CD: ZZ Top - The Complete Studio Albums 1970 - 1990

dekatophetspek

ZZ Top is een band die bij de meeste mensen vooral bekend zal zijn van hun megahits zoals 'Gimme All Your Lovin', 'Sharp Dressed Men' en 'Legs'. Toch heeft de band, bestaande uit zanger en gitarist Billy Gibbons, bassist Dusty Hill en baardloze drummer Frank Beard, sinds 1971 een behoorlijke hoeveelheid fijne muziek uitgebracht. Bij Warner Bros Records verscheen onlangs de verzamel-box The Complete Studio Albums 1970 - 1990, met daarin de eerste tien albums van de groep, waarvan drie nog nooit eerder op cd te beluisteren waren.

ZZ Top - The Complete Studio Albums 1970 - 1990

The Complete Studio Albums 1970 - 1990 begint met ZZ Top's First Album. Van het album bestond tot nu toe alleen een zwaar verneukte remix uit 1987 op cd en we zijn dan ook zeer content met het feit, dat men voor deze verzamelbox eindelijk gebruik heeft gemaakt van de originele mastertapes en de fans van ZZ Top eindelijk het eerste album kunnen beluisteren zoals het destijds werd opgenomen. Heerlijke authentieke southern rock. Ook Rio Grande Mud verschijnt voor het eerst in de oorspronkelijke uitvoering op cd en laat ons al enigszins het latere bekende geluid van het Texaanse trio horen. De eerste doorbraak van de bluesrockers volgde in 1973 met het album Tres Hombres, waarop we onder meer de liedjes 'La Grange', 'Waitin' For The Bus' en 'Jesus Just Left Chicago' tegenkomen. Het door Terry Manning geproduceerde Tres Hombres zou de eerste elpee van ZZ Top worden, die in Amerika de top 10 van de albumhitlijsten zou gaan halen.

Fandango! uit 1975 is een album waarop we een drietal live-opnames en een zestal nieuwe studio-opnames aantreffen. Van dit album verscheen alleen 'Tush' op single, die in de Billboard top 100 de 20e plaats zou behalen. Ook Tejas, het vijfde album van ZZ Top, verschijnt in deze box voor het eerst in de originele uitvoering op cd. Na de succesvolle Tres Hombres en Fandango! valt Tejas een beetje tegen. Het is bepaald geen slecht album te noemen, maar is na de vorige twee albums ook niet opzienbarend. Dan klinkt Degüello alweer een stuk beter. Naast de Isaac Hayes-cover 'I Thank You' en Robert Johnson's klassieker 'Dust My Broom' is de band weer ouderwets op dreef met een achttal sterke eigen composities, zoals 'She Loves My Automobile' en 'Cheap Glasses', liedjes die er ook live als gesneden koek in gingen.

Met El Loco komen we vervolgens aan in de tachtiger jaren. ZZ Top begon op dit album al te experimenteren met synthesizers, waardoor de groep zo nu en dan zelfs new wave-achtig klinkt. Toch sloeg dit nieuwe geluid duidelijk aan bij de fans en haalde de single 'Tube Snake Boogie' zelfs de 4e plaats in de Billboard top 100. Het grote succes volgde in 1983 met het album Eliminator, waarop we maar liefst vijf hitsingles aantreffen. Met liedjes als 'Gimme All Your Lovin', 'Got Me Under Pressure', 'Sharp Dressed Man', 'TV Dinners' en 'Legs' scoorde de groep wereldwijd grote hits. Afterburner uit 1985 was financieel gezien wederom een groot succes. De elpee borduurde duidelijk door op het succes van Eliminator en voegde verder weinig meer toe. De elpee bevatte nummer 1 hits als 'Sleeping Bag' en 'Stages'. Met Recycler komen we dan aan bij het tiende en eveneens laatste album uit deze mooie boxset, waarbij de cd's zijn uitgevoerd als kleinere uitvoeringen van de originele lp's. Recycler is duidelijk het minst interresante album in deze set en is eigenlijk alleen noemenswaardig voor het liedje 'Doubleback', dat we ook kennen van de soundtrack van Back to the Future Part III waarin de groep ook een cameo speelde.

Met The Complete Studio Albums 1970 - 1990 heeft Warner Bros Records een prachtig verzamelwerk uitgebracht voor eenieder die de band alleen maar van haar hits kent. Voor het geld hoef je het in elk geval niet te laten. Met enig speurwerk op het wereldwijde web kom je deze mooie box met tien cd's al tegen voor een bedrag van nog geen vier tientjes!