FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 4 november 2012

[Serie A] AS Roma haalt uit tegen Palermo

AS Roma heeft zondagavond een ruime zege geboekt op Palermo. In Rome won de thuisploeg met 4-1. Francesco Totti, Daniel Pablo Osvaldo, Erik Manuel Lamela en Mattia Destro scoorden voor de Romeinen. Josip Ilicic deed bij een 4-0 achtersand iets terug voor de Sicilaanse bezoekers.

Totti en Osvaldo brachten Roma, waar Maarten Stekelenburg ontbrak, al voor rust op voorsprong. Pas halverwege de tweede helft was het Lamela die de voorsprong vergrootte.

Destro speelde in de slotfase een opvallende rol. Hij viel vlak na de 3-0 in voor Totti, kreeg vlak daarna geel en scoorde vervolgens de 4-0. Bij het vieren van zijn treffer trok hij zijn shirt uit en moest hij met zijn tweede gele kaart inrukken. Met elf tegen tien scoorde Palermo de eretreffer.

Roma klimt door de zege naar de zesde plaats in de Serie A. Met zeventien punten is het gat naar stadsgenoot Lazio, dat een plek hoger staat, nog slechts twee punten. Koploper Juventus staat op 28. Palermo staat na elf speelrondes in de gevarenzone. Met acht punten staat de ploeg achttiende van de twintig ploegen.

Petrova wint Tournament of Champions

Nadia Petrova heeft zondag het WTA Tournament of Champions gewonnen. De Russin was in de eindstrijd in Sofia veel te sterk voor Caroline Wozniacki: 6-2 en 6-1. Aan het toernooi in Bulgarije doen de winnaars van een aantal grote toernooien op de vrouwentour mee.

Petrova won net als Wozniacki al haar pouleduels bij het eindejaarstoernooi voor speelsters die het WTA Championship net niet haalden. De Russin rekende zaterdag in de halve finale vervolgens af met Roberta Vinci, terwijl Wozniacki thuisfavoriete Tsvetana Pironkova klopte. Wozniacki keert door haar prestaties wel terug in de top tien van de wereldranglijst.


Petrova wint Tournament of Champions (Foto: Novum)

Duitse auto's bedolven door aardverschuiving

In de Duitse stad Essen is zondag een aantal auto's bedolven door een aardverschuiving. Er raakte niemand gewond: de voertuigen stonden geparkeerd op het terrein van een handelaar in tweedehandse auto's.

Door dagenlange regenval was een steile helling doorweekt geraakt. Daardoor kwamen rotsblokken in beweging. Het ging om 1000 kubieke meter rotsen en losse stenen die van 15 meter hoogte naar beneden kwamen. De aardverschuiving noopte ook tot de sluiting van een belangrijke weg.

'Cameron moet sms'jes vrijgeven'

Alle sms-berichten die de Britse premier David Cameron uitwisselde met Rebekah Brooks, oud-hoofdredactrice van sensatiekrant News of the World en verdachte in het omvangrijke afluisterschandaal in de Britse media, moeten openbaar worden gemaakt. Dat heeft Labour-parlementariër Chris Bryant zondag gezegd.

The Mail on Sunday publiceerde zondag twee voorheen nog niet eerder getoonde tekstberichten die Cameron en Brooks elkaar in 2009 stuurden. Eerder gepubliceerde sms'jes zijn door de commissie die de afluisterpraktijken door Britse media onderzoekt tegen het licht gehouden en ook openbaar gemaakt. Sommige berichten werden niet relevant geacht en niet vrijgegeven, omdat ze persoonlijk van aard waren.

Bryant riep Cameron op vrijwillig al zijn sms'jes aan Brooks vrij te geven. Cameron kan niet 'zaken doelbewust voor het Britse publiek geheim houden', aldus de parlementariër tegen de BBC.

Het kantoor van de premier liet weten dat Cameron altijd heeft voldaan aan de verzoeken van de onderzoekscommissie.

[Bundesliga] Leverkusen vierde na winst op Düsseldorf

Bayer Leverkusen is in de Bundesliga naar de vierde plek gestegen door zondag Fortuna Düsseldorf met 3-2 te verslaan. Het staat nu op achttien punten en gaat regerend kampioen Borussia Dortmund op de ranglijst voorbij. André Schürrle, Sidney Sam en Gonzalo Castro waren de gelukkigen bij Leverkusen, Adam Bodzek en oud-Ajacied Nando Rafael vonden de goal voor de uitploeg.

Werder Bremen, waar Eljero Elia na een uur werd gewisseld, heeft voor de vierde keer dit seizoen drie punten behaald door FSV Mainz met 2-1 te verslaan. Aaron Hunt nam de gehele Breemse productie voor zijn rekening in de havenstad. Een treffer van Ádám Szalai bleek uiteindelijk niets waard voor Mainz. Beide ploegen hebben nu veertien punten verzameld, goed genoeg voor een plekje in de subtop.


Leverkusen vierde na winst op Düsseldorf (Foto: Novum)

iFone wint rechtszaak van Apple

Een Mexicaans telecombedrijf genaamd iFone heeft de overwinning geclaimd in een rechtszaak tegen Apple. De Amerikaanse technologiegigant moet mogelijk betalen voor het gebruik van de naam iPhone op de Mexicaanse markt.

Apple introduceerde de iPhone in 2007 op de Mexicaanse markt, 4 jaar nadat het Mexicaanse telecombedrijf de naam iFone zegt te hebben geregistreerd. In 2009 klaagde iFone Apple aan, omdat de vergelijkbare namen verwarring zouden kunnen veroorzaken.

Over het bedrag dat iFone van Apple claimt is nog geen beslissing genomen, maar volgens de advocaat van iFone zou dat volgens de Mexicaanse wet minimaal 40 procent van de inkomsten moeten zijn van de dienst die de regels heeft gebroken.

iFone wint rechtszaak van Apple
iFone wint rechtszaak van Apple (Foto: ANP)

Treinuitval door tegenvallers tunnel Maastricht

Doordat het zondag niet is gelukt de nieuwe fiets- en voetgangerstunnel bij station Maastricht-Noord op zijn plaats te schuiven, rijden ook maandag geen treinen tussen Maastricht-Randwijck en Sittard en Heerlen. Dat laat een woordvoerder van spoorbeheerder Prorail weten. Er worden bussen ingezet. De vertraging bedraagt een kwartier tot een halfuur.

Het lukte niet het 1,2 miljoen kilo wegende tunneldek te plaatsen door uitgelopen werkzaamheden en andere tegenvallers. Prorail had er het hele weekend voor uitgetrokken. "Hopelijk lukt dat morgen wel, daar ga ik wel van uit", aldus de zegsvrouw. Er bestaat een kans dat de treinen maandagmiddag al kunnen rijden.

Het tunneldek gaat onder vier sporen door en verbindt bedrijventerrein Beatrixhaven met woonwijken. Aannemer BAM had de tunnel de afgelopen maanden op locatie 'voorgebouwd'.

De werkzaamheden begonnen zaterdag om 01.00 uur met het opbreken en afgraven van het spoor. In de nacht van zaterdag op zondag zou de tunnel over een lengte van 27 meter op zijn plek worden geschoven met een snelheid van ongeveer tien meter per uur. Daarna zou het spoor worden 'teruggebouwd', zodat de eerste trein maandagochtend weer zou kunnen rijden.

Pitbull bijt spelende jongen (8) in Tilburg

Een American pitbull terriër heeft zaterdag een 8-jarig jongetje gebeten in een speeltuin in Tilburg. Het kind werd eerst in zijn been gebeten, waardoor hij viel. Daarna liep de jongen een flinke bijtwond op achter zijn oor.

De politie heeft de hond van elf maanden oud in beslag genomen. Het dier moet een agressietest ondergaan, waarna het Openbaar Ministerie beslist wat er met de pitbull gebeurt.

Het incident gebeurde rond 18.45 uur in de Sibeliusstraat. De eigenaar was zijn hond met zijn stiefdochter en 8-jarige buurjongen aan het uitlaten op een veld aan het Vlashofplein, waar honden los mogen lopen. De kinderen waren iets verderop in de weer bij speeltoestellen.

Op een onbewaakt moment sprong de pitbull over de omheining van het veld en viel het buurjongetje aan. Het slachtoffer is met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De 50-jarige eigenaar uit Arnhem was volgens de politie erg ontdaan door de gebeurtenissen.

Legerchef Israël bezoekt Golan-hoogten

De chef-staf van het Israëlische leger heeft zondag de Golan-hoogten bezocht. Een dag eerder reden drie Syrische tanks de gedemilitariseerde zone in, waarmee Syrië in strijd handelde met het troepenscheidingsakkoord dat beide landen in 1974 sloten.

Israël heeft een klacht ingediend bij de vredesmacht van de Verenigde Naties, die op de Golan-hoogvlakte toezicht houdt op het akkoord.

Chef-staf Benny Gantz instrueerde militairen extra alert te zijn, omdat het geweld als gevolg van de burgeroorlog in Syrië zich tot in Israël zou kunnen verspreiden.

Israël veroverde de Golan-hoogte op Syrië in de Zesdaagse Oorlog in 1967. Syrië gebruikte de hoogvlakte om van daar Israëlische dorpen te bestoken. In 1981 annexeerde Israël het gebied, hoewel deze strategische zet nooit internationale erkenning kreeg. De gedemilitariseerde zone werd ingesteld na de Jom Kippoeroorlog van 1973, toen Syrië het gebied probeerde te heroveren.

Rode Kruis ontwikkelt EHBO-cursus

Het Rode Kruis heeft een EHBO-cursus ontwikkeld voor bedrijfshulpverleners. De opleidingsinstituten zijn er blij mee, laat een woordvoerder van de hulporganisatie weten. "Het Rode Kruis-certificaat geeft een veilig gevoel."

Het Rode Kruis wil het aantal Nederlanders met kennis van EHBO vergroten. De kennis die de organisatie in huis heeft is verwerkt in het lesmateriaal. "We willen dat er een bepaalde standaard komt. EHBO'ers moeten echt goed weten wat ze moeten doen. Door opleiders op te leiden, kunnen we de kwaliteit verhogen."

Maandag is uitgeroepen tot de eerste landelijke dag van de bedrijfshulpverlening. Deze BHV-dag onder het motto 'Ik doe het ook voor jou' moet de waardering voor bedrijfshulpverleners vergroten.

Jaarlijks gebeuren ruim een kwart miljoen ongelukken in werksituaties, waardoor 82 duizend mensen op spoedeisendehulpafdelingen van ziekenhuis belanden, blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Met de juiste kennis kunnen levens worden gered en kan schade worden beperkt, aldus het Rode Kruis.

De toets om bedrijfshulpverlener te worden is volgens de woordvoerder best ingewikkeld. "Je moet theorie en praktijk behoorlijk onder de knie hebben, eerst via online modules en daarna met poppen op praktijkcursussen. Ook moeten BHV'ers theorie en praktijk heel regelmatig bijhouden."

Vijftien gekwalificeerde opleidingsinstanties hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met het Rode Kruis. Bedrijfshulpverleners die slagen voor de EHBO-cursus krijgen een Europees goedgekeurd Rode Kruis-certificaat.

Aanslag in Turkije kost meisje (11) het leven

Bij een aanslag met een autobom is zondag een 11-jarig Turks meisje om het leven gekomen. Achttien mensen raakten gewond. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan gezegd.

De aanslag werd gepleegd in het stadje Semdinli, vlakbij de grens met Irak, toen een pantservoertuig van de politie langsreed. Niet ver van de plek waar het explosief verborgen was, was een bruiloft gaande.

Erdogan legde de schuld voor de aanslag bij strijders van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK.

Nieuwe geweer-controller verschijnt voor PS3 en pc

De luie soldaten en scherpschutters die liever hun FPS-spellen staand voor de televisie of het beeldscherm spelen krijgen vanaf 13 november weer materiaal om dit waar te maken.

Op 13 november komt de MAG II, ontwikkelt door All Interactive Entertainment, in de schappen met een prijskaartje van $150. Dit apparaat in de vorm van een geweer zal verschijnen voor PlayStation 3 en pc, en zal bewegingen oppikken door middel van acceleratiemeters en gyroscopen.

Zoals het er nu uitziet zal het bewegen van het apparaat overeenkomen met het bewegen van de rechter analoogstick, waardoor de speler zal kunnen mikken door letterlijk te mikken.

Deze nieuwe controller zal software bij zich dragen, die door middel van een USB-poort valt te updaten. Op deze manier wil All Interactive Entertainment nieuwe functies en gameplaymodi vrijgeven.

Eerste zwarte 'gouden' tienkamper overleden

Milt Campbell, de eerste zwarte atleet die de olympische tienkamp won, is overleden aan de gevolgen van prostaatkanker. Dat meldt zijn familie zondag. De 78-jaar oud geworden Amerikaan won in 1956 op de Olympische Spelen van Melbourne de tienkamp, nadat hij vier jaar eerder in Helsinki al een zilveren plak had binnengesleept.

Naast zijn olympische titels werd Campbell in de jaren vijftig ook Amerikaans kampioen op de tienkamp en op de 110 meter horden. Na zijn atletiekcarrière speelde hij ook nog een paar jaar professioneel American Football in de Verenigde Staten en Canada.


Eerste zwarte 'gouden' tienkamper overleden (Foto: Novum)

De Mol jr. neukt Josje bijna elke dag

Hoewel ze zo onschuldig lijkt, heeft Josje Huisman een ruig seksleven. De zwaar christelijke zangeres van K3 wordt bijna dagelijks snoeihard genomen. Door Johnny de Mol, het verwende zoontje van John de Mol.

"Een dag zonder seks, een dag niet geleefd?", vroeg een vrijpostige journaliste onlangs aan de zoon van Willeke Alberti. Johnny bleek opmerkelijk openhartig over zijn bedgedrag. "Dat gaat misschien een beetje ver", antwoordde hij. "Maar ik moet zeggen dat, als ik mijn vriendin Josje, die in Antwerpen woont, een dag niet zie, we het gemiddelde daarna rechttrekken. Met de volle honderd procent geilheid."

Het stel is dus nog steeds niet op elkaar uitgekeken. "In mijn relatie met Josje is alles anders. De vrijheid en ongebondenheid geef ik fluitend op voor wat me nu is overkomen."

Angela Schijf is appendix liever kwijt dan rijk

Het gaat weer goed met Angela Schijf. De Flikken-actrice werd in september opgenomen met acute blindedarmontsteking en moest meteen worden geopereerd. "Met mijn appendix gaat het goed, want die is weg. Liever kwijt dan rijk", zegt de actrice tegen Novum Nieuws.

De 32-jarige Schijf zat midden in de opnamen van Flikken Maastricht toen ze werd geveld. "Het was heel vervelend, natuurlijk", vertelt de actrice. "Je plant zoiets niet en je hebt er nooit tijd voor, maar nu was ik ook nog eens heel erg in een heftig draaischema verwikkeld."

Schijf was twee weken uit de running door haar ziekte. Intussen zijn de opnamen van Flikken Maastricht toch op tijd afgerond. "Ja, Flikken is klaar. Mijn haar is eraf, dus daar kunnen we geen reshoots meer doen. Het is keurig af, het zevende seizoen staat erop."

Het haar knipte ze eraf voor haar rol in de nieuwe thriller Daglicht. De opnamen van de thriller beginnen vrijdag.


Angela Schijf is appendix liever kwijt dan rijk (Foto: Novum)

Chinees klaagt vrouw aan om lelijk dochtertje

Het is altijd een pijnlijk moment bij het kraambezoek van een lelijk kind. 'Is het geen plaatje?' Vaak zien ouders zelf namelijk niet dat hun kind niet echt moeders mooiste is. Hier had Jian Feng echter geen last van. De Chinees sleepte zijn vrouw voor de rechter omdat hun dochtertje 'te lelijk' zou zijn. Dit is echter nog niet eens het opvallendste: hij won namelijk de rechtszaak.

De Chinese man achtte het onmogelijk dat hij en zijn knappe vrouw een lelijk kindje op de wereld konden zetten. Hij trok zijn conclusies en verdacht haar er van te zijn vreemdgegaan. Dit was echter voordat hij ontrafelde dat niet Moeder Natuur, maar 70.000 euro aan plastische chirurgie verantwoordelijk was voor de schoonheid van zijn vrouw. Hierop besloot de man zijn eega aan te klagen.

Het Engelse Mirror meldt dat de rechter Feng in het gelijk heeft gesteld. De vrouw is veroordeeld tot een schadevergoeding van 80.000 euro aan haar man. Daarnaast is ze verplicht om van hem te scheiden. De rechter vindt het abject en infaam dat ze Feng onder valse voorwendselen heeft verleid tot een huwelijk en hem vader heeft gemaakt. Het is nog onduidelijk wat er met de voogdij van het meisje gebeurt.

