FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 november 2012

[GSOD] Van Gerwen wint, Dekker en Stompé verliezen

Op de openingsavond van de Grand Slam of Darts kwamen drie Nederlanders in actie. Michael van Gerwen won eenvoudig van Steve Beaton. Co Stompé verloor van Phil Taylor en Jan Dekker ging onderuit tegen Mervyn King. 

Dekker was de eerste Nederlander die in actie kwam. Met 73 gemiddeld was hij geen partij voor King. Hij verloor zijn partij ook met 5-1. Vam Gerwen gaat door waar hij de laatste tijd lekker mee bezig is en dat is winnen. Steve Beaton had weinig in te brengen. Van Gerwen won met 5-2 en gooide 103 gemiddeld. 

Taylor was een maatje  te groot voor Stompé. The Power kon in iedere leg de voorsprong pakken en gaf dat vervolgens niet meer uit handen. Het werd 5-1 voor Taylor. In dezelfde groep won Mark Webster met 5-3 van Scott Waites, de winnaar van twee jaar geleden. 

Zondagmiddag speelt Raymond van Barneveld tegen Mark Walsh.BDO-wereldkampioen Christian Kist neemt het op tegen Wayne Jones en Wesley Harms speelt tegen Terry Jenkins. Zondagavond komen Stompe, Kist en Van Gerwen opnieuw in actie. De  winnaars van de groepsduels zullen tegen elkaar spelen net zoals de verliezers dat zullen doen.


Groep Darter Darter Uitslag
A Scott Waites Mark Webster 3-5
A Phil Taylor Co Stompé 5-1
B Robert Thornton Ted Hankey 5-0
B Michael van Gerwen Steve Beaton 5-2
C Kevin Painter Dean Winstanley 5-4
C Simon Whitlock James Hubbard 5-2
D Jan Dekker Mervyn King 1-5
D James Wade Arron Monk 1-5

BBC-hoofdredacteur weg na misbruikbeschuldiging

BBC-hoofdredacteur George Entwistle is opgestapt. Dat maakte hij zaterdagavond bekend. Aanleiding is een uitzending van Newsnight, waarin een politicus ten onrechte van pedofilie werd beschuldigd.

De Britse publieke omroep ging al eerder de fout in met Newsnight. In het programma werd, mogelijk met opzet, geen aandacht besteed aan de misbruikzaak rond de inmiddels overleden BBC-presentator Jimmy Savile. Die zou zich aan driehonderd kinderen hebben vergrepen.


BBC-hoofdredacteur weg na misbruikbeschuldiging (Foto: Novum)

Obama verslaat Romney ook in Florida

Vier dagen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen mag winnaar Barack Obama ook de 29 kiesmannen van de staat Florida bijschrijven. De staat was zaterdag eindelijk klaar met het tellen van de stemmen en riep Obama als winnaar uit.

Obama versloeg in de 'zonneschijnstaat' met vijftig procent van de stemmen zijn Republikeinse rivaal Mitt Romney, die het vertrouwen van 49,1 procent van de kiezers kreeg. Van de negen cruciale zogenoemde swing states ('kantelstaten') won Obama er acht. Hij verzamelde 332 kiesmannen. Romney kwam niet verder dan 206.

Gevonden Dwingeloër blijkt doodgeschoten

De 55-jarige man van wie het stoffelijk overschot woensdag in een bos in Dwingeloo is gevonden, is doodgeschoten. Het slachtoffer is een man uit Dwingeloo die sinds zondagmiddag werd vermist. Dat meldt de politie zaterdag.

Het lichaam werd gevonden tijdens een zoekactie van de mobiele eenheid naar de 55-jarige man in het bos langs de Spieregerweg. Vanwege de moordzaak worden zondag in de omgeving van het Dwingelderveld passanten ondervraagd. Dinsdagavond komt de zaak in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

[Upd] Peuter overleden door omvallend turntoestel

Een peuter van 1,5 is zaterdag in Roosendaal zwaargewond geraakt bij een ongeluk in een gymzaal. Het kind kreeg tijdens een kinderfeestje een deel van een turntoestel op zich. Het jongetje is in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

Het voorval vond rond 16.30 uur plaats in de gymzaal van een school aan de Lyceumlaan. Het feestje werd gehouden voor een 6-jarig kind. Drie ouders hielden toezicht, onder wie de vader van de peuter.

Het Roosendaalse jongetje ontsnapte volgens de politie echter aan de aandacht van de volwassenen door in de opslagruimte van de turntoestellen te gaan spelen. Daar viel door onbekende oorzaak een deksel van een turnkast op het kind. De politie onderzoekt het voorval. Vooralsnog wordt uitgegaan van een tragisch ongeval.

Update 23.30 uur
Volgens bronnen is het kind inmiddels overleden.

[Premier League] Man United met de schrik vrij tegen Villa

Manchester United blijft ook na dit weekend de stand in de Premier League aanvoeren. De koploper van Engeland boekte in Birmingham een zwaarbevochten zege op Aston Villa. Door twee goals van Javier Hernandez en een eigen doelpunt van Ron Vlaar werd een 2-0 achterstand omgebogen in een 3-2 overwinning.

Andreas Weimann leek op Villa Park de hoofdrol voor zich op te eisen. De 21-jarige Oostenrijker zette de thuisploeg vlak voor rust op voorsprong en maakte er vroeg in de tweede helft zelfs 2-0 van. Vervolgens nam Hernandez Manchester bij de hand. De Mexicaan maakte de aansluitingstreffer en schoot in de 63e minuut via Vlaar ook de gelijkmaker binnen.

Robin van Persie was tot twee keer toe dicht bij de 2-3, maar beide keren stond de lat succes in de weg. Hernandez had drie minuten voor tijd meer geluk. De spits zette zijn hoofd tegen een vrije trap van Van Persie en produceerde zo de winnende treffer.

Manchester komt door de overwinning op 27 punten uit elf wedstrijden. Chelsea moet zondag thuis winnen van Liverpool om het gat weer terug te brengen tot één punt.


Man United met de schrik vrij tegen Villa (Foto: Novum)

Duitsland mist Boateng tegen Oranje

Duitsland kan woensdag in de oefeninterland tegen het Nederlands elftal geen beroep doen op verdediger Jérôme Boateng. De speler van Bayern München heeft zaterdag in de gewonnen competitiewedstrijd tegen Eintracht Frankfurt (2-0) naar alle waarschijnlijkheid een spierscheuring opgelopen. Boateng zal enkele weken niet kunnen spelen. 

De 24-jarige verdediger viel na ruim een half uur spelen geblesseerd uit. Boateng miste tot aan zaterdag nog geen minuut van Bayern in de Bundesliga. Hij is een vaste waarde in de Mannschaft van bondscoach Joachim Löw. Duitsland neemt het woensdag in de Amsterdam ArenA op tegen Oranje.

Uitslag N.E.C. Nijmegen - Heracles Almelo

Om 20.45 uur begon in het Goffert stadion de wedstrijd tussen N.E.C. Nijmegen en Heracles Almelo. De thuisploeg won de wedstrijd met 3-2. Hieronder vind je alle karakteristieken van dit duel.


Heracles Almelo-speler Ben Rienstra met N.E.C. Nijmegen-speler Rens van Eijden (Foto: Pro Shots)

N.E.C. Nijmegen

3 - 2

Heracles Almelo

 24' Ten Voorde
 71' George
 76' Ten Voorde 
   48' Armenteros 
 56' Armenteros 
 
 Gele kaart: Te Wierik (Heracles Almelo)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Babos
Will
Van Eijden (v.d. Velden/64)
Breuer
Amieux
Koolwijk (Roorda/88)
Palsson
George (Tutuarima/90+5)
Rieks
Ten Voorde
Platje
  Pasveer
Te Wierik
Rienstra
Dorda
Bruns (Davidson/75)
Vejinovic
Overtoom (Everton/84)
Duarte
Gouriye (Castillion/65)
Armenteros
Pedro


Ghanezen van verbeurd Argentijns schip gejaagd

De bemanning van een Argentijns marineschip waarop in Ghana beslag is gelegd heeft de Ghanese havenautoriteiten met wapenvertoon ervan weerhouden het schip te verslepen. Dat heeft persvoorlichter Kumi Adjei-Sam van de havendienst zaterdag gezegd.

De Ghanese rechter bepaalde vorige week dat de ARA Libertad moest worden verplaatst omdat het in het vaarwater van andere schepen ligt. De havenautoriteiten lopen naar eigen zeggen dagelijks vijfhonderdduizend dollar (bijna vierhonderdduizend euro) aan aanlegrechten mis.

Schuldeisers van de Argentijnse regering legden vorige maand beslag op het opleidingschip.


Ghanezen van verbeurd Argentijns schip gejaagd (Foto: Novum)

Vier doden bij vergeldingsaanval Israël op Gaza

Het Israëlische leger heeft zaterdag het vuur geopend op een woonwijk in Gaza. De beschieting door Israëlische tanks en machinegeweren kostte vier mensen het leven. Er zijn zeker 25 gewonden gevallen, meldden Palestijnse overheidsfunctionarissen en ooggetuigen.

Het Israëlische leger nam de wijk onder vuur in antwoord op een aanval op een legervoertuig bij de grens met de Gazastrook. De slachtoffers van de beschieting, allen burgers, keerden van een begrafenis buiten Gaza naar de stad terug, zei Ayman al-Sabhani van het Shifa-ziekenhuis in Gaza. Onder hen zouden ook kinderen zijn.

Het Israëlische leger zegt de zaak te onderzoeken.

Derde marathonzege Stroetinga in Thialf

Arjan Stroetinga heeft in Heerenveen zijn derde marathonzege van het seizoen geboekt. Stroetinga was de sterkste in de sprint van een grote groep.

Achter Stroetinga werd zijn ploeggenoot Ingmar Berga tweede. Crispijn Ariëns eindigde als derde. Met zijn zege nam Stroetinga, die eerder dit seizoen al won Amsterdam en Den Haag, de leiding in het algemeen klassement over van Christijn Groeneveld. "De jongens hebben me perfect afgezet. Dan is het natuurlijk wel aan mij om het werk te bekronen met een overwinning. Mooi dat het lukte. En ja, zo'n zege in Thialf is speciaal, al vind ik alle zeges mooi."

Uitslagen Eredivisie 10/11/2012

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

VVV-Venlo

4 - 1

Willem II

 27' Seip
 47' Cullen
 53' Linssen
 72' Türk
   74' Misidjan 
 
 Gele kaart: Fleuren (VVV-Venlo), Ippel, Vossebelt, Haastrup (Willem II)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.000
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Mäenpää
Joppen
Seip
Röseler
Fleuren
Maguire
Radosavljevic
Van Haaren
Türk (Reimerink/76)
Linssen (Wildschut/82)
Cullen (Nwofor/89)
  Meul
Piqué
Peters
Haastrup
Van Buuren (Akouili/67)
Mulder
Brands
Ippel
Höcher (Misidjan/60)
Snijders
Vossebelt(Sanusi/60)

Willem II-speler Jordens Peters in duel met VVV-Venlo-speler Robert Cullen (Foto: Pro Shots)

ADO Den Haag

2 - 2

AZ

 34' Vicento
 47' Holla (pen)
   22' Falkenburg 
 64' Altidore 
 
 Gele kaart: Omeruo, Holla (ADO Den Haag), Esteban (AZ)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 11.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Omeruo
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
Toornstra
Holla
Jansen
Chery
Poepon (v. Duinen/62)
Vicento
  Esteban
Marcellis
Reijnen
Viergever
Gorter
Falkenburg
Henriksen
Elm (Berghuis/54)
Beerens (Rosheuvel/65)
Altidore
Gudmundsson

Brandbrief om grotere groepen op crèches

Het vergroten van de groepen in kinderdagverblijven is onverantwoord. Dat stelt belangenclub van ouders Boink in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Vanaf januari mogen per leidster niet negen, maar twaalf kinderen in de groep zitten. Boink vreest dat de nieuwe regels, die uit bezuinigingsoverwegingen in het leven zijn geroepen, ten koste gaan van de veiligheid en de zorg. Emeritus hoogleraar pedagogiek Louis Tavecchio, die jarenlang onderzoek heeft gedaan naar de kinderopvang, noemt de beslissing onverantwoord.

De commissie-Gunning, die onderzocht hoe herhaling van de Amsterdamse zedenzaak kan worden voorkomen, adviseerde eerder de huidige 'beroepskracht-kindratio' als een minimum te beschouwen. "Zoek de ondergrens niet op, maar bezie op welke manier een verantwoorde bezetting mogelijk is", aldus de commissie in het rapport uit april vorig jaar.

Steun voor hongerstakende Franse burgemeester

De Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls heeft de hongerstakende burgemeester van het Franse plaatsje Sevran zaterdag zijn steun betuigd. Burgemeester Stéphane Gatignon bivakkeert zonder te eten in een trekkerstentje op de stoep van het parlement om aandacht te vragen voor de financiële nood van zijn straatarme gemeente. Hij verwijt de regering Sevran, een voorstad van Parijs, in de steek te laten.

Minister van binnenlandse zaken Manuel Valls bezocht Gatignons tentje voor de Assemblée Nationale zaterdag om hem een hart onder de riem te steken. ''Ik wil hem mijn steun en vriendschap tonen, want hij voert een moedige strijd'', zei Valls.

Gatignon zette vrijdag zijn tentje op en eet sindsdien niet meer. Hij zegt minimaal tot dinsdag, als het parlement zich buigt over de uitgaven aan het gemeentebestuur, vol te houden. Als Sevran niet meer geld krijgt kan Gatignon naar eigen zeggen de salarissen van gemeentepersoneel niet langer betalen - laat staan dat de gemeente behoeftige burgers kan ondersteunen.

'Oud-Statenlid verdacht van fraude met fractiegeld'

De provincie Zeeland is een onderzoek gestart naar mogelijk gerommel met fractiegeld door een voormalig lid van Provinciale Staten. Het oud-Statenlid Gertjan Bouterse zou ruim dertigduizend euro niet juist hebben besteed. Dat meldt Omroep Zeeland zaterdag op basis van verschillende bronnen.

Bouterse vormde tussen 2009 en vorig jaar de eenmansfractie Sociaal Zeeland. De accountant van de provincie zou vermoeden dat Bouterse in die periode fractiegeld 'niet in het belang van Zeeland' zou hebben besteed. Zo worden vraagtekens gezet bij uitgaven in horecagelegenheden en geld dat besteed is aan onderzoeken. Het inmiddels gestarte onderzoek van de provincie moet uitwijzen wat er met het geld is gebeurd.

Bouterse was sinds 2003 lid van de Zeeuwse Provinciale Staten. Aanvankelijk was hij dat voor de SP, maar die partij royeerde hem in 2009 omdat het Statenlid weigerde te voldoen aan de afdrachtregeling van de SP. Vorig jaar sloot Bouterse zich aan bij de PvdA. Vrijdag maakte Bouterse bekend om persoonlijke redenen uit Provinciale Staten te stappen, aldus de regionale omroep.

Stalker Madonna mogelijk jaar de cel in

De man die Madonna overstelpte met liefdesbetuigingen verdwijnt mogelijk een jaar achter de tralies. Hij is schuldig bevonden aan verzet tegen zijn arrestatie, nadat hij voor het huis van de zangeres grote houten borden had beschilderd met teksten als 'Madonna, ik heb je nodig'.

De gepensioneerde brandweerman werd in september 2010 opgepakt bij de New Yorkse woning van de Queen of Pop. Hij werd oorspronkelijk ook beschuldigd van verstoring van de openbare orde en het aanbrengen van graffiti, maar daar werd hij eerder al van vrijgesproken.

