt rebel Patrick op Kat af.

Deze romantische komedie, losjes gebaseerd op Shakespeare's The Taming of the Shrew, betekende een doorbraak voor Heath Ledger en zijn tegenspeelster Julia Stiles. De actrice verscheen na dit succes gelijk weer in een andere romkom, terwijl Ledger typecasting wilde voorkomen en de romantische rollen aan zijn neus voorbij liet gaan. Voor de serenade die Patrick in de film aan Kat brengt werd Ledger genomineerd voor de MTV Movie Award voor Beste Muzikale Performance. 10 Things I Hate about You is te zien om 20.30 uur op NET5.

Kal-El - geboren op de planeet Krypton - heeft op aarde krachten waar de gewone mens alleen van kan dromen. In het dagelijkse leven gaf hij zich uit als de stuntelige reporter Clark Kent, om als alter ego Superman de inwoners van de stad Metropolis te beschermen tegen de misdaad. Vijf jaar geleden verdween Superman echter op mysterieuze wijze en de criminaliteit is sindsdien schrikbarend gestegen. Journaliste Lois Lane, de liefde van zijn leven, is inmiddels verloofd en heeft een zoontje. De zoektocht voor zijn plaats in het universum, leidt Superman terug naar Kansas, de plek waar hij opgroeide. Hier beseft hij dat hij thuishoort in Metropolis en met de megalomane Lex Luthor op vrije voeten, heeft de wereld Superman harder nodig dan ooit. Superman Returns heeft een cast van onder andere Brandon Routh, Kate Bosworth en Kevin Spacey. Te zien om 20.30 uur op Veronica.

In 1931 werd Henri Charriere, bijgenaamd Papillon (vlinder) vanwege een tatoeage op zijn borst, beschuldigd van moord op een pooier. Ondanks zijn verklaring dat hij onschuldig was en dat de politie hem erin had geluisd, werd hij veroordeeld tot levenslange dwangarbeid en gedeporteerd naar Duivelseiland. Een eiland voor de kust van Frans Guyana. Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen raakte hij geobsedeerd door één doel: het terugkrijgen van zijn vrijheid. Te zien om 22.45 uur op RTL7.

She’s the One, The Saint, Bully en Biker Boyz worden vanavond ook uitgezonden op de televisie.

Teleurstellend EK kost coach Jong Engeland de kop

Stuart Pearce vertrekt als coach van Jong Engeland. De Engelse voetbalbond FA maakte dinsdag bekend dat zijn contract niet wordt verlengd. Het contract loopt komende maand af. Volgens voorzitter David Bernstein is het tijd voor een nieuw gezicht na het slecht verlopen jeugd-EK.

Pearce stelde de voorbije weken met de Engelse talenten teleur door in Israël alle groepsduels te verliezen. "Stuart heeft het zeer goed gedaan in de kwalificaties, maar na de teleurstellingen van de afgelopen twee toernooien zijn wij van mening dat het tijd is om van coach te veranderen", verklaart Bernstein.

Oud-prof Pearce was sinds 2007 coach van Jong Engeland en kwalificeerde zich vervolgens viermaal voor een eindtoernooi. Het is nog niet bekend wie hem opvolgt.

Voetbalbond Ethiopië geeft blunder toe

Ethiopië heeft toegegeven een niet-speelgerechtigde speler te hebben opgesteld in het WK-kwalificatieduel tegen Botswana. De voetbalbond van het Afrikaanse land zei dinsdag dat Minyahile Beyene geschorst was omdat hij in voorgaande wedstrijden twee keer een gele kaart had gekregen.

Zondag maakte de FIFA al bekend Ethiopië te onderzoeken. Wanneer dat onderzoek klaar is, is nog niet bekend.

Door de blunder is Ethiopië waarschijnlijk nog niet zeker van het bereiken van de play-offronde van de Afrikaanse WK-kwalificatie. Afgelopen weekeinde won Ethiopië van Zuid-Afrika en dacht het zeker te zijn van de laatste ronde. De 2-1 zege tegen Botswana wordt echter hoogstwaarschijnlijk omgezet in een 3-0 nederlaag.

Ook met drie punten minder heeft Ethiopië echter nog de beste papieren. De voorsprong op Zuid-Afrika bedraagt twee punten. Beide ploegen hebben begin september nog een duel te spelen.

Lens had andere club dan Kiev voor ogen

Jeremain Lens had niet gedacht dat zijn toekomst bij Dynamo Kiev zou liggen. Dat zegt de oud-PSV'er op de website van zijn managementbureau SEG. "Dit was niet de stap die ik voor ogen had." De aanvaller had eerder verwacht in de Premier League of de Bundesliga te spelen. "Maar de mensen van Dynamo bleven aandringen op een gesprek."

De Nederlander veranderde van mening toen hij op gesprek kwam in de hoofdstad van Oekraïne. "De stad, de faciliteiten van de club, de technische staf, het stadion dat plaats biedt aan zeventigduizend mensen, allemaal zaken die mijn beeldvorming weer veranderden."

De dertienvoudig international van Oranje ziet de overgang naar het Oost-Europese land als een stap vooruit. "Dynamo speelt ieder jaar om de prijzen en ieder jaar Europees voetbal. Afgelopen seizoen is Feyenoord door Dynamo Kiev uitgeschakeld en heb ik zelf met PSV twee keer van Dnjepr Dnjepropetrovsk verloren."

Lens kon ook naar de Premier League, maar 'de concrete interesse van middenmoters konden niet tippen aan de financiële en sportieve mogelijkheden die Dynamo biedt'. "Al met al is deze competitie naar mijn mening een stap vooruit. Weliswaar niet een gigantische stap vooruit op sportief gebied, maar absoluut geen stap opzij of terug."

De 25-jarige speler tekende voor vier jaar in Kiev. Naar verluidt ontvangt PSV negen miljoen euro voor hem.

Malisse wil nog jaartje door met tennis

Xavier Malisse hoopt na dit seizoen zijn tennisloopbaan met nog een jaar te kunnen verlengen. "Voorwaarde is wel dat ik in de top honderd blijf staan. Op mijn 33e heb ik straks geen zin meer om challengers te gaan spelen", vertelde de Belg na zijn stunt in de openingsronde van de Topshelf Open in Rosmalen tegen David Ferrer (1).

Malisse, die volgende maand zijn 33e verjaardag viert, liet al regelmatig weten aan stoppen te denken. Overwinningen zoals die tegen Ferrer leren hem echter nog lang niet versleten te zijn. "Het is leuk om nog eens tegen een speler uit de top tien te winnen. Ik wist niet dat ik dat nog in me had."

Waar Malisse, die zestigste staat op de wereldranglijst, het op mentaal vlak nog prima kan opbrengen, wordt het fysiek steeds lastiger. "Op gras gaat het nog wel. Op ondergronden zoals gravel wordt het echter steeds moeilijker. Mijn conditie gaat achteruit. Ik heb gewoon minder energie als ik 's ochtends opsta."

Malisse, in de volgende ronde gekoppeld aan Yen-Hsun Lu uit Taiwan, realiseert zich bij elk toernooi dat het zijn laatste bezoekje kan zijn. "Ook straks bij Wimbledon. Dat wordt mijn laatste of voorlaatste keer. Al ga ik dus het liefste nog een jaartje door."

Vengaboys komen na drie jaar weer met single

De Vengaboys hopen een zomerhit te scoren. De Nederlandse danceact, die eind jaren negentig zijn hoogtijdagen vierde, brengt volgende maand Hot Hot Hot uit. Het is de eerste single van het gezelschap in drie jaar tijd.

De Vengaboys treden tegenwoordig zo'n honderd keer per jaar op. Onlangs stonden ze nog met De Toppers in de Amsterdam Arena, waar ze onder meer het nieuwe Hot Hot Hot al ten gehore brachten.

De groep is bekend van hits als We're Going to Ibiza en Boom, Boom, Boom, Boom. De laatste single van de Vengaboys uit 2010 heette Rocket to Uranus.

Opnieuw aanhouding jeugdbende Culemborg

De politie heeft opnieuw een verdachte aangehouden in het onderzoek naar een jeugdbende in Culemborg. Het gaat om een 20-jarige man uit de Gelderse plaats. Hij wordt verdacht van woninginbraken. Eerder werden al negen anderen opgepakt. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

De jeugdbende zou zich behalve met inbraken ook bezighouden met witwassen en intimidatie in twee wijken in Culemborg. Zeven van de negen eerdere arrestaties werden verricht in mei. Het ging om zeven jongeren van 16 tot 20 jaar. Zij zouden de kernleden van de groep vormen. Ze zitten nog vast.

Vrijdag werden twee 20-jarige Culemborgers aangehouden in de zaak. De politie liet eerder weten ongeveer vijftig verdachten in beeld te hebben.

Verontwaardigde topman vindt Fyra veilig

De Fyra is veilig. Dat beklemtoonde de verontwaardigde topman Maurizio Manfellotto van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda dinsdagmiddag tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over het debacle met het hogesnelheidsmaterieel V250.

Manfellotto sprak van 'onweerlegbare zaken'. Hij verwees daarbij naar de instanties die de trein hebben goedgekeurd en toegelaten tot het spoor. "De trein is veilig en niet omdat ik het zeg, maar dat blijkt uit het proces van certificering." Manfellotto gaf opnieuw de sneeuw de schuld van de problemen met de Fyra. De NS had maatregelen moeten treffen om de problemen te voorkomen, stelde hij.

De topman van AnsaldoBreda zei verder verontwaardigd te zijn over 'alle foute beweringen die ik heb gehoord en gelezen'. Die getuigen volgens hem van een gebrek aan respect jegens alle technici die jarenlang hebben gewerkt aan de trein. Het doel van de hoorzitting is verder om 'goede oplossingen' te vinden voor de korte en langere termijn, aldus Manfellotto.

De Italiaan kreeg vervolgens de wind van voren van de Tweede Kamer en enkele Belgische politici die ook aanwezig waren bij het gesprek. "Vindt u uw eigen verhaal geloofwaardig?", vroeg Duco Hoogland (PvdA). Betty de Boer (VVD) vroeg of Manfellotto of hij zelf in een trein durft te stappen die zoveel gebreken heeft. SP'er Farshad Bashir hekelde de slachtofferrol die de Italiaan inneemt. "De werkelijke slachtoffers zijn de belastingbetalers in Nederland en België."

Timmermans probeert Turkse collega te bellen

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) gaat proberen zijn Turkse ambtgenoot aan de telefoon te krijgen om zijn bezorgdheid over te brengen over het politiegeweld tegen demonstranten in Turkije. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Timmermans bezoekt woensdag vluchtelingen aan de Turks-Syrische grens en de Nederlandse Patriot-missie in de stad Adana. De oppositie wil dat hij zijn reisschema omgooit en ook de hoofdstad Ankara aandoet om protest aan te tekenen tegen het geweld tegen demonstranten. "Het is ondenkbaar dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Turkije bezoekt en de kwestie helemaal niet aankaart", zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Premier Mark Rutte (VVD), die bij afwezigheid van Timmermans naar de Kamer kwam om de kwestie te bespreken, zei dat het reisschema van Timmermans geen ruimte biedt voor een ontmoeting met een vertegenwoordiger van de Turkse regering. Wel zal Timmermans zijn bezorgdheid overbrengen. Hij probeert daarom zijn Turkse ambtgenoot te bellen.

Rutte kon nog niet zeggen of het telefoongesprek tussen Timmermans en zijn Turkse collega werkelijk zal plaatsvinden. "Met de telefoon werkt het sinds de uitvinding in 1876 zo dat de andere kant ook moet opnemen, en die zekerheid hebben we nog niet." Ook langs 'alle andere kanalen' zal Nederland bezorgdheid uiten, zei Rutte.

"Het gaat om een belangrijke kwestie", benadrukte Rutte. "In Turkije worden fundamentele rechten geschonden. De Nederlandse regering maakt zich daar grote zorgen over." Nederland wil een onafhankelijk onderzoek naar het politieoptreden en bepleit een dialoog tussen de regering en de demonstranten.

Magic the Gathering 2014 over een week uit

Wizards of the Coast kondigt aan dat Magic 2014: Duels of the Planeswalkers op 26 juni 2013 beschikbaar is via Steam. Als je preordert krijg je een speciale FireWave Chandra Deck.

In de gamemodus 'Sealed Deck' moeten spelers een deck van veertig kaarten opbouwen met behulp van 16 of 17 basislandkaarten en 6 decks van ieder 14 kaarten. Met deze modus bepalen je 'deck builder'-vaardigheden de selectie van de beste en meest effectieve 23 of 24 kaarten te selecteren uit een pool van 84 kaarten. 

Deze zeer populaire en casual vorm van Magic the Gathering wordt veel gespeeld tijdens introducties in winkels. Via de volgende link kun je zien bij welke winkel in de buurt van jouw woonplaats de volgende showcase plaatsvindt: http://locator.wizards.com/.