N.E.C.'er Cmovs breekt arm tegen FC Groningen

N.E.C.'er Pavel Cmovs zal met weinig genoegen terugdenken aan het met 1-2 gewonnen uitduel tegen FC Groningen van zondagmiddag. De 22-jarige Tsjech brak in de Euroborg zijn arm. De verdediger wordt geopereerd, hoe lang hij uit de roulatie zal zijn moet nog blijken. Dat meldt de Nijmeegse club op zijn website.

Cmovs moest even voor rust het veld verlaten met wat later bleek een gebroken arm. Hoe de speler van N.E.C., dat het duel zonder hem winnend afsloot, de breuk heeft opgelopen is niet duidelijk.

Allerlaatste peilingen: licht voordeel Obama

Over twee dagen is het zover: Election Day in de Verenigde Staten. Uit een zondag gepubliceerde peiling namens televisienetwerk NBC en zakenkrant Wall Street Journal blijkt dat het enorm spannend gaat worden tussen Democraat Barack Obama en Republikein Mitt Romney. Obama trekt voorlopig echter aan het langste eind met 48 procent van de kiezers; Romney moet het doen met 47 procent.

Twee weken geleden behaalden beide kandidaten nog 47 procent. Uit de nieuwste en allerlaatste poll blijkt dat Obama in beslissende staten als Iowa, Ohio en Wisconsin een 'licht voordeel' heeft. De enquete werd tussen woensdag en zaterdag afgenomen bij 1.475 waarschijnlijke kiezers. De foutenmarge van het onderzoek bedraagt ongeveer 2,55 procentpunten.

[Serie A] Hoogvlieger Napoli thuis niet langs Torino

Napoli heeft zondag in de Serie A thuis tegen Torino twee dure punten verspeeld. Gianluca Sansone zorgde in blessuretijd voor de 1-1 eindstand, nadat een vroege goal van Edinson Cavani de Napolitanen lange tijd de overwinning leek te brengen. Door het gelijke spel komt nummer drie van de competitie Napoli op 23 punten, vijf minder dan koploper Juventus.

Lazio Roma ging hard onderuit bij Catania: 4-0. Het was alweer de vierde verliespartij van het seizoen voor de huidige nummer vijf op de ranglijst. Alejandro Gómez (2x), Francesco Lodi en Pablo Barrientos zorgden voor de productie, hun team heeft nu vijftien punten verzameld en klimt naar de zesde plek.

Fiorentina was in eigen huis veel te sterk voor Cagliari. Door goals van Luca Toni, Stevan Jovetic, Gonzalo Rodriguez en Juan Guillermo Cuadrado werden de punten in Florence gehouden. Federico Casarini zorgde voor de 4-1 eindstand, voormalig Ajacied Mounir El Hamdaoui mocht een halfuurtje meeballen bij Fiorentina. De Florentijnen bezetten met 21 punten de vierde plek op de ranglijst.

Udinese-aanvaller Antonio Di Natale wist alweer voor de zesde keer dit seizoen het doel te vinden. Dat bleek echter niet genoeg voor de overwinning, op bezoek bij Bologna werd het 1-1. Alessandro Diamanti produceerde de eerste goal.

Subtopper Atalanta, met twee punten in mindering begonnen wegens het omkoopschandaal, versloeg Sampdoria met 1-2. Giacomo Bonaventura en Giuseppe De Luca zorgden voor de winstpartij. Enzo Maresca had de thuisploeg even na rust nog even hoop op een punt gegeven.

Siena wist voor de derde keer dit seizoen te winnen door Genoa met het kleinste verschil te verslaan. Massimo Paci werd de matchwinner: 1-0. Zijn ploeg is ondanks drie keer winst hekkensluiter, omdat het het seizoen op -6 punten moest beginnen.


Hoogvlieger Napoli thuis niet langs Torino (Foto: Novum)

Schippers negeert tabaksadvies RIVM

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) slaat een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over maatregelen die moeten voorkomen dat meer mensen gaan roken in de wind. Dat bevestigt haar woordvoerder zondag na berichtgeving van RTL Nieuws.

Het wetenschappelijk adviesorgaan concludeerde onder meer dat fotowaarschuwingen op sigarettenpakjes de gezondheidsrisico's beter overbrengen en de motivatie van tabaksgebruikers om te stoppen of te minderen vergroten. Schippers laat weten dat over het effect van foto's op pakjes tegenstrijdige onderzoeken bestaan.

"Het is nog onvoldoende wetenschappelijk aangetoond dat fotowaarschuwingen ook daadwerkelijk effect hebben op rokers", aldus de minister. "Wat betekent het als we zieke longen op sigarettenpakjes zetten (en kapotte levers op alcoholflessen of vervette organen op chocoladerepen?)" Er komen binnenkort wel nieuwe 'indringende' teksten op pakjes.

Verder stelt Schippers dat rapporten zoals die van het RIVM 'zeer behulpzaam' zijn, maar dat de politieke afwegingen breder liggen dan de technische voorstellen.

De Europese Commissie komt dit najaar met nieuwe minimumeisen voor de verkoop van sigaretten. Mogelijk wordt het plaatsen van bijvoorbeeld longtumorfoto's op de verpakkingen verplicht gesteld. Haar woordvoerder geeft aan dat Nederland zijn standpunt nog moet formuleren. "Er is ruimte voor nationaal beleid."

Schippers zegt een 'weloverwogen' rookbeleid te voeren waarin 'bescherming van de volksgezondheid en tabaksontmoediging goed in balans zijn met het belang van individuele verantwoordelijkheid en keuzevrijheid'. Haar woordvoerder laat weten dat de minister haar eigen manier heeft om tabaksontmoediging vorm te geven. Ze wijst erop dat Schippers afgelopen jaar de boetes voor kroegen die het rookverbod overtreden heeft verdubbeld. Ook gaat de accijns op tabak verder omhoog. "Dat zijn strenge maatregelen."

Ook stelt de bewindsvrouw extra geld beschikbaar aan de preventiekant. Hierbij is speciale aandacht voor jongeren en sport. "We willen het makkelijker maken gezonde keuzen te maken, onder meer via school en sociale media." Daarnaast worden sommige medicijnen en andere antirookhulpmiddelen vanaf 1 januari weer via het basispakket vergoed door de zorgverzekeraars.

Verder wordt 'indringende' en 'objectieve' informatie over onder meer ingrediënten in tabak dit najaar openbaar gemaakt op tabakinfo.nl. Nederland zou een van de eerste Europese landen zijn waar dit gebeurt. "Zo zijn we op dit terrein weer voorloper."

Schippers werd er eerder van beticht een trouwe bondgenoot van de tabaksindustrie te zijn, hoewel ze zelf zegt de rooklobby nauwelijks te woord te staan.

Antirookclub Stivoro noemt de opstelling van Schippers tegenover RTL onbegrijpelijk. "Nederland laat commerciële belangen kennelijk prevaleren boven het belang van de volksgezondheid." Uit recente cijfers van Stivoro zou blijken dat het aantal Nederlanders dat rookt na jaren van daling weer licht is toegenomen. Van de Nederlanders zou 27 procent het laatste kwartaal hebben gerookt.

PvdA-kamerlid Myrthe Hilkens wil opheldering van Schippers. "We weten inmiddels hoe ongelooflijk schadelijk roken is. Dus ik begrijp eerlijk gezegd niet wat het motief kan zijn om zo mager op preventie in te zetten."


Schippers negeert tabaksadvies RIVM (Foto: Novum)

Netanyahu: anti-immigratiebeleid werkt

De toestroom van illegale Afrikaanse migranten naar Israël is door het nieuwe, strenge Israëlische anti-immigratiebeleid tot staan gebracht. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zondag gezegd.

Nog maar enkele Afrikaanse migranten weten de grens tussen Egypte en Israël over te steken, zei Netanyahu tegen zijn kabinet. Degenen die dat in oktober lukten werden al vlug in de kraag gevat en opgesloten. "Nu moeten we ons richten (...) op de repatriëring van de indringers", aldus de premier.

In totaal zouden de afgelopen jaren zo'n zestigduizend Afrikaanse migranten Israël zijn binnengekomen. Velen zijn op zoek naar werk, sommigen vragen politiek asiel aan. De toestroom heeft in Israël de vrees gewekt dat de vele Afrikanen de joodse identiteit van het land aantasten.

Langs de grens met Egypte heeft Israël een hek gebouwd. Voorts worden allerlei maatregelen getroffen om illegale migranten in Israël terug te sturen.

Alternatieve marathon in Central Park

Duizenden hardlopers hebben zondag in Central Park in New York een marathon gelopen. Hoewel de marathon van New York vanwege de superstorm Sandy werd afgelast, waren zij toch van plan 42 kilometer en 195 meter rennend af te leggen.

Renners uit Italië, Duitsland en Spanje verzamelden zich voor dag en dauw in het park. Iets meer dan vier rondjes om Central Park volstond voor een marathon. Sommigen renden hun rondjes met de klok mee, anderen liepen tegen de klok in. Uit Nederland waren enkele honderden hardlopers op het spontaan georganiseerde evenement afgekomen, meldde de NOS.

Sandy veroorzaakte vorige week veel schade in New York, dat nog altijd kampt met de naweeën van het natuurgeweld. Om die reden werd vrijdag besloten af te zien van de marathon.

'Tv-serie Boy Meets World krijgt girlvervolg'

De komische televisieserie Boy Meets World krijgt wellicht een vervolg. Het Amerikaanse Disney Channel heeft plannen voor een serie rondom de dochter van de twee hoofdrolspelers, schrijft de Amerikaanse nieuwssite TVLine.

De nieuwe serie zou Girl Meets World gaan heten. Acteurs Ben Savage en Danielle Fishel moeten terugkeren als Cory en Topanga. Vlak voordat de serie in 2000 na zeven seizoenen eindigde, trouwden de twee hoofdpersonages. In Girl Meets World moet hun tienerdochter centraal staan.

Boy Meets World, dat in 1993 op televisie verscheen, draaide om Cory Matthews die langzaamaan de wereld om hem heen verkent. Acteur Ben Savage had na Boy Meets World vooral gastrollen, zo kwam hij voorbij in Bones, Chuck en Without a Trace. Danielle Fishel speelde onder meer in National Lampoon Presents Dorm Daze en presenteerde voor het Amerikaanse Style Network.

[Premier League] Uitslagen speelronde 10

Afgelopen weekend werd er in Engeland de tiende speelronde in de Premier League afgewerkt. De topper Manchester United tegen Arsenal stond dit weekend op het programma. The Red Devils wonnen de wedstrijd op Old Trafford overtuigend met 2-1.

Ook ditmaal was er een hoofdrol weggelegd voor Robin van Persie. In de derde minuut kwam de spits al tot scoren tegen de club waarvoor hij acht jaar uitkwam. Champions League opponent van Ajax, Manchester City, kwam in het duel tegen West Ham United niet tot scoren. Het duel eindigde in een 0-0 gelijkstand.

Voor Chelsea stond de lastige uitwedstrijd tegen Swansea City op het programma. The Blues leken Wales te verlaten met drie punten tot Pablo Hernandez er in de 88ste minuut 1-1 nog van wist te maken.

Uitslagen Speelronde 10:

Datum Thuis Uit Uitslag
za 3 nov, 13:45 Manchester Utd Arsenal 2-1
za 3 nov, 16:00 Fulham Everton 2-2
za 3 nov, 16:00 Norwich City Stoke City 1-0
za 3 nov, 16:00 Sunderland Aston Villa 0-1
za 3 nov, 16:00 Tottenham Wigan Athletic 0-1
za 3 nov, 16:00 Swansea City Chelsea 1-1
za 3 nov, 18:30 West Ham United Manchester City 0-0
zo 4 nov, 14:30 QPR Reading FC 0-1
zo 4 nov, 17:00 Liverpool Newcastle United 1-1
ma 5 nov, 21:00 WBA Southampton  


Stand
:

  Club Wed. w g v p v - t
1 Manchester United 10 8 0 2 24 26-14
2 Chelsea 10 7 2 1 23 22-10
3 Manchester City 10 6 4 0 22 18-9
4 Everton 10 4 5 1 17 19-13
5 Tottenham Hotspur 10 5 2 3 17 17-14
6 Arsenal 10 4 3 3 15 15-8
7 Fulham 10 4 3 3 15 21-16
8 West Ham United 10 4 3 3 15 13-11
9 West Bromwich Albion 9 4 2 3 14 13-11
10 Newcastle United 10 3 4 2 14 12-14
11 Swansea City 10 3 3 4 12 15-14
12 Wigan Athletic 10 3 2 5 11 11-16
13 Liverpool 10 2 4 3 11 13-15
14 Norwich City 10 2 4 4 10 8-18
15 Stoke City 10 1 6 3 9 8-10
16 Sunderland 9 1 6 2 9 6-9
17 Aston Villa 10 2 3 5 9 8-14
18 Reading FC 9 0 5 4 5 12-18
19 Queens Park Rangers 10 0 4 6 4 8-19
20 Southampton 9 1 1 7 4 14-26


Programma speelronde 11
:

Datum Thuis Uit
za 10 nov, 16:00 Arsenal Fulham
za 10 nov, 16:00 Everton Sunderland
za 10 nov, 16:00 Reading FC Norwich City
za 10 nov, 16:00 Southampton Swansea City
za 10 nov, 16:00 Stoke City QPR
za 10 nov, 16:00 Wigan Athletic WBA
za 10 nov, 18:30 Aston Villa Manchester Utd
zo 11 nov, 14:30 Manchester City Tottenham
zo 11 nov, 16:00 Newcastle United West Ham United
zo 11 nov, 17:00 Chelsea Liverpool

Uitslag NAC Breda - RKC Waalwijk

In de Eredivisie stond om 16.30 uur het duel tussen NAC Breda en RKC Waalwijk op het programma. In Breda won de thuisclub met 2-1 en klimt hiermee naar de dertiende plaats met elf punten uit elf duels. RKC staat een plaats lager met een punt minder.

NAC Breda

2 - 1

RKC Waalwijk

 24' Verbeek
 45' Gudelj
   2' Chevalier
 
 Gele kaart: Ten Rouwelaar (NAC Breda), Najah, Braber, Sneijder (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 16.800
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Luijckx
Botteghin
Janse
Buijs
Gudelj
Seuntjens (Gilissen/70)
Hadouir (Ciftci/53)
Lurling
Verbeek (Schalk/90+1)
  Zoet
Bandjar
Drost (Lieder/74)
Martina
Van Peppen
Najah
Duits
Braber
Jozefzoon (Slager/86)
Chevalier
Boukhari (Sneijder/78)

Ferrer houdt Janowicz van titel in Parijs

David Ferrer heeft zondag het masterstoernooi van Parijs op zijn naam geschreven. De Spanjaard riep in de eindstrijd in sporttempel Bercy Jerzy Janowicz met 6-4 en 6-3 een halt toe. De Pool had zich in de Franse hoofdstad tot de verrassing van het toernooi gekroond. Hij won op weg naar de finale onder meer van Andy Murray en Janko Tipsarevic.

Voor Ferrer is het zijn tweede toernooizege in evenzoveel weken. De Spaanse nummer vijf van de wereld was precies een week geleden ook al de beste in zijn thuisstad Valencia. De titel in Parijs is zijn zevende van het jaar en zijn achttiende uit zijn carrière.


Ferrer houdt Janowicz van titel in Parijs (Foto: Novum)

Doe eens iets leuks met een landkaart

Google Maps kun je op veel manieren gebruiken maar dit is toch wel een van de meest creatieve manieren.Met een paar klikken van je muis maak je een heel bijzondere wallpaper voor je computer. En nu kan ik wel heel ingewikkeld uit gaan leggen wat je moet doen maar waarom zou ik dat doen als deze website dat al gedaan heeft. Ben je wat meer van het ''ik zoek het zelf wel uit'' type dan kun je rechtstreeks naar de site via deze link.

[JL] FC Den Bosch heeft smaak winnen te pakken

FC Den Bosch nadert het linkerrijtje in de Eerste Divisie. De Bosschenaren, midweeks nog verantwoordelijk voor de uitschakeling van FC Twente in het bekertoernooi, wonnen zondag met 1-0 van Fortuna Sittard. Tom van Weert scoorde twee minuten na rust de enige treffer van de wedstrijd. Den Bosch liep in de tweede periode nog geen puntverlies op.

Door de zege staat Den Bosch elfde met vijftien punten. Nummer negen De Graafschap heeft slechts een puntje meer. Fortuna verliest door de nederlaag de aansluiting met koploper MVV. De ploeg uit Sittard blijft op twintig punten steken, zes minder dan de provinciegenoot, en staat daarmee op de vierde positie.

Iran beschikt over nieuwe marinebasis

De machtige Revolutionaire Garde in Iran heeft zondag een nieuwe marinebasis in gebruik genomen. Daarmee wil Teheran zijn aanspraak versterken op drie eilanden in de Perzische Golf. De eilanden worden ook door de Verenigde Arabische Emiraten opgeëist.