De advocaat van de man laat aan de Amerikaanse krant New York Post weten dat hij in hoger beroep gaat. Hij zou tijdens zijn arrestatie namelijk hebben tegengestribbeld omdat hij geblesseerd was aan zijn schouder. De dokter zou dat kunnen bevestigen.

Duitse Groenen kiezen twee lijsttrekkers

Katrin Göring-Eckardt en Jürgen Trittin trekken samen de lijst van de Duitse Groenen bij de bondsdagverkiezingen van volgend jaar. De Oost-Duitse theologe en de doorgewinterde West-Duitse oud-minister kregen zaterdag de voorkeur van de partijleden boven dertien andere kandidaten.

De 46-jarige Göring-Eckardt geldt als een vertegenwoordiger van het gematigde, 'realistische' smaldeel binnen de Groene Partij. De preses van de Evangelische Kirche (de Duitse PKN) heeft de reputatie dat ze eerder naar samenwerking dan naar confrontatie met de zittende rechtse regering zoekt.

De 58-jarige Trittin stond ooit bekend als de 'boze jongen' van de linkervleugel, maar trok de afgelopen jaren naar het midden. De veteraan wordt beschouwd als een parlementair en bestuurlijk zwaargewicht.

Hun partij wacht na de verkiezingen van 2013 mogelijk een sleutelrol. Volgens de peilingen worden de Groenen de derde partij van het land. Het ziet ernaar uit dat zij zowel de christendemocratische CDU als de socialistische SPD aan een meerderheid kunnen helpen. De FDP, de huidige coalitiegenoot van de CDU, dreigt de kiesdrempel niet te halen.

Afghanen getuigen via video tegen sergeant VS

Een nabestaande van een van de slachtoffers van het bloedbad dat een Amerikaanse sergeant in maart in Afghanistan aanrichtte heeft vrijdag via een videoverbinding getuigd. Verdachte Robert Bales luisterde nauwgezet naar de getuigenverklaring, maar vertrok geen spier.

Nabestaande Khamal Adin stapte naar eigen zeggen op de ochtend na de slachtpartij nietsvermoedend het erf van zijn neef Mohammed Wazir op. In de deuropening vond hij Wazirs moeder. Ze was door haar hoofd geschoten.

Binnen trof hij de lichamen aan van zijn neefs echtgenote, zes van hun zeven kinderen, en enkele andere verwanten. Ze waren stuk voor stuk op eendere wijze omgebracht. De lijken waren verkoold en er hing rook in de woning, maar de vlammen waren inmiddels gedoofd.

Adins verklaring is voor de aanklager erg belangrijk. Omdat de slachtoffers snel, zonder lijkschouwing, zijn begraven ontbreekt forensisch bewijs. Na zijn relaas dankte Adin de militaire rechtbank. ''Ik vraag u om recht te doen'', zei hij.

Een tweede getuige verhaalde hoe hij zijn gewonde vader, broer, zus en twee buurkinderen badend in het bloed aantrof en in allerijl naar een legerbasis bracht. Het vijftal redde het, en de broer en zus komen in een volgende hoorzitting nog aan het woord.

De 39-jarige sergeant Robert Bales staat terecht voor zestien moorden en zes pogingen tot moord in de Afghaanse dorpen Balandi en Alkozai. Onder de slachtoffers die vielen in een van de ernstigste slachtpartijen van de Amerikaanse oorlog in Afghanistan waren negen kinderen. Uit de hoorzittingen moet blijken of de zaak aan de krijgsraad moet worden voorgelegd.

Bales voert geen verweer. Zijn advocaten bestrijden de bewijzen niet die de aanklager heeft aangedragen. De verdediging stelt dat de sergeant lijdt aan posttraumatische stress en tijdens een eerdere missie in Irak een hoofdwond opliep.


Afghanen getuigen via video tegen sergeant VS (Foto: Novum)

CIA-chef betrapt doordat minnares 'in e-mail neusde'

De buitenechtelijke relatie die de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA vrijdag de kop kostte kwam aan het licht doordat de FBI werd getipt dat zijn minnares toegang had tot zijn e-mailbrievenbus. Dat hebben ingewijden gezegd.

David Petraeus ging vrijdag door het stof. Volgens de gevallen CIA-chef gaf hij door zijn relatie met Paula Broadwell, die zijn biografie schreef, blijk van een 'uiterst gebrekkig beoordelingsvermogen'. Vreemdgaan is voor kopstukken van de Amerikaanse inlichtingendiensten taboe, omdat dat hen chantabel zou maken.

De tweede man van de CIA, Michael Morell, vervangt Petraeus. Morell wacht al onmiddellijk een zware klus. Het Congres verwacht de CIA-chef volgende week om hem te bevragen over de bloedige aanval op het Amerikaanse consulaat in het Libische Benghazi. De CIA ligt sindsdien onder vuur, omdat de dienst meer lijkt te hebben geweten over de toedracht van en de beweegredenen achter die aanval dan zij deed voorkomen.

Petraeus, een gevierde viersterrengeneraal die tot dusver op een smetteloze loopbaan kon bogen en zelfs genoemd werd als toekomstige kandidaat voor het presidentschap, vroeg president Barack Obama donderdag in een brief om zijn ontslag. Obama stemde daar vrijdag mee in.


CIA-chef betrapt doordat minnares 'in e-mail neusde' (Foto: Novum)

Uitleg over moskee-internaat geëist

Het ministerie van Volksgezondheid gaat contact opnemen met het Rotterdamse Bureau Jeugdzorg over moskee-internaten in de Maasstad. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie zaterdag in een reactie op een bericht van NRC Handelsblad dat verschillende Nederlandse moskee-internaten illegaal, onveilig en slecht onderhouden zijn.

Volgens de krant zouden moskee-internaten in tegenstelling tot andere vormen van kinderopvang aan geen enkele kwaliteitseis te hoeven voldoen en geen pedagogisch plan te hoeven hebben. In onder meer Rotterdam zou een illegaal meisjesinternaat zitten, waar vijftig meisjes op een zolder wonen zonder vergunning. De situatie er 'absoluut brandonveilig en zelfs gevaarlijk te noemen', staat in een notitie van de gemeente die in handen is van de NRC Handelsblad.

Het ministerie stelt om de reactie dat particuliere initiatieven als een internaat of weekendschool niet onder de zorgwetgeving vallen. "Ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van kinderen. Zij kunnen er voor kiezen dat hun kinderen niet in het ouderlijk huis verblijven." Internaten moeten wel altijd aan de wetgeving op het gebied van bijvoorbeeld brandveiligheid voldoen, zodat kinderen daar veilig kunnen verblijven, aldus het ministerie.

Specifieke situaties die de krant echter beschrijft roepen volgens het ministerie echter vragen op 'over de veiligheid en de gezonde ontwikkeling van kinderen die daar verblijven'. Daarom wordt contact opgenomen met Bureau Jeugdzorg Rotterdam 'om naar hun betrokkenheid te informeren'.

Liefdesbrieven Mick Jagger onder de hamer

Tien brieven die Mick Jagger in 1969 aan zijn toenmalige liefje Marsha Hunt schreef gaan onder de hamer. Veilinghuis Sotheby's omschrijft de geschreven boodschappen van de destijds 25-jarige zanger onder meer als 'gepassioneerd' en 'poëtisch'.

De Rolling Stone stuurde de brieven vanaf de set van Ned Kelly, een film die hij opnam in Australië, naar de Amerikaans zangeres. De collectie wordt op 12 december geveild in Londen en brengt naar verwachting tussen de zeventigduizend en honderdduizend pond op.

Computerexpert Vaticaan medeplichtig aan lekken

Computerprogrammeur Claudio Sciarpelletti is door een Vaticaanse rechtbank schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij de diefstal van brieven van paus Benedictus XVI. De rechter legde hem vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf op, maar bracht vanwege verzachtende omstandigheden twee maanden in mindering.

De 48-jarige Sciarpelletti, die op het staatssecretariaat van het Vaticaan werkte, hield eerder op de dag nog vol dat hij onschuldig is. De computerprogrammeur stond terecht omdat hij de voormalige butler van de paus zou hebben geholpen vertrouwelijke pauselijke stukken aan journalisten door te spelen.

Rechter Giuseppe dalla Torre oordeelde dat Sciarpelletti butler Paolo Gabriele hielp te 'ontkomen aan de onderzoeken van de autoriteiten'. In het bureau van de ict-deskundige van het staatssecretariaat vonden onderzoekers een aan Gabriele geadresseerde brief met belastende stukken, maar Sciarpelletti hield Gabriele vervolgens uit de wind en legde tegenstrijdige verklaringen af.

De gevallen butler werd vorige maand veroordeeld en zit een celstraf van achttien maanden uit. Zijn terneergeslagen ogende medeplichtige kreeg zaterdag een veel mildere straf. Sciarpelletti krijgt vijf jaar het voordeel van de twijfel, omdat hij een prachtige staat van dienst en geen strafblad heeft. Gedraagt hij zich die vijf jaar lang naar behoren, dan vervalt de straf.

Brandweer keek eerst elders bij fatale woningbrand

De brandweer heeft bij de fatale woningbrand donderdag in Breda eerst in een ander appartement gekeken of er brand was, voordat het juiste appartement werd gevonden. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer zaterdag. Of de bewoonster nog had geleefd als de brandweer direct bij haar appartement was geweest, is volgens de zegsvrouw 'moeilijk te zeggen'.

De hulpdiensten werden donderdag rond 20.15 uur ingeseind over de brand in de woning aan het Cannaertserf. Volgens de zegsvrouw was een automatische brandmelding bij de brandweer binnengekomen. De brandweer was snel ter plaatse, vertelt ze.

In een ventilatiekanaal bleek sprake van rook. Daarop is de brandweer naar binnen gegaan in de woning die grenst aan dat kanaal. De bewoners van deze woning waren niet thuis en de woning was zeer goed beveiligd tegen inbrekers, zegt de woordvoerder. Daardoor duurde het een tijdje voordat de brandweer de woning binnen wist te komen.

Eenmaal binnen bleek dat er geen brand was in deze woning. Het ventilatiekanaal bleek echter nog een vertakking te hebben, waarop de brandweer bij een andere woning uitkwam. Toen de deur van deze woning was opengebroken, trof de brandweer het lichaam van de 62-jarige bewoonster aan. In de woning stond veel rook. De brand was al snel uit.

In de woning werd gerookt, melden zowel de politie als brandweer. Vermoedelijk is de vrouw in slaap gevallen, terwijl een sigaret nog brandde en is daardoor de brand ontstaan. "Bij een brand raken slapende mensen door de rook veelal binnen drie minuten in coma en dan is het snel afgelopen", aldus de zegsvrouw. "Daarom hameren wij in de voorlichting ook op rookmelders."

Man vernielt auto en deur met bijl

Een 28-jarige man is zaterdag opgepakt voor het met een bijl vernielen van een auto en een voordeur van een woning in het Gelderse Emst. De bewoner van de woning zou de man met de bijl hebben bedreigd, meldt de politie.

De politie werd kort na middernacht gewaarschuwd. De man werd in zijn huis aangehouden. Hij is in een cel gezet. Volgens de politie beging de man zijn daden vanwege 'problemen in de relationele sfeer'.

Uitslag RKC Waalwijk - FC Utrecht

Vanavond stonden in de Eredivisie om 18.45 uur RKC Waalwijk en FC Utrecht tegenover elkaar. De Brabantse ploeg bracht de Domstedelingen een 4-0 nederlaag toe en klommen naar de twaalfde plaats. Utrecht blijft vierde staan.

RKC Waalwijk

4 - 0

FC Utrecht

 5' Chevalier
 74' Jozefzoon
 76' Najah
 83' Duits
   
 
 Gele kaart: Duits (RKC Waalwijk), Bulthuis (FC Utrecht)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 6.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Bandjar (Van Mosselveld/69)
Drost
Martina
Van Peppen
Jozefzoon (Zeldenrust/90+1)
Najah
Braber
Duits
Boukhari (Sneijder/81)
Chevalier
  Ruiter
Van der Maarel
Van der Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Martensson (Schepers/46)
Kali
Asare
Oar (Zullo/82)
Mulenga
Gerndt

Tuincentrum betrapt op te vroege verkoop vuurwerk

Een tuincentrum in Wassenaar is vrijdag betrapt op het te vroeg verkopen van vuurwerk. De politie kwam de te vroege verkoop op het spoor nadat buurtbewoners op de Burmanlaan in Wassenaar klaagden dat jongeren vuurwerk afstaken. Het vuurwerk van het tuincentrum is in beslag genomen, meldt de politie zaterdag.

Agenten spraken ter plaatse drie kinderen aan, die verklaarden dat zij het vuurwerk hadden gekocht bij een nabijgelegen tuincentrum. De politiemensen gingen vervolgens bij de winkel langs, waarop bleek dat het tuincentrum de vuurwerkverkoop al had gestart.

[WTF] Rojer weet in Londen geen set te winnen

Dubbelspecialist Jean-Julien Rojer en zijn Pakistaanse partner Aisam-ul-Haq Qureshi hebben ook in hun derde en laatste poulewedstrijd in de ATP World Tour Finals in Londen geen set weten te bemachtigen. De Nederlander van Curaçaose afkomst zag Marcel Granollers en Marc Lopez na iets meer dan een uur als winnaars van de baan stappen: 4-6 en 2-6.

Rojer en Qureshi begonnen erbarmelijk aan het treffen door allebei gelijk hun service in te leveren. Een break terug zette vervolgens weinig zoden meer aan de dijk. In de tweede set ging het snel toen de Spaanse tegenstanders hun beide breakkansen benutten.

Het Amerikaanse topduo Michael en Bob Bryan is door de winst van de Spanjaarden uitgeschakeld. De succesvolle broers wisten alleen Rojer en Qureshi te verslaan. Naast Granollers en Lopez hebben Leander Paes en Radek Stepanek zich in poule A ook weten te plaatsen voor de laatste vier.

Belg belt politie voor gestolen autoruit

Een dame uit het Belgische Brugge belde woensdag de politie om aangifte te doen van een wel heel ongewone diefstal. Mevrouw beweerde namelijk dat de rechter zijruit van haar wagen gestolen was.

Toen de mannen in blauw arriveerden, bleek er inderdaad niets te zitten op de plek waar normaal de rechter ruit zit. Na naar men kan aannemen een lange en uitgebreide speurtocht besloten de agenten de dame eens te vragen op het knopje voor de rechterruit te drukken. Hierop verscheen het raam als bij wonder.

De agenten dachten bij aankomst eerst dat het om een verborgencameragrap ging. Uw verslaggever dacht bij het lezen van de bron eerst dat het om een Belgenmop ging.

Denemarken schrapt 'vetbelasting'

Denemarken gaat de één jaar geleden geïntroduceerde 'vetbelasting' weer afschaffen. De maatregel bleek duur en de Denen veranderden hun eetgewoonten niet, aldus het ministerie voor Belastingen zaterdag.

De vetbelasting en in het verlengde hiervan de 'chocoladebelasting', de zogeheten belasting op suiker, kreeg veel kritiek. De consumentenprijzen stegen, de administratieve lasten voor bedrijven gingen omhoog en er dreigde banenverlies, zei het ministerie in de verklaring.

Tegen deze achtergrond hebben de regering en de linkse Rood Groene Partij ermee ingestemd de vetbelasting af te schaffen en de geplande suikerbelasting te annuleren. De Deense centrum-linkse minderheidsregering had de steun van de Rood Groenen nodig, om het besluit door het parlement te krijgen.