Utrechter aangehouden voor oude shoarmamoord

Een 37-jarige man uit Utrecht is dinsdag aangehouden voor een moord uit 1999. Daarbij kwam de bedrijfsleider van een shoarmazaak om het leven. Dat meldt de politie. De man liep tegen de lamp doordat hij onlangs voor een ander strafbaar feit dna moest afstaan.

Het lijk van het slachtoffer werd op 9 november 1999 aangetroffen in zijn zaak aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. De 36-jarige man bleek door geweld om het leven te zijn gebracht. Van vier verdachten die in 1999 en 2000 werden aangehouden kon de betrokkenheid nooit worden aangetoond.

In 2007 werden eerdere sporen opnieuw onderzocht. Door nieuwe technieken kon toen een dna-profiel van een vermoedelijke dader worden gemaakt, dat in een dna-databank werd opgenomen. Het dna van de nu aangehouden Utrechter matchte daarmee. De precieze rol van de man wordt onderzocht. Hij is vastgezet voor verhoor.

Ook PvdA wil sluiting Ibn Ghaldoun

Ook de PvdA wil dat de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun de deuren sluit. Volgens Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing moet het bestuur van de school de eer aan zichzelf houden. Dat zei ze dinsdag voorafgaand aan een debat over de grootschalige diefstal van examens.

Jadnanansing stelt dat het imago van de school slecht is en de cultuur verpest. Bijna iedereen op het vwo zou geweten hebben van de gestolen examens en geen enkele leerling heeft dit gemeld. Het is door de opeenstapeling van gebeurtenissen tijd om de stekker eruit te trekken, vindt de PvdA.

Ook PvdA wil sluiting Ibn Ghaldoun
Ook PvdA wil sluiting Ibn Ghaldoun (Foto: ANP)

Rusland werkt aan adoptieverbod homostellen

Rusland is weer een stap dichter bij een adoptieverbod voor homostellen. De Doema stemde dinsdag unaniem in met een wetsvoorstel dat niet alleen partners van gelijk geslacht, maar ook ongetrouwde paren uit het buitenland als adoptieouder uitsluit.

Vrijdag moet het Russische lagerhuis zijn goedkeuring nog eens bekrachtigen, voordat het hogerhuis zich over de wet kan buigen. Zodra vervolgens president Vladimir Poetin de wet heeft ondertekend, wordt deze van kracht. Omdat van serieuze oppositie in Rusland nauwelijks sprake is lijkt het onwaarschijnlijk dat het zover niet komt.

Meer dan zeshonderdduizend Russische kinderen wonen niet bij hun ouders. Honderdduizend van hen brengen hun jeugd in tehuizen door.

De Russische regering zette het adoptierecht in december al eens in als wapen in een diplomatieke ruzie met de Verenigde Staten. Het Kremlin verbood Amerikaanse ouders voortaan nog Russische kinderen op te nemen.

PowNed en WNL krijgen vijf jaar uitstel

De omroepen PowNed en WNL kunnen nog 5 jaar hun aspirant-status behouden. VVD en PvdA zijn dinsdag overeengekomen dat deze kleine, nieuwe omroepen tot 2020 de tijd krijgen om te groeien.

De coalitie vindt het niet eerlijk dat PowNed en WNL het slachtoffer worden van de nieuwe regels. "We hebben tijdens de wedstrijd de regels veranderd", stelt een woordvoerder van de VVD vast.

Na 2020 moeten de omroepen wel gaan aansluiten bij de rest van het bestel. Dan moeten ze ook aan de eis van 150.000 leden gaan voldoen.

PowNed en WNL krijgen vijf jaar uitstel
PowNed en WNL krijgen vijf jaar uitstel (Foto: ANP)

Miljoenen geïnvesteerd in virtualrealitybril

Voor de productie van de virtualrealitybril Oculus Rift is zestien miljoen dollar ingezameld via investeringsmaatschappijen. Het geld wordt gebruikt om de productie van de bril, de benodigde software en spellen die de bril ondersteunen te versnellen. Volgens gamevakblad MCV moet de bril volgend jaar op de markt verschijnen.

De investeringsmaatschappijen Spark Capital en Matrix Partners hebben het bedrag gezamenlijk ingelegd. "Volgens ons is Oculus het enige bedrijf dat daadwerkelijk iets nieuws op de markt wil brengen", zei een woordvoerder van Spark Capital tegen het vakblad. De zestien miljoen dollar komt bovenop de 2,4 miljoen dollar die vorig jaar via crowdfunding was opgehaald.

De Oculus Rift is een virtualrealitybril. De schermen in de bril bieden 3D-beelden van hoge kwaliteit. De bril is zo vormgegeven dat de gamer tijdens het spelen geen randen van het scherm ziet. Bovendien beweegt het beeld mee met bewegingen van het hoofd.

'Raboploeg wilde met machine doping verdoezelen'

De leiding van de Rabobankploeg heeft in 2007 een bloedmachine aangeschaft, waardoor positieve renners niet tegen de lamp zouden lopen. Dat stelt NRC Handelsblad op basis van onderzoek. De bloedmachine werd ook gebruikt door dopingcontroleurs van de internationale wielerunie UCI.

De bloedmachine Sysmex XE-2100 kan het aantal jonge rode bloedlichaampjes en de hoeveelheid hemoglobine in het bloed onderzoeken. Met de machine kon de voormalige Raboploeg volgens de krant zien of renners gepakt zouden worden bij een dopingtest.

Ploegarts Geert Leinders en de Deense wielrenner Michael Rasmussen, die later het geel zou pakken in de Tour de France, zouden in het voorjaar van 2007 met de machine hebben geëxperimenteerd.

Ploegleider Theo de Rooij had volgens de krant het aankoopbedrag van de machine, zo'n 75.000 euro, keurig gemeld aan de Rabobank onder het kopje 'antidoping'. Volgens De Rooij was het 'analyseapparaat' nodig voor een 'verhoging van tussentijdse interne bloedonderzoeken'.

De Rooij ontkende in maart voor het gerechtshof dat hij wist van dopingpraktijken binnen de ploeg van Rabobank. Leinders beroept zich op zijn medisch beroepsgeheim. Het duo wilde tegenover NRC niet reageren.

Mario Golf doorgeschoven naar volgend jaar

Het sportspel Mario Golf World Tour voor de Nintendo 3DS is zeker een half jaar uitgesteld. Het spel wordt pas volgend jaar op de markt gebracht. Dat heeft Nintendo bekendgemaakt in een presentatie voor investeerders. Eerder stond het golfspel gepland om deze zomer uit te komen. Een reden voor het uitstel is niet genoemd.

Voor dit kalenderjaar heeft de gamegigant diverse andere nieuwe spellen in de planning. Zo verschijnt op 12 oktober een nieuw spel in de Pokémon-reeks voor de Nintendo 3DS. Daarnaast komt het bedrijf in oktober met The Legend of Zelda: The Wind Waker voor de Wii U en Super Mario 3D World voor dezelfde spelcomputer in december.

Voor volgend jaar staat naast Mario Golf World Tour ook het vechtspel Super Smash Bros voor de Nintendo 3DS op het programma. Voor de Wii U wordt onder meer gewerkt aan Super Smash Bros, de racegame Mario Kart 8 en de actiegame Bayonetta 2.

Dubstepwapen vervangt dildoknuppel in Saint's Row 4

Een wapen dat personages in een game laat dansen op dubstepmuziek moet het kenmerk worden van de actiegame Saint's Row 4. Dat zei gameontwikkelaar Scott Phillips voor de camera van Novum Nieuws. De dubstepgun moet de dildoknuppel uit Saint's Row 3 doen vergeten. "Dit is het wapen dat niemand anders heeft", vertelde Phillips.

Het muziekgenre dubstep kwam naar voren in een brainstormsessie en zo was het idee voor de dubstepgun geboren. Helemaal soepel ging het maken van het virtuele wapen echter niet. De persoon die het wapen moest beschrijven en vormgeven, had nog nooit van dubstep gehoord. "Hij dacht dat het een soort volksdansen was", zei de ontwikkelaar lachend voor de camera.

In Saint's Row 4 stappen spelers in de schoenen van de president van de Verenigde Staten. In het absurde actiespel beschikt de president over superkrachten en moet hij de wereld beschermen tegen een buitenaardse invasie. De game verschijnt in augustus voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

IO Interactive schrapt helft personeel

De Deense gamestudio IO Interactive heeft de helft van zijn personeel op straat gezet. Moederbedrijf Square Enix wil dat de studio uit Kopenhagen zich voortaan uitsluitend richt op de productie van spellen in de Hitman-reeks. Dat schrijft het bedrijf in een verklaring. Hoeveel mensen op staat zijn gezet is niet bekendgemaakt.

Hitman Absolution werd vorig jaar uitgegeven door Square Enix, het moederbedrijf van IO Interactive. Er hadden tweehonderd man aan gewerkt. De verkoop van de nieuwe game in de Hitman-reeks was, met grofweg 3,6 miljoen verkochte exemplaren, echter niet naar verwachting van het moederbedrijf. IO Interactive werkt op dit moment aan een nieuwe game in de serie.

Welke spellen IO Interactive nu niet meer mag maken, is niet bekend. Er deden geruchten de ronde dat de studio werkte aan de actiegame Kane & Lynch 3. Dat eerste twee games in die serie waren goed voor tweeënhalf miljoen verkochte spellen.

Nintendo: 3DS lijdt niet onder smartphone

De opkomst van smartphones heeft geen negatieve invloed op de verkoop van de Nintendo 3DS. Nintendo zag de verkoop van zijn draagbare spelcomputer in maart en april stijgen ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft de gamegigant gezegd in een gesprek met investeerders. Wereldwijd is de Nintendo 3DS zo'n 39 miljoen keer verkocht.

"Terwijl andere spelcomputers hun verkoop zien dalen, ligt dat bij de Nintendo 3DS duidelijk anders", zei Nintendo-topman Satoru Iwata. Vorig jaar verkocht het bedrijf in Japan 5,5 miljoen 3DS-spelcomputers. Opmerkelijk, vindt Iwata, aangezien 'smartphones gigantisch groeien in Japan'.

De gamegigant komt in oktober met Pokémon X/Y voor Nintendo 3DS. Spellen in deze reeks zijn doorgaans zeer populair. Omdat deze Pokémon-game de eerste in de serie is voor de Nintendo 3DS heeft de topman hoge verwachtingen. "Goede software zorgt voor de verkoop van hardware", meent hij.

Boeing begint met bouw nieuwe 787

Vliegtuigconstructeur Boeing begint met de bouw van een nieuwe, grotere versie van de 787 Dreamliner. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdag aangekondigd tijdens de tweede dag van de Parijse luchtvaartshow op vliegveld Bourget. De 787-10 is al 102 keer besteld door vijf verschillende klanten, meldt Boeing.

Het nieuwe Dreamliner-model moet tussen de 300 en 330 passagiers kunnen vervoeren en wordt naar verwachting begin 2018 in gebruik genomen. Het toestel is ruim groter dan de oorspronkelijke 787-08, die aan maximaal 250 mensen zitplaats biedt. Ook werkt Boeing al een tijd aan de 787-09, goed voor maximaal 290 passagiers. Dat type wordt naar verwachting vanaf begin volgend jaar geleverd.

De aangekondigde 787-10 heeft een bereik van zo'n dertienduizend kilometer en is volgens Boeing een kwart zuiniger dan toestellen van vergelijkbare omvang. Het model moet de concurrentie aangaan met de A380 van concurrent Airbus. Tot dusver kent de Dreamliner-reeks echter een ongelukkige start. De kleinste 787 kampte lange tijd met oververhitte accu's, waardoor het toesteltype een vliegverbod van drie maanden kreeg.

Joss Whedon onthult meer over The Avengers 2

Joss Whedon heeft al laten weten dat Loki niet terugkeert in The Avengers 2. Wat we wel zeker weten is dat Quicksilver en Scarlet Witch hun intocht zullen maken in het nu al legendarische Marvel-epos. Wie nog niet bekend is met de nieuwkomers kan hier wat nuttige informatie vinden.

"De eerste druk is af. Het verhaal is zo goed als klaar, iedereen stemt in met de film zoals ik hem wil maken, dit werkte bij het eerste deel ook heel goed. Ik zei, 'Ik wil deze film maken, een Marvel-versie van de film' en zij zeiden 'Yay' en keken niet meer om. Af en toe deed de crew uitspraken als 'Misschien deze toon' of 'Misschien deze structuur', maar als er een overeenstemming was, dan was die er ook in de meest complete zin. Voor mijn gevoel hebben we dat punt ook weer met The Avengers 2 bereikt."

"Er moet nog genoeg worden gedaan aan de fijnafstemming van het script. Er zijn voldoende zaken die verbeterd kunnen worden, en er zit ook wat  natuurkunde (science) in. Zo staan er bijvoorbeeld zinnen in het script die 'Science the sciency science' lezen, dit moet nog even aangepast worden."