De nieuwe basis ligt nabij de zuidelijke havenstad Bandar-e Lengeh en ten noorden van de eilanden Abu Musa en Groter en Kleiner Tunb. De eilanden zijn strategisch gelegen in de Straat van Hormuz, de zeestraat die toegang biedt tot de Golf en waarlangs een vijfde van de in de wereld geproduceerde olie wordt getransporteerd. Op de basis zijn eenheden van de marine en raketten gestationeerd, zei Ali Fadavi, marinecommandant van de Garde.

Iraanse kranten meldden zondag bovendien dat het land een nieuw onbemand vliegtuig heeft ontwikkeld. De drone zou verticaal kunnen stijgen en dalen en vliegt geluidloos, zei Abbas Jam, directeur van het project.

Ten zuidwesten van Teheran vonden zes mensen de dood bij de explosie van een landmijn, meldde persbureau Mehr. De mijn was na de Iran-Irak-oorlog in de jaren tachtig blijven liggen.

Rel om naakte Hitler

In Duitsland is een rel ontstaan om 72.994,64 euro overheidssubsidie voor een tekenfilm waarin oud-dictator Adolf Hitler naakt in beeld wordt gebracht. De mediawoordvoerder van de liberale coalitiepartner FDP vraagt zich af of die "smakeloze film" met belastinggeld gefinancierd moet worden, met alle respect voor de vrijheid van de kunst.

Het gaat om een project van producent David Groenewold, een vriend van oud-bondspresident Christian Wulff. In de film treedt Hitler naakt op voor zijn troepen en is zijn schaamhaar gesnoeid in de vorm van zijn bekende snor, aldus Bild, de grootste Duitse krant, zondag. Volgens Groenewold is het voor de verwerking van het Duitse oorlogsverleden juist belangrijk om de fascist ook als schertsfiguur te laten zien. De film is in 13 talen vertaald, waaronder het Hebreeuws.

Koeman: "Voetbal gaat om momenten"

Feyenoord kreeg een 3-0 nederlaag om de oren. Coach Ronald Koeman vindt dat zijn ploeg de goede momenten niet benutten en met te weinig overtuiging speelde.

"De scherpte was onvoldoende, we hebben aardig meegespeeld en dat vind ik een verschikkelijk woord. Het gaat in het voetbal om momenten en overtuiging. Dat was aanvallend, maar ook verdedigend onder de maat", zo liet Koeman na afloop van het verloren duel met FC Twente weten tegenover Eredivisie Live.

"Positioneel hebben we best goed gespeeld. Ik geloof niet dat we minder kansen hebben gehad dan de tegenstander. Als je de tweede en de derde tegengoals ziet...zo win je een wedstrijd nooit. Dat zijn weggevers, cadeautjes. Dat wordt op dit niveau afgestraft."

"In dat geval deden we onszelf tekort, want in voetballende zin deden we het redelijk tot goed. Maar nogmaals: voetbal gaat om momenten en momenten moet je pakken. Dat hebben wij nagelaten."

Koeman heeft er ondanks het verlies alle vertrouwen in dat Feyenoord met de winterstop er goed voor staat. "Met de winterstop staan we wel weer bij de eerste vijf en dan voldoen we aan de doelstelling van wat we aan het einde van het seizoen willen behalen."

Groenhippies willen Veluwe jachtvrij maken

Actiegroep Groenfront wil duizend jachthutten en voerplaatsen op de Veluwe onklaar maken. De organisatie wil de 'intensieve' jacht op wilde zwijnen en edelherten op de Veluwe een halt toeroepen. De jacht zou schadelijk zijn voor de natuur en een masker waarachter 'duurbetaalde plezierjacht' schuilgaat.

Afgelopen week werd een jachthut van het Geldersch Landschap onklaar gemaakt. "Deze actie is het begin van het jachtvrij maken van de Veluwe", laat een Groenfront-woordvoerder weten.

"Lokale natuurliefhebbers maken al jaren jachthutten en bijvoerplaatsen onklaar, maar dat wordt sinds enkele jaren door de jagers doodgezwegen", vervolgt Groenfront, dat weer ruchtbaarheid aan deze vorm van activisme wil geven.

Jagers en beleidsmakers stellen dat de jacht nodig is om de populaties niet te groot te laten worden, maar dat argument zou geen hout snijden. "Onderzoek en de praktijk wijzen echter uit dat een verhoogd afschot ertoe leidt dat de dieren zich meer voortplanten."

Ook verkeersveiligheid is volgens Groenfront geen argument om te jagen. "Onderzoek toont aan dat het aantal wildaanrijdingen toeneemt in de nachten dat er gejaagd wordt. Dieren vluchten weg uit hun leefgebied en rennen in blinde paniek de weg op."

Groenfront hoopt dat het aantal ontmantelde jachthutten de komende tijd flink zal toenemen en verwijst naar jachtkaart.nl, waarop een overzicht staat van jachthutten en acties.

Korten op leger mogelijk ongrondwettig

De grondwettelijke taak van de krijgsmacht komt in het gedrang door de bezuinigingen. Daarvoor waarschuwt vertrekkend minister van Defensie Hans Hillen (CDA) zondagavond in het televisieprogramma Brandpunt.

Volgens hem komen de banden met de NAVO-partners verder onder druk te staan. Nederland zou volgens de afspraken binnen het militaire bondgenootschap twee procent van zijn nationaal product aan defensie moeten uitgeven, maar dat komt nu uit op ongeveer de helft.

"Nederland heeft alle suiker eruit gehaald die eruit te halen viel", zegt Hillen. "Ik denk echt dat we de bodem hebben bereikt. Hij wijst erop dat allerlei achterstanden nog moeten worden ingelopen. Zo zouden er te weinig munitie, kleding, brandstof en reserveonderdelen zijn. "In feite is de wissel die op defensie is getrokken te zwaar."

Het nieuwe kabinet heeft een extra bezuinigingen op defensie afgesproken, oplopend tot 250 miljoen euro in 2017. Wel wordt een soortgelijk bedrag voor vredeoperaties beschikbaar gesteld door het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Hillen, die al vaker heeft geklaagd over het snijden in de krijgsmacht, stelt verder dat de afspraken binnen de NAVO in het gedrang komen."Amerika betaalde een jaar of tien, vijftien geleden ongeveer vijftig procent van de NAVO en Europa de andere helft. Nu betaalt Amerika 75 procent en Europa nog maar een kwart. Europa is aan het klaplopen."


Hillen: snijden in leger mogelijk ongrondwettig (Foto: Novum)

Poetin verschijnt weer in openbaar

De Russische president Vladimir Poetin is zondag weer in het openbaar verschenen. Afgelopen week deden geruchten de ronde over de verslechterde gezondheidstoestand van Poetin, omdat hij de afgelopen weken een aantal reizen naar het buitenland had afgezegd.

Poetin nam deel aan de viering van de Dag van de Eenheid. Hij legde een krans bij een monument op het Rode Plein. Het monument herdenkt de strijders die de Pools-Litouwse bezetters in 1612 verdreven. Poetin bewoog zich langzaam, maar had geen ondersteuning nodig. Het was niet duidelijk hoe het met de gezondheid van de president gesteld is.

Volgens een Russische krant heeft Poetin een spier verrekt toen hij in september een vlucht met een hangglider maakte. Zijn woordvoerder zei dat Poetin een spier heeft verrekt, maar ontkende dat dit het gevolg was van de hangglidervlucht.

Top Qatar in teken van leiding oppositie Syrië

Diverse landen hebben zich geschaard achter de vorming van een coherente en representatievere vertegenwoordiging van de Syrische oppositie. Dat zei de Syrische dissident Riad Seif zondag. Diverse groepen die zich in Syrië tegen de regering in Damascus verzetten verwerpen het idee.

De oppositie in Syrië wordt al sinds het begin van de opstand in maart 2011 geplaagd door onderlinge twisten en diepe geschillen. Op een vijfdaagse internationale conferentie die zondag in Doha, in Qatar, van start ging, wordt geprobeerd een oplossing te vinden voor de problemen.

Er staat veel op het spel. Het Westen is niet van plan geld en andere steun te sturen naar groeperingen die de wapens tegen president Bashar Assad hebben opgenomen, omdat de oppositie zo verdeeld is en geen leider heeft.

De Syrische dissident Riad Seif stelde voor een nieuw leidinggevend team van zo'n vijftig personen samen te stellen, onder wie militaire commandanten en plaatselijke leiders uit door rebellen op het leger veroverd gebied. Met name het Vrije Syrische Leger wil niets weten van oppositieleiders in ballingschap, die geen weet zouden hebben van de gebeurtenissen in Syrië.

Volgens Seif steunt een tiental landen zijn plan. Hij noemde echter geen landen bij naam. Als hij de Syrische Nationale Raad, de belangrijkste oppositiegroep die grotendeels uit bannelingen en academici bestaat, zover krijgt zijn plan te steunen organiseert de internationale gemeenschap een conferentie van de Vrienden van Syrië, een bondgenootschap van landen dat de rebellen steunt, in Marokko om het leidersteam te installeren. Een beslissing wordt donderdag verwacht.

Leider van de SNR, Abdelbaset Sieda, zei het plan niet direct te verwerpen. Wel verlangt hij een betere vertegenwoordiging in het leidersteam. Hij sprak van een aandeel van veertig procent in een dergelijk orgaan.

'Zoontje Adele heeft nog steeds geen naam'

Het zoontje van Adele gaat al weken naamloos door het leven. De zangeres en haar vriend Simon Konecki hebben volgens de Britse boulevardkrant The Daily Star nog steeds geen naam voor het kereltje, dat op 19 oktober het levenslicht zag.

"Hij is schitterend", zegt de Britse presentator Alan Carr, een goede vriend van Adele. "Maar ik moet nog wachten met mijn cadeau tot hij een naam heeft. Je kunt op een kaartje moeilijk 'voor X' zetten."

Adele zelf heeft nog niets losgelaten over de komst van haar eerste koter. Sinds de 24-jarige zangeres in juni bekendmaakte in verwachting te zijn, is ze nauwelijks in het openbaar gespot. Desondanks gaat het volgens Carr prima met Adele. "Het is een geweldig kereltje. Hij en Adele kunnen het prima met elkaar vinden."

FOK!Filmtip van de dag: American Gangster

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

De Filmtip voor vandaag betreft de spannende misdaadthriller American Gangster. Het verhaal, wat zich afspeelt tijdens de Vietnamoorlog in de jaren ’70, gaat over de druglord Frank Lucas (Denzel Washington) die vanuit Azië grote hoeveelheden heroïne naar de V.S. toe smokkelt. De importkosten zijn laag omdat hij de drugs direct van de Vietnamese fabrikant koopt en via het Amerikaanse leger het land binnen worden gesmokkeld. Zodoende verkoopt Frank een drug die kwalitatief beter is dan dat van de concurrentie, voor een lagere prijs. Regisseur Ridley Scott castte, voor dit waargebeurde verhaal, Russell Crowe als agent Richie Roberts die lucht van de zaak krijgt. American Gangster wordt vanaf 20:00 uur uitgezonden op RTL7.

Uitslagen Eredivisie 04/11/2012

Om 14.30 begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. FC Twente won eigen huis met 3-0 van Feyenoord terwijl AZ thuis met 1-2 verloor van hekkensluiter VVV-Venlo. sc Heerenveen won 2-1 van PEC Zwolle.

sc Heerenveen

2 - 1

PEC Zwolle

 36' Finnbogason
 71' De Ridder
   87' v.d Berg (pen) 
 
 Gele kaart: Gouweleeuw, Djuricic, Zuiverloon, De Ridder, (sc Heerenveen), v.d. Berg, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.100
Arbiter: Wouters (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt (Vandenbussche/46)
v.Anholt (Zuiverloon/46)
Gouweleeuw
Zomer
Kum
Marecek
Djuricic (De Roon/77)
Kums
De Ridder
Finnbogason
v.La Parra
  Boer
v.Polen
Lachman
v.d.Berg
Achenteh
Drost
Pluim (Nieveld/85)
Broerse (Saymak/61)
Reniers
Benson
Mokhtar (Eloisghiri/72)

FC Twente

3 - 0

Feyenoord

 9' Chadli
 17' Castaignos
 78' Tadic
   
 
 Gele kaart: Castaignos, (FC Twente), Mathijsen, (Feyenoord)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 30.000
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Douglas
Bengtsson
Braafheid
Janssen (Landzaat/85)
Brama
Schilder
Tadic
Castaignos (Boelykin/77)
Chadli (Cabral/64)
  Lamprou
Janmaat
De Vrij (Nelom/76)
Mathijsen
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena
Schaken (Achahbar/77)
Pellè
Boëtius (W.Verhoek/62)

AZ

1 - 2

VVV-Venlo

 87' Falkenburg    79' Maguirex 
 90+4' Radosavljevic 
 
 Gele kaart: , Seip, (VVV-Venlo)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.184
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Marcellis
Reijnen (Falkenburg/66)
Viergever
Gorter
Henriksen
Maher (Berghuis/80)
Elm
Beerens (Rosheuvel/74)
Altidore
Gudmundsson
  Mäenpää
Joppen
Seip
Röseler
Fleuren
Maguire
Radosavljevic
v.Haaren
Türk
Linssen (Vorstermans/90+2)
Cullen (Wildschut/80)

Rutte praat Beatrix bij over formatie

Aanstaand premier Mark Rutte (VVD) heeft koningin Beatrix zondagmiddag bijgepraat over de formatie. Het staatshoofd werd bijgepraat over het eindverslag dat Rutte vrijdagavond naar de Tweede Kamer stuurde, laat het bureau woordvoering kabinetsformatie weten. Rutte had het staatshoofd woensdagavond al op de hoogte gesteld van zijn werkwijze als formateur.

Het kabinet-Rutte 2 kwam zaterdag aan het begin van de avond al bijeen voor zijn oprichtingsvergadering, het zogeheten constituerend beraad. De dertien aanstaande ministers van VVD PvdA spraken in de Trêveszaal onder meer over de details van de portefeuilleverdeling. Daarna stuurde formateur Rutte een verslag van de formatie naar de Tweede Kamer.

De beëdiging van de nieuwe bewindslieden is maandag voor het eerst zichtbaar voor de buitenwereld en is live zien op televisie. Beatrix is hier naar verluidt niet gelukkig mee, maar Rutte ging op aandringen van de Tweede Kamer akkoord met een openbare beëdiging, waarbij de kabinetsleden moeten beloven hun ambt 'getrouw' te zullen vervullen en de grondwet te respecteren. Daarna volgt de traditionele bordesscène op de trappen van Paleis Huis ten Bosch.

'Italië niet weg uit Afghanistan in 2014'

Italië trekt in 2014 geen militairen terug uit Afghanistan. Dat heeft de Italiaanse premier Mario Monti zondag gezegd na een gesprek met de Afghaanse president Hamid Karzai. Volgens Monti gaat Italië de steun aan Afghanistan 'hervormen', maar is een vertrek niet aan de orde.

De meeste buitenlandse militairen in Afghanistan keren in 2014 terug naar huis. Dat betekent volgens Monti niet dat Italië minder toegewijd is aan de missie in het land. Wel zei hij te hopen dat de presidentsverkiezingen in het land vooruitgang betekenen. Eerdere verkiezingen werden ontsierd door grootschalige fraude.

Karzai drong er in het gesprek opnieuw op aan om buitenlandse verkiezingswaarnemers weg te sturen. Volgens de president is het geven van een dergelijke machtspositie aan buitenlanders een bedreiging voor de soevereiniteit van Afghanistan.


'Italië niet weg uit Afghanistan in 2014' (Foto: Novum)

Politiek bepaalt koersverloop mondiale beurzen

De Amsterdamse beurs gaat een drukke week tegemoet, waarbij vooral de politiek van invloed zal zijn op het verloop van de koersen. Afgelopen week won de AEX 2,5 procent aan waarde op bijna 338 punten na wisselende bedrijfscijfers en een goed Amerikaanse banenrapport waarop de reacties echter lauwtjes waren.

Waar economen vooraf rekenden op een banengroei van 125 duizend werden dit er 171 duizend. Daarbij werden de groeicijfers over de voorgaande maanden opwaarts herzien.

"Meevallende bedrijfsresultaten en positieve macrocijfers, vooral in de VS, voedden deze week de hoop van beleggers dat de wereldeconomie aan de beterende hand is", zo schreef een analist van ING.

De bedrijfscijfers op het Damrak gaven deze week wel een gemengd beeld. Zo werden de cijfers van zwaargewicht Shell, Air France-KLM en Brunel goed ontvangen. Daar stonden zwakke cijfers van ArcelorMittal, Aperam en TomTom tegenover. Ook de winstwaarschuwing door Imtech werd flink afgestraft op de beursvloer.

