Afghanen getuigen via video tegen sergeant VS

Een nabestaande van een van de slachtoffers van het bloedbad dat een Amerikaanse sergeant in maart in Afghanistan aanrichtte heeft vrijdag via een videoverbinding getuigd. Verdachte Robert Bales luisterde nauwgezet naar de getuigenverklaring, maar vertrok geen spier.

Nabestaande Khamal Adin stapte naar eigen zeggen op de ochtend na de slachtpartij nietsvermoedend het erf van zijn neef Mohammed Wazir op. In de deuropening vond hij Wazirs moeder. Ze was door haar hoofd geschoten.

Binnen trof hij de lichamen aan van zijn neefs echtgenote, zes van hun zeven kinderen, en enkele andere verwanten. Ze waren stuk voor stuk op eendere wijze omgebracht. De lijken waren verkoold en er hing rook in de woning, maar de vlammen waren inmiddels gedoofd.

Adins verklaring is voor de aanklager erg belangrijk. Omdat de slachtoffers snel, zonder lijkschouwing, zijn begraven ontbreekt forensisch bewijs. Na zijn relaas dankte Adin de militaire rechtbank. ''Ik vraag u om recht te doen'', zei hij.

Een tweede getuige verhaalde hoe hij zijn gewonde vader, broer, zus en twee buurkinderen badend in het bloed aantrof en in allerijl naar een legerbasis bracht. Het vijftal redde het, en de broer en zus komen in een volgende hoorzitting nog aan het woord.

De 39-jarige sergeant Robert Bales staat terecht voor zestien moorden en zes pogingen tot moord in de Afghaanse dorpen Balandi en Alkozai. Onder de slachtoffers die vielen in een van de ernstigste slachtpartijen van de Amerikaanse oorlog in Afghanistan waren negen kinderen. Uit de hoorzittingen moet blijken of de zaak aan de krijgsraad moet worden voorgelegd.

Bales voert geen verweer. Zijn advocaten bestrijden de bewijzen niet die de aanklager heeft aangedragen. De verdediging stelt dat de sergeant lijdt aan posttraumatische stress en tijdens een eerdere missie in Irak een hoofdwond opliep.


Afghanen getuigen via video tegen sergeant VS (Foto: Novum)