Politiek bepaalt koersverloop mondiale beurzen

De Amsterdamse beurs gaat een drukke week tegemoet, waarbij vooral de politiek van invloed zal zijn op het verloop van de koersen. Afgelopen week won de AEX 2,5 procent aan waarde op bijna 338 punten na wisselende bedrijfscijfers en een goed Amerikaanse banenrapport waarop de reacties echter lauwtjes waren.

Waar economen vooraf rekenden op een banengroei van 125 duizend werden dit er 171 duizend. Daarbij werden de groeicijfers over de voorgaande maanden opwaarts herzien.

"Meevallende bedrijfsresultaten en positieve macrocijfers, vooral in de VS, voedden deze week de hoop van beleggers dat de wereldeconomie aan de beterende hand is", zo schreef een analist van ING.

De bedrijfscijfers op het Damrak gaven deze week wel een gemengd beeld. Zo werden de cijfers van zwaargewicht Shell, Air France-KLM en Brunel goed ontvangen. Daar stonden zwakke cijfers van ArcelorMittal, Aperam en TomTom tegenover. Ook de winstwaarschuwing door Imtech werd flink afgestraft op de beursvloer.

Met een koers van bijna 338 punten staat de AEX op het punt uit te breken volgens technisch analist Geert Jan Nikken van Erem + Nikken. Lukt het om de weerstand te doorbreken dan is dit volgens Nikken een startsignaal voor een heuse eindejaarsrally.

De komende week staat, ondanks nog een flink aantal bedrijfscijfers, toch vooral in het teken van de politiek. Met name de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten op dinsdag wordt gezien als bepalend. De recente goede banencijfers lijken in het voordeel van zittend president Barack Obama, maar de peilingen wijzen desalniettemin op een spannende eindstrijd.

Jim Tehupuring van RBS Markets denkt dat de beurs vooral profiteert van een overwinning van Republikein Mitt Romney. Maurice Mureau van Keijser Capital vult aan dat tot de verkiezingsuitslag bekend is, de volumes op de mondiale beurzen beperkt zullen zijn. Daarbij leden de volumes afgelopen week al onder orkaan Sandy die Wall Street verschillende dagen plat legde.

Later in de week staat het rentebesluit door de Europese Centrale Bank op de agenda. Economen verwachten weinig actiebereidheid van de centrale bank en mikken op een onveranderde rente. Wel wordt de toelichting door bankpresident Mario Draghi, zoals te doen gebruikelijk, nauwlettend gevolgd.