Met een koers van bijna 338 punten staat de AEX op het punt uit te breken volgens technisch analist Geert Jan Nikken van Erem + Nikken. Lukt het om de weerstand te doorbreken dan is dit volgens Nikken een startsignaal voor een heuse eindejaarsrally.

De komende week staat, ondanks nog een flink aantal bedrijfscijfers, toch vooral in het teken van de politiek. Met name de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten op dinsdag wordt gezien als bepalend. De recente goede banencijfers lijken in het voordeel van zittend president Barack Obama, maar de peilingen wijzen desalniettemin op een spannende eindstrijd.

Jim Tehupuring van RBS Markets denkt dat de beurs vooral profiteert van een overwinning van Republikein Mitt Romney. Maurice Mureau van Keijser Capital vult aan dat tot de verkiezingsuitslag bekend is, de volumes op de mondiale beurzen beperkt zullen zijn. Daarbij leden de volumes afgelopen week al onder orkaan Sandy die Wall Street verschillende dagen plat legde.

Later in de week staat het rentebesluit door de Europese Centrale Bank op de agenda. Economen verwachten weinig actiebereidheid van de centrale bank en mikken op een onveranderde rente. Wel wordt de toelichting door bankpresident Mario Draghi, zoals te doen gebruikelijk, nauwlettend gevolgd.

Penningmeester studentenvereniging overleden

De penningmeester van de Maastrichtse studentenvereniging Circumflex is zaterdagochtend plotseling overleden. Alle verenigingsactiveiten zijn per direct geschrapt, laat de vereniging zondag weten.

De politie meldt dat in het pand aan de Capucijnenstraat een 22-jarige man uit Maastricht dood is gevonden. Politie-onderzoek heeft uitgewezen dat geen sprake is van een misdrijf. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.

Circumflex is in diepe rouw en nodigt familieleden, leden, reünisten, vrienden en directe betrokkenen naar sociëteit De Kaap te komen om het verlies samen te verwerken en het condoleanceregister te tekenen.

Burgmeester van Maastricht Onno Hoes heeft zijn medeleven betuigd. "Ik hoop dat familie en studenten elkaar kunnen steunen."

Safarova bezorgt Tsjechië prolongatie Fed Cup

Tsjechië heeft zondag de Fed Cup geprolongeerd. Lucie Safarova sloeg in Praag het beslissende punt binnen door een overtuigende overwinning op de Servische Jelena Jankovic: 6-1 en 6-1. Door de overwinning kwam Tsjechië op een beslissende 3-1 voorsprong in de finale tegen Servië. Vorig jaar veroverde Tsjechië de eerste Fed Cuptitel uit de historie. In Moskou werd Rusland verslagen.

De basis voor de zege legde Tsjechië zaterdag, toen de eerste twee enkelspelen werden gewonnen. Op de tweede dag bracht Ana Ivanovic door een zege op Petra Kvitova nog even de spanning terug, maar in de vierde enkelpartij stelde Safarova orde op zaken.

Van enige spanning was in de wedstrijd geen sprake. De Tsjechische was binnen vijf kwartier klaar en gunde haar tegenstander slechts twee games. Safarova's overmacht was opvallend, omdat ze in zes eerdere ontmoetingen slechts eenmaal gewonnen had. Tsjechië won in het verleden als onderdeel van Tsjecho-Slowakije al eerder vijf keer de Fed Cup.

RTL dreigt met rechtszaak om koopkrachtcijfers

RTL Nieuws is van plan maandag een kort geding aan te spannen tegen het ministerie van Algemene Zaken als niet alle stukken over de koopkrachtgevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie openbaar worden gemaakt.

De zender diender vrijdag een Wob-verzoek in om alle documenten, inclusief de doorrekeningen door het Centraal Planbureau (CPB) en de ministeries van Algemene Zaken, Financiën, Sociale Zaken en Volksgezondheid, boven tafel te krijgen, maar verwacht niet dat het kabinet de documenten voor het debat over de regeringsverklaring van woensdag vrijgeeft.

"In de kakofonie van meningen is het politiek en maatschappelijk noodzakelijk om alle juiste informatie openbaar te krijgen", motiveert adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein het voornemen. "Temeer nu hoofdrolspelers elkaar publiekelijk tegenspreken over de effecten en wat daarvan wel of niet bekend was. We kijken daarom nu welke juridische middelen we kunnen inzetten, zoals een kort geding."

RTL Nieuws meldde vrijdagavond dat sommige Nederlanders de komende vijf jaar tot wel dertig procent minder te besteden krijgen. Aanstaand premier Mark Rutte (VVD) zei die avond in Lunteren echter dat er 'helemaal' niets is dat wijst dat het gaat om grote groepen. Hij erkende wel dat onder meer gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden het slechter kunnen krijgen, maar in beperktere mate.

Rutte weigerde om specifieke maatregelen toe te zeggen om deze groepen tegemoet te komen. Net als bij de inkomensafhankelijke zorgpremie is maatwerk nodig en moet eerst worden uitgezocht wat de plannen betekenen voor specifieke groepen, aldus Rutte. De PvdA gaf zaterdag aan dat over aanpassingen van de plannen valt te praten. Beide partijen hebben geweigerd het Nibud een doorrekening te laten maken.


RTL dreigt met rechtszaak om koopkrachtcijfers (Foto: Novum)

Weduwe faliekant tegen musical over Kurt Cobain

Courtney Love zal nooit meewerken aan een musical over Kurt Cobain. Geruchten dat de weduwe van de Nirvana-frontman bezig is met een stuk over de rocker, doken vorige week op. "Er komt geen musical", verzekert Love tegenover de Britse krant The Observer.

Love wil voorkomen dat Cobains nalatenschap commercieel wordt uitgebuit. "Soms is het beter om dingen te laten voor wat ze zijn." Het nieuws van de ophanden zijnde musical kwam min of meer tegelijk met verhalen over de tv-serie Smells Like Teen Spirit en de veiling van een gitaar van de band. Love zegt er alles aan te doen Cobains nalatenschap te beschermen.

Daarom was de zangeres, die in 1992 een dochter kreeg met de rocker, kwaad toen The Muppets met Smells Like Teen Spirit aan de slag gingen. "Ik bel dol op Elmo en ik vind Koekiemonster interessant, maar ik ken Kurt en ik weet zeker dat hij geen Muppet had willen zijn. Het was een schande, als pissen op een graf."

Politie ontdoet Halloweenganger van zwaard en dolk

De politie heeft zaterdagavond een verklede Naaldwijker aangehouden omdat hij rondliep met verboden wapens. De 22-jarige man verklaarde dat hij onderweg was naar een Halloweenfeest en daarom een zwaard en een dolk bij zich had.

De feestganger liep rond 22.45 uur met een vriend in de Prins Bernhardstraat toen agenten een deel van een zilverkleurig voorwerp onder zjin lange jas zagen uitsteken. Dat bleek een zwaard te zijn. Omdat het verboden is met dergelijke wapens op straat te lopen, hielden ze hem aan en namen de wapens in beslag.

De Naaldwijker wilde geen afstand van de wapens omdat die een bepaalde waarde voor hem hebben. Het Openbaar Ministerie gaat bepalen of de man zijn wapens terugkrijgt.

Veiligheidschef Sinaï ontslagen

De Egyptische minister van binnenlandse zaken heeft de veiligheidscoördinator voor de Sinaï de deur gewezen, vanwege aanhoudende aanvallen door opstandelingen op het schiereiland. Generaal Ahmed Bakr wordt vervangen door generaal Sameeh Beshendi.

Bij een aanval in El-Arish zaterdag openden gewapende strijders het vuur op een politieauto. Nadat zij hun zwarte islamitische strijdvlag hadden gehesen en 'Allah is groot' (een standaarduitdrukking in die contreien) hadden geroepen namen zij de benen.

Tientallen politieagenten legden zondag het werk om een grootschaliger militair optreden tegen de opstandelingen af te dwingen. De opstandelingen maken gebruik van het machtsvacuüm dat in de Sinaï is ontstaan na de val van oud-president Hosni Mubarak.

Frankrijk waakt over stabiliteit Libanon

Frankrijk zal waken over de stabiliteit in Libanon. Dat heeft de Franse president François Hollande zondag gezegd. Tevens heeft hij toegezegd Libanon te helpen bij de opvang van de meer dan honderdduizend mensen die de burgeroorlog in Syrië zijn ontvlucht.

"We willen u garanties geven met betrekking tot de veiligheid, de stabiliteit en de eenheid van Libanon", zei Hollande na een gesprek met de Libanese premier Michel Suleiman.

Twee weken geleden leidde de liquidatie van de anti-Syrische inlichtingenchef Wissam al-Hassan in Libanon tot hevige gevechten tussen aanhangers en tegenstanders van het Syrische regime. Hollande verklaarde dat Frankrijk wil helpen bij het onderzoek naar de moord op Al-Hassan. De dader of daders 'kunnen niet aan gerechtigheid ontsnappen', aldus Hollande.

De soennieten en sjiieten in Libanon zijn ernstig verdeeld over de burgeroorlog in buurland Syrië. Het machtige sjiitische Hezbollah domineert de Libanese regering en staat achter de Syrische president Bashar Assad. De soennitische oppositie moet echter niets van Assad hebben en steunt de rebellen die het Syrische regime omver proberen te werpen. "Hoewel Libanon erg dichtbij ligt zou het geen slachtoffer moeten worden van de crisis", zei Hollande.

Syrië heeft Libanon bijna dertig jaar lang overheerst. In 1976 trokken Syrische militairen het land binnen. De greep van Damascus op Libanon begon echter te verslappen na de moord op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri. Hoewel de Syrische militairen werden teruggetrokken, werden er nog geregeld anti-Syrische figuren in Libanon geliquideerd. Assad wist invloed te houden in het land dankzij bondgenoten als Hezbollah.

[Primera División] Espanyol in laatste kwartier langs Sociedad

In de Spaanse competitie heeft Espanyol Real Sociedad zondag op een 0-1 thuisnederlaag getrakteerd. De Argentijn Diego Colotto werd met een doelpunt dertien minuten voor tijd de matchwinner bij de Catalanen. Door de zege verlaat Espanyol, dat liefst zes gele kaarten verzamelde, tenminste voor even de degradatiezone. De concurrenten komen later zondag nog in actie.

In de Serie A was laagvlieger Pescara thuis met 2-0 te sterk voor subtopper Parma, Elvis Abbruscato en de Slowaak Vladimír Weiss produceerden de treffers. Hun ploeg heeft nu elf punten verzameld en staat net aan op een veilige plek. Parma mist door het teleurstellende resultaat de aansluiting bij de top vijf.

Rojer verliest dubbelfinale Parijs

Jean-Julien Rojer heeft zondag de dubbelfinale van het masterstoernooi van Parijs niet winnend weten af te sluiten. De Nederlandse tennisser en zijn Pakistaanse partner Aisam-Ul-Haq Qureshi moesten hun meerdere bekennen in Mahesh Bhupathi en Rohan Bopanna uit India: 7-6 (6) en 6-3.

Het Aziatische duo begon de wedstrijd iets beter maar wist geen van zijn zes breakpoints te verzilveren. Rojer en zijn partner trokken de set nog naar een tiebreak, maar bleken daarin met 8-6 net iets zwakker. In de volgende set maakten Bhupathi en Bopanna het minder spannend en pakten ze hun twee breakkansen: 6-3.

De winstpartij betekende de tweede toernooizege in hun carrière voor de mannen uit India, Rojer en Qureshi stonden al op dat aantal. De Nederlander van Curaçaose afkomst en zijn partner hadden zich door de goede prestaties in Parijs al wel geplaatst voor de de ATP World Tour Finals in Londen. Aan het prestigieuze eindejaarstoernooi doen de beste acht koppels van de wereld mee.

Benedict Cumberbatch wordt manager Beatles

Benedict Cumberbatch heeft getekend voor de rol van Brian Epstein, manager van The Beatles. De biopic wordt geregisseerd door Paul McGuigan die eerder verantwoordelijk was voor Lucky Number Slevin en Sherlock.

Epstein werd vaak ‘de vijfde Beatle’ genoemd en hij behartigde de belangen van de band vanaf de start in 1961 tot zijn dood in 1967. De manager stierf vanwege een onopzettelijke overdosis.

Als stuwende kracht achter het succes van de Fab Four, vocht Epstein tegelijkertijd een persoonlijke strijd tegen een drugs- en gokverslaving. Tevens moest hij zijn homoseksualiteit geheimhouden omdat dit toentertijd verboden was in Groot-Brittannië.

De producenten van de film zeggen dat deze problemen het onderwerp zullen worden van de biopic. Ze verduidelijken "De man die het grootste feest van de jaren '60 organiseerde, vergat uiteindelijk zichzelf uit te nodigen."

De rol zal Cumberbatch de mogelijkheid geven om uit te blinken, nog maar te zwijgen over de vele herkenbare cameo's die er ongetwijfeld gespeeld gaan worden. Denk bijvoorbeeld aan de vier mannen die The Beatles zullen vertolken.

Het is nog niet duidelijk wanneer deze film gedraaid gaat worden. Cumberbatch is namelijk momenteel bezig met The Hobbit-trilogie, Star Trek Into Darkness, Steve McQueen’s Twelve Years A Slave en August: Osage County.

Als laatste staat er een derde seizoen Sherlock in zijn agenda.

Benedict Cumberbatch

[F1] Uitslag Grand Prix van Abu Dhabi

Kimi Räikkönen heeft zijn eerste overwinning sinds zijn terugkeer in de Formule 1 geboekt. De Lotus-coureur werd na een enerverende race in Abu Dhabi als eerste afgevlagd voor Fernando Alonso en Sebastian Vettel die vanuit de pits moest starten. Vettel behoudt door de podiumplaats de leiding in het kampioenschap.

De race startte met Lewis Hamilton van poleposition. Sebastian Vettel startte vanwege zijn diskwalificatie na de kwalificatie vanuit de pits. Dat gold ook voor HRT-coureur Pedro de la Rosa die vanwege een probleem met de bandenwarmer niet wegkwam voor de opwarmronde.

De beste start was voor Hamilton die meteen goed weg was. Ook Kimi Räikkönen had een goede start, want hij schoof door naar plaats twee, voor Pastor Maldonado. Fernando Alonso wist in de eerste ronde de slecht gestarte Mark Webber te passeren voor plaats vier. De eerste uitvaller was Nico Hülkenberg die na contact met Bruno Senna al in de eerste bocht strandde. Ook Nico Rosberg, Romain Grosjean en Paul di Resta moesten met problemen binnenkomen.

Hamilton lag in de tweede ronde onder vuur van Räikkönen, maar kon zijn eerste stek behouden. De Brit klaagde over koude banden, maar kon in de ronde hierna wel een gat treken. Vettel klom langzaam maar zeker naar voren en lag na drie ronden op de veertiende plaats. Wel kampte de Red Bull van de Duitser met een beschadigde voorvleugel.

In de negende ronde kwam Mercedes-coureur Nico Rosberg in aanvaring met de HRT van Narain Kartikeyan en schoot hard in de bandenstapels. Herhaling van de beelden liet zien dat Karthikeyan een rokende auto had, waarna Rosberg over de HRT van de Indiër reed. Omdat er veel rommel op de baan lag kwam de safety car naar buiten. Vettel lag inmiddels twaalfde, maar beschadigde zijn voorvleugel opnieuw toen hij verrast werd door een langzaam rijdende Toro Rosso van Daniel Ricciardo. Hij moest naar de pits voor een nieuwe vleugel en lag hierdoor weer achteraan.

Alonso probeerde bij de herstart Maldonado te verschalken, maar in plaats daarvan kwam de Spanjaard zelf onder flinke druk van Webber te staan. Verder naar achteren vocht Vettel zich weer een weg naar voren door al snel met soms veel risico een aantal coureurs te passeren. Vettel nam bij de inhaalactie op Grosjean te veel risico, kwam buiten de baan en gaf te plaats terug. Hierna passeerde hij de Fransman weer.

Na twintig ronden was de race voor Hamilton voorbij nadat hij zijn McLaren met motorische problemen aan de kant moest parkeren. Dit gaf de leiding aan Räikkönen, voor Alonso die Maldonado passeerde. De Venezolaan worstelde met zijn banden, waardoor hij meteen hierna onder druk van Webber en Button kwam te staan. Webber waagde een poging bij Maldonado, maar het duo raakte elkaar en Webber spinde, waardoor hij terugviel naar plaats zeven. Vettel lag ondertussen al tiende.

Button zag zijn kans schoon en pakte de derde plaats van Maldonado af. Direct hierachter haalde Perez Massa in voor de vijfde stek. De Braziliaan moest zich verdedigen tegen Webber en de twee maakten contact. Massa duwde Webber van de baan en op het moment dat de Australiër zich weer op het asfalt meldde spinde de Ferrari-coureur en verloor zo vele plaatsen. Vettel lag hierdoor al op plaats zeven.

