Communistische elite China achter royement Bo Xilai

De elite van de Chinese Communistische Partij heeft zondag zijn steun uitgesproken voor het royeren van Bo Xilai, de in ongenade geraakte partijchef van Chongqing. Ook keurde het Centraal Comité de laatste voorbereidingen voor het op hande zijnde partijcongres goed.

In een verklaring zei het Centraal Comité dat het achter de beslissing staat om Bo te royeren. Bo wordt verdacht van een reeks misdaden, waaronder pogingen de moord op een Britse zakenman door zijn vrouw te verdoezelen. Ook de minister van spoorwegen Liu Zhijun is het lidmaatschap van de partij ontnomen. Hij wordt verdacht van corruptie.

De bespreking van het Centraal Comité was de laatste voor het partijcongres, dat donderdag begint. Op het partijcongres draagt de Chinese president en partijleider Hu Jintao de macht over aan vicepresident Xi Jinping. De beraadslagingen werden gehouden onder leiding van Hu, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. De deelnemers waren het er over eens dat de afgelopen vijf jaar 'buitengewoon' waren.

China zag zich volgens Xinhua gesteld voor lastige hervormingen, maar tegelijkertijd is de economie gegroeid en is er vooruitgang geboekt bij de hervormingen. Ook is het land volgens Xinhua transparanter geworden en zijn de leefomstandigheden verbeterd.