Meer mensen laten pillen testen na xtc-doden

Bij de Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron hebben zich de afgelopen twee weken flink meer mensen gemeld om xtc-pillen te laten testen. Op alles zes locaties van de instelling was sprake van een ruime verdubbeling van het gemiddelde aantal testers, meldt een woordvoerder van de instelling.

Ruim een week geleden overleed een 21-jarige Bosschenaar door vervuilde xtc. Begin deze maand kwam een 17-jarig meisje uit Tilburg om het leven na xtc-gebruik. "Vermoedelijk heeft de media-aandacht rond deze zaken voor de stijging gezorgd", aldus de zegsvrouw.

Waar op de locatie in Den Bosch wekelijks zo'n vijf mensen hun pillen laten testen, melden zich daar afgelopen week twaalf personen. In Eindhoven melden zich er gemiddeld acht, vorige week liep dit aantal op naar 27.

Ook in Roosendaal, Breda, Tilburg en Oss was een duidelijk stijging zichtbaar, aldus de zegsvrouw. In Tilburg meldden de medewerkers van de testservice dat er sprake was van 'veel nieuwe gezichten'.

Novadic-Kentron riep op tot het testen van xtc nadat bekend werd dat twee doden waren gevallen. Ook werd in het centrum van Den Bosch in het weekeinde een flyeractie gehouden om feestgangers te wijzen op de pillen.

De 21-jarige man uit Den Bosch had waarschijnlijk xtc geslikt met daarin de levensgevaarlijke stof PMMA. Die stof wordt soms in plaats van MDMA, de werkzame stof in xtc, in pillen verwerkt zonder dat gebruikers het weten. De stof is gevaarlijk omdat die langzaam in werking treedt en bij een kleine hoeveelheid al een overdosis kan optreden. Het gaat om beige pillen met een doodshoofdje.