Halverwege de race volgden de eerste pitsstops die het veld door elkaar schudden. Räikkönen leidde na 32 ronden nog steeds, voor Vettel, Alonso, Button, de nog niet gestopte Senna, Vergne, Grosjean, Di Resta, Perez en Webber. Na een stop van enkele andere coureurs ontstond er achter de als vijfde liggende Grosjean een batterij auto's. De banden bij de Fransman waren versleten, terwijl zijn concurrenten op verse rubber reden.

Red Bull haalde Vettel na 38 ronden binnen, waarna de Duitser op plaats vier weer naar buiten kwam. Direct hierna kwam de safety car wederom naar buiten. De reden hiervoor was dat Grosjean na een foutje onder zware druk kwam te staan. Di Resta en Perez passeerden hem, waarna het duo contact maakte en Di Resta buiten de baan ging. De Schot kwam het asfalt op, waarna Perez wijd ging en contact maakte met Grosjean die op zijn beurt Webber raakte. Hierdoor lag er veel rotzooi op de baan. Perez kreeg de schuld voor het incident en kreeg een stop-and-go penalty.

Räikkönen leidde na 41 ronden de race, voor Alonso, Button, Vettel, Maldonado, Kobayashi, Massa, Senna, Vergne en Di Resta. Räikkönen sloeg meteen weer een gat met Alonso die onder druk van Button en Vettel stond. De posities leken na het verdwijnen van de safety car gesetteld, maar Vettel haalde drie ronden voor het einde Button in om zo de derde plaats te pakken. Alonso hengelde langzaam maar zeker Räikkönen binnen, maar er waren niet genoeg ronden meer om de Fin te passeren.

Na 55 enerverende ronden in Abu Dhabi werd Räikkönen voor de eerste maal sinds Spa-Francorchamps 2009 als eerste afgevlagd. Voor zijn team Lotus was een zege nog langer geleden. Alonso werd tweede, voor Vettel die vanuit de pits was gestart. Button pakte de vierde stek, voor Maldonado, Kobayashi, Massa, Senna, Di Resta en Ricciardo.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Kimi Räikkönen Lotus 1:45:58.667
2 Fernando Alonso Ferrari +0.852
3 Sebastian Vettel Red Bull +4.163
4 Jenson Button McLaren +7.787
5 Pastor Maldonado Williams +13.007
6 Kamui Kobayashi Sauber +20.076
7 Felipe Massa Ferrari +22.896
8 Bruno Senna Williams +23.542
9 Paul di Resta Force India +24.160
10 Daniel Ricciardo Toro Rosso +27.463
11 Michael Schumacher Mercedes +28.075
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +34.906
13 Heikki Kovalainen Caterham +47.764
14 Timo Glock Marussia +56.473
15 Sergio Perez Sauber +56.768
16 Vitaly Petrov Caterham +1:04.595
17 Pedro de la Rosa HRT +1:11.778
DNF Charles Pic Marussia +14 Ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +18 Ronden
DNF Mark Webber Red Bull +18 Ronden
DNF Lewis Hamilton McLaren +36 Ronden
DNF Narain Karthikeyan HRT +48 Ronden
DNF Nico Rosberg Mercedes +48 Ronden
DNF Nico Hulkenberg Force India +55 Ronden


Voorlopige coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 255
2 Fernando Alonso Ferrari 245
3 Kimi Räikkönen Lotus 198
4 Mark Webber Red Bull 167
5 Lewis Hamilton McLaren 165
6 Jenson Button McLaren 153
7 Felipe Massa Ferrari 95
8 Nico Rosberg Mercedes 93
9 Romain Grosjean Lotus 90
10 Sergio Perez Sauber 66
11 Kamui Kobayashi Sauber 58
12 Nico Hulkenberg Force India 49
13 Paul di Resta Force India 46
14 Pastor Maldonado Williams 43
15 Michael Schumacher Mercedes 43
16 Bruno Senna Williams 30
17 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 12
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 10
19 Timo Glock Marussia 0
20 Heikki Kovalainen Caterham 0
21 Vitaly Petrov Caterham 0
22 Jerome D'Ambrosio Lotus 0
23 Charles Pic Marussia 0
24 Narain Karthikeyan HRT 0
25 Pedro de la Rosa HRT 0


Voorlopige constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 422
2 Ferrari 340
3 McLaren 318
4 Lotus 288
5 Mercedes 136
6 Sauber 124
7 Force India 95
8 Williams 73
9 Toro Rosso 22
10 Marussia 0
11 Caterham 0
12 HRT 0

Beëdiging kabinet live bij RTL en NOS

Zowel de NOS als RTL Nieuws doet maandag live verslag van de beëdiging van het kabinet-Rutte 2 en de bordesscène op Paleis Huis ten Bosch. Tot nu toe was de beëdiging, die iets voor het middaguur verwacht, altijd besloten.

De directeur van het kabinet van koningin Beatrix leest de eed of de belofte voor, waarna de bewindslieden moeten beloven dat ze hun ambt 'getrouw' zullen vervullen en de grondwet respecteren. Na de bordesscène op de trappen van het paleis gaan de dertien ministers en de zeven staatssecretarissen van VVD en PvdA naar hun departement.

Formateur en 'doorstartend' premier Mark Rutte (VVD) schreef zaterdagavond in zijn eindverslag aan de Tweede Kamer dat een camera de beëdiging vastlegt. Hij komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer, die meer transparantie wil. De eerste formatie zonder bemoeienis van het staatshoofd heeft in totaal 54 dagen geduurd.

Uitslag FC Groningen - N.E.C. Nijmegen

Om 12.30 uur begon het Eredivisieduel tussen FC Groningen en N.E.C. Nijmegen. In de Euroborg kwam de thuisclub met 1-0 voor, maar verloor uiteindelijk met 1-2 dankzij een late goal van Roorda.

FC Groningen

1 - 2

N.E.C. Nijmegen

 11' De Leeuw    65' Pálsson
 90' Roorda
 
 Gele kaart: Ivens (FC Groningen), Breuer, Rieks, Pálsson (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Luciano
Kappelhof
Van Dijk (Ivens/17)
Kwakman
Burnet
Kieftenbeld
De Leeuw
Sparv
Bacuna (Schet/71)
Zeefuik (Texeira/58)
Kirm
  Babos
Breuer
Van Eijden
Cmovs (Will/45)
Amieux (Roorda/80)
Pálsson
Rieks
Koolwijk
Van der Velden (Platje/28)
Ten Voorde
George

Chris Rock: "Obama is blank"

De makers van Jimmy Kimmel Live! hebben een satirische boodschap van Chris Rock online gezet. Rock beweert dat president Obama de meest blanke kandidaat is waarop gestemd kan worden voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezing.

Rock nam de boodschap op in de hoop meer blanke kiezers over te halen om op Obama te stemmen. Tegenstrever Mitt Romney staat namelijk een paar dagen voor de verkiezingsdag, nog steeds ruim voor in de polls als het gaat om blanke stemmers.

De acteur grapt onder andere over de zogeheten "mom jeans", het homohuwelijk dat Obama steunt en het feit dat Barack zich vroeger Barry liet noemen.

Bekijk de video hieronder.

 

'Inkomensafhankelijke premie komt niet door Senaat'

Zoals de PvdA en de VVD hem nu willen invoeren komt de inkomensafhankelijke zorgpremie niet door de Eerste Kamer. SP-leider Emile Roemer en CDA-leider Sybrand van Haersma Buma kondigden zondag in Buitenhof aan dat hun partijen tegen stemmen.

Samen hebben VVD en PvdA maar dertig van de 75 zetels in de Eerste Kamer, ze hebben dus hulp van andere partijen nodig om hun maatregelen door te kunnen voeren. Het CDA heeft elf zetels in de Eerste Kamer en de SP acht.

Buma zei niet te zien dat het CDA hierover met de VVD en de PvdA wil onderhandelen. Hij wees erop dat de maatregel niets bijdraagt aan het terugdringen van het begrotingstekort en de zorg er ook niet beter op maakt. "Met ons valt alleen te praten over maatregelen die de zorg beter maken."

SP-leider Roemer is voorstander van een inkomensafhankelijke zorgpremie, maar hij wil het voorstel alleen steunen als het plafond dat op zeventigduizend euro is gesteld wordt geschrapt. Anders zou de last onevenredig zwaar liggen op de middeninkomens.

Eigenlijk is de Eerste Kamer vooral bedoeld voor het toetsen van wetten uit de Tweede Kamer, maar volgens Roemer is het al lang een politieke arena geworden. "Rutte heeft in het vorige kabinet niet voor niets de SGP op de achterbank gezet. Of we het nou leuk vinden of niet, politiek bedrijven is in de Eerste Kamer steeds meer een gewoonte geworden."

De sociaaldemocraten hebben volgens Roemer veel te veel ingeleverd bij de onderhandelingen. "Veel mensen hebben dat nauwelijks in de gaten." Volgens hem is de aandacht nu erg veel uitgegaan naar de zorgpremie en zal later duidelijk worden dat sommige groepen veel harder worden getroffen.

Als voorbeeld noemde hij de invoering van een leenstelsel voor studenten en het afschaffen van gratis openbaar vervoer voor hen. "Hierdoor zullen veel meer studenten in de stad gaan wonen, waardoor het woningentekort nog verder stijgt." Buma kondigde aan ook de invoering van het sociale leenstelsel in de Eerste Kamer te blokkeren.

"Het kabinet heeft het over bruggen slaan, maar er is nog weinig gedaan om te voorkomen dat het straks in de Eerste Kamer allemaal misgaat", zei Buma. "De brug ligt in brokstukken in het water. Dit kabinet is veel meer een minderheidskabinet dan het zelf dacht. Het kabinet moet iets doen om een meerderheid te krijgen."

VVD en PvdA zijn volgens hem ook te bang voor koopkrachtverlies. "Nederlanders willen best inleveren, als je maar uitlegt met welk doel dat moet gebeuren."


'Inkomensafhankelijke premie komt niet door Senaat' (Foto: Novum)

Angela Schijf is appendix liever kwijt dan rijk

Het gaat weer goed met Angela Schijf. De Flikken-actrice werd in september opgenomen met acute blindedarmontsteking en moest meteen worden geopereerd. "Met mijn appendix gaat het goed, want die is weg. Liever kwijt dan rijk", zegt de actrice tegen Novum Nieuws.

De 32-jarige Schijf zat midden in de opnamen van Flikken Maastricht toen ze werd geveld. "Het was heel vervelend, natuurlijk", vertelt de actrice. "Je plant zoiets niet en je hebt er nooit tijd voor, maar nu was ik ook nog eens heel erg in een heftig draaischema verwikkeld."

Schijf was twee weken uit de running door haar ziekte. Intussen zijn de opnamen van Flikken Maastricht toch op tijd afgerond. "Ja, Flikken is klaar. Mijn haar is eraf, dus daar kunnen we geen reshoots meer doen. Het is keurig af, het zevende seizoen staat erop."

Het haar knipte ze eraf voor haar rol in de nieuwe thriller Daglicht. De opnamen van de thriller beginnen vrijdag.

Communistische elite China achter royement Bo Xilai

De elite van de Chinese Communistische Partij heeft zondag zijn steun uitgesproken voor het royeren van Bo Xilai, de in ongenade geraakte partijchef van Chongqing. Ook keurde het Centraal Comité de laatste voorbereidingen voor het op hande zijnde partijcongres goed.

In een verklaring zei het Centraal Comité dat het achter de beslissing staat om Bo te royeren. Bo wordt verdacht van een reeks misdaden, waaronder pogingen de moord op een Britse zakenman door zijn vrouw te verdoezelen. Ook de minister van spoorwegen Liu Zhijun is het lidmaatschap van de partij ontnomen. Hij wordt verdacht van corruptie.

De bespreking van het Centraal Comité was de laatste voor het partijcongres, dat donderdag begint. Op het partijcongres draagt de Chinese president en partijleider Hu Jintao de macht over aan vicepresident Xi Jinping. De beraadslagingen werden gehouden onder leiding van Hu, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. De deelnemers waren het er over eens dat de afgelopen vijf jaar 'buitengewoon' waren.

China zag zich volgens Xinhua gesteld voor lastige hervormingen, maar tegelijkertijd is de economie gegroeid en is er vooruitgang geboekt bij de hervormingen. Ook is het land volgens Xinhua transparanter geworden en zijn de leefomstandigheden verbeterd.

Poulter wint in China, Luiten middenmoter

Ian Poulter heeft het lucratieve golftoernooi HSBC Champions in China op zijn naam geschreven. In Guangdong was de Brit uiteindelijk de sterkste na een slotrond van 65 slagen en een eindscore van 21 slagen onder par. Hij bleef hiermee een viertal andere golfers twee slagen voor.

Poulter houdt aan dit toernooi, dat deel uitmaakt van de World Golf Championships, ongeveer 1,2 miljoen dollar (935.000 euro) op. De Nederlander Joost Luiten moest het met heel wat minder doen. Hij eindigde na een slotronde van 72 slagen op een gedeelde 34e plaats met vier slagen onder par.

Ivanovic brengt Servië terug tot 2-1 in Fed Cupfinale

Ana Ivanovic heeft de spanning teruggebracht in de Fed Cupfinale tussen Servië en Tsjechië. De Servische won zondag overtuigend met 6-3 en 7-5 van Petra Kvitova en verkleinde daarmee de achterstand tot 2-1. Later zondag moet Ivanovic' landgenote Jelena Jankovic van Lucie Safarova winnen om ervoor te zorgen dat het dubbelspel, de vijfde wedstrijd, nog waarde heeft.

Titelhouder Tsjechië had zaterdag de eerste twee enkelpartijen gewonnen. Kopvrouw Kvitova kon daardoor voor eigen publiek in Praag de klus afmaken. De mondiale nummer acht maakte echter geen moment aanspraak op een goed resultaat tegen Ivanovic.

Kvitova, die vorige week wegens verkoudheid de strijd staakte bij de WTA Championships, werd vooral de eerste set van de baan geblazen. In de tweede acte liep de Tsjechische ook achter de feiten aan. Kvitova stribbelde nog even tegen en brak Ivanovic toen die bij 5-3 voor de wedstrijd mocht serveren. Het bleek uitstel van executie, want met een break bij 6-5 stelde Ivanovic de zege alsnog veilig.

Tsjechië heeft nog twee ijzers in het vuur om titelprolongatie veilig te stellen. Safarova speelt de vierde enkelpartij tegen Jankovic. Mocht ze die wedstrijd verliezen, dan kan altijd nog het dubbelspel uitkomst bieden.

Makaay: "Castaignos in twee jaar niet vooruitgegaan"

Vandaag staat om 14.30 uur in de Eredivisie de topper tussen FC Twente en Feyenoord op het programma. Twente-spits Luc Castaignos zal in ieder geval op scherp staan nu Feyenoord-spitsentrainer Roy Makaay heeft laten weten dat de aanvaller in twee jaar tijd geen progressie heeft geboekt.

Castaignos was bij Feyenoord de opvolger van Makaay en werd ruim een jaar geleden aan Internazionale verkocht. In Italië zat de aanvaller voornamelijk op de bank of op de tribune, waarna afgelopen zomer Twente zich om hem ging bekommeren. Makaay vindt dat de 20-jarige Nederlander ook bij de Tukkers nog niet veel beter is geworden dan hij twee jaar geleden bij de Rotterdammers was.

Makaay sprak met de NOS. "Ik kan niet beoordelen wat hij allemaal in dat jaar in Italië heeft gedaan, maar hij heeft nauwelijks gespeeld. En voor een jonge voetballer is het natuurlijk erg belangrijk om veel wedstrijden te spelen. Anderzijds heeft hij wel op hoog niveau kunnen trainen bij Internazionale."

Toch komt dat er volgens de voormalig topspits bij Castaignos nog niet uit. "Ik zag hem laatst een voorzet met buitenkant rechts geven. Daar heb je ook een linkerbeen voor, denk ik dan. Ik zei twee jaar geleden al tegen hem dat hij zijn linkerbeen moest ontwikkelen. Dat gold ook voor het koppen. Wat ik tot dusver heb gezien van hem bij FC Twente vertoont hij daarmee echter nog niet veel verbetering. Hij heeft nog een hoop dingen die hij moet verbeteren, maar als hij dat doet, wordt hij zeker een heel goede spits."

Slachtoffers extreemrechtse NSU herdacht

Activisten hebben zondag in bijna twintig steden in heel Duitsland stilgestaan bij de slachtoffers van de extreemrechtse Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). De groep pleegde in zeven jaar tijd tien moorden, maar bleef onder de radar. Pas vorig jaar kwam het bestaan van de NSU aan het licht.