Denemarken schrapt'vetbelasting'
Denemarken schrapt 'vetbelasting' (Foto: ANP)

FOK!Filmtip van de dag: The Social Network

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

De FOK!Filmtip van vandaag is het met Oscars bekroonde drama The Social Network. Mark Zuckerberg (Jesse Eissenberg) is een impopulaire Harvard student die, nadat hij is gedumpt door zijn vriendin, besluit de website Facemash op te richten. Op de website is het de bedoeling dat je, naar de hand van foto's van Harvard studentes, de knapheid van deze studentes bepaald. Door input van mede studenten mondt de website uiteindelijk uit tot het populaire socialmedia platform Facebook. Met het succes van het platform ontstaat er een strijd om de rechten, de wat arrogante Zuckerberg claimt dat hij alles zelf bedacht heeft en laat daarmee z'n partners in de kou staan. Ben je benieuwd hoe dit afloopt, stem je televisie dan NU af op RTL5!


Priester (80) bijt oor collega af

Twee katholieke priesters hebben gisteren laten zien dat de titel 'geloof van de vrede' nog steeds aan een andere religie toebehoort. Een ruzie om een parkeerplaats eindigde namelijk in ernstig lichamelijk letsel.

Vader Thomas Byrne (80) en vader Thomas Smith (81) wonen samen met een derde katholieke priester in een bejaardenhuis in Perth, Australië. Hoewel de mannen een gezamelijke leefruimte delen, is hun territoriumdrift nog niet helemaal weg. Byrne en Smith hadden namelijk een fittie over een parkeerplaats bij hun bejaardenhuis.

Zeer tegen de verwachting in keerden ze elkaar echter niet de ander wang toe, maar begonnen ze een robbertje boksen. Byrne, wellicht geïnspireerd door bokslegende Mike Tyson, besloot zijn tanden te zetten in het rechteroor van Smith. Kennelijk heeft Byrne een goede kunstgebitleverancier, want hij beet het oor er zo af.

Het afbijten van een oor maakt een mens zo te zien een alfamannetje, want toen Byrne zijn collega beval het stuk vlees op te pakken en in z'n zak te stoppen, gehoorzaamde deze braaf. Vervolgens trokken de beide kemphanen zich terug in hun eigen kamer.

Pas toen Smith het stuk vlees later inspecteerde, kwam hij erachter dat het zijn oor was. Hierop ging hij met het oor in een doek gewikkeld naar de lokale Eerste Hulppost. Deze stuurde hem door naar het ziekenhuis, alwaar men ervoor zorgde dat hij zijn bril weer op kon zetten.

Byrne kwam er in eerste instantie genadiger vanaf, met slechts een blauw oog. Maar hoewel God de enige is die mag oordelen, besloot Smith toch naar de rechter te stappen. Deze besliste alvast dat Byrne minstens tien meter van Smith af moet blijven. De rest van het vonnis volgt in december.

Uw verslaggever is in ieder geval blij dat deze priester tenminste een lichaamsdeel van een meerderjarige in zijn mond heeft genomen.

[Premier League] Spectaculair gelijkspel bij Arsenal - Fulham

Arsenal heeft thuis tegen Fulham twee punten laten liggen. De zes doelpunten zaterdagmiddag in het Emirates Stadium werden eerlijk verdeeld: 3-3. Mikel Arteta kreeg diep in blessuretijd vanaf de strafschopstip de kans om Arsenal alsnog de zege te bezorgen, maar de Spanjaard zag zijn schot gekeerd worden door doelman Mark Schwarzer.

Arsenal leek op weg naar een eenvoudige thuiszege toen Olivier Giroud en Lukas Podolski hun ploeg al vroeg aan een 2-0 voorsprong hielpen. Na een halfuur spelen bracht Dimitar Berbatov de spanning terug, nog voor rust maakte Alexander Kacaniklic er met een rake kopbal 2-2 van.

Halverwege de tweede helft kwam Fulham zelfs op voorsprong. Berbatov benutte een strafschop die was toegekend na een overtreding op Bryan Ruiz. Twee minuten later bracht Giroud met zijn tweede goal de stand opnieuw in evenwicht. Een makkelijk gefloten penalty leek Arsenal zelfs de volle buit te bezorgen, maar Schwarzer liet zich geen vierde keer passeren.

Arsenal schiet niet heel veel op met de remise. De Gunners staan zevende, één plaats boven Fulham. Everton handhaafde zich op de vierde plaats. Thuis tegen Sunderland werd een achterstand omgebogen in een 2-1 overwinning. West Bromwich Albion staat knap vijfde na een 2-1 uitzege op Wigan Athletic.

Voor koploper Manchester United staat zaterdagavond een uitwedstrijd tegen Aston Villa op het programma. Chelsea (thuis tegen Liverpool) en Manchester City (thuis tegen Tottenham Hotspur) komen zondag pas in actie.

Overige uitslagen Premier League zaterdag:

Reading - Norwich City 0-0

Southampton - Swansea City 1-1

Stoke City - Queens Park Rangers 1-0


Spectaculair gelijkspel bij Arsenal - Fulham (Foto: Novum)

'Medicijncontrole apothekers ondermaats'

De veiligheid van patiënten is in gevaar doordat apothekers niet goed meer controleren of medicijnen die ze meegeven wel geschikt zijn. Dat blijkt uit een brief van apothekersorganisatie KNMP, meldt RTL Nieuws. In een reactie meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zich zorgen te maken.

In de brief stellen de apothekers dat het nabellen en controleren van medicijnoverzichten tijd en geld kost. Sinds begin dit jaar krijgen ze daar geen vergoeding meer voor van zorgverzekeraars. Daarom schieten controles erbij in.

Door het uitblijven van controles kan het bijvoorbeeld voorkomen dat mensen medicijnen meekrijgen, die niet samengaan met andere medicijnen die de patiënten gebruiken. Onderzoek zou uitwijzen dat jaarlijks honderden mensen onnodig in het ziekenhuis belanden door dit soort medicatiefouten. Sommige patiënten overleven het zelfs niet.

De IGZ heeft in een reactie aan RTL Nieuws laten weten het 'zorgelijk' te vinden dat apothekers aangeven 'dat een aantal zakelijke randvoorwaarden onvoldoende ingevuld zijn om aan deze voor de patiëntveiligheid belangrijke richtlijn te voldoen'. De inspectie ziet daarom strenger toe op veilige medicijnenverstrekking. Dit jaar werden al drie apotheken onder toezicht gesteld vanwege onveilige medicatieoverdracht. Een daarvan werd zelfs tijdelijk gesloten. De inspectie vindt geldproblemen geen reden om minder strikt te handhaven. De patiëntenorganisatie NPCF vindt de handelwijze van apothekers zelfs onverantwoord: "Als apothekers zeggen dat ze hun werk niet meer goed kunnen doen, moeten ze het maar helemaal niet meer doen", zegt voorzitter Wilna Wind.


'Medicijncontrole apothekers ondermaats' (Foto: Novum)

[NK Afstanden] Kramer slaat 10 kilometer over

Sven Kramer verschijnt zondag bij het NK afstanden in Heerenveen niet aan de start bij de 10.000 meter. De winnaar van de 5000 meter wil zich volledig focussen op de wereldbekerwedstrijd van volgende week, zo laat hij weten op Twitter.

Kramer schaatste vrijdag ietwat verrassend in 6.17,46 naar een gouden plak op de 5000 meter, waarmee hij zich direct plaatste voor de komende twee wereldbekerwedstrijden op die afstand, in Heerenveen en Kolomna. Om zich daar op voor te bereiden laat de olympisch kampioen de race van zondag schieten.

Door een rugblessure was het lange tijd de vraag of Kramer überhaupt wel mee zou doen aan het toernooi in Heerenveen.

Windsurfen blijft toch olympisch

Dorian van Rijsselberghe kan over vier jaar in Rio de Janeiro zijn olympische titel bij het windsurfen toch verdedigen. Het onderdeel waarop de Nederlander in Londen goud pakte had in Brazilië plaats moeten maken voor kitesurfen. Dat besluit werd zaterdag door de internationale zeilfederatie echter teruggedraaid.

Windsurfen voor mannen staat sinds 1984 op de olympische kalender. Nederlander Stephan van den Berg ging destijds in Los Angeles met het goud aan de haal. Acht jaar later volgden ook de vrouwen. Tijdens de algemene vergadering van zeilfederatie ISAF bleek een meerderheid er niets voor te voelen om met die traditie te breken.

Van Rijsselberghe was met het oog op Rio al geswitcht van windsurfen naar kitesurfen, maar zal zijn plannen nu weer wijzigen. "Nog eens vier jaar!", laat de Texelaar via Twitter weten. "Windsurfen is terug en kitesurfen verdwijnt weer. Ik ben erop gebrand om de nummer één te blijven."

Cruise op eerste beeld All You Need Is Kill

Tom Cruise heeft in zijn dertigjarige carrière films gemaakt in bijna alle genres die je je bedenken kunt, maar de laatste tijd lijkt hij een voorliefde voor sci-fi te hebben. Getuige zijn betrokkenheid bij Our Name is Adam, Joseph Kosinski’s Oblivion en Doug Liman’s All You Need is Kill die beide volgend jaar uitkomen. Van de laatstgenoemde film is nu het eerste beeld met Cruise vrijgegeven. Hij is te zien in een enorm robotpak.

De film is gebaseerd op een striproman van de Japanse schrijver Hiroshi Sakurazaka. Het verhaal gaat over een soldaat in oorlog tegen buitenaardse wezens. Nadat hij wordt vermoord op een slagveld, wordt hij weer levend wakker in het verleden.

All You Need Is Kill  wordt in de Nederlandse bioscopen verwacht op 13 maart 2014.

Eerste beeld All You Need is Kill

Stekelenburg mist derby tegen Duitsland

Maarten Stekelenburg komt de komende week niet in actie tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen Duitsland. Bondscoach Louis van Gaal zou de doelman hebben opgeroepen als hij dit weekend bij AS Roma onder de lat had gestaan, maar trainer Zdenek Zeman meldt op de clubwebsite dat hij de Haarlemmer niet fit genoeg vindt.

Newcastle United-keeper Tim Krul lijkt daardoor vrijwel zeker van een basisplaats, Ajax-goalie Kenneth Vermeer neemt in de Amsterdam ArenA waarschijnlijk plaats op de bank. Michel Vorm van Swansea City is nog altijd uitgeschakeld met een liesblessure.

PSV'ers Jeremain Lens, Luciano Narsingh en Kevin Strootman staan net als Stekelenburg op de zogenoemde wachtlijst. Als de drie zondag in actie komen tegen sc Heerenveen en fit genoeg blijken te zijn, worden ze alsnog opgeroepen door de oefenmeester.


Stekelenburg mist derby tegen Duitsland (Foto: Novum)

Piloot schuldig aan fatale crash minister Mexico

Een fout van de piloot heeft het helikopterongeluk veroorzaakt dat de Mexicaanse minister van binnenlandse zaken vorig jaar het leven kostte. Dat is de slotsom van de onderzoekers die de toedracht van de ramp hebben ontleed, heeft de directeur van de luchthavendienst ASA bekendgemaakt.

De onderzoekers hebben niets gevonden dat wijst op een technisch euvel of op een explosie. De heli vloog op de fatale 11 november van 2011 volgens ASA-directeur Gilberto Lopez Meyer ten zuiden van Mexico-Stad door dichte mist toen de piloot plots de stuurknuppel omgooide. De helikopter sloeg daarop tegen een bergwand te pletter. Zonder die onverhoedse manoeuvre was de heli niet verongelukt, stelt Meyer.

Minister Francisco Blake Mora was al de tweede die het belangrijke departement binnenlandse zaken tijdens het bewind van president Felipe Calderon bij een vliegongeluk verloor. Dat vinden veel Mexicanen al te toevallig. De minister van binnenlandse zaken is op de president na de machtigste man in Mexico.


Piloot schuldig aan fatale crash minister Mexico (Foto: Novum)

Verbeek: "Er is hoop voor ons tegen ADO"

AZ hoopt de weg omhoog in te slaan op de ranglijst. De Alkmaarders staan op een teleurstellende twaalfde plek. Een zege op bezoek bij ADO Den Haag is welkom. Trainer Gertjan Verbeek weet dat ADO goed draait dit seizoen. De Hagenaars staan achtste na elf wedstrijden.

Toch ziet de coach van AZ kansen voor zijn ploeg. ADO behaalde de punten voor buiten de residentie. "Zij hebben moeite thuis het spel te maken en hebben uit de meeste punten gehaald, er is dus hoop voor ons."

Verbeek zag AZ vorige week onderuit gaan tegen VVV-Venlo. Een week eerder werd nog knap gewonnen bij Vitesse. De Fries weet waar de problemen liggen bij zijn formatie. "We missen veel kansen, maar ook de pass moet beter, net als het profiteren van corners en vrije trappen."

Tegen ADO zal spits Ruud Boymans nog ontbreken. "Ruud heeft pas woensdag met de groep getraind. Ik moest donderdag al mijn keuzes maken en ik vond dat hij er nog niet klaar voor was", aldus Verbeek tegen RTV Noord-Holland. AZ won vorig seizoen met 0-6 in Den Haag, waar ADO drie jaar geleden voor het laatst won van AZ.

[WTF] Del Potro via Federer naar halve finale

Juan Martin del Potro heeft zich zaterdag geplaatst voor de halve finales van de ATP World Tour Finals in Londen. In poule B versloeg de Argentijnse tennisser titelverdediger Roger Federer in drie sets: 7-6 (3), 4-6 en 6-3. Federer was al zeker van een plek bij de laatste vier door overwinningen op David Ferrer en Janko Tipsarevic.

In de eerste set gingen de mannen vrijwel geheel gelijk op. De Zwitser kreeg wel drie breakkansen, maar wist daar geen gebruik van te maken. In de tiebreak, de vijfde in de laatste vier ontmoetingen tussen de twee, liet Del Potro een snel gepakte voorsprong niet meer glippen: 7-3.

De Zwitser brak de Argentijn snel in de tweede set en kwam vervolgens geen moment meer in gevaar. Del Potro brak op zijn beurt snel in de laatste set en liet zijn tegenstander niet meer in de buurt van een break komen.

De gehele mondiale top drie is vertegenwoordigd in de halve finales in de Engelse hoofdstad. Novak Djokovic en Andy Murray plaatsten zich eerder al. Wie het in de halve eindstrijd tegen wie opneemt wordt duidelijk nadat Ferrer en Tipsarevic het zaterdagavond tegen elkaar hebben opgenomen. De Spanjaard en de Serviër kunnen zelf een plaats in de halve finale echter vergeten.

[Bundesliga] Bayern maakt geen fout tegen Frankfurt

Bayern München heeft in de Bundesliga tegen nummer drie Eintracht Frankfurt geen fout gemaakt: 2-0. Franck Ribery zette de koploper vlak voor rust op 1-0, waarna David Alaba dertien minuten voor tijd de wedstrijd besliste vanaf de strafschopstip. Arjen Robben maakte de negentig minuten in München vol.

Bayerns meest naaste belager, Schalke 04, won thuis moeizaam van middenmoter Werder Bremen: 2-1. Schalke, waar Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay na rust naar de kant werden gehaald door trainer Huub Stevens, zag Aaron Hunt de uitploeg op voorsprong zetten. Roman Neustädter en Julian Draxler draaiden de stand in het tweede bedrijf om. Doordat Lewis Holtby de bal in de laatste seconde nog van de lijn redde blijft de club uit Gelsenkïrchen op zeven punten afstand van Bayern staan.

Regerend landskampioen Borussia Dortmund schudde FC Augsburg simpel van zich af. Door doelpunten van Marco Reus en Robert Lewandowski (2x) werd het in Zuid-Duitsland 1-3. Sascha Mölders gaf de thuisfans nog wat reden tot juichen. Dortmund staat op liefst elf punten achterstand van Bayern.

Hamburger SV, met Rafael van der Vaart in de basis, verspeelde punten SC Freiburg: 0-0. De Nederlandse spelmaker speelde de gehele wedstrijd, Jeffrey Bruma werd vijf minuten voor rust gewisseld. Beide ploegen blijven in de middenmoot vertoeven. Fortuna Düsseldorf en Hoffenheim deelden dankzij treffers van Robbie Kruse en Joselu de punten (1-1).