Over het Quicksilver-probleem - omdat we hem ook terugzien in X-Men: Days of Future Past - heeft Whedon het volgende te zeggen, "Hij speelt in onze film, en hij wordt vet."

"Quicksilver en Scarlet With liggen mij dicht bij het hart, omdat ze altijd al de Avengers waren toen ik de comics las als kind. Soms waren ze slecht, maar soms ook goed. Ze hebben erg veel...textuur, ze verschillen enorm in de mix. Ze zijn er sowieso niet om het de Avengers makkelijker te maken, maar wat we met de Avengers gaan doen nu ze erbij zijn gekomen, is samenknijpen. Het plezier wat me dat oplevert is ongetwijfeld redelijk ongepast."

Joss Whedon zegt weinig met veel woorden, natuurlijk wil hij niet teveel vrijgeven en moet hij tegelijkertijd onze interesse blijven wekken. FOK!film houdt je op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom The Avengers 2.

Joss Whedon en Samuel L. Jackson Joss Whedon en Samuel L. Jackson

[WK Kwalificatie] Iran en Zuid-Korea mogen tickets boeken

Iran en Zuid-Korea mogen de tickets gaan boeken voor het wereldkampioenschap in Brazilië. Iran won met 0-1 in Zuid-Korea en Uzbekistan won met 5-1 van Qatar. Door deze uitslagen is Iran eerste, Zuid-Korea tweede en Uzbekistan derde. 

Het enige doelpunt van Iran werd gescoord door oud-sc Heerenveen-, Cambuur- en Go Ahead Eaglesspeler Reza Ghoochannejhad. Hij speelt tegenwoordig bij Standard Luik. Iran wordt de groepswinnaar met zestien punten uit acht wedstrijden. Ondanks de nederlaag van Zuid-Korea worden zij tweede met veertien punten. Iran was er in 2006 er voor het laatst bij. Zuid-Korea heeft sinds 1986 geen editie gemist.

Uzbekistan komt weliswaar ook op veertien punten na de 5-1 zege, maar dat was niet genoeg om op doelsaldo Zuid-Korea voorbij te gaan. Uzbekistan kwam op een doelsaldo van +5 en Zuid-Korea eindigde met een doelsaldo van +6. Uzbekistan heeft nog kans zich te plaatsen voor het WK via de play-offs. Eerst zullen ze moeten afrekenen met Jordanië of Oman en bij een eventuele winst wacht de nummer vijf van Zuid-Amerika.

Doelpunt van Reza namens Iran.

Katy Perry verft haar al sinds vijftiende zwart

Katy Perry verft haar lokken al dertien jaar lang zwart. De 28-jarige zangeres is eigenlijk een blondine, maar een metamorfose in haar tienerjaren beviel zo goed dat ze niet meer terug verlangt naar haar natuurlijke kleur.

"Ik had het op mijn vijftiende heel kort geknipt en laten bleken zoals Madonna in (de film) Who's That Girl", doet ze uit de doeken in een filmpje van modetijdschrift Vogue. "Het zag er gewoon niet goed uit. Dus ik kocht een doos haarverf, verfde het zwart en ben dat altijd blijven doen."

Perry onthult in de video bovendien dat ze lange tijd onzeker was over haar huid. "Mijn huid zag er vroeger een stuk slechter dan nu", legt ze uit. "Het werd dus met veel meer make-up bedekt."

[Upd] Eerste landelijke tropische dag

De eerste lokale tropische dag van het jaar is een feit. Kort na 12.30 uur werd in Eindhoven een temperatuur van 30,1 graden bereikt, meldt weeronline.nl. Om van een landelijke tropische dag te spreken moet het ook in De Bilt minstens 30 graden worden.

De meteorologen van weeronline.nl denken dat het dinsdag op meerdere plaatsen warmer dan 30 graden wordt. In De Bilt is het kwik vooralsnog blijven steken op 26,8 graden. De komende uren stijgt de temperatuur ook daar naar verwachting nog verder door.

Vorig jaar kon voor het eerst van een lokale tropische dag gesproken worden op 23 mei, toen het bij het weerstation in het Gelderse Hupsel 30,8 graden werd. Een landelijke tropische dag werd het in 2012 voor het eerst op 18 augustus.

Woensdag wordt het waarschijnlijk nog warmer dan dinsdag, met op sommige plekken maximumtemperaturen van 35 graden. Het warmterecord van 38,6 graden, dat stamt van 1944, wordt waarschijnlijk niet verbroken.

Update 16.12 uur
Rond half vier vanmiddag geraakte het kwik in De Bilt boven de 30 graden. Om 16.00 uur was de temperatuur 30,3 graden. Daarmee is de eerste landelijke tropische dag van deze zomer officieel een feit. De Bilt haalt een stuk eerder dan vorig jaar tropische waarden. Pas op 18 augustus 2012 konden in De Bilt 30 graden van de thermometer worden afgelezen.

Celstraffen voor bolletjesslikkende band

Elf leden van een Surinaamse muziekband zijn dinsdag veroordeeld tot celstraffen tot veertig maanden voor drugsmokkel. De bandleden werden in december op Schiphol aangehouden toen ze uit Suriname kwamen. Tien van hen hadden bolletjes cocaïne geslikt en een lid had ook drugs in zijn schoenen.

De hoogste straf was voor de leider van de band. Deze 39-jarige man had geen coke bij zich, maar heeft de smokkel georganiseerd. Hij kreeg veertig maanden cel, gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Verder liepen de straffen uiteen van 315 dagen tot veertien maanden.

De rechtbank op de luchthaven acht bewezen dat de groep 9,5 kilo cocaïne heeft gesmokkeld, met een straatwaarde van ongeveer 1,9 miljoen euro. De band was waarschijnlijk een dekmantel voor de smokkel. Zo bleek een verdachte pas twee weken lid van de band en waren drie anderen helemaal geen lid.

Killer Instinct krijgt season pass

Killer Instinct ontwikkelaar Double Helix Games heeft aangekondigd dat er een Season Pass beschikbaar komt, waarin alle content voor de Xbox One-game direct beschikbaar is.

De Killer Instinct aankondiging tijdens de Xbox One E3-presentatie. Was zowel een grote verassing als teleurstelling. De voornaamste reden hiervoor was dat de game free-to-play wordt en dat er straks per personage betaald dient te worden.

"De meeste fighters van tegenwoordig hebben een gigantisch groot aantal personages waaruit je kunt kiezen. Sommige games hebben 30, 40 of zelfs 50 personages, maar realistisch gezien speelt men er maar met een paar."

"Je hebt in het algemeen maar weinig tijd om echt goed te worden met een personage. Dus we hebben de keuze gemaakt om gamers zelf te laten bepalen op welk niveau ze willen spelen", aldus Microsoft producer, Torin Rettig.

Het personage Jago is wel gratis voor iedereen, maar wat losse content of season pass moeten gaan kosten is nog niet bekend.

Killer Instinct


Apparatuur trajectcontroles aangepast

De apparatuur van trajectcontroles wordt aangepast zodat weggebruikers niet langer een onterechte boete krijgen. Dat zei staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman was naar de Kamer geroepen door SP'er Farshad Bashir naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws. De nieuwsrubriek meldde maandag dat honderden weggebruikers worden gedupeerd omdat hun voertuig ten onrechte wordt aangezien voor een auto met aanhangwagen, die niet harder mogen dan 90 kilometer per uur. Vooral bestuurders van campers, bedrijfswagens en personenauto's met fietshouders zijn de dupe.

Teeven erkende dat het Openbaar Ministerie weet dat dit probleem speelt, maar niet tien jaar zoals RTL Nieuws vermeldde. Het OM is volgens Teeven sinds 2009 op de hoogte. Er is niet ingegrepen, omdat het buiten de foutmarge valt. Het probleem deed zich in 0,001 procent van de gevallen voor, terwijl de foutmarge een op de tienduizend was.

Het gaat dus om een 'zeer gering' aantal, zei hij. Om hoeveel mensen het precies gaat, weet hij niet. Dat wordt uitgezocht. Zij kunnen wel het geld van de onterecht betaalde boete terugkrijgen, ook als de bezwaartermijn al is verlopen.

Niettemin worden de systemen aangepast en uitgerust met software die alle voertuigen wel goed herkent, zei Teeven. Voor de trajectcontroles op de A4 en A2 is dat al gebeurd, de overige systemen volgen later. Dat kost enige tijd, zei Teeven. De bewindsman is niet bereid om alle trajectcontroles uit te zetten totdat de problemen zijn verholpen, zoals de PVV vroeg.

Teeven zei verder dat hij het 'buitengewoon vervelend' vindt als mensen ten onrechte een boete krijgen.

Easyjet plaatst miljardenorder bij Airbus

Easyjet gaat 135 toestellen van vliegtuigbouwer Airbus aanschaffen. De luchtvaartmaatschappij wil met de aanschaf haar luchtvloot vernieuwen en op nieuwe routes gaan vliegen. Beide bedrijven hebben de order ter waarde van ongeveer negen miljard euro dinsdag bekendgemaakt.

Budgetvliegmaatschappij Easyjet koopt de komende jaren 35 vliegtuigen van het huidige type A320. De overige gekochte toestellen betreffen het vernieuwde model, de Airbus A320neo. Easyjet gaat met de order 85 toestellen van de huidige vloot vervangen.

De A320 heeft plaats voor 180 passagiers. Nu maakt Easyjet voornamelijk gebruik van een Airbus-toestel dat plek heeft voor 156 reizigers. Ook zouden de nieuwe vliegtuigen minder brandstof verbruiken.

Tulleken berispt voor lekken info over Friso

Neurochirurg Kees Tulleken is op de vingers getikt voor het openbaar maken van informatie over de gezondheidstoestand van prins Friso na diens skiongeluk in februari vorig jaar. Volgens het Regionaal Medisch Tuchtcollege heeft hij het medisch beroepsgeheim geschonden. Daarvoor krijgt hij een berisping. Zijn artsentitel mag de 72-jarige Tulleken echter houden.

Tulleken was in februari vorig jaar in Oostenrijk toen prins Friso onder een lawine bedolven raakte en in een coma belandde. Hij bezocht daar met zijn vrouw Jannetje Koelewijn, journalist bij NRC Handelsblad, een congres waar ze spraken met een arts die Friso behandelde. Op basis van de uitleg van Tulleken schreef Koelewijn een geruststellend bericht, terwijl niet veel later bekend werd dat de prins zware hersenschade had opgelopen door zuurstofgebrek.

De zaak kwam het paar op forse kritiek te staan. Tulleken werd beschuldigd van schending van het medisch beroepsgeheim. Hij stelde destijds dat hij mythevorming rond het letsel van de prins wilde voorkomen omdat Oostenrijkse media hadden gemeld dat sprake was van een schedelbasisfractuur. De Inspectie voor de Gezondheidszorg riep hem diezelfde maand op het matje en diende ongeveer een jaar geleden een tuchtklacht in wegens schending van het beroepsgeheim.

In de Volkskrant zei Tulleken dat hij wist dat hij een grens overschreed. Hij zat zelf twaalf jaar in het Centraal Medisch Tuchtcollege. "Maar ik heb me voorgenomen me nooit schijterig te gedragen uit angst voor het tuchtcollege", tekende de krant op. Het was volgens hem belangrijk het volk gerust te stellen.

Een woordvoerder van het tuchtcollege laat dinsdag weten dat het college een berisping op zijn plaats vond. "Voor een schrapping uit het BIG-register moet je het wel heel bont hebben gemaakt." Om in Nederland als arts te mogen werken, is een inschrijving in het BIG-register noodzakelijk.

Artsen vatten een berisping zwaar op, stelt de zegsvrouw. "Beroepsgenoten vinden dat je verwijtbaar iets fout hebt gedaan." In het BIG-register komt een aantekening van de berisping. Ook wordt de berisping in de Staatscourant en een landelijk dagblad gepubliceerd.

'G8 spreken zich niet uit over toekomst Assad'

De G8 laten op de slotdag van hun topontmoeting in Noord-Ierland in het midden of het aftreden van president Bashar Assad vereist is om vrede in Syrië te bewerkstelligen. Dat heeft de Russische onderminister van buitenlandse zaken Sergej Rjabkov laten weten.

De leiders van de acht belangrijke economieën, die in het Noord-Ierse Enniskillen bijeen zijn, hebben afgesproken niet vooruit te lopen op de uitkomst van de vredesonderhandelingen die voor Syrië op stapel staan. Alle G8-leden zijn het erover eens dat de strijdende partijen binnenkort in Genève moeten proberen een geweldloze oplossing voor de burgeroorlog te vinden. Volgens Rjabkov moet er een overgangsregering komen; of Assad daarvan deel zal uitmaken moeten de onderhandelingen uitwijzen.