De slachtoffers van de NSU behoorden allemaal tot een etnische minderheid. Jarenlang schreven de Duitse autoriteiten de moorden toe aan immigranten. Het bestaan van de NSU werd pas bekend toen twee van de drie belangrijkste leden dood werden aangetroffen in een uitgebrand huis. Het derde lid, Beate Zschaepe, wordt vastgehouden in afwachting van een proces.

Taxichauffeur slaat vrouw bewusteloos

Omdat een vrouw de ritprijs niet kon betalen, heeft een taxichauffeur haar zaterdagavond mishandeld. De vrouw raakte bewusteloos en moest naar het ziekenhuis. Dat meldde de politie zondag.

De 29-jarige vrouw had een taxi gepakt vanaf Amersfoort naar Utrecht. Eenmaal in de Domstad kwam zij erachter dat ze niet genoeg geld op zak had. Daarover ontstond een conflict met de chauffeur van de taxi, die haar vervolgens begon te slaan. Ze werd uiteindelijk op de Balijelaan bewusteloos gevonden door een passant.

De politie zoekt getuigen, de taxichauffeur is nog niet gevonden.

Releasedatum ShootMania Storm

Ubisoft heeft zopas de releasedatum van ShootMania Storm, de online first person shooter van Nadeo, vrijgegeven. Op 23 januari 2013 zullen spelers de pc-game kunnen spelen. In december zal er al een tweede bèta speelbaar zijn.

ShootMania Storm is de spirituele opvolger van TrackMania en geeft spelers de mogelijkheid om eigen maps en game modes te bouwen en deze te delen met anderen. Ubisoft heeft gemeld dat de community van ShootMania al vijftien verschillende game modes en 20.000 maps heeft ontworpen. Hiervoor gebruikten de spelers de ManiaPlanet editor.

De tweede bèta introduceert enkele nieuwe elementen, inclusief het importeren van 3D-objecten, het creëren van tornooien en teamstatistieken.

 ShootMania Storm

Versnellingsbak bij bolide Vettel gewisseld

Sebastian Vettel zal vandaag de Grand Prix van Abu Dhabi aan gaan vangen vanuit de pitsstraat. De kampioenschapsleider werd gisteren vanwege te weinig benzine in de auto uit de uitslag van de kwalificatie geschrapt en heeft om in de race meer kans te maken een aantal zaken aan zijn bolide laten veranderen.

Red Bull heeft de versnellingsbak bij Vettel gewisseld en hierin andere bakratio's ingesteld. Ook is de vering aangepast. Dit moet de Duitser helpen om in de DRS-zones makkelijker andere coureurs te gaan passeren. De veranderingen hebben wel tot gevolg dat hij vanuit de pitsstraat moet vertrekken in plaats vanaf de laatste plek op de grid.

'Snelle formatie brengt risico's met zich mee'

De snelle manier van formeren waar VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom voor hebben gekozen is niet zonder gevaar. "De scherpe kantjes zijn niet van het regeerakkoord gehaald en het risico bestaat dat de formatie tijdens het regeren doorgaat", zei Eerste Kamerlid voor de PvdA Ruud Koole zondag in Buitenhof.

"Kennelijk zijn sommige dingen nog niet helemaal duidelijk", zei hij over de kritiek die deze week te horen was op de inkomensafhankelijke zorgpremie. Door de discussie die dit oplevert gaat de snelheid er volgens hem uit. "Dit kan ook op andere dossiers gebeuren."

Het is volgens hem goed dat 'zouteloze compromissen' zijn vermeden, maar wat hem betreft had wel voor creatieve compromissen kunnen worden gekozen. Nu zou het vooral tot een uitruil van dossiers zijn gekomen. "Alles is aan elkaar gekoppeld. Het zit nu op slot. Als je aan één dossier trekt, begint ook de discussie over een ander dossier."

Hij vergeleek het met een breiwerk. "Zodra je aan één touwtje trekt, trek je het hele werk eruit."

Doordat geen compromissen zijn gesloten, moeten beide partijen standpunten verdedigen waar ze niet achter staan. "Bij een compromis kun je nog tegen je achterban zeggen dat je er mee kunt leven. Ik had liever een akkoord gehad waarvan je zegt dat het nou eenmaal moet gebeuren omdat moet worden bezuinigd."

Aan PvdA-zijde zal het 'criminaliseren van illegalen' volgens Koole nog heel wat discussie opleveren. Volgens hem moet beter worden uitgelegd dat er geen andere keus was dan een VVD-PvdA-kabinet. "Het is onzin dat dit is wat de kiezer wil, zoals sommigen zeggen. Er is nou eenmaal geen keus."

Poolse ex-president opnieuw begraven

Het lichaam van de voormalige Poolse president Lech Kaczyński is zaterdag opnieuw begraven. Kaczyński kwam om het leven bij een vliegtuigcrash in 2010 bij het Russische Smolensk, waarbij 96 mensen de dood vonden. De voormalig president van de Poolse regering in ballingschap was na de crash onjuist geïdentificeerd en in het verkeerde graf begraven.

Forensische deskundigen bevestigden vorige week dat het lichaam van Kaczyński was verwisseld met dat van een ander slachtoffer. Zaterdag kreeg Kaczyński een laatste rustplaats in Warschau.

Het is al de tweede keer dat een slachtoffer van de vliegramp opnieuw is begraven. Naar verwachting worden nog vier slachtoffers opnieuw begraven.

No Doubt haalt clip van internet na klachten

No Doubts nieuwe video Looking Hot heeft nog geen dag op internet gestaan. De Amerikaanse band, die in de clip te zien was met indianentooien en wigwams, heeft de video van het internet gehaald na klachten van indianen, de oorspronkelijke bewoners van de Verenigde Staten.

In de clip, die her en der nog te vinden is, is zangeres Gwen Stefani te zien als indianenprinses. Haar bandmaatjes zitten als cowboys achter haar aan. "Hoewel we vooraf advies hebben ingewonnen bij vrienden en experts, zien we nu in dat we mensen beledigd hebben", schrijft No Doubt op zijn website over de video.

"We zijn een multiculturele band en hebben nooit de intentie gehad iemand te beledigen, kwetsen of bagatelliseren", gaat de band, die de clip van officiële kanalen heeft verwijderd, door het stof. "We bieden de oorspronkelijke bewoners en ieder ander die we hebben beledigd onze excuses aan."


Iets van het internet af halen is een fictief concept

New Jersey staat stemmen per fax of e-mail toe

Inwoners van de Amerikaanse staat New Jersey die door superstorm Sandy ontheemd zijn geraakt mogen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen hun stem uitbrengen per e-mail of fax. Dat werd zaterdagavond bekendgemaakt door vicegouverneur Kim Guadagno.

Kiesgerechtigden in New Jersey kunnen bij de gemeente per fax of e-mail een stembiljet aanvragen. Dat moet vervolgens voor dinsdag 20.00 uur plaatselijke tijd ingeleverd worden.

Met de maatregel hoopt New Jersey de druk op de stembureaus te verlichten. Veel stembureaus hebben als gevolg van de storm schade opgelopen. Er zijn legertrucks ingezet die moeten dienen als mobiel stembureau.

Manolev: "Ik had het niet verwacht"

Sinds lange tijd mocht Stanislav Manolev weer eens in de basis beginnen bij PSV. De Bulgaar was verrast door zijn ontvangst in het Philips Stadion. Het PSV-publiek onthaalde Manolev enthousiast. "Heel leuk van de fans, ik had het niet verwacht", aldus Manolev tegen ANP.

De rechtsback van PSV hoopt nu meer minuten te gaan maken in de hoofdmacht. "Het is altijd moeilijk als je niet speelt. Ik hoop dat ik nu mijn kans krijg. Alles kan veranderen. Het is altijd fijn om te spelen, ik hoop nu op meer. Ik voel me nu goed. Hopelijk ga ik meer spelen."

Het contract van Manolev loopt door tot de zomer van 2014. Over een eerder vertrek wil hij nog niet nadenken. "Ik heb een contract bij PSV, dus moet ik hier blijven. Ik wil nu gewoon voetballen, dan zien we wel wat daarna gebeurt."

Jongeren breken in voor sprong in jacuzzi

Om te kunnen genieten van een jacuzzi heeft een groepje jongeren zaterdagnacht ingebroken bij een wellnesscentrum in het Friese Burgum. De ontspanning was echter van korte duur, de politie heeft hen uit het bubbelbad gehaald.

De eigenaar van het wellnesscentrum aan de Hillamaweg was poolshoogte gaan nemen toen het inbraakalarm af was gegaan. Hij zag dat drie jongeren in het bubbelbad lagen terwijl twee anderen toekeken. De politie heeft de jongeren meegenomen naar het bureau en een bekeuring gegeven. Ook moeten ze de schade vergoeden.

Queens of the Stone Age verklapt komst Pinkpop

Queens of the Stone Age is volgend jaar wederom te vinden op Pinkpop. Dat heeft gitarist Troy Van Leeuwen verklapt via Twitter. "Pinkpop bevestigd", antwoordde Van Leeuwen op de vraag wanneer Queens of the Stone Age weer in Nederland speelt.

Pinkpop zelf heeft het optreden van de Amerikaanse band nog niet aangekondigd. Alleen de komst van Green Day, dat het Limburgse festival afsluit, is officieel bekendgemaakt.

Zowel Green Day als Queens of the Stone Age zijn geen onbekenden van Pinkpop. Green Day was in 2010 van de partij in Landgraaf, Queens of the Stone Age heeft al drie Pinkpop-optredens achter de rug. De band speelde in 2001, 2003 en 2008 op het festival. Volgend jaar vindt Pinkpop plaats van 14 tot en met 16 juni, de kaartverkoop start eind februari.


...now we do know

Russische nationalisten de straat op

Duizenden nationalisten hebben zondag deelgenomen aan een protestmars in het centrum van Moskou. Ze scandeerden leuzen als 'Moskou is een Russische stad'. De betogers wilden daarmee uiting geven aan hun weerstand tegen migranten uit de Kaukasus en Centraal-Azië.

De mars werd gehouden op de Dag van de Eenheid, een nationale feestdag die in 2005 werd ingesteld op dezelfde dag waarop ooit de Oktoberrevolutie werd herdacht.

Nationalisten beschuldigen het Kremlin ervan migranten en minderheden allerlei privileges te geven, terwijl etnische Russen worden genegeerd. Ze zijn het bovendien niet eens met de subsidies die Moskou verstrekt aan de onrustige, overwegend islamitische republieken in de Kaukasus.

De demonstratie verliep vreedzaam. Volgens de politie waren er zo'n zesduizend mensen op de been.

Bony: pas bij winst op Twente echt titelkandidaat

Wilfried Bony vindt dat als Vitesse op 11 november ook bij koploper FC Twente wint, de ploeg als favoriet voor de titel beschouwd kan worden. "Dan zijn wij zeker een kandidaat", vertelde de spits zaterdag tegen Novum Nieuws, nadat hij met twee goals Vitesse aan een 0-2 zege bij Ajax had geholpen.

Na de knappe zege in de Arena bleef de Ivoriaanse spits nog met beide benen op de grond. Bony antwoordde diplomatiek op de vraag of Vitesse een serieuze kanshebber voor de titel is. "Dat weet ik niet. Wij proberen bij de eerste vier of vijf op de ranglijst te eindigen. Dat is ons doel."

Een zege op Twente zal de status van Vitesse echter doen veranderen, stelt Bony. "Het gaat zwaar worden voor ons. Twente is een grote club. Maar thuis moeten wij winnen. Een zege zal ons veel vertrouwen geven." Vitesse staat momenteel derde, met drie punten minder dan PSV.

De kans dat Bony een kampioenschap met Vitesse kan vieren, lijkt klein. De veertienvoudig international benadrukte al diverse keren in de winterstop te willen vertrekken. Afgelopen zomer liep de interesse van Aston Villa nog op niets uit. Bony, die begin vorig jaar overkwam van Sparta Praag, is met twaalf goals topscorer van de Eredivisie.

[NBA] Nets laten Brooklyn voor het eerst in 55 jaar juichen

Brooklyn Nets heeft zijn eerste zege in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA geboekt. De ploeg, die deze zomer New Jersey verruilde voor New York, won de openingswedstrijd in het Barclays Center van Toronto Raptors: 107-100. Met de Nets heeft Brooklyn voor het eerst sinds 55 jaar weer een team op het hoogste niveau, nadat de Dodgers in 1957 vertrokken naar Los Angeles.

Brook Lopez maakte 27 punten voor de Nets, terwijl ploeggenoot Deron Williams op negentien uitkwam. Topscorer werd echter Kyle Lowry. De guard van Toronto maakte 28 punten.

Miami Heat klopte Denver Nuggets. De regerend kampioen won in eigen huis met 119-116. Chris Bosh kwam tot veertig punten, zijn hoogste productie ooit in dienst van Miami. LeBron James kwam tot de helft van dat puntenaantal, maar had ook nog 11 assists en negen rebounds.

San Antonio Spurs won ook zijn derde duel. De Spurs gaven tegen Utah Jazz een voorsprong van negentien punten weg in het derde kwart, maar wonnen uiteindelijk wel met 110-100. Tony Parker was de initiator van de zege met 24 punten en 10 assists. Mo Williams was namens Utah het meest productief met 29 punten.

Overige uitslagen
Washington Wizards - Boston Celtics 86-89
Indiana Pacers - Sacramento Kings 106-98
Chicago Bulls - New Orleans Hornets 82-89
Houston Rockets - Portland Trail Blazers 85-95
Milwaukee Bucks - Cleveland Cavaliers 105-102
Dallas Mavericks - Charlotte Bobcats 126-99
Los Angeles Clippers - Golden State Warriors 110-114

Derde keer doodstraf voor vicepresident Irak

Een rechtbank in Irak heeft de Iraakse vicepresident Tariq al-Hashemi zondag voor de derde keer ter dood veroordeeld. Al-Hashemi zou zijn lijfwachten hebben aangezet tot het aanvallen van sjiitsche pelgrims. De vicepresident werd bij verstek veroordeeld, omdat hij Irak is ontvlucht.

Al-Hashemi's schoonzoon Ahmed Qahtan werd eveneens ter dood veroordeeld. Hij was volgens de rechtbank van plan om december vorig jaar met een autobom een aanslag op pelgrims te plegen. Naar verluidt hebben de veiligheidsdiensten deze aanslag weten te verijdelen.

In december 2011 vluchtte de soennitische Al-Hashemi naar Turkije nadat de door sjiieten geleide regering hem in december - daags na de officiële Amerikaanse terugtrekking uit Irak - had aangeklaagd wegens terrorisme. De zaak zette kwaad bloed bij de soennieten en Koerden in Irak, die menen dat Al-Maliki de macht monopoliseert.

De regering zegt dat Al-Hashemi een rol heeft gespeeld bij honderdvijftig bomaanslagen, moorden en andere gewelddaden in de periode 2005-2011. De aanslagen waren voornamelijk gericht op regeringsfunctionarissen, veiligheidsdiensten en sjiitische pelgrims, en zouden zijn gepleegd door leden van de lijfwacht of andere medewerkers van Al-Hashemi. De vicepresident heeft de aanklachten tegen hem afgedaan als een politieke vendetta van zijn rivaal, de sjiitische premier Nouri al-Maliki.

Sterren halen 23 miljoen op voor slachtoffers Sandy

Sterren als Christina Aguilera, Bruce Springsteen en Sting hebben 23 miljoen dollar bij elkaar gezongen voor de slachtoffers van superstorm Sandy. De artiesten namen deel aan een speciaal benefietconcert, dat vrijdagavond plaatsvond. De opbrengst gaat naar het Rode Kruis.

"We zijn ongelooflijk dankbaar voor de vele steun", laat een woordvoerder van het Rode Kruis weten aan verschillende Amerikaanse media. Volgens de hulporganisatie en zender NBC, dat het benefietconcert uitzond, werd tijdens de speciale avond een recordaantal donaties gedaan. "Dit is een voorbeeld van hoe het Amerikaanse volk de krachten bundelt ten tijde van een ramp."

Het concert Hurricane Sandy: Coming Together werd afgetrapt door Aguilera, die haar hit Beautiful zong. "Het was een eer voor mij om op te treden", twitterde de zangeres achteraf. Springsteen, die uit het zwaar getroffen New Jersey komt, kreeg op het podium hulp van Steven Tyler, Billy Joel en Jimmy Fallon. De heren brachten een speciale uitvoering van Under the Boardwalk ten gehore.

Superstom Sandy bereikte maandag het oostelijk deel van de Verenigde Staten. In ruim twintig staten was haar aanwezigheid merkbaar, de grootste schade werd aangericht in New Jersey. In totaal zou de superstorm voor zeker twintig miljard schade aan hebben gericht in de Verenigde Staten. Ruim honderd Amerikanen overleefden Sandy niet.

Dode en gewonde bij verkeersongeluk in Roosendaal

Bij een verkeersongeluk in het Noord-Brabantse Roosendaal is zaterdagnacht een 19-jarige automobilist omgekomen. Zijn 17-jarige vriendin, die naast hem zat, raakte in een emotionele shock. Een 17-jarig meisje op de achterbank raakte gewond, meldt de politie.

