[WK Kwalificatie] Australië naar WK na zege op Irak

Australië heeft zich als tweede land uit groep B gekwalificeerd in de wedstrijd tegen Irak voor het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Zes minuten voor tijd scoorde invaller Josuha Kennedy de enige treffer van het duel tegen de Irakezen.

FC Utrecht-aanvaller Tommy Oar en oud-FC Twente-speler Luke Wilshire deden de hele wedstrijd mee bij Australië, Brett Holman (oud-AZ) werd na een uur spelen gewisseld. In de eerste helft stichtte Irak nauwelijks gevaar, maar de thuisploeg kreeg ook niet echt kansen, op een inzet van Tim Cahill in de beginfase na. Ook na de hervatting hield Irak, waar de zeventienjarige Humam Tariq uitblonk, lange tijd betrekkelijk eenvoudig stand. De thuisploeg profiteerde uiteindelijk van een onachtzaam moment in de defensie van Irak: Kennedy kon helemaal vrij inkoppen.

De Socceroos komen op een eindtotaal van dertien punten uit acht duels. Japan, wat zich al wist te kwalificeren, had er zeventien. Het is voor de derde keer op rij dat Australië zich kwalificeert voor het WK. Later vandaag is er nog het duel tussen Jordanië en Oman. De winnaar van dat duel plaatst zich voor de play-off in Azië. De winnaar van die play-off zal nog in een tweekamp met de nummer vijf van Zuid-Amerika uit moeten maken wie er naar het WK mag.

Ook in groep B vallen vandaag de beslissingen. Zuid-Korea neemt het op tegen Iran en Uzbekistan speelt tegen Qatar. Zuid-Korea heeft aan een puntje genoeg om zich te plaatsen voor het WK. Iran moet winnen voor directe kwalificatie. Voor Uzbekistan geldt dat het zelf moet winnen, maar dat ze ook eventueel in doelsaldo voorbij Zuid-Korea of Iran moeten.

Zuid-Korea heeft veertien punten en een doelsaldo van +7. Iran heeft dertien punten en een doelsaldo van +5. Uzebekistan heeft op dit moment elf punten en een doelsaldo van +1. Mocht Zuid-Korea Iran weten te verslaan dan is Uzbekistan er direct bij een overwinning.