Rjabkov toonde zich dinsdag voorts niet overtuigd door Washington, Londen en Parijs, die beweren dat de troepen van de Syrische regering zich van chemische wapens hebben bediend.

Nazi-verdachte (98) in Hongarije aangeklaagd

In Hongarije is de 98-jarige ex-politiechef Laszlo Csatary in staat van beschuldiging gesteld wegens nazi-oorlogsmisdaden. Csatary wordt verdacht van betrokkenheid bij de deportatie in 1944 van ruim vijftienduizend joden naar het nazi-vernietigingskamp Auschwitz. Hij was in die tijd politiechef van Kosice, dat nu in Slowakije ligt, maar toen bij Hongarije hoorde. Tevens gaf hij destijds leiding aan een interneringskamp voor joden in Kosice. Volgens de aanklagers heeft hij in dat kamp joden eigenhandig in elkaar geslagen of met de zweep afgeranseld.

Het openbaar ministerie in Boedapest zei dinsdag dat het proces tegen Csatary binnen drie maanden kan beginnen.

Csatary werd in juli 2012 gearresteerd en vervolgens onder huisarrest geplaatst. Hij stond bij het Simon Wiesenthal Centrum bovenaan de lijst van gezochte oorlogsmisdadigers. In april werden de voorwaarden van zijn huisarrest versoepeld. Nu hij formeel voor oorlogsmisdaden is aangeklaagd, heeft het OM de rechtbank verzocht de voorwaarden te verscherpen.

Volgens het Simon Wiesenthal Centrum is Csatary niet alleen betrokken geweest bij de deportatie van 15.700 joden naar Auschwitz, maar zou hij als politiechef van Kosice ook een belangrijke rol hebben vervuld in de deportatie van driehonderd joden naar Oekraïne, waar zij de dood vonden.

Hoewel nu in Hongarije een proces tegen hem wordt begonnen, is het niet uitgesloten dat Csatary zal worden uitgeleverd aan Slowakije, waar hij in 1948 bij verstek werd veroordeeld. Hij kreeg destijds de doodstraf, maar dat is inmiddels omgezet in levenslang, omdat in de Europese Unie een verbod op de doodstraf geldt. Vooarlsnog is er uit Slowakije geen verzoek om zijn uitlevering gekomen, zei het OM in Boedapest.

Volgens leiders binnen de joodse gemeenschap in Slowakije zou een proces in Slowakije bepaalde voordelen met zich meebrengen. Zo zijn er nog levende getuigen in Kosice, die tegen Csatary zouden kunnen getuigen.

Het Simon Wiesenthal Centrum zei verleden jaar nieuwe aanwijzingen omtrent Csatary's verblijfplaats aan de Hongaarse justitie te hebben doorgespeeld. De Britse boulevardkrant The Sun publiceerde destijds een foto van hem. Verslaggevers van de krant hadden hem in Boedapest opgespoord, waar hij een tweekamerwoning bewoonde. Hij had zich aanvankelijk onder een nieuwe identiteit als kunsthandelaar in Canada gevestigd, maar nadat hij in 1997 was ontmaskerd was hem zijn staatsburgerschap ontnomen. De Canadese autoriteiten startten een onderzoek, maar Csatary wist te vluchten en leek vijftien jaar lang van de aardbodem te zijn verdwenen.

Malisse schakelt Ferrer uit in Rosmalen

David Ferrer is in de eerste ronde van het Topshelf Open in Rosmalen uitgeschakeld. De als eerste geplaatste Spanjaard moest verrassend in twee sets zijn meerdere erkennen in de Belg Xavier Malisse: 7-6 (3), 6-3.

Publiekstrekker Ferrer won het toernooi zowel vorig jaar als in 2008. Hij was anderhalve week geleden nog verliezend finalist op Roland Garros. De Spaanse tennisser is de nummer vier van de wereld. Malisse, die 54 plaatsen lager staat op de wereldranking, trok mede door een goede service de eerste set naar zich toe in een tiebreak. De Belg, die uitstekend op gras uit de voeten kan, hield dit in het tweede bedrijf vast. Hij wist de opslagbeurt van Ferrer te breken en serveerde de wedstrijd koel uit.

Malisse treft in de tweede ronde Lu Yen-Hsun uit Taiwan. De als vijfde geplaatste Jeremy Chardy uit Frankrijk won van zijn landgenoot Lucas Pouille. Ook de Roemeen Marius Copil bereikte de volgende ronde.

[Tour] Mollema kopman Blanco, Slagter niet mee

Tom-Jelte Slagter is de opvallendste afwezige in de tourselectie van Blanco Pro Cycling. De winnaar van de Tour Down Under behoort niet tot de negenkoppige groep, zo maakte de Nederlandse wielerploeg dinsdag bekend. Blanco neemt wel zes andere Nederlanders mee.

Bauke Mollema is, als verwacht, de kopman van Blanco. De Groninger mikt op een hoge eindklassering. Robert Gesink krijgt een vrije rol van de ploegleiding, maar de Varssevelder zal in het hooggebergte Mollema wel moeten bijstaan. Tom Leezer is de verrassende naam in de negenkoppige selectie van Blanco. Hij zal zijn debuut maken in de Tour. De ervaren Bram Tankink fungeert als wegkapitein.

De volledige selectie; Lars Boom, Laurens ten Dam, Robert Gesink, Tom Leezer, Bauke Mollema, Lars Petter Nordhaug, Bram Tankink, Sep Vanmarcke en Maarten Wynants

Titelverdedigster Paszek geeft op in Eastbourne

Tamira Paszek heeft haar jacht op prolongatie van de titel op het tennistoernooi van Eastbourne al in de eerste ronde moeten staken. De 22-jarige Oostenrijkse gaf dinsdag in de tweede set tegen Caroline Wozniacki uit Denemarken op met een bovenbeenblessure. De stand was op dat moment 6-2, 2-2 in het nadeel van Paszek.

In het mannentoernooi plaatste Bernard Tomic zich voor de tweede ronde. Hij versloeg met 6-3, 6-4 thuisspeler James Ward, die met een wildcard was toegelaten. In beide sets volstond een break voor Tomic op het Britse gras.

Zoontjes schamen zich voor Britney Spears

De zoontjes van Britney Spears beginnen zich te schamen voor hun moeder. "Ze zijn 6 en 7 en komen nu in de fase dat ze hun moeder niet meer in het bijzijn van anderen willen kussen", vertelde Britney in de radioshow van Ryan Seacrest. "Ze gaan nadenken over wat wel en niet cool is."

Britneys zoontjes Sean Preston en Jayden James willen misschien niet meer in het openbaar met hun moeder zoenen, maar wel met haar werken. De kereltjes zijn te zien in de nieuwe videoclip van Spears. "Ze deden het echt heel goed op de set", vertelde de trotse 31-jarige moeder. "Ze waren echt aan het acteren, de oudste Preston deed precies wat van hem werd gevraagd."

In het clipje bij Ooh La La spelen Sean Preston en Jayden James zichzelf. Britney zag pas achteraf hoe haar kinderen het ervanaf hadden gebracht. "Tijdens hun opnames zat ik in de visagie, ik zag het pas later en ze waren zo schattig."

Ooh La La staat op de soundtrack van The Smurfs 2, die eind volgende maand verschijnt. Spears nam het nummer speciaal voor haar zoontjes op. "Ze zijn geobsedeerd door de smurfen. Ze hebben The Smurfs een miljard keer gezien, daarom heb ik dit nummer opgenomen."

Britney duikt binnenkort de studio in voor haar achtste plaat. "Ik wil een andere richting op met dit album, het wordt anders dan mijn eerdere materiaal." Spears, die zegt dat er 'veel gitaar' te horen is op haar nieuwe plaat, werkt samen met Will.i.am en Madonna's producer William Orbit. "Ik heb nog nooit met hem gewerkt", zegt Spears over Orbit. "Maar ik heb er onwijs veel zin in."

Molotovgooier hekelt 'administratieve pesterij'

De gemeente Leudal blijft de zogenoemde molotovgooier uit Haelen bestoken met 'administratieve onzin'. De gemeente dreigt de kinderbijslag voor zijn 13-jarige zoon stop te zetten omdat die elders is ondergedoken en dus niet meer thuis woont, zegt advocaat Gitte Stevens van Gijsbert Ruiter. "Zo gooit de gemeente olie op het vuur."

Ruiter doet vrijdag aangifte wegens nalatigheid door de politie en de gemeente en machtsmisbruik van wethouder Paul Vogels (CDA), zegt de advocate. Hij zou onlangs ook zijn bedreigd door een bewoner van het woonwagenkamp waarmee hij in de clinch ligt. Ook dient hij een klacht in vanwege het politieoptreden van vorig jaar, toen hij door het lint ging.

Een commissie tikte de gemeente op de vingers vanwege haar bureaucratische en starre houding in het conflict tussen Ruiter en een nabijgelegen woonwagenkamp, maar daar heeft de gemeente volgens Stevens geen les uit getrokken. Eerder stuurde de gemeente een rekening van negentienduizend euro voor dwangsommen en het weghalen van het hek waarmee Ruiter zich tegen bewoners van een woonwagenkamp wilde beschermen.

De Limburger ging door het lint toen gemeentewerkers ongeveer een jaar geleden een illegaal hek voor zijn huis wilden verwijderen. Hij smeet met molotovcocktails naar agenten en dreigde met een handboog. Hij vluchtte, maar werd opgepakt toen hij weer thuis kwam.

Justitie eiste acht jaar cel, maar de rechtbank liet het bij de negen maanden die hij in voorarrest had gezeten. De molotovgooier werd in maart vrijgelaten. De gemeenteraad concludeerde diezelfde maand dat de familie van de man zo snel mogelijk moet worden gescheiden van de woonwagenbewoners.

Een commissie concludeerde dat verplaatsing van het woonwagenkamp onmogelijk is. De gemeente stelde daarop een aanbod voor uitkoop te hebben gedaan om het probleem tussen Ruiter en het woonwagenkamp op te lossen, maar volgens de advocate is hier nooit met Ruiter over gesproken, wat zij nalatig noemt.

'Justin Bieber rijdt door na aanrijden paparazzo'

Justin Bieber is maandagavond doorgereden nadat hij een paparazzo had aangereden. De fotograaf moest naar het ziekenhuis, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Bieber verliet maandagavond rond 23.45 uur lokale tijd een comedyclub in Los Angeles. Met zijn beruchte witte Ferrari zou het tieneridool een paparazzo hebben geraakt. De fotograaf kwam klem te zitten tussen Biebers bolide en een geparkeerde auto.

De 19-jarige Bieber stopte niet na de aanrijding. Volgens TMZ is het onduidelijk of de zanger iets mee heeft gekregen van het ongelukje. Hoe het met de aangereden fotograaf is, is niet bekend.

Bieber heeft het geregeld aan de stok met fotografen die hem op de voet volgen. Ook zijn bodyguards raken met enige regelmaat slaags met de paparazzi. Het rijgedrag van Bieber is ook niet onbesproken. De tiener zou zijn buren horendol maken door hard door de buurt te scheuren.

Karzai: vredesoverleg met Taliban

Binnenkort gaan vertegenwoordigers van de Afghaanse regering naar Qatar om daar met afgevaardigden van de Taliban over vrede te praten. Dit heeft de Afghaanse president Hamid Karzai dinsdag aangekondigd.

Karzai deed de aankondiging tijdens een ceremonie, waarbij de internationale troepenmacht in Afghanistan de verantwoordelijkheid voor de strijd tegen de Taliban formeel overdroeg aan het Afghaanse nationale leger en de politie. De overdracht vond plaats in aanwezigheid van NAVO-seceretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen en vormt een belangrijke mijlpaal in de twaalf jaar durende oorlog.

Volgens de internationale coalitie moeten het Afghaanse leger en de politie na jarenlange training nu sterk genoeg zijn om de leiding te nemen in de strijd tegen de Taliban. De Amerikaanse en andere buitenlandse troepen nemen nu een ondersteunde rol op zich en maken zich op om in de komende achttien maanden uit Afghanistan te vertrekken.

"Dit is een historisch ogenblik voor ons land en van nu af aan zullen alle veiligheidsoperaties in handen zijn van de Afghaanse veiligheidsdiensten", zei Karzai.

[WK Kwalificatie] Australië naar WK na zege op Irak

Australië heeft zich als tweede land uit groep B gekwalificeerd in de wedstrijd tegen Irak voor het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Zes minuten voor tijd scoorde invaller Josuha Kennedy de enige treffer van het duel tegen de Irakezen.

