Uitlokking met Bait Car

Neuskleuter

Bait Car. Het concept is simpel: laat een lokauto neerzetten door een of twee onschuldig uitziende burgers, zet de auto niet op slot en plaats een paar camera’s onopvallend in de buurt en in de auto. Wie er met de auto vandoor gaat, voelt zich de koning te rijk, tot de auto ineens tot stilstand wordt gebracht. Er is te weinig benzine en de sloten worden automatisch van buitenaf vergrendeld. Een politieteam omsingelt de auto, de verdachten hangen wat smoesjes op dat ze de auto even moesten verplaatsen van hun tante en de opgepakte autodief gaat de cel in. Uitlokking. Het kan in de Verenigde Staten.

Ik heb nu zo’n drie afleveringen meegekeken op Zone Reality en ik kan het bijna niet meer zien. Iedere diefstal lijkt zo erg op elkaar, dat ik me afvraag hoe zo’n serie interessant kan blijven. Tot nu toe zag ik namelijk alleen mannen, met een kleurtje, al dan niet met een petje of kettinkje, steeds weer in een iets te wijd zittend T-shirt. Ik heb, steekproefgewijs, nog geen blanke gezien. Ze stappen euforisch in, maken plannen hoe ze de auto gaan verkopen en rekenen zich rijk met de verborgen camera voor hun snufferd. Eventueel drinken of roken ze er nog eentje met hun zelf meegebrachte coke (al dan niet vloeibaar). En eens in de vier pogingen zegt de dief: “I hope this isn’t Bait Car…”, maar hij rijdt er tegen beter weten in toch mee weg.

Vooruit, ik weet dat ik me op glad ijs begeef, want het ligt in Nederland nogal gevoelig om te zeggen hoe iemand eruit ziet die een misdaad heeft begaan. Maar hoe kan het dat ik in dat programma alleen maar domme negertjes zie die auto’s jatten? Het Nederlandse antwoord: ze worden uitgelokt. Ik doe een gooi: de dure auto’s worden alleen in arme (zwarte) wijken uitgezet, waardoor de verleiding te groot is. Die jongens bedoelen het niet zo, het is gewoon een verzetje dat wel overgaat als ze volwassen worden. Nog een theorie: alle blanken zijn eruit geknipt door de makers. Of alles is in scène gezet. Ik roep maar wat hoor, want het kan toch niet zo zijn dat alleen mensen met een strafblad die lokauto zo makkelijk jatten?

Nee, ik moet voorzichtig blijven met wat ik zeg. Voor je het weet discrimineer ik. In films en series weet je namelijk altijd één ding zeker, en dat is dat de blanke altijd de echte slechterik is. Het maakt niet uit hoeveel afleveringen van Opsporing Verzocht er worden uitgezonden, of hoeveel oproepen Burgernet doet met omschrijvingen van jongens op scooters, trainingspakken en berovingen door Oost-Europeanen (oei, nu zei ik het toch). Je mag niet zeggen dat je altijd dezelfde koppen ziet, want anders discrimineer je de hele bevolkingsgroep. Het maakt niet uit wat de feiten zijn. Het. Mag. Niet.

Laatst viel mijn mond echter open. De NOS berichtte over het festival waar zo belachelijk veel mobiele telefoons waren gejat. De nieuwslezer van de linkse, vertroetelende en beschermende NOS repte ineens over een groep van onder andere “Noord-Afrikanen”. Zou dit een eerste stap zijn om weer de waarheid uit te durven spreken? Ik zeg niets. Ik zou het niet durven. Ik zou maar wat uitlokken. Maar mág je het onderscheid weer zien?

Aankondiging Columnistencabaret 22-6