Computerexpert Vaticaan medeplichtig aan lekken

Computerprogrammeur Claudio Sciarpelletti is door een Vaticaanse rechtbank schuldig bevonden aan medeplichtigheid bij de diefstal van brieven van paus Benedictus XVI. De rechter legde hem vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf op, maar bracht vanwege verzachtende omstandigheden twee maanden in mindering.

De 48-jarige Sciarpelletti, die op het staatssecretariaat van het Vaticaan werkte, hield eerder op de dag nog vol dat hij onschuldig is. De computerprogrammeur stond terecht omdat hij de voormalige butler van de paus zou hebben geholpen vertrouwelijke pauselijke stukken aan journalisten door te spelen.

Rechter Giuseppe dalla Torre oordeelde dat Sciarpelletti butler Paolo Gabriele hielp te 'ontkomen aan de onderzoeken van de autoriteiten'. In het bureau van de ict-deskundige van het staatssecretariaat vonden onderzoekers een aan Gabriele geadresseerde brief met belastende stukken, maar Sciarpelletti hield Gabriele vervolgens uit de wind en legde tegenstrijdige verklaringen af.

De gevallen butler werd vorige maand veroordeeld en zit een celstraf van achttien maanden uit. Zijn terneergeslagen ogende medeplichtige kreeg zaterdag een veel mildere straf. Sciarpelletti krijgt vijf jaar het voordeel van de twijfel, omdat hij een prachtige staat van dienst en geen strafblad heeft. Gedraagt hij zich die vijf jaar lang naar behoren, dan vervalt de straf.