FC Utrecht-aanvaller Tommy Oar en oud-FC Twente-speler Luke Wilshire deden de hele wedstrijd mee bij Australië, Brett Holman (oud-AZ) werd na een uur spelen gewisseld. In de eerste helft stichtte Irak nauwelijks gevaar, maar de thuisploeg kreeg ook niet echt kansen, op een inzet van Tim Cahill in de beginfase na. Ook na de hervatting hield Irak, waar de zeventienjarige Humam Tariq uitblonk, lange tijd betrekkelijk eenvoudig stand. De thuisploeg profiteerde uiteindelijk van een onachtzaam moment in de defensie van Irak: Kennedy kon helemaal vrij inkoppen.

De Socceroos komen op een eindtotaal van dertien punten uit acht duels. Japan, wat zich al wist te kwalificeren, had er zeventien. Het is voor de derde keer op rij dat Australië zich kwalificeert voor het WK. Later vandaag is er nog het duel tussen Jordanië en Oman. De winnaar van dat duel plaatst zich voor de play-off in Azië. De winnaar van die play-off zal nog in een tweekamp met de nummer vijf van Zuid-Amerika uit moeten maken wie er naar het WK mag.

Ook in groep B vallen vandaag de beslissingen. Zuid-Korea neemt het op tegen Iran en Uzbekistan speelt tegen Qatar. Zuid-Korea heeft aan een puntje genoeg om zich te plaatsen voor het WK. Iran moet winnen voor directe kwalificatie. Voor Uzbekistan geldt dat het zelf moet winnen, maar dat ze ook eventueel in doelsaldo voorbij Zuid-Korea of Iran moeten.

Zuid-Korea heeft veertien punten en een doelsaldo van +7. Iran heeft dertien punten en een doelsaldo van +5. Uzebekistan heeft op dit moment elf punten en een doelsaldo van +1. Mocht Zuid-Korea Iran weten te verslaan dan is Uzbekistan er direct bij een overwinning.

VVV-Venlo stelt Trost aan als trainer

René Trost is de nieuwe trainer van VVV-Venlo. De 48-jarige oefenmeester is bij de degradant uit de Eredivisie de opvolger van de ontslagen Ton Lokhoff. Trost tekent een contract voor een seizoen met een optie voor nog een jaar, zo meldt de club uit Limburg dinsdag.

"VVV-Venlo was erg daadkrachtig en gaf me meteen het gevoel dat ik de juiste man op de juiste plaats was. We waren het dan ook snel met elkaar eens", stelt de coach. Trost is een oude bekende van VVV-Venlo. In het seizoen 1994-1995 werd hij door Roda JC verhuurd aan de huidige eerstedivisionist.

De oud-prof was de afgelopen drie seizoenen actief voor MVV uit Maastricht. Trost eindigde dit jaar op de vijfde plaats met zijn ploeg. In de play-offs om promotie naar de Eredivisie was FC Volendam te sterk.

Uitlokking met Bait Car

Bait Car. Het concept is simpel: laat een lokauto neerzetten door een of twee onschuldig uitziende burgers, zet de auto niet op slot en plaats een paar camera’s onopvallend in de buurt en in de auto. Wie er met de auto vandoor gaat, wordt opgepakt door het politieteam. Iedere diefstal lijkt zo erg op elkaar, dat ik me afvraag hoe zo’n serie interessant kan blijven. Tot nu toe zag ik namelijk alleen mannen, met een kleurtje, al dan niet met een petje of kettinkje, steeds weer in een iets te wijd zittend t-shirt. Mag ik zeggen dat ik steekproefsgewijs nog geen blanke heb gezien?

Evenement: Pinkpop 2013

Zaterdagmorgen, de tweede dag van Pinkpop. Het terrein is net open en het veld is maagdelijk schoon. De eerste mensen lopen door de Kalm-Aan-Laan (een soort Lowlands op Pinkpop met wat alternatieve eettenten en plaatsen om tot rust te komen). Een groep oudere mannen, duidelijk vaker naar het festival geweest, loopt met een biertje door het straatje. Een individu pakt een stoepkrijt, loopt naar een groot schoolbord en schrijft: "Is het 3FM-pop of Pinkpop?"

J.Lo in Chileense mijnwerkersfilm

Jennifer Lopez heeft een rol bemachtigd in het drama The 33. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De film gaat over de 33 Chileense mijnwerkers die in 2010 vast kwamen te zitten. De mannen zaten 69 dagen onder de grond, nadat een schacht was ingestort.

Antonio Banderas en Martin Sheen hadden al getekend voor rollen in het drama. De film wordt geregisseerd door de Mexicaanse regisseur Patricia Riggen, bekend van het drama La Misma Luna. The 33 wordt in de herfst opgenomen in Chili. De film wordt in de Verenigde Staten geproduceerd en zal vermoedelijk Engelstalig zijn. De mijnwerkers hebben zelf ook meegewerkt aan het scenario van het drama.

Banderas speelt één van de mijnwerkers en Sheen is te zien als de vader van een van de 33 mannen. Welke rol de 43-jarige Lopez op zich gaat nemen is nog onbekend. De Amerikaanse actrice en zangeres was eerder dit jaar nog te zien naast Jason Statham in de actiethriller Parker.


Jennifer Lopez in Chileense mijnwerkersfilm (Foto: Novum)

Vervolg Prometheus heeft een schrijver

Hoewel de reacties op Prometheus niet datgene waren waarop Fox en regisseur Ridley Scott hadden gehoopt, is er toch opspraak over een vervolg. Al sinds afgelopen augustus waren Scott en de studio in gesprek met verschillende schrijvers en er is eindelijk iemand geschikt gevonden, namelijk Jack Paglen.

De schrijver is nog geen bekende naam in de filmwereld. Jack Paglen is pas afgestudeerd als schrijver van korte films en zijn debuut als schrijver voor speelfilms heet Transcendence, het regiedebuut van Wally Pfister, de vaste cameraman van Christopher Nolan. Transcendence is een science fiction-film waarbij AI centraal staat en kent namen als Johnny Depp, Morgan Freeman, Rebecca Hall, Cillian Murphy, Paul Bettany en Kate Mara. De film wordt op 18 april 2014 in Amerika verwacht, maar veel is nog niet bekend over de film.

Het vervolg van Prometheus laat nog even op zich wachten, ook omdat het nog niet zeker is of Ridley Scott weer op de regisseursstoel gaat zitten. Blijkbaar hangt er meer af van het script van deze nieuwkomer dan in eerste instantie werd vermoed. 

Noomi Rapace in Prometheus
Noomi Rapace in Prometheus

Franco schakelt crowdfunding in

James Franco heeft crowdfunding ingeschakeld om een trilogie van korte films te kunnen maken. Hij moet nog vijfhonderdduizend dollar bij elkaar sprokkelen. De 35-jarige Amerikaan heeft een filmpje gemaakt voor de crowdfundingsite Indiegogo waarin hij het publiek vraagt geld te storten om zijn filmplannen te financieren.

De drie korte films zijn gebaseerd op zijn boek over de Amerikaanse stad Palo Alto waar Franco op de middelbare school heeft gezeten. "Ik zie het als een boek over universele onderwerpen rond tieners", vertelt de filmmaker.

"Wat me nu heel erg bezighoudt is mensen verder helpen", vertelt Franco die voor zijn films de hulp heeft ingeschakeld van studenten van de New York University waar hij doceert. "Maar we hebben nog een klein beetje extra hulp nodig." De opbrengst van de film gaat naar een goed doel voor zieke kinderen.

Franco is voornamelijk bekend als acteur uit films als Milk, 127 Hours en Eat Pray Love. Hij staat bekend om de grote hoeveelheden projecten die hij op zich neemt. Zo heeft hij momenteel twaalf films als acteur op de planning en werkt hij als regisseur aan nog vier projecten. Eerder dit jaar was het drama As I Lay Dying, dat hij regisseerde en waarin hij de hoofdrol speelt, geselecteerd voor het filmfestival van Cannes.

Filmmaker Zach Braff wist via crowdfunding binnen drie dagen twee miljoen dollar te verzamelen voor zijn speelfilm Veronica. Ook Franco heeft veel vertrouwen in crowdfunding. "Ik denk dat dit de beste manier is om films te maken, omdat op deze manier wij de films kunnen maken die we willen maken."

Franco hoopt zijn project in dertig dagen gefinancierd te krijgen. De teller staat op ruim vijftienduizend dollar.


Franco schakelt crowdfunding in (Foto: Novum)

Maastrichtenaar neergeslagen met bijl

Een man heeft dinsdagochtend een Maastrichtenaar neergeslagen met een bijl. Het 59-jarige slachtoffer raakte zwaargewond aan zijn hoofd en is overgebracht naar een ziekenhuis, meldt de politie. Voor de aanval is een 42-jarige verdachte aangehouden.

Het slachtoffer werd rond 08.00 uur neergeslagen bij de Sint Servaesbrug in zijn woonplaats. Een politiewoordvoerder kon niet zeggen of hij een bekende van de verdachte is.

Intrekken Fyra-concessie NS slaat gat in begroting

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) is niet van plan de concessie van de NS om hogesnelheidstreinen naar België te laten rijden op korte termijn in te trekken. Het slaat bovendien een gat in de begroting, schrijft de staatssecretaris in antwoord op Kamervragen.

Intrekking van de concessie heeft alleen zin als er zicht is op een nieuwe vervoerder. "Wordt de concessie ingetrokken zonder dat een andere vervoerder bereid en in staat is het vervoer over te nemen, dan dreigt na een overgangstermijn van een jaar al het vervoer stil te vallen, inclusief de binnenlandse treinen op de hogesnelheidslijn."

Overigens hebben de buitenlandse spoorbedrijven Deutsche Bahn, Véolia en Virgin zich al gemeld bij Mansveld om de hogesnelheidslijn te exploiteren, schrijft zij. De bewindsvrouw wil echter eerst de NS en het Belgische NMBS een kans geven om met een alternatief plan te komen. Beide spoorbedrijven hebben daar tot 1 oktober de tijd voor.

Als de concessie van de NS wordt ingetrokken slaat dat een gat in de begroting van Mansveld ter grootte van 1,4 miljard euro. Andere spoorbedrijven zijn bovendien niet bereid om zo veel te betalen voor de concessie. "Het is de verwachting dat bij een heraanbesteding een aanzienlijk lagere concessievergoeding zal worden gerealiseerd."

Mocht de NS de concessie kwijtraken, dan raakt het spoorbedrijf mogelijk ook het recht kwijt om treinen in de rest van het land te laten rijden. De concessie van de hogesnelheidslijn wordt namelijk vanaf 2015 geïntegreerd met die van het hoofdrailnet. Als de NS niet met een goed alternatief komt, kan de hele concessie ter discussie komen te staan. "In dat geval zal ik moeten bepalen of en onder welke voorwaarden een nieuwe hoofdrailnetconcessie aan NS wordt verleend."

De hoofdrolspelers van het Fyra-debacle maken dinsdagmiddag hun opwachting in de Tweede Kamer. Onder hen de directeur van het Italiaanse AnsaldoBreda. Uit de Kamervragen blijkt dat de NS al meer heeft overgemaakt aan de Italianen dan de 120 miljoen euro voor de negen al geleverde treinstellen. Er is ook een aanbetaling gedaan van tachtig miljoen voor de nog af te nemen treinen. Op dat bedrag zit echter een bankgarantie, aldus Mansveld.

Tussen de NS en AnsaldoBreda is inmiddels een juridische strijd losgebarsten, nadat het spoorbedrijf bekendmaakte de stekker uit de Fyra te trekken. De trein bevat te veel gebreken, oordeelde de NS. De spoorwegen willen nu op de korte termijn de Thalys en de intercity tussen Den Haag en Brussel vaker laten rijden.

De Graaf: geen fouten gemaakt

Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf vindt niet dat hij fouten heeft gemaakt. Dat zei De Graaf dinsdagochtend bij aankomst in de Eerste Kamer, waar hij later op de dag officieel zal aftreden als voorzitter.

De Graaf noemde het 'heel zuur' dat de affaire rond het vermeende weren van PVV-leider Geert Wilders tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander tot zijn aftreden heeft geleid.

De VVD'er wilde niet uitgebreider ingaan op vragen van de pers. Hij verwees naar de verklaring die hij dinsdagmiddag zal afleggen. Zijn laatste dag als senaatsvoorzitter noemde hij 'spannend' en 'niet leuk'.

Zorginstellingen laks met medische gegevens

Zorgmedewerkers kunnen zonder problemen het dossier inzien van patiënten waarmee ze niets te maken hebben. Zorginstellingen doen niet genoeg om dit te voorkomen en overtreden daarmee de wet, concludeert het College Bescherming Persoonsgegevens uit onderzoek bij negen zorginstellingen. De gegevens van bestuurders van de instellingen zijn vaak juist wél goed beschermd. Patiënten verdienen volgens het CBP dezelfde bescherming.

Medewerkers van ziekenhuizen, ggz-instellingen of huisartsenposten mogen patiëntendossiers alleen inzien als het gaat om patiënten die zij behandelen of als dat nodig is voor de afwikkeling van de behandeling. Zorginstellingen moeten voorkomen dat onbevoegde medewerkers bij deze gegevens kunnen, maar dit was bij geen enkele instelling goed geregeld. Ook hebben de instellingen geen zicht op welke medewerkers welke dossiers hebben bekeken.