Rond 03.45 uur botste de auto tegen een boom langs de Burgemeester Schneiderlaan. De bestuurder was bewusteloos toen de hulpdiensten arriveerden. Zijn vriendin wist zelf uit de auto te komen en mankeerde lichamelijk niets. Het andere meisje lag nog op de achterbank. Zij heeft mogelijk een nekfractuur opgelopen. De drie inzittenden kwamen uit Roosendaal.

Voor de hulpverlening werden onder meer drie ambulances, twee brandweerwagens en een traumahelikopter ingeschakeld. De bestuurder overleed onderweg naar het ziekenhuis in een ambulance.

De politie vermoedt dat het mis ging toen de bestuurder remde bij een stuurcorrectie in een flauwe bocht. Daardoor verloor hij de macht over het stuur en klapte de auto met de linkerkant tegen een boom.

Nieuwe paus voor koptische kerk Egypte

De koptische kerk in Egypte heeft zondag een nieuwe paus gekozen. De 59-jarige bisschop Tawadros, een naaste medewerker van waarnemend paus Pachomios, is gekozen als nieuwe kerkvader.

De keuze werd gemaakt door een jonge misdienaar die geblinddoekt een plastic balletje uit een kristallen miskelk koos. In drie plastic balletjes zaten de namen van de kandidaten die vorige week werden gekozen. De misdienaar moest geblinddoekt een balletje uit de kelk halen, omdat hiermee volgens de kopten de wil van God wordt weerspiegeld. Eerder dit jaar overleed paus Shenouda III op 88-jarige leeftijd. Hij had veertig jaar leiding gegeven aan de koptische kerk.

De nieuwe paus krijgt het niet gemakkelijk: zo'n tien procent van de Egyptische bevolking is christen. Velen vrezen voor hun toekomst, vanwege de opkomst van het islamisme in het land. Streng-islamitische partijen krijgen steeds meer politiek invloed, zeer tegen de zin van liberale en seculiere groepen.

De kern van de verdeeldheid is de rol van de islam in de nieuwe grondwet van het land. Islamisten willen deze rol uitbreiden, terwijl de liberale en seculiere groepen daar op tegen zijn. De vooruitzichten van een steviger rol van de islam in de wetgeving maakt dat de zorgen over marginalisering van christenen alleen maar toenemen.

Schuld Zuid-Korea naar 2750 miljard dollar

De totale schuld van Zuid-Korea is in de eerste helft van dit jaar opgelopen tot 2750 miljard dollar (2140 miljard euro). Het persbureau Yonhap meldde dat dit totaalbedrag, schulden van de overheid, van de bedrijven en van de particulieren, eind juni een omvang heeft gekregen die 233,8 procent van het bruto binnenlands product (bbp) vertegenwoordigt.

De omvang van de schulden loopt gestaag op sinds de crisis in 2008 toesloeg. Dat is mede een gevolg van het feit dat de overheid veel is gaan uitgeven om groei aan te wakkeren en doordat particulieren door lage rentes blijven lenen. De economie van het land is overigens sterk en relatief weinig beschadigd door de crisis. Wel baren de particuliere schulden zorgen. Ze daalden in omvang enigszins tot 88,5 procent van het bbp eind juni 2012, van 89,2 procent van het bbp eind december 2011.

900 Dagen

Leningrad was de stad van de helden in de Tweede Wereldoorlog. Althans, dat was wat de Russische bevolking van haar autoriteiten te horen kreeg en tot op de dag van vandaag onder Poetin nog steeds geldt. De overlevenden van de stad waren helden in plaats van slachtoffers. In de indrukwekkende documentaire 900 Dagen van Jessica Gorter krijgen we echter een geheel ander beeld te zien en te horen.

Wiegel: Spekman gooit olie op vuur coalitie

Partijvoorzitter van de PvdA Hans Spekman gooit olie op het vuur van de coalitie door te zeggen dat nivelleren een feest is. "Hij heeft zichzelf zaterdag te kijk gezet", zei VVD-coryfee Hans Wiegel in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

Spekman zei zaterdag in het AD dat de PvdA niet van plan is coalitiepartner VVD tegemoet te komen bij de invoering van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Wiegel noemde de uitspraken van Spekman 'niet zo verstandig'. "Er zijn ook PvdA-kiezers die hier last van zullen krijgen."

Wiegel meende ook afgunst bij Spekman te zien. "Alsof hij er plezier in heeft dat de middengroepen enorm zwaar worden gepakt."

Wiegel uitte eerder deze week al felle kritiek op de inkomensafhankelijke zorgpremie. Hij noemde het tweede kabinet-Rutte nivellerender dan het kabinet-Den Uyl uit de jaren zeventig. Rutte stelde daarop dat het erger zou zijn geweest als Wiegel zijn zin had gekregen, omdat de coryfee eerder pleitte voor een coalitie met de SP.

In Eva Jinek op Zondag bestreed Wiegel die uitspraak van Rutte. Hij wees erop dat hij ook het CDA en D66 in die coalitie wilde hebben. "Dan zou dit beleid nooit zijn gevoerd."

VVD en PvdA zijn van plan de zorgpremie afhankelijk te maken van de hoogte van het inkomen. Zo kunnen de premies gaan variëren van twintig tot 482 euro per maand als ze inkomensafhankelijk worden.


Wiegel: Spekman gooit olie op vuur coalitie (Foto: Novum)

Veel minder muggen in vallen dan vorig jaar

Dit jaar zijn zeventig procent minder muggen gevangen dan vorig jaar. Dat meldt de Wageningen Universiteit zondag op natuurbericht.nl. De universiteit plaatste vorig jaar muggenvallen in een aantal tuinen. Dagelijks wordt bekeken hoeveel muggen in de vallen zitten.

Van de gevangen muggen is 95 procent de zogenoemde huissteekmug. Vorig jaar werden tot en met augustus weinig muggen gevangen. Door het uitzonderlijk droge voorjaar waren er weinig met water gevulde plekjes waar de muggen hun eitjes kwijt konden. In de zomer was het echter nat en in de herfst was het weer zeer zacht, waardoor in oktober en november veel muggen werden gevangen.

Dit jaar kwamen veel net ontwakende muggen om door de kou in februari. In maart kwam het door de warmte tot een kleine piek, maar in april werden de muggen weer geteisterd door vorst. De vangsten bleven hierdoor tot en met augustus laag. Daarna nam het aantal gevangen muggen toe, maar omdat het niet zo warm werd als vorig jaar bleef ook de muggenvangst achter.

Er zijn volgens de universiteit te weinig vallen om te kunnen zeggen of in het hele land minder muggenoverlast was dan vorig jaar. Dat tegen de winter veel meer muggen worden gevangen, komt volgens de universiteit doordat muggen in winterrust gaan en een warm hol opzoeken.

De onderzoekers werken nog aan een muggenverwachtingsmodel, waarmee de muggendichtheid moet kunnen worden voorspeld. De eerste resultaten zouden laten zien dat tijdelijke broedplaatsen zoals emmers in de tuin de belangrijkste bijdrage leveren aan het aantal huissteekmuggen in steden. Ook zijn in steden veel meer huissteekmuggen dan daarbuiten.

Sonja Bakker maakt zich op voor tweede huwelijk

Sonja Bakker gaat weer trouwen. De dieetgoeroe is zaterdagavond ten huwelijk gevraagd door haar vriend Jan Reus, met wie ze een kind verwacht.

Bakker en Reus vierden zaterdag beiden hun verjaardag. Als verrassing vroeg Reus, ten overstaan van alle feestgangers, de 38-jarige afslankconsulente ten huwelijk. De bloednerveuze Reus twijfelde of Bakker ja zou zeggen, bekende hij aan RTL Boulevard.

Sonja maakte in juni bekend dat ze in verwachting is van haar eerste kind met Jan. De dieetgoeroe heeft al twee zoons uit haar vorige huwelijk, dat in 2009 strandde. Ook Reus heeft twee kinderen uit een eerdere relatie.

Rechter veegt plagiaatzaak Nikita van tafel

Elton John heeft de rechtszaak rondom zijn hit Nikita gewonnen. Een onbekende tekstschrijver beweerde dat John de tekst van het nummer had gestolen, maar een rechter bepaalde dat de componist onvoldoende argumenten had. Dat schrijft entertainmentwebsite TMZ.

John werd in april voor de rechter gesleept door Guy Hobbs. Hij beweerde dat Nikita is gebaseerd op zijn nummer Natasha, dat eveneens gaat over een westerling die voor een Russische vrouw valt. Hobbs beweerde bovendien dat John de woorden 'I need you', 'just' en 'never' gekopieerd had.

John deed de zaak af als onzin en beweerde dat een artiest met meerdere Grammy's op zak nooit werk van een onbekende componist als Hobbs zou jatten. De 65-jarige zanger vond bovendien dat het thema van Natasha te algemeen is om auteursrechterlijk te beschermen. Met die redenering was de rechter het eens.


"Nikita, * **** *** so"

Klopjacht om slipje schoolmeisje

De politie van de Japanse stad Hyogo heeft de jacht geopend op een vreemde snuiter. De beste man zou tegen een schoolmeisje hebben gezegd dat haar slipje was te zien.

Het incident vond 's middags plaats in een winkelcentrum in de grote stad. Het meisje was onderweg van school naar huis toen ze ineens de man, die dichtbij haar stond, hoorde zeggen: "Er is hier een meisje dat haar onderbroekje laat zien." Hierop nam de Japanner de benen.

De politie neemt de zaak hoog op en heeft de klopjacht op de man geopend. Ook omwonenden wordt geacht uit te kijken naar de man. Deze is een jaar of 30 en 180 centimeter lang.

NL-alert werkt niet op iPhone

Lang niet alle telefoons zijn geschikt voor het NL-Alertsysteem, dat donderdag gelanceerd wordt. Via dat systeem krijgen mensen in noodsituaties een bericht van de overheid, maar het systeem werkt bijvoorbeeld niet voor iPhones en een aantal andere populaire mobieltjes, zo meldden Tweakers en Nu.nl zondagochtend.

Op de website Nederland Veilig van de overheid is te controleren of een telefoon geschikt is voor het systeem. Wie een iPhone aanklikt, krijgt de melding "Apple iPhones kunnen NL-Alert op dit moment niet ontvangen. Het is nog onduidelijk wanneer iPhones NL-Alert wel kunnen ontvangen."

Slechts deel telefoons geschikt voor NL-alert
Slechts deel telefoons geschikt voor NL-alert (Foto: ANP)

Gewapende overval op congrescentrum

Twee mannen hebben in Lunteren een congrescentrum overvallen. In de vroege zondagochtend drongen ze het pand binnen, bedreigden het personeel met een wapen en namen een nog onbekend geldbedrag mee. Dat meldde de politie.

De politie is op zoek naar het voortvluchtige tweetal, dat zich tijdens de overval had gehuld in zwarte kleding en bivakmutsen. Niemand raakte gewond, gasten van het congrescentrum aan de Goorsteeg hebben niets gemerkt van de overval.

Weer Tibetaan omgekomen bij zelfverbranding

Opnieuw is een Tibetaan omgekomen nadat hij zichzelf in brand had gezet uit protest tegen de Chinese overheersing van Tibet. Hij stak zichzelf zondagochtend in een klooster in Tongren in de westelijke Chinese provincie Qinghai in brand, meldt de Tibetaanse regering in ballingschap. De regering zetelt in Dharamsala in India.

Op haar website toont de regering een foto van een verband lichaam, omringd door monniken. Er zijn geen verdere details gegeven.

Sinds maart vorig jaar hebben tientallen Tibetanen zichzelf in brand gestoken om tegen de Chinese overheersing te protesteren. Velen van hen riepen op tot de terugkeer van hun verbannen spirituele leider, de Dalai Lama.

Een medewerker van de autoriteiten in Tongren zei over de telefoon dat de verbinding slecht was en vroeg later terug te bellen. Daarna werd, net als bij de politie, niet meer opgenomen.

Skypen wordt tienermeisje fataal

Een Jordaans tienermeisje is door haar vader en broer gewurgd met een shawl. Het meisje praatte via Skype met een vreemde, en dat vonden de heren islamietjes niet door de beugel kunnen.

De persdienst van het streng islamitische land weet te melden dat het snode duo een sjaal pakte om het ondeugende kind in hun huis in Zarqa Governorate om zeep te helpen. De zoon heeft zich inmiddels aan de politie overgegeven en bekend dat zijn vader zijn zuster heeft vermoord. De politie heeft beide heren inmiddels opgepakt.

Ken je deze nog - The Avalanches

Als iemand me zou vragen over muziek die ik vroeger luisterde, over artiesten die een hit hadden met een nummer en daarna weer vergeten werden, dan zou ik het volgende nummer niet eens kunnen noemen. In geen honderd jaar. Ik was het gewoon helemaal vergeten. Ik kwam het gister tegen ergens op Reddit en tijdens het kijken van de clip kwam het ineens allemaal weer naar boven drijven. Dat gesamplede stukje met "That Boy Needs Therapy"..

Ik ben benieuwd hoeveel toffe nummers ik totaal vergeten ben en me met geen enkelijke mogelijkheid kan herinneren zonder een duidelijk hulpmiddel.. Jij ook? Stuur ze in met 'Ken je deze nog' als titel, en zet er een verhaaltje erbij. Zou erg leuk kunnen worden!

Japan wil drone tegen raketaanval

Japan wil militair beter voorbereid zijn op raketaanvallen en bijvoorbeeld laag vliegende projectielen uit Noord-Korea tijdig ontdekken. Het Japanse ministerie van Defensie wil circa 3 miljard yen (circa 290 miljoen euro) uittrekken voor de ontwikkeling van een onbemand vliegtuigje met infraroodsensor, meldde krant Yomiuri Shimbun zondag.

Het lukte Japan in april niet om de lancering van een Noord-Koreaanse raket te signaleren. Japan was daarvoor afhankelijk van informatie die door de VS werd aangeleverd. Het Japanse detectiesysteem liet het vermoedelijk afweten omdat het Noord-Koreaanse projectiel er te laag voor vloog. Die raket bleef overigens maar enkele minuten in de lucht.

Volgens het Japanse ministerie van Defensie moet een speciaal ontwikkelde drone in de toekomst uitkomst bieden. Het onbemande toestel moet in 2020 in gebruik worden genomen.

Rutte 1 had imagoprobleem in buitenland

De gedoogconstructie met de PVV gaf het eerste kabinet-Rutte wel degelijk een imagoprobleem in het buitenland. Diplomaten kregen de gedoogconstructie met de PVV bijna niet uitgelegd, meldt nu.nl zondag op basis van stukken van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Dat de opstelling richting het buitenland van de PVV problemen gaf in de relaties met het buitenland is vaker gemeld. Het kabinet hield echter steeds vol dat viel uit te leggen dat de PVV slechts een gedoogpartner was en formeel geen deel uitmaakte van de regering.

Uit onder meer e-mails van diplomaten blijkt volgens nu.nl anders. Keer op keer bleek bij hen behoefte te bestaan aan handleidingen om imagoschade te voorkomen, bijvoorbeeld toen PVV-leider Geert Wilders dit voorjaar een boek publiceerde over de islam.

Ook lukte het niet altijd de positie van de PVV uit te leggen. Zo staat vlak voor de val van het kabinet in een mailwisseling tussen ambtenaren over het boek van Wilders: "Door gedoogconstructie is afstand nemen door het kabinet moeilijker." Een diplomaat in Abu Dhabi schreef in mei, na de val, dat het lastig blijft de gedoogconstructie uit te leggen.

Vorig jaar zei voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (CDA) al in NRC Handelsblad dat de gedoogconstructie niet uit valt te leggen in het buitenland. Ze wees toen onder meer op de ferme taal van Wilders en de bezuinigingen op internationale missies. Daardoor zou Nederland terugvallen in de internationale pikorde.

Jaloezie om energieherstel in Manhattan

In de buitenwijken van New York sluimert wrok en jaloezie nu de stroom vijf dagen na superstorm Sandy in de wijk Lower Manhattan is hersteld en elders nog niet. De dalende temperaturen en het gebrek aan brandstof maken het er voor de mensen in de buitenwijken niet gemakkelijker op.

Op verschillende locaties in New York staan trucks van het leger om auto's een voor een van brandstof te voorzien. Er staan vaak enorme rijen te wachten. Ook in het stadsdistrict Brooklyn werd gratis brandstof uitgedeeld om de pijn te verzachten.

Dit zorgde voor een grote rij met toeterende auto's, wanhopige bestuurders en voetgangers die van alles bij zich hadden om brandstof in te kunnen vervoeren, van lege flessen tot zware jerrycans. Tien mensen werden aangehouden bij ruzies over voordringen. De politie zette zaterdag extra personeel in.

