Timmermans probeert Turkse collega te bellen

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) gaat proberen zijn Turkse ambtgenoot aan de telefoon te krijgen om zijn bezorgdheid over te brengen over het politiegeweld tegen demonstranten in Turkije. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer.

Timmermans bezoekt woensdag vluchtelingen aan de Turks-Syrische grens en de Nederlandse Patriot-missie in de stad Adana. De oppositie wil dat hij zijn reisschema omgooit en ook de hoofdstad Ankara aandoet om protest aan te tekenen tegen het geweld tegen demonstranten. "Het is ondenkbaar dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Turkije bezoekt en de kwestie helemaal niet aankaart", zei CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Premier Mark Rutte (VVD), die bij afwezigheid van Timmermans naar de Kamer kwam om de kwestie te bespreken, zei dat het reisschema van Timmermans geen ruimte biedt voor een ontmoeting met een vertegenwoordiger van de Turkse regering. Wel zal Timmermans zijn bezorgdheid overbrengen. Hij probeert daarom zijn Turkse ambtgenoot te bellen.

Rutte kon nog niet zeggen of het telefoongesprek tussen Timmermans en zijn Turkse collega werkelijk zal plaatsvinden. "Met de telefoon werkt het sinds de uitvinding in 1876 zo dat de andere kant ook moet opnemen, en die zekerheid hebben we nog niet." Ook langs 'alle andere kanalen' zal Nederland bezorgdheid uiten, zei Rutte.

"Het gaat om een belangrijke kwestie", benadrukte Rutte. "In Turkije worden fundamentele rechten geschonden. De Nederlandse regering maakt zich daar grote zorgen over." Nederland wil een onafhankelijk onderzoek naar het politieoptreden en bepleit een dialoog tussen de regering en de demonstranten.