De gegevens van bekende Nederlanders en leden van de raad van bestuur zijn vaak wel goed beschermd. "Deze mate van bescherming komt op grond van de wet aan iedere patiënt toe", schrijft het CBP. Op basis van gesprekken met koepelorganisaties neemt het CBP aan dat de beveiliging in de zorgsector op grote schaal net zo gebrekkig is geregeld als bij de negen onderzochte instellingen.

Patiënten moeten er volgens het college op kunnen vertrouwen dat hun behandelaar zorgvuldig omgaat met de gegevens die zij hem toevertrouwen. Het CBP kondigt aan dat de beveiliging van de gegevens de komende tijd een belangrijk punt van aandacht blijft. Als blijkt dat instellingen in overtreding blijven, worden maatregelen genomen.

Leaseauto's verbruiken meer dan voorgespiegeld

Leaseauto's blijken in de praktijk minder zuinig dan op papier. Onderzoek van TNO in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu wijst uit dat personenauto's in zakelijk gebruik dertig tot vijftig procent meer brandstof te gebruiken en CO2 uitstoten dan de fabrikant aangeeft.

Het verschil tussen het daadwerkelijke verbruik en het normverbruik is de afgelopen jaren sterk toegenomen, aldus TNO. Leaseauto's stoten veertig tot zestig gram meer CO2 uit per kilometer dan de tests van autofabrikanten aangeven. TNO noemt het aannemelijk dat dit ook voor personenauto's geldt die privé worden gebruikt.

Over semi-elektrische auto's concludeert TNO dat de geanalyseerde modellen plug-inauto's gemiddeld de zuinigste auto's op de Nederlandse markt zijn. Geschat wordt dat plug-invoertuigen gemiddeld een kwart van alle kilometers elektrisch rijden.

Naar aanleiding van het onderzoek schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) aan de Tweede Kamer dat auto's in de praktijk net zo zuinig moeten worden als tijdens de tests die fabrikanten uitvoeren. Zij wil dit onder meer bereiken door de CO2-normen periodiek aan te scherpen.

Het rapport van TNO onderschrijft volgens Mansveld dat er zo snel mogelijk een nieuwe testmethode moet komen voor auto's. Op 1 januari 2017 moet deze nieuwe procedure gereed zijn. Met name het toenemend gebruik van de marges in de meetmethodes verdient volgens de staatssecretaris aandacht. Volgens haar zijn er echter geen signalen dat fabrikanten frauderen met de metingen.

Mansveld ziet de de plug-inmodellen als wegbereiders voor 'duurzame elektrische mobiliteit'. Dat plug-inauto's nu gemiddeld een kwart van alle kilometers elektrisch rijden vind Mansveld een prima prestatie.

Volgens belangenbehartiger van autofabrikanten RAI is het goed te verklaren dat het praktijkgebruik van leaseauto's afwijkt van de norm. De test die gehanteerd wordt is veertig jaar oud en stamt nog uit de tijd dat auto's geen airconditioning hadden, stellen zij in een verklaring. RAI is het wel met Mansveld eens dat de internationale test moet worden aangepast.

Tilburger gewond bij schietpartij

Een 49-jarige Tilburger is maandagavond gewond geraakt bij een schietpartij in zijn woonplaats. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie dinsdagochtend.

De schietpartij vond kort voor 22.00 uur plaats op een parkeerplaats van een flat aan de Kapelmeesterlaan in de Brabantse stad. De schutter is ervandoor gegaan.

Kort na de schietpartij werd even verderop een 40-jarige Tilburger op een scooter aangereden door een automobilist. De bestuurder reed door. De politie heeft geen aanwijzingen dat er een verband is tussen de schietpartij en de aanrijding.

Automobilisten aangeraden water mee te nemen

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten de komende dagen vanwege het warme weer een (extra) flesje water mee te nemen als ze de weg op gaan. Ook wordt weggebruikers aangeraden voor vertrek de situatie op de weg te checken, zodat ze files kunnen vermijden.

"Net als bij winterweer is ook in de zomer een goede voorbereiding verstandig, zeker als u op drukke momenten op pad gaat en lange afstanden moet afleggen", schrijft Rijkswaterstaat dinsdag op zijn website.

De hoge temperaturen zorgen naar verwachting niet voor problemen met bijvoorbeeld bruggen, omdat de tropische warmte niet lang aanhoudt.

[Upd] Cameralieden bij Ibn Ghaldoun aangevallen

Een leerling van de in opspraak geraakte islamitische Ibn Ghaldounschool in Rotterdam heeft dinsdagochtend twee cameramannen aangevallen. Hij kwam volgens RTL ineens op hen afgestormd, probeerde een camera af te pakken en begon een cameraman van de zender te schoppen. Een andere cameraman zou een klap in zijn gezicht hebben gehad.

De cameramannen gaan aangifte doen bij de politie, meldt RTL. Bestuursvoorzitter van de school Ayhan Tonca zegt dat het voorval wordt onderzocht. "Ik weet nog niet welke leerling dit heeft gedaan en wat er precies is gebeurd. Het kan natuurlijk niet dat je cameramensen aanvalt, ook al ben je nog zo gestrest door de gebeurtenissen van de afgelopen tijd. Wij zullen passende maatregelen treffen."

De cameramannen waren bij de school omdat een actiegroep maandagnacht een slot op de toegangspoort heeft gezet. Daar was een spandoek bij gehangen met de tekst 'Wij doen wat de politiek zou moeten doen'. De examendiefstal die op de school werd gepleegd is de aanleiding voor de actie. Alle gemaakte examens zijn ongeldig verklaard en moeten worden overgedaan.

De leerlingen zijn dinsdagochtend via een achteringang naar binnen gegaan. Het spandoek is verwijderd en later heeft een bedrijf het slot doorgeknipt. "Dit is allemaal erg vervelend voor de leerlingen die deze week examen moeten doen. Het geeft veel stress. Ik vind het erg jammer dat ze niet in alle rust hun examens kunnen inhalen", zegt Tonca. De actie werd opgeëist door een groep die zichzelf Identitair Verzet noemt. De groep kondigt meer acties aan, zowel overdag als 's nachts. De school heeft de politie benaderd. "Die bekijkt wat kan worden gedaan", zegt Tonca. "Eerder zijn al afspraken gemaakt over beveiliging van het gebouw."

Tonca roept de media op tot terughoudendheid. "Ik wil deze week graag rust voor de examenleerlingen, ook vanuit de media. Het is al lastig en moeilijk genoeg voor ze."  Dat het lastig is is ook logisch. Een examen maken zonder vooraf de antwoorden te krijgen is verdomde moeilijk.

Update, 12.13 uur
De politie heeft laten weten dat een  17-jarige jongen wegens de mishandeling van twee cameramensen is gearresteerd, meldt Het Parool. Een cameraman van SBS die in zijn gezicht werd geslagen deed aangifte. Een medewerker van RTL zou zijn geschopt. De verdachte is in tegenstelling tot wat eerder werd gemeld, geen leerling van de school.

Bronsdieven stelen Limburgse monumenten

Onbekenden hebben deze week in de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten twee bronzen monumenten gestolen. Bij twee andere monumenten bleef het bij een poging, meldt de gemeente dinsdag op haar website.

In Gronsveld werd een beeld van een Amerikaanse soldaat gestolen en in Mheer een monument met de naam Royal Air Force. In Mheer werd bovendien geprobeerd een beeldje van de harmonie voor de kerk te stelen. Dat lukte niet, maar de voet raakte zwaar beschadigd. Ook in Sint Geertruid raakte een monument beschadigd toen dieven het probeerden te stelen.

De gemeente heeft aangifte gedaan en roept inwoners op verdachte situaties te melden bij de politie of de gemeente. De politie houdt extra toezicht.

Baby Kim Kardashian nog naamloos

Kim Kardashian weet nog niet hoe ze haar dochter gaat noemen. De 32-jarige realityster, die zaterdag beviel van haar eerste spruit, en haar vriend Kanye West zijn er volgens ingewijden wel bijna uit.

"Kim is erg beschermend als het over de baby gaat", vertelt een bekende van het stel aan het Amerikaanse blad People. "Ze heeft gezegd dat er nog geen officiële naam is."

Kardashian beviel vijf weken te vroeg. "Ze werd in het ziekenhuis opgenomen met complicaties en haar arts besloot dat het kind moest komen. Kim is via de natuurlijke weg bevallen", weet de ingewijde. "Als Kim ernstige complicaties had gehad, had haar arts gekozen voor een keizersnede."

Kim en Kanye worden nog steeds overspoeld met felicitaties. Beyoncé, die vorig jaar beviel van haar eerste kind, plaatste een foto van het stel op haar website. "Gefeliciteerd Kim en Kanye, geniet samen van dit mooie moment", schreef de zangeres, die is getrouwd met Jay-Z, met wie Kanye West geregeld samenwerkt.

Kiev heeft Lens binnen

Dinamo Kiev heeft Jeremain Lens vastgelegd. PSV krijgt bijna negen miljoen euro gestort uit Oekraïne.

Als Lens goed presteert samen met zijn nieuwe teamgenoten kan dat bedrag naar zo'n tien miljoen oplopen. Het jaarsalaris van de international zal netto ruim twee miljoen gaan bedragen. Dat maakt hem meteen één van de tien bestbetaalde Nederlandse spelers op dit moment.

"De competitie in Oekraïne is niet minder dan de Nederlandse. Ik speel Europees voetbal en bondscoach Van Gaal heeft laten weten dat ik gewoon voor Oranje blijf uitkomen als ik mijn niveau haal," aldus de medisch goedgekeurde Lens.

Drie jaar geleden betaalde PSV zo'n 3,5 miljoen euro plus Dirk Marcellis aan AZ om de rechtsbuiten te krijgen.

[Tour] Argos met vijf Nederlanders

Argos-Shimano verschijnt volgende week zaterdag op Corsica met vijf Nederlanders aan de start van de Tour de France. De Nederlandse wielerploeg selecteerde Koen de Kort, Albert Timmer, Roy Curvers, Tom Veelers en Tom Dumoulin, zo maakte Argos dinsdag bekend. Dumoulin maakt zijn debuut in de Tour.

De selectie kent maar twee nationaliteiten, want naast de vijf Nederlanders zijn vier Duitsers geselecteerd: Johannes Fröhlinger, Simon Geschke, Marcel Kittel en John Degenkolb. Ramon Sinkeldam was de belangrijkste afvaller voor de jubileumeditie van La Grande Boucle. De voorselectie van Argos bestond uit dertien renners.

De focus van Argos ligt vooral op het kapen van ritzeges met de sprinters Kittel en Degenkolb. Laatstgenoemde baarde in september opzien in de Ronde van Spanje met vijf etappezeges. Kittel kende vorig jaar een teleurstellend debuut in de Tour, maar was wel al eens succesvol in de Vuelta.

Juventus koopt Peluso van Atalanta

Federico Peluso speelt ook de komende seizoenen in het shirt van Juventus. De Italiaans international speelde het afgelopen halfjaar al op huurbasis voor de kampioen van Italië en tekent een contract tot de zomer van 2017. Juventus betaalt 4,8 miljoen euro aan Atalanta Bergamo voor de definitieve overname.

De 29-jarige Peluso maakte sinds zijn komst in de winterstop indruk bij de Oude Dame, waar hij twaalf duels in de Serie A speelde. De verdediger maakte vorig jaar augustus zijn debuut voor de nationale ploeg van Italië. Hij speelde drie interlands.

[Confed. Cup] Kuipers debuteert donderdag

Björn Kuipers mag donderdagavond als eerste Nederlander ooit een duel fluiten in het toernooi om de Confederations Cup. De 40-jarige Oldenzaler is aangesteld voor Nigeria - Uruguay, meldt de KNVB dinsdag. Kuipers wordt bijgestaan door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra.

Kuipers' aanstelling is de bekroning op een toch al geslaagd seizoen, waarin hij zijn internationale doorbraak maakte. Hij floot onder meer de heenwedstrijd van Borussia Dortmund - Real Madrid in de halve finale van de Champions League en de Europa Leaguefinale tussen Benfica en Chelsea.

De wedstrijd wordt donderdag gespeeld in de Arena Fonte Nova in het Braziliaanse Nazaré. Uruguay verloor zijn eerste groepsduel van Spanje, terwijl Nigeria aan het doelsaldo werkte tegen zwakke broeder Tahiti: 6-1.

Amazing Spider-man 3 en 4 aangekondigd

Sony Picturee heeft een derde en vierde Amazing Spiderman-film aangekondigd. De twee films moeten in juni 2016 en mei 2018 verschijnen, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Dat er een derde film rond de spinnenman zou komen was al min of meer duidelijk.