Domingo Isasi, die in stadsdistrict Staten Island in de rij stond voor brandstof, was niet verbaasd over het verschil tussen Manhattan en de buitenwijken. "Dat Manhattan als eerste weer stroom heeft, maakt duidelijk waar de prioriteiten liggen." Volgens hem zijn de inwoners van Staten Island eraan gewend dat ze lager op de lijst staan. "Wij zijn de bastaardkinderen die steeds klappen krijgen en waar tegen wordt gezegd dat ze hun bek moeten houden."

De stroomvoorziening in Lower Manhattan werd zaterdag even voor zonsopgang hersteld. Winkels gingen weer open en verschillende zaken beloofden vanaf zondag weer vers vlees en gebakken voedsel op voorraad te hebben.

Burgemeester Michael Bloomberg drong er bij oudere inwoners zonder verwarming op aan naar opvangadressen te gaan. Hij zei dat door de hele stad 25 duizend dekens worden uitgedeeld. "Wij zijn New Yorkers en we zullen er doorheen komen", zei hij zaterdag. "Maar niemand moet denken dat de problemen voorbij zijn." Hij wees erop dat het dagen kan duren voordat er weer brandstof is.

De autoriteiten riepen zaterdag op weg te blijven van tankstations tot de hulpdiensten zelf van brandstof zijn voorzien. In het noorden van de staat New Jersey is de brandstof op rantsoen gezet. Daar mochten zaterdag alleen weggebruikers met oneven kentekenplaten tanken. Zondag zijn de even nummerplaten aan de beurt. Gouverneur Andrew Cuomo heeft opgeroepen niet in paniek te raken. "Ik weet dat er onrust is over de brandstofvoorziening."

Waarschuwing voor harde wind

De kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) waarschuwen voor harde wind. Tegen en in de avond kan er een stormachtige wind acht komen te staan aan de kust en bovendien is er kans op windstoten tot 90 kilometer per uur, aldus de KNRM zondagochtend.

De organisaties baseren zich op de weersvoorspelling van het KNMI. Dat heeft inmiddels code geel gegeven voor Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland in verband met de harde wind. Bovendien gaat het regenen en is er kans op onweer in de kustgebieden.

Brand verwoest bedrijfsgebouw Buren

Een bedrijfspand in Buren (Gelderland) is in de nacht van zaterdag op zondag verwoest door een grote brand. Dat meldde een gemeentewoordvoerder.

Het vuur woedde in een gebouw op de hoek van de Erichemseweg en de Schuilheuvelstraat. Omliggende panden liepen volgens een politiewoordvoerster geen schade op. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

De brandweer ging na de brand in een woonwijk op zoek naar asbestdeeltjes, maar die werden niet gevonden. Mensen kunnen wel roetdeeltjes in hun tuin vinden. Uit voorzorg gaat de zoekactie bij daglicht verder, maar volgens de gemeente hoeven bewoners geen extra maatregelen te nemen.

Brand verwoest bedrijfsgebouw Buren
Brand verwoest bedrijfsgebouw Buren (Foto: ANP)

G20 praat over eurozone en VS

De Europese schuldencrisis zal opnieuw het belangrijkste onderwerp worden op de komende ontmoeting van de 20 belangrijkste industrielanden. De ministers van Financiën en directeuren van de centrale banken van de zogenoemde G20-landen komen zondag bijeen voor een tweedaagse ontmoeting in Mexico-Stad.

Op de ontmoeting zullen onder meer de maatregelen worden geëvalueerd die de Europese Unie na de vorige G20-ontmoeting in juni heeft genomen. De Europese landen hebben onder meer afspraken gemaakt over een bankenunie en het gebruik van het noodfonds ESM. Daarnaast heeft de Europese Centrale Bank een nieuw opkoopprogramma gepresenteerd. De maatregelen leidden tot de relatieve rust op de financiële markten van de afgelopen tijd.

Daarnaast zal ook worden gesproken over de dreigende 'fiscal cliff' waar de Verenigde Staten op afstevenen. Verwacht wordt echter dat door de Amerikaanse presidentsverkiezingen voorlopig niets aan het probleem kan worden gedaan.

G20 praat over eurozone en VS
G20 praat over eurozone en VS (Foto: ANP)

Museumnacht verloopt goed

De uitverkochte Museumnacht Amsterdam is goed verlopen. Dat meldde een woordvoerster van de organisatie zondag. Hoewel het op veel plaatsen dringen was, hielp een speciale 'druktemeter' voor smartphones bezoekers om de langste rijen te vermijden.

Van de ruim 50 deelnemende musea bleek vooral het Stedelijk Museum populair. Daar konden bezoekers tot in de late uurtjes deelnemen aan rondleidingen, of aanschuiven bij een optreden. Ook op andere plaatsen rond het Museumplein moesten mensen vaak even in de rij staan.

De populariteit van de Museumnacht piekte dit jaar. De 27.500 kaartjes waren zaterdagochtend al uitverkocht.

Regering Haïti roept noodtoestand uit

De regering van Haïti heeft de noodtoestand uitgeroepen. Volgens minister Ady Jean Gardy dreigt hongersnood, omdat veel gewassen zijn verwoest door de orkaan Sandy.

Het straatarme Haïti is zwaar getroffen door Sandy. Zeker zestig mensen kwamen er door de orkaan om het leven en duizenden Haïtiianen werden dakloos.

Artsen zonder Grenzen liet eerder weten bijna twee keer zoveel cholerapatiënten te behandelen sinds de orkaan over het land trok. De epidemie woekerde al twee jaar, maar is verergerd door de zware regens die Sandy meenam. Die vormden volgens de hulporganisatie een extra belasting voor het slecht functionerende sanitaire systeem in het land.

New Yorkers kunnen weer tanken

Steeds meer tankstations heropenen de deuren in de door superstorm Sandy getroffen agglomeratie New York. Dat blijkt uit cijfers van overheidsbureau Energy Information Administration (EIA).

Direct na de storm kampte het stedelijk gebied rond New York met een groot brandstoftekort, maar inmiddels kan op de meeste plaatsen weer getankt worden. De EIA schat dat 38 procent procent van de tankstations in het gebied zaterdag nog geen benzine verkocht. Een dag eerder was dat nog 67 procent van de benzinestations.

Het benzinetekort zorgde de afgelopen dagen voor chaotische taferelen en lange rijen auto's bij pompstations. Bestuurders moesten vaak uren wachten op hun benzine. Uit voorzorg was de politie zaterdag met extra mensen aanwezig bij tankstations, nadat agenten vrijdag zeker tien mensen arresteerden die ruzie maakten over voordringen. Nog eens vijf mensen werden zaterdag in de boeien geslagen bij tankstations.

New Yorkers kunnen weer tanken
New Yorkers kunnen weer tanken (Foto: ANP)

Amerikaanse 8 jaar vast door fout met vingerafdruk

Een Amerikaanse vrouw die acht jaar in de cel heeft gezeten voor betrokkenheid bij de moord op een 94-jarige blinde vrouw is vrijdag vrijgelaten. Een vingerafdruk die op een potje pillen werd gevonden blijkt niet van haar te zijn, melden televisiezenders.

De 53-jarige Lane Canen heeft altijd volgehouden dat ze niets te maken heeft met de moord op Helen Sailor in 2002. Bij haar proces werd ze ervan beschuldigd samen te hebben gewerkt met Andrew Royer, die de vrouw zou hebben gewurgd. Canen kreeg in 2005 net als Royer 55 jaar cel opgelegd.

Ze ging in hoger beroep. Eerder dit jaar ontdekte een vingerafdrukdeskundige dat een rechercheur een vingerafdruk op een potje pillen in het appartement van het slachtoffer onterecht aan Canen heeft toegeschreven. De rechercheur heeft de fout inmiddels toegegeven. Hij is gestraft, maar werkt nog op dezelfde afdeling.

Aanklager Curtis Hill concludeert nu dat de afdruk het belangrijkste bewijsstuk was en dat de betrokkenheid van Canen zonder die afdruk niet kan worden bewezen. "Ik kan simpelweg niet met een goed geweten blijven beweren dat we genoeg bewijs hebben voor een veroordeling", zei ze.

De betrokkenheid van Canen kan volgens haar alleen worden bewezen als rechercheurs ander bewijs tegen haar vinden. Toen werd gevraagd of ze gelooft dat Canen onschuldig is, antwoordde Hill dat ze niet kan bewijzen dat Canen bij de moord betrokken was.

Na haar vrijlating zei Canen vrijdag dat ze sinds haar arrestatie in 2004 haar nu 10-jarige kleinzoon niet meer heeft gezien, net als haar dochter en andere familieleden. Terug in de buitenwereld ruiken zelfs uitlaatgassen volgens haar goed.

Ze herhaalde voor de televisiezender WSBT-TV dat ze niets met de moord te maken heeft. "Het doet me pijn dat mensen geloven dat ik een 94-jarige blinde vrouw wat aan zou doen."

Wilde achtervolging na roof iPad

Na een wilde achtervolging en het lossen van waarschuwingsschoten heeft de politie zaterdagavond vier verdachten aangehouden voor het stelen van een iPad in het centrum van Dordrecht. Er vielen geen gewonden, meldt de politie.

Na de roof gingen de verdachten, van 16 tot en met 20 jaar, er in een auto vandoor. De politie zette de achtervolging in. Die voerde onder meer over de A16, de A4 en de A15. De auto werd vanuit de lucht gevolgd door een politiehelikopter.

De overvallers stopten uiteindelijk bij een parkeergarage aan de Toscaweg in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet. Een vrouw uit Den Haag en een man uit Hoogvliet werden meteen aangehouden.

Twee andere verdachten renden weg. De politie loste daarop schoten, waarop een man uit Rotterdam werd aangehouden. De vierde verdachte wist te ontkomen, maar is later in zijn woning in Hoogvliet opgepakt. Alle verdachten zijn meegenomen naar het politiebureau. De iPad werd in de auto gevonden.

FOK! wat een weer...Lastig

Goedemorgen! Het weer voor vandaag is behoorlijk lastig te voorspellen. Alles hangt af van een actieve storing die zich in de loop van de ochtend gaat ontwikkelen boven Het Kanaal. Vooral de wind gaat een belangrijke factor spelen en ook zullen we het niet droog houden, zoals we gisteren in eerste instantie nog dachten.

In de middag trekt er vrij snel een gebied met regen van zuidwest naar noordoost over het land en achter dit gebied klaart het weer op. Uiteraard is er langs de kust nog wel een bui mogelijk. Het meest belangrijke voor vandaag is vooral de wind en dan met name de windkracht. In eerste instantie komt de wind uit het zuiden, maar later draait hij tijdelijk naar oost en wakkert flink aan. Vervolgens draait de wind weer naar het zuidwesten en blijft steeds verder in kracht toenemen. In het binnenland naar vrij krachtig tot krachtig en langs de kust tot hard of stormachtig. Het is mogelijk dat er tijdelijk even een zuidwesterstorm komt te staan, maar dit hangt af van de koers van het lagedrukgebied. Uiteraard zijn er overal wel flinke windstoten mogelijk en dit is iets om overdag even goed in de gaten te gaan houden. Dat het 9 graden gaat worden staat wel vast.

En het blijft maar onrustig. Dit was vrijdagavond ook weer het geval, want enkele forse onweersbuien trokken over Noord-Holland en de Waddeneilanden. De bliksem sloeg op diverse plaatsen in en een voetbalwedstrijd werd tijdelijk stilgelegd. Ook ik werd diverse malen verrast door een paar zware klappen op momenten waarop ik ze niet meer verwacht had.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

HerfstweerIn het zuiden en oosten was het vaak prima herfstweer.

Inbrekers slaan toe bij Ajax-speler Babel

Inbrekers hebben zaterdagavond toegeslagen in de woning van Ajax-voetballer Ryan Babel. "Het is tijdens mijn wedstrijd vanavond gebeurd, inbrekers wisten dat er niemand thuis zou zijn", twitterde de speler.

De dieven zouden onder meer de auto van Babel hebben meegenomen. Het gaat om een zwarte Audi RS3 met Duits kenteken, aldus de speler.

Babel stond vermoedelijk op het veld toen de inbrekers toesloegen. Hij speelde zaterdagavond tegen Vitesse. Ajax verloor de wedstrijd overigens met 2-0.

Inbrekers slaan toe bij Ajax-speler Babel
Inbrekers slaan toe bij Ajax-speler Babel (Foto: ANP)

Seeking Justice

Actieheld Nicolas Cage heeft toch al een knap aantal films op zijn naam staan. Genoeg in ieder geval om te kunnen zeggen dat hij niet meer weg te slaan is uit Hollywood. Het niveau van zijn films laat soms te wensen over, maar keer op keer mag hij zijn opwachting maken. Met Seeking Justice probeert hij een film neer te zetten waarin hij wellicht wat kwetsbaarder is dan we van hem gewend zijn.

[Primera División] Valencia thuis te sterk voor Atletico Madrid

Valencia heeft zaterdag een overwinning geboekt op Atletico Madrid in de Primera División. De ploeg van coach Mauricio Pellegrino was voor eigen publiek met 2-0 te sterk. Roberto Soldado opende de score in de twintigste minuut. In de slotseconden was invaller Nelson Valdez trefzeker.

Valencia besloot de wedstrijd met tien man, nadat Ricardo Costa in de slotfase tegen zijn tweede gele kaart aanliep. Door de zege stijgt Valencia naar de zevende plaats met veertien punten. Atletico blijft tweede, maar de achterstand op koploper Barcelona bedraagt nu drie punten.


Valencia thuis te sterk voor Atletico Madrid (Foto: Novum)

[Serie A] Inter wint topper van Juventus

Internazionale heeft zaterdagavond de topper tegen Juventus in de Serie A gewonnen. De ploeg van trainer Andrea Stramaccioni was in Turijn knap met 3-1 te sterk. Het was pas de eerste nederlaag van het seizoen voor de Oude Dame, dat wel de ranglijst aan blijft voeren met 28 punten uit elf duels. Inter, dat Wesley Sneijder nog moest missen, nadert echter tot op een punt.

Regerend kampioen Juventus schoot nog wel uit de startblokken door een vroege treffer van Arturo Vidal, maar na rust namen de bezoekers de touwtjes in handen. Diego Milito maakte in de 59e minuut gelijk uit een strafschop en was een kwartier later opnieuw succesvol. Rodrigo Palacio zorgde kort voor tijd voor de beslissing.

Urby Emanuelson had een aandeel in de ruime zege van AC Milan op Chievo Verona. In San Siro wonnen de Milanezen met 5-1. Emanuelson nam het eerste doelpunt voor zijn rekening, maar werd na een uur gewisseld. Riccardo Montolivo, Bojan Krkic, Stephan el Shaarawy en Giampaolo Pazzini maakten de andere doelpunten voor de thuisploeg.

Middenmoter Milan, waar Nigel de Jong in de slotfase in mocht vallen, is met een opmars bezig in de Serie A. Momenteel staat de ploeg negende met veertien punten.


Inter wint topper van Juventus (Foto: Novum)

Wozniacki en Petrova in finale in Sofia

De Deense Caroline Wozniacki en de Russin Nadia Petrova staan zondag in de finale van het Tournament of Champions in het Bulgaarse Sofia. De als eerste geplaatste Wozniacki rekende eenvoudig af met thuisfavoriete Tsvetana Pironkova met 6-4 en 6-1. Petrova, als tweede genoteerd, versloeg de Italiaanse Roberta Vinci (4) met 6-7 (6), 6-1 en 6-4.

De 22-jarige Wozniacki keert door haar finaleplaats in Bulgarije terug in de top tien van de wereldranglijst. Ze verdringt de Française Marion Bartoli naar de elfde plaats. Net als Petrova, de mondiale nummer dertien, kan ze haar derde titel van dit jaar pakken. Wozniacki won de laatste vier ontmoetingen met Petrova.

Aan het toernooi doen zes hooggeplaatste speelsters op de wereldranglijst mee die dit jaar een titel op de WTA-tour behaalden. Daarnaast worden er twee wildcards verdeeld. De tennissters die in actie komen op de WTA Championships of in de finale van de Fed Cup spelen worden uitgesloten van deelname.

De afgelopen twee jaar was Ana Ivanovic de sterkste. Zij staat dit jaar met Servië in de finale van de Fed Cup tegenover Tsjechië.


Wozniacki en Petrova in finale in Sofia (Foto: Novum)

Smart As

Het was een gigantische hit aan het begin van dit millennium, maar het lijkt een beetje te zijn verdwenen. Breintrainingspellen. Toen Dr. Kawashima ermee naar Nintendo’s DS kwam leek er een golf van slimmigheid over de wereld te varen. Sony wil het genre nu nieuw leven inblazen en brengt met Smart As een spel naar PlayStation Vita dat je nog slimmer moet maken dan je (uiteraard) al bent.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.