Bayern maakt geen fout tegen Frankfurt (Foto: Novum)

Tieners...

Ik heb ze overal om me heen, en een paar van hen boeien me meer dan anderen. Emilio is inmiddels bijna tweeënhalf jaar bij ons. Het gaat goed met hem: het wordt langzamerhand een gewone puber. Met een beetje kabaal en kouwe drukte, zoals dat hoort.  Zeiken moet-ie nog wel leren, maar dat komt wel goed. Leermeesters genoeg in de buurt. Hij kwam binnen als dood vogeltje, zonder eigenwaarde, zonder eigen wil, zonder ander levensdoel dan overleven.

Ook Will Ferrell en Liam Neeson in Lego-film

Will Ferrell en Liam Neeson hebben zich aangesloten bij de cast van Lego. De twee voegen zich bij onder anderen Morgan Freeman, die eerder al een rol kreeg in de 3D-animatiefilm over het gelijknamige speelgoed.

De rolprent gaat over Emmet, een Lego-poppetje dat per ongeluk wordt aangezien voor degene die met de hulp van een team de wereld moet redden van de ondergang. Ferrell spreekt de stem in van vijand President Business, Neeson is te horen als zijn handlanger. Dat schrijft filmblad Variety. Het was al bekend dat de stem van Emmet wordt verzorgd door Chris Pratt. Freemans personage heet Vitruvius.

Andere sterren die in Lego te horen zijn, zijn Will Arnett, Elizabeth Banks, Nick Offerman en Alison Brie. De film verschijnt op 7 februari 2014 in de bioscopen.


Ook Will Ferrell en Liam Neeson in Lego-film (Foto: Novum)

'Helft keurslagers liegt over kip'

Bijna de helft van de keurslagers vertelt leugens over het kippenvlees dat ze verkopen. Ze schetsen een veel mooier beeld over het leven van de kippen dan dat de dieren in werkelijkheid hebben gehad, meldt Wakker Dier vandaag.

Wakker Dier, dat stelt dat de meeste keurslagers plofkippen verkopen, bezocht voor het onderzoek vijftig keurslagers. Daarvan vertelden er 23 een of meer leugens. Van de 25 keurslagers die werden gevraagd of de kip die ze verkochten lekker buiten kon lopen, antwoordde veertig procent ten onrechte bevestigend. Verder werden 22 slagers gevraagd naar de slachtleeftijd van de kippen, daarover loog 55 procent door een te hoge slachtleeftijd te noemen.

Wakker Dier noemt het verder opvallend dat veel keurslagers op de meeste vragen over de leefwijze van de kip die ze verkopen, geen antwoord konden geven. Zo had 84 procent van de 32 slagers die werden gevraagd naar de leefruimte van hun kip, hier geen idee van.

Plofkippen groeien in zes weken uit van een kuikentje van vijftig gram tot 2,2 kilo. "Ze leven in een donkere schuur waar ze met ongeveer twintig andere kippen een vierkante meter moeten delen. Ze komen nooit buiten. Veel plofkippen hebben last van pijnlijke zweren aan poten en borst, hebben hartproblemen en bezwijken haast onder hun eigen gewicht. Ook gaat er in deze sector veel antibiotica om", schetst Wakker Dier.

Take

Het leven van twee zonderlingen, een worstelende moeder, Ana en de gokkende verslaafde, Saul, komen samen in dit meeslepende en aangrijpende verhaal. Twee cruciale dagen, waarvan er één in het verleden plaatsvond en één nog moet komen, ontvouwen zich als Ana naar de gevangenis rijdt om de executie van Saul bij te wonen. Zeven jaar lang heeft hij haar leven gedomineerd en onmogelijk gemaakt. Dit wordt de eerste keer dat ze hem zal zien. Beiden denken nu terug aan die dag dat hun levens elkaar kruisten en voor altijd veranderden. Nu ontdekken ze hoe sterk de ziel is die alles doet om te overleven. Wat is er gebeurd en wat zijn de gevolgen?

Primeur voor Bosschaart bij Sydney FC

Pascal Bosschaart is erin geslaagd om voor het eerst in zijn loopbaan een doelpunt te maken in competitieverband. Dat deed de linkspoot in dienst van zijn club Sydney FC.

Bosschaart lijkt goed terug te zijn gekomen van blessureleed. De linksback was zeven maanden uit de roulatie en vierde zijn rentree met een zeldzaam doelpunt. Sinds zijn debuut in het seizoen 1997/98 wist Bosschaart voor FC Utrecht, Feyenoord, ADO Den Haag en Sydney FC nooit te scoren in competitieverband.

De Rotterdammer maakte in het duel met Melbourne Victory de 2-0. Toch had Bosschaart weinig reden om te feesten na afloop. Sydney zag Melbourne de achterstand ombuigen (2-3). "We kwamen vlak na rust op 2-0. Die goal had een verlossende werking op ons moeten hebben, maar dat bleek niet het geval", aldus Bosschaart.

"We geven het toch nog weg. Verschrikkelijk zuur", zegt hij tegen NUsport. Bosschaart genoot maar kort van zijn doelpunt. "Er zaten 22.000 mensen op de tribunes die me allemaal toezongen en uit hun dak gingen. Dan is het des te erger als je de overwinning toch nog weggeeft. Het had zo'n mooie avond kunnen worden."

[NK Afstanden] Oenema prolongeert titel 500m

Thijsje Oenema heeft haar titel op de 500m weten te prolongeren. Ook in de tweede 500m was ze de sneltste. Ze klokte nu 38,36 en was daarmee sneller dan in de eerste heat. 

Laurine van Riessen werd tweede in de tweede sessie door 38,52 op het bord te zetten. Overall werd ze derde. Margot Boer was over twee afstanden iets sneller. Anice Das en Marrit Leenstra werden vierde en vijfde en zullen volgende week mee mogen doen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. 

Uitslag tweede 500m

# Naam Tijd Verschil
1 Thijsje Oenema 38,36  
2 Laurine van Riessen 38,52 0,16
3 Margot Boer 36,62 0,26
4 Marrit Leenstra 38,86 0,50
5 Mayon Kuipers 38,87 0,51
6 Anice Das 38,97 0,61
7 Annette Gerritsen 38,99 0,63
8 Lotte van Beek 39,12 0,78
9 Janine Smit 39,13 0,79
10 Natasja Bruintjes 39,42 1,06

Klassement

# Naam Punten
1 Thijsje Oenema* 76.870
2 Margot Boer* 77.280
3 Laurine van Riessen* 77.330
4 Anice Das* 77.600
5 Marrit Leenstra* 77.790
6 Annette Gerritsen 77.910
7 Lotte van Beek 78.130
8 Mayon Kuipers 78.230
9 Janine Smit 78.360
10 Natasja Bruintjes 78.580

Politie richt dienstwapen op wegpiraten A27

De politie heeft vrijdagavond twee Belgen gearresteerd die met 200 kilometer per uur over de Nederlandse snelweg reden. Daarbij moesten de agenten hun dienstwapen trekken.

Rond half 9 raceten de mannen op de A27 ter hoogte van Nieuwendijk langs een onopvallende surveillancewagen van het Korps Landelijke Politiediensten. Toen de politie de achtervolging inzette, slalomden de twee Belgen in hun BMW langs het overige verkeer, dat moest remmen en uitwijken. Ook reden ze over de vluchtstrook.

Ter hoogte van Geertruidenberg gingen de snelheidsduivels de snelweg af en reden zij met hoge snelheid een doodlopende binnenweg op. Vervolgens keerden ze en reden ze recht op de inmiddels uitgestapte politie af. Die trokken daarop hun dienstpistool en richtten op de BMW. Daarop stopte de auto en konden de mannen worden ingerekend.

De auto en het rijbewijs van de bestuurder zijn in beslag genomen.

Whitmarsh: "Hamilton krijgt spijt van overstap"

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh verwacht dat Lewis Hamilton spijt krijgt van zijn overstap naar Mercedes. De wereldkampioen van 2008 heeft zestien jaar onder de hoede van McLaren gereden, maar vindt het nu tijd om de komende drie seizoenen op eigen benen te gaan staan.

Hamilton won dit jaar enkele races met de McLaren, terwijl Mercedes op de zege in China na niet mee kon doen om de overwinningen. Whitmarsh: "Ik hoop dat Lewis beseft dat hij een grote fout heeft gemaakt en ik hoop dat hij daar volgend jaar nog vaak aan denkt. Hij heeft dit besluit genomen en daar moet hij mee leven. Ik denk dat hij daar nog spijt van gaat krijgen. Ik ken Lewis sinds zijn elfde en ik weet dat Brazilie een emotionele bedoeling wordt. Volgens mij houden we er een goede relatie op na."

De Britse coureur kreeg twee goede aanbiedingen en heeft na lang wikken en wegen voor Mercedes gekozen. "Het verbaasde me, maar ik was niet geschokt. Lewis vertelde me na Singapore dat hij zou verkassen en ik ben vrij zeker dat hij er voor Singapore nog niet uit was. In mijn ogen is het slecht om de knoop door te hakken in de nasleep van een tegenvallende race. De teleurstelling was groot. Ik respecteer zijn keuze, maar ik denk dat hij beter af zou zijn bij ons. Wij zijn het betere team en we zijn van plan om hem volgend jaar te verslaan!"

Mogelijk is het salaris de reden van de overstap. "Het simpele antwoord is dat ik niet weet of geld een rol heeft gespeeld. Lewis kan die vraag beter beantwoorden. Ik kan speculeren over een aantal factoren, maar het voornaamste is dat iemand na lange tijd in hetzelfde nest wel eens zijn vleugels uit wil slaan. Je moet de beslissing voor jezelf rechtvaardigen. Hij zal niet zeggen dat hij meer geld krijgt en hij zal ook niet toegeven dat hij al spijt heeft van dit besluit."

[NK Afstanden] Schaatsmijl gewonnen door Nuis

Tijdens de NK afstanden in Heerenveen heeft Kjeld Nuis de nationale titel veroverd op de 1500m. De schaatser van de Control-ploeg zette een tijd neer van 1.46,74, een halve seconde sneller dan Renz Rotteveel. Het brons ging naar Maurice Vriend.  

Koen Verweij kwam als snelste over de streep in 1.45,79, maar omdat hij zijn opponent Pim Schipper hinderde op de kruising werd hij gediskwalificeerd. De nummers vier en vijf werden Maurice Vriend en Thomas Krol. Het is nog even afwachten of ze mee mogen doen aan de wereldbekerwedstrijden. Er is één aanwijsplek en het is nog even afwachten of Verwij daar aanspraak op mag maken. 

# Naam Tijd Verschil
1 Kjeld Nuis 1.46,74  
2 Renz Rotteveel 1.47,22 0,48
3 Maurice Vriend 1.47,66 0,92
4 Thomas Krol 1.47,76 1,02
= Rhian Ket 1.47,76 1,02
6 Lucas van Alphen 1.48,02 1,28
7 Pim Schipper 1.48,35 1,61
8 Sjoerd de Vries 1.48,55 1,81
9 Ted-Jan Bloemen 1.48,59 1,85
10 Jan Blokhuijsen 1.48,77 2,03

Meganoid 2 onderweg naar iOS

Orangepixel, de Nederlandse spelontwikkelaar uit Den Helder, heeft laten weten dat Meganoid 2 bijna klaar is voor een release op iOS.

Op dit moment is de game zo goed als af. Het draait zelfs op iPhone 5 - met die mededeling is meteen naar buiten gekomen dat de meeste games van Orangepixel dezelfde ondersteuning gaan krijgen.

Meganoid 2 wordt uitgebracht met alle levels die eerder al in de Android-versie zaten, plus tien extra levels. Tevens ondersteunt het spel Joypad-controllers, 60Beat-controllers, de aankomende Gamedock en de iCade.

De komende dagen staan in het teken van betatesten. Pascal Bestebroer, oprichter van Orangepixel, verwacht dat Meganoid 2 binnen nu en twee weken beschikbaar is voor iOS.

[NK Afstanden] Eerste 500m gewonnen door Oenema

De eerste 500 meter is gewonnen door Thijsje Oenema. De titelverdedigster schaatste naar een tijd van 38,51. Haar ploeggenote Margot Boer was 0,15 seconde trager dan Oenema. Derde staat Anice Das. 

Team Activia-schaatssters Laurine van Riessen en Annette Gerritsen hebben ook nog het podium in zicht. Later vanmiddag is de tweede omloop. Diegene die over twee afstanden samen de snelste tijd neerzet mag zich Nederlands kampioen noemen. Voor de wereldbeker wordt gekeken naar de top5 van de snelste 500meter. 

# Naam Tijd Verschil
1 Thijsje Oenema 38,51  
2 Margot Boer 38,66 0,15
3 Anice Das 38,73 0,21
4 Laurine van Riessen 38,81 0,30
5 Annette Gerritsen 38,92 0,31
6 Lotte van Beek 39,01 0,50
7 Marrit Leenstra 39,06 0,55
8 Natasja Bruintjes 39,16 0,64
9 Janne Smit 39,23 0,72
10 Marit Dekker 39,37 0,85
= Mayon Kuipers 39,37 0,85

Agente geschept door bierdief op fiets

Een Apeldoornse agente is vrijdagavond gewond geraakt toen ze omver werd gereden door een dief op de fiets. De Poolse dader, die samen met twee maten meerdere bierkratten uit een supermarkt had gestolen, probeerde zo uit handen van de politie te blijven.

De mannen sloegen hun slag bij een winkel aan de Nagelpoelweg in Apeldoorn, meldt de politie zaterdag. Ze hadden een gat in een hek geknipt en sloegen daarna per fiets op de vlucht met enkele bierkratten als buit.

Diverse agenten probeerden de bierdieven te pakken te krijgen. Het slachtoffer probeerde de Pool te stoppen maar die reed haar 'met volle kracht' aan. De vrouw scheurde daarbij haar hamstring. Collega's wisten de dader later alsnog te pakken. Ook de twee andere Polen konden worden gearresteerd.

Bij de vluchtpoging waren enkele kratten gevallen en erger nog, meerdere flesjes gesneuveld.

Höfl-Riesch wint eerste slalom

De eerste wereldbekerwedstrijd slalom is gewonnen door Maria Höfl-Riesch. De 27-jarige Duitse skiester was zaterdag in het Finse wintersportoord Levi ondanks een heupblessure de snelste.  Ze noteerde een tijd van 1.55,58 over twee afdalingen.

Nummer twee werd de finse Tanja Poutiainen en het brons ging naar de jonge Amerikaanse Mikaela Shiffrin. Lindsey Vonn deed niet mee. De Oostenrijkse kanshebster Marlies Schild viel uit.

Rodgers wil Suarez voor geen goud kwijt

Brendan Rodgers wil dat Liverpool er alles aan doet om Luis Suarez voor de club te behouden. De coach vindt zijn Uruguayaanse aanvaller een sleutelspeler en onvervangbaar. "Ik zou hem voor niemand willen ruilen. Dit is een man met een onuitputtelijke energie. Hij is een nachtmerrie voor verdedigers", zegt Rodgers tegen SkySports.

"We hebben met hem een van de beste spitsen ter wereld en daar zijn we erg dankbaar voor", vervolgt Rodgers zijn ode aan Suarez. De 59-voudig international kwam begin vorig jaar over van Ajax. Lange tijd had de aanvaller een ronduit slechte naam in Engeland vanwege een racismeschandaal met Manchester United-speler Patrice Evra en zijn veel bekritiseerde schwalbes.