De tweede The Amazing Spider-Man komt volgend jaar mei uit. In die film keert Andrew Garfield terug als Peter Parker en zijn alter ego Spider-Man. Zijn vriendin Emma Stone is wederom te zien als Parkers liefje Gwen Stacey. Of beiden terugkeren voor de derde en vierde film is onbekend.

"Spider-Man is onze belangrijkste, succesvolste en meest geliefde filmreeks", zegt Sony-baas Jeff Blake in een verklaring. "We zijn blij dat we deze twee films in de komende vijf jaar kunnen uitbrengen."


Amazing Spiderman 3 en 4 aangekondigd (Foto: Novum)

'Ook AS Monaco aast op Eriksen'

AS Monaco is de volgende club die hoopt op de komst van Christian Eriksen. De Franse club heeft zich nog niet gemeld bij Ajax.

Het ambitieuze Monaco is na Liverpool, Borussia Dortmund en Everton de vierde club die nadrukkelijk in de race is voor de Deense spelmaker. De ambitieuze Franse club, die onlangs terugkeerde op het hoogste niveau, moet zich nog wel officieel melden.

Dat meldt Voetbal International. Ook na de komst Radamel Falcao (Atlético Madrid), João Moutinho, James Rodríguez (beiden FC Porto) en Ricardo Carvalho (Real Madrid) lijkt Monaco nog altijd niet klaar op de transfermarkt.

Of Eriksen zelf ook open staat voor een overstap naar Frankrijk is niet bekend. Wel liet de Ajacied al meerdere malen weten komende zomer te willen vertrekken uit Amsterdam.

Twente grijpt vooralsnog naast Deense spits

FC Twente is er nog niet in geslaagd om Simon Makienok los te weken bij Bröndby IF. De Deense club veegde een eerste voorstel resoluut van tafel.

De vraagprijs van drie miljoen euro is Twente te gortig, waardoor de Tukkers hoopten dat een lagere transfersom en daarbij de overgang van Joshua John voldoende zou zijn om Makienok los te weken.

John speelde in Denemarken eerder voor FC Nordsjaelland en maakte bij die club een goede indruk. Bröndby weigert echter, aldus Voetbal International, waardoor een overgang momenteel ver weg is. 

De 22-jarige Makienok maakte afgelopen seizoen furore in de Deense Superligaen. De boomlange aanvaller (2.01 meter) was namens Bröndby vijftien keer trefzeker.

City biedt Sinclair een laatste kans

De 24-jarige aanvaller van Manchester City Scott Sinclair krijgt van Manuel Pellegrini de kans om zich te bewijzen. Vooralsnog zag de situatie van de Engelsman er niet best uit

Scott Sinclair kwam een jaar geleden over van Swansea City, maar was in het afgelopen seizoen niet in staat om zijn belofte bij The Citizens in te lossen. De aanvallende middenvelder kwam dan ook tot slechts veertien optredens in het eerste elftal van City.

De komst van Manuel Pellengrini als nieuwe manager van City betekent echter goed nieuws voor Sinclair. De situatie van de speler leek namelijk uitzichtloos, maar Goal weet dat de Chileense trainer van elke speler wil weten wat hij kan, Iedereen krijgt daarom een nieuwe kans, ook Sinclair. Voor die tijd mag er niemand vertrekken uit het Etihad Stadium.

Sinclair onderging onlangs een operatie om een bloedprop uit zijn schouder te verwijderen en daarom zal hij de start van het nieuwe seizoen missen. Een vertrek van Sinclair lijkt pas op zijn vroegst in januari plaats te vinden, omdat Pellegrini voor het einde van de huidige transferwindow geen goed beeld van Sinclair kan krijgen.

De voormalig speler van Chelsea zal in de eerste seizoenshelft zijn waarde voor City moeten bewijzen. In de afgelopen jaargang kreeg Sinclair slechts twee basisplaatsen in de Premier League. Zeer teleurstellend, omdat hij het seizoen ervoor nog veel indruk maakte bij het destijds gepromoveerde Swansea City.

Trailer: Frozen

De 53e animatiefilm van Disney heet Frozen en zal eind dit jaar verschijnen. De 3D-film is mede geregisseerd door Chris Buck en de schrijfster van Wreck-it Ralph, Jennifer Lee. Stemmen zijn weggelegd voor Jonathan Groff, Kristen Bell, Josh Gad en Idina Menzel. 

Vrij vertaald uit het klassieke sprookje The Snow Queen van Hans Christian Andersen, wordt een koninkrijk gevangen in een eeuwige ijstijd. Anne (Bell) is een dappere optimist die samen gaat werken met de bergbeklimmer Kristoff (Groff) en zijn rendier in een poging Anna's zus, de Ijskoningin, te vinden en einde te maken aan deze betovering.

Disney's Frozen verschijnt op 11 december in de bioscoop.

Beenhakker keert terug bij Trinidad

Leo Beenhakker gaat weer aan de slag als trainer. Don Leo keert tijdelijk terug bij Trinidad & Tobago.

De 70-jarige Beenhakker stemde toe nadat hij werd benaderd door de voetbalbond van het Caribische land, zo meldt de Telegraaf. De voormalige trainer van onder meer Real Madrid, Ajax en Feyenoord keert zodoende tijdelijk terug als bondscoach.

Beenhakker heeft inmiddels een mondeling akkoord bereikt met het land, waar hij eerder in 2006 aan het roer stond. Destijds was Beenhakker met Trinidad actief op het WK 2006 in Duitsland, waar het land uiteindelijk niet verder kwam dan de groepsfase.

Memorial Rik Van Steenbergen jaar geschrapt

De Memorial Rik Van Steenbergen gaat begin september niet door. De organisatie heeft niet genoeg geld om de eendaagse wielerwedstrijd te organiseren. "We krijgen het financieel niet rond", zegt organisator Luc Van Limbergen dinsdag in de Gazet van Antwerpen. De Memorial Rik Van Steenbergen had de laatste twee jaar met Theo Bos en Kenny van Hummel een Nederlandse winnaar.

De herdenkingswedstrijd werd sinds 1991 verreden en is een eerbetoon aan de overleden Belgische coureur, die in de jaren veertig en vijftig onder meer tweemaal de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix won en drie keer wereldkampioen werd.

Van Limbergen hoopt volgend jaar weer terug te keren op de wielerkalender. "Er mag zich altijd een gemeente aanmelden die de start wil organiseren. De rest wijzigt niet: de aankomststreep blijft in Aartselaar liggen en we behouden de woensdag."

'Feyenoord wil miljoenen voor Martins Indi'

Feyenoord is niet van plan zomaar mee te werken aan een vertrek van Bruno Martins Indi. De Rotterdamse club wil veel geld ontvangen voor de verdediger.

Volgens het Algemeen Dagblad is Feyenoord pas bereid te praten wanneer een club meer dan tien miljoen euro over heeft voor de verdediger, die afgelopen seizoen debuteerde in het Nederlands elftal en actief was op het EK met Jong Oranje.

AC Milan zou een van de gegadigden zijn om Martins Indi deze zomer over te nemen. De Italiaanse topclub zou zelfs al contact hebben opgenomen met het 'kamp-Martins Indi', al wil de verdediger daar zelf niks over zeggen.

Technisch directeur Martin van Geel liet eerder al weten dat er nog geen concreet bod is binnengekomen bij de Rotterdamse club.

Kopschopper in Nederlandse cel

Bijna 5 maanden nadat hij werd herkend op beelden van de spraakmakende mishandeling in Eindhoven zit hoofdverdachte Brent L. in een Nederlandse cel. De Belgische verdachte meldde zich in zijn thuisland bij de politie en is naar Nederland gebracht. Hij is dinsdag aangehouden en zal binnen drie dagen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het Openbaar Ministerie heeft dat dinsdag gemeld.

Brent L. (inmiddels 18 jaar) wordt verdacht van poging tot doodslag. Hij heeft zich lange tijd verzet tegen uitlevering en heeft gewacht tot de hoogste Belgische rechter een uitspraak deed. Die bepaalde vorige week dat hij vanwege de ernst van de feiten en omdat hij ouder is dan 16 jaar uitgeleverd mag worden.

De mishandeling in Eindhoven kreeg veel aandacht nadat de politie beveiligingsbeelden op televisie had getoond. Te zien is hoe een groep jongens een man mishandelt. De hoofdverdachte blijft tegen het hoofd schoppen als het slachtoffer op de grond ligt.

In totaal worden 4 jongemannen vervolgd.

[NHL] Boston Bruins op voorsprong in Stanley Cup

De ijshockeyers van Boston Bruins hebben in de finale van de Stanley Cup een voorsprong genomen. De ploeg won in eigen huis met 2-0 van Chicago Blackhawks, waardoor de stand in de best-of-sevenserie nu 2-1 in het voordeel van De Bruins is.

In de eerste twee confrontaties was een verlenging nodig, maar Daniel Paille en Patrice Bergeron voorkwamen dit in de derde wedstrijd met hun treffers. Keeper Tuukka Rask hield met 28 reddingen de gasten van scoren af. De vierde wedstrijd wordt woensdagavond in Boston gespeeld.

Bruins-coach Claude Julien zag Chicago-aanvaller Marian Hossa geblesseerd afhaken. "Ik kan je verzekeren dat de Blackhawks een belangrijke speler hebben verloren in hun selectie, maar dat betekent niet dat we ons spel zullen veranderen. Het is belangrijk dat we blijven vasthouden aan waar we in geloven."

Tweede trailer Kick-ass 2

Een tweede trailer van Kick-ass 2 is verschenen online. Het vervolg kent de vertrouwde namen Chloë Grace Moretz, Aaron Taylor-Johnson en Jim Carrey. We mogen ook weer dezelfde mate aan actie en humor verwachten, zeker als we bedenken dat Christopher Mintz-Plasse in de voetstappen treedt van wijlen zijn vader die werd gespeeld door Mark Strong.

In Kick-ass 2 sluit Kick-ass zich aan bij een groep burgers die door hem zijn geïnspireerd om zich te verkleden en misdaad te bestrijden. Bijgestaan door Hit-Girl en Colonel Stars and Stripes, met een aartsvijand die de naam The Mother Fucker draagt belooft deze film ook weer positief op je lachspieren te werken.

Kick-ass 2 verschijnt op 22 augustus in de bioscopen.

Miljard EU-steun Egypte verdwenen

De financiële steun van een miljard euro die de Europese Unie aan Egypte gaf, is in een 'zwart gat' verdwenen. Het is volstrekt onduidelijk of het geld efficiënt en rechtmatig is besteed, zo schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van een rapport van de Europese Rekenkamer.

"We weten simpelweg niet hoe het geld is besteed, dus ook niet hoe fout", zegt Rekenkamerlid Karel Pinxten. Egypte kreeg de EU-steun tussen 2007 en 2013. Zeshonderd miljoen euro was bestemd voor zorg, onderwijs en transport, de rest voor projecten voor meer democratie en naleving van de mensenrechten. Deze projecten waren 'weinig succesvol', oordeelt de Rekenkamer.

Daarnaast concludeert het rapport dat het begrotingsbeheer van Egypte te wensen overlaat en de corruptie in het land wijdverbreid is. Het verdrijven van dictator Hosni Mubarak in 2011 veranderde daar weinig aan. "Met Mubarak waren er problemen, maar onder de huidige president Morsi worden die alleen maar groter", aldus Pinxten in de Volkskrant.

De EU stelde bovendien te weinig concrete en meetbare doelen aan de steun, meent de Rekenkamer. De Europese Commissie zegt het harde oordeel over de financiële steun te betreuren en vindt dat de Rekenkamer te weinig rekening houdt met de moeilijke omstandigheden in Egypte.

Apple-verkoper iCentre failliet

Winkelketen iCentre de grootste zelfstandige verkoper van Apple-producten in Nederland, is failliet. De rechtbank in Haarlem heeft het faillissement uitgesproken, bevestigde een woordvoerster dinsdag.

Vorige week maandag kreeg de holding iCentre Group al uitstel van betaling. De keten met 34 vestigingen verkeerde al enige tijd in financiële problemen. De rechtbank heeft Rocco Mulder van Pot Jonker Advocaten benoemd tot curator in het faillissement.

Elektronicaketen BAS Group, bekend van Dixons en MyCom, is in onderhandeling met iCentre om mogelijk onderdelen uit de failliete boedel over te nemen. BAS Group zou interesse hebben in 24 winkels van iCentre, blijkt uit een fusiemelding bij de Autoriteit Consument en Markt.

Apple-verkoper iCentre failliet
Apple-verkoper iCentre failliet (Foto: ANP)

Sin City: A Dame to Kill For komt later

Het is geen ongebruikelijk fenomeen dat releasedata worden verplaatst. Misschien willen de makers onze nieuwsgierigheid des te meer wekken of vinden ze dat er te weinig aandacht is voor de film. Joost mag het weten, hier is de nieuwe datum.

