Verontwaardigde topman vindt Fyra veilig

De Fyra is veilig. Dat beklemtoonde de verontwaardigde topman Maurizio Manfellotto van de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda dinsdagmiddag tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over het debacle met het hogesnelheidsmaterieel V250.

Manfellotto sprak van 'onweerlegbare zaken'. Hij verwees daarbij naar de instanties die de trein hebben goedgekeurd en toegelaten tot het spoor. "De trein is veilig en niet omdat ik het zeg, maar dat blijkt uit het proces van certificering." Manfellotto gaf opnieuw de sneeuw de schuld van de problemen met de Fyra. De NS had maatregelen moeten treffen om de problemen te voorkomen, stelde hij.

De topman van AnsaldoBreda zei verder verontwaardigd te zijn over 'alle foute beweringen die ik heb gehoord en gelezen'. Die getuigen volgens hem van een gebrek aan respect jegens alle technici die jarenlang hebben gewerkt aan de trein. Het doel van de hoorzitting is verder om 'goede oplossingen' te vinden voor de korte en langere termijn, aldus Manfellotto.

De Italiaan kreeg vervolgens de wind van voren van de Tweede Kamer en enkele Belgische politici die ook aanwezig waren bij het gesprek. "Vindt u uw eigen verhaal geloofwaardig?", vroeg Duco Hoogland (PvdA). Betty de Boer (VVD) vroeg of Manfellotto of hij zelf in een trein durft te stappen die zoveel gebreken heeft. SP'er Farshad Bashir hekelde de slachtofferrol die de Italiaan inneemt. "De werkelijke slachtoffers zijn de belastingbetalers in Nederland en België."