Dit seizoen ligt de aandacht vooral op Suarez' sportieve prestaties. Hij verkeert momenteel in bloedvorm en staat met zeven goals achter Robin van Persie tweede op de topscorerslijst van de Premier League. "Ons doel moet zijn om de beste spelers hier te houden. Ik heb sinds mijn komst veel steun van Luis gehad", stelt Rodgers.

Suarez bleef ondanks interesse van andere club de Reds trouw. Een besluit dat Rodgers erg kan waarderen. "Er was waarschijnlijk geen betere tijd om te gaan, met de komst van een nieuwe manager. Luis zou een goed excuus hebben gehad, maar na lang met hem gesproken te hebben, beloofde hij te blijven."

Suarez is vooralsnog een van de weinige lichtpuntjes voor Liverpool. Rodgers kent een ronduit moeizame start als trainer van de roemruchte Engelse club en staat na tien wedstrijdem slechts twaalfde. Liverpool speelt zondag een zware uitwedstrijd bij Chelsea.


Rodgers wil Suarez voor geen goud kwijt (Foto: Novum)

[NK Afstanden] 3000m prooi voor Valkenburg

De nationale titel op de 3000 meter gaat naar Diane Valkenburg. Ze won in 4.05,80. Daarmee was ze een seconde sneller dan Ireen Wúst.  Het brons ging naar Jorien Ter Mors. Het is de eerste nationale titel voor Diane Valkenburg.

De nummer vier is Marije Joling en op plek vijf het zeventien jarige talent Antoinette de Jong. Deze vijf dames mogen ook volgende week in Heerenveen meedoen aan de wereldbekerwedstrijd op de 3000m. Het is voor het eerst op het nationaal kampioenschap dat de top zes een tijd binnen de 4.10 liet noteren.  

Titelverdedigster Pien Keulstra deed niet mee. Ze heeft last van een eetstoornis en heeft besloten eerst volledig te gaan herstellen. 

# Naam Tijd Verschil
1 Diane Valkenburg 4.05,80  
2 Ireen Wüst 4.06,90 1,10
3 Jorien Ter Mors 4.06,99 1,19
4 Marije Joling 4.08,48 2,68
5 Antoinette de Jong 4.09,07 3,27
6 Annouk van der Wijden 4.09,71 3,91
7 Linda de Vries 4.10,50 4,70
8 Rixt Meijer 4.11,87 6,07
9 Mariska Huisman 4.12,64 6,84
10 Carlijn Achtereekte 4.13,23 7,43

Hembery: "Banden voor 2013 worden anders"

Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery heeft laten weten dat de Formule 1-banden voor het seizoen 2013 flink zullen verschillen met die van dit seizoen. De teams kunnen later deze maand in Brazilië tijdens de vrije trainingen in Brazilië een eerste voorproefje krijgen.

Hembery sprak met de Braziliaanse pers. "De banden voor 2013 zullen significant verschillen van die van dit jaar. Dit gaat een uitdaging voor de teams vormen, omdat de auto's vanwege de weinige regelwijzigingen vrijwel hetzelfde blijven. Het verschil in de banden tussen 2012 en 2013 zal veel effect op de aerodynamica van de auto's gaan hebben. Hierdoor moeten de teams flink aan de slag." Hij voegde hier aan toe dat het verschil tussen de compounds groter zal zijn dan dit seizoen.

Ulsan Hyundai kroont zich tot Aziatisch kampioen

Ulsan Hyundai heeft zaterdag beslag gelegd op de Aziatische Champions League door Al-Ahli uit Saudi-Arabië met 3-0 te verslaan. Tae-Hwi Kwak, Rafinha en Seung-Yong Kim, een van de tien Kims in de selectie, schoten de Zuid-Koreanen voor het eerst in de geschiedenis naar de hoogste continentale beker.

Kwak zette Ulsan na een klein kwartier al op voorsprong, de Braziliaanse aanvaller Rafinha verdubbelde de score ruim twintig minuten voor tijd. Kim maakte het karwei een paar minuten later af. Vorig jaar stond ook al een Hyundai-club in de Aziatische eindstrijd. Het eveneens Zuid-Koreaanse Jeonbuk Hyundai Motors verloor toen na strafschoppen van het Qatarese Al-Sad.

Justin Bieber weer vrijgezel

Hysterische Beliebers opgelet: Justin Bieber is weer vrijgezellig. Selena Gomez heeft de natte droom voor menig pubermeisje gedumpt omdat ze hem niet vertrouwt.

In februari 2011 werden de twee een stelletje. Al gauw gingen de geruchten dat de relatie niet op waarheid berustte. Het zou slechts gaan om een publiciteitsstunt. Gomez is nu echter klaar met het toneelstukje en heeft de relatie beëindigd. 'Ongeveer een week geleden hebben ze een punt achter hun toneelstukje gezet', zo verklaarde een bron aan E! Entertainment.

'Ze werkten vaak ver van elkaar en Gomez vertrouwde Bieber niet genoeg om de relatie door te zetten.' Niet zo'n heel vreemde gedachtengang, als je bedenkt dat de meeste 15-jarige meisjes al soppend klaar staan bij het horen van zijn stem. Het lijkt dan ook niet waarschijnlijk dat Justin erg lang droog zal staan.

'Griekenland moet meer tijd krijgen'

Griekenland zou meer tijd en hulp moeten krijgen als dat nodig is om zijn financiële huishouding op orde te krijgen en het land binnen de eurozone te houden. Dat zei bestuurder Jörg Asmussen van de Europese Centrale Bank (ECB) in een zaterdag in de Belgische zakenkrant l'Echo gepubliceerd interview.

Het is van belang dat Griekenland in de eurozone blijft, aldus Asmussen. "Als dat extra hulp voor nog eens 1 of 2 jaar betekent, zou dat aanzienlijk goedkoper zijn dan een vertrek (uit de eurozone) of een faillissement."

VVD meldt 600 opzeggingen

Er kwamen afgelopen week nauwelijks nog boze telefoontjes en e-mails binnen bij het partijbureau van de VVD over het voorstel voor een inkomensafhankelijke zorgpremie. Maar inmiddels zijn wel 600 opzeggingen binnen, meldt de partij zaterdag.

De partij is nog bezig met een volledige inventarisatie van de gevolgen van de heftige discussie die onder de leden ontbrandde sinds duidelijk werd dat het nieuwe VVD-PvdA-kabinet de mensen met hogere inkomens via de zorgpremie meer wil laten bijdragen. Inmiddels wordt nagedacht over alternatieven en maandag hoopt het kabinet met een oplossing te komen.

VVD meldt 600 opzeggingen
VVD meldt 600 opzeggingen (Foto: ANP)

Straf dreigt om misbruikbeschuldiging

De reportage van de Britse actualiteitenrubriek Newsnight waarin Tory-veteraan Alistair McAlpine ten onrechte van kindermisbruik werd beschuldigd had nooit mogen worden uitgezonden. Dat heeft BBC-hoofdredacteur George Entwistle zaterdag gezegd.

De directeur-generaal zinspeelde op strafmaatregelen tegen de Newsnight-redactie, maar wilde nog niet spreken over de opheffing van de prestigieuze onderzoeksrubriek. Wel heeft hij een pauze bevolen in de onderzoeksprojecten van het programma om die eerst nog eens tegen het licht te kunnen houden. De samenwerking met het Bureau voor Onderzoeksjournalistiek, dat meewerkte aan de gewraakte uitzending, is opgeschort.

De Britse publieke omroep bood McAlpine vrijdag 'zonder enig voorbehoud' verontschuldigingen aan. Het vermeende slachtoffer van de Conservatieve oud-minister, dat Newsnight in de geruchtmakende uitzending van 2 november had opgevoerd, had eerder die dag laten weten dat McAlpine niet de man was die hem had misbruikt.

Het slachtoffer, Steve Messham, besefte pas dat hij de verkeerde voor zich had toen McAlpine vrijdag publiekelijk tegen de aanzwellende verdachtmakingen in het geweer kwam. Newsnight noemde McAlpine in de uitzending niet bij naam, maar al snel wezen alle vingers naar hem. In de echte en virtuele pubs was McAlpines schuld al gauw komen vast te staan.

McAlpine liet dat niet op zich zitten en bond vrijdag de strijd aan met de 'laster'. Zijn advocaten waarschuwden de BBC dat er een rechtszaak zou volgen. Daarop ging de BBC vrijdagavond door het stof.

Newsnight lag al onder vuur om een haast tegenovergestelde uitglijder. De geroemde BBC-rubriek voor onderzoeksjournalistiek schrapte vorig najaar een reportage over kindermisbruik door televisiepresentator Jimmy Savile. Die bleek later wel degelijk zich aan tientallen kinderen te hebben vergrepen - en de BBC lijkt hem daarbij weinig in de weg te hebben gelegd.

Premier David Cameron maande de pers vrijdag geen heksenjacht in te zetten. ''Jullie publiceren allerlei verdachtmakingen zonder enig bewijs'', waarschuwde Cameron.

De premier kreeg donderdag tijdens een rechtstreekse televisieuitzending van ITV, een concurrent van de BBC, een lijst overhandigd van op internet geopperde zedenmisdadigers uit de hoogste kringen. De presentator van het programma hield de namenlijst onbedoeld voor de camera, en brandmerkte zo opnieuw enkele vooraanstaande Britten.

Familie sprak weer met Tanja

Tanja Nijmeijer heeft donderdag weer met haar ouders gesproken. "Contact krijgen was moeilijk, de lijn was overbelast doordat Nederlandse media ook massaal proberen om Tanja te spreken", zei haar oom Paul Olde Dubbelink zaterdag tegen het ANP. Het was vooral een persoonlijk gesprek. Tanja gaf ook aan dat de aandacht van de media haar verbaast.

Tanja Nijmeijer is op Cuba om namens de linkse rebellenbeweging FARC mee te onderhandelen met de Colombiaanse regering. Haar familie heeft nog niet besloten of ze naar Cuba gaan om Tanja te ontmoeten. Eerder hadden haar ouders en zussen daar wel over gesproken.

Tientallen Gelderse dieren ernstig verwaarloosd

De dierenpolitie in Gelderland heeft vrijdag tientallen ernstig verwaarloosde dieren gevonden in Vierhouten en Eerbeek. De 52-jarige eigenaar uit Eerbeek is aangehouden, meldt de politie zaterdag.

In een schuurtje en caravan op een camping in Vierhouten zaten tientallen konijnen en vogels vast terwijl de eigenaar al dagen niet meer was gezien. In Eerbeek werd vervolgens een zelfde situatie aangetroffen met zeer verwaarloosde dieren in smerige hokken.

In een kooi werden enkele dode vogels aangetroffen. Twee konijnen moesten worden afgemaakt. Een tiental honden, konijnen en vogels zijn in beslag genomen. De man zit voorlopig vast.

Man meegesleurd na verkeersruzie

Een 21-jarige man uit Wilnis heeft vrijdagavond in zijn woonplaats diverse botbreuken opgelopen toen hij door een automobilist werd meegesleurd. Het slachtoffer had even daarvoor geprobeerd de man te slaan na een verkeersruzie, meldt de politie zaterdag.

De ruzie ontstond toen de chauffeur van de auto de brommer van de Utrechter aantikte op de Korenmolenweg. Dat resulteerde in een woordenwisseling waarbij de emoties hoog opliepen. Toen de 21-jarige man de automobilist een klap wilde geven door het geopende autoraam, greep de bestuurder zijn arm en gaf hij gas.

Het slachtoffer probeerde tevergeefs met de auto mee te rennen. Toen hij het niet meer bij kon houden werd hij meters meegesleurd. De bestuurder liet hem los waarna hij hard op het wegdek klapte. Hij is naar een ziekenhuis gebracht. De automobilist is doorgereden.

Xbox 360 ondersteunt nu 32 GB USB drives

De nieuwe Fall Xbox Dashboard-update heeft er stilletjes voor gezorgd dat de ondersteuning van USB-opslagmedia is aangepast. Tot daarvoor werden USB-sticks tot 16 GB ondersteund. Vanaf de nieuwe update worden ook USB-sticks tot 32 GB ondersteund.

Dat dit niet om een glitch gaat maar om een echte feature wordt bevestigd door een Microsoft-vertegenwoordiger: ”Klanten gebruiken steeds meer hun profiel om digitale content te downloaden, waardoor het nodig is dat er meer opslag tot hun beschikking is om de content tussen verschillende console te verplaatsen.” 

Nu nog meer opslag
Nu nog meer opslag

Willem-Alexander en Máxima in Istanbul

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn zaterdagmiddag aangekomen in de Turkse stad Istanbul. Ze zijn bij de afsluiting van de festiviteiten rond de 400ste verjaardag van de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Het paar wordt vergezeld door minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Op het programma staan twee zakelijke ontmoetingen. 's Avonds wonen ze een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest bij. Het prinselijk paar maakt ook een fietstochtje in de drukke winkelstraat Istiklal Cadesi. Aan deze straat ligt ook het Palais Hollande, het Nederlandse consulaat-generaal dat als startpunt dient.

Het is het tweede koninklijke bezoek aan Turkije dit jaar. Eerder bezocht koningin Beatrix al Ankara en Istanbul. Minister-president Mark Rutte was er begin deze week en de Turkse president Abdullah Gül bracht dit voorjaar een staatsbezoek aan Nederland. Er zijn tientallen bijeenkomsten en tentoonstellingen gehouden om stil te staan bij het begin van de formele relaties tussen beide landen.

Willem-Alexander en Máxima in Istanbul
Willem-Alexander en Máxima in Istanbul (Foto: ANP)

Slob: vertrouwen gehele politiek geschaad

Het openbreken van het regeerakkoord en de voorafgaande discussie rondom de inkomensafhankelijke zorgpremie is slecht geweest voor de reputatie van de Nederlandse politiek. Dat zei ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Hij sprak van gezagsverlies voor de gehele politiek.

"Het is volledig uit de hand gelopen", zei Slob over de plannen van de VVD en de PvdA. "Ze dachten dat ze het wel konden handlen, maar het is een groot drama geworden. Dit is schadelijk voor de hele politiek. Het vertrouwen is geschaad."

Slob zei in eerste instantie blij te zijn geweest dat de partijen er snel uit waren gekomen, maar dat pakte anders uit door de kwestie rondom de zorgpremie. "Nu zitten we in dit gedoe. Het slaat diepe wonden en is voor iedereen slecht."

Volgens Slob zal voortaan bij iedere maatregel worden gevraagd waarom het niet wordt aangepast aangezien dat nu wel is gebeurd. Ook vindt Slob het kwalijk dat er nog altijd geen debat over de regeringsverklaring is geweest.

Voormalig PvdA-minister Guusje ter Horst was het met Slob eens. Ze stelde in het programma dat de zaak 'slecht' is voor de politiek. "Het is nu uithuilen en opnieuw beginnen", zei ze. "Er moet een voorstel komen waarvan iedereen zegt: dit is redelijk."

Ter Horst wil dat het kabinet goed uitlegt waarom ingrijpende maatregelen nodig zijn. GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik vindt dat VVD en PvdA met één mond moeten spreken. "Dus niet meer: ik ben er tegen, maar de ander wilde dit."


Slob: vertrouwen gehele politiek geschaad (Foto: Novum)

Janzen schermt zoontje af voor Hazes-musical

Chantal Janzen zorgt er voor dat haar zoontje weinig meekrijgt van Hij Gelooft in Mij. De actrice, die Rachel Hazes speelt in de musical over zanger André Hazes, vindt het verhaal niet echt geschikt voor de 3-jarige James.

"Hij weet dat ik af en toe op televisie kom of op een podium sta. Maar van deze voorstelling krijgt hij weinig mee. Bewuste keuze. Ik vind het verhaal niet geschikt voor kleine kinderen", zegt Janzen zaterdag in het AD.