Waar Sin City: A Dame to Kill For eerst op 4 oktober 2013 uit zou komen, is dat nu gewijzigd naar 22 augustus 2014. De film is weer in handen van Frank Miller en Robert Rodriguez (From Dusk Till Dawn), maar dat is enkel de kers op de taart. Bruce Willis, Joseph Gordon-Levitt, Mickey Rourke, Eva Green, Josh Brolin, Jessica Alba, Juno Temple, Jaime Chung, Rosario Dawson en Ray Liotta zijn even een paar namen die je tegemoet mag zijn in Sin City: A Dame to Kill For.

Sin City: A Dame to Kill For verschijnt op 22 augustus 2014
Sin City: A Dame to Kill For verschijnt op 22 augustus 2014

Clement ontevreden over rapport Sorgdrager

Stef Clement is niet te spreken over het rapport van de commissie Sorgdrager. De renner van Blanco Pro Cycling stelt tegenover de website Wielerflits niet gehoord te zijn ondanks dat hij aangaf wel zijn kennis over het wielerpeloton te willen delen. "Het onderzoek is gepresenteerd als zijnde compleet, maar dat is het niet."

"Als ze mij niet hebben gehoord, is er dus in mijn ogen de mogelijkheid dat ze ook andere renners niet hebben gehoord, terwijl zij misschien ook informatie wilden delen", vertelt Clement. "Ik vind dat op z'n zachtst gezegd erg slordig en onnauwkeurig."

Clement vindt dat de commissie Sorgdrager alle informatie die ze had kunnen krijgen, met beide handen aan had moeten pakken. "Die commissie bevat mensen van buiten af. Als er dan van binnenuit informatie wordt aangereikt, is dat hun plicht om er iets mee te doen. Als ze zelf bepalen wie men wel of niet wil horen, maken ze een keuze in wat zij relevant vinden. En dat is raar."

Via journalisten hoorde hij dat de commissie niet voldoende tijd had om alle renners die informatie aanboden te horen. "Had dan meer tijd genomen zodat je beschikt over juiste informatie. Mijn conclusie is dan dat het rapport verre van compleet is en dus niet betrouwbaar."

De conclusie dat het sinds 2008 'beter lijkt te gaan' in het peloton, vindt Clement dan ook zwak. "Ik had dat kunnen bevestigen en dat is óók relevante informatie!"

Nieuwe 3DS-firmware beschikbaar

Het is vanaf vandaag mogelijk om nieuwe firmware voor Nintendo 3DS te downloaden. De nieuwe firmware past een klein aantal wijzigingen toe en biedt ook een nieuwe Store in Mii Plaza.

De nieuwe firmware krijgt nummer v6.0.0-11 en maakt het mogelijk om backups te maken van gedownloade games, echter niet alle games zullen dit ondersteunen.

Ook is er een nieuwe Store toegevoegd aan Mii Plaza met de volgende games :

  • StreetPass Squad
  • StreetPass Garden
  • StreetPass Battle
  • StreetPass Mansion

In deze games is het ook weer mogelijk om nieuwe hoedjes en kleding te verzamelen. Elke game kost los  € 4,99, of je kan de games in een bundel met 25% korting kopen voor € 14,99.

3DS Firmware

Bewaakster maakt snoeiharde porno

De gevangenis van het Belgische Lantin is al dagenlang onder de indruk van Sophie S. De 28-jarige bewaakster van de lik heeft namelijk een pornofilm opgenomen, en dat is nu uitgelekt onder haar collega's.

Drie jaar geleden had de gevangenisbewaarster een grote wens. Ze wilde zich voor de camera gruwelijk laten uitwonen door haar man. In Parijs, dat dan weer wel.

Onlangs biechtte ze het bestaan van de sekstape op aan haar collega. Deze kon echter haar waffel niet houden, dus al snel ging het nieuwtje als een lopend vuurtje binnen de muren van de bajes. En weet iedereen hoe de geile slet snoeihard is genomen door haar kerel.

Het filmpje circuleert nog steeds op het internet (succes met zoeken jongens) en is gemaakt in 2010. Tijdens het voorafje worden Sophie, toen Tess genoemd, en Lex het hemd van het lijf gevraagd. "Ik heet Tess en ik ben 25 jaar", vertelt ze in het interview. "Ik ben op dit moment werkloos. Ik heb al geposeerd voor artistieke naaktfoto’s. En ik ben wel wat exhibitionistisch ingesteld. Het is een fantasie die ik al lang heb, maar nu ik de juiste persoon heb gevonden, vind ik dat het tijd is om het ook écht te doen."

'Verlaag belasting op spaargeld'

De belasting op spaargeld moet worden verlaagd. Nu wordt bij vermogensbelasting namelijk uitgegaan van een rendement van vier procent op spaarrekeningen, terwijl dat in de praktijk lager ligt. Dat schrijft de commissie-Van Dijkhuizen in een advies dat maandagavond aan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers is overhandigd.

De staat loopt veel geld mis als vermogen minder zwaar wordt belast. Als de Belastingdienst voortaan uitgaat van een rendement van drie procent (nog altijd een stuk meer dan in de praktijk) zou dat al 900 miljoen euro schelen, rekent de commissie voor. Met een andere belastingmaatregel moet dat effect teniet worden gedaan. De commissie stelt uit te gaan van de gemiddelde rente van de afgelopen vijf jaar, wat neerkomt op 2,4 procent.

De commissie wil verder onder meer de de grens van de eerste belastingschijf verhogen. Nu vallen alleen jaarinkomens tot twintigduizend euro onder de eerste schijf. De commissie wil dat dit zestigduizend euro wordt. Dan zouden twaalf van de dertien miljoen belastingplichtigen onder de eerste schrijf vallen.

Als alle maatregelen worden opgeteld, zouden de inkomenseffecten beperkt zijn en de balans van de overheidsuitgaven en -inkomsten zou er ook niet door worden verstoord. De wijzigingen moeten op termijn 140 duizend banen opleveren.

FOK! wat een weer... Zonnig en heet

Goedemorgen! Er staan ons twee bijzonder warme dagen te wachten. Vandaag hebben we daar veel zon bij, maar morgen neemt de kans op stevig onweer toe.

De temperaturen liggen vandaag tussen 28 en 33 graden. Langs de kust is het wat koeler en in het zuiden iets warmer, Misschien dat er zelfs een zeewindje opsteekt en dan koelt het op het strand nog wat verder af. Veel zon dus en de kans op een onweersbui is vanmiddag zeer klein, doch niet volledig uitgesloten. De wind heeft een oostelijke voorkeur. Later op de dag kan de wind in het zuidwesten naar een westelijke richting draaien.

Morgen loopt de temperatuur nog verder op en ik verwacht dat de maxima tussen de 32 en 36 graden komen te liggen. De 39 graden die ik heb gehoord verwijs ik naar het rijk der fabelen. Er komt overdag al wat meer bewolking en ook de zeewind is een factor die de temperaturen kunnen drukken. De buienverwachting is en blijft nog even nowcasten. De potentie voor hevig onweer is er, maar het moet allemaal maar net goed vallen. Ik hou jullie op de hoogte.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Gans
Gezellig op pad met Klap. Blijft een schattig plaatje.

 Zwaan
Deze zwaan deed rustig een tukje op haar nest.

 

 

Ibn Ghaldoun op slot door actiegroep

Actievoerders hebben dinsdagochtend kettingsloten om de hekken van de Ibn Ghaldounschool in Rotterdam gedaan. Dat melden Rotterdamse supporters van de actiegroep Identitair Verzet. Peter de Graaf van het landelijke Identitair Verzet bevestigt de actie.

De actievoerders noemen de school, waar onlangs 27 eindexamens werden gestolen, een "abces in het Rotterdamse onderwijs". Een spandoek aan de toegangspoort van de school stelt: "Wij doen wat de politiek zou moeten doen". Oftewel sluiting.

De actiegroep laat weten dat deze actie de eerste is in een reeks. De Graaf steunt de actie en hoopt dat vervolgacties "geweldloos en binnen de wet blijven".

Hekken Ibn Ghaldoun op slot door actiegroep
Hekken Ibn Ghaldoun op slot door actiegroep (Foto: ANP)

Wat is vriendschap?

Onlangs vroeg een vriend van me om in verband met een loopbaantraining drie goede en slechte punten van hem op te noemen. Een bijzondere vraag, die me eens heel diep na deed denken over onze vriendschap. Niet te lang hoor, want dan krijg ik hoofdpijn. Maar toch lang genoeg om te beseffen dat we goede vrienden zijn. Het kostte me behoorlijk wat moeite om de punten te benoemen, omdat ik hem zie als een geheel, iemand die ik erg lang ken en er altijd is geweest. Andersom geldt dat ook en ik weet dat hij dat weet. In mijn beleving is dat vriendschap; weten dat je altijd iets aan de ander hebt.

[Upd] Verwarde man dreigt woning op te blazen

Een verwarde man in Alphen aan den Rijn dreigt om zijn flat op te blazen. De man zou een gaslek hebben veroorzaakt in zijn woning op de Anne Frankkade, meldt Omroep West. De brandweer is massaal uitgerukt.

Rond 21.30 uur is netbeheerder Liander aangekomen om het gas af te sluiten. Hulpdiensten zoeken contact met de verwarde man. Ook een arrestatieteam en ambulances zijn aanwezig.

Update, dinsdag 03.33 uur
Volgens Omroep West is de Alphenaar na enkele uren zelf naar buiten gekomen en is hij vervolgens door de politie aangehouden. Het zou gaan om een bekende van hulpverleningsinstanties. "Het is iemand die wat zorg en hulp nodig heeft", aldus een woordvoerder van de politie tegen de omroep.

Geen akkoord over asielzaak Assange

Groot-Brittannië en Ecuador hebben maandag geen akkoord weten te bereiken over de asielkwestie van WikiLeaks-voorman Julian Assange, die zich al bijna een jaar schuilhoudt in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

De Ecuadoraanse minister van buitenlandse zaken Ricardo Patino voerde maandag overleg met de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague in de hoop een diplomatieke oplossing te vinden voor de asielkwestie. Dat is niet gelukt en de ministers hebben nu besloten een werkgroep op te richten die zich over de kwestie moet gaan buigen.

Assange zocht zijn toevlucht in de ambassade van Ecuador om zo uitlevering aan Zweden te voorkomen. De Zweedse autoriteiten willen Assange horen in verband met twee aanrandingszaken. Ecuador heeft Assange politiek asiel aangeboden, omdat gevreesd wordt dat Assange via Zweden wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij dreigt daar te worden berecht voor het lekken een groot aantal vertrouwelijke diplomatieke documenten. Groot-Brittannië weigert Assange echter een veilige doortocht te verlenen, zodat hij vastzit in de ambassade.

Anouk vindt uitlatingen over Ilse 'kinderachtig'

Anouk betreurt de uitlatingen die ze heeft gedaan over Ilse DeLange. De zangeres zei dit weekeinde dat ze DeLange, in tegenstelling tot zichzelf, ongeschikt vindt voor het Eurovisie Songfestival en noemde haar 'geen vrouw met personality'. "Kinderachtig", noemt ze het voorval achteraf.

"Ik zie net RTL Boulevard en dat hele 'Anouk versus Ilse DeLange-ding' begint nu wel een beetje buiten proporties te groeien", schrijft ze maandagavond op Facebook. "Oké, ik heb een paar grappen gemaakt op het podium afgelopen zaterdag, maar zoals het nu gemonteerd op tv komt is wel heel erg overdreven."

"Maar goed, eigen schuld", concludeert ze. Anouk laat weten dat ze die avond 'te diep in het glaasje' had gekeken. "Zoals ik eigenlijk al jaren zeg: ik moet niet teveel praten, alleen zingen." De zangeres, die al eerder een sneer uitdeelde aan DeLange, bedoelt 'het niet zo kwaad'.

Rechtbank België gunt handlanger Dutroux verlof

Een veroordeelde medeplichtige van de Belgische kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux mag vijf dagen op verlof om zich voor te bereiden op zijn vrijlating. Dat heeft de rechtbank in Brussel maandag bepaald, melden Belgische media.

Volgens de rechtbank gedraagt Michel Lelièvre zich in de gevangenis naar behoren. Hij krijgt nu de gelegenheid buiten de gevangenis het vak van meubelmaker te leren. Ook bezoekt hij op verlof een psycholoog. Hij mag alleen de gevangenispoort uit onder de hoede van een begeleider en mag onder geen beding zijn slachtoffers opzoeken.

Later dit jaar buigt de rechtbank zich over Lelièvres verzoek om vervroegde vrijlating. De handlanger van Dutroux, nog altijd staatsvijand nummer één in België, zit sinds 1998 vast. Hij is veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf, maar komt al acht jaar in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Hij kreeg tot dusver echter steeds nul op het rekest.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.