Duitse Groenen kiezen twee lijsttrekkers

anoniem_22072019025900

Katrin Göring-Eckardt en Jürgen Trittin trekken samen de lijst van de Duitse Groenen bij de bondsdagverkiezingen van volgend jaar. De Oost-Duitse theologe en de doorgewinterde West-Duitse oud-minister kregen zaterdag de voorkeur van de partijleden boven dertien andere kandidaten.

De 46-jarige Göring-Eckardt geldt als een vertegenwoordiger van het gematigde, 'realistische' smaldeel binnen de Groene Partij. De preses van de Evangelische Kirche (de Duitse PKN) heeft de reputatie dat ze eerder naar samenwerking dan naar confrontatie met de zittende rechtse regering zoekt.

De 58-jarige Trittin stond ooit bekend als de 'boze jongen' van de linkervleugel, maar trok de afgelopen jaren naar het midden. De veteraan wordt beschouwd als een parlementair en bestuurlijk zwaargewicht.

Hun partij wacht na de verkiezingen van 2013 mogelijk een sleutelrol. Volgens de peilingen worden de Groenen de derde partij van het land. Het ziet ernaar uit dat zij zowel de christendemocratische CDU als de socialistische SPD aan een meerderheid kunnen helpen. De FDP, de huidige coalitiegenoot van de CDU, dreigt de kiesdrempel niet te halen.