James mocht wel een keer mee naar een repetitie. "Daarover had hij eigenlijk maar één vraag: waarom heeft mama geen eigen bus meer? Bij Petticoat en Wicked stond mijn gezicht namelijk prominent op de tourbus. Maar dit keer blijven we in Delamar in Amsterdam en kan ik op de fiets."

Irak annuleert aankoop Russische wapens

De Iraakse regering heeft een overeenkomst met Rusland over de aankoop van wapens geannuleerd. Dat heeft een woordvoerder van premier Nuri al-Maliki zaterdag gezegd. Irak is bezorgd dat er bij de aankoop sprake is van corruptie. Het ging om wapens met een totale waarde van 3,3 miljard euro.

Maliki was onlangs in Rusland. Hij kreeg toen volgens de woordvoerder het idee dat er bij de totstandkoming van de overeenkomst van corruptie sprake is geweest. De Iraakse regering onderzoekt de zaak.

Toch breuk bij Wiggins na aanrijding

De verwondingen van Bradley Wiggins blijken ernstiger dan aanvankelijk gedacht werd. De Brit liep bij een aanrijding afgelopen woensdag een gebroken rib, een gekneusde long én een ontwrichte vinger op. Dat maakte zijn ploeg Sky zaterdag bekend.

Wiggins werd woensdag door een busje van zijn fiets gereden. De vrouwelijke bestuurder van het busje moet zich binnenkort voor de rechter melden wegens onvoorzichtig rijgedrag. Wiggins had zelf spijt voor het opsteken van zijn middelvinger naar de pers toen hij een dag later weer thuis kwam. "Ik was moe, had veel pijn en wilde gewoon naar binnen. Ik had het niet moeten doen", aldus Wiggins.

Maaskant: "Het hield niet veel over"

FC Groningen won vrijdagavond nipt van NAC in een slechte wedstrijd. Dat moest Groningen-trainer Robert Maaskant ook erkennen. Michael de Leeuw bleek met zijn treffer uiteindelijk de matchwinner tegen de oude club van Maaskant.

Verder vielen er weinig hoogtepunten te beleven volgens zijn trainer. "Het hield kwalitatief niet veel over. We hebben het resultaat gekregen en misschien niet onterecht. We hebben lang gewacht omdat we zelf weinig secuur speelden", vertelde hij aan Eredivisie Live.

Australische Meares gaat door tot Rio 2016

Anna Meares heeft voorlopig nog geen genoeg van het wielrennen. De Australische baanwielrenster wil zeker doorgaan tot de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. De 29-jarige Meares deed vrijdag haar ambities uit de doeken na het winnen van haar tweede Sir Hubert Opperman-bokaal voor beste Australische wielrenster van het jaar.

Voorlopig neemt Meares nog even afstand van het wielrennen. Ze heeft niet meer getraind sinds de voor haar succesvol verlopen Olympische Spelen in Londen, waar ze de lokale favoriet en aartsrivaal Victoria Pendleton op de sprint van het goud afhield. Meares, die in 2004 al eens goud won op de individuele tijdrit, pakte in Londen ook brons op de teamsprint.

Meares pakt begin volgend jaar de training weer op. Tot die tijd gaat ze haar tijd besteden met 'tuinieren, het uitlaten van de hond en het vervelen van haar man'.

[NK Afstanden] M. Mulder: "Heel gaaf gevoel"

Michel Mulder liep de rest van de avond met een grote grijns op zijn gezicht nadat hij zijn eerste nationale titel had gewonnen. "Het ging heel goed". aldus de winnaar. "Je mag op een 500 meter geen fouten maken en ik heb twee goede races gereden."

"Toen ik uit de laatste bocht kwam, wist ik dat het goed zat. Hein(Otterspeer, red) kwam niet onder me door en ik wist dat ik hard genoeg reed om Jan(Smeekens, red) achter me te laten", blikte hij terug. Voor de wedstrijd was Mulder nog behoorlijk zenuwachtig. "Ik heb een hele goede zomer gedraaid en goede trainingswedstrijden gereden, maar ik was heel nerveus." Na de eerste omloop wist Mulder zo goed als zeker dat mee mocht doen aan de wereldbekerwedstrijden waardoor hij ontspannender de tweede rit reed. 

Mulder zondag ook nog vlammen op de 1000 "De buit is nog niet binnen. Dit was het hoofddoel, maar dat betekent niet dat ik voor de 1000 meter achterover ga hangen”, legde hij uit. Hein Otterspeer was eerst niet tevreden dat hij derde werd. "Ik ben uiteindelijk wel blij. Michel heeft gewoon een heel hoog niveau, maar het is wel jammer dat Jan nog onderdoor komt in de tweede omloop."

"Ik ging te gehaast de bocht in en dan komt dat niet meer goed", zei Otterspeer. "Toen dat eenmaal zo was heb ik niet zoveel risico meer genomen." Maar met de bronzen medaille heeft Otterspeer aan zijn eigen ambitie voldaan.  "Top drie was het minimaal vereiste, zeker gezien het voorseizoen."

Brandweer redt Heemskerker uit brandende flat

De brandweer heeft zaterdagochtend in Heemskerk een bewoner uit een brandende flatwoning gered. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar een ziekenhuis gebracht, meldt een woordvoerder.

Het vuur brak rond 09.30 uur uit in de woning op de tweede etage van de flat aan het Europaplein. De brandweer rukte met groot materieel uit omdat er nog iemand binnen was. Het vuur was snel onder controle.

Dertien omliggende flatwoningen werden uit voorzorg ontruimd. Zij kunnen naar verwachting later zaterdagochtend terug. Over de schade en de oorzaak kan de woordvoerder nog niets zeggen.


Brandweer redt Heemskerker uit brandende flat (Foto: Novum)

Gers Pardoel maakt zich niet te druk

Gers Pardoel zou er voor tekenen om voor altijd het leven te leiden zoals hij dat nu doet. Over het zakelijke geschil met zijn vorige management maakt de 31-jarige rapper zich niet al te druk.

"Ze willen 65 duizend euro van me, maar dat klopt niet. Voorlopig heeft de rechter veertienduizend euro toegewezen", zegt hij zaterdag in De Telegraaf. "Ik maak me niet te druk. Ik heb een heerlijk leven, doe wat ik fijn vind, heb een dikke auto, een heerlijk huis en goed te eten en te drinken."

"Sterker, als ik een contract zou kunnen ondertekenen waarin ik me levenslang zou vastleggen om dit te kunnen blijven doen tegen deze voorwaarden, dan zou ik dat meteen doen", vervolgt Pardoel, die net samenwoont met zijn vriendin en binnenkort met het nieuwe album De Toekomst Is van Ons komt.

Op de plaat betuigt hij spijt aan zijn vader, die hij na het overlijden van zijn moeder negeerde en vervolgens een hartaanval kreeg. "Jarenlang heb ik ermee gelopen, maar zeggen durfde ik het niet. En pas nu heb ik erover durven rappen."

Kenny Loggins en Green Day komen naar Rock Band 3

Jaren 80-muziekheld kenny Loggins maakt met twee liedjes zijn opwachting in Rock Band 3. Daarnaast komt er een gigantische lading aan Green Day-nummers uit die eerder alleen beschikbaar waren op de Green Day-versie van Rock Band. Alle liedjes zijn vanaf 13 november te downloaden op PlayStation 3, Xbox 360 en Wii.

De totale lijst ziet er als volgt uit:

Kenny Loggins
I’m Alright
Footloose

Green Day Pack 04
Green Day – Geek Stink Breath
Green Day – Nice Guys Finish Last
Green Day – Hitchin’ a Ride

Green Day – 21st Century Breakdown
Song of the Century
21st Century Breakdown
Know Your Enemy
Viva La Gloria!
Before the Lobotomy
Christian’s Inferno
Last Night on Earth
East Jesus Nowhere
Peacemaker
Last of the American Girls
Murder City
Viva La Gloria (Little Girl)
Restless Heart Syndrome
Horseshoes and Handgrenades
The Static Age
21 Guns
American Eulogy
See The Light

Green Day – American Idiot
American Idiot
Jesus of Suburbia
Holiday
Boulevard of Broken Dreams
Are We The Waiting/St. Jimmy
Give Me Novacaine/She’s A Rebel
Extraordinary Girl
Letterbomb
Wake Me Up When September Ends
Homecoming
Whatsername

Green Day – Dookie
Burnout
Having A Blast
Chump
Longview
Welcome To Paradise
Pulling Teeth
Basketcase
She
Sassafras Roots
When I Come Around
Coming Clean
Emenius Sleepus
In The End
F.O.D.

[NBA] Schokeffect bij Lakers na ontslag coach Brown

Los Angeles Lakers heeft in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn eerste wedstrijd na het ontslag van coach Mike Brown gewonnen. In eigen huis werd vrijdag met liefst 101-77 gehakt gemaakt van Golden State Warriors. Assistent Bernie Bickerstaff nam als interim-coach de honneurs waar, nadat eerder op de dag Brown de laan was uitgestuurd vanwege de slechte seizoensstart.

De Lakers speelden een moeizaam eerste deel van de wedstrijd, maar namen in het derde kwart afstand middels een 25-9 run. Kobe Bryant was met 27 punten de grote uitblinker. De guard nam ook negen rebounds en zeven assist voor zijn rekening. Succescoach Phil Jackson, die al elf NBA-titels won waarvan vijf met de Lakers, is de belangrijkste kandidaat voor de vacante trainerspositie.

Miami Heat boekte bij Atlanta Hawks zijn vierde overwinning op rij. Eenvoudig kwam de 95-89 zege allerminst tot stand. De thuisploeg maakte een achterstand van negen punten in het vierde kwart ongedaan door drie opeenvolgende driepunters van Jeff Teague. Een belangrijke score van LeBron James dertien seconden voor tijd bracht Miami alsnog de zege.

LeBron James miste op een haar na een triple-double. Hij noteerde 21 punten, elf rebounds en negen assists. Topscorer was center-forward Chris Bosh met 24 punten. De derde Miami-ster Dwyane Wade ontbrak vanwege een verkoudheid.

New York Knicks is de enige nog ongeslagen ploeg in de NBA. Ook het vierde duel werd in winst omgezet. Dallas Mavericks moest er met 104-94 aan geloven. Architect van de zege was Carmelo Anthony met 31 punten. Het is voor het eerst sinds het seizoen 1993-1994 dat de Knicks de eerste vier wedstrijden winnen. Destijds bleek een zegereeks van zeven wedstrijden de opmaat tot het bereiken van de NBA-finale.


Schokeffect bij Lakers na ontslag coach Brown (Foto: Novum)


Thuis Uit Uitslag
Washington Wizards Milwaukee Bucks 91-101
Orlando Magic Brooklyn Nets 68-107
Boston Celtics Philadelphia 76ers 100-106
New York Knicks Dallas Mavericks 104-94
Atlanta Hawks Miami Heat 89-95
Memphis Grizzlies Houston Rockets 93-85
New Orleans Hornets Charlotte Bobcats 107-99
Oklahoma City Thunder Detroit Pistons 105-94
Minnesota Timberwolves Indiana Pacers 96-94
Phoenix Suns Cleveland Cavaliers 105-107
Sacramento Kings San Antonio Spurs 86-97
Denver Nuggets Utah Jazz 104-84
LA Lakers Golden State Warriors 101-77

Wii U-trailer voor Mass Effect 3

BioWare heeft een trailer uitgebracht voor Mass Effect 3: Special Edition voor Wii U. In de video laten de makers zien wat we mogen verwachten van deze versie. Zo kun je onder andere het gamepad gebruiken om commando's te geven en aanvallen uit te voeren.

De speciale Wii U-versie heeft ondermeer een extra missie en teamlid, een exclusief wapen en het Extended Cut-einde. Mass Effect 3: Special Edition komt 30 november uit op Wii U.

Luiten voorlopig 15de in Singapore

Joost Luiten staat na twee ronden in het Singapore Open, dat vrijdag werd geplaagd door noodweer, op een keurige 15e plaats. De Nederlandse golfer had zaterdag voor de 18 holes 68 slagen nodig en bracht zijn totaal daarmee op 139, drie onder par. Hij noteerde vier birdies en maar een bogey.

Thomas Björn pakte met een 67'er de leiding. De Deense steunpilaar van het Europese Ryder Cupteam staat op 133. De Zuid-Afrikaan George Coetzee en de Engelsman Chris Wood hadden twee slagen meer nodig.

Max Havelaarboeren ontvangen extraatje niet

Cacaoboeren in Afrika die zijn aangesloten bij de stichting Max Havelaar schieten daar niets mee op. Van het extra geld dat de consument betaalt voor de chocolade, gaat tweederde naar de stichting. Het overige geld bereikt de boer vaak niet. Dat meldt het Nederlands Dagblad op basis van eigen onderzoek in samenwerking met Afrikaanse journalisten.

Voor het onderzoek werd gesproken met meer dan zeventig cacaoproducenten in onder meer Ivoorkust, Ghana, Kameroen en Nigeria. Ook werden de financiën van verschillende coöperaties en Max Havelaar onderzocht.

Veel boeren bleken niet eens bewust te zijn dat hun oogst als 'fairtrade-cacao' wordt verkocht en dat het lidmaatschap aan coöperaties hen geld kost. Vaak hebben ze niet eerder gehoord van het begrip fairtrade, zelfs al zijn ze aangesloten bij Max Havelaar.

Bij de besteding van de zogenaamde fairtrade-premie kwamen talrijke gebreken aan het licht. Boeren ontvangen soms een kleine individuele bonus, maar dat is eerder uitzondering dan regel, zeggen de onderzoekers.

Max Havelaar erkent in een reactie in de krant dat boeren te weinig krijgen voor hun producten, maar ontkent beloften te breken. "Wij doen zaken met de coöperatie, niet met de individuele boer. Van de prijs die wij betalen gaan nog allerlei kosten af, daar hebben wij geen grip op."


'Max Havelaarboeren ontvangen extraatje niet' (Foto: Novum)

Zeventien doden bij helikoptercrash Turkije

Bij een ongeluk met een legerhelikopter in het zuidoosten van Turkije zijn zeventien militairen om het leven gekomen. Het toestel stortte neer in een bergachtig gebied in de provincie Siirt, melden Turkse media.

Het weer was op het moment van het ongeluk slecht. Volgens staatsomroep TRT was er sprake van dichte mist in de bergen. De autoriteiten onderzoeken wat er precies is gebeurd.

Zware explosies in Syrische stad

In de Syrische stad Daraa hebben zich zaterdag twee zware explosies voorgedaan. Staatspersbureau SANA spreekt van meerdere slachtoffers en grote schade. Het doel van de explosies is nog niet duidelijk.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zegt dat de ontploffingen in de zuidelijke grensstad zich vlakbij een legergebouw voordeden. Na de explosies braken er gevechten uit tussen rebellen en het Syrische leger.

Opleidingsbedrijven bouw bundelen krachten

Dertig opleidingsbedrijven in de bouw- en infrastructuursector gaan een landelijk samenwerkingsverband aan. Onder de titel Bouw- en Inframensen willen ze gezamenlijk het bouwonderwijs versterken, meldt dagblad Cobouw zaterdag. Behalve met een teruggang van het aantal leerlingen kampt de sector met een nog hardere daling van het aantal leerwerkplekken.

Voorzitter van het samenwerkingsverband Swanette Jukema laat in het vakblad weten dat een nieuwe koers hard nodig was, omdat de situatie bij veel opleidingsbedrijven onhoudbaar werd. "Niets doen was geen optie meer", vertelt Jukema. "Maar wat er nu uitkomt, is veel mooier dan wie dan ook een jaar geleden durfde te denken."

Eerder dit jaar meldden Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven en het UWV Werkbedrijf al dat het aanbod aan stageplekken en leerwerkplekken dalende was. Daarbij werd met name de bouw genoemd, een sector die zwaar te lijden heeft onder de economische crisis en de stagnerende woningmarkt.

Het samenwerkingsverband Bouw- en Inframensen verwacht onder andere meer ruimte te hebben voor nieuwe onderwijs- en stagemodellen, bijvoorbeeld gericht op vmbo'ers met nog beperkte technische vaardigheden. Ook zouden er flexpools kunnen komen om op projectbasis te voorzien in leerwerkplekken.

Het landelijke samenwerkingsverband wordt volgende maand officieel. In januari moet het van start gaan.

Ten Rouwelaar: "Helaas geen gelijkspel"

Jelle ten Rouwelaar was na NAC Breda - FC Groningen realistisch. De doelman vond een gelijkspel meer op zijn plaats dan de 0-1 waarin de wedstrijd eindigde.

"Ik vond het niet zo slecht als afgelopen zondag. We zien dat beide ploegen moeite hadden met het spel. Als je bijna de hele wedstrijd niets weggeeft, is het wel zuur om te verliezen. Ik had het gevoel dat wie de 1-0 zou maken, het zou winnen" verklaart de NAC-doelman aan Eredivisie Live.

Volgens de doelman was het van beide kanten niet goed. "Wij konden geen vuist maken, maar zij ook niet. Als je in evenwicht bent, moet je zorgen dat je een gelijkspel pakt. Dat hebben we helaas niet gedaan. Vooral de manier waarop we verliezen is jammer."

NAC kon de stijgende lijn die is ingezet na het ontslag van trainer John Karelse niet doortrekken. De Bredanaren blijven voorlopig steken op de twaalfde plaats in de Eredivisie. Karelse werd de laan uit gestuurd doordat de club al weken in de degradatiezone bivakkeerde.

[NK Afstanden] Kramer na zege 'sprakeloos'

Sven Kramer was oprecht verbaasd na zijn zege op de vijf kilometer op de NK afstanden. "Ik ben hier wel een beetje sprakeloos van," zei hij na zijn vijfde overwinning op de vijf kilometer. Kramer had zich in de aanloop nog serieus zorgen gemaakt. 

"Ik speel geen spelletjes," zei de schaatser die lang twijfelde over deelname aan het openingstoernooi van het jaar na een val van een schommel die hem een rugblessure opleverde. "Ja, ik kan wel zeggen dat ik trainingen heb gemist, maar je kunt ook zeggen: ‘Wat zei zeik je, je rijdt 6.17."

Gerard Kermkers had dit ook niet verwacht. In de catacomben van het ijsstadion zei hij: "ik heb Sven in de wedstrijd duidelijk gemaakt dat hij kon gaan winnen." Kemkers was vooral te spreken over de manier waarop Kramer de concurrenten achter zich liet. “Vandaag heeft Sven op schaatskwaliteit gewonnen in plaats van vechtkwaliteit.”

Het is nog niet duidelijk of Kramer zondag de 10.000 meter gaat rijden. "Volgende week tijdens de World Cup rijd ik sowieso," zei Kramer.

Zynga koopt November Software

Gamestudio Zynga heeft in het voorjaar van 2012 ontwikkelaar November Software overgenomen. Dat heeft een woordvoerder van Zynga  laten weten. Het overnamebedrag dat Zynga betaald heeft is niet bekendgemaakt.

November Software is opgestart door voormalig ontwikkelaars van LucasArts en Electronic Arts. Het team werkt momenteel samen met de oorspronkelijke ontwikkelaars van Mafia Wars aan een spel met de titel Battlestone. Er zijn verder nog geen verdere details over het project vrijgegeven door Zynga.

Goedkoper medicijn geeft vaak problemen

Apothekers worden door nieuwe regels vaak verplicht om patiënten andere medicijnen mee te geven dan welke hun arts ze voorgeschreven heeft. Tegelijkertijd is dat tegen de regels, aangezien de patiënt en de arts daar toestemming voor zouden moeten geven.

Zorgverzekeraars vergoeden alleen nog het goedkoopste medicijn dat de voorgeschreven werkzame stof bevat. Als patiënten toch het oorspronkelijk voorgeschreven medicijn willen gebruiken, dan zullen ze dat zelf moeten betalen. Veel patiënten kunnen dat niet.

Toch zijn die goedkopere varianten vaak verre van identiek aan de duurdere medicijnen waardoor ze ernstige bijwerkingen tot gevolg kunnen hebben bij mensen met bijvoorbeeld psychiatrische problemen of mensen met epilepsie. Ook getransplanteerde organen zouden door de bijwerkingen afgestoten kunnen worden.

Volgens de apothekers wordt het probleem veroorzaakt door het zogenoemde preferentiebeleid. Een bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) laat weten dat de regels apothekers opzadelen met een flink ethisch dilemma. "Ik moet de mensen helpen, ik heb zelfs zorgplicht. Maar ik heb ook een bedrijf. Ga ik uit eigen zak bijbetalen, of stuur ik die patiënt met een goedkoper generiek naar huis?"

Olympische nominatie Van Calker en Jansma

Bobsleeërs Edwin van Calker en Sybren Jansma hebben vrijdag een olympische nominatie in de wacht gesleept. De tweemansbob eindigde bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Lake Placid als zesde, terwijl voor de nominatie een plek bij de eerste acht benodigd was.

Het Nederlandse duo noteerde over twee manches een tijd 1.52,51 en was daarmee iets meer dan driekwart tel langzamer dan de Amerikaanse winnaars Steven Holcomb en Steven Langton.

Van Calker reageerde opgetogen. "Prima start van het seizoen", twitterde hij. "Top zes, nominatie OS binnen en Sybren Jansma nog heel. Ongelofelijk sterk gestart vandaag met 95 procent fitte Jansma." Van Calker en Jansma waren in 2010 op de Winterspelen van Vancouver ook van de partij. Ze eindigden toen als veertiende.


Olympische nominatie Van Calker en Jansma (Foto: Novum)

Zwaargewonde bij schietpartij Rotterdam

In Rotterdam is zaterdagochtend een man neergeschoten. Het slachtoffer is zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Zijn identiteit is nog niet bekend.

De man werd even voor 04.00 uur geraakt op straat voor een café aan de Schilderstraat. Wat er precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. De dader is vermoedelijk per auto gevlucht. De politie is op zoek naar getuigen.

'Veel moskee-internaten illegaal en onveilig'

Verschillende Nederlandse moskee-internaten zijn illegaal, onveilig en slecht onderhouden. Bovendien is er op geen enkele manier toezicht op de honderden kinderen die er wonen. In sommige gevallen zijn zelfs vermoedens van lijfstraffen, schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

In tegenstelling tot andere vormen van kinderopvang hoeven deze internaten aan geen enkele kwaliteitseis te voldoen en geen pedagogisch plan te hebben. Medewerkers hebben daarnaast geen verklaring van goed gedrag nodig.

In verschillende grote steden staan dergelijke moskee-internaten. Zo staat in Rotterdam een illegaal meisjesinternaat, waar vijftig meisjes op een zolder wonen zonder vergunning. De situatie er 'absoluut brandonveilig en zelfs gevaarlijk te noemen', staat in een notitie van de gemeente die in handen is van de krant.

In de moskeeën leven naar schatting zo'n drieduizend kinderen. De regels zijn zo streng dat kinderen soms midden in de nacht moeten opstaan voor een preek. Ook zijn er vermoedens van lijfstraffen.

Verschillende Tweede Kamerleden zeggen in een reactie in de krant bezorgd te zijn. Linda Voortman (GroenLinks) noemt de situatie 'heel ernstig', PvdA'er Martijn van Dam hoopt dat de situatie bekend is bij de inspectie Jeugdzorg. D66 gaat Kamervragen over de kwestie stellen.

'Bestuurder kinderkankerfonds is vuile dief'

Een bestuurslid van kankerfonds Quality of Life Gala heeft ruim zeshonderdduizend euro afkomstig uit de pot van het goede doel in eigen zak gestoken. Hij stopte het geld onder meer in het cosmeticabedrijf van zijn vrouw, schrijft De Telegraaf zaterdag.

De man sluisde het geld naar een stiekem geopende bankrekening vermomd als schenkingen aan ziekenhuizen. De penningmeester, een vriend van de man, was op de hoogte. Hij geloofde dat de man het verduisterde geld weer zou terugbetalen. De verdachte zou het geld nodig hebben gehad omdat hij in financiële problemen was gekomen.

De plundering kwam eind vorig jaar aan het licht. De stichting deed kort geleden aangifte. Inmiddels is een groot deel van het gestolen geld teruggevorderd. Justitie heeft de zaak in onderzoek. Zowel de verdachte als de penningmeester is na de ontdekking afgezet als bestuurder.

Quality of Life Gala zamelt jaarlijks geld in voor onderzoek naar kinderkanker. In totaal is in de afgelopen tien jaar zo'n dertien miljoen euro opgehaald.

'Terugtrekken plan zorgpremie overwinning'

Het terugtrekken van het plan voor een inkomensafhankelijke zorgpremie is een grote overwinning. Dat zegt VVD-prominent Hans Wiegel zaterdag in het AD.

"Dit is een grote overwinning voor iedereen, ook hele gewone mensen hebben zich hiervoor ingezet", laat hij weten. Wiegel was in de afgelopen week een van de vele VVD-coryfeeën die de plannen van het nieuwe kabinet Rutte onder vuur nam. Zo vond hij het plan 'buiten elke proportie' en nivellerender dan het kabinet-Den Uyl.

Wiegel gaf al eerder aan dat een eventuele nivellering beter via inkomstenbelasting kan gaan. "Ik ben er natuurlijk tegen, maar de PvdA zal eraan vasthouden. Het kabinet moet goed de effecten laten doorrekenen", zegt hij.

Wiegel benadrukt dat Rutte dit keer wat meer tijd moet nemen. "Want anders maken ze weer dezelfde fout. Als de koopkrachteffecten hetzelfde blijven, is er een probleem. Ik wacht af waarmee ze komen."


Wiegel noemt terugtrekken zorgpremie overwinning (Foto: Novum)

FOK! wat een weer...Af en toe wat regen

Goedemorgen! Opnieuw lijkt het een grotendeels bewolkte dag te gaan worden. Er zullen diverse storingen vlak langs of nét over ons land gaan trekken en hierdoor zal er geregeld regen en motregen vallen. In de middag is het tijdelijk even wat droger in het westen van het land en misschien breekt daar de zon nog wel even door.

Elders in het land is de kans op opklaringen niet zo heel groot. Tegen de avond gaat het ook in het westen weer regenen. De middagtemperatuur loopt vanmiddag op naar ongeveer 11 graden en de wind komt vanmiddag uit een zuidelijke richting. In het binnenland is de wind matig, maar langs de kust vrij krachtig en neemt later misschien nog wel iets in kracht toe. Morgen ziet het er allemaal wat beter uit dan vandaag, want er komt wat meer zon en de neerslag lijkt beperkt te blijven tot maar een enkele bui. De wind blijft uit het zuiden waaien en ook de temperatuur blijft ongewijzigd. Ook aan het begin van volgende week lijkt er weinig vaart in het weer te gaan komen. Niet echt slecht, maar ook niet echt mooi.

En zo blijft het maar plenzen in Spanje en Portugal en is het voor veel mensen een geluk dat het geen vakantietijd is. In het begin van volgende week lijken vooral de Alpen en de Balkan de volle laag te gaan krijgen. Tegelijkertijd is het even wat minder koud aan het worden in Scandinavië.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Koude nachtDe nachten zijn landinwaarts al koud geweest, maar bij KlapMongeaul in Eemnes liggen de koeien nog in het weiland. Rustieke en mooie foto.

'Longarts VUmc opzettelijk alleen gelaten'

Een longarts van het VUmc is vlak voor een operatie opzettelijk alleen gelaten. Zo werd geprobeerd hem een fout te laten maken. Dat staat in een anonieme melding die bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is binnengekomen, schrijft De Telegraaf zaterdag.

De anonieme melder spreekt van een zeer verontrustend voorval omdat dit wijst op een strafbare samenzweringsoperatie om een arts te beschadigen. Bovendien is niet gedacht aan de veiligheid van de patiënt.

Bij het incident zou de betreffende chirurg, Rick Paul, assisteren bij een middenrifoperatie in juni, maar de collega-arts liet op het laatste moment weten dat hij er niet bij kon zijn. Paul overwoog de operatie alleen uit te voeren omdat de patiënt al onder narcose was, maar bedacht zich omdat dit niet volgens het protocol is. De collega-arts bleek even later toch aanwezig.

De inspectie neemt het voorval zo serieus dat het naast het verscherpte toezicht op het Amsterdamse ziekenhuis onderwerp van onderzoek is geworden. De betrokkenen zijn inmiddels ondervraagd. Dinsdag worden er vervolggesprekken gevoerd.

Binnen het VUmc rommelt het al langer. Sinds augustus staat het ziekenhuis onder toezicht vanwege de verstoorde verhoudingen tussen artsen op de longafdeling. Verschillende artsen, waaronder Paul, stapten naar de inspectie om de problemen aan de kaak te stellen. Sindsdien zit hij ziek thuis. Een andere klokkenluider, Piet Postmus, dreigt zijn baan te verliezen.

Eis: schoffelen voor oud-rechters

De aanklagers in Utrecht hebben vrijdag tegen de Haagse oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg de maximale werkstraf van 240 uur geëist, omdat zij onder ede hebben gelogen. Westenberg heeft gelogen over zijn contact met een advocaat in de Chipsholzaak, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

De rechters Westenberg en Kalbfleisch hebben ook onder ede gelogen over hun vriendschap, meent de officier van justitie. De twee zagen elkaar volgens de aanklagers heel vaak. Zij zien geen bewijs dat Kalbfleisch de Chipsholzaak aan zijn bevriende rechter Westenberg heeft toegespeeld.

Het OM vroeg ook om voorwaardelijke celstraf van 4 maanden voor Westenberg en 2 maanden voor Kalbfleisch.

OM eist werkstraffen tegen oud-rechters
OM eist werkstraffen tegen oud-rechters (Foto: ANP)

Vier doden door vliegtuigcrash in Frankrijk

In het zuidoosten van Frankrijk is vrijdag een Algerijns militair transportvliegtuig neergestort. Daarbij zijn vier van de zes inzittenden omgekomen. Twee mensen worden nog vermist.

Het vliegtuig was onderweg van Parijs naar Algerije toen het neerstortte in een bergachtig, onbewoond gebied in de buurt van Avignon. Het is nog niet duidelijk waardoor het vliegtuig in de problemen is gekomen.

Vier doden door vliegtuigcrash in Frankrijk
Vier doden door vliegtuigcrash in Frankrijk (Foto: ANP)

Twee doden door ongeval met tram in België

In de West-Vlaamse badplaats Knokke-Heist, vlak bij de grens met Nederland, zijn vrijdagavond twee mensen overleden door een ongeluk met een tram. Dat bevestigde de lokale politie.

De zogeheten kusttram van De Lijn botste rond 23:30 uur met een personenauto en ontspoorde hierdoor. Twee inzittenden van de auto overleden aan hun verwondingen. In de tram raakte een persoon licht gewond. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend.

Twee doden door ongeval met tram in België
Twee doden door ongeval met tram in België (Foto: ANP)

Cee Lo Green noemt beschuldigingen 'verachtelijk'

Cee Lo Green ontkent dat hij een vrouw heeft gedrogeerd en aangerand. "De beschuldigingen zijn verachtelijk, onwaar en ontzettend pijnlijk voor Cee Lo, zijn kinderen en zijn familie", zegt een woordvoerder van de zanger in een verklaring aan muziekblad Rolling Stone.

Vorige week werd bekend dat de politie een onderzoek heeft ingesteld naar Green. "Als de feiten naar buiten komen zal blijken dat als er een slachtoffer is in deze zaak, dat Cee Lo is." In de tussentijd is de zanger volgens zijn woordvoerder dankbaar voor alle steunbetuigingen van fans, vrienden en collega's.

TMZ bracht vrijdag ook naar buiten dat Green vorig jaar in een gevecht verwikkeld raakte met twee vrouwen. Omdat niet kon worden vastgesteld wie de vete was begonnen, werd niemand gearresteerd.

Adviseur flest ondernemersfamilie voor miljoenen

Vijf verdachten die sinds 2001 24 miljoen euro van de bankrekeningen van een 'vermogende ondernemersfamilie' zouden hebben gesluisd, zijn dinsdag opgepakt. Een 44-jarige financieel adviseur uit Barendrecht met toegang tot bankrekeningen van de familie zit nog vast, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie vrijdag.

De adviseur zou het geld van de bankrekeningen hebben gehaald. De verduisterde miljoenen gingen onder meer naar verschillende ondernemingen, waaronder een lingeriebedrijf en een bouwbedrijf. De vier andere verdachten in het onderzoek werkten voor bedrijven die het geld ontvingen.

De rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam besloot vrijdag dat de adviseur in ieder geval nog twee weken mag worden vastgehouden. Het OM beschuldigt hem van verduistering in dienstbetrekking, witwassen en valsheid in geschrifte.

De vier overige verdachten, twee mannen van 59 en 48 uit Den Haag, een 38-jarige Haagse vrouw en een 71-jarige man uit Boskoop, worden verdacht van witwassen. Zij zijn donderdag na verhoor op vrije voeten gesteld. Ze blijven verdachten in het onderzoek.

Proces Mexico om aanslag op CIA-agenten

Mexicaanse aanklagers hebben veertien federale agenten beschuldigd van poging tot moord op twee agenten van de CIA en een Mexicaanse marinekapitein. Dat maakten zij vrijdag bekend.

Volgens de aanklagers openden de agenten in augustus, op een moment dat zij buiten dienst waren, het vuur op een voertuig van de Amerikaanse ambassade waarin de drie doelwitten zaten. Alledrie liepen verwondingen op bij de aanval.

Een motief voor de moordaanslag is door de aanklagers niet genoemd.

'Politovskaja om haar kritiek vermoord'

De Russische journaliste Anna Politkovskaja is vermoord voor haar kritiek op de Russische gevestigde orde. Dat heeft onderzoeker Petros Garibian, die het onderzoek naar haar moord leidt, vrijdag gezegd tegen de zakenkrant Kommersant.

Wie opdracht gaf tot haar moord is nog altijd onduidelijk, zei Garibian, maar hij verwierp de mogelijkheid dat de Tsjetsjeense machthebber Ramzan Kadirov achter de moord zat. Met name Kadirov was doelwit van Politkovskaja's kritiek.

De Russische Onderzoekscommissie deelde vorige maand mee het onderzoek naar de vermoedelijke schutter, Roestam Machmoedov, en vier anderen te hebben afgerond. Een datum voor een proces is echter nog niet geprikt.

Politkovskaja werd op 7 oktober 2006 vermoord, de verjaardag van president Vladimir Poetin. Dat wekte het vermoeden dat de autoriteiten een rol hadden in haar dood. Zij zouden misnoegd zijn over haar artikelen waarin ze misstanden in Tsjetsjenië uiteenzette.

Vier aanhoudingen om drugs in café Den Bosch

In een café in’s-Hertogenbosch zijn vrijdagavond vier mannen gearresteerd omdat zij worden verdacht van het handelen in harddrugs. Dat meldde de politie.

De politie viel het café aan de Hildebrandstraat rond 21.00 uur binnen en arresteerde vier Bosschenaren. De mannen zijn tussen de 27 en 59 jaar oud.

Volgens een woordvoerder vond de politie in het café ook 'een behoorlijke hoeveelheid harddrugs'. De politie kon nog niet zeggen om hoeveel het precies gaat en ook over de aard van de drugs wilde een woordvoerder nog niets kwijt. De burgemeester heeft na de vondst besloten het café per direct voor een week te sluiten.

Vier aanhoudingen om drugs in café Den Bosch
Vier aanhoudingen om drugs in café Den Bosch (Foto: ANP)

Antillianen opgepakt voor schijnhuwelijken in het VK

De marechaussee heeft de afgelopen dagen ongeveer 25 mensen aangehouden die verdacht worden van schijnhuwelijken. Naar nog eens tientallen verdachten wordt nog gezocht, laat de marechaussee vrijdag weten.

De Nederlanders van meestal Antilliaanse achtergrond reisden naar Engeland om daar te trouwen met illegalen uit Nigeria. Die kregen daardoor een legale status. Voor de nephuwelijken werden duizenden euro's betaald.

Ook in Engeland zijn tientallen mensen aangehouden.

Hottie wordt nottie door Twitter-fail

Amerikanen staan er al lang bekend om dat ze moeite hebben met andere landen, buitenlandse politiek en het idee 'buitenland' in het algemeen. Normaal wordt er eens mee gelachen en wordt het vervolgens vergeten. Eén dom blondje is echter de risée van Australië geworden door haar tweet.

Kristen Neel schreef na de herverkiezing van Obama op Twitter: "Ik ga verhuizen naar Australië, omdat hun president een christen is die echt staat achter wat hij zegt." Maar Australië heeft geen president. Daarnaast is de persoon waaraan ze waarschijnlijk refereerde, de Australische premier Julia Gillard, niet alleen een vrouw, maar ze heeft ook het licht gezien en gaat als openlijk atheïst door het leven.

De tweet van de 18-jarige Kristen, die zich mogelijk ook afvraagt waarom ze niets heeft gemerkt van de Russische invasie van haar thuisstaat Georgia enkele jaren terug, werd opgepakt door een Australische twitteraar, en is ondertussen bijna 1500 keer geretweet.

Verschillende Australiërs hebben Kristen al tips gegeven. Zo wijst één Australiër erop dat Gillard niet alleen vrouw en atheïst is, maar ook samenhokt met een kerel met wie ze niet getrouwd is, en dat Neel het daarom niet zo naar haar zin zal hebben Down Under. Een ander suggereert dat ze Antarctica verkeerd heeft gespeld, maar hij vindt wel dat het een goed idee is als ze daarheen verhuist.

Kristen heeft geprobeerd zich te verdedigen door te zeggen dat ze naar de vorige regering verwees. Ze heeft zich echter gedwongen gezien haar account te verwijderen door de storm van verontwaardiging.

Pedo afgeslacht?

Het klinkt voor sommigen vast als goed nieuws: er is een pedo afgeslacht. Toch zouden ook zij daar in het geval van de 51-jarige Engelsman Andrew C. hun vraagtekens bij moeten plaatsen. Het is namelijk allerminst zeker of deze vermoorde man wel een pedofiel was.

In 2008 slachtte een woedende groep mensen de vermeende pedofiel af. De man was gezien met enkele minderjarige jongeren, terwijl hij eerder tot vier maanden cel was veroordeeld wegens ontucht met een 15-jarig meisje.

Toen het gerucht de ronde begon te doen dat de man een 2-jarig kind zou hebben misbruikt, barstte de bom. Een groep buurtbewoners jutte elkaar zo op dat er besloten werd de man op te zoeken. Niet alleen werd Andrew C. daarbij meerdere keren met een mes gestoken, ook werden zijn geslachtsdelen verminkt. Hij overleefde de aanval niet. Vier jaar later is er nog steeds geen enkele aanhouding verricht in deze zaak.

Vandaag werd er wel een nieuw detail openbaar gemaakt. Het café waar het slachtoffer regelmatig kwam, had de beveiligingscamera’s uit staan op de avond van zijn dood. Dat zou kunnen betekenen dat er sprake was van een vooropgezet plan waarbij vrij veel mensen betrokken waren.

Al met al lijkt deze moord een uit de hand gelopen hetze waarbij er iemand vermoord is terwijl er eigenlijk geen enkel bewijs was voor de misdaden waarvan hij verdacht werd. Het onderzoek naar de moord loopt nog steeds.

Actrice wil senator worden

Ashley Judd doet in 2014 mogelijk een gooi naar het senatorschap in de Amerikaanse staat Kentucky. De actrice zegt vereerd te zijn met het feit dat ze wordt genoemd als een potentiële kandidate, maar of ze ook echt de strijd aangaat laat ze in het midden.

"Ik koester Kentucky, maar we hebben net verkiezingen achter de rug", zegt de 44-jarige Judd. De actrice woont in Tennessee en zou moeten verhuizen naar Kentucky om zich verkiesbaar te kunnen stellen. Tot nu hebben zich geen Democraten gemeld die het willen opnemen tegen Republikein Mitch McConnell.

"Senator McConnell en zijn vrouw zijn groot fans van de films van Ashley Judd", reageert de campagneleider van McConnell. "Ze waarderen het feit dat ze jongeren probeert te betrekken bij de politiek."

Uitslagen Jupiler League speelronde 12

MVV heeft zich uitstekend hersteld van de nederlaag tegen Sparta van maandag in de Jupiler League. De koploper was vrijdag in Maastricht met 4-0 te sterk voor FC Den Bosch. Leroy Labylle opende de score kort voor rust. In de tweede helft nam MVV verder afstand via Mark Veldmate, Malcolm Esajas en Danny Schreurs.

MVV heeft na twaalf speelronden nu vijf punten voorsprong op FC Dordrecht en Sparta. Dordrecht won met 4-3 bij De Graafschap. Sparta rekende dankzij treffers van Sandro Calabro en Steef Nieuwendaal met 2-0 af met Helmond Sport, dat op zeven punten van de koploper vijfde staat.

Hekkensluiter Almere City deed in de strijd tegen degradatie goede zaken. Directe concurrent FC Emmen werd met 1-0 verslagen. De achterstand van Almere op Excelsior, FC Eindhoven en Emmen bedraagt nu nog een punt.

Uitslagen

Datum Thuis Uit
Sparta Rotterdam Helmond Sport 2-0
MVV Maastricht FC Den Bosch 4-0
SC Cambuur AGOVV Apeldoorn 0-0
SC Veendam Fortuna Sittard 1-3
FC Oss Telstar 1-0
Almere City FC FC Emmen 1-0
FC Eindhoven Go Ahead Eagles 1-4
De Graafschap FC Dordrecht 3-4


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 MVV Maastricht 12 9 2 1 29 27 - 10
2 FC Dordrecht 12 7 3 2 24 28 - 17
3 Sparta Rotterdam 12 7 3 2 24 20 - 14
4 Fortuna Sittard 12 7 2 3 23 18 - 10
5 Helmond Sport 12 6 4 2 22 24 - 19
6 Go Ahead Eagles 12 6 3 3 21 26 - 16
7 FC Volendam 11 6 0 5 18 22 - 13
8 SC Cambuur 12 5 3 4 18 20 - 18
9 De Graafschap 12 4 4 4 16 21 - 20
10 SC Veendam 12 5 1 6 16 18 - 18
11 FC Den Bosch 12 5 0 7 15 17 - 22
12 AGOVV Apeldoorn 12 3 4 5 13 15 - 20
13 Telstar 12 3 2 7 11 11 - 17
14 FC Oss 12 3 2 7 11 13 - 26
15 Excelsior 11 2 4 5 10 14 - 22
16 FC Eindhoven 12 3 1 8 10 18 - 27
17 FC Emmen 12 2 4 6 10 10 - 21
18 Almere City FC 12 3 0 9 9 15 - 27


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Emrullah Güvenç Helmond Sport 9
= Michiel Hemmen SC Cambuur 9
3 Jack Tuyp FC Volendam 8
= Sandro Calabro Sparta Rotterdam 8
= Lars Veldwijk FC Dordrecht 8


Programma

Datum Thuis Uit
11/11 FC Volendam Excelsior
16/11 Fortuna Sittard Sparta Rotterdam
16/11 Helmond Sport FC Volendam
16/11 FC Den Bosch Almere City FC
16/11 Telstar SC Veendam
16/11 Go Ahead Eagles AGOVV Apeldoorn
16/11 FC Dordrecht MVV Maastricht
16/11 FC Emmen FC Eindhoven
16/11 Excelsior FC Oss
19/11 SC Cambuur De Graafschap

[Primera División] Real Betis thuis niet langs Granada

Real Betis heeft vrijdag verzuimd om de derde plaats over te nemen van Real Madrid in de Primera División. De ploeg van coach Pepe Mel ging thuis met 2-1 onderuit tegen Granada. Betis blijft daardoor steken op de vierde plaats met negentien punten. Granada stijgt van de voorlaatste naar de vijftiende stek.

De bezoekers waren na acht minuten op voorsprong gekomen via Gabriel Torje, maar een halfuur voor tijd maakte Ruben Castro gelijk. Door een treffer van Mikel Rico in de 74e minuut ging Granada alsnog met de zege aan de haal.

Murray na zege op Tsonga naar laatste vier

Andy Murray heeft zich vrijdag in navolging van Novak Djokovic geplaatst voor de halve finale van de ATP World Tour Finals. De Schot was met 6-2 en 7-6 (3) te sterk voor de Fransman Jo-Wilfried Tsonga. Door de overwinning van Djokovic tegen Tomas Berdych hoefde Murray nog maar een set winnen om de volgende ronde te bereiken in Londen.

De olympisch kampioen voldeed snel aan die doelstelling. Tsonga gaf direct zijn eerste twee opslagbeurten prijs, waardoor Murray eenvoudig de set binnenhaalde. In het tweede bedrijf knokte Tsonga zich nog terug van een 4-2 achterstand, maar in de tiebreak was Murray een maatje te groot.


Murray na zege op Tsonga naar laatste vier (Foto: Novum)

Berlusconi heeft escortmeisjes in dienst

Silvio Berlusconi deelt niet alleen enveloppes met soms 5000 euro in contanten uit aan de deelneemsters aan zijn bunga-bunga-seksfeesten bij hem thuis. Hij heeft ook escortmeisjes op de 'loonlijst' staan die maandelijks vaste bedragen krijgen overgemaakt.

Dit bleek vrijdag tijdens het Rubygate-proces in Milaan, vernoemd naar het op het moment van de feiten nog minderjarige Marokkaanse escortmeisje Ruby. Vijf jonge vrouwen verklaarden vrijdag voor de rechter dat zij elke maand een vast bedrag, in de meeste gevallen 2500 euro, krijgen van Berlusconi.

De ex-premier, mediamagnaat en vrouwenverslinder staat terecht wegens betaalde seks met minderjarigen en machtsmisbruik. Hij misbruikte zijn positie als premier om Ruby uit de cel te krijgen.

Berlusconi heeft escortmeisjes op'loonlijst'
Berlusconi heeft escortmeisjes op'loonlijst' (Foto: ANP)

Hoe komen we van de democratie af? (teil Zwei)

We zijn er twee weken geleden achter gekomen dat onze huidige vorm van democratie een paar flinke problemen heeft. Zo hebben wij veelal geen kennis van de zaken waarin besloten moet worden, komen onze meningen door getrapte verkiezings- en beslissingsmodellen nooit ongeschonden ter discussie, en voelen wij veelal de effecten van onze macht niet omdat onze beslissingen zelden bij ons terugkomen (zie de oorlog in Afghanistan). Daarom is het nu tijd om stappen te zetten naar een betere bestuursvorm.

Nike+ Kinect

Trainen via een console, sinds Wii Fit wordt het als normaal gezien. De sportscholen liepen daarna gigantisch leeg en Nederland was nog nooit zo sportief als toen. Oké, dat is niet helemaal waar, maar het is wel duidelijk dat voor thuis trainen geen heel dure spullen meer nodig zijn, een console is voldoende. Sinds de komst van Kinect zijn er ook talloze fitnessgames uitgekomen, welke varieerden van dramatisch slecht tot 'meh'. Nike en Sumo Digital komen nu met het populaire Nike+ voor Kinect. Een geslaagde